Konferenční liga - preview 4. kola skupinové fáze

13.10.2022, 08:56, aktualizováno 13.10.2022, 08:56
Previews
Konferenční liga (© AFP)
Oba čeští zástupci ve se čtvrtém kole Konferenční ligy přestaví venku - Slavia bude chtít oplatit porážku Kluži, Slovácko vyjíždí na půdu OGC Nice. Postup do další fáze mohou dotáhnout stoprocentní West Ham, Villarreal a Alkmaar. Poslední krok mohou učinit rovněž Istanbul Başakşehir a překvapivě i Djurgarden...
Skupina A
Istanbul Başakşehir - Rīgas Futbola skola  (čtvrtek 18:45)
Poté, co Riga minulý týden získala svůj historický první domácí bod v skupinové fáze evropských pohárů, se ve čtvrtek utká s vedoucím týmem skupiny Istanbul Basaksehir. Lotyšský celek bude stále doufat v postup do vyřazovací fáze Konferenční ligy, když už ve skupině obral o body kromě svého nadcházejícího soupeře i italskou Fiorentinu.

Mistři turecké Superligy z roku 2020 vyhráli úvodních pět ligových zápasů, aniž by inkasovali jediný gól, a ve dvou úvodních zápasech ve skupině si poradili i s Hearts (4:0) a Fiorentinou (3:0). Od té doby však vyhráli pouze jeden z posledních čtyř zápasů. V pondělí překvapivě doma podlehli Sivassporu, který jim uštědřil první prohru v sezóně. I přesto jsou stále velkými favority na postup ze skupiny A

RFS se nachází na dně tabulky, přesto stále sní o postupu do jarní části soutěže. Na svém kontě mají dva body a stejný počet bodů ztrácí i na druhou Fiorentinu.

Manažer Viktors Morozs nechal o víkendu odpočívat několik klíčových hráčů, v zápase Virsligy remizovali 1:1 s Audou. Tato remíza znamená, že Riga ztratila šanci na lotyšský titul, když do konce sezóny zbývá odehrát už jen pět ligových zápasů.

Domácím bude chybět hvězdný Mesut Özil kvůli zranění zad, do sestavy by se naopak mohl vrátit Leo Duarte či Patryk Szysz.

Na druhé straně je mimo hru kapitán Tomáše Šimkoviče, který minulý týden vyfasoval ve vzájemném zápase červenou kartu.
Istanbul B. - pravděpodobná sestava:
Şengezer - Júnior Caiçara, Ndayishimiye, Touba, Lima - Aleksić, Tekdemir, Biglia - Bertrand Traoré, Okaka, Gürler
Rīgas Futbola skola - pravděpodobná sestava:
Šteinbors - Vlalukin, Jatta, Jagodinskis, Lipušček, Mareš - Panić, Šarić - Friesenbichler, Ilić, Emerson Deocleciano
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.22 - 11.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Heart of Midlothian  (čtvrtek 18:45)
Fiorentina se naplno ponořila do krize v italské nejvyšší soutěži a alespoň částečné východisko hledá v Konferenční lize. Právě duel s Hearts na půdě skotského celku mu zajistil první výhru v ročníku a Viola by na to moc ráda navázala i v domácím prostředí.

Trenér Vincenzo Italiano naplno předvádí, jak rychle se dá dostat z pozice spasitele a modly do pozice kouče zralého na vyhazov. Po minulé sezoně s týmem sbíral jednu pochvalu za druhou a dovedl tým díky aktivní a atraktivní hře do pohárů. Majitel Rocco Commisso sebevědomě hlásal, že našel svého Alexe Fergusona, kterého chce udržet co nejdéle. Letos se místo v zemi zaslíbené ocitl v hotovém očistci. Jeho Fialky se totiž topí v krizi.

Fiorentině patří až třinácté místo v lize, což je hodně vzdálené představám ambiciózního majitele i náruživých fanoušků. Naposledy museli polykat hodně hořkou porážku v podobě debaklu 0:4 od rozjetého Lazia. V Konferenční lize jsou na tom hráči Violy trochu lépe a díky minulé výhře na půdě skotských Hearts se posunuli na průběžnou druhou příčku.

Jenže Hearts chybí na svého soka jen bod. Největším viníkem je zřejmě útok. Do něj Fiorentina jen od ledna investovala 62 milionů eur. Výsledek v letošní sezoně je ale žalostný. Dokonce tak špatný, že Fiorentina je jediným týmem v celé první lize, která nemá jediného hráče, jenž by se prosadil víc než jednou. Méně branek dala jen poslední Sampdoria. Rovnou v polovině utkání ze čtrnácti zatím odehraných se Fialkám nepovedlo dát gól.

Právě do sítě Hearts se ale Italianovi svěřenci minule prosadili hned třikrát, takže mají na čem stavět. Hearts navíc nejsou zrovna ve formě. V devíti zápasech skotské Premiership dokázali vydolovat jen devět bodů a to jim stačí až na páté místo v tabulce. Tým vedený manažerem Robbiem Neilsonem minule remizoval s Kilmarnockem a za posledních deset soutěžních duelů se mu povedlo vyhrát jen třikrát. Tento ročník Konferenční ligy ani jeho střelcům moc nevychází, Hearts se zatím trefili jen dvakrát.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Gollini - Dodô, Milenković, Igor, Biraghi - Bonaventura, Amrabat, Mandragora - Ikoné, Jović, Saponara
Heart of Midlothian - pravděpodobná sestava:
Gordon - Smith, Sibbick, Kingsley, Cochrane - Halliday, Kiomourtzoglou - Humphrys, Devlin, McKay - Shankland
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.60 - 18.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Istanbul Başakşehir (TUR)32107:07
2.ACF Fiorentina (ITA)31114:44
3.Heart of Midlothian (SCO)31022:73
4.Rīgas Futbola skola (LAT)30211:32
Skupina B
FCSB - Silkeborg IF  (čtvrtek 21:00)
Silkeborg, který minulý týden porazil svého soupeře 5:0, se bude snažit získat další tři body i v odvetě proti rumunskému FCSB. To tentokrát potřebuje předvést dobrý výkon, zejména proto, že se momentálně nachází na dně skupiny B.

Hosté jsou momentálně jen o bod za prvním Anderlechtem, který mohou v případě výhry dokonce předběhnout. Silkeborg v předchozích čtyřech zápasech ve všech soutěžích neprohrál. O víkendu v dánské Superlize však uhrál jen remízu 1:1 proti Odense, kterou zachraňoval až v 83. minutě Adamsen.

FCSB se v Evropské konferenční lize zatím trápí, z úvodních tří zápasů získalo pouze jediný bod.

Rumunský celek však dokázali na nepříznivý výsledek ze vzájemného utkání rychle zareagovat, a to vítězstvím 2:0 v 1. lize proti Petrolulu Ploiești. Svůj zlepšený výkon bude chtít FCSB přenést i do čtvrtečního utkání.

V sestavě domácího klubu by se mohl objevit kapitán Coman, který chyběl v posledních dvou pohárových zápasech, nicméně proti Petrolulu Ploiești odehrál celé utkání a vstřelil gól na konečných 2:0. Mimo hru naopak je rumunský reprezentační záložník Ovidiu Popescu.

Do základní jedenáctky hostů by se mohl dostat Adamsen, který o víkendu v lize skóroval. Trenéru Nielsenovi bude chybět dlouhodobě zraněný záložník Gustav Dahl a také dvojice mladíků Niclas Pedersen-Alexander Lind.
FCSB - pravděpodobná sestava:
Târnovanu - Creţu, Tamm, Haruţ, Şerban - Olaru, Edjouma, Cordea - Coman, Omrani, Compagno
Silkeborg IF - pravděpodobná sestava:
Larsen - Sonne, Salquist, Calisir, Engel - Klynge, Brink, Thórdarson - Jørgensen, Helenius, Kusk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.49 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - RSC Anderlecht  (čtvrtek 21:00)
West Ham naplňuje všechna očekávání, která do něj byla vkládána před startem hlavní části Konferenční ligy, a s devíti získanými body se sluní na čele tabulky skupiny B. Zájem urvat i čtvrté vítězství bude mít pochopitelně i nyní, poněvadž pokud zvládne naplno i odvetu proti Anderlechtu a Silkeborg v souběžně hraném klání neporazí FCSB, umístí se na první pozici.

I kdyby každopádně v Bukurešti nenahrál výsledek Kladivářům do karet, o jeho první příčce by ve finále stejně bylo na devadesát devět procent rozhodnuto. Dánský výběr totiž ztrácí na svého soupeře šest bodů a takový deficit by v posledních dvou kolech stěží doháněl. Musel by jednoduše pokračovat v nastoleném trendu a neustále vítězit, a to včetně duelu v Londýně. Na druhou stranu svěřenci kouče Davida Moyese musejí zvládnout nejprve svůj úkol, jinak se do Rumunska ani nemusejí za rezultátem otáčet. "Vyhráli jsme nyní pětkrát v předchozích šesti případech, na tréninku je vidět, že se nám vrací víra ve zdárné období," povídal domácí kouč. Jeho mužstvu se totiž sice daří na evropské scéně, nicméně v Premier League spíše paběrkuje a okupuje až třinácté místo. "Mám možnost vidět mnoho pozitivních skutečností. A říkám si, že tohle a tamto je dobře, že jde všechno dobrým směrem. Doufám, že mám pravdu," podotkl.

Před týdnem se v Bruselu konal přímý boj dvou nejúspěšnějších družstev po dvou sehraných kolech, Anderlecht nakonec přišel o cenný bod až v závěrečných pasážích hry. Jako druhý se každopádně udržel, zezadu se nicméně natěsno přiblížil právě Silkeborg, který po jasné výhře nad FCSB vzkázal, že po svých dvou porážkách neřekl poslední slovo. "Samozřejmě bychom si chtěli zahrát v Lize mistrů. Na druhou stranu tento klub nebyl na evropském poli již velmi dlouho. Občas nesmíme zapomínat, že máme, co máme. Je třeba přijmout fakta a užívat si i tuhle soutěž," nechtěl Konferenční ligu stavit na druhou kolej Moyes. "Nestěžuji si, že máme režim zápasů ve čtvrtek a neděli. Ovšem určitě není takový program snadný. Myslím si však, že působit zde je pro West Ham parádní. A nikdy byste něco takového neměli brát za nějakou samozřejmost, protože se může stát, že někdy nakonec nebudete mít vůbec nic," pokračoval.

V mnoha ohledech se může v tomto měření sil lámat chleba, hlavně pak, co se týče prvenství ve čtyřčlenném uskupení. "Rozhodně může dojít k určité rotaci v sestavě," přiznával hostující lodivod Felice Mazzú. "O minulém víkendu v Mechelenu jsme se vyhrabali z bahna a velmi rád bychom v našich výkonech pokračovali. Chceme v pohárové Evropě zůstat také pro jaro."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.84 - 5.28
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)33007:39
2.RSC Anderlecht (BEL)31111:14
3.Silkeborg IF (DEN)31027:43
4.FCSB (ROU)30121:81
Skupina C
Austria Vídeň - Villarreal CF  (čtvrtek 18:45)
Villarreal kráčí děním ve skupině C bez jediného problému a po třech kolech má na svém kontě devět bodů. Úkol zabránit mu v zisku dalších a tedy postupu připadl pro toto kolo Austrii, jenže vídeňský celek rozhodně nemá formu na překvapení. Dosud dal jen jedinou branku a musel se smířit s posledním místem.

První duel mezi oběma týmy Austrii hodně bolel. Vídeňský celek schytal od španělského protivníka bez milosti pět potupných branek a sám jeho bránu nedokázal pořádně ohrozit ani jednou. Především jméno Josého Luise Moralese bude znít hráčům Austrie v uších ještě hodně dlouho, neboť tenhle zkušený útočník zaznamenal hattrick.

Výrazně tím přispěl k další porážce Austrie, která se kvůli tomu musela spokojit s průběžným posledním místem. A není se moc čemu divit, když si po třech duelech udržujete negativní skóre 1:9. Svěřenci trenéra Manfreda Schmida si alespoň trochu spravili chuť v domácí lize a omluvili se svým fanouškům v derby s Rapidem. Ten především díky rychlému úvodu porazili 2:1 a připravili se na pohárovou odvetu tím nejlepším možným způsobem.

To si uvědomuje i trenér Schmid, dlouholetá opora Austrie. V jejím dresu nastoupil mezi lety 1988 až 2002 ke 224 zápasům. "Vyhrát derby je vždycky velmi důležité a může to změnit klima v kabině výrazným způsobem, ať už to dopadne jakkoli. Víme, že v pohárech neodvádíme úplně stoprocentní práci, ale máme těžkou skupinu a ta konfrontace s týmy z elitních lig je náročná. Ale jsem si jistý, že vítězství v derby nakopne naše sebevědomí správným směrem."

Schmidovu týmu pomáhá i fakt, že skupina C je velmi vyrovnaná. Druhý Lech Poznań má na poslední Austrii náskok jen dvou bodů. Ani Villarreal navíc není neporazitelný. Alespoň ne na poli LaLigy. Minulé kolo se mu totiž vůbec nepovedlo a svěřenci trenéra Unaie Emeryho museli polykat hodně hořkou porážku od Realu Sociedad.

Celé utkání, v němž Villarreal předváděl několika pěkných akcí, rozhodla jediná branka Braise Méndeze ze 33. minuty. V podání Žluté ponorky to nebylo nejšťastnější utkání, ale na druhou stranu se jednalo teprve o druhou porážku Villarrealu za posledních deset utkání. I v Konferenční lize se mu daří a zejména jeho střelci si tohle působení chválí. Dali totiž dohromady už 11 branek a doufají, že další jsou na cestě.
Austria Vídeň - pravděpodobná sestava:
Früchtl - Martins, Galvão, Mühl, Ranftl - Fischer, Braunöder - Juković, Fitz, Gruber - Huskovic
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Jörgensen - Mojica, Cuenca, Mandi, Fuente - Baena, Morlanes, Capoué, Chukwueze - Danjuma, Morales
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.81 - 4.42 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hapoel Beer-Sheva - Lech Poznań  (čtvrtek 21:00)
Hapoel potřebuje dobrý výsledek, až ve čtvrtek večer uvítá Lech Poznań. Pokud by totiž prohrál, jeho naděje na postup by dostaly fatální ránu, z níž by se izraelský celek už nemusel vzpamatovat. Poláci ale nejsou zvyklí prohrávat.

Turner Stadium v Be'er Shevě se stane dějištěm urputného boje domácího Hapoelu proti polského Lechu, v němž se izraelský celek popere o postup. Pokud by se mu povedlo tentokrát polského soka porazit, vyměnil by si s ním místo a mohl by stoupnout až na druhou příčku. První vzájemné utkání nicméně ukázalo, že to Hapoel nebude mít jednoduché. Prakticky po celé utkání ho domácí Lech tlačil a jen díky vlastní nemohoucnosti v zakončení nevyhrál.

Remíza z jeho pohledu nic neřešila a tentokrát to nebude jiné. V minulém kole izraelské nejvyšší soutěže Hapoel remizoval 2:2 se svým jmenovcem z Haify a po sedmi odehraných kolech mu patří až čtvrté místo se ztrátou tří bodů na vedoucí Maccabi Tel-Aviv. Tým trenéra Eljaniva Bardy udělá všechno pro to, aby poprvé od sezony 2016-2017 postoupil do vyřazovacích bojů.

S Lechem to ale bude mít těžké. Polský tým prohrál v posledních deseti soutěžních duelech jen jednou, když nestačil na rozjetý Villarreal. Navíc dal za tři dosud odehrané zápasy o šest branek víc než střelecky podprůměrný Hapoel. Kromě jiného už ve čtyřech minulých zápasech Lech udržel čisté konto.
Hapoel Beer-Sheva - pravděpodobná sestava:
Glazer - Lopes, Vitor, Tibi, Dadya - Elias, Yosefi, Hatuel, Bareiro - Hemed, Ansah
Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek - Rebocho, Milić, Dagerstål, Pereira - Murawski, Karlström, Velde, Citajišvili, Skoras - Ishak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.51 - 3.27 - 2.94
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)330011:49
2.Lech Poznań (POL)31117:54
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)30211:22
4.Austria Vídeň (AUT)30121:91
Skupina D
FK Partizan - 1. FC Köln  (čtvrtek 18:45)
Partizan v úvodních dvou duelech hlavní fáze Konferenční ligy remizoval a sérii neporazitelnosti si vzápětí překvapivě udržel také v Kolíně, jelikož díky brzké trefě Svetozara Markoviće zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0. Nyní se podruhé představí v domácím prostředí a svou příznivou bilanci určitě bude chtít prodloužit. Pokud porazí německého favorita i podruhé, tak se výrazně přiblíží k pokračování v evropských pohárech i v jarní části.

Bělehradský výběr má po remízách se Slováckem (3:3) i Nice (1:1) na kontě solidních pět bodů a je ve vedení skupiny D o skóre před francouzským konkurentem. Hosté v dosavadním průběhu taktéž uhráli nerozhodný výsledek s Nice ve shodném poměru 1:1 a poté přehráli Slovácko (4:2), avšak prohra s Partizanem jim zkomplikovala situaci a v tabulce klesli na třetí nepostupovou příčku se čtyřmi body.

Po tomto neúspěchu zklamali o víkendu i v Bundeslize, jelikož inkasovali hned pětkrát, a od Mönchengladbachu tedy utržili debakl 2:5. V tabulce jim patří deváté místo s třinácti body, nicméně jejich ztráta na třetí Bayern Mnichov činí pouhé tři body. "Teď se blíží nejdůležitější fáze podzimní části a my musíme zmobilizovat všechny své síly, abychom pokračovali v Konferenční lize i v následujícím roce," uvedl odhodlaně kapitán 1. FC Jonas Hector.

Ten očekává hodně těžký souboj a v Bělehradě se těší na atmosféru. "Srbští fanoušci dokážou vytvořit strhující atmosféru a pro Partizan jsou možná nejdůležitější součástí celého týmu. Zvítězit v těchto podmínkách je nesmírně obtížné, ale ne nemožné. Zlepšit se především musíme v proměňování šancí." Domácí se v lize nacházejí na čtvrté příčce se sedmadvaceti body a za vedoucí Crvenou Zvezdou zaostávají o pět bodů.

Trenér Partizanu Gordan Petrić má k dispozici téměř kompletní kádr, chybět by měl pouze Fejsa. Jeho protějšek Steffen Baumgart se musí vypořádat s mnohem početnější marodkou, na které jsou Andersson, Chabot, Horn, Lemperle, Limnios, Olesen, Thielmann a nově také Ljubičić, který si v porýnském derby s Mönchengladbachem vážně poranil koleno a chybět bude minimálně do konce kalendářního roku.
FK Partizan - pravděpodobná sestava:
Popovič - Filipovič, Markovič, Vujačič, Uroševič - Diabaté, Natcho, Traoré, Menig - Pavlovič, Gomes
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwabe - Schindler, Kilian, Soldo, Pedersen - Skhiri, Martel - Adamjan, Uth, Kainz - Dietz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 3.57 - 2.39
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
OGC Nice - 1. FC Slovácko  (čtvrtek 21:00)
Slovácko se ve čtvrtečním utkání 4. kola Evropské konferenční ligy v Nice pokusí udržet ve hře o postup do vyřazovací fáze. Zároveň chce francouzskému soupeři, který bude kvůli trestu od UEFA hrát bez diváků, oplatit domácí prohru 0:1 z minulého týdne.

Úřadující vítěz českého poháru má po třech zápasech ve skupině D na kontě jediný bod. Tým z Uherského Hradiště přijde o šanci na účast v jarní části, pokud ve Francii prohraje a Partizan Bělehrad zdolá Kolín nad Rýnem.

Svěřenci trenéra Martina Svědíka se nenaladili na zápas vítězně a neprožívají povedené období. V domácí ligové generálce podlehli v dlouhém oslabení 2:4 pražským Bohemians 1905 a výhry se nedočkali v devátém z posledních deseti soutěžních utkání. V české nejvyšší soutěži jim patří až 11. místo.

"Dva roky jsme byli čtvrtí, všechno se dařilo a bylo fajn. Teď přišlo období, kdy to fajn není. Takové období přijde v životě i ve fotbale. Je otázka, jak se k tomu jako tým postavíme. Není to jen o mně a hráčích. Společně si vždycky jdeme za nějakým cílem a jsme spolu v dobrém i zlém," řekl Svědík na tiskové konferenci po duelu s Bohemians.

"Je to pro nás složitější sezona v tom, že máme evropské poháry, které jsme chtěli hrát. Taky to zažíváme poprvé, je to pro nás všechny nová zkušenost. Jak je vidět, vybírá si to daň," prohlásil Svědík.

Mužstvo v posledních zápasech nepodrželi brankáři. S Nice prohrálo Slovácko po velké chybě Filipa Nguyena. Do duelu s Bohemians nastoupil Jiří Borek, který byl ale po 12 minutách hry vyloučen. Utkání dochytal Nguyen, jenž čtyřikrát inkasoval. Svědík proto neví, koho proti Nice postaví do branky.

"To je složitá otázka. Vyhodnotíme si, jaká cesta bude pro tým nejlepší. Je rozhodující, koho do branky dát, aby to v týmu fungovalo," uvedl osmačtyřicetiletý pardubický rodák.

Slovácko v součtu s Pohárem Intertoto porazilo francouzské soupeře v jediném z pěti duelů a ve čtyřech z nich neskórovalo. České týmy prohrály v pohárech s celky z Francie posledních šest zápasů, z toho pět Sparta.

Nice o víkendu porazilo Troyes 3:2. Doma celek z Azurového pobřeží zvítězil po čtyřech soutěžních zápasech a v Ligue 1 mu patří až 13. místo. V Evropské konferenční lize OGC ještě neprohrál, před vítězstvím v Uherském Hradišti remizoval 1:1 doma s Kolínem nad Rýnem i venku s Partizanem.

Odveta v Nice se odehraje bez diváků. Disciplinární komise UEFA potrestala "Orly" za chování fanoušků v duelu s Kolínem nad Rýnem. "Je to škoda, mohli jsme si to užít se vším všudy, krásný stadion. Podpora fanoušků k fotbalu patří. Bude to trochu smutnější, ale co se dá dělat," konstatoval záložník Milan Petržela.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Bulka - Atal, Todibo, Dante, Bard - Budáví, Thuram, Lemina, Diop - Pépé, Laborde.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Fryšták (Nguyen) - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Trávník - Petržela, Šašinka, Duskí - Kozák.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.46 - 7.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)31205:45
2.OGC Nice (FRA)31203:25
3.1. FC Köln (GER)31115:44
4.1. FC Slovácko (CZE)30125:81
Skupina E
Apollon Limassol - AZ Alkmaar  (čtvrtek 18:45)
Alkmaar prozatím zažívá velmi úspěšnou sezónu a výbornou formu se pokusí udržet minimálně až do blížícího se MS v Kataru. Díky konstantním výkonům se nachází v čele Eredivisie se ziskem třiadvaceti bodů a v základní skupině E Konferenční ligy má zatím stoprocentní bilanci. S devíti body je v jasném vedení o pět bodů před druhým týmem SK Dnipro, a pokud ve čtvrtek zvítězí, tak s jistotou obsadí jediné přímé postupové místo.

Nizozemský celek nejprve uspěl nad ukrajinským vyzyvatelem (1:0) a poté snadno přehrál lichtenštejnský Vaduz (4:1). S kyperským protivníkem se dlouho trápil a hned dvakrát přišel o jednobrankový náskok, ovšem díky pozdní trefě střídajícího Jespera Karlssona nakonec zvítězil nejtěsnějším poměrem 3:2. Teď bude chtít vyhrát i v Limassolu, jelikož čtvrtá výhra v řadě mu s určitostí zajistí osmifinálovou účast v KL.

Domácí celek je prozatím poslední s jediným bodem na kontě a na první výhru tedy stále čeká, Jestliže neuspěje proti největšímu favoritovi skupiny ani napodruhé, tak se jeho naděje na účast v jarní části výrazně sníží. Na tento důležitý čtvrteční souboj se dobře naladil na ligové scéně, protože porazil Anorthosis 1:0 a v tabulce je už druhý jen o skóre za vedoucím Pafosem. Doposud v hlavní fázi KL remizoval s Vaduzem (0:0) a pak podlehl Dnipru (1:3).

Apollon by měl nastoupit v nejsilnějším možném složení, kormidelník AZ Pascal Jansen rozhodně nenasadí Martinse Indiho s Vanheusdenem a na trávníku se pravděpodobně neobjeví ani Evjen či Pavlidis. "Apollon nám ukázal obrovskou vnitřní sílu a na vlastní půdě bude ještě mnohem nebezpečnější. Skvělé jsou jeho standardní situace, na které si musíme dát velký pozor," řekl Jansen se vší vážností v hlase.
Apollon Limassol - pravděpodobná sestava:
A. Jovanovič - Khammas, V. Jovanovič, Artymatas, Cabral - Spoljarič, Kyriakou - Pittas, Shahar, Joosten - Henty
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Verhulst - Chatzidiakos, Beukema, Dekker, Kerkez - Reijnders, De Wit, Clasie - Sugawara, Odgaard, Van Brederode
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.40 - 3.65 - 1.86
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Vaduz - SK Dnipro-1  (čtvrtek 21:00)
Vaduz bude chtít navázat na svůj předešlý úspěch proti ukrajinskému Dnipro-1, se kterým před týdnem remizoval 2:2. Od hostů se očekává výrazně zlepšený výkon, pokud tedy pomýšlejí na postup do jarní fáze Konferenční ligy.

Lichtenštejnskému Vaduzu se v Konferenční lize daří nad očekávání, vybojoval již dva body a podlehl zatím jen dominantnímu Alkmaaru. Nachází se jen dva body za Dněprem, jenž je na druhé příčce.

Úplně jiná písnička to však je v "domácí" soutěži. Vaduz hraje druhou švýcarskou ligu, ve které zatím ještě ani jednou nevyhrál a po deseti kolech je na předposlední příčce. Proto je EKL jeho jediná šance, jak tuto sezónu alespoň trochu zachránit.

Dnipro-1 v předchozím utkání proti Vaduzu zklamalo, což bude chtít ve čtvrtek napravit. V lize svěřenci Oleksandra Kučera vyhráli 3:0 nad Zoryou Luhansk, když se hattrickem blýskl útočník Artem Dovbyk. V ukrajinské lize vyhráli všech pět dosavadních utkání, a tak jsou v čele tabulky.

Do zápasu nenastoupí dlouhodobě zraněný domácí stoper Fuad Rahimi, mimo hru je také Sandro Wieser. Hostům bude chybět pouze argentinský obránce Emiliano Purita.
FC Vaduz - pravděpodobná sestava:
Büchel - Traber, Isik, Gasser - Fehr, Gajić, Fosso, Ulrich, Çiçek - Djokič, Sasere
SK Dnipro-1 - pravděpodobná sestava:
Walef - Hamache, Svatok, Sarapij, Adamjuk - Rubčynskyj, Babenko, Blanco, Pichaljonok, Huculjak - Dovbyk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.75 - 3.59 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)33008:39
2.SK Dnipro-1 (UKR)31115:44
3.FC Vaduz (LIE)30213:62
4.Apollon Limassol (CYP)30123:61
Skupina F
Djurgårdens IF - KAA Gent  (čtvrtek 18:45)
Djurgårdens IF se ve čtvrtek utká s Gentem ve čtvrtém zápase skupinové fáze Evropské konferenční ligy. Domácí vědí, že vítězství by jim zajistilo skvělou pozici pro postup do jarní fáze soutěže, Gent je v současné době na třetím místě se čtyřmi body a vítězstvím by se dostal na první místo.

Djurgårdens minulý týden zvítězil na hřišti Gentu 1:0, přestože měl pouze dvě střely na branku. Nyní se nachází na čele skupiny a je velmi pravděpodobné, že mu vítězství bude stačit k tomu, aby si zajistil účast ve vyřazovací fázi.

Přestože jsou svěřenci Kima Bergstranda v domácí Allsvenskan na druhém místě, v poslední době se jim v lize nedaří, prohráli totiž poslední dva ligové zápasy a nedokázali v nich ani skórovat. Naposledy o víkendu prohráli doma 0:1 s rivalem v boji o titul Häckenem, v tabulce ztrácejí na svého soupeře tři body a do konce sezony zbývá odehrát už jen pět zápasů.

Gent v sobotu musel zareagovat na zhoršující se formu. Své příznivce alespoň trochu utišila výhra 4:0 na hřišti Eupenu. De Buffalo se vrátili do první osmičky ligové tabulky. Domácí budou moct nasadit nejsilnější možnou sestavu, chybí jen odchovanec Elliot Käck.

Na druhé straně manažer Hein Vanhaezebrouck nebude moct počítat se zraněným Tissoudalim, mimo hru pravděpodobně bude i útočník Darko Lemajič.
Djurgårdens IF - pravděpodobná sestava:
Zetterström - Johansson, Danielson, Ekdal, Bengtsson - Banda, Schüller, Eriksson - Asoro, Radetinac, Edvardsen
KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Nardi - Torunarigha, Ngadeu-Ngadjui, Okumu - Fortuna, Owusu, Odjidja-Ofoe, Samoise, Hong - Depoitre, Salah
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.48 - 3.27 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Shamrock Rovers - Molde FK  (čtvrtek 21:00)
Molde před týdnem v Konferenční lize konečně urvalo své první vítězství, bez větších potíží porazilo před vlastními fanoušky outsidera z Tallaghtu, a pokud v odvetě zopakuje obdobný výkon, mohlo by ještě více stabilizovat postavení na druhé příčce tabulky. Shamrock Rovers zatím urval jedinou remízu, každopádně doposud ještě ve skupině F ani jednou neskóroval.

Právě mizerná produktivita v ofenzívě dost oslabuje šance domácího celku na nějaký úspěch, byť ten pro ně představuje už samotná účast v hlavní fázi evropských pohárů. Naopak ekipa kouče Erlinga Moeho má daleko vyšší ambice a kvalifikace do play-off je pro ni nastaveným cílem číslo jedna. Norský výběr, který pomalu a jistě oslavuje v Eliteserien uzmutí titulu, má každopádně nejen tvrdou konkurenci v podobě Gentu, přičemž taková skutečnost se dala po losu tohoto uskupení čekat, ale překvapivě též v Djurgardens, který byl po třech kolech první.

Pokud by Shamrock padnul i potřetí, velmi stěží by mohl dosáhnout na postupová místa. Musí se prezentovat prostě daleko lépe, znovu zopakujme, především v útoku, aby se o tento možný sukces mohl i nadále a reálně rvát. "Pokud vyhrajeme v dalších dvou zápasech, na závěr proti Djurgardens budeme hrát o všechno," má spočítáno domácí stratég Stephen Bradley. "Minulá dvě utkání jsme soupeřům laxně přenechali. Je třeba si prostě jít za výhrou napřímo," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.66 - 3.90 - 1.76
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Djurgårdens IF (SWE)32104:27
2.Molde FK (NOR)31115:34
3.KAA Gent (BEL)31113:14
4.Shamrock Rovers (IRL)30120:61
Skupina G
CFR Cluj - Slavia Praha  (čtvrtek 18:45)
Slávisté ve čtvrtek odehrají v Kluži čtvrtý z šesti zápasů skupinové fáze Evropské konferenční ligy a pokusí se soupeři oplatit domácí porážku 0:1 z minulého týdne. Venkovní odveta s rumunským mistrem může být klíčová v boji o postup, neboť všechny čtyři týmy tabulky mají na kontě shodně čtyři body i vyrovnané skóre.

Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského si před týdnem v Edenu vytvořili více šancí, gólově se ale prosadil jen na konci první půle hostující Rangelo Janga. Český vicemistr podlehl i v neděli v lize domácí Olomouci 0:2 a prohrál tři z posledních čtyř soutěžních duelů.

"Všechny tři zbylé zápasy skupiny budou důležité, každý bod se počítá. Vzhledem k průběhu prvního zápasu věříme, že to konečně protrhneme. Dáme první gól, tým se pak uklidní a nasypeme to tam jako v jiných zápasech, když dáme první gól," řekl pro klubovou televizi asistent slávistického trenéra Zdeněk Houštecký.

Pražané před týdnem utrpěli první porážku ve skupině a nečekaně si zkomplikovali boj o postup. Stejně jako Ballkani, Sivasspor a Kluž má nyní Slavia čtyři body při nerozhodném skóre. Do osmifinále přímo projdou jen celky z prvních míst ve skupinách, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize.

"Čeká nás velice důležitý zápas, chceme vyhrát. Víme, že na ně máme. Doma jsme byli mnohem lepší, ale trápilo nás zakončení. Bohužel z jedné šance jsme inkasovali gól," prohlásil slávistický gólman Ondřej Kolář, který se v posledních zápasech dostal do branky místo zraněné jedničky Aleše Mandouse.

Zatímco Kluž prohrála jediný z posledních osmi soutěžních duelů, Pražané se aktuálně trápí. Z posledních čtyř zápasů třikrát neskórovali. "Chceme to zlomit. Na tréninku kluci o to víc makají a snaží se každou situaci vyřešit stoprocentně, aby to skončilo v bráně. Myslím, že od toho se můžeme odpíchnout," poznamenal Kolář.

Slavia vyhrála jediný z posledních šesti venkovních pohárových zápasů, v Kluži ale v létě 2019 vítězstvím 1:0 nakročila ze závěrečného předkola do skupiny Ligy mistrů. Postup pak červenobílí stvrdili stejným výsledkem v domácí odvetě.

"Určitě si na to vzpomeneme, protože to byl jeden z největších zážitků v naší kariéře. Když koukáme na videa a vidíme to, tak si na to člověk samozřejmě vzpomene, i když jsou ty týmy už úplně jiné. Pár hráčů zůstalo na obou stranách, ale i projev je trochu jiný. Nostalgie tam bude, ale musíme se soustředit na zápas a zvládnout ho," řekl Houštecký.

Pražané hrají skupinu pohárů pošesté za sebou, na jaře v premiérovém ročníku Konferenční ligy došli až do čtvrtfinále, což se jim předtím povedlo i v Evropské lize. Finále této sezony bude hostit Eden.

Zápas v Kluži začne ve čtvrtek v 18:45. Slavii stále trápí absence, Trpišovský z nejrůznějších důvodů postrádá 10 hráčů. Na marodku přibyli klíčoví střední záložníci Petr Ševčík s Lukášem Provodem, už delší dobu mimo hru je další z opor Tomáš Holeš.

"Zdravotní stránka je momentálně nejsložitější za celou dobu, co jsem ve Slavii. Vynucené změny bohužel narušují sehranost týmu. I když do zápasu nemůže zasáhnout 10 hráčů, pořád máme takový tým, aby se to na něm nepodepsalo a abychom zápas zvládli jak výsledkově, tak herně," uvedl Trpišovský na tiskové konferenci.
CFR Cluj - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Manea, Kolinger, Matias, Camora - Deac, Boateng, Muhar, Roger - Yeboah, Janga.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Tiéhi, Traoré - Ewerton, Provod, Olayinka - Tecl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.46 - 3.42 - 1.96
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
KF Ballkani - Sivasspor  (čtvrtek 21:00)
Skupina G se může po tomto kole trochu vyjasnit a předem tipovat druhý výsledek mezi KF Ballkani a Sivassporem je hodně obtížné. Před týdnem ve strhující přestřelce vyhrál kosovský celek a Turci teď spřádají plány na revanš. Dočkají se diváci znovu bohaté gólové nadílky, nebo bude bitva na stadionu Fadil Vokrri v Prištině takticky svázaná?

Ve hře je toho samozřejmě hodně. Vítěz se dvě kola před koncem dostane na postupová místa a bude mít situaci ve svých rukou. První duel nabídl vyrovnanou partii se spoustou gólů a nakonec se ze šťastného vítězství 4:3 radovalo Ballkani. Rozhodující trefu přitom vstřelil v neuvěřitelném nastavení Ermal Krasniqi.

Domácí se těší celkově dobré formě. V kosovské lize od poloviny září neprohráli a drží se na druhé příčce za vedoucí Dritou. O víkendu Ballkani porazili 2:1 Malishevu, čímž zároveň zaznamenali páté ligové vítězství v řadě. V Evropské konferenční lize to také není špatné a po třech kolech je tým plnohodnotně zapojen do bojů o postup do jarní fáze.

Stejný počet bodů mají ve skupině všechny týmy, tedy i Sivasspor. Ten může jen mrzet pozdně inkasovaná branka, zvláště, když se Sivassportu podařilo v nastavení vyrovnat na 3:3.

Ballkani bude nadále bez Rustema Hodži, jenž laboruje se zraněným kolenem. Jinak jde o jedinou absenci kosovského týmu. Na druhé straně budou v Prištině scházet Ahmed Musa a Leke James.
KF Ballkani - pravděpodobná sestava:
Frasheri - Ar. Thaqi, Sinani, Jashanica, As. Thaqi - Dellova, Emerllahu, Zyba - Korenica, Krasniqi, Rrahmani
Sivasspor - pravděpodobná sestava:
Vural - Paluli, Goutas, Osmanpasa, Ciftci - Ulvestad, Yalcin - Yesilyurt, Saba, Gradel - Yatabare
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.01 - 3.47 - 2.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KF Ballkani (KOS)31117:74
2.Sivasspor (TUR)31115:54
3.Slavia Praha (CZE)31114:44
4.CFR Cluj (ROU)31112:24
Skupina H
Slovan Bratislava - FC Basilej  (čtvrtek 18:45)
Po prekvapujúcom, no úplne zaslúženom víťazstve na horúcej švajčiarskej pôde privíta v ďalšom dueli skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy ŠK Slovan Bratislava opäť Bazilej.

Tehelné pole sa v utorok opäť odelo do zeleno-čiernej farby spätej s Európskou konferenčnou ligou UEFA. Belasí vo štvrtok vyzvú FC Bazilej. Aleksandar Čavrič bol jedným z dvoch šťastných strelcov na Štadióne sv. Jakuba, kde Slovan pred týždňom triumfoval 2:0. Srbský legionár nosí belasý dres od jesene 2016. "Gól do siete Bazileja bol určite jedným z mojich najcennejších a doteraz najdôležitejších," povedal. V Bazileji to do siete napálil ľavačkou. "Možno bolo aj dobré, že mi lopta šla na ľavačku (úsmev). Ako pravák sa pri zakončení ľavačkou podvedome ešte viac koncentrujem. Možno aj vďaka tomu som loptu trafil tak dobre a presne. Veľmi sa teším, že som prispel k zisku troch bodov."

Štvrtý hrací deň bude veľmi dôležitý a veľa napovie o ďalšom vývoji skupiny. Pjunik Jerevan a Bazilej majú momentálne zhodne po šesť bodov, tretí Slovan má štyri body a štvrtý Žalgiris jeden bod. "Myslím si, že kľúčové slovo týchto dní je koncentrácia. Pokiaľ zopakujeme koncentráciu, s akou sme hrali v Bazileji, máme šancu uspieť. Motivácia je sama o sebe jasná, o tom sa rozprávať nemusíme. Potrebujeme však zostať koncentrovaní a opäť hrať ako jeden tím. Toto je cesta k úspechu," usudzuje Aleksandar.

Tehelné pole bude vo štvrtok znovu veľmi pekne zaplnené, dokonca sa natíska slovo vypredané. "Veľmi sa z toho tešíme. O to viac túžime potešiť našich fanúšikov a dopriať im ďalšie pekné futbalové zážitky. Také, ako v lete, no s priaznivejším výsledkom. Vaša podpora pre nás veľa znamená, dokážete byť naším skutočným dvanástym hráčom," odkázal priaznivcom Čavrič. "Už som to povedal viackrát, no môžem to iba zopakovať - milujem tento klub. V lete som mal aj iné možnosti, ako pokračovať v kariére, no chcel som zostať v Slovane. Teším sa, že to takto dopadlo. Cítim sa tu ako doma, som tu šťastný a chcem byť pre Slovan čo najplatnejší," uzavrel belasý univerzál.

Slovan privíta Bazilej vo štvrtok o 18:45.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.43 - 2.76
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Žalgiris Vilnius - Pyunik Jerevan  (čtvrtek 21:00)
Poměrně zapeklitě, než se původně předpokládalo, se zatím vyvíjí situace v uskupení písmene H v rámci Konferenční ligy. Po třech sehraných kolech se totiž dostal do čela tabulky Pjunik, který si výrazně řekl v konkurenci ostřílené Basileje nebo Slovanu o nečekaný postup do jarní části. Aby ale reálně o tento sukces mohl usilovat, stěžejní pro něj budou duely se Žalgirisem.

Ten první přitom arménský výběr před týdnem zvládnul a skolil před vlastními fanoušky soka z Pobaltí o dvě branky. Rapidně tak snížil jeho šance na možnou řežbu o první dvě postupová místa, poněvadž Žalgiris urval zatím na své konto jediný bod. Co je pro něj každopádně horší, to je absence jakéhokoli vstřeleného gólu. A pokud domácí hodlají ještě zamíchávat kartami a porvat se o play-off, musejí se v tomto ohledu jasně zlepšit. Další prohra by mohla být fatální.

Už v prvním domácím představení nicméně litevský soubor uměl trápit konkurenta z Basileje. A ruku na srdce, ten po papírové stránce představuje těžší kalibr než Pjunik. "Víme dobře, jak důležitý je pro nás nadcházející zápas. Míníme se kvalifikovat dál," burcoval domácí kapitán Saulius Mikoliunas. "O ty tři body zabojujeme, všichni už je mají. Máme ty nejvyšší ambice."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.17 - 4.07
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Pyunik Jerevan (ARM)32015:36
2.FC Basilej (SUI)32014:36
3.Slovan Bratislava (SVK)31112:24
4.Žalgiris Vilnius (LTU)30120:31

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Imos

Žalgiris 2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele