Infarktové "finále", Son v laufu a Salahův slalom: Sezona 2021/22 v kostce

07.06.2022, 18:58
Názory a komentáře
Radost hráčů Manchesteru City (© AFP)
Králové z Manchesteru zůstávají na trůnu Premier League i po ročníku 2021/22. Svěřenci Pepa Guardioly totiž obhájili trofej a mistrovským titulem se honosí počtvrté za posledních pět let. Stíhací jízda Liverpoolu k vítězství nestačila, expres Tottenhamu pod vedením strojvedoucího Son Heung-mina naopak do kýženého cíle v podobě účasti v Lize mistrů dojel.

Milionářskou soutěž si na podzim opět zahraje i Chelsea, ale spokojenost se třetím místem v Londýně rozhodně nepanuje.

Citizens směřovali k dalšímu primátu už od Nového roku, kdy si vypracovali desetibodový náskok. V posledních měsících o něj sice málem přišli, ale závěrečné kolo spojené s dechberoucím utkáním s Aston Villou zvládli. "Stali jsme se legendami. Vyhrát čtyřikrát titul z pěti pokusů se může povést jen týmu s opravdu výjimečnými hráči. Je to asi největší úspěch našich kariér, neuvěřitelné. Na tohle se bude vzpomínat," citovala Guardiolu agentura Reuters

Španělskému stratégovi je nutné dát za pravdu a dominanci mužstva z Etihad Stadium ocenit, obzvlášť v nabité Premier League. Brankář Ederson mnohokrát ohromil příznivce klidem v rozehrávce a zapsal dvacet čistých kont, João Cancelo posunul roli krajního obránce o další level výš, záložníci Bernardo Silva s Kevinem De Bruynem přidali enormní porci kreativního myšlení a zároveň gólové potence. Po podpisu kontraktu s ostrostřelcem Erlingem Hålandem je nasnadě otázka, zdali manchesterský celek dokáže někdo v příští sezoně zastavit.

Liverpool? Ten se o to snažit určitě bude. Ztráta jediného bodu v kontextu s vývojem zmíněného duelu Citizens s Villans hráče i příznivce mrzela, po nezdaru ve finále Champions League s Realem Madrid pravděpodobně dvojnásob. "Moji kluci chtějí pořád vyhrávat. Na tom se nic nezmění ani v příští sezoně," řekl rezolutně Jürgen Klopp na tiskové konferenci v Paříži.

Chelsea v první polovině ročníku naplňovala ambice vrátit trofej do západní části anglické metropole, ale série pěti nerozhodných výsledků z šesti domácích utkání ji už začátkem ledna víceméně vyřadila z bojů o mistrovskou korunu. Blues na ztracené pohodě bezesporu nepřidal ani prodej klubu, jehož budoucnost má po Romanu Abramovičovi aktuálně v rukou Todd Boehly.

Tottenham naopak skvělým finišem (23 bodů z posledních deseti zápasů při skóre 25:5) zachránil sezonu a odsoudil Arsenal, který po katastrofálním začátku povstal z popela, k šesté neúčasti v LM za sebou. Nutno podotknout, že Gunners si mohli čtvrtou příčku uhrát sami, ale porážkou v předposledním kole v Newcastlu se o možnost návratu mezi evropskou smetánku připravili.

Ještě mnohem větší zklamání kousali hráči i fanoušci Manchesteru United. Nejúspěšnější klub historie Premier League totiž obsadil šesté místo se ztrátou 35 bodů na City a v létě ho čeká zemětřesení v kádru. Podaří se novému manažerovi Eriku ten Hagovi přebudovat tým a vzkřísit uvadající značku z Old Trafford?

Inspiraci může čerpat např. v Newcastlu, kde se zmíněné vzkříšení podařilo Eddiemu Howeovi. Magpies v úvodních 19 kolech jen jedinkrát vyhráli a krčili se na chvostu, ale následně se pod vedením čtyřiačtyřicetiletého stratéga obdivuhodně zvedli. Pouze Manchester City s Liverpoolem získali v dalších 19 kolech více bodů. Vzhledem k "neomezenému" finančnímu kapitálu je určitě reálné, že v St James' Parku v dohledné době opět zazní hymna Champions League.

Rošáda na lavičce pomohla také Leedsu, který se v posledním kole zachránil na úkor Burnley. Sestup neminul ani duo Watford - Norwich, naopak z EFL Championship si místenku v anglické nejvyšší soutěži zajistili hráči Fulhamu, Bournemouthu a Nottinghamu.

TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Kevin De Bruyne (Manchester City) - 7.64 / 25 zápasů, 15 gólů, 8 asistencí.

2. Mohamed Salah (Liverpool) - 7.54 / 30 zápasů, 23 gólů, 13 asistencí.

3. Son Hung-min (Tottenham) - 7.52 / 35 zápasů, 23 gólů, 7 asistencí.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:


1. Mohamed Salah (Liverpool) - 265 bodů.

2. Son Hung-min (Tottenham) - 258 bodů.

3. Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - 208 bodů.

All-stars v sezoně 2021/22:


Autor: Marek Ustohal


Brankář: Aaron Ramsdale (Arsenal) - O Zlatou rukavici se sice podělili Alisson Becker s Edersonem, ale největší vliv na mužstvo měl z gólmanů strážce svatyně Gunners. Nad jeho letním angažováním za 30 milionů liber kroutila celá řada fanoušků severolondýnského klubu hlavou, ale Ramsdale nemalá očekávání naplnil. Po katastrofálním začátku ročníku vystřídal mezi tyčemi Bernda Lena, zapsal 12 nul a spoustou excelentních zákroků zvedal příznivce na anglických stadionech ze sedadel.

Pravý obránce: Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - Nejproduktivnějším obráncem v soutěži byl odchovanec Reds, a to nejen ve Fantasy Premier League. Před 12 asistencemi a 90 vytvořenými šancemi (nejvíce ze všech fotbalistů v PL) je nutné smeknout. Na pravém kraji jako už tradičně létal, skvěle spolupracoval s Mohamedem Salahem, a zároveň si svědomitě plnil i defenzivní povinnosti - získal totiž více míčů (235) než kdokoli ze spoluhráčů v červeném dresu.

Stoper: Antonio Rüdiger (Chelsea) - Pod dohledem manažera Thomase Tuchela a brazilského veterána Thiaga Silvy se vypracoval v jednoho z nejlepších stoperů na světě. V uplynulé sezoně PL exceloval ve čtení hry, v osobních soubojích i v zakládání útoků. Stal se z něj komplexní fotbalista. Jeho letní odchod do Realu Madrid bude pro Blues bezesporu citelný. Najde klub ze Stamford Bridge adekvátní náhradu?

Stoper: Virgil Van Dijk (Liverpool) - Zlepšení Reds po "neúspěšném" ročníku 2020/21 šlo ruku v ruce s comebackem nizozemské zdi do srdce obrany. Urostlý stoper překonal vážné zranění kolena a navázal na předchozí vysoce nadprůměrnou výkonnost. V soubojích jeden na jednoho neměl v soutěži konkurenci jak ve vzduchu, tak na zemi. Celku z města Beatles pomohl výraznou měrou mimo jiné i k 21 čistým kontům.

Levý obránce: João Cancelo (Manchester City) - Nejlepší bek v soutěži? Letos jednoznačně osmadvacetiletý rodák z Barreira. Svou výjimečnost ukazoval na obou krajích defenzivního kvarteta (22x hrál vlevo, 14x vpravo), měl nejvíce doteků s míčem (3908) ze všech hráčů v PL, mezi obránci se pokusil o nejvíce driblinků (113) a na krátkou dovolenou odjel s bilancí 1+7. Z fleku by mohl hrát o řadu výš, protože v kontrole balonu a kreativitě může top záložníkům v čele s Kevinem De Bruynem směle konkurovat.

Střední záložník: Kevin De Bruyne (Manchester City) - Jeho belgický "teammate" má za sebou fantastickou sezonu, kterou ozdobil podruhé za poslední tři roky oceněním pro nejlepšího hráče soutěže. V průměru v každém duelu třikrát vystřelil a vytvořil tři šance spoluhráčům (87 celkově). V 25 utkáních si připsal 15 gólů a 8 asistencí. Na čtyřbrankové galapředstavení ve Wolverhamptonu budou fanoušci Citizens ještě dlouho vzpomínat a za zmínku rozhodně stojí i fakt, že populární KDB byl mužem zápasu ve většině top šlágrů.

Střední záložník: Declan Rice (West Ham) - Statistikami podobného ražení se odchovanec Chelsea pochlubit nemůže, ale důležitostí pro mužstvo se De Bruynemu minimálně vyrovná. V roli defenzivního středopolaře si navzdory stále mladému věku (23) vybudoval na Ostrovech obrovské renomé a není divu, že kolem něj krouží množství velkoklubů v čele s Manchesterem City. V květnu mu sice vedení Hammers nabídlo lukrativní osmiletou smlouvu, Rice ji však dle britských médií odmítl.

Střední záložník: Bernardo Silva (Manchester City) - Svou budoucnost bude pravděpodobně řešit i portugalský "šikula", kterého už poněkolikáté láká do svých řad Barcelona. Je pravdou, že se během loňského léta netajil přáním odejít, ale nakonec zůstal a hrál jednu z hlavních rolí při mistrovském tažení Citizens - v pozici pravého a levého křídla, "osmičky", i "falešné devítky". Zejména v první polovině ročníku byl nezastavitelný a hlásil se o zmíněné ocenění pro nejlepšího fotbalistu soutěže.

Pravý útočník: Mohamed Salah (Liverpool) - Zejména v první polovině ročníku dominoval také egyptský "faraon", jenž s lehkostí sobě vlastní kličkoval mezi obránci jako fenomenální lyžařka Petra Vlhová v olympijském slalomu. Po návratu z lednového Afrického poháru národů se jeho gólová potence o poznání snížila, přesto už potřetí ovládl střeleckou tabulku Premier League (vícekrát kraloval jen Thierry Henry - 4x). K 23 trefám přidal i 13 asistencí, což z něj učinilo nejproduktivnějšího hráče Premier League.

Střední útočník: Jarrod Bowen (West Ham) - Na dvouciferná čísla v obou nejsledovanějších statistikách (13 + 10) se dostala také kometa z West Hamu. Rodák z Leominsteru prožil průlomovou sezonu a velmi hlasitě si řekl jak o angažmá ve velkoklubu, tak o nominaci do anglické reprezentace pro mistrovství světa v Kataru. Na pravém křídle i v roli "falešné devítky" totiž zápas co zápas ukazoval enormní potenciál. Driblinkem v maximální rychlosti zvedal příznivce ze sedadel a třináctkrát prokázal i chladnokrevnost v zakončení.

Levý útočník: Son Heung-min (Tottenham) - Stíhací jízdu Spurs za místenkou v Champions League řídil a úspěšně dořídil až do samotného konce. Rychlonohý Jihokorejec si především během posledních měsíců držel excelentní formu, dával jeden gól za druhým a po zásluze si hýčká Zlatou kopačku pro nejlepšího kanonýra. K 23 přesným zásahům dodal i 7 asistencí a stal se po Harrym Kaneovi, Teddym Sheringhamovi a Jürgenu Klinsmannovi teprve čtvrtým fotbalistou Spurs, jemuž se podařilo zkompletovat alespoň 30 "kanadských bodů".

All-stars v sezoně 2021/22 (Rezervní tým):


Alisson (Liverpool) - James (Chelsea), Matip (Liverpool), Laporte (Manchester City), Cucurella (Brighton) - Maddison (Leicester), Rodri (Manchester City), Mount (Chelsea) - Saka (Arsenal), Kane (Tottenham), Mané (Liverpool).

Obě sestavy jsou kompilací ideálních jedenáctek Jakuba Vaňka a Marka Ustohala.

All-Stars dle nominací v sestavě kola v sezoně 2021/22:


Autor: Marek Ustohal


Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City38296399:2693
2.Liverpool FC38288294:2692
3.Chelsea FC382111676:3374
4.Tottenham Hotspur382251169:4071
5.Arsenal FC382231361:4869
6.Manchester United3816101257:5758
7.West Ham United381681460:5156
8.Leicester City3814101462:5952
9.Brighton & Hove Albion3812151142:4451
10.Wolverhampton Wanderers381561738:4351
11.Newcastle United3813101544:6249
12.Crystal Palace3811151250:4648
13.Brentford FC381371848:5646
14.Aston Villa381361952:5445
15.Southampton FC389131643:6740
16.Everton FC381162143:6639
17.Leeds United389111842:7938
18.Burnley FC387141734:5335
19.Watford FC38652734:7723
20.Norwich City38572623:8422

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (488)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele