City flirtují s titulem, Arsenal s Ligou mistrů: 36. kolo Premier League v kostce

11.05.2022, 17:57
Názory a komentáře
Radost hráčů Manchesteru City (© AFP)
Je už rozhodnuto o titulu, potažmo o kvartetu pro příští ročník Champions League? Šlágr na Anfieldu dodal minimálně nápovědu. Liverpool remizoval s Tottenhamem 1:1, což bleskově potrestali obhájci z Manchesteru City i aspiranti na návrat do milionářské soutěže z Arsenalu. Citizens jsou navzdory úternímu vítězství Reds ve Villa Parku v komfortní pozici, Gunners před čtvrtečním severolondýnským derby na stadionu Spurs také.

Svěřenci Antonia Conteho vedli na horké půdě v městě Beatles zásluhou 20. ligového gólu Son Heung-mina, ale konečný výsledek, z něhož neměl sebemenší radost ani jeden z týmů, stanovila nová liverpoolská hvězda Luis Díaz.

Manchester City si naopak po infarktovém thrilleru v Madridu spravil chuť, s lehkostí sobě vlastní zametl s nebezpečným Newcastlem 5:0 a nakročil k další mistrovské trofeji. Po úterní loupeži v Birminghamu se na něj sice finalisté Champions League bodově dotáhli, ale Kevin De Bruyne a spol. mají dohrávku ve Wolverhamptonu k dobru a disponují i lepším rozdílem skóre (+3 branky).

Čtvrtý Arsenal zužitkoval ztrátu pátého Tottenhamu prostřednictvím skalpu sestupem vážně ohroženého Leedsu. Odchovanec klubu z anglické metropole Eddie Nketiah rozvlnil síť Peacocks dvakrát v úvodní desetiminutovce a nasměroval své mužstvo k čtyřbodovému náskoku před Spurs. Pokud přidají Gunners pátou výhru v řadě, místenka mezi evropskou elitou je nemine.

K jistotě účasti v příštím ročníku Ligy mistrů se o víkendu mohla výrazně přiblížit třetí Chelsea, ale kapitán Wolves Conor Coady ji vyrovnávací trefou v sedmé minutě nastaveného času zasadil nekompromisní direkt. Blues uspěli v posledních pěti zápasech jen jedinkrát, na ve formě hrající Arsenal mají už jen bodový náskok.

Ještě mnohem delší sérii nezdarů (jediné vítězství z posledních jedenácti zápasů) táhne Watford, který se stal po porážce 0:1 v Selhurst Parku druhým sestupujícím. Everton naopak podruhé za sebou oslavoval, konkrétně v Leicesteru 2:1, a zmizel z pásma "ponoru", kam klesl Leeds se shodnou bodovou bilancí jako sedmnácté Burnley, jež padlo s Aston Villou 1:3.

TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Raheem Sterling (Manchester City) - 9.16 / 2 góly, 2 střely na branku, 3 klíčové přihrávky, 3 úspěšné driblinky.

2. Leandro Trossard (Brighton) - 8.80 / gól, 2 asistence, 3 střely, 4 klíčové přihrávky.

3. Kevin De Bruyne (Manchester City) - 8.75 / asistence, 6 klíčových přihrávek, 2 úspěšné driblinky, 91procentní úspěšnost přihrávek.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:


1. Leandro Trossard (Brighton) - 17 bodů.

2. Saïd Benrahma (West Ham), Raheem Sterling (Manchester City) - oba 16 bodů.

3. Pontus Jansson (Brentford) - 15 bodů.

Sestava 36. kola:


Autor: Marek Ustohal


Brankář: Jordan Pickford (Everton) - "Pickfordovy zákroky udržely Everton naživu," řekl po předchozím duelu s Chelsea (1:0) bývalý hráč Toffies Leon Osman pro BBC. A v Leicesteru mohl stejnou frázi bez okolků zopakovat. Reprezentační jednička Albionu totiž opět excelovala a extrémně vážné sestupové starosti liverpoolského klubu jsou, zdá se, na dobré cestě k zániku. Opomenout nelze především tygří skok proti Mendyho "obalovačce" a reflex po Barnesově voleji z bezprostřední blízkosti.

Pravý obránce: João Cancelo (Manchester City) - Nejlepší bek aktuálního ročníku Premier League přidal proti Newcastlu další famózní výkon. Po zklamání z vyřazení v semifinále Champions League bavil příznivce na Etihad Stadium svižným driblinkem v maximální rychlosti, vytvářením šancí spoluhráčům a mimo jiné také pěti střelami (nejvíce ze všech na trávníku).

Stoper: Pontus Jansson (Brentford) - Je až s podivem, jak snadno se urostlý stoper Bees dostává zápas co zápas po standardních situacích Christiana Eriksena do zakončení. Fakt, že je ve vzduchu stálou hrozbou, potvrdil i v utkání se Southamptonem, kterému vstřelil gól. Zároveň kraloval v osobních soubojích a včasným skluzem zastavil hned šest ofenzivních akcí soupeře.

Stoper: Ben Davies (Tottenham) - Defenziva Spurs pracovala na Anfield Road velmi dobře a v sestavě kola se mohl objevit víceméně každý z členů pětičlenné vozby. Pro devětadvacetiletého Velšana, který podobně jako další obránci hostujícího týmu zářil v anticipaci útočného snažení Reds, rozhodlo kvarteto zablokovaných střel.

Levý obránce: Marc Cucurella (Brighton) - Absolvent slavné barcelonské akademie La Masia na sebe už poněkolikáté v sezoně upozornil a jeho konstantně nadprůměrnou výkonnost monitoruje řada velkoklubů nejen z Ostrovů. Pod zostuzení Manchesteru United se podepsal prvním přesným zásahem v dresu Seagulls, dominoval v soubojích jeden na jednoho a v kooperaci s Leandrem Trossardem si podmanili levou stranu hřiště.

Střední záložník: Emiliano Buendía (Aston Villa) - Po čtyřzápasové absenci v základní sestavě dostal argentinský "šikula" šanci od začátku a důvěru Stevenu Gerrardovi splatil. Na Turf Moor se totiž poprvé blýskl v Premier League bilancí 1+1. V 7. minutě vybídl ke skórování Dannyho Ingse a krátce po půlhodině zužitkoval zpětný pas Lucase Digneho. Navzdory kreativnímu stylu hry zaznamenal téměř 90procentní úspěšností přihrávek.

Střední defenzivní záložník: Rodri (Manchester City) - Nejproduktivnější sezonu v kariéře prožívá odchovanec Atlética Madrid. V srdci záložní formace Citizens byl opět jako zeď, a navíc potřetí v řadě procedil míč za záda brankáře soupeře. V letošních 30 ligových střetnutích vstřelil šest gólů, čímž překonal svou bilanci z předchozích dvou ročníků dohromady.

Střední záložník: Saïd Benrahma (West Ham) - O víkendu pumpoval radostí také alžírský reprezentant v barvách Hammers. Na Carrow Road bylo rozhodnuto už před přestávkou, a právě Benrahma se o vedení 3:0 zasadil nejvíce. Proti sestupujícímu Norwichi skóroval hned dvakrát a ukončil téměř dvouměsíční čekání na ligovou trefu.

Pravý útočník: Raheem Sterling (Manchester City) - Téměř tříměsíční čekání na ligovou trefu ukončila i "rychlonožka" z Manchesteru, která přispěla k řízené demolici Newcastlu. Sterling exceloval v driblinku s míčem, spoluhráčům připravil tři zajímavé příležitosti a dvakrát chladnokrevně zakončil oku lahodící akce obhájců titulu.

Střední útočník: Romelu Lukaku (Chelsea) - Triumvirát fotbalistů, jímž na nějakou dobu zvlhl střelecký prach, uzavírá nejlepší kanonýr v dějinách belgického národního týmu. Útočné eso Blues se proti Wolves prosadilo dvakrát, v Premier League jásalo poprvé od konce prosince loňského roku, ale po závěrečném hvizdu kousalo další zklamání, neboť hostující kapitán Coady vyrovnal v 97. minutě na konečných 2:2.

Levý útočník: Leandro Trossard (Brighton) - Zcela odlišné pocity vstřebával jeho krajan, který gólem a dvěma asistencemi řídil potupu Manchesteru United. V posledních pěti zápasech čtyřikrát rozvlnil síť, v každém z nich na trávníku doslova létal. Na nejlepší sezoně v historii Seagulls má lví podíl a otázka stěhování do movitějšího klubu je nasnadě.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City35275389:2186
2.Liverpool FC36268289:2486
3.Chelsea FC351910670:3167
4.Arsenal FC352131156:4266
5.Tottenham Hotspur351951160:4062
6.Manchester United3716101157:5658
7.West Ham United361671357:4655
8.Wolverhampton Wanderers351551535:3450
9.Brighton & Hove Albion3611141138:4247
10.Crystal Palace3510141146:4244
11.Aston Villa351341848:4943
12.Brentford FC361271744:5243
13.Newcastle United3611101540:6143
14.Leicester City341191449:5642
15.Southampton FC369131441:6140
16.Everton FC341051937:5635
17.Burnley FC357131532:4934
18.Leeds United358101739:7434
19.Watford FC35642532:7022
20.Norwich City35562422:7521

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (24)

Přidat komentář
madridcan

Arsenal flirtují s titulem, City s Ligou mistrů...

...TIm Burton/Tarantino WINS

Reagovat
Petr Keš

https://www.instagram.com/reel/CcdzL1UpU6R/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Omlouvám se za spam, ale takhle vidím kvalifikovaní Arsenalu do LM. Přeju nám to!!

Reagovat
smazaný uživatel

Mám takové tušení, že Chelsea skončí sezónu úspěšněji jak Liverpool

Reagovat
Vopi11

Na základě čeho? V lize jsme nad váma, v LM jsme došli dál, ve finále ligovýho poháru jste prohráli a moc se vám nedaří zapracovávat drahé posily, jak by bylo potřeba. Jedno finále nás ještě čeká, ale to už v součtu ostatních věcí rozdíl neudělá.

Reagovat
smazaný uživatel

Když vyhrajeme FA Cup a Liverpool projede LM, tak budeme mít za sezónu cennější trofej Ligu už nepočítám, tam to máte ztracené.

Reagovat
Agent z Melmacu

a uplakaný Klopp je ako ďalšia trofej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Aj ak budeme nad vami o desiatky bodov, hrajete uplné hovno poslednou dobou, bojujete s Arsenelom o tretie miesto a este sa tu idete porovnavať s Live? my a city sme uplne iný level a toto úbohé súmirovanie je fakt na smiech

Reagovat
smazaný uživatel

tady není řeč o lize

Reagovat
Bandita_Harry

Ja mám zase tušenie že neskončí

Reagovat
Remt

No hele.. ja Chelsea preju a na zacatku sezony jsem to videl tak, ze skonci vyse nez LFC. Ale kdyz vezmu v potaz jak vypadala druha pulka sezony v podani Chelsea. Plus jestli odejde (vlastne mozna uz odesli) Christensen, Azpi a Rudiger zadax (kdo bude hrat na stoperovi? Silva a? Někdo mladý?)) Tak covece nevím. První půlka sezony mi z pohledu Chelsea prisla fajn, druha se podle me ale spise dosti nepovedla

Reagovat
smazaný uživatel

Celou sezónu nás doprovázejí zranění hráčů. Měli jsme navíc nejnáročnější program ze všech týmů a během zimy nám ani kvůli covidu nepovolili přesunou zápasy. Když k tomu přičtu zabavení klubu kvůli válce, tak jsme zase nedopadli špatně. Pokud zítra vyhrajeme, budu považovat sezónu za docela úspěšnou.

Reagovat
Seydou Doumbia

Silva, Kundé, Chalobah, Sarr, Ampadu? vím nic moc, ale i s tím by Chelsea skončila před neschopnými Arsenaly, Tottenhamy a MU si myslím

Reagovat
Remt

Tak Kounde ale kdo ví jestli bude? Silva taky donekonečna nebude moct hrát často, bude potřebovat odpočívat nebo přijdou zraněním(ani nevím jak na tom teď zdravotně je ale věk nezastavis). A bez něj.. nic moc jak rikas

Reagovat
smazaný uživatel

Bude potřeba nahradit jen Rudiho, pokud teda odejde. Aktuálně je asi nejzajímavější stoper

Reagovat
Zaschrona

Pickford zaslouženě.

Reagovat
Kapřík

Reagovat
Seydou Doumbia

Cucurella moc pěkný výkony a Trossard kdyby nebyl takový palič tak má golu ještě více

Reagovat
cristiano.K.

flirt ve stylu "ahoj, já jsem fanoušek Arsenalu"

ona: tak to musíš mít smutný život

Reagovat
Seydou Doumbia

On : proto sem šel ven s tebou

Reagovat
eibe

ok

Reagovat
Dr. Admess

Jak to teda letos v PL je? Když L'Pool a City budou mít stejně bodů, bude rozhodovat skóre, nebo je tam jiný faktor? (Vím, že vzájemné skončili oba shodně.)

Reagovat
Kinky7

Skóre pak góly pak playoff

Reagovat
Pablos

Tak to bude flirtuózní závěr

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele