HET liga - souhrn 18. kola

23.02.2018, 20:30, aktualizováno 26.02.2018, 18:57
Komentáře a souhrny
Jihlava potvrdila vítězství z minulého kola a tentokráte zaskočila vedoucí Plzeň, která tak poprvé prohrála. Sparta se na půdě Slovácka uspokojila vedením a nakonec si s ním body dělí. Brno před vlastními fanoušky těsně porazilo olomouckou Sigmu, zatímco Liberec si poradil s Mladou Boleslaví. Jablonec zvládl i své druhé jarní vystoupení a po Teplicích skolil také pražskou Duklu, Karviná roznesla Zlín, Slavia přetlačila Bohemians...

Viktoria Plzeň - Vysočina Jihlava 0:1

26.02.2018 17:00

Góly: 22. Petr Tlustý

Jihlava v úvodu jara naprosto šokuje český fotbal. Vysočina, která přezimovala v tabulce na posledním místě, si v minulém zápase vyšlápla na Slavii a v tomto kole dokonce porazila vedoucí Plzeň na jejím vlastním hřišti. Utrpěla tím Viktorii vůbec první porážku v ligovém ročníku.

Kvůli stopce za žluté karty nemohl nastoupit domácí záložník Kolář. Šanci tak dostal Čermák. To jihlavský kouč Martin Svědík neměl důvod měnit sestavu, která vybojovala vítězství nad sešívanými.

Hosty mohl do vedení poslat hned na začátku zápasu Ikaunieks, Jeho střela z dálky letěla těsně nad branku a vystrašila domácí publikum. To nakonec schovávalo hlavy do dlaní ve 22. minutě. Buchta se po zahraném rohovém kopu dostal k hlavičce, jeho pokus se odrazil od Zoubeleho k volnému Tlustému, jenž zblízka nekompromisně napálil míč pod břevno.

Vyrovnat mohl ve 29. minutě Čermák, ale jeho dost možná gólovou střelu zblokoval Buchta. Následně již měl práci i gólman Jihlavy Rakovan, když lapil Krmenčíkův pokus. Na druhé straně si na problémy zadělal brankář Plzně Kozáčik, ale Ikaunieks jeho chybu nepotrestal. Těsně před přestávkou Rakovan podběhl míč, proti Krmenčíkovi byl však opět zpět na svém místě.

Po změně stran se z domácích opět nejvíce činil Krmenčík. V 54. minutě si naskočil na Zemanův cent a jeho hlavičku tečoval Řezník přímo do náruče Rakovana. Šest minut nato našel plzeňského kanonýra jeho obvyklý nahrávač Kopic, ale i tentokrát jeho pokus brankář Vysočiny bez potíží kryl. Následně si po narážečce s Petrželou vystřelil i Kopic a Tlustý ránu tečoval těsně nad.

Závěrečnou desetiminutovku načal obstřelem vedle Hrošovský. Na druhé straně se skvělým průnikem přes protihráče uvedl Levin, přihrávkou však nenašel žádného fotbalistu v bílém dresu. Viktoria poté mohutně tlačila. Hejdovu i Řezníkovu hlavičku vyrazil hrdina zápasu Rakovan. Ve druhé minutě nastavení Krmenčík taktéž hlavou konečně netrefil gólmana hostí, k jeho smůle však minul i jeho svatyni. O minutu později se Plzeň dožadovala penalty po ruce Holíka, ale sudí Orel zůstal ledově klidný.

Na více se již Viktoria nezmohla a poprvé v sezoně ztratila všechny body. Příliš ji to však mrzet nemusí, neboť má v tabulce stále pohodlný náskok. Jihlava po vicemistrovi podzimu zaskočila i prozatímního krále a rychle prchá z poslední pozice vstříc záchraně.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:0

25.02.2018 18:00

Góly: 45. Josef Hušbauer

Slavii se podařilo napravit zaváhání z předchozího kola a bitvu o Vršovice vyhrála nejmenším možným rozdílem. Poprvé v historii české ligy byl odvolán gól na základě videorozhodčího.

V 9. minutě se po centru Hušbauera skvěle ve vápně zorientoval Škoda a podařilo se mu prostřelit Fryštáka. Slávistická radost ale nevydržela dlouho. Sudí Proske použil video a gól pro ofsajd neuznal. Škoda se zanedlouho dostal do další šance, tentokrát obrana Bohemians srazila jeho zakončení na roh. Z něho hlavičkoval Souček a Fryšták musel předvést výborný zákrok. Slavia dál tlačila, Hromada ani Sýkora však obraný val zelenobílých neprostřelili.

Sešívání měli v prvním poločase 9 rohových kopů. Po jednom z nich Škoda z otočky nepropálil obranu a následně Kúdela bránu minul. V 39. minutě Hušbauer poslal dobrý přetažený centr na Škodu, ten ovšem hlavičkou těsně minul pravou tyč. V poslední minutě první půle zahrozila i Bohemka. Jindříškův centr obrana odvrátila pouze k Nečasovi a tomu se přesně zakončit nepodařilo. Až v nastaveném čase se domácí dočkali. Hušbauer se napřáhl k ráně těsně za vápnem a krásnou střelou otevřel skóre.

Druhý poločas byl ze strany Bohemky o poznání lepší. V 59. minutě trefil obě tyče Bartek a o deset minut později pálil Hašek z podobné pozice, jako v prvním poločase Hušbauer, pouze do rukavic Koláře. 15 minut před koncem dělovka Kabajeva skončila nad. Kabajev měl však ještě jednu příležitost po chybě Jugase, nicméně opět mířil nepřesně. V závěru mohli domácí přidat ještě pojištující branku. Hušbauerova a ani dvě Stochovy rány ovšem v síti neskončily.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Fastav Zlín 4:0

25.02.2018 15:00

Góly: 32. Lukáš Budínský, 38. Tomáš Wágner, 49. Marek Janečka, 74. Tomáš Wágner

Karviná ve svém svatostánku deklasovala Zlín a zůstává na jaře stoprocentní. Jejich dnešní soupeř naopak po zimní pauze ještě v lize nevyhrál a pomalu ale jistě se zamotává do záchranářských bojů.

Karvinský trenér Josef Mucha vsadil na navrátilce Dreksu, jenž absentoval v základní sestavě proti Mladé Boleslavi. Kouč hostí Bohumil Pánik ponechal obranu ve stejném složení jako v posledním ligovém zápase proti Dukle. Změny však udělal v záloze, kde dostali šanci Ekpai, Traoré a Holzer, a na hrot se posunul Vukadinović.

Ze začátku se snažili více kombinovat Zlínští. První nepřesnou střelou se v 11. minutě prezentoval Hronek. Na druhé straně jej pokusem z voleje napodobil Čoljić. Hned poté byl domácí bek v akci před svým brankářem, když po Vukadinovićově sklepnutí hlavou obětavě srazil gólovku Holzera. Domácí mohl poslat do vedení ve 29. minutě Štěpanovský, ale jeho oblouček přes Dostála skončil mimo.

Po půlhodině hry se již mohla většina fanoušků na stadionu radovat z branky. Gajić v pokutovém území nedovoleně zastavil pronikajícího Janečku a Budínský poslal ránu z penaltového puntíku pod břevno. Svůj druhý gól mohl šikovný záložník přidat pět minut po prvním, ale po Kalabiškově efektním a efektivním uvolnění jej vychytal Dostál. Záhy se však Karviná přeci jen radovala podruhé. Panák si všiml mezery ve zlínské obraně, do které si naběhl Wágner, jenž propálil nebohého zlínského gólmana.

Hned po přestávce zvýšil vedení domácích Janečka, který se prosadil hlavou po Budínského centru z přímého kopu. Zlín poté nadále marně hledal recept na obranu MFK a sám se musel dál bránit šancím soupeře. V 68. minutě natáhl ke střele za vápnem Štěpanovský a Dostál musel míč vyrazit na roh. Čtvrtou branku nakonec přidal v 74. minutě Wágner, který opět zužitkoval pobídku vzduchem ze standardní situace, tentokráte od Eismanna.

Potupného bůra mohl hostům nadělit střídající Voltr, ale radost mu překazil robinzonádou Dostál. I tak jsou domácí s konečným výsledkem spokojení. To Ševci budou mít cestou domů na jih o čem přemýšlet.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Baník Ostrava 0:0

24.02.2018 18:30

Góly: -

Utkání, jež bylo hráno ve velmi slušném tempu, mezi Teplicemi a ostravským Baníkem skončilo remízou. Hráči předvedli kvalitní fotbal, ale to, co divákovi muselo chybět, bylo přesnější zakončení.

K první šanci zápasu se po centru ze strany a Poznarově prodloužení dostal Pazdera, jeho střela z voleje však těsně minula pravou tyč. Vzápětí Granečný nedokázal proměnit svoji obrovskou šanci, když ho v úniku vychytal Diviš. Na druhé straně střílel Vaněček, střele ale chyběla razance a Laštůvkovi problém nenadělala. V 28. minutě Hora prodloužil centrovaný míč a nikým nehlídaný Vaněček pouze těsně přestřelil. V závěru poločasu se ještě do dvou příležitostí dostal Granečný. První mu zmařil díky dobrému vyběhnutí Diviš, napodruhé střela skončila těsně vedle levé tyče.

V úvodu druhé půle měl velikou šanci Vaněček, ten však selhal v samostatném úniku proti Laštůvkovi. Hosté zahrozili Poznarem, jeho střela ovšem skončila v rukavicích Diviše. Na hranici 60. minuty měl další dvě šance Vaněček. Nejprve po centru Trubače trefil hlavou tyč a jeho další střelu z otočky zastavil až na brankové čáře Fleišman. Na druhé straně v akrobatické pozici Diop minul. Po Azevedově rohu nezamířil mezi tři tyče ani Psyché. V nastaveném čase se ještě po chybné rozehrávce hostů dostal do šance Červenka, nicméně střela mu vůbec nesedla, zápas tak skončil bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sparta Praha 1:1

24.02.2018 16:30

Góly: 70. Tomáš Zajíc - 53. Václav Drchal

Sparta nezvládla dobře rozehraný zápas na půdě Slovácka a z Moravy si veze do Prahy pouhý bod. Snovou ligovou premiéru prožil útočník letenských Drchal, který si hned připsal první gól. Za domácí vyrovnával kanonýr Zajíc.

Italský stratég ve službách Sparty Andrea Stramaccioni se nebál do základní sestavy postavit talentovaného útočníka Václava Drchala. V záloze nastoupil další mladík Kulhánek. Domácí kouč Michal Kordula vsadil na stejné muže jako před týdnem při výhře na Baníku Ostrava.

Na hráčích Sparty bylo vidět, že se chtějí co nejrychleji dostat do vedení. Jejich plány však mohl ve 12. minutě překazit Janošek, jehož dalekonosný pokus skončil na tribuně za brankou. Dalších dvanáct minut nato se do odraženého míče za šestnáctkou opřel Kanga a Heča jeho střelu nadvakrát kryl. Nedlouho poté se na druhé straně nepřesně trefil do míče Daníček a Nita pohodlně zasáhl.

Obrovskou šanci na otevření skóre měli hosté po půlhodině hry. Jurošku obral o míč Frýdek, nacentroval do vápna a Zahustel napálil míč do břevna. Na konci půle byl opět v akci Juroška. Tentokrát přihrál volnému Sadílkovi, jemuž střela nesedla. To byla tečka za bezgólovou první půlí.

V druhém poločase se nejprve fanoušci Slovácka dožadovali penalty, ale Frýdek zahrál rukou u těla. Na druhé straně rozehrál Stanciu rohový kop nakrátko s Ben Haimem, prošel jako nůž máslem mezi dvěma obránci domácích a na zadní tyči našel Drchala, jenž uklidil míč do odkryté Hečovy svatyně a v premiérovém ligovém startu si hned připsal branku.

V 63. minutě se v dobré příležitosti objevil Navrátil, jemuž se příhodně odrazil míč na střelu, kterou však domácí záložník poslal do kotle domácích. Za dvě minuty ho napodobil spoluhráč Janošek. V 70. minutě již na uherskohradišťském stadionu propukla gólová radost. Juroškův centr propadl k Zajícovi, jenž obalamutil Zahustela i Hovorku a zblízka překonal bezmocného Nitu.

Sparta se po pěti minutách od vyrovnání mohla vrátit zpět do vedení. Na Kangův centr si naskočil Kulhánek a Heča vyrazil jeho hlavičku i s následnou dorážkou z úhlu. V 83. minutě se blýskl i jeho kolega na druhé straně Nita, jenž skokem vytěsnil Břečkovu hlavičku po rohu. Slovácko do konce zápasu nepustilo hosty do žádné šance a raduje se z bodu po remíze nad favorizovaným soupeřem.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc 1:0

24.02.2018 15:00

Góly: 29. Rafael Acosta

Moravské derby pod Špilberkem dopadlo poněkud překvapivě lépe pro domácí, kteří uhájili svoji pevnost a porazili druhý tým tabulky. Brno rozhodlo o svém vítězství ještě v prvním poločase. Po změně stran se Olomouc hnala za vyrovnáním, její snaha však zůstala vniveč.

Domácí kouč Pivarník si pro utkání přichystal jedno překvapení, když do základní sestavy poslal mladého útočníka Růska. V jedenáctce hostů nechyběly všechny opory včetně zimní akvizice Řezníčka.

Prvním střelcem zápasu se po jedenácti minutách hry mohl stát Vepřek, ale nedosáhl na Sladkého pobídku vzduchem před branku. Na druhé straně v 18. minutě posadil Acosta merunu na hlavu Poláka, jehož pokus našel Buchtovu náruč. Vedení se ve 29. minutě ujala Zbrojovka. Vepřek ztratil míč před vlastním pokutovým územím, po nepřehledné situaci uzmul balón Acosta a chytře jej uklidil k tyči.

Brno předvádělo sympatický výkon a nepouštělo favorita do šancí. Jednu nabídl Sigmě dvě minuty před pauzou domácí obránce Pavlík, ale Zahradníčkův volej byl hodně nepřesný. O přestávce tak měl olomoucký lodivod Václav Jílek o čem přemýšlet.

O vyrovnání se hosté pokusili tři minuty po zahájení druhé půle, kdy Řezníčkův pas nebezpečně proletěl pokutovým územím Zbrojovky. Za dalších deset minut měli domácí velké štěstí. Houska ze strany našel zcela volného Faltu, jehož střelu zblokoval obránce Brna těsně vedle.

Sigma byla ve druhém poločase aktivnější a hnala se za vyrovnáním, Brňané však většinu náznaků šancí zastavili. Do jedné se přeci jen probil Sladký, ale jeho střelu z úhlu vyrazil nohou Melichárek. Dvě minuty před koncem měl na noze vyrovnání znovu Plšek. Centrem ho našel Manzia, adresát jeho přihrávky však selhal v koncovce. Domácí přežili tuto i předchozí šance a zdolali Olomouc nejtěsnějším rozdílem.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 1:0

24.02.2018 15:00

Góly: 60. Matěj Pulkrab

Liberec doma nezaváhal a připsal si zaslouženě důležité tři body do tabulky. Hosté za celý zápas nepředvedli téměř nic a jejich krize se prohlubuje. Jediný gól zápasu vstřelil Matěj Pulkrab.

Úvod utkání byl z obou stran opatrný. Postupně ale domácí začali vyvíjet aktivitu a v 13. minutě nebezpečně střílel Potočný. Následně po Folprechtově rohu a závaru před brankou hostů, nedokázal nikdo ze Slovanu zakončit. V 23. minutě centroval Potočný na Kerbra, toho ve vápně sporným zákrokem zastavil Sus. Píšťalka sudího Nenadála však zůstala němá.

Pulkrab se probojoval do zakončení o pár minut později, to ale v těžké pozici minul. Liberec byl nadále aktivnějším týmem, jenže další Pulkrabova střela skončila opět mimo branku. V 41. minutě centroval z pravé strany Coufal na Potočného, ani jemu se ovšem zařízení trefit nepodařilo. A to bylo z prvního poločasu vše. Hosté se v prvním poločase dostávali na útočnou polovinu sporadicky a Hladkého neohrozili ani jednou.

V 54. minutě se do prvního zakončení hostů dostal Konaté, jenže jeho střela z úhlu naději na úspěch neměla. Po hodině hry se domácí konečně dočkali. Potočného přetažený roh si našel Oscar, ten vystřelil a obrana jeho pokus odvrátila pouze na malé vápno, kde se nejlépe zorientoval Pulkrab, který už se zakončením problém neměl.

U Nisy následně začalo hustě sněžit, a to kvalitě hry příliš neprospělo. Boleslav se sice snažila, ale šance si vytvořit nedokázala. Ke konci zápasu ještě stříleli Coufal s Potočným, s oběma střelami si Poláček poradil, a tak Slovan zvítězil nejmenším možným rozdílem.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - FK Jablonec 0:1

23.02.2018 18:00

Góly: 64. David Lischka

Jablonec i ve druhém jarním zápase dokázal zvítězit, když jediný gól zápasu vstřelil mladík Lischka. Dukla si moc šancí nevytvořila, a zaslouženě tak prohrála.

Oba týmy do zápasu vstoupily opatrně, a tak k první zajímavé situaci došlo až v 16. minutě. To totiž Na Julisce zhasla světla, a tak sudí Zelinka musel neplánovaně utkání na zhruba 20 minut přerušit. Ve 30. minutě měla Dukla možnost přímého kopu. Toho se ujal Podaný a krásnou střelou trefil pravou tyč. Na druhé straně střílel Jovovič a jeho skákavá střela nadělala Radovi problémy. Následná Holešova hlavička šla mimo. První poločas už více příležitostí nenabídl.

Na začátku druhé půle se v šanci po nepovedeném odkopu Ostojiče objevil Holeš, ten zvolil zakončení z voleje a přestřelil. V 60. minutě Jovovič vyslal do samostatného úniku Chramostu, jemu se ale zakončení vůbec nepovedlo a v obrovské šanci selhal. O čtyři minuty později se hosté dočkali. Na Trávníkův centr si naskočil nikým nehlídaný Lischka a pro něj už nebylo problémem překonat bezmocného Radu. Pro dvacetiletého stopera se tak jednalo o jeho první ligový gól.

Za domácí se snažil hned odpovědět Tetour, jeho střela byla sice prudká, mířila však pouze přímo do rukavic Hrubého. V 89. minutě se ještě dostal k odraženému míči Holenda, pěkně si ho zpracoval, ale vypálil těsně vedle levé tyče. A to bylo vše, na co se Dukla v dnešním zápase zmohla.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň18152134:647
2.Slavia Praha18105328:835
3.Sigma Olomouc1896323:1133
4.Slovan Liberec18103525:1833
5.Sparta Praha1895424:1332
6.FK Jablonec1876524:2127
7.Bohemians Praha 19051867516:1525
8.FK Teplice1866621:1924
9.Fastav Zlín1856719:2821
10.MFK Karviná18621021:2520
11.Dukla Praha1855819:3120
12.Zbrojovka Brno18531013:2418
13.FK Mladá Boleslav18521119:3117
14.1. FC Slovácko1837816:2516
15.Vysočina Jihlava18511217:3216
16.Baník Ostrava18261022:3412

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (604)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele