Ligové ohlédnutí: Zaúřadovalo video. Správně. Jak je možné, že se to nelíbí?

26.02.2018, 20:14
Názory a komentáře
Liga zažila první odvolaný gól po konzultaci s videem v historii a také následný úlet slávisty Milana Škody. Přišlo také už tradiční selhání Sparty na hřišti soupeře. To v boji o záchranu, tam se dějí věci nevídané.

Ve druhém kole jarní části fotbalové HET ligy přišlo na historický moment. V zápase Slavie s Bohemians byl poprvé v dějinách domácí soutěže odvolán gól na základě porady s videorozhodčím.

Bylo to už v 9. minutě. Útočník Milan Škoda si doběhl vlastní nepřesnou hlavičku a z malého vápna poslal balon do sítě. Jásot, nadšení a snad i trocha úlevy, že po blamáži v Jihlavě to s Bohemkou doma nebude trápení, se rozlila po Edenu. Jenže předčasně. Při Škodově gólové střele totiž brankáři Klokanů Fryštákovi celkem zřetelně bránil ve výhledu slávista Souček už při prvním pohledu.

Sudí Proske sice nejdřív gól uznal, už záhy ale dostal od kolegy u videa do sluchátka echo, že by neměl tak pospíchat. Nakonec se šel sám přesvědčit k monitoru a branku podle pravidel zcela správně neuznal.

Skvělé. Gól, který neměl platit, neplatil. Nespravedlnost byla napravena. To, po čem všichni léta volali, se konečně dostává do praxe.

O to více zarazily některé výroky střelce Škody. "Koukal jsem na tu situaci a nejsem si vůbec jistý, že by to byl tak vyložený ofsajd, že by to musel takhle zkoumat a neuznat. Myslím, že je to spíš proti fotbalu než pro fotbal. Jde o to, jaká branka se neuzná. Tohle mi přišlo zbytečné, jsou horší situace, kde by neměl být uznaný gól," překvapil Škoda.

Jasně, asi všichni dovedeme pochopit, že neuznaný gól naštve. Nota bene, když jste vůbec první v historii, kterému se to stane v takové souvislosti jako Škodovi. Ale rozhodnutí "proti fotbalu"? Vážně?

Tohle je minimálně na přihlášku do úlet kola, ne-li celé sezóny. Člověk si ani nechce představovat, jaká "moudra" by Škoda poslal do světa, kdyby Slavia doma znovu ztratila. Naštěstí pro ni se překrásně z dálky na konci první půle trefil Josef Hušbauer. Ten se zase přihlásil do mnohem sympatičtější ankety "gól kola".



Je video spravedlivé?

Docela jinou věcí ale je argument, zda je použití videa pouze ve vybraných zápasech v souladu s regulérností celé ligy. Za pravdu jde dát tvrzení, že Škodův gól by na stadionech bez videorozhodčího velmi pravděpodobně platil.

Dívat se tak na současnou situaci dá ze dvou pohledů. Z jedné strany je dobře, že nesprávná rozhodnutí mohou být opravena alespoň v některých duelech. Video funguje v zápasech, které vysílá O2 TV, tedy těch nejsledovanějších. To znamená obvykle buď účast Slavie nebo Sparty, ani ligový lídr z Plzně se v počtu zápasů s videem nemůže pražským S rovnat.

Jenže co třeba boj o záchranu? Jak přijdou Jihlava, Slovácko, Ostrava nebo Karviná k tomu, že zatímco omyly v boji o titul mohou být opraveny, tak v jejich případě může přehmat rozhodčího rozhodnout o setrvání v soutěži nebo naopak sestupu.

Napravit tuto nerovnost by mělo být jednou z nejžhavějších priorit české nejvyšší soutěže, byť to může být zprvu trochu nákladné.



Sparta nepřekročila svůj stín

Slavia se díky vítězství znovu vrátila na druhé místo tabulky, protože Olomouc (pokolikáté už?) selhala v Brně.

Další adept druhého místa Sparta však možnosti Sigmu přeskočit a zůstat jediný bod za Slavií nevyužila.

Na Slovácku předvedla vlastně už naprostou klasiku v této sezóně. Venku Sparta hrála devětkrát a zvítězila pouze jednou - v srpnu v Mladé Boleslavi. To je na miliony dotovaný tým naprosto tragická bilance.

Italský kouč Stramaccioni potěšil fanoušky sparťanské mládežnické líhně nasazením teprve 18letého Václava Drchala a ten zase potěšil jeho svým premiérovým gólem při ligovém debutu.

Jenže na tři body to Letenským zase nestačilo. Jinak než selhání se to vážně nazvat nedá. Od týmu Sparty (a ani by nemusel být tak masivně posilovaný jako v této sezóně) prostě očekáváte, že poté, co se dostane do vedení, bude schopný zápas kontrolovat a dovést v klidu do vítězného konce. A ne, že se i na půdě ČTRNÁCTÉHO týmu tabulky bude obávat o výsledek a přepustí mu pole působnosti.

Co s tím? Stramaccioni má jednoduchý recept: "Příště hrát líp," řekl v Uherském Hradišti. To zní jako jednoduchý a jasný pokyn. Vážně těžko říct, kde to tedy drhne.

Boj o záchranu se zamotává

Kdo by to byl před startem jara odhadl, jak rychle se přesypou síly na spodku tabulky. Od Baníku, který v zimě mocně investoval, se očekával raketový start vzhůru. Místo toho vydoloval ze dvou zápasů jen bod.

Naopak týmy s nezkušenými trenéry a prakticky bez výrazných posil na jaře žnou přímo ve velkém. Slovácko má čtyři, Karviná dokonce šest.

A Jihlava? To je teprve ten pravý fičák. Po vítězství nad Slavií uštědřila dokonce první ligovou porážku v sezóně Plzni! Tomu se říká vstoupit do jara tou správnou nohou.

Kdo by si teď správně tipl jména nešťastníků, kteří v květnu opravdu ligu opustí, může si dost možná přijít na slušný balík.

Jedním z opravdu horkých kandidátů se teď zdá být třeba Mladá Boleslav. Tým prohrál v Liberci popáté za sebou a to už odnesl vyhazovem trenér Dušan Uhrin a jeho realizační tým. Otázkou teď je, kdo přijde po něm a jestli tápající soubor dokáže pozvednout.

Autor: Jiří Fišara

Komentáře (89)

Přidat komentář
ratusek

Protestovali jen jednodušší Slavisti.

Jinak souhlasím s tím, že je to neregulérní že je jen někde.

a k boji o záchranu se vyjadřovat nebudu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Škoda má naprostou pravdu, a mluvil jsem o tom, už před zahájením vůbec diskuze o zavedení videa, situace šla klidně pustit, navíc teď ze záběrů od O2 bylo vidět, že ten gólman naopak přiskočil k Součkovi, který se skoro směrem ke gólmanu nepohl, jak jsem psal, pískl bych spíše offside, ale podobný situaci řešit 3 minuty jdou proti duchu fotbalu, fotbal není hokej, kde jsou hráči na přerušení zvyklí

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
paver

Reagovat
mayday

Škoda se vyjádřil jako naprostej dement. A nic proti tobě, ale tvoje vyjádření je stejný. Video je od toho, aby bylo vše podle pravidel. Tady padla branka, bylo to hraniční, rozhodčí to šel zkoumat, správně dle pravidel neuznal. Tak jaký že to šlo pustit? Na co tam to video teda kurva bylo?

Reagovat
ratusek

Slavisti maji pokriveny pohled na to co je a neni spravne. Teda spis cast, abych se nedotkl tech normalnich

Reagovat
Josifek

hlavně jsou to takový klasicky plačky..

Reagovat
checitto

Reagovat
PP

Reagovat
Josifek

Však ty seš taky podobnej případ jako Škoda, tak není divu, že se shodnete...logika sice to ofsajd byl, ale né tak velkej na to, aby se pískal, je směšná ...

Co je jediný dost debilní je to, že video nefunguje všude...

Reagovat
kilobyte

Ve fotbale se přerušuje docela často a někdy i přes minutu. Takže jedno delší přerušení asi neuškodí.

Reagovat
Liquid

Teď to bylo jedno, ale musíš koukat dopředu, příště to už třeba budou 2 nebo 3 a nastavovat se bude 8-10 minut ?

Reagovat
Y.N.W.A

jasně a příště nám zakážou tlustý maso, protože je zdravotně závadný a jeho konzumace otravuje lidi v okolí... naprosto souhlasím s tvou logikou

Reagovat
Creespoo

Takže bys radši hrál bez celkem 8-10 minutového přerušení a prohrával 0:2, kvůli 2 gólům které neměli platit a videorozhodčí je mohl opravit..??

Reagovat
TheTopFootbaler

Ach ty Kapalino.

Reagovat
smazaný uživatel

liquidace rozumu

Reagovat
dontcallmeandre

Všechny týmy s tím souhlasily, takže argument o neregulernosti je lichý. Ale že by se mělo video zavést všude, to je fakt.

Reagovat
Mustang™

Jestliže není na všech stadionech a na všech zápasech tak je to neregulérní. Až bude na každým stadionu, tak se dá bavit o regulérnosti.

Reagovat
dontcallmeandre

Kluby se dohodly, že s tím souhlasí. To je nejlepší argument. Protože tvou logikou je neregulérní každý fotbal, protože každý rozhodčí píská trochu jinak, někdo hraje proti týmu, který je unavený po evropsých pohárech a tisíc dalších malých nespravedloností. Všichni by měli se měli snažit o fairplay e všech sil a furt se na něco nevymlouvat.

Není se co divit, že slávistům nadávají do ubrečenců, když Škoda brečí i kvůli správně neuznanému gólu v zápase, který jsme vyhráli!!!!

Reagovat
Bucky

Reagovat
smazaný uživatel

je pravda, že by to mělo být zavedeno všude, ale ohánět se ve smyslu ,,Všude jinde dávaj neregulérní góly a my nemůžeme,'' je dost trapný. Základní věci jakýhokoli soupeření je hrát fair play. Stěžovat si na to, že musíš hrát podle pravidel, je prostě absolutně zcestný. Je chybou, že to tak není všude, samozřejmě. Ale to nijak neomlouvá výroky o tom, že proboha my chudáčci musíme dávat regulérní góly.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nihilister

Tohle vůbec nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně chtějí do EL/LM a tam budou muset ty regulérní góly dávat taky. Na to poslední roky dost hřešily naše týmy. Mají problém, když pak v pohárech musí dát gól. Padají ve vápnech a vztekají se, jak mají asi tak dát gól, když jim nepísknou pecku. Nejsou na to zvyklý z ligy, že pro to musí udělat něco víc než skočit

Reagovat
Nebelung

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak ten argument by spíš měl platit opačně. Slavii/Sparte/Plzni se doma nestane, ze by dostala neregulérní gól, menším týmům se to stávat může každou chvíli.

Reagovat
Bucky

Reagovat
deiw

Docela zajímavá situace. Úplně bych neřekl že je Škodova myšlenka mimo, byť samozřejmě přímo od něj zní zaujatě. Ale objektivně, nemyslím si že by se měly týmy cítit poškozeně když jim je díky takové situaci gól i třeba nesprávně odepřen nebo jej naopak nesprávně inkasuji. A proto mi také přijde docela zbytečné kvůli tomu takto přerušovat hru.

Reagovat
ratusek

Reagovat
deiw

?

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
GabrielBatistuta

Proto se přerušuje,aby to nebylo nesprávné...

Reagovat
Spalovač šancí

Se Škodovi nedivím, přece jen kvůli tomu videu přišel o 250 000 Kč. Stačí vidět, jak se tady někteří vztekají, když jim rozhodčí podělá tiket za dvě stovky ...

Reagovat
Josifek

Já se mu taky nedivím, je holt prostě hloupej, tak nedokáže úplně posoudit, jak se svými výroky ztrapňuje a že by bylo radši lepší držet hubu..

Reagovat
smazaný uživatel

hahahaha, ty veris tomu, ze ma za gol 250k?

Reagovat
Spalovač šancí

To není až zase tolik

Reagovat
smazaný uživatel

lol, to teda je extremne moc.. 250k ma v zakladu tak Husbauer, ze by tohle byt jen Skoduv bonus za gol je mimo realitu

Reagovat
smazaný uživatel

Není. Nějak jste si ho udržet museli.

Reagovat
smazaný uživatel

jojo, ja tu dokonce cetl, ze dostal 10 mega podpisovej bonus se podivej, jak to bylo s tema podpisovyma v lete.. ano, Slavia plati hodne, ale bonusy za gol jsou zlomek zakladniho platu, 250 tisic proste nema, ale pokusim se to zjistit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tys byl bručet?

Reagovat
smazaný uživatel

jestli si viděl denise (cucáka) tak se nedivim, protože ten šel asi za nevim... půlkilo? se to nezdařilo, ale tak ty asi nejsi z vinohrad

Reagovat
smazaný uživatel

cus. ne nebrucel vole! s mladou sme se stehovali do vlastniho takze sem absolvoval prohlidky x bytu a naslednej presun tun picovinek a zarizovani. silenost. double kauce oproti dohode byla taky sranda co se tyka mejch financi. bitchin.

z vinohrad sem ale zadnyho denise teda neznam.

Reagovat
smazaný uživatel

Ve Spartě má Kaya někde 30-40M ročně a pro Škodu je 250k za gól moc? Jako že se třeba rozstřílí, dá 20 gólů a bude mít 5M? Wow, to by bylo hrozné. Už by měl skoro šestinu platu hráčů ve Spartě za góly. Jestli je pro vás hrozné dát 5M hráči za to, že bude nejlepší střelec, tak nějak nechápu, proč by tam zůstával...

Reagovat
smazaný uživatel

pochybuju, že má Kaya i těch 30, ale ano, je to moc.. bonus za gól a bonus za to být nejlepší střelec je rozdíl, to jen tak mimochodem.

Před odchodem do Číny byl nejlíp placeným hráčem v ČR Dočkal, který měl v základu 400K měsíčně a to už měl Škoda dávno podepsanou smlouvu.. Kdyby měl 250K za gól, tak je jeho základní plat tak milion měsíčně.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to mluvíš o čisté mzdě teďka... Protože 300K měl Lafata už u nás a ve Spartě má mnohem víc. Řepka bral snad 10M ročně, ještě jeden takovejhle navrátilec bral přes 10 a najednou o 5-10 let později, když jsou ceny, vyšroubované nahoru, tak hráči neberou ani polovinu toho, co brali dřív? Trošku divné, nezdá se ti?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, není to vůbec divné. Podívej se za kolik z české ligy přestupoval třeba Rosický. Bavím se o základním platu bez bonusů.

Reagovat
ondrasch77

Když před 4-mi lety dovedli Hübschmana, tak měl základ 400 tisíc měs....

Reagovat
smazaný uživatel

250k za gol, jo? Jako vratme se zase na zem. Prece jen jsme furt v CR.

Reagovat
ttopi

Mi hned vnucuje představu, jak Škoda může nahrát spoluhráči do prázdný kasy, ale místo toho to raději zkusí z velkého úhlu a dá to do boční sítě. Tyhle odměny můžou bejt někdy spíš na škodu...

Reagovat
Gryphonheart

Byl jsem proti a pořád jsem. FDF každopádně bude jásat, tolik neuznaných gólů.. můj názor je všechny sporný situace pouštět. Video nevideo..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

FDF pochopitelně jásat nebude. Protože neuznaný gol pořád znamená, že obrana pustila soupeře do střelecké pozice, a to není vůbec dobře ...

Reagovat
kilobyte

Naopak skvělé vystavení soupeře do offsidu.

Reagovat
ratusek

oba mate pravdu, nicmene problem nastava uz v tom, ze v obou pripadech se souper dostal moc blizko k brane

Reagovat
Nebelung

Reagovat
Mass

Reagovat
Gryphonheart

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A jsou potřeba potom pravidla?

Kde budeme posuzovat, co je sporná situace a co už je situace jasná?

Reagovat
Liquid

a pro autora článku, který tu vychvaluje Hušbauera, ten slavil ironicky když ukázal "obrazovku" takže má pravděpodobně podobný názor jako Škoda

Reagovat
Y.N.W.A

autro článku vychvaluje Hušbauera za gól... ta tvá logika je fakt těžká

Reagovat
xhejl

Uvažování ve stylu 'je špatně trestat jednu nespravedlnost, když se nedají potrestat některé ostatní' je ukázkovej příklad úplně pokřivenýho uvažování. Tak snad buďme rádi, že je aspoň o jeden neregulérní gól míň. Co by slávisti říkali, kdyby to bylo opačně a video by naopak zrušilo neregulérní gol Bohemky?

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
smazaný uživatel

Každá jediná maličkatá oprava špatného rozhodnutí sudích je dobrá. Každá takováhle oprava je krokem vpřed za spravedlivějšími výsledky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ttopi

Narážky na neregulérnost se mi vůbec nelíbí. To totiž vychází z předpokladu, že se běžně chybuje, což nelze brát za relevantní předpoklad. Ano, chyby se dějí, ale určitě ne systémově tak, že by se konkrétní celky mohly už teď cítit nasazením videa poškozeny, protože se neodhalí věci v jejich neprospěch. To bych stejně tak mohl tvrdit, že ikdyby bylo video na všech stadionech, tak je to i tak neregulérní, protože někde ho třeba nevyužijí na situaci, která by to vyžadovala, a kterou by na jiném stadionu rozhodčí prozkoumal. A tak se může i za přítomnosti videa uhrát incident, který ovlivní třeba sestup/postup.

A v neposlední řadě - to, že video je jen na 1 zápase z kola má taky své opodstatnění v návaznosti na to, že techniku poskytuje O2 a navíc než to UEFA schválí, nemůže to být na všech zápasech. To autor článku asi neví

Reagovat
verv

Sparta tuhle sezónu vyhrála venku dvakrát, v Bolce a Jablonci. Ne že by to tu bilanci nějak výrazně zlepšovalo, ale nepište blbosti.

Reagovat
Mass

Sem zvěfdavej, jestli se takhle vehementně budou posuzovat i špatně odpískaný ofsajdy, přece jen rozhodčí radši písknou, aby měli klid.

Reagovat
Mr.Mike

Furt nějak nechapu co je na tom videu tak drahý aby nemohlo bejt všude.. Daj o tři kamery na každej stadion víc

Reagovat
ttopi
Reagovat
Mr.Mike

Ok...mě nepřijde že by to mělo bejt tak drahý, ale dík asi holt bude

Reagovat
TheTopFootbaler

Zajímalo by mě, jak by se Škoda vyjádřil, kdyby Bohemka podobně neregulérně vyrovnala a rozhodčí branku správně neuznal.

Reagovat
mayday

On je takovej dutohlav, že by nadával i na to.

Reagovat
ratusek

Reagovat
TheTopFootbaler

Možná jo, no.

Reagovat
smazaný uživatel

a gol bol neregulerny ci konal rozhodca spravne? ved na ct ten clovek vravel ze si musime zvyknut nato ze mozu existovat dva rozdielne a pritom pravdive vyklady. A to maju v ct podrobne videozaznamy. chapem ze v hokeji su centimetre alfa a omega, fotbal funguje inak.

Reagovat
TheTopFootbaler

No gól Bohemky by podle pravidel platit neměl, ale rozhodčí by správně rozhodl teprve po konzultaci s videem. Zajímala by mě jeho reakce.

Reagovat
GabrielBatistuta

S videem se snižuje chybovost a je jedno kde. OK,ted ''PROTI'' Slavii,jsou nasraný. Je ale blbost se bránit tím,že jinde chyby byly. (Jasně,zabil jsem ho,ale tamhle máte nevyřešenou vraždu,tak proč zavíráte mne? )

Reagovat
smazaný uživatel

Kradu hodně, ale Kalousek kradl víc!

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Necid :D to je fotbalista s hrou tak na 4 anglickou :) ale v horni polovině!

Reagovat
smazaný uživatel

Z toho co citam mam pocit ze ten gol neuznali len kvoli tomu aby sa pouzilo video. Uz MS v Korei ukazali ako fotbal (ale hlavne ludia) trpia oneskorenymi rozhodnutiami. Fotbal je skoro cely o radosti z golu, lenze ako sa mozete tesit ked vam vyvstane vzdy otazka, bude gol platit? Nebol to offside alebo neodpiska rozhodca neexistujuci offside? atd. Ved v hokeji sa video pouziva desatrocia a aj tak su schopny poskodzovat koho sa im zapaci a ohnut si vyklad pravidiel podla seba. Lenze hokej sa prerusuje stale a video spravodlivost nezariadi. Prave naopak. Navyse nebral by som si do ust slovo spravodlivost, ked sa nam o nej ani nesniva a navyse trpi fanusik.

Reagovat
TheTopFootbaler

Stačí skórovat regulérní góly.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele