Gambrinus liga - souhrn 9. kola

01.10.2011, 19:12, aktualizováno 03.10.2011, 20:24
Komentáře a souhrny
Jablonec se v pondělí dohrávce odmítl vrátit na druhou příčku a po prohře se Slováckem zůstává o bod za druhými Bohemians. Utkání rozhodl jedinou brankou Daníček, Slovácko je se 14 body na osmém místě...

1. FC Slovácko - Baumit Jablonec 1:0

03.10.2011 18:30

Góly: 73. Vlastimil Daníček

V Uherském Hradišti se mohl hostující Jablonec v případě vítězství posunout na druhé místo tabulky. Slovácko zase toužilo navázat na poslední povedená ligová představení.

V pěkné fotbalové atmosféře a před televizními kamerami se oba soupeři do sebe pustili hned od začátku. Koneckonců, Slovácko hrálo doma a Jablonec upřednostňuje útok před destruktivní defenzivou za každých podmínek. A byli to právě hosté, kteří se jako první dostali k ohrožení brány soupeře. Křížná střela Jablonského ale svůj cíl nenašla. Ještě hůře střílel na druhé straně v dobré příležitosti Došek.

V první tutovce utkání se ocitl Kopic po rychlém útoku Jablonce. Jeho snaha o obstřel brankáře Filipka ovšem skončila na tribuně. Po jabloneckých šancích a taktickém střídání obránce Mezlíka za Reinberka přišla pasáž, ve které diktovali tempo hry domácí borci. Severočechům se nedařilo udržet mí na svých kopačkách delší dobu a Slováco hrozilo. Střely Valenty a Ondřejky Špitovu bránu netrefily, Doškův gól pak nebyl uznán pro postavení mimo hru. Velmi pohledný fotbal, při kterém hráči ve vysokém tempu honili mičudu ze strany na stranu, však v první půli kupodivu gól nepřinesl.

Ve stejném rozpoložení vstoupili hráči i do druhého poločasu. Menší nápor domácích vyvrcholil obrovskou šancí Daníčka v 52. minutě. Centrovaný míč mu skvěle do běhu srazil Došek, Daníček ovšem nechal vyniknout dobře vyběhnuvšího Špita a stav se tak stále neměnil. Chvíle obou hráčů Slovácka však teprve měla přijít.

Ne, že by Jablonec působil nějak bezzubě, ale nepřesnosti ve snaze rychlého přechodu do útoku a absence finální přihrávky nepřipomínali mužstvo, které letos většinu soupeřů přejelo ofenzivní smrští. Diváci u televize i na stadionu v Uherském Hradišti se gólu přece jen dočkali. Nádherný fotbalový moment předvedl Došek, který jakoby sledoval představení Ibrahimoviče v duelu s Plzní. Precizní zpracování na prsa, kontrola míče u nohy ve vápně soupeře mezi třemi hráči a předložení míče volnému Daníčkovi, který rozvlnil síť - 1:0.

Velmi brzy však mohlo být srovnáno. Zabijácky instinkt málem potvrdil Lafata, jeho střela ale skončila jen na tyči. Jablonecký kanonýr tak nenavázal na předchozích sedm utkání, kdy se mu povedlo alespoň jednou skórovat. Utkání tak skončilo zaslouženým vítězstvím Soukupových svěřenců a Slovácko se raduje z prodloužení série šesti zápasů bez prohry.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 1:1

02.10.2011 17:00

Góly: 17. Petr Jiráček - 33. Václav Svěrkoš

Pořádnou porci štěstí měli Ostravané v zápase na půdě Viktorie Plzeň. Obhájce titulu sice vedl, ale po vyrovnání třikrát orazítkoval brankovou konstrukci a nakonec remizovali 1:1. Pro domácí je to samozřejmě obrovská ztráta, neboť první místo se opět vzdálilo.

Že to nebude mít Viktoria snadné napověděla už pátá minuta a střela Malchárka, po které musel brankář Čech vytáhnout pohotový zákrok. Plzenští pak předváděli svůj fotbal a v 17. minutě šli zcela zaslouženě do vedení. Přímý kop Horvátha dopravil do branky hlavou reprezentant Petr Jiráček - 1:0 pro Viktorii Plzeň.

Domácí nadále pokračovali v ofenzívě ale místo druhého gólu přišlo ve 35. minutě vyrovnání, Lukešův centr našel kanonýra Svěrkoše, který nadvakrát překonal Čecha - 1:1. Plzeň na nic nečekala a znovu útočila, Baník ale veškeré akce pohlídal a do šaten šel za remízového stavu.

Viktoriáni zahájili druhý poločas velmi aktivně a Pietrzkiewicz měl plné ruce práce. Hned dvakrát musel zasahovat proti Bakošovi. Plzeň ale svojí aktivitu nedokázala zužitkovat a to platilo také v 68. minutě, kdy nastřelil tyč Číšovský a palič Bakoš opět netrefil. O pár minut později se vytáhl se svým projektylem Horváth a Baníkovce zachránilo břevno!

Tlak domácí s postupem času rostl a k vidění byly další velké šance. Tři minuty před koncem měl Baník opět pořádnou porci štěstí, Pilařova střela skončila jak jinak, než na břevně! Baník výsledek 1:1 už neztratil a z Plzně si odváží velmi cenný bod, nutno podotknout, že měl pořádnou porci štěstí.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Dynamo České Budějovice 0:0

02.10.2011 17:00

Góly: -

Hradečtí votroci doma opět nepřesvědčili a s Českými Budějovicemi remizovali po nezáživné hře 0:0. Šancí behěm zápasu moc nebylo, až poslední čtvrthodina zvedala diváky ze sedadel.

První poločas nabídl první velkou šanci až ve 35. minutě, střelu domácího Romana Fischera s problémy zlikvidoval Křižík. Také na druhé straně byla k vidění stoprocentní tutovka. Centr Klesy zasáhl hlavou Ondrášek a brankáře Lindra zachránila tyč. Bohužel z prvního poločasu to bylo vše a diváci mohli doufat v lepší druhou půli, jak se nakonec ukázalo - marně.

Šance totiž nepřicházely, zlepšení nastalo až čtvrthodiny před koncem. Rozhodnout utkání mohl Pavel Černý, jeho rána z první skončila těsně vedle. Domácí zvýšili svůj tlak a obrana Jihočechů se musela ohánět. Za dalších pár minut selhal proti Křížkovi Poděbradský a především zásluhou hostujícího brankáře bylo skóre nerozhodné.

Dvě minuty před koncem pak mohly udeřit České Budějovice, Ondrášek se dostal do samostatného úniku a Lindr to vyřešil bravurně. Jihočeši měli další dvě šance v nastaveném čase, rána Hudsona se neujala a proti Peckovi zasáhl spolehlivý Lindr. Hradec Králové tak jenom remizoval s Českými Budějovicemi 0:0.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 1:3

02.10.2011 17:00

Góly: 41. Matej Siva - 12. Lukáš Opiela, 55. Ondřej Zahustel, 79. Jan Chramosta

Ofenzivní galapředstavení, čtyři branky a výhra hostí. To vše bylo k vidění na Stínadlech, kam zavítala Mladá Boleslav. Hosté o své výhře rozhodli ve druhém poločase, kdy se prosadili Zahustel a Chramosta.

První šanci měly Teplice ale do vedení šli hosté. Souhru Keriče s Mahmutovičem vychytal skvělým zákrokem Miller a na druhé straně skončila v síti střela Opiely - 0:1 pro Mladou Boleslav. Za pár minut mohlo být srovnáno, ale Kerič poté co obešel Millera ještě hledal přihrávkou Vachouška a to byla chyba. Teplice byly aktivnější, Stožický hlavičkoval vedle a to samé platilo o pár minut později i o Vachouškovi. Aktivita Teplic se vyplatila minutu před koncem poločasu, Stožický našel Sivu a ten nadvakát překonal Millera - 1:1.

Do šaten se ted šlo za stavu 1:1. Druhý poločas začali o něco lépe domácí, ale opět to byla Boleslav, která vstřelila další branku. V 55. minutě přizvedl centr Lukáš na Zahustelu a Grigar lovil míč podruhé ze sítě - 1:2 pro Mladou Boleslav. Pro Teplice byl druhý inkasovaný gól bohužel klíčový, Mladá Boleslav navíc byla směrem dopředu stále nebezpečná.

Zahustel v další dobré pozici minul. V 79. minutě přišel poslední gólový moment utkání, Chramosta ve vápně nezaváhal a potvrdil tříbodový zisk ve prospěch hostí - 1:3 pro Mladou Boleslav. Teplice se dvě minuty před koncem zmohly na hlavičku Lukáše, branka z toho nebyla a Mladoboleslavští mohli po závěrečném hvizdu slavit velmi cenné vítězství.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Sigma Olomouc 1:0

02.10.2011 15:00

Góly: 44. Vitali Trubila

Slavia ukončila pětizápasové čekání na vítězství a v domácím prostředí zdolala Olomouc 1:0. Tři body pro domácí zařídil před poločasovou přestávkou záložník Trubila.

První poločas nepřinesl záživný fotbal. Trochu více ze hry měli domácí. První zajímavá příležitost ke skórování přišla ve 14. minutě, kdy špatně vyrazil centrovaný míč z rohového kopu olomoucký brankář Zlámal a může děkovat, že jeho spoluhráči odkopli balón na další roh. Do dalšího nebezpečí se dostali hosté o čtyři minuty později, kdy vyslal do malého vápna přízemní centr domácí Nitrianský. Míč doputoval až k Trubcovi, jehož ránu zblokoval bránící Kučera. Další slovo měli ve 24. minutě Hanáci, když se do rychlého protiútoku dostal Varadi. Svou akci však dobře nepromyslel. Místo přihrávky na rozběhnutého Heinze se rozhodl k dvacetimetrové ráně. Tu nejprve ztlumil a pak vzápětí chytil slávistický brankář Čontofalský.

První nejvážnější šance na kopačkách fotbalistů Sigmy se naskytla v 38. minutě, kdy si na centr Vepřeka v šestnáctce naběhl Petr. Ten sice tvrdě hlavičkoval, ale minul bránu. Těsně před odchodem do šaten padla úvodní branka zápasu. Postaral se o ni domácí celek díky Trubilovi, jenž krásně z dvaceti metrů překonal brankáře Zlámala. Ve druhé nastavené minutě to mohlo být již 2:0. Milutinovič střílel z pětadvacetimetrové vzdálenosti, ale jeho ránu vyrazil na roh Zlámal. Po zahrávaném rohu ukončil rozhodčí první půli.

Pět minut po pauze si velkou šanci vytvořili slávisté. Nitrianský vyslal zprava přízemní centr na Pospěcha, jenž po otočce střílel těsně vedle. O několik okamžiků později zahrozili hosté, kteří byli blízko k vyrovnání. Heinz prověřil z levé strany vápna těžkou ránou Čontofalského, jenž s obtížemi míč vyrazil. Vyraženou střelu mohl zachytit Petr, ale chyběl mu krok k doražení.

V 65. minutě mohli domácí zvýšit. Milutinovič si pěkně našel Nitrianského, jemuž poslal přihrávku. Nitrianský pak běžel sám na Zlámala. Ten však po vyběhnutí jeho střelecký pokus zlikvidoval. V 76. minutě se Janotkův centr dostal k olomouckému Heinzovi. Jeho střelu zvládl domácí brankář Čontofalský zneškodnit.

V závěru utkání se Olomouc snažila vytvořit velký nápor, jenž by ji dovedl k vyrovnávací brance. Nic zajímavého do konce však nevymysleli. V 87. minutě se z hřiště poroučel slávista Paprčiak, jenž si od rozhodčího vysloužil červenou kartu za faul na Koutného. Poté se už nic pozoruhodného neudálo, a tak zápas skončil nejtěsnějším vítězstvím 1:0 pro Slavii.

Více informací k zápasu

Viktoria Žižkov - Bohemians 1905 0:1

01.10.2011 19:30

Góly: 81. Milan Škoda

Duel dvou pražských celků rozhodla osmdesátá minuta, kdy se hlavou prosadil útočník Bohemians Škoda a vstřelil tak jediný gól utkání se Žižkovem. Bohemka se po výhře posunula na druhou příčku ligové tabulky za Spartu, Viktorie je čtrnáctá.

Přitom hosté mohli mít relativní klid už po dvou minutách, kdy si na parádní centr Moravce naskočil Škoda a Vaclíka muselo od jisté branky zachránit břevno. V osmé minutě pálil z hranice šestnáctky Nešpor, jeho střelu ale tečoval jeden z obránců těsně vedle levé tyče.

V jednadvacáté minutě to byl znovu aktivní Nešpor, kdo se postaral o vzruch před brankou Žižkova, tentokrát mohl jít ze strany sám na bránu, ještě však zpomalil a vypálil až zpoza Lafrance, trefil tyč. Těsně před koncem první půle postupoval úplně osamocen na Sňozíka domácí Folprech, tváří v tvář bohemáckému gólmanovi ale selhal.

Dvě minuty po návratu ze šaten mohl Nešpor trefit téměř odkrytou branku, místo toho si vybral tělo ležícího brankáře Vaclíka. Po hodině hry se znovu zaskvěl Vaclík, když konečky prstů vytěsnil na roh dělovku Škody. Viktorka převzala iniciativu, další velmi dobré možnosti měli Folprecht a Böhm, gól z toho však nebyl.

A tak padl na druhé straně. Deset minut před koncem odcentroval z pravé strany Moravec, našel ideálně hlavu nabíhajícího kanonýr Škody, jenž překonal Vaclíka a rozhodl o tříbodovém zisku pro Bohemians. V poslední minutě sahali domácí po bodu, po rohovém kopu a následném závaru střílel k tyči Štastný, vítězství hostujícího celku ale zachránil Sňozík a posunul svoje mužstvo na skvělé druhé místo.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Dukla Praha 1:2

01.10.2011 18:00

Góly: 12. Emil Rilke - 62. Patrik Gedeon, 83. Ivan Lietava

Liberec dnes překvapivě doma nestačil na Duklu, podlehl jí 1:2 a zvýšil svou ztrátu na čelo tabulky Gambrinus ligy. Domácí se brzy dostali do vedení, ovšem Dukla dvěma góly po přestávce otočila vývoj zápasu a nakonec bere všechny tři body. Vítězstvím se posunula na šestou příčku, je o bod právě za Libercem.

Domácí začali skvěle, na svého soupeře vlétli s vervou a v desáté minutě mohli jít pohodlně do vedení, to by však musel Breznaník trefit lépe, než jen Radovy rukavice. Ovšem o dvě minuty později už to Slovanu vyšlo, Štajner geniální uličkou vyslal do šance Rilkeho a ten si domácí premiéru za Liberec osladil gólovou střelou o tyč.

Domácí tým byl pánem na hřišti, další velkou šanci měl Breznaník, míč ještě Tečoval Pospíšil a Rada konečky prstů vytěsnil balón zpoza břevna. Následně Radu přehodil Štajner, kulatinu však ještě stihl doběhnout Vorel a zachránil situaci. Po půlhodině hry se poprvé osmělili také hosté, dobře hlavičkoval Hanousek, Bičík ale vyrazil, stejně jako další střelu Vrzala.

Těsně před přestávkou se téměř opakovala situace z dvanácté minuty, jen s tím rozdílem, že tentokrát Rilke nedokázal přetavit Štajnerovu příhru v gól. Šedesátá druhá minuta přinesla překvapivé vyrovnání Dukly, domácí byli i úvodní čtvrthodinu druhé půle lepší. Na skvělý centr z pravé strany si naskočil Gedeon a hlavičkou k tyči nedal Bičíkovi šanci.

Své příležitosti spálili Lietava a Gebre Selassie, a tak se na třetí branku čekalo do osmdesáté druhé minuty. To Dukla využila velkého náporu Liberce k rychlému protiútoku, dostala se do přečíslení tří na jednoho, situaci vyřešila báječně a Lietava doklepával do prázdné branky. Domácí se hnali alespoň za vyrovnáním, jenže mohl přijít další trest, tentokrát ovšem Bergera famózně vychytal Bičík.

Liberec tak překvapivě podlehl Dukle 1:2 a zatím zůstává čtvrtý, ztráta na Spartu se ale natáhla na celých deset bodů. Dukla je ještě o bod zpět na šestém místě.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sparta Praha 0:3

01.10.2011 17:20

Góly: 11. Václav Kadlec (pen.), 35. Vlastimil Vidlička, 53. Peter Grajciar

Sparta i nadále vládne české Gambrinus lize, vyhrála i devátý zápas letošní sezony a stanovila tak nový rekord nejvyšší domácí soutěže. Dnes to odnesla Příbram, která doma prohrála rozdílem třídy 0:3. Jedinou kaňkou na snadném vítězství je zranění kapitána Matějovského.

Sparta od začátku do konce ovládala střed hřiště a měla větší počet gólových příležitostí, takže je její vítězství naprosto zasloužené. Hned ve čtvrté minutě poslal Krejčí dobrou přihrávku proti noze Pamičovi, Hruška však byl pozorný a následný Pamičův pokus už byl nepřesný.

V jedenácté minutě dostali hosté ideální příležitost dostat se do vedení, centr směřující na Kweukeho tečoval rukou stoper Krejčí a Sparta kopala penaltu. K její exekuci se postavil Václav Kadlec a balón umístil skvěle, Hruška sice vystihl směr jeho střely, jenže na míč dosáhnout nemohl.

Kadlec měl i další šanci, když si na zadní tyči počkal na rohový kop Matějovského, mladý sparťanský útočník střílel pohotově k tyči, jenže jen do náruče příbramského gólmana. Deset minut přes přestávkou šli hosté do slibného přečíslení, sebevědomý Kadlec se ale rozhodl postupovat sám a se svou prudkou střelou neuspěl.

O minutu později už se ale Sparta dočkala druhé branky v síti Hrušky a opět u toho byl Kadlec. Jeho další střelecký pokus tentokrát domácí brankář jen vyrazil před sebe k Vidličkovi, který už neměl složitou úlohu. Kadlec byl všude, ve čtyřicáté minutě muselo dokonce jeho bombu z pětadvaceti metrů zastavit břevno. Jedinou domácí možnost úvodní pětačtyřicetiminutovky měl v závěru na hlavě Koukal, jenže zblízka přestřelil.

Z druhého poločasu uběhlo jen osm minut a o osudu zápasu bylo definitivně rozhodnuto. Krásnou akci po ose Kweuke-Matějovský-Krejčí zakončil gólovou hlavičkou Peter Grajciar. Po hodině hry upaloval sám na Hrušku Kweuke, pokus o kličku mu ale příbramský strážce svatyně skvěle vypíchl.

V samotném závěru ještě zahrozili Grajciar a na druhé straně Pilík, při této příležitosti musel svůj jediný pořádný zákrok v utkání vytáhnout Švenger. Sparta s přehledem zdolala Příbram 3:0 a i nadále s náskokem vládne Gambrinus lize, Příbram je desátá.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha990023:427
2.Bohemians 1905952210:1117
3.FK Jablonec951324:916
4.Slovan Liberec943217:1215
5.Viktoria Plzeň943217:1315
6.FK Mladá Boleslav943213:1015
7.Dukla Praha942314:1014
8.1. FC Slovácko94239:814
9.Sigma Olomouc934212:913
10.FK Teplice941410:1313
11.1. FK Příbram940513:1612
12.FC Hradec Králové93247:1011
13.Slavia Praha92346:139
14.Viktoria Žižkov91176:164
15.České Budějovice90367:193
16.Baník Ostrava90275:202

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (311)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele