Gambrinus liga - souhrn 4. kola

06.08.2010, 19:21, aktualizováno 09.08.2010, 19:57
Komentáře a souhrny
Gambrinus liga má po pondělních dohrávkách nového lídra. Plzeň totiž veze body z Hradce a vyšplhala se na první místo. Teplice doma ztratily další body, těsně před koncem přišly o výhru s Budějovicemi. Sparta doma smetla Baník a vyhrála jasně 4:0. Severočeské derby mezi Jabloncem a Libercem skončilo nerozhodně.

FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň 0:3

09.08.2010 18:00

Góly: 38. Tomáš Rada, 56. Jan Rezek (pen.), 83. Jan Rezek

Viktoria Plzeň nic nepodcenila a po další jasné výhře, tentokráte na půdě Hradce Králové, se vrací znovu na první místo tabulky.

Hradečtí fotbalisté vstoupili do duelu poněkud opatrně a také proto museli diváci čekat na pořádnou šanci až do 18. minuty. To se v blízkosti šestnáctky zmocnil míče mladý Václav Pilař a okamžitě vypálil na bránu. Nakonec ale orazítkoval jen tyč. Vzápětí málem udeřila Plzeň z rychlého protiútoku. Rezkův střelecký pokus nejprve vykopnul až z brankové čáry Kasálek, následnou dělovku Limberského pro změnu vyrazil gólman Lindr.

Další tutovku zápasu si na konto připsal aktivní Pilař, který tentokrát vypálil z velké dálky, ale směr míče omylem změnil jeden z hostujících zadáků a ten nakonec proletěl jen těsně vedle tyčky. V 38. minutě takové štěstí naopak neměl domácí Lindr. Po Horváthově standardní situaci se dostal k dorážce Rada a zaznamenal první branku utkání. Vyrovnat mohl okamžitě Poděbradský, ale střela mu vůbec nesedla.

Hned po přestávce se ocitnul nesmírně blízko brance Kasálek, jeho tvrdá rána k pravé tyči byla však vyboxována gólmanem Ticháčkem. Na místo toho přidala druhou branku Plzeň. Po faulu Kasálka využil možnosti zahrávat pokutový kop Rezek a nedal Lindrovi šanci. Ve druhém poločase bylo k vidění skutečně několik gólových šancí, ani jednu ale nedokázal Hradec Králové proměnit ve svůj prospěch.

Hned dvakrát selhal ve vyložené příležitosti útočník Pavel Dvořák. V 81. minutě pro změnu vychytal Pilaře dnes vynikající gólman Ticháček. V podstatě hned z protiútoku udeřila Plzeň potřetí. Střelou do protipohybu zaznamenal další branku útočník Jan Rezek. Na nepříznivý stav domácí v závěru zápasu nijak zareagovat nedokázali a podruhé v sezóně tak prohráli.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Dynamo České Budějovice 1:1

09.08.2010 18:00

Góly: 60. Aidin Mahmutovič - 88. Zdeněk Ondrášek

Úvod sezóny Teplicím vůbec nevyšel. Po třech kolech měly na kontě pouhopouhý bod, a tak musely proti Českým Budějovicím už konečně vyhrát. A byly skutečně velmi blízko, v samotném závěru ale přišly o své vedení a nakonec jsou nuceni spokojit se pouze s remízou.

Domácí se sice od začátku hrnuli do útoku, jenže výsledek v podobě gólových šancí dlouhou dobu nepřicházel. Až zhruba po dvacet minutách hry letěly do pokutového území Dynama dva nebezpečné centry, jenže Tepličtí z nich nic nevytěžili. I proto fotbalová nuda pokračovala v podstatě po celou dobu prvního poločasu, kdy diváci neviděli žádné pohledné představení, naopak byli svědky především marného dobývání budějovické svatyně.

Za zmínku stojí snad jen Marešova střela z 38. minuty. Teplický záložník pálil z voleje zpoza šestnáctky, ale bránu Kučery netrefil asi o metr. Trenér Plíšek tak určitě měl o přestávce svým svěřencům co říct.

První šanci po změně stran si vypracoval útočník Mahmutovič, který ale zblízka trefil jen obránce Horejše. Až přesně po hodině hry konečně padl gól. Vidličkův centr z pravé strany přizvedl Došek a hlavou přehodil Kučeru Mahmutovič. Tepličtí fotbalisté i nadále bez problémů kontrolovali průběh hry, ale k nějakému vážnějšímu zakončení se nemohli dostat.

Blízko k navýšení vedení byl obránce Vilastimil Vidlička. Ten sice pořádně protáhl gólmana Kučeru, ale vybojoval jen roh. V závěrečných minutách přišel pro domácí fandy ohromný šok. Střídající Ondrášek využil své rychlosti, vyhrál souboj s Matulou a následně přehodil gólmana Slavíka. Díky této brance veze Dynamo ze severu Čech skutečně zlatý bod.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Baník Ostrava 4:0

08.08.2010 19:00

Góly: 14. Wilfried Bony, 38. Wilfried Bony, 49. Jiří Kladrubský (pen.), 90. Manuel Pamić

Sparta Praha proměnila šlágr kola v jednoznačnou záležitost. Ostravský Baník si z Letné odváží porážku 0:4. Dvě trefy zaznamenal Wilfried, třetí zásah obstaral z pokutového kopu Jiří Kladrubský a tečku za utkáním udělal Manuel Pamič. Po hodině hry oslabil Baník po druhé žluté kartě Adam Varadi.

Obhájce prvenství začal proti Baníku aktivně a už ve 14. minutě vstřelil úvodní branku. Na levé straně se povedlo odcentrovat Liboru Sionkovi a hlavičkující Bony Wilfried poslal Spartu do vedení - 1:0. Pražané v aktivitě nepolevovali, další velké varování vyslal na branku Daňka Libor Sionko, bývalý záložník Rangers či dánské Kodaně mířil těsně vedle. Obrana Baníku byla nejistá a to se záhy potvrdilo ve 38. minutě. Podruhé totiž udeřili sparťané a bylo to opět z levé strany, odkud se míč dostal až k úplně volnému Bonymu Wilfriedovi a s pomocí teče stopera Nevese skončil v brance brankáře Daňka - 2:0 pro Spartu. Utkání se vyvíjelo pro svěřence trenéra Miroslava Koubka opravdu zle, ještě do konce poločasu ale mohlo přijít snížení. Konkrétně Adam Varadi napálil prudce příchozí centr přesně do Jaromíra Blažka.

Druhý poločas měli zahájit hosté aktivně a jedním z cílů určitě měla být co nejrychleji vstřelená kontaktní branka. Jenže to nepřišlo, ve 49. minutě, tedy krátce po zahájení druhé půle, se v pokutovém území provinil obránce Aleš Neuwirth a podobně jako v poháru proti Dněpru zavinil zbytečně pokutový kop. Nařízenou penaltu suverénně proměnil Jiří Kladrubský a Sparta vedla už rozdílem třídy 3:0. Ostravští ne a ne se prosadit, další hřebík do rakve Baníku mohl zasadit z přímého kopu Chorvat Pamič, krásnou střelou ale rozezvonil břevno. Po hodině hry musel opustit hrací plochu Adam Varadi, ten obdržel druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Pravdou je, že červený kartónek měl vidět mnohem dřív po lokti v obličeji brankáře Blažka.

Čtvrthodiny před koncem utkání mohla Ostrava přeci jenom výsledek zkorigovat. Hušbauer se ocitl ve výborné pozici, avšak míč napálil mimo tři tyče. Skvělé utkání odehrál Bony Wilfried, který mohl zkompletovat populární hattrick, sám proti Daňkovi neuspěl a brzy na to byl za potlesku ochozů vystřídán za Lačného. Diváci se už za rozhodnutého stavu nenudili, šance totiž na obou stranách pokračovaly. Juraj Kucka v záklonu pořádně prověřil Daňka. Slovenský záložník měl na svědomí ještě jeden střelecký pokus, při kterém ale branku přestřelil natolik, že trefil nejvyšší místo tribuny, tedy samotnou střechu. Nastavovaly se dvě minuty a během nich se Pamič rozhodl, že prostě dál gól. Z obrany popotáhl míč až před branku Baníku a povedenou a hlavně přesnou střelou udělal tečku za utkáním - 4:0.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Baumit Jablonec 1:1

08.08.2010 17:00

Góly: 40. Petr Papoušek - 85. Karel Piták

Tradiční severočeské derby vítěze nepoznalo. Liberec sice vedl po prvním poločase díky brance Petra Papouška, jenže pět minut před koncem utkání zařídil dělbu bodů jablonecký Karel Piták.

Liberec začal lépe a po Papouškově centru mohl jít do vedení, Kelič trefil míč hlavou vedle a na zadní tyči už nic nezmohl ani podobný jmenovec Kerič. O minutu později se poprvé vytáhnul také Jablonec. Haurdič ukázal, že se soubojů jeden na jednoho nebojí, obešel Holeňáka a jeho jedovatou střelu zlikvidoval Bičík. Liberecký brankář byl v pohotovosti i při další akci Baumitu. Jarolím našel Vošáhlíka, který zamířil přesně do náruče zmiňované Bičíka.

Tím šance Jablonce neskončily, Zábojník z dobré pozici přestřelil branku a Jarolímův projektil vyrazil liberecký brankář. Jablonec nebyl dostatečně efektivní, kdežto Liberec ano. Ve 40. minutě přihrál Jan Nezmar Petru Papouškovi a Špit, ačkoliv si na míč sáhl, byl bezmocný - 1:0 pro Liberec. Ještě do poločasu měl Baumit zajímavou příležitost, Zábojníkova dělovka nadělala Bičíkovi starosti, jenže Lafata byl na dorážku příliš daleko.

Do druhého poločasu nastoupily oba celky beze změn, a také obraz hry se nezměnil. Nadále se dost útočilo, jenže branky ne a ne přijít. Nestalo se tak ani po kombinaci libereckého ofenzivního tria Kerič, Štajner, Nezmar, posledně jmenovaný poslal míč do ochozů. S přibývajícím časem sílil tlak Baumitu. Přeci jenom výsledek s Nikósií byl ostudný a hráči ho chtěli odčinit. Hrdinou se mohl stát Karel Piták, v pokutovém území napálil jen obránce.

V 83. minutě se v netradiční roli objevil Pavel Drsek, ačkoliv je to stoper, tak se objevil v situaci, kdy šel sám na brankáře Bičíka. Drsek skutečně není ofenzivní eso a možná i proto ve stoprocentní šanci selhal. Za dvě minuty už však bylo vyrovnáno. Krajčíkův centr usměrnila do sítě nová akvizice ze Salcburku Karel Piták - 1:1. Baumit byl na koni, jenže další branku se mu vstřelit nepodařilo. Utkání nakonec skončilo nejspíše spravedlivou remízou 1:1.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 3:0

08.08.2010 17:00

Góly: 12. Alexandre Mendy, 30. Tomáš Fabián, 37. Kerem Bulut

V prvním domácím zápase Boleslav s Budějovicemi zaváhala, proti Příbrami si ale svou reputaci u fanoušků napravila. Bez problémů vybojovala tři body za vysokou výhru 3:0 a tabulkou tak půjde razantně vzhůru.

Boleslav na nic nečekala a hned od úvodních okamžiků gólmana Hrušku nepříjemně zaměstnávala. Už po pěti minutách mohla jít do vedení, to by ale musel Chramosta trefit gólovou přihrávku Mendyho. O malou chvíli později dopadl obdobně také mladíček Bulut. Ve 12. minutě už ale byli domácí za svou aktivitu odměněni. Na Táborského rohový kop si naskočil Mendy a hlavou usměrnil míč do sítě.

Jan Chramosta také dnes zapracoval na své pověsti spalovače tutovek. V minulém kole byl nesmírně blízko gólu proti Slavii, tentokrát si zase vylámal zuby na gólmanovi Hruškovi, který jeho samostatný únik s bravurou zlikvidoval. V 30. minutě i přesto ale hostující brankářská jednička inkasovala. K míči se za pokutovým územím dostal Fabián a krásnou ranou zvýšil na rozdíl dvou branek. Do poločasové přestávky dokázal skórovat také Bulut, jenž poslal míč mezi nohama Hrušky.

Po změně stran se už pochopitelně hra poněkud uklidnila, jelikož o vítězi bylo víceméně rozhodnuto. Příbram rozhodně nepůsobila jako tým, který chce za každou cenu nepříznivý stav zvrátit. Jejím cílem bylo hlavně už neinkasovat.

V 64. minutě ale nechybělo mnoho a druhý gól si mohl připsat Tomáš Fabián. Tentokrát jeho skákavou střelu vyrazil Hruška alespoň na roh. Krátce na to přišla snad jediná skutečně gólová šance hostů. Jurdík pelášil osamocen na gólmana Millera, jenže svou šanci proměnit nedokázal a mladoboleslavský gólman mu míč odebral. To ale bylo v podstatě vše, na co se Příbram zmohla, a proto také odjíždí bez jediného bodu domů.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Ústí nad Labem 3:0

08.08.2010 17:00

Góly: 38. Jakub Petr, 85. Pavel Šultes, 90. Václav Vašíček

Zápas plný šancí a hra na jednu branku. Sigma předvedla v domácím prostředí znovu skvělý výkon a nováčkovi z Ústí nad Labem nadělila na cestu hned tři branky.

Přestože Sigma v novém ročníku stále ještě neprohrála, kouč Psotka v sestavě udělal dvě změny. Do středy zálohy se namísto Kaščáka postavil Daniel Rossi, nemocného Hořavu pak nahradil objev letošního jara Jan Navrátil.

Sigma byla lepším celkem již od úvodních minut. Po několika nepřesných pokusech si Olomouc v osmadvacáté minutě vypracovala obrovskou šanci. Po rohovém kopu Michala Vepřeka hlavičkoval kapitán Kučera. Poté, co jeho pokus odkopával z brankové čáry obránce Ústí, odrazil se míč k Michalu Hubníkovi, jenž ale zblízka mířil nepřesně.

O pět minut později se parádní pumelicí z pětatřiceti metrů prezentoval Daniel Rossi. Brankář Novák si však poradil a míč vyrazil. Až v závěru poločasu dokázala Sigma proměnit svůj neustálý tlak ve vedoucí branku. Běžela 38. minuta, když Šultes prodloužil na Jakuba Petra, který prostřelil gólmana Nováka - 1:0.

Ve druhém poločase domácí téměř nepustili soupeře k míči. K potvrzení tříbodového výsledku měli Hanáci několikrát hodně blízko. V 56. minutě zahrál trestný kop Michal Vepřek, k odraženému míči se znovu dostal Michal Hubník. Balon napálil pouze do tyče.

V 72. minutě se ke standardní situace postavil opět Michal Vepřek. Jeho pokus přímo nadělal brankáři Novákovi velké problémy, další branka však nepřišla. Když se již zdálo, že Sigma se proti nováčkovi Gambrinus ligy již více neprosadí, zavelel k útoku Pavel Šultes. Nejprve v 85. minutě utekl po levém křídle, ve vápně zaseknul míč a přesně vystřelil - 2:0.

Neuvěřitelný gól si nechali Hanáci na úplný závěr. Když se stadionem hnaly mexické vlny a někteří diváci byli již u svých automobilů, utekl Václav Vašíček ústecké obraně, vystřelil a trefil horní tyč Novákovy branky. Odražený míč doběhl Pavel Šultes, rovněž vystřelil a jeho rána orazítkovala obě tyče. Poté se míč odrazil před branku, kde jej uklízel do branky Vašíček - 3:0.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - 1. FC Slovácko 1:0

07.08.2010 18:00

Góly: 22. Lukáš Hartig

Bohemians 1905 "doma" v Edenu porazili v úvodu dobře hrající Slovácko 1:0. Klokani tak mají na svém kontě pět bodů, Slovácko má o bod více. Jedinou trefou se do střeleckých análů zapsal Lukáš Hartig.

První vážnější pokus vyslal směrem na branku Klokanů hostující Volešák, byť nepřesně. Celé akci předcházela chyba Lukáše. Okamžik na to hrozilo Bohemians 1905 další nebezpečí, Ondřejka se krásně uvolnil ale stejně jako Volešákovy chyběla větší přesnost. Slovácko bylo aktivnější, jenomže se hraje na branky, a ve 22. minutě jednu vstřelila Bohemka. Lukáš Hartig ukázal své ofenzivní kvality a pěknou individuální akcí překonal brankáře Filipka - 1:0 pro domácí. Za dalších deset minut mohlo být vedení Bohemians dvojnásobné, Moravec po narážečce s Nešporem pořádně prověřil brankáře Filipka. Závěr poločasu byl poměrně dost hektický, nejprve měli domácí další velkou šanci, to když přímý kop Kaufmana nasekal pořádnou paseku. Brankář Slovácka míč vyrazil k Nešporovi, ten napálil Filipka a Hartig z další dorážku vstřelil branku. Nicméně ta nebyla pro odmávaný ofsajd uznána. Na druhé straně hlavičkoval z vynikající pozice po centru Valenty Ondřejka ale Sňozík na míč dosáhl.

Také ve druhém poločas se hrál zajímavý a atraktivní fotbal. V 52. minutě nastřelil břevno Štohanzl, domácí fotbalista se pokoušel přehodil vyběhnutého Filipka. O minutu později měl Filipko další kvantum práce. Zlikvidoval Kaufmana i Štohanzla. Po hodině hry si Filipko přeci jenom vybral slabší chvilku, naštěstí pro hosty ho ale na brankové čáře zastoupil Fujerík. Slovácku tekl čas ale pět minut před koncem utkání si hosté vytvořili přímo tisíciprocentní šanci na vyrovnání. Košút nastřelil tyčku a odražený balón napálili hráči Slovácka do ležícího Sňozíka. Naděje na dělbu bodů držel hostům brankář Filipko, dalším zákrokem zneškodnil Kaufmanův přímý kop. Nastavovala se pouze jedna jediná minuta a v té Slovácko už vyrovnat nedokázalo.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Slavia Praha 2:3

06.08.2010 17:30

Góly: 20. Jan Kalabiška, 28. Marek Střeštík - 41. Jaroslav Černý, 53. Karol Kisel, 59. Lukáš Jarolím

Brněnská mizérie dnes napsala další díl svého pokračování. Svěřenci kouče Večeři sice vedli proti Slavii 2:0, ale ani to jim nestačilo k tomu, aby dokázali dovést zápas do zdárného konce. Sešívaným nakonec podlehli a připsali si již čtvrtou porážku v sezóně.

V úvodních minutách se sice oba týmy víceméně jen oťukávaly, poté ale přišly vytoužené šance a také nádherné branky. První poločas nabídnul skutečně úžasnou podívanou.

První větší příležitosti se Brno dočkalo v 19. minutě a hned z toho byla branka. Polách poslal centr do pokutového území, ten nepříliš jistě vyboxoval Vaniak, navíc se srazil s Vomáčkou a nechal tak za sebou odkrytou bránu. Toho využil Jan Kalabiška a napálil míč do sítě.

Slavie chtěla okamžitě vyrovnat, jenže Kisel z dálky poslal míč asi metr mimo, krátce na to naopak neodkázal využít velké chyby gólmana Bureše Milan Černý, jehož odzbrojil Trousil. Nakonec podruhé udeřilo Brno. Rabušic sklepl hrudí míč pro Střeštíka, jenž z voleje krásně poslal míč k tyči, kde na něj Vaniak už nedosáhl.

Hlavní zbraní Pražanů byl dnes Jaroslav Černý. V 31. minutě jej ještě dokázal Bureš vychytat, přesně o deset minut později to už ale tak dobře pro domácí nedopadlo. Zkušený záložník vypálil z dálky a jeho nádherná rána určitě bude konkurovat Střeštíkově brance v anketě o nejkrásnější trefu kola.

Brzy po změně stran Slavie vyrovnala. Po Čelůstkově centru z pravé strany dokázal hlavou skórovat Karol Kisel. Obránci při tomto momentu dali slovenskému záložníkovi skutečně hodně prostoru. Totální pohroma pro brněnské fotbalisty přišla v 58. minutě. Černý přihrál do běhu Vlčkovi, který popotáhl míč směrem dopředu a z pravé strany našel svým centrem Jarolíma, jenž z voleje mířil nechytatelně pod břevno.

Zanedlouho mohl přidat další branku Vlček, jenže ve skluzu zcela nepochopitelně vysoko přestřelil. Blízko vyrovnání se ocitnul Okleštěk, v pádu ale nedokázal trefit bránu. Obrovské štěstí si vybrala Slavie v 76. minutě. Po sérii odrazů se míč dostal až ke střídajícímu Kovačevičovi, ten však nastřelil jen tyč. V závěru zaskočil na brankové čáře Milan Černý za brankáře Vaniaka, a i díky tomu nakonec Slavie dovedla zápas k zisku tří bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň431010:510
2.Sigma Olomouc42209:38
3.Slavia Praha42206:48
4.FK Mladá Boleslav42116:27
5.Sparta Praha42027:46
6.1. FC Slovácko42026:46
7.České Budějovice41303:26
8.Bohemians 190541214:45
9.Baník Ostrava41214:55
10.FK Jablonec41214:65
11.1. FK Příbram41212:45
12.FC Hradec Králové41124:74
13.FK Ústí nad Labem41123:64
14.Slovan Liberec40313:43
15.FK Teplice40223:72
16.Zbrojovka Brno40043:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (828)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele