Gambrinus liga - preview 4. kola

06.08.2010, 08:31, aktualizováno 09.08.2010, 08:25
Previews
Plzeň cestuje do Hradce Králové a v případě úspěchu se vrátí do čela tabulky. Start nové sezony se vůbec nepodařil Teplicím, které nyní přivítají stále neporažené České Budějovice...
FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň  (pondělí 18:00)
Po vyřazení z předkola Evropské ligy čeká Plzeň pondělní dohrávka nejvyšší české soutěže, v níž se představí na královéhradecké půdě. Ligový nováček by rád udržel svou domácí neporazitelnost, zatímco Vrbova parta touží po návratu do čela tabulky.

Hradečtí utrpěli v uplynulém kole svou první porážku na hřišti Slovácka. Tým trenéra Václava Kotala zatím bodoval pouze v domácím prostředí. A to díky nečekanému vítězství nad Spartou a remízou s Bohemians 1905. Právě na tyto zápasy by chtěl v pondělí nováček navázat. "Viděl jsem Plzeň ve všech zápasech a podle mě je to jeden z nejlepších týmů v ofenzivní činnosti. Tu podporují i krajní obránci Rajtoral a Limberský, proto budeme hrát ze zabezpečené obrany a soupeře chceme překvapit rychlými brejky," prohlásil Kotal.

Plzeňští fotbalisté ukončili ve čtvrtek své putování v Evropské lize, a tak se mohou už plně soustředit pouze na tuzemskou ligu. Tu zatím dobře rozehráli a jejich cílem bude v pondělí vrátit se zpět do čela tabulky. Podle trenéra Západočechů Pavla Vrby to nebude vůbec snadné. "Hradec žije v euforii z postupu. Tato mužstva vždy podávají nadstandardní výkony a čeká nás určitě těžký duel," upozornil Vrba.

Oba týmy by měly nastoupit v kompletním složení, žádné absence nejsou totiž hlášeny.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Wozniak, Chleboun, Karal - Kocourek, Poděbradský, Hochmeister, Fischer, Rezek - Pilař, Černý.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Ticháček - Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Kolář, Jiráček - Rezek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 2.90 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - České Budějovice  (pondělí 18:00)
V pondělním zápase čtvrtého hola se střetnou týmy Teplic a Českých Budějovic. Severočeši by rádi navázali vítězstvím na svůj první bod z Jablonce, zatímco Jihočeši budou atakovat čelní pozice tabulky.

Tepličtí fotbalisté konečně bodovali v uplynulém třetím kole, když v Jablonci vydřeli remízu a v následujícím utkání neberou nic jiného než vítězství. "Budějovice předvedly hlavně v utkání se Spartou výborný výkon a výhra jim určitě dodala sebevědomí. Nicméně pro nás je povinností domácí utkání vyhrát," nechal se slyšet kouč domácích Jiří Plíšek, jehož týmu aktuálně patří v tabulce předposlední místo. Trenéra může také těšit fakt, že jeho kádr je kompletní.

To v budějovickém táboře panuje lepší nálada. Tři zápasy a pět bodů, taková je bilance mužstva vedeného trenérem Jaroslavem Šilhavým. Na sever, kde ho čeká další zápas, odcestují Jihočeši s cílem udržet svoji ligovou neporazitelnost. Šilhavý se však bude muset obejít bez dvou hráčů základní sestavy - Benáta, jehož trápí zraněné koleno, a hrát už nebude Jarabica. Ten přestoupil do polského Krakova. "Patřili do základní sestavy a jejich nepřítomnost bude určitě znát. Až v dalších zápasech uvidíme, zda je v našich silách tyto hráče nahradit," podotkl trenér hostí Šilhavý, jenž nebude moci počítat také s rekonvalescenty Stráským a Klavíkem.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Vidlička, Lukáš, Rosa, Matula - Mareš, Ljevakovič, Vachoušek, Zoubele - Mahmutovič, Vondrášek.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Žižka, Šíma - Hudson, Otepka, Černák, Jasanský - Ondrášek, Pecka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.30 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Ani velká voda v severočeském regionu zřejmě nezabrání k odehrání nedělního derby mezi Libercem a Jabloncem. Oba týmy mají co napravovat. Liberec čeká na své první letošní vítězství, zatímco Komňackého svěřenci si budou chtít spravit chuť po vyřazení z předkola Evropské ligy.

Libereckým fotbalistům se vstup do nového ročníku nepovedl, když po třech kolech okupují čtrnáctou pozici s dvoubodovým ziskem. Nyní se postaví proti regionálnímu rivalovi, nad nímž pětkrát v řadě vyhráli. "Hráčům musíme vyndat z hlav, že nás čeká jednodušší zápas. Čím déle na první výhru v lize čekáme, tím víc po ní toužíme," prohlásil trenér domácích Josef Petřík.

Ve čtvrtek skončili Jablonečtí své účinkování v Evropské lize, když ve třetím předkole nestačili na kyperskou Appoel Nikósii. Jejich trenér František Komňacký doufá, že jeho svěřenci se vzpamatují z hořkého vyřazení a budou se plně koncentrovat na tuzemskou soutěž, v níž zatím nasbírali čtyři body z devíti možných. "Nebude jednoduché dobře připravit hráče na derby. Určitě to v nich zanechá jakési stopy, nicméně naše liga je o něčem jiném a já věřím, že hráči pochopí, v čem byl problém, v čem dělali chybu," řekl kouč František Komňacký, jenž zároveň prozradil, že dá příležitost i těm, kteří dosud toho moc nenahráli.

Janů, Vojta a Bosančič se neobjeví kvůli svým zraněním v sestavě domácích, hrát také nebude z rodinných důvodů Vlasko. To hosté nastoupí v nejsilnějším složení, otazník visí pouze nad startem Jablonského.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Vulin - Vácha, Gecov, Štajner, Liška - Nezmar, Kerič.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Krajčík, Huber, Drsek, Kovařík - Vošahlík, Pavlík, Loučka, Piták - Lafata, Pekhart.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.00 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Podruhé doma, podruhé proti týmu, který se bude soustředit především na vyztuženou defensivu a rychlé protiútoky. Taková je situace Mladé Boleslavi, která o nedělní sedmnácté hodině vyzve Příbram.

Tým z města automobilů před sebou nemají vůbec lehký úkol. V posledním kole podlehli Slavii a příliš si tak nenapravili reputaci z domácí ligové premiéry, ve které ztratili v televizním zápase body s Českými Budějovicemi. Navíc ani tentokráte je nečeká nic lehkého: "S Příbramí čekám naprosto stejnou hru, jako před dvěma týdny s Budějovicemi. Viděl jsem utkání Příbram - Olomouc a dobře si pamatuji, co v Boleslavi před půlrokem předvedlo Kladno vedené trenérem Hřídelem. Takže od Příbrami nečekám žádnou ódu na fotbalovou krásu a pro nás to bude otázka dobývání branky a vyvarování se chyby v defenzívě, abychom nějaký náhodný gól neinkasovali," řekl naprosto vyčerpávajícím způsobem trenér Boleslavi Karel Stanner.

I současný průběh ligového ročníku mu dává za pravdu. Vzpomeňme například na zápas prvního FK na půdě Teplic. Tam se dostali Středočeši do dvou rychlých brejků, které s přehledem proměnili a díky kterým slavili překvapivý úspěch.

Proti modrobílým nadějím bude hrát i trojice zraněných, kam stále patří Ondřej Kúdela, Jan Kysela i Ondřej Zahustel. Ten je po jarní operaci křížového vazu v koleni v rekonvalescenci, ovšem postupně začíná s trénováním - zatím bez míče.

Řeč neúprosné statistiky je jednoznačná - Příbram se se svým nedělním soupeřem dostud střetla desetkrát. Pět utkání přineslo radost do automobilky, naopak horníci zvedli ruce nad hlavu jen jednou.

I další řeč čísel je zajímavá. Jednoduše - dva kluby, dva střelci. Oba týmy se totiž v letošním ročníku dokázali prosadit jen dvakrát. Za Příbram se trefili útočníci Huňa a Jurdík. Na druhé straně barikády dal jediný gól ze hry Ivo Záborský, kterého z penalty ho doplnil Ludovic Sylvestre.

Všichni jmenovaní by měli do utkání zasáhnout. Dá se však předpokládat, že většina útoků povede na příbramskou branku. Domácí totiž nutně potřebují využít domácího prostředí, které je pro ně zatím spíše strašákem. Naopak Příbram nemá důvod se hnát kupředu. Po třech kolech má nadprůměrných pět bodů a v tabulce se vyhřívá na dělené šesté pozici.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Johana, Rolko, Fabián - Mendy, Sylvestre, Opiela, Táborský - Chramosta, Kulič
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Ricka, J. Štochl, Nohýnek - Klesa, Tarczal, Videgla, Pleško - Huňa, Jurdík
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.40 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - FK Ústí nad Labem  (neděle 17:00)
Olomouc se doma představí proti Ústí nad Labem. Povede se nováčkovi opět venku zaskočit favorita, nebo zůstanou Hanáci nadále neporazitelnými? To se dozvíme v neděli večer.

Fotbalová Sigma sice neutrpěla žádnou porážku, ale na svém kontě má pouze jedno vítězství a hned dvě remízy. Naplno bodovala právě doma, když hladce zdolala Jablonec 4:1. Především na to by chtěli svěřenci trenéra Zdeňka Psotky navázat proti Ústí. "Soupeře nemáme tak zmapovaného jako další mužstva, ale já znám Ústí z druhé ligy a vím, že produkuje kvalitní fotbal," upozornil olomoucký lodivod.

Ústečtí fotbalisté nadále pokračují ve svých dobrých výkonech. Po třech odehraných kolech jim aktuálně náleží desátá příčka se ziskem čtyř bodů. Jediné vítězství uhrálo právě na půdě favorizovaného Brna a tým vedený trenérem Svatoplukem Habancem se o něco podobného pokusí na Hané. "Čeká nás přetěžký soupeř, který momentálně patří do nejužší špičky a možná bude bojovat i o titul. My jsme ale v dobrém rozpoložení a budeme se jako lvi prát o každý bod. Bod by měl pro nás cenu zlata," uvedl Habanec.

Olomoučtí se budou muset v neděli obejít bez dvojice zraněných Ordou a Dreksy. Stejný počet marodů čitá i kádr hostí, hrát nebudou Krbeček a Dvořák.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Janotka, Škerle, Kučera, Vepřek - Bajer, Kaščák, Hořava - Petr, Šultes, Hubník.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Novák - Valenta, Džuban, Polák, Vrtělka - Doležal, Zachariáš, Martykán, Volek - Jindráček, Kraut.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.37 - 4.10 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Baník Ostrava  (neděle 19:00)
Magnetem 4. kola nejvyšší domácí soutěže bude bezesporu televizní duel mezi pražskou Spartou a ostravským Baníkem. Oba mají za sebou svá vystoupení v pohárové Evropě. Zatímco Letenští mohou oslavovat postup do čtvrtého předkola Ligy mistrů, tak fotbalisté Ostravy truchlí po vyřazení z Evropské ligy.

Sparta i napodruhé porazila v boji o postup do play-off Ligy mistrů Lech Poznaň a zaslouženě postupuje dále. V další fázi ji vyzve slovenský mistr ze Žiliny. Nyní se však tým vedený trenérem a klubovým manažerem Jozefem Chovancem musí soustředit na domácí ligu, v níž se v tabulce ocitá až na třináctém místě se ziskem tří bodů. Bodoval pouze ve druhém kole, kdy doma porazil Slovácko.

S cílem vylepšit si svůj bodový účet nastoupí v neděli Letenští. "Musíme se okamžitě přeorientovat na domácí soutěž, kde musíme získávat body. Teď nás čeká zápas, který patří mezi nejsledovanější, a my chceme potěšit diváky, kteří jsou nám velkou podporou," prohlásil Chovanec.

Ostravu hodně bolí vyřazení z Evropské ligy. V souboji s běloruským Mogilevem byla totiž považována za favorita. Po úvodní prohře 0:1 v Bělorusku se očekávala od Koubkových svěřenců bezproblémová výhra. Jenže nestalo se tak. I přes mnoho nevyužitých gólových příležitosti prohráli i doma 1:2.

"Ukázali jsme dobré věci, výkon jsme bohužel nezhodnotili střelecky," vrátil se ke čtvrtečnímu vypadnutí ostravský trenér Miroslav Koubek, jenž věří, že jeho tým se z hořkého vyřazení vzpamatuje a bude upínat své myšlenky na českou ligu. Tu má ovšem dobře rozehranou, patří mu v tabulce páté místo a navíc drží ligovou neporazitelnost, která trvá už 13 utkání.

Sparťané budou v nedělním šlágru postrádat potrestaného kapitána Řepku a zraněné trio Huška, Vacka a Kušníra, zatímco hosté nastoupí v kompletním složení.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kladrubský, Hejda, Brabec, Pamič - Hoheneder - Sionko, Matějovský, Kucka, Kadlec - Wilfried.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Frejlach - Pilík, Varadi, Šenkeřík.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.20 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians 1905 - 1. FC Slovácko  (sobota 18:00)
V sobotu je na programu pouze jediný zápas. Ten obstarají týmy Bohemians 1905 a Slovácka. Zatímco domácí se pohybují ve spodních patrech tabulky, Slovácku po třech kolech patří překvapivé druhé místo.

Pro klokany to bude teprve druhé vystoupení na domácí půdě. Na první zápas se Slavii přišlo překvapivě málo jejich příznivců, a tak trenér domácích Pavel Hoftych doufá v lepší návštěvnost. "A taky bych si přál, ať tým zahraje lépe než v minulém utkání v Plzni. Slovácko je v euforii, má kreativní hráče dopředu a dobrého brankáře. S tím se musíme vypořádat," řekl Hoftych, jehož svěřenci mají po třech kolech na svém kontě pouhé dva body.

Mnohem lépe na tom jsou fotbalisté Slovácka, kteří úspěšně vstoupili do nové ligové sezony. Jenže. Všech šest bodů však získali na svém domácím hřišti. A jednou prohráli právě venku, když těsně podlehli mistrovské Spartě. "V tuto chvíli to kromě příjemného pohledu na tabulku skutečně nic neznamená. Zatím plníme jen to, že vyhráváme doma. Pokud chceme dopadnout lépe než v loňském ročníku, tak musíme bodovat i na hřištích soupeřů," zdůraznil trenér hostí Miroslav Soukup.

Zatímco hosté budou postrádat zraněné duo Kubáně a Nestorovského, tak domácí možná nastoupí v kompletním složení. Otazníky totiž visejí nad startem čtveřice hráčů Nikla, Cseha, Hartiga a Sňozíka.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík (Marek) - Jindřišek, Cseh, Nikl (Lukáš), D. Nešpor - Štohanzl, Kaufman, Držík, Moravec, Bartek - Škoda.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Reinberk, Mezlík, Košút, Kuncl - Kordula, V. Valenta, Volešák, Fujerik - Švancara, Ondřejka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.95 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - Slavia Praha  (pátek 17:30)
V páteční předehrávce čtvrtého kola se představí domácí Brno proti pražské Slavii. Zbrojovka zažívá jeden ze svých nejhorších ligových startů a pokusí se konečně získat první body. To slávisté mají na svém kontě pět bodů a patří jim průběžná pátá pozice.

Brňané doufají, že se napočtvrté budou radovat z bodů. Takový start do ligové sezony naposledy zažili před pěti lety. Jednou z příčin tak špatného výkonu mužstva je podle trenéra Zbrojovky Karla Večeři mizerná produktivita. "Nejsme efektivní, chybí nám produktivita. Dosavadní výsledky se podepsaly na psychice hráčů," posteskl si brněnský kouč Karel Večeřa, jenž vidí ve Slavii velice kvalitního soupeře. "Má mladý, ambiciózní tým. Disponuje dostatečným počtem rychlostních typů. My podobnou kvalitu nemáme." dodal Večeřa.

Slávisté po třech kolech drží bilanci jedné výhry a dvou remíz. Svou neporazitelnost budou chtít zachovat i v Brně, kde se jim však dlouhodobě nedaří. Posledních pět ligových zápasů tam totiž prohráli. "Brno zatím nemá ještě ani jeden bod, ale na to se nemůžeme vůbec ohlížet. Naopak o to větší bude mít motivaci proti nám uspět. Myslím, že v minulých zápasech nehrálo až tak špatně, ale neprosadilo se v šestnáctce soupeře," prohlásil na soupeřovu adresu trenér hostí Karel Jarolím.

Domácí celek nebude moci počítat s kvartetem zraněných Križkem, Jílkem, Dřížďalem a T. Doškem, zatímco hosté se budou muset obejít bez marodů L. Jarolíma, Hlouška a Naumova.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Husár, Dvorník, Trousil, Čoupek - Chlup, Dostálek, Polách, Křeček - Rabušic, Kalabiška.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Čelůstka, Koubský, Trapp, Hubáček - J. Černý, Belaid, Ragued, Kisel - Vlček, M. Černý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.90 - 3.00 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň32107:57
2.1. FC Slovácko32016:36
3.Sigma Olomouc31206:35
4.Baník Ostrava31204:15
5.Slavia Praha31203:25
6.1. FK Příbram31202:15
 České Budějovice31202:15
8.FK Mladá Boleslav31113:24
9.FC Hradec Králové31114:44
10.FK Ústí nad Labem31113:34
11.FK Jablonec31113:54
12.Sparta Praha31023:43
13.Bohemians 190530213:42
14.Slovan Liberec30212:32
15.FK Teplice30122:61
16.Zbrojovka Brno30031:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (409)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele