Gambrinus liga - souhrn 29. kola

21.05.2011, 19:25, aktualizováno 21.05.2011, 19:25
Komentáře a souhrny
Mistrovské oslavy právě propukly v Plzni, která si vítězstvím nad Ostravou zajistila historicky první titul. Spartě nestačilo ani vítězství nad Ústím. Rozhodnuto je také na opačném pólu tabulky, kolo před koncem je jasné, že Ústí do druhé ligy doprovodí Brno. Definitivně mu zlomila vaz prohra s Příbramí, která se zachránila...

1. FK Příbram - Zbrojovka Brno 1:0

21.05.2011 17:30

Góly: 53. Tomáš Wágner

Devatenáct let si jen málokdo dokázal představit nejvyšší českou fotbalovou soutěže bez zástupce brněnského fotbalu. Pro tým z moravské metropole však dneškem nastaly krušné časy - nejtěsnější možná prohra v Příbrami jej odsoudila k sestupu do druhé ligy.

Brňané před zápasem byli schopni pro záchranu udělat vše, dokonce i poslat do hry hned čtyři útočníky. Do vedení se Zbrojovka mohla dostat již po osmi minutách, kdy volný kop po faulu na Kalabišku zahrával Rýdel a nebýt teče Šamánka, míč by možná skončil v domácí síti.

Příbrami se podařilo odpovědět za pět minut. Koukal nacentroval z volného kopu do vápna, tam se vyšrouboval do vzduchu pozdější hrdina Wágner a jen o pár čísel minul branku. Odvetu si hosté připravili za další dvě minutu. Kalabiška proběhl po lajně, našel Rabušice, jemuž se podařilo uvolnit a vystřelit, jenomže s jednou vadou a to tou, že proti němu dokázal zasáhnout domácí kapitán a zároveň strážce tří tyčí Hruška.

Domácí brankář se zřejmě nejvíce zapotil po půlhodině hry, kdy Rabušicův pokus skončil na pravé tyči. Středočeši na Rabušicovu tyč navázali neméně nebezpečnou akcí, když Bureš skvělým zákrokem zpacifikoval Wágnerovu hlavičku z malého vápna po centru Pilíka. Do kabin se tedy šlo za bezbrankového stavu.

Lepší nástup do druhé půle měli domácí. Koukal sice ještě tři minuty po změně stran trefil ve vyložené šanci pouze Bureše, nicméně za pět minut už jej to mrzet nemuselo. Klesa totiž obelstil brněnské obránce, odcentroval do šestnáctky, kde si své místo našel Tomáš Wágner a pro Bureše nechytatelnou hlavičkou poslal domácí do vedení.

Příbramský střelec si se svým dvorním nahravačem akci zopakoval i za čtvrt hodiny, tentokrát ale branku přestřelil. Definitivně rozhodnuto mohlo být v 73. minutě, to by ale Koukal nesměl zakončovat do středu branky. Brno bylo definitivnímu konci znovu blízko deset minut před koncem, od konečného potvrzení apokalypsi jej ale ještě jednou uchránil kapitán Bureš.

Hosté pak v závěru měli ještě dvě obrovské šance v podání Rabušice a Doška, jenomže po jejich neproměnění mohli jen smutně usednout na trávník a s vědomím, že minimálně rok se znovu na příbramský stadion jakožto prvoligisti nepodívají, sledovat domácí oslavy záchrany.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav 1:2

21.05.2011 17:30

Góly: 8. Václav Ondřejka - 62. Jakub Řezníček, 66. Jakub Řezníček

Mladá Boleslav vyhrála důležitý zápas na hřišti Slovácka a před finále českého poháru si tak zvedla sebevědomí. Skóre otevřel hned v osmé minutě Ondřejka, hosté však vstřelili zásluhou Řezníčka během čtyř minut druhé půle dvě branky a utkání otočili.

Domácí začali skvěle, hned v páté minutě vyslal Ondřejka do samostatného úniku Hlúpika, tomu však na poslední chvíli odstranil míč od kopačky Kúdela. Hned o minutu později našel Valenta Fujerika a i on pádil úplně sám na boleslavského gólmana Millera, kterému udělal kličku, prázdnou branku však z úhlu netrefil.

V osmé minutě se již domácí dočkali, Fujerikovu zpětnou přihrávku zblokovala boleslavská obrana přesně k Ondřejkovi, který zblízka skluzem otevřel střelecký účet zápasu. Domácí byli jednoznačně lepší a ve dvacáté minutě přišla nejhezčí akce zápasu, kdy si Ondřejka pohrál s pěti bránícími hráči, prokličkoval až do pokutového území, své sólo však zakončil střelou do tyče.

Boleslav se probudila až po půlhodině hry, Chramosta ale napálil jen bližší tyč, následný centr Táborského se zase krásně točil do šibenice, Filipko byl na místě. Ve druhé půli již byli hosté z Boleslavi lepším týmem a zaslouženě skóre otočili. V šedesáté druhé minutě hosté využili přesilovou hru, kdy byl mimo hřiště ošetřován Košút. Krásný centr z levé strany zakončil Mendy jen do tyče, následná dorážka Řezníčka již nemohla skončit jinak, než gólem.

A hned o čtyři minuty později již Boleslav vedla, na skvělou Opielovu kolmici do šestnáctky si naběhl Řezníček a pohodlně skóroval. Třináct minut před koncem mohlo být rozhodnuto, jenže Táborského dělovka skončila znovu jen na tyči Filipkovy brány, Řezníčkova dorážka zase byla zblokovaná. Čtyři minuty před koncem ještě zatřásl břevnem Chramosta, Mladá Boleslav tak v orchestru brankových konstrukcí porazila Slovácko 2:1.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Slavia Praha 2:2

21.05.2011 17:30

Góly: 24. Karel Piták, 45. Lukáš Třešňák - 19. Štěpán Koreš, 61. Josef Kaufman

V Jablonci byl k vidění pěkný fotbal. Pro Jablonec a Slavii to byl pouze prestižní zápas, v němž už o nic nešlo. Jablonec si s předstihem pojistil třetí místo v tabulce a zajistil si tak účast v Evropské lize, zatímco slávisté skončí okolo desátého místa. Duel skončil remízou 2:2.

Sté ligové utkání si pořádně neužil jablonecký hráč a člen reprezentační devatenáctky Vošahlík, jenž musel v 10. minutě předčasně opustit hrací plochu kvůli zranění. Na hřišti ho nahradil Eliáš.

Otevírací branka zápasu přišla v 19. minutě, kdy poslal slávisty do vedení Koreš. Po tomto gólu Jablonečtí zabrali a rychle vyrovnali. O pět minut později totiž rozveselil svým gólem domácí publikum bývalý hráč Slavie Jarolím, pro něhož to byl devátý gól v jabloneckém dresu. Domácí fotbalisty tato vyrovnávací branka povzbudila a ve své útočné síle nadále pokračovali. Před odchodem do šaten měli několik velkých příležitostí, jak vstřelit vedoucí gól. Jedna z nich skončila v síti slávistické branky, kterou střežil Vaniak. Postaral se o to v 45. minutě Třešňák, jenž dostal pěknou přihrávku a nedal šanci Vaniakovi. Jablonec se tak dostal do vedení 2:1.

Tento stav se však domácím nepovedl udržet. Slávisté se totiž po inkasované brance zvedli a předvedli několik útočných výpadů. V 58. minutě mohlo být vyrovnáno, ale rozhodčí branku neuznal. O dvě minuty se sešívaní mohli radovat, tentokrát padl regulérní gól. Hlavou srovnal na 2:2 Kaufman. Do konce utkání se už nic zajímavého neudálo, a tak zápas mezi Jabloncem a Slavií skončil nerozhodně 2:2.

Více informací k zápasu

FK Ústí nad Labem - Sparta Praha 1:3

21.05.2011 17:30

Góly: 7. Martin Jindráček - 37. Tomáš Pekhart, 50. Leonard Kweuke, 57. Tomáš Pekhart

Sparta potřebovala zvítězit v teplických Stínadlech, kde své útočiště nachází sestupující Ústí. Nakonec se ji to povedlo, když se ji podařilo otočit nepříznivý stav z 0:1 na 3:1. Ale k obhajobě mistrovského titulu to nestačilo, protože v souběžně hrajícím utkání vyhrála i Plzeň, které už nikdo nemůže sebrat ligové prvenství.

Zápas, v němž měli dominovat hosté z pražské Letné, začal lépe pro ústecké fotbalisty. Ti se v sedmé minutě dostali do vedení díky šikovné Jindráčkově hlavičce. Další branku mohli vstřelit o pár chvil později, když měl velké problémy s Veverkovou těžkou ránou a posléze s dorážkou autora první branky Blažek.

Kweuke překvapivě chyběl v základní sestavě Letenských a na hřiště vběhl už během první půle. Ve 34. minutě mohl dokonce zařídit vyrovnání, kdyby místo přihrávky na Pekharta zvolil střelu. O tři minuty později se však hosté přeci jen dočkali vyrovnávací gólu, když po Podaném centru hlavou dopravil míč do ústecké branky sparťanský útočník Pekhart. První poločas skončil výsledkem 1:1.

Po změně stran přišel rychlý a vedoucí gól Sparty, když v 50. minutě Kweuke protlačil míč až do soupeřovy brány. Třetí branka hostů nadešla o sedm minut později, kdy gólovou akci založil Kamerunec Kweuke, který přihrál Podanému a ten pak míč poslal Pekhartovi. Pro něho pak nebyl problém překonat ústeckého brankáře Vorla a Sparta tak vedla 3:1. Do konce zápasu se už nic podstatného neudálo, a tak tento stav byl již konečný.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 3:1

21.05.2011 17:30

Góly: 25. Petr Jiráček, 31. Marek Bakoš, 65. Pavel Horváth - 5. Martin Lukeš

Fotbalisté Plzně neponechali nic náhodě a zvládli udělat poslední důležitý krok, který jich dovedl k premiérovému zisku mistrovského titulu. Porazili Ostravu 3:1.

V úvodu utkání se však zdálo, že to domácí nebudou mít vůbec lehké, protože hned první střelou na branku se dostali do vedení hráči Baníku. A to díky vlastnímu gólu domácího Limberského, jenž nešťastně tečoval přímý kop ostravského Lukeše do sítě plzeňského brankáře Pavlíka. Po úvodní brance zápasu se však domácí tým rychle vzpamatoval a před odchodem do šaten dokázal svůj nepříznivý stav otočit.

Vyrovnávací gól přišel ve 25. minutě, kdy Bystroň přihrál Jiráčkovi a ten lehkou střelou dopravil míč do ostravské brány. Útočný tlak trval i v následujících minutách. O šest minut později se mohli z dalšího gólu radovat domácí příznivci, když jejich hráč Bakoš v ofsajdové pozici překonal ostravského brankáře Pietrzkiewicze. Do šaten se tedy odcházelo za stavu 2:1 pro Plzeň.

Po změně stran si Plzeňští dávali pozor na začátek druhého poločasu a působili jistějším dojmem než v úvodu devadesátiminutovky. I když v této fázi dominovali domácí, tak první šanci v této půli měli hosté díky Petrželovi. Další branky se dočkali svěřenci domácího trenéra Pavla Vrby v 65. minutě, kdy pojistil vítězství svého týmu kapitán Horváth. Zbývající část zápasu se pak už dohrávala a Plzeň díky vítězství 3:1 mohla slavit svůj první titul ve své stoleté historii.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc 1:0

21.05.2011 17:30

Góly: 74. Hudson

České Budějovice už byly před tímto utkáním najisto zachráněné a šlo pouze o to, na jakém místě nakonec v tabulce skončí. Po překvapivé výhře nad čtvrtou Sigmou Olomouc se Jihočeši pousnuli už na dvanácté místo tabulky a jsou velice blízko tomu, aby tuto příčku nakonec udrželi. Mají totiž před posledním kolem dvoubodový náskok před Ostravou a Slováckem. Naopak Olomouc si situaci lehce zkomplikovala.

Má totiž pouze jednobodový náskok před Mladou Boleslaví a Bohemians 1905. Pouze dva body navíc ztrácí Liberec a ve hře též zůstává Hradec Králové. Ovšem okolnosti nakonec slezskému výběru hrají do karet, v závěrečném duelu totiž v domácím prostředí přivítají Plzeň. Ta už si zajistila jistotu mistrovské trofeje a k závěrečnému kolu bude přijíždět naprosto bez motivace. Ovšem cesta do pohárů přes ligu zřejmě nepovede.

V přímém souboji totiž Olomouc bude hrát ve finále národního poháru s Mladou Boleslaví, které patří páté místo v tabulce a finálové klání tak rozhodne o čtvrtém účastníkovi v pohárové Evropě. Jediným střelcem utkání se stal Hudson, jenž skóroval čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Ten byl aktivní od první minuty utkání a hned v úvodu se dostal do první možnosti zápasu. Jeho rána z velké dálky však nakonec prolétla těsně nad břevnem.

Sigma se poprvé ozvala ve 12. minutě, když Vepřekův centr trefil ze vzduchu Pavel Šultes, avšak balón šel nakonec těsně vedle. Po necelé polovině prvního poločasu obešel jednoho protihráče domácí Milan Nitranský a vyslal na gólmana Martina Blahu skákavou střelu, která skončila o pár centimetrů vedle levé tyče. Po půl hodině hrozil domácí Tomáš Stránský, jenž sice osamocen gólmana Blahu přehodil, avšak na poslední chvíli odvrátil na roh Radim Kučera.

Na druhé straně nepochopitelně přestřelil prázdnou branku Martin Pospíšil. Až do konce úvodního dějství nic dalšího zajímavého k vidění nebylo a teprve v 57. minutě se diváci konečně probudili ze spánku. Blaha nejprve vyrazil hlavičku Ondráška a poté zlikvidoval též Vulinovi nůžky. V 64. minutě přestřelil ve stoprocentní šanci domácí svatyni Jakub Petr, Doležalův pokus z nulového úhlu nejprve chvíli poskakoval na břevně a nakonec skončil v zámezí.

Proto přišel v 74. minutě na druhé straně trest, odražený balón poslal Fernando Tobias Hudson přímo pod břevno - 1:0. V samém závěru za domácí ještě dvakrát hrozil Ondrášek, další branka ovšem k vidění už nebyla a Dynamo nakonec po zásluze zvítězilo.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - FK Teplice 1:1

21.05.2011 17:30

Góly: 30. Michal Sedláček - 58. Tomáš Vondrášek

Nikterak ofenzivně laděné utkání předposledního kola Gambrinus ligy mezi Bohemians 1905 a Teplicemi skončil zaslouženu remízou 1:1. Skóre otevřel po půlhodině hry domácí Sedláček, po přestávce vyrovnal Vondrášek, a tak si oba týmy rozdělily po bodu. Bohemians jsou kolo před koncem na skvělém šestém místě, Teplice jsou deváté.

První šanci měl na kopačce v deváté minutě Sedláček, jeho rána ovšem postrádala výraznější razanci, a tak si Grigar s přehledem poradil. Teplický brankář musel zasahovat i o pár minutek později, kdy pálil z levé strany Moravec, Grigar si však svou bližší tyč pohlídal.

V osmadvacáté minutě skvěle odcentroval do pokutového území Jindřišek, na míč si naskočil Hartig, nedokázal však balón usměrnit mezi tři tyče. Z protiútoku nebezpečně střílel Čajič a Sňožík v brance domácích se musel pořádně natáhnout ke své levé tyči, aby jeho střeli nepustil do sítě.

Po půlhodině hry se již domácí dostali do vedení, těsně za hranicí pokutového území se ke střele odhodlal Michal Sedláček a jeho krásná rána zapadla přesně k tyči Grigarovy branky. Minutu před odchodem do kabin mohli Bohemians vést o dvě branky, na prudký centr skvěle hrajícího Sedláčka se natahoval Hartig, nedosáhl však na míč ideálně, a tak z malého vápna branku netrefil.

Druhý poločas již patřil převážně teplickým fotbalistům, kteří se hnali za vyrovnáním, a to také přišlo. Ljevakovičova dělovka skončila nad břevnem, s Marešovým pokusem z úhlu si zase poradil Sňozík. V padesáté osmé minutě se však již Teplice dočkaly zaslouženého vyrovnání, z rohu šestnáctky vypálil Vondrášek a střelou ke vzdálenější rozvlnil síť.

V samotném závěru utkání už se hrálo jen z povinnosti, oba týmy byly spokojeny s bodem, a tak se dopředu příliš nehnaly. Výjimkou byla snad jen Štohanzlova rána z dálky, ta však minula prostor mezi třemi tyčemi, a tak Bohemka remízovala s Teplicemi 1:1.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Slovan Liberec 1:0

21.05.2011 17:30

Góly: 6. Roman Fischer

Fotbalisté Hradce Králové přerušili nepovedenou sérii dvou zápasů, ve kterých získali jen jeden bod, a doma skolili svého souseda v tabulce Liberec těsně 1:0. Díky tomuto vítězství se mu mimochodem přiblížili na rozdíl jednoho korálku. Jediný gól utkání zařídil už po šesti minutách hry Roman Fischer.

Hochmeister totiž pěkně zakombinoval s Dvořákem, následný centr Zeleného našel zpátky Dvořáka, který se snažil usměrnit míč do branky. Koncovka se mu ovšem ne úplně vydařila, přesto se jeho střela dostala k Fischerovi, jenž z blízkosti neměl problém skórovat. O chvilku později mohl zvýšit náskok Klapka, proti jeho hlavičce se ale vytasil brankář Bičík.

Hosté se propracovali k první vážnější šanci až ve 38. minutě. Štajner v ten moment ukázal, že rozhodně nepatří do starého železa, celkem snadno přešel přes tři obránce, přihrál na Breznaníka, jehož bombu tak tak polapil domácí brankář Lindr. Akce ovšem ještě nebyla u konce, nakonec však Fleišman z vyložené pozice trestuhodně přestřelil.

Těsně před odchodem mohl být Hradec o mnohem klidnější, Dvořák se totiž řítil sám na bránu, jenže trefil pouze tyčku. Po obrátce prověřil připravenost Bičíka svým pokusem Poděbradský, na druhé straně mířil v 54. minutě Dočkal jen mimo. Po hodině hry zase libereckou defenzívu zlobil Fischer, bránu však tentokráte netrefil.

Hostující celek byl jinak ve druhém poločase opravdu hodně nevýrazný. Hradec si v pohodě jistil těsný jednobrankový náskok, přičemž se i nadále, když to šlo, směle vydával do protiútoků. A nebýt skvělých zákroků Bičíka proti Fischerově centrované střele a Janouškově hlavičce, mohli si Severočeši odvést i nějaký ten gól do ranečku navíc.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň29216269:2669
2.Sparta Praha29212651:2065
3.FK Jablonec29167661:3155
4.Sigma Olomouc291351145:2844
5.FK Mladá Boleslav291271047:4043
6.Bohemians 1905291271033:3043
7.Slovan Liberec291261142:3342
8.FC Hradec Králové291181025:3341
9.FK Teplice291081138:4538
10.Slavia Praha29813838:3637
11.České Budějovice297111127:4532
12.Baník Ostrava29791331:4430
13.1. FC Slovácko29861526:4230
14.1. FK Příbram29771520:3628
15.Zbrojovka Brno29731930:5124
16.FK Ústí nad Labem29471822:6519

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (484)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele