Gambrinus liga - preview 29. kola

21.05.2011, 08:36, aktualizováno 21.05.2011, 08:36
Previews
Předposlední kolo může definitivně rozhodnout o mistrovi i druhém sestupujícím. Plzeň hraje doma s Ostravou s vědomím, že výhra znamená mistrovskou korunovaci, Spartě by v tom případě už nebyly nic platné ani tři body ze hřiště Ústí nad Labem. Klíčový zápas v boji o záchranu se koná v Příbrami, kam přijede Brno...
1. FK Příbram - Zbrojovka Brno  (sobota 17:30)
Po 29. kole možná poznáme druhého sestupujícího, který doprovodí Ústí nad Labem do druhé ligy. Bude to Brno, nebo Příbram? Právě tato mužstva si to spolu v sobotu mezi sebou rozdají.

V lepší pozici se nacházejí Příbramští. Mají o jeden bod navíc a výhodu domácího prostředí v záchranářském souboji s Brnem. Domácí fotbalisté to mají ve svých rukou a nohách. Aby udrželi první ligu v Příbrami, musí porazit Brno, pokud se nechtějí strachovat o své přežití v posledním kole. "Další zápas, v němž musíme dokazovat, že patříme do ligy. Výhodou je, že hrajeme v domácím prostředí a jsme kompletní. Chceme zúročit lepší ofenzivu z posledních utkání, ale hráči musí předvést stoprocentní nasazení a vybojovat potřebné vítězství," prohlásil před zápasem trenér domácího celku František Kopáč.

Brnu jde o všechno. Hrozí mu, že po devatenácti letech opustí nejvyšší soutěž. Proto si v utkání s Příbramí nepřipouští nic jiného než bodový úspěch. Pokud prohraje, sestoupí. "Zápas v Příbrami bude určitě nejdůležitějším v mé trenérské kariéře. Rozhodnout může jedna chyba, i proto očekávám oboustranně velkou nervozitu. Ale doufám, že naši hráči se s ní vypořádají lépe než proti Českým Budějovicím. Citelně nám bude chybět potrestaný Dostálek. Jedeme do Příbrami vyhrát," prohlásil kouč hostí René Wagner.

Domácí nastoupí v kompletním složení, zatímco hosté přijedou bez vykartovaných Dostálka se Střeštíkem a zraněných Mitroviče a Folprechta.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Divíšek - Klesa, P. Pilík, Videgla, Pleško - Wágner, Koukal.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Husár, Pernica, Simerský, Hamouz - Přerovský, R. Valenta, Rýdel, Kalabiška - Rabušic, Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:30)
Týmy, které by chtěly konečně zabrat, se proti sobě postaví v Uherském Hradišti. Slovácko hostí Mladou Boleslav.

Slovácko prohrálo dvakrát po sobě a v posledních pěti duelech skórovalo jen v Olomouci. Bilanci nemá dobrou ani s Boleslaví, když ze čtyř domácích zápasů vyhrálo pouze jeden. Kouče Miroslava Soukupa tak může těšit snad jen fakt, že jeho tým není ohrožený sestupem, jako povedenou nicméně letošní sezónu hodnotit nemůže.

"Už jsme zachráněni, ale žádné experimenty v sestavě nechystáme. Chceme odčinit poslední domácí prohru s Brnem a důstojně se s našimi fanoušky rozloučit. Série porážek soupeře nic neznamená, Boleslav má v ofenzivě pořád velkou sílu," varuje trenér Soukup.

Mladá Boleslav v lize prohrála pět utkání za sebou. V posledních devíti kolech dokázala vytěžit jen šest bodů za dvě vyhry na začátku dubna. Z ještě nedávného aspiranta na postup do evropských pohárů přímo z ligy je nyní otloukánek, na kterém si spravují bilanci ostatní týmy. Po odstoupivším trenérovi Karlu Stannerovi povede hosty klubový sportovní ředitel Ladislav Minář. Vrchol sezóny, finále domácího poháru, ale boleslavské terpve čeká.

"Po pěti prohraných ligových zápasech potřebuje mužstvo konečně bodovat. Rádi bychom vylepšili současnou sedmou pozici, která neodpovídá boleslavským ambicím. Chceme si taky vylepšit náladu před středečním finále Ondrášovka Cupu," uvedl Minář.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kubáň, Mezlík, Košút, Nešpor - V. Valenta, Volešák, J. Valenta, Urbánek - Ondřejka, Švancara
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Rolko, Dimitrovski, Šírl - Mendy, Kúdela, Opiela, Táborský - Kulič, Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Slavia Praha  (sobota 17:30)
Naposledy se v této sezóně představí domácímu publiku Jablonec. Na sever Čech přijede pražská Slavia.

Z posledních osmnácti ligových zápasů prohrál jediný, v každém z posledních dvaceti utkání skóroval. Taková je bilance Jablonce, v příštím ročníku účastníka předkola Evropské ligy. David Lafata se v posledních dvou kolech chce pokusit dosáhnout mety dvaceti branek v sezóně, ke které mu chybí tři trefy, Slavia ovšem nebude snadný soupeř. Na domácím hřišti si ale Jablonec věří, prohrál zde jen s Plzní.

"V posledním zápase se chceme rehabilitovat za nepříliš povedený domácí zápas s Ostravou. Stále je o co hrát, jde nám o prestiž. Slavia je slavný český tým, který hraje i přes své současné problémy podobným herním stylem jako my," říká jablonecký kouč František Komňacký.

Slávisté na jaře prohráli pouze se Spartou, od té doby táhnou současnou sérii pěti utkání bez prohry. Navíc se mohou pyšnit dobrou bilancí se svým soupeřem, z posledních osmi ligových utkání prohráli v Jablonci jen jednou. Na podzim ovšem doma v Edenu museli rozdýchávat porážku 0:3.

Trenér Michal Petrouš se svým týmem bojuje v každém zápase naplno a nejinak tomu bude i tentokrát. "Myslím, že jsme to prokázali v zápase s Příbramí. S Jabloncem jsme doma na podzim prohráli o tři branky, takže mu rozhodně máme co vracet."
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Eliáš, Pavlík, Beneš, Jablonský - Vošahlík, Loučka, Piták, M. Jarolím, Kovařík - Lafata
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Kaufman, Čelůstka, Hubáček, Trubila - Černý, Janda, Jarolím, Koreš - Kisel, Pospěch
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.60 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Ústí nad Labem - Sparta Praha  (sobota 17:30)
Do Ústí zavítá pražská Sparta. Zatímco domácí fotbalisté se loučí s první ligou, tak jejich sobotní soupeř stále doufá, že ji vyhraje. Ale nemá to ve svých rukou a nohách.

Ústečtí fotbalisté vydrželi v nejvyšší soutěži jedinou sezonu a chystají se na návrat do druhé ligy. Sice je čekají ještě dva zápasy, tak ten první z nich bude jejich posledním vystoupením před "domácím" publikem. A se svými fanoušky se budou chtít důstojně rozloučit. "Sparta je tým, proti kterému se nemusí hledat motivace. Kluci se budou chtít vytáhnout a obrat ji o nějaké body. Navíc příští týden budou mít sezení s vedením a bude se rozhodovat o jejich budoucnosti, tak mají jednu z posledních možností se ukázat," řekl trenér domácích Svatopluk Habanec, jenž nebude moci počítat se zraněným Zachariášem.

Letenští ztrácejí na vedoucí Plzeň čtyři body. I kdyby vyhráli v Ústí, tak to neznamená, že budou nadále živit své šance na obhajobu mistrovského titulu. Pokud by totiž vyhrála i Plzeň, tak se budou muset sparťané spokojit pouze s druhým místem a účastí v Evropské lize. "Boj o titul stále nevzdáváme, ale ani na hřišti Ústí to nebudeme mít jednoduché. Domácí budou chtít na závěr svého prvoligového snažení dokázat své kvality a proti Spartě se každý chce vytáhnout. Pro nás to bude o to těžší, že nám budou chybět dva hráči základní sestavy," říká sparťanský trenér a manažer v jedné osobě Jozef Chovanec. Ten bude v sobotu postrádat vykartovaného Kušníra, zraněného Kadlece a dvojici Krejčí se Skalákem, která plní reprezentační povinnosti u devatenáctky.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Kovář - Dreksa, Valenta, Džuban, Dvořák - Stožický, Martykán, Vrtělka, Volek - Krbeček, Veverka.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Zápotočný (Kladrubský), Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Matějovský, Podaný - Kweuke, Pekhart.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 11.00 - 5.75 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - Baník Ostrava  (sobota 17:30)
Nikdy se nestali mistry české nejvyšší soutěže. Nyní to mohou Plzeňští změnit. V případě, že v sobotu porazí ostravský Baník, tak získají poprvé ve své stoleté historii mistrovský titul. I když Ostravě už o nic nejde, tak do Štruncových sadů nepojede jen na výlet.

Bude to velký den D pro Plzeň a Vrbovy svěřence. V sobotu mohou svou letošní misi zakončit zlatou tečkou. Dvě kola před koncem ligy drží čtyřbodový náskok před dotírající Spartou, která zajíždí na hřiště posledního týmu tabulky a prvního sestupujícího Ústí. Pokud se Západočeši nechtějí ohlížet na výsledek svého konkurenta o ligové prvenství, musí v sobotu uhrát tři body. "Dokud se nám nepodaří získat tolik bodů, abychom titul potvrdili, nesmíme nic podcenit a to platí také o utkání s Ostravou," prohlásil kouč domácích Pavel Vrba. Ten nebude po svých hráčích chtít, aby začali utkání velkým útočným tlakem. "Není rozhodující po čtvrthodině vést 3:0, ale získat rozhodující tři body," dodal.

Ostrava se zachránila a do Plzně může odjet klidná. Ale nepojede jen na výlet, chce znepříjemnit svému soupeři cestu za ligovou trofejí. "Pro Plzeň to bude svátek, ale i my se na zápas na vyprodaném stadionu těšíme. Musíme si spravit renomé za závěr posledního utkání s Ústím. S mužstvem jsem si to vyříkal, musí hrát celých devadesát minut s absolutním nasazením," řekl trenér hostí Karol Marko.

Domácím bude v sestavě chybět pouze vykartovaný Trapp. Za hosty nebude hrát čtveřice marodů Fantiš, Zeher, Řezník, Kraut a kvůli dohodě mezi oběma kluby nenastoupí Varadi. Nejistý je start ostravského Daňka.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Ševinský, Bystroň, Limberský - Petržela, Jiráček, Horváth, Kolář, Rezek - Bakoš.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Buček - Šmejkal, Neves, Bolf, Zejdler - Greguš, Hušbauer - Frejlach, Lukeš, Ferenčík - Šenkeřík.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.25 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - Sigma Olomouc  (sobota 17:30)
Třinácté České Budějovice si v uplynulém kole zajistily záchranu v nejvyšší ligové soutěži. A tu by rády stvrdily domácím vítězstvím nad Olomoucí. Té jde o udržení čtvrtého místa v tabulce.

Budějovickým stačila remíza v Brně k definitivní jistotě záchrany. Nyní mohou hrát ve zbývajících dvou ligových duelech v klidu. Ale v posledním domácím vystoupení se budou chtít se svými příznivci rozloučit s vítězstvím. "Poté, co jsme se zachránili, můžeme hrát v klidu bez nějakého tlaku. Chceme se rozloučit s domácími fanoušky vítězně, chceme hrát útočně a fotbalem se bavit. Doufám, že to bude dobré utkání," věří domácí kouč Jaroslav Šilhavý, jehož tým ještě doma na jaře neprohrál.

Olomouc musí na jihu Čech uspět, pokud si chce udržet čtvrté místo. Na něj si totiž brousí zuby trojice týmů. Ale bilanci s Budějovicemi nemá moc dobrou, u nich totiž čtyřikrát za sebou Hanáci nevyhráli. "Budějovice jsem viděl v Brně a jejich herní projev se mi velmi líbil. Hlavně v prvním poločase působily velice fotbalově, hrály dobře kombinačně a sebevědomě. My pořád máme o co hrát, chceme se udržet na čtvrtém místě," prohlásil olomoucký trenér Zdeněk Psotka.

Domácí hlásí početnou absenci. Hrát totiž nebude hned sedmička zraněných Laštovka, Mezlík, Černák, Leština, Riegel, Benát a Žižka. Kvůli kartám nenastoupí ani Čirkin. V sestavě hostí se neobjeví zraněný Murin a Přikryl, jenž plní reprezentační povinnosti u devatenáctky. Nejistý je start olomouckého Hořavy.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Křížek - Nitrianský, Lengyel, Simič, Vulin - Hudson, Bakala, Otepka, Šíma - Ondrášek, Stráský.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Škerle, Kučera, Vepřek - Bajer, Rossi, Navrátil - Petr, Ordoš, Šultes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians 1905 - FK Teplice  (sobota 17:30)
Kdo by to byl čekal, že se Bohemians 1905 budou dvě kola nacházet před Teplicemi. Klokani prožívají vynikající sezonu, hrozbu možného sestupu zažehnali hodně brzy a místo toho bojují o horní polovinu tabulky. Umístění v ní si mohou definitivně pojistit právě v duelu s Teplicemi.

Bohemka vyhrála šest z posledních sedmi domácích zápasů, celkem před vlastními fanoušky získala už třicet bodů a vyhřívá se na šestém místě jenom o dva body za čtvrtou Olomoucí. Proti Teplicím se jí moc nedaří, z posledních tří domácích zápasů získala jenom jeden bod.

"Prý by mělo dorazit více fanoušků. Budu moc rád, když lidi přijdou klukům poděkovat. Vím, jaký má většina fanoušků názor na Eden. Já s ním určitě z velké části souhlasím, ale celý rok jsme tady bojovali za Bohemku a chceme se společně podělit o výsledek, kterého jsme dosáhli, a předvést pořádnou domácí rozlučku," těší se na zápas kouč Pavel Hoftych, který po sezoně odejde do Trnavy.

Teplice nemají formu, šest zápasů v řadě nevyhrály a propadly se na devátou příčku. V Edenu je čeká třetí jarní zápas, v posledních měsících zde v poháru a v lize narazily na Slavii.

"Jedeme se poprat o co nejlepší výsledek, v tabulce se chceme stále dostat, co nejvýše to ještě půjde," říká trenér Jiří Plíšek.

Bohemians 1905 chybí zranění Kaufman, Rychlík, v minulém kole vyloučený Ibragimov a mládežnický reprezentant Kraus. V teplické sestavě se neobjeví Zoubele a Siva (oba zranění) a Matula.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Nikl, Cseh, Bartek - Moravec, Držík, Sedláček, Štohanzl - Škoda, Nešpor.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Smejkal, Hošek, Rosa - Verbíř, Ljevakovič, Čajič, Vachoušek, Mareš - Mahmutovič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - Slovan Liberec  (sobota 17:30)
Votroci se v letošní sezóně naposledy představí domácímu publiku. Do Hradce Králové přijede Liberec.

Hradečtí ze čtrnácti domácích zápasů prohráli pouze s Plzní a v úspěšné bilanci hodlají pokračovat i proti dobře naladěnému Liberci. Současných 38 bodů Hradce v tabulce znamená pouze o bodík méně, než činí rekordní zisk tohoto klubu v nejvyšší lize z ročníku 1998/1999. Votroci tak rozhodně mají o co hrát. Duel bude navíc rozlučkovým pro dlouholetou oporu zadních řad, Radima Wozniaka.

"Chceme se co nejdůstojněji rozloučit s fanoušky v domácím prostředí. Celou sezonu nás skvěle podporují, tak jim chceme nabídnout hezký fotbal, k čemuž by měl pomoci i Liberec," poznamenal domácí trenér Václav Kotal.

Slovan Liberec má na konci sezóny také dobrou formu. V posledních osmi kolech dokázal vybojovat šest výher, remízu a prohrál pouze těsným rozdílem na Letné se Spartou. Ve vyrovnané tabulce může Liberec ještě pomýšlet na čtvrté místo, v případě nezdarů v posledních dvou kolech se ale může propadnout i do druhé poloviny tabulky.

"Hradec většina expertů tipovala na sestup, ale nakonec ještě může skončit před námi. Ale to nechceme dopustit. Naši hráči dobře vědí, že do konce ligy je ještě o co hrát," nepřipouští uspokojení s dosavadními výsledky kouč hostů Petr Rada
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Pávek, Wozniak, Jandík - Fischer, Klapka, Rezek, Zelený - Černý, Dvořák, Štěpán
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Fleišman - Dočkal, Vácha, Gecov, Sivrič, Breznaník - Štajner
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň28206266:2566
2.Sparta Praha28202648:1962
3.FK Jablonec28166659:2954
4.Sigma Olomouc281351045:2744
5.Slovan Liberec281261042:3242
6.Bohemians 1905281261032:2942
7.FK Mladá Boleslav281171045:3940
8.FC Hradec Králové281081024:3338
9.FK Teplice281071137:4437
10.Slavia Praha28812836:3436
11.Baník Ostrava28791230:4130
12.1. FC Slovácko28861425:4030
13.České Budějovice286111126:4529
14.1. FK Příbram28671519:3625
15.Zbrojovka Brno28731830:5024
16.FK Ústí nad Labem28471721:6219

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (463)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele