Gambrinus liga - souhrn 28. kola

13.05.2011, 22:11, aktualizováno 16.05.2011, 20:24
Komentáře a souhrny
V boji o záchranu mají vyhráno České Budějovice, které vezou z Brna potřebný bod, Příbram podlehla Slavii. Plzeň v sobotu vyhrála v Teplicích, odpověděla na páteční výhru Sparty a udělala velký krok k zisku titulu. Ústí vydřelo bod v Ostravě, ani ten mu ale nestačí na záchranu.

Zbrojovka Brno - Dynamo České Budějovice 1:1

16.05.2011 18:30

Góly: 26. Borislav Simić (vl.) - 45. Rudolf Otepka (pen.)

Fotbalisté Českých Budějovic si v dohrávce kola zajistili jistotu záchrany, když v Brně remizovali 1:1. Naopak Brněnští nevyužili porážku Příbrami a mezi těmito dvěma týmy se ve zbývajících dvou kolech rozhodne. Blíže záchraně má Příbram.

Hosté začali aktivněji a bylo vidět, že chtějí patřičný bod získat za každou cenu. Už po dvou minutách hry musel zasahovat brankář Bureš, když vyrazil zakončení Ondráška. Budějovičtí se usadili na polovině Zbrojovky, a ta si víceméně koledovala. Ve 12. minutě měla pořádnou porci štěstí, když Čirkin nastřelil tyč a z dorážky neuspěl Stráský. Brněnští se dočkali vážnější šance ve 22. minutě, ale Valentově střele scházela patřičná přesnost. Za pár minut bylo veseleji, Simič ve snaze odehrát míč do bezpečí trefil svojí branku a Budějovice díky tomu prohrávali 1:0. Branka Zbrojovce pomohla a za dalších deset minut měl dobrou šanci Rabušic, do cesty se mu postavilo břevno.

Diváci mohli být s průběhem prvního poločasu spokojeni, pět minut před koncem stanul tváří v tvář Burešovi Ondrášek, ovšem jeho zakončení bylo vzhledem k šanci mizerné. V nastaveném čase se hosté dočkali vyrovnání, Pejič zbytečně fauloval Hudsona a rozhodčí nařídil pokutový kop. Velezkušený Rudolf Otepka si s ním poradil a srovnal do šaten na 1:1.

I ve druhém poločase se hrál poměrně dobrý fotbal, avšak vyložených šancí na čas ubylo. Až čtvrthodiny před koncem přestřelil trestuhodně branku Kalabiška a odmítl brněnské vedení. Brno se pak muselo obávat o výsledek, čtyři minuty před závěrečným hvizdem netrefil míč Stráský a utkání dospělo do remízového konce. Pro hosty má nesmírnou cenu, Brněnští mohou konečného výsledku litovat.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FK Příbram 3:2

16.05.2011 18:30

Góly: 2. Štěpán Koreš, 43. Vitali Trubila, 79. Zbyněk Pospěch - 56. Zdeněk Koukal, 90. Tomáš Wágner

Pražská Slavia porazila Příbram 3:2 a vlastně potvrdila, že se jí před koncem soutěže herně daří. Příbramští mohou být rádi, že Brno zaváhalo a dvě kola před koncem stále drží pozice zaručující start v příštím ročníku Gambrinus ligy, ovšem už jen těsně.

Slávisté se pustili do utkání s velkou vervou, už po 120 sekundách otevřeli skóre, když Janda šikovně prostrčil míč na Koreše a ten prostřelil brankáře Hrušku - 1:0 pro Slavii. Příbram byla na "kolotoči" a v rozmezí jedné minuty ji dvakrát zachránila branková konstrukce. V prvním případě neuspěl Černý, ve druhém autor první branky Koreš. Ve 23. minutě opět zasáhla ve prospěch hostí paní štěstěna, Pospěchova jemně tečovaná střela olízla břevno. Za chvíli měli solidní šanci i Příbramští, v pokutovém území Slavie došlo ke zmatku a celou situaci nakonec vyřešila obrana razantním odkopem.

Utkání, které mělo náboj, pokračovalo další šancí domácích, Korešova střela byla zablokovaná, tu Pospěchovu vyrazil Hruška. Dvě minuty před koncem poločasu zvýšili domácí už na 2:0, Kaufmanův centr přizvedl Kisel na Trubilu, který hlavou zavěsil - 2:0 pro Slavii.

Svěřenci trenéra Petrouše pokračovali v náporu i po změně stran, po Kaufmanově teči skončil míč opět na brankové konstrukci. V 57. minutě předvedli hosté pořádnou kulišárnu, nenápadně rozehraného rohu se ujal Koukal a prostřelil Zlámala - 2:1. Příbram zanedlouho vstřelila druhý gól, jenže ten nebyl pro ofsajd uznán. Příbram vycítila šanci, ale byla to ona, která obdržela další branku. Deset minut před koncem zaváhal brankář Hruška a Jandův centr usměrnil hlavou do branky Pospěch - 3:1 pro Slavii. Příbram ještě dokázala vykřesat jiskru naděje, v nastaveném čase zaváhal pro změnu Zlámal a Wágner dotlačil míč do branky - 3:2. Více už hosté nestihli, Sešívaní slaví vítězství, Příbram se musí o ligovou existenci ještě poprat.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FC Hradec Králové 2:0

15.05.2011 17:00

Góly: 65. Pavel Šultes, 68. Pavel Šultes

Probuzení olomouckého střelce Šultese odnesli Votroci z Hradce Králové. Domácí vyhráli 2:0.

Příznivci kombinačního stylu hry se jistě těšili na střetnutí právě těchto dvou týmů. Naneštěstí však tři kola před koncem nemají oba týmy v lize příliš o co hrát. Olomoučtí se připravují na vrchol sezóny v podobě finálového střetnutí v domácím poháru proti Mladé Boleslavi.

První minuty přinesly více nudy, než vzruchu a nevelká návštěva možná litovala, že raději nezůstala doma u hokeje. Větší vzruch přinesla vlastně až 18. minuta a závar před hostující brankou, který zakončil nedůraznou hlavičkou Rossi do náruče hradeckého gólmana Koubka. Chvíli na to se do míče opřel Janotka a trefil pro změnu břevno za zády hostujícího brankáře. I nadále byly na svém důvěrně známém trávníku aktivnější olomoučtí. Skóre se ale neměnilo ani po střele Hořavy. Až do přestávky tak pokračoval spíše boj o střed hřiště bez výraznějšího ohrožení obou branek.

Ve druhém poločase již domácí přece jen strhli osud zápasu na svou stranu. Blízko vstřelení branky byla Sigma hned po příchodu z kabin. Bajer ani Hořava však ještě své šance nevyužili. Radoval se až tentokrát čerstvý náhradník Šultes. Centr Hořavy hlavičkou usměrnil přesně a Sigmu dostal do vedení 1:0.

Pár minut na to se Šultes jako chladnokrevný střelec předvedl podruhé. Na hranici vápna si zpracoval míč a s přehledem jej poslal za Koubkova záda - 2:0.

Během pár chvil tak bylo o osudu utkání jasno. Domácí hru kontrolovali, Votroci si nedokázali vypracovat výraznější šanci, ze které by mohli výsledek alespoň korigovat. Tři body tedy zůstaly na Hané.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Baumit Jablonec 1:2

15.05.2011 17:00

Góly: 32. Jakub Řezníček - 8. Karel Piták, 24. Petr Mach (vl.)

Mladá Boleslav si připsala pátou porážku v lize v řadě. Tentokrát doma nestačila na Jablonec.

Oběma týmům v lize prakticky o nic nejde. Jablonec má jisté třetí místo a postup do předkola Evropské ligy, zatímco Boleslav se bude na vybojování podobného úspěchu soustředit ve finále domácího poháru.

Přesto však v utkání nouze o šance ani vstřelené góly nebyla. Vyrovnaný úvod zápasu, kdy se do zakončení tlačily aktivně oba týmy, převážil výsledkově na stranu svého týmu již v 8. minutě jablonecký Piták. Po Millerově zákroku proti Eliášově střele pohotově dorazil za záda boleslavského brankáře - 0:1.

Domácí se snažili o vyrovnání, aktivní byli především Mendy či Dimoutsos. Z dalšího vstřeleného gólu se ale ve 24. minutě opět mohli radovat hosté na druhé straně hřiště. Pitákův centr si totiž ve snaze odhlavičkovat míč na rohový kop srazil boleslavský Mach do vlastní brány. Miller neměl šanci - 0:2.

Ani po druhé vstřelené brance se domácí nepoložili a nadále dobývali jabloneckou tvrz. Po dalších náznacích šancí se dočkali i snížení. Ve 32. minutě zakončil Kuličovu akci přesnou ránou Řezníček - 1:2.

Hned vzápětí se málem mohli domácí fanoušci radovat z vyrovnání. Kapitán Kulič vysunul Mendyho, ten ale pouze trefil vybíhajícího Valeše. Ve zbývajících minutách prvního poločasu byly vidět další pokusy o úpravu skóre na obou stranách, do kabin se ale šlo za jednobrankového vedení hostí.

Ve druhé půlce pokračoval podobný obraz hry. Domácí tvořili hru a hnali se za vyrovnáním. Aktivní Mendy po jedné z akcí trefil tyč Valešovy brány. Na druhé straně se připomněli i hosté, střelec Kovařík však Millerovu bránu netrefil.

S blížícím se závěrem utkání byly k vidění spíše fauly než fotbalově pohledné akce. Přestože na domácích byla vidět velká snaha o vstřelení gólu, větší šanci si vypracovat nedokázali. Závěr utkání v podání domácích připomínal v útoku spíše křeč, která nakonec vyústila v již pátou porážku v lize za sebou.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Viktoria Plzeň 0:1

14.05.2011 18:20

Góly: 10. Daniel Kolář

Fotbalisté Plzně jsou už velmi blízko prvoligového titulu a k prvenství jim stačí uhrát z posledních dvou zápasů dva body. Ve 28. kole vyhráli v Teplicích 1:0 díky brance Koláře z 10. minuty, a i když se v poslední půlhodině dostali pod tlak domácích, výhru celkem s přehledem uhlídali. Plzeň tak uhájila čtyřbodový náskok před Spartou a titul může slavit už v příštím zápase s Ostravou.

Plzeňští přijeli do Teplic způsobem, jaký byl zatím vyhrazený jen nemnoha českým klubům. Sektor hostujících fanoušků se zaplnil zhruba 600 příznivci červeno-modrých a jejich hlasivky od začátku ovládly teplická Stínadla. A podobně si počínali i hráči - bez distancovaného špílmachra Horvátha ještě víc přitvrdili v presinku a domácí dostali pod tlak.

Lídr tabulky se brzy dočkal odměny - Petržela před vápnem zkusil střelu po zemi k tyči, kterou brankář Grigar neudržel a dobíhající Kolář už mířil přesně do sítě.

Gólman s reprezentačními ambicemi tentokrát nebyl pro Severočechy zrovna oporou a s důrazem Plzeňanů měl velké problémy. Za dalších deset minut si nechal skákat v malém vápně míč a do zámezí ho dostal s velkým štěstím. A z následného Petrželova rohu málem rovnou inkasoval, nebýt na zadní tyči stojícího stopera Smejkala.

Zápasům Teplic s Plzní se ještě před půlstoletím často říkalo "derby českého venkova" a i tentokrát podle toho hra vypadala. Rychlý fotbal plný nasazení, soubojů i velmi solidních kombinací se musel líbit. Přehršel šancí ale nenabídl. Mohli za to hlavně domácí, kteří se okolo šestnáctky prosazovali mnohem hůř a gólu byli skutečně blízko jen jednou - v 15. minutě si naskočil na roh Rosa a jeho hlavičku vytěsnil od zadní tyče jen těžký zákrok brankáře Pavlíka.

Plzeň toho předvedla směrem dopředu mnohem víc. Ve 30. minutě se zjevil mezi stopery zapomenutý Rezek a z otočky trefil vybíhajícího Grigara, pak zase po rohu chyběl jen kousek Bystroňově technické placírce z hranice vápna.

I po poločase měla Plzeň převahu, ta ale postupně začínala vadnout. Do dvou dobrých šancí se mezi 55. a 59. minutou dostal Rezek, který po rychlé akci nejdřív z osmi metrů těsně minul, pak jeho střelu z dálky jen s námahou vyrazil od tyče Grigar.

Poslední půlhodinu převzaly iniciativu Teplice, ale mnoho šancí si nevypracovaly. Nejblíže gólu byl závar z 63. minuty, ale ležící Pavlík ve spolupráci s obránci zlikvidoval všechny tři střely domácích. A když se v samém závěru neujalo ani několik nepřesných hlaviček vysokého Doška, mohli hostující fanoušci začít slavit důležitou výhru.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 1:0

14.05.2011 18:00

Góly: 26. Bořek Dočkal

Fotbalisté Liberce potvrdili dobrou formu z posledních týdnů a po výhře 1:0 nad Slováckem se nejméně do neděle posunuli na čtvrté místo v prvoligové tabulce. Duel 28. kola dnes pod Ještědem rozhodl v 26. minutě krásnou střelou pod břevno Dočkal, po přestávce odmítl zvýšení náskoku Štajner, který neproměnil penaltu. Tým z Uherského Hradiště opět nezlomil čekání na premiérový triumf na hřišti Slovanu a stále nemá definitivu záchrany.

Liberec i v dnešním zápase dokázal, že se mu proti Slovácku mimořádně daří. S celkem z Uherského Hradiště doma zatím pokaždé bodoval a poslední porážku s ním utrpěl venku před sedmi a půl lety. Jedním gólem k ní tehdy přispěl kanonýr Nezmar, který momentálně obléká liberecký dres, ale dnes kvůli zranění nemohl nastoupit.

I bez něj byl Slovan od úvodu aktivnější, jeho kombinace však většinou končily před vápnem soupeře. Bezstarostnou hru domácích mohl po 19 minutách ztrestat Jiří Valenta, který po Dejmkově hrubce postupoval sám na branku, ale gólman Bičík se proti němu zaskvěl a nebezpečí zažehnal.

Libereckou převahu zúročil v 26. minutě Dočkal. Za vápnem se opřel do míče a povedenou střelou pod břevno překonal Filipka. Domácí mladík si připsal druhý gól v sezoně.

Brzy po návratu z kabin mohl Slovan svůj náskok pojistit. Váchovu střelu zastavil v 53. minutě na malém vápně rukou Reinberk, jenže Štajner z nařízené penalty vůbec netrefil branku a osmý gól v sezoně nepřidal.

V 74. minutě po individuálním průniku přes několik hráčů neuspěl ani Breznaník a domácí nakonec málem litovali. Při ojedinělé akci Slovácka je při střele Jiřího Valenty musel 13 minut před koncem od vyrovnání uchránit brankář Bičík. Zápas tak skončil stejným výsledkem jako na podzim, kdy Slovan na Slovácku zvítězil také nejtěsněji 1:0.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Ústí nad Labem 3:3

14.05.2011 18:00

Góly: 7. Zdeněk Šenkeřík, 43. Martin Lukeš, 48. Milan Ferenčík - 32. Richard Veverka, 85. Lukáš Dvořák, 89. Martin Jindráček

Ostravský Baník měl vítězství na dosah, ale v závěru utkání propadl a s posledním Ústím nad Labem bere jenom bod za divokou remízu 3:3. Baník se tak musí nadále strachovat o záchranu, neboť bod do tabulky je nejspíše málo.

Baník přitom začal, jak nejlépe mohl, totiž náporem a vstřelenou brankou. Už v 5. minutě zahrozil po akci Krauta zkušený Šenkeřík, avšak obrana Severočechů ho zablokovala. Za dvě minuty se ex-slávistický útočník prosadil, Varadi protáhl hostujícího brankáře a Šenkeřík dorážkou vstřelil úvodní branku zápasu - 1:0 pro Baník Ostrava. Domáci drželi míč na svých kopačkách a o pár minut později selhal v tutovce Kraut, když poslal míč těsně vedle pravé tyčky. Po půlhodině hry ale přišel šok. Centr Dreksy parádně hlavou zužitkoval Veverka a bylo srovnáno na 1:1. Ústečtí se po vyrovnání nikam nehnali a nadále bránili, výsledek 1:1 ale do konce prvního poločasu neuhlídali. Další zkušený borec, tentokráte Martin Lukeš, podstřelil Kováře a vrátil vedení na stranu Baníku. Tímto výsledkem skončila i první půle.

Domácí začali lépe i druhé dějství a Ústí se muselo nadále bránit. Šmejkal hlavičkoval těsně před Kovářem, avšak mimo. O minutu později už domácí zvýšili, Ferenčík se prodral ústeckou obranou a zvýšil na 3:1. Zdálo se, že Baník má utkání pevně sevřeno ve svých rukou, jenže Ústečtí se dokázali vzchopit.

Pět minut před koncem zápasu nečekaně zdramatizoval utkání Lukáš Dvořák, když domácí obrana nedokázala odvrátit hrozící nebezpečí. Dvořák zakončil do prázdné branky a snížil. Ústí vycítilo šanci a minutu před koncem opravdu vyrovnalo. Martin Jindráček se trefil přesně k tyči a Ostrava si mohla rvát vlasy, téměř vyhrané utkání ztratila a nadále nemá jistou záchranu.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Bohemians 1905 2:0

13.05.2011 20:15

Góly: 8. Libor Sionko, 12. Tomáš Pekhart

Stejně jako před týdnem i tentokrát dokázali sparťanští fotbalisté uspět v páteční předehrávce na domácím hřišti a opět tak budou čekat na zaváhání lídra z Plzně. Sparta porazila Bohemians 1905 po gólech Sionka a Pekharta z úvodu utkání 2:0.

Velká chuť do hry a snaha udělat vše pro to, aby šance na titul neskončila již v tomto kole, byla na domácích hráčích vidět od prvních minut. Již v té druhé vysunul tvůrce hry Matějovský Kweukeho, ten však nepřesnou střelou ještě nedostal svůj tým do vedení. To se povedlo až o pár minut později Sionkovi, který úvodní tlak Sparty zúročil po Kweukeho přihrávce, když překonal hostujícího brankáře Sňozíka - 1:0.

Ve dvanácté minutě to bylo již 2:0 pro domácí. Aktivní Kweuke tentokrát našel na levé straně pokutového území volného Pekharta, který za Sňozíkova záda zakončil také přesně. Domácí se s dvougólovým využitím svého úvodního tlaku spokojili a hosté se tak po drsném budíčku mohli konečně dostat do hry. K větší příležitosti se ovšem přes výborně pracující defenzivu Sparty ne a ne dostat, do náznaků šancí se dokázal probojovat pouze střelec Škoda.

Další rána pro hosty z Vršovic přišla před přestávkou. Jak strávit na hřišti co nejméně času totiž předvedl Aziz Ibragimov. Účastník lednového mistrovství Asie nejprve vystřídal Sedláčka, aby vzápětí v rozmezí jedné minuty uviděl dvě žluté karty po zákrocích na Kušníra a Brabce.

Ve druhém poločase nejprve správně nebyl kvůli postavení mimo hru uznán gól Hartigovi, na druhé straně naopak mohli využít přesilovku domácí po Vackově příležitosti. Sňozík však v tomto případě hosty zachránil.

Převaha jednoho muže v poli dávala hře jasný směr a vršovičtí tak neměli mnoho šancí jak vyzrát na kompaktní a důsledně hrající letenskou obranu. Sparta diktovala tempo hry, zatímco hosté se snažili zabránit dalším brankám ve vlastní síti a hrozit z rychlých brejků.

Domácí ještě mohli své vedení zvýraznit, ovšem ani Podaný, ani střídající Krejčí již třetí gól nepřidali. I tak se ale sparťané mohou radovat ze tří bodů a minimálně do zítřejšího utkání Plzně v Teplicích stáhli náskok vedoucího týmu na pouhý bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň28206266:2566
2.Sparta Praha28202648:1962
3.FK Jablonec28166659:2954
4.Sigma Olomouc281351045:2744
5.Slovan Liberec281261042:3242
6.Bohemians 1905281261032:2942
7.FK Mladá Boleslav281171045:3940
8.FC Hradec Králové281081024:3338
9.FK Teplice281071137:4437
10.Slavia Praha28812836:3436
11.Baník Ostrava28791230:4130
12.1. FC Slovácko28861425:4030
13.České Budějovice286111126:4529
14.1. FK Příbram28671519:3625
15.Zbrojovka Brno28731830:5024
16.FK Ústí nad Labem28471721:6219

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (392)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele