Gambrinus liga - souhrn 27. kola

09.05.2009, 17:41, aktualizováno 11.05.2009, 19:21
Komentáře a souhrny
Boleslav v tabulce atakuje vedoucí trio, na Bazalech totiž díky dvěma gólům Chramosty zvítězila. Včera konečně zvítězila i Slavia, doma porazila České Budějovice a je blíže k titulu. To i proto, že Sparta prohrála ve Zlíně hrajícím o záchranu. Liberec otočil zápas se Žižkovem, důležitou výhru zaznamenala Příbram a Bohemians.

1. FK Příbram - Sigma Olomouc 2:1

09.05.2009 15:45

Góly: 51. Tomáš Borek, 90. Antonín Fantiš - 24. Michal Ordoš

Fotbalisté Příbrami dokázali po odchodu italského kouče Massima Moralese otočit utkání se Sigmou Olomouc a po výhře 2:1 si výrazně přiblížili záchraně. Středočeši v duelu 27. kola nezvládli první poločas, prohrávali po Ordošově trefě, ale po pauze se postarali o obrat hlavičkující Borek a v nastavení sedmnáctiletý Fantiš. To už hosté hráli o deseti bez vyloučeného Nepožitka.

Asistenti Petr Čuhel s Jiřím Rybou, kteří převzali mužstvo po Moralesovi, sice slibovali, že hráče na souboj s Olomoucí pořádně nabudí, ale od úvodu hráli s mnohem větším zaujetím hosté. I bez potrestaného špílmachra Melinha daleko lépe kombinovali a dostávali se k náznakům šancí. Finální fáze jim však zpočátku příliš nevycházela. Ve čtvrté minutě se zjevil v dobré pozici Janotka, ale zakončení vůbec nezvládl a technickou střelou vysoko překopl Hruškovu branku.

Domácí dál pokračovali ve slabém výkonu, kterému scházela většina prvoligových atributů, a celkem logicky je za to stihl trest. Do Janotkova centru z pravé strany se ve 24. minutě nádherně položil Ordoš a přesnou ranou z voleje poslal Sigmu do vedení. Šestadvacetiletý útočník si připsal osmou trefu v sezoně.

Za deset minut mohl zvýšit Komárek, ale nedůraz příbramské obrany ani nadvakrát nepotrestal, když místo střely zbytečně kličkoval. Domácí se k ohrožení gólmana Lovásika, jenž nahradil zraněného Drobisze, dostali až v závěru poločasu, Plašilově dalekonosnému pokusu po přihrávce od Nechvátala chyběl přibližně půlmetr.

Z kabin však vyběhla úplně jiná Příbram. Na olomouckou branku se začal valit jeden útok za druhým, Středočeši hrozili hlavně ze standardních situací. V 49. minutě si naskočil na přímý kop Borek a Lovásik jen se štěstím nadvakrát ztlumil balon. Za dvě minuty už ale od stejného hráče inkasoval, Borkovu hlavičku po centru Pleška zaregistroval až v síti.

Domácí vyrovnávací gól velmi povzbudil a po hodině hry mohli dokonce otočit skóre. Plašil však po rohovém kopu hlavičkoval těsně mimo. Hosté se postupně vymanili ze sevření a těžiště hry se přesunulo do středu pole. Přesto měly oba týmy prvotřídní šanci, aby strhnuly výhru na svoji stranu. Krátce poté, co musel v 84. minutě pod sprchy po druhé žluté kartě olomoucký Nepožitek, trefil jeho spoluhráč Toleski břevno, na druhé straně Klesa nezvládl svůj lob.

Přesto se nakonec domácí dočkali zřejmě klíčových tří bodů, když po Klesově centru ze strany dokonal hlavou obrat střídající Fantiš. Příbramský mladíček dal první ligový gól a přiblížil svému týmu vysněnou záchranu. Naopak Olomouc po šesti zápasech prohrála a zkomplikovala si boj o evropské poháry.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Brno 3:2

09.05.2009 17:00

Góly: 31. Milan Petržela, 36. Tomáš Hájovský, 52. Pavel Horváth (pen.) - 66. Michael Rabušic, 74. Marek Heinz

Pět branek přineslo utkání týmů, které otevírají druhou polovinu tabulky. Po vyvedené pětapadesátiminutovce domácích sice Brno nečekaně zdramatizovalo, ale toužený vyrovnávací gól už nevsítilo.

Západočeši jen lehce přehrávali svého soupeře, přesto si v první půli vytvořili gólové šance jen oni. Tu první měl Varadi, který dorážel zblokovanou střelu Petržely, ale trefil pouze brankáře Bureše. Lépe už si domácí vedli o šest minut později, kdy centroval Jiráček, ve vápně si míč zpracoval Petržela a z pár kroků prostřelil Bureše.

Kdo jiný, než Petržela pak mohl být i u zrodu druhé branky. Před vápnem byl totiž faulován Střeštíkem. Horváth místo centru volil příhru na vápno Lecjaksovi, který bez přípravy nadělal práci Burešovi, který vyrazil pouze k Hájovskému, a ten už nemohl minout. Brněnští se pak sice snažili před přestávkou alespoň snížit, ale kýžené ovoce to nepřineslo.

Štruncovy sady rozhodně nenudilo, když se centrem dění stal Petržela. Na začátku druhé půle totiž byl sražen Dvorníkem ve vápně, k penaltě se postavil Horváth a s přehledem proměnil svůj pokus do horního rohu branky. Brno se ale nepoložilo a brzy kontrovalo. Heinz vrátil míč na vápno a Rabušic trefil přesně k tyči.

Značně uspokojení domácí, kteří se rozhodli bránit dvoubrankové vedení, dostali tvrdou ránu šestnáct minut před koncem zápasu. Švejnoha poslal přesnou přihrávku na Heinze, který chladnokrevně poslal míč kolem těla brankáře Ticháčka. Když však tři minuty před koncem nevyužil obrovské šance střídající Szegedi a hlavičkoval pouze do brankáře, tři body zůstaly na západě Čech.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Viktoria Žižkov 2:1

09.05.2009 17:00

Góly: 58. Jan Blažek, 90. Jan Blažek - 51. Riste Naumov

Průměrné utkání se odehrálo ne severu Čech. Brzy po poločase se do vedení dostali Pražané a mohli i navýšit, místo toho přišel trest od Liberce, když se po pár minutách na hřišti prosadil Blažek. Ten v nastaveném čase přidal i druhý gól a konečné třetí místo se Liberci zase o něco přiblížilo.

Celý zápas mohl dostat nečekaný náboj hned v první minutě, kdy se míče ve vápně zmocnil Naumov, jehož střelu dokázal ztlumit Zlámal a až z brankové čáry vykopával Vulin. Na druhé straně zachránil svůj tým obdivuhodným zákrokem Bartalský, který snad jen silou vůle vytlačil do branky směřující Košťálem tečovanou střelu Papouška.

Dobrý fotbal v úvodu utkání mohl domácím okořenit Kerič a Papoušek po čtvrthodince hry, kdy se však ani jeden z nich nedokázal ve vápně prosadit. Střelecky aktivní záložník domácích zahrozil i chvíli poté, když z velké dálky napřáhl ke střele, která branku těsně přeletěla. Na druhé straně mohl trestat Straka, ale Zlámal dobře vyběhl a jeho střelu vyrazil. Poté se hra přeci jen uklidnila a aktivita Liberce vedla k další dobré šanci až deset minut před koncem. To Bartalský vychytal velmi dobrou ránu Dočkala.

Po změně stran se k první šanci opět dostal Naumov. Tentokrát již slavil. Lekci z produktivity uštědřil Liberci po Burešem vyražené střele Straky doklepnutím do odkryté branky. Právě Naumov mohl rázně odpovědět na vítězství Příbrami, když se probil přes Dejmka, ale následně svou střelou trefil pouze Zlámala a Liberec se tak jen chvíli poté mohl radovat z vyrovnání.

Zlatou ruku totiž měl trenér Škorpil, když po inkasovaném gólu poslal na hřiště Blažka. Ten si jen pár minut po příchodu na hřiště naskočil na centr Tomáše Janů a hlavou poslal míč do sítě. Viktorka ale musí bojovat v každém zápase o výhru, za jistějších okolností by se asi již dávno stáhla do drtivé obrany. Takto nechybělo mnoho Palátovi, aby centr Zengueho usměrnil do domácí branky.

Aktivní hra hostů vedla k několika rychlým kontrům domácích. Ten největší zmařil vracející se Hruška, který odvrátil míč těsně před Smetanou, jenž by zakončoval do prázdné branky. Další možností pohrdl Kerič, když na centr na malé vápno nedosáhl ani v pádu. A tak vše vzal na svá bedra opět Blažek. Ten dostal přesný míč do vápna od Holeňáka, zbavil se obránce a přesnou tvrdou ranou překonal i brankáře Bartalského. Žižkov se pomalu loučí s první ligou.

Více informací k zápasu

FK Teplice - SK Kladno 2:1

10.05.2009 17:00

Góly: 68. Jakub Mareš, 71. Antonín Rosa - 64. Michal Zachariáš

Teplice doma obrali o všechny body na jaře silné Kladno. Domácí tým vyhrál 2:1, když se trefili Mareš s Rosou a na druhé straně Zachariáš.

První šanci měli domácí, když se míč odrazil po centru Vachouška k Ljevakovičovi, který vystřelil, ale netrefil bránu. Na druhé straně měl obrovskou šanci Klinka, který šel sám na brankáře a vystřelil k tyči. Grigar zázračně dokázal konečky prstů vytáhnout míč na roh a zajistil tak poločasový stav 0:0.

Všechno důležité se stalo v rozmezí sedmi minut druhé půle. Nejprve se v 64. minutě zblízka prosadil kladenský Zachariáš a hosté vedli. Poté z penalty vyrovnal Mareš, když nekompromisně proměnil svojí příležitost. A v 71. minutě otočil vývoj Rosa, který se prosadil z dorážky. Definitivně pojistit výsledek mohl čtvrthodinu před koncem Mareš, ale bezvadně ho vykryl brankář Pavlík.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Baumit Jablonec 4:3

10.05.2009 17:00

Góly: 24. Roman Dobeš, 62. Martin Horáček, 65. Roman Dobeš (pen.), 90. Roman Dobeš - 38. Pavel Eliáš, 69. Pavel Eliáš, 71. David Lafata

Střížkovská Bohemka přestřílela Jablonec doma divoce 4:3 a připisuje si tři body. Strůjcem výhry domácího celku byl Roman Dobeš, který vstřelil hattrick. Na druhé straně dvakrát skóroval Eliáš.

První branka padla ve 24. minutě a vstřelil ji Roman Dobeš, čímž poslal domácí do vedení. Zmiňovaný Dobeš si narazil se Zoubkem a poté sám před brankářem neměl problém poslat balon k tyčce - 1:0. O pět minut později hlavičkoval na druhé straně Hloušek, ale minul branku. V 33. minutě mohl zvýšit vedení Bohemians Novotný, který střílel z volného kopu, ale jeho rána z třiceti metrů letěla kousek nad břevno. A tak se potvrdilo známé nedáš - dostaneš. V 38. minutě vyrovnal stav utkání Pavel Eliáš. Nejprve pálil Hamouz, jehož ránu kryl brankář, poté se ovšem k míči dostal Eliáš a uklidil jej do prázdné brány - 1:1. Minutu před pauzou mohl Střížkovu vrátit výhodu jedné branky Horáček, ale proti jeho ráně hlavou výborně zasáhl brankář Zich.

Horáček si poslední situaci vynahradil v 62. minutě, když skóroval. Po rohu se trefil hlavou a poslal domácí do vedení 2:1. O tři minuty později to už bylo 3:1. Po faulu na Novotného si postavil balon na penaltu Dobeš a podruhé v zápase skóroval, když se trefil dobře k tyči. Gólové hody nekončily, neboť v rozmezí 69. a 71. minuty dokázal Jablonec vyrovnat! Nejprve využil nahrávku z levé strany Eliáš a svým druhým gólem snížil, poté zužitkoval další balon zleva Lafata a rázem to bylo 3:3. V dalších šancích se ocitli domácí Vošahlík, Dobeš, nebo Kincl, ale ani jeden hlavou neskóroval. A když se z vyložené šance neprosadil znovu ani Vošahlík, vypadalo to, že se budou dělit body. Tomu ovšem zabránil hrdina zápasu Dobeš, který dokonal hattrick a rozhodl o výhře 4:3. V 90. minutě se nádherně trefil z přímého kopu.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 2:0

10.05.2009 17:00

Góly: 10. Pavel Fořt, 77. Pavel Fořt (pen.)

Slavia díky dvěma brankám Fořta porazila doma Budějovice 2:0 a nedala možnost Spartě opět se o něco dotáhnout.

Obrovskou šanci skórovat měl Fořt už po půlminutě hry. Po kiksu Horejše se dostal sám až před brankáře Kučeru, ten jeho střelu ovšem vykryl. Vykrýt už nedokázal jeho ránu z 10. minuty. Fořt si zpracoval aut, tělem odstavil obránce a zblízka zakončil pod břevno - 1:0.

Slavisté mohli zvýšit vedení až ve druhé půli. V 62. minutě přihrál Janda Černému a rodák z Chlebičova na Opavsku trefil tyč. Na druhé straně pálil Žižka, ale vysoko přestřelil. Rozhodnout mohl dvacet minut před koncem střídající Volešák, ale ani on nezužitkoval nahrávku Jandy a trefil pouze nohu gólmana Kučery. V 72. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující Hílek a pro Budějovické to vypadalo opět o něco hůře. Navíc o pár minut později odpískal sudí faul na Černého a kopala se penalta. Tu proměnil Fořt, jenž mířil k tyčce. Kučera sice skočil správným směrem, avšak brance nezabránil. Slavia doma vyhrála 2:0.

Více informací k zápasu

Tescoma Zlín - Sparta Praha 2:1

10.05.2009 20:00

Góly: 2. Filip Rýdel, 33. Ondřej Čelůstka - 28. Roman Hubník

Fotbalisté posledního týmu tabulky Tescomy Zlín zdolali v boji o záchranu Spartu Praha 2:1 a dosáhli už čtvrté vítězství po sobě. O úspěchu Zlína rozhodl drtivý vstup do utkání a také větší střelecká produktivita v prvním poločase. Sparta utrpěla první jarní prohru a ztráta bodů ji zabrzdila ve stíhání vedoucí Slavie. Navíc zkomplikovala boj o druhé místo.

Těsně před utkáním se snesl nad Zlínem prudký déšť, který dodal trávníku kluzkost a rychlý odskok míčů. Změnu využili domácí fotbalisté, kteří už ve druhé minutě po zaváhání obránce Hubníka a jeho nedůrazné hlavičce vstřelili vedoucí branku. Šmahaj přiťukl míč nabíhajícímu Rýdelovi a proti jeho tvrdé přízemní střele z hranice velkého čtverce byl Blažek bezmocný. Sparta se z vlažného začátku dlouho vzpamatovávala, chyběla jí agresivita i přesnější přechod do protiútoku. Až po deseti minutách se dostal ke střelbě po Vackově centru Kucka, jenž ale vysoko přestřelil.

Zlín ovládl více střed hřiště, ve většině soubojů se prosazoval větší agresivitou, v koncovce se ale neprosadil. Sparta začala útočit až po pětadvaceti minutách, hrozila rychlými protiútoky. Ve 28. minutě po Žofčákově rohovém kopu sice stačil Baránek pohotově vyrazit střelu Kuliče zblízka, odražený míč se ale dostal k Hubníkovi, jenž tvrdou ranou vyrovnal.

Domácí fotbalisty vyrovnání soupeře nesrazilo, pokračovali v útočné aktivitě. O pět minut později Trubila přenesl z levé strany míč na Čelůstku, který tvrdou ránou z pravé strany překvapil brankáře Blažka a Zlín získal zpět jednobrankový náskok.

V závěru poločasu vsadily oba celky na útočnou hru, na obou stranách se ale střelci neprosadili. Šanci vyrovnat zahodil ve 37. minutě nepřesnou střelou Kulič, na druhé straně z rychlého protiútoku po Čelůstkově centru se ocitl sám před Blažkem Kroupa, který ale místo pokusu vystřelit z voleje ztratil míč při pokusu o zpracování. Těsně před přestávkou Kročova hlavička po rohovém kopu Šmahaje jen těsně minula branku.

Trenér Sparty Chovanec se pokusil zkvalitnit útočnou hru. Do druhého poločasu nahradil Wilfried nepřesného Kuliče a zanedlouho Holendu zastoupil mladíček Václav Kadlec. Sparta získala výraznější územní převahu. Také proto, že se Zlín zatáhl do obrany. V 65. minutě po chybné zpětné přihrávce Musila brankáři Baránkovi se dostal do šance Kadlec, který ale přesně netrefil míč a po něm se neprosadili ani Wilfried a Žofčák.

Po zhruba pětiminutové přestávce dvacet minut před koncem kvůli výpadku proudu se už dohrával zápas pouze v režii Sparty, která si vytvořila drtivý tlak, kterému ale Zlín statečně odolával. V nervózním závěru se už Sparta neprosadila, nervy neudržel sparťanský útočník Wilfried, který napadl mladého podavače míčů. Statečně bojující Zlín už těsný náskok udržel. Ztratil ale Rýdela, který má zlomenou klíční kost, a Kroupu, který bude chybět v Olomouci kvůli čtvrté žluté kartě.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav 0:2

11.05.2009 17:15

Góly: 6. Jan Chramosta, 48. Jan Chramosta

Trápení v táboře ostravského Baníku má další pokračování. V domácím utkání s Mladou Boleslavi totiž prohrál 0:2. Hosté po dnešní výhře stále naopak mohou přemýšlet o zisku druhého místa.

Boleslav začala poměrně zostra a výsledkem byl velmi rychlý gól. Střela Sylvestreho sice ještě v bráně neskončila, jelikož postrádala přesnost, v 7. minutě už ale bylo všechno jinak. Zaváhání dvou domácích obránců dokázal využít mladík Jan Chramosta a přehodil Bučka, jenž už na míč dosáhnout nedokázal. Baník se sice snažil okamžitě s nepříznivým stavem něco udělat, jenže narážel na připravenou boleslavskou obrana, která jej do žádných velkých šancí nepouštěla.

V 24. minutě hosté své vedení málem zdvojnásobili. Po centru Poláčka zakončoval Chramosta, Buček míč neudržel a k dorážce se dostal Jan Kysela. I když se dokázal prosadit, gól platit nemohl pro údajný ofsajd. První příležitost měl Baník až v 31. minutě. Lukeš poslal přízemní centr do šestnáctky, kde jej nezasáhl stoper Rolko a útočník Zeher se tak mohl dostat do gólové šance, jenže míč také minul. I další příležitosti měl prsty mladý slovenský útočník. Míč se po skrumáží odrazil na bránu Millera právě od něj, gól z toho ale opět nebyl.

Také úvod druhé půle měl podobný začátek jako v té první. Na gól tentokrát Boleslav čekala pouhé tři minuty. Svůj talent opět potvrdil Chramosta a podruhé v zápase rozvlnil síť. Sylvestre ještě z vlastní polovinu poslal kolmici mezi obránce, právě 18letý mladík předběhl Neuwirtha a přehodil vybíhajícího Bučka. Už za dvě minuty navíc viděl červenou kartu ostravský stoper Petr Pavlík a svým spoluhráčům tak ještě více ztížil nepříjemnou situaci.

V 52. minutě byli Boleslavští blízko další brance. Sylvestre ale trefil svého spoluhráče Chramostu. Následnou Kyselovou dorážku dokázal vyrazit Petr Tomašák. Řádně prořídlé tribuny příliš mnoho zajímavých situací hráčů Baníku neviděly, naopak Boleslav byla skutečně velmi blízko i dalším brankám. Hrozil především Chramosta, který byl dnes k neudržení. Hned dvakrát jeho příležitosti ale vychytal Buček, v 87. minutě pro změnu trefil tyč.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha27167451:2255
2.Sparta Praha27138641:2347
3.Slovan Liberec27138637:2647
4.FK Mladá Boleslav27129637:3245
5.Sigma Olomouc27127834:3443
6.FK Teplice27126932:2042
7.FK Jablonec271241131:3340
8.Viktoria Plzeň2799941:3736
9.Baník Ostrava271051234:3235
10.1. FC Brno27971129:3134
11.Bohemians Praha27941431:4131
12.České Budějovice27515724:3330
13.SK Kladno27861321:3930
14.1. FK Příbram27771325:3528
15.Tescoma Zlín27671422:4125
16.Viktoria Žižkov27571526:3722

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (485)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele