Gambrinus liga - souhrn 26. kola

29.04.2011, 22:10, aktualizováno 02.05.2011, 20:58
Komentáře a souhrny
Sparta napodobila Plzeň, která remizoval v Brně, a z Teplic veze jen bod. Slovácko si výrazně pomohlo v boji o záchranu, veze překvapivé tři body z Olomouce. Ústí se další překvapení nepodařilo, na Slavii dostalo tři góly. Jablonec otočil zápas v Příbrami, Mladá Boleslav podlehla Hradci Králové, Ostrava uspěla proti Budějovicím a Liberec porazil Bohemians 1905.

FK Teplice - Sparta Praha 2:2

02.05.2011 19:00

Góly: 33. Aldin Čajič, 62. Aidin Mahmutovič - 67. Tomáš Pekhart (pen.), 86. Andrej Kerić

Čtyři góly a dramatický závěr zápasu byl k vidění na teplických Stínadlech. O titul bojující Sparta se s domácím týmem po velkém boji o body rozdělila.

S touhou snížit náskok vedoucí Plzně nastoupila Sparta do utkání v Teplicích. Domácí se svým divákům zase chtěli omluvit za týden starý debakl v Liberci. První pěknou kombinaci předvedli hosté v podání Sionka s Pamičem, k většímu ohrožení Grigarovy brány však nevedla.

Do větší příležitosti se dostal teplický snajpr Mahmutovič. Verbířovu přihrávku, kterou nechal projít Kušnír, ale nedokázal zužitkovat ve vedoucí branku. Té se dočkal až jeho krajan Aldin Čajič. Verbíř s Kalivodou si u lajny pohráli s Pamičem i Vackem a následnou Čajičovu střelu nešťastně propustil za svá záda sparťanský brankář Zítka - 1:0.

Po vstřelené brance se domácí stáhli do defenzivy ve snaze donést si jednogólové vedení do kabiny, nabídly tím ovšem více prostoru pro útočné manévry pražskému celku. V největší šanci se po odražené přihrávce ocitl Sionko. Tváří v tvář Grigarovi však levou nohou skóre nevyrovnal. V nastaveném čase první půle neuspěl po povedeném signálu ani Kadlec, a tak se šlo do kabin za jednobrankového vedení domácích.

I po přestávce pokračovaly Teplice v ustrašeném hlídání jednobrankového náskoku a potrestat je za to mohl hned po pár minutách Kweuke. Nádherný Brabcův centr ovšem namířil hlavou nad Grigarovu bránu. V podobné situaci se po Kušnírově centru ocitl Kadlec, ale ani on mezi tři tyče nezamířil.

Když se vstřelit gól nepovedlo ani střídajícímu Pekhartovi, rozhodli se domácí, že udělí sparťanům lekci z produktivity. Na počátku byl Řepkův kiks hodný střídání, který ještě Mahmutovič nepotrestal. Po následném rohu už se ale bosenský útočník trefil, když využil nedůrazu sparťanské obrany - 2:0.

Hosté se dočkali kontaktního gólu záhy. Do vápna pronikajícího Podaného fauloval Vondrášek a nařízenou penaltu bezpečně a s grácií proměnil Pekhart - 2:1. Zaděláno tak bylo na dramatický závěr utkání, který skutečně přišel.

Pár minut před koncem se totiž po závaru při rozehraném rohovém kopu dostal k míči po pěkné Řepkově přihrávce Kerič, který milimetrovou střelou zavěsil a srovnal - 2:2. V následujících vteřinách pak mohl opět chorvatský útočník převážit skóre na stranu letenského týmu. Proti však byl v jednom případě Grigar, ve druhém pak teplická obrana.

Závěrečná honba za třemi body mohla sparťany přijít velmi draho. Do samostatného úniku se dostal Mahmutovič, Zítka však tentokrát svůj tým zachránil a postavil svůj výkon do lepšího světla. Sparta se stále snažila vstřelit vedoucí gól, ovšem nervozita a nepřesnost na kopačkách jejich hráčů vedly k tomu, že se oba týmy rozešly smírně.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 0:2

01.05.2011 17:00

Góly: 57. Jiří Valenta, 90. Radek Szmek

Během prvního poločasu se zdálo, že je jen otázkou času, kdy se domácí prosadí. Podprůměrná druhá půle ovšem přinesla dva míče v síti olomouckého brankáře. Tým z Hané tak má už pouze dvoubodový náskok na sedmou příčku.

Sigma začala aktivně a po šesti minutách hlavičkoval po centru Janotky jen těsně mimo Ordoš. Důsledná obrana hostů a nepříliš ostrozubé protiútoky pak nechaly diváky v klidu do osmadvacáté minuty.

Šultes nahrával Janotkovi, ten si všiml vyběhnuvšího Filipka a lobem z šestnáctky rozvlnil horní síť o pár decimetrů nepřesným pokusem. Brzy poté předvedl parádní akci Ordoš, který se dokázal prosadit až před brankáře, který jeho pokus se štěstím vyrazil. Následný centr Šultese vybízel k zakončení Hořavu, který střelou po zemi minul.

To Petr dokázal právě příhry Hořavy využít ke kličce brankáři a střele do branky, tu k jeho smutku dokázal zablokovat Perůtka. Když Vepřekův centr na Ordoše dokázal Filipko vyrazit, neměl Fujerik daleko ke spuštění ledové sprchy na domácí fanoušky. Jenže Valentovu chytrou přihrávku v gól nepřetavil, v souboji jeden na jednoho byl úspěšnější Drobisz.

Změna stran prospěla hostům, kteří po jedenácti minutách druhé půle využili brejku, na jehož konci pálil Valenta přesně ke vzdálenější tyči. Z poloviny zaplněný stadion očekával mohutný tlak a nespočet střeleckých pokusů na branku hostů. Jak se ovšem ukázalo, neprávem.

Sama Sigma si vytvořit nic nedokázala, a když už ji chtěl svou chybou pomoci Filipko, raději ani nevystřelila. Slovácko se zcela pochopitelně snažilo překvapivý výsledek udržet i za cenu zhoršeného obrazu pro diváky. A jelikož se domácí neuměli nadechnout k náporu, museli přihlížející poslední půlhodinku protrpět.

Ti, kteří odešli dříve, nakonec udělali to nejlepší, co pro sebe mohli. Při závěrečné snaze totiž vyběhl Drobisz až na střed hřiště a po příhře Valenty dal Szmek jeden z nejlehčích gólů v jeho kariéře.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Ústí nad Labem 3:0

01.05.2011 17:00

Góly: 19. Stanislav Vlček, 59. Zbyněk Pospěch, 74. Zbyněk Pospěch

Pražská Slavia se topí v problémech, přesto svým fanouškům předvádí slušný fotbal a přijatelné výsledky. Ve 26. kole sice opět klopýtala obrana, přesto si Vaniak připsal čisté konto, zatímco se hned třikrát mohl radovat. Ústí tak stále ztrácí čtyři body na udržení, Pražané mají po sportovní stránce ligu jistou.

Přílišná defenzíva přímo vybízela k brzkému zásahu domácích. A po čtyřech minutách hry měl na kopačce úvodní trefu Vlček, když po rohu Trubily a hlavičce Pospěcha ze tří kroků nedokázal svůj pokus usměrnit.

Snaha o napadání Pražanům vycházela až do finální fáze, kdy nebezpečné balóny před bránu o půl kroku nestíhal Pospěch. Jenže další standardní situace už hosty potrestala. Dvořák fauloval Černého u lajny, odkud následně centroval na zadní tyč Trubila, kam si naběhl Stanislav Vlček a podruhé se už v malém vápně prosadit dokázal.

Hra se otevřela a šance si začali tvořit i Severočeši. Krbeček spálil stoprocentní šanci ještě před jejím vznikem, když si po centru Stožického nedokázal zpracovat míč na malém vápně. Na druhé straně tak nebylo daleko k pojistce, kterou si svým důrazem chtěl vydobýt Černý. Ten sebral obráncům balón v jejich vápně a pohotovou střelou po zemi rozezvučel bližší tyč.

Fanoušci posledního celku první ligy tak v další moment užuž slavili vyrovnání, když rychlý protiútok zakončoval přesnou přihrávkou Krbeček na Martykána, který z deseti metrů odkrytou branku nepochopitelně přestřelil.

Závěr první půle patřil už opět pražským favoritům, ale ve velkých příležitostech z hranice vápna nezamířili mezi tři tyče Jarolím s Jandou. Do šaten se tak odcházelo za útlého náskoku domácích.

Tři minuty po změně stran tak musel jeden ze svých kouzelných zákroků ukázat Vaniak, když po chybě Čelůstky střílel z vápna povedeně k tyči Stožický. Slávisté nechtěli ponechat nic náhodě a po nepřesném centru Trubily tak z dálky pálil Janda, jehož tečovaný pokus skončil na tyči.

Byla to ovšem předzvěst brzké domácí radosti. Černý měl čas na přípravu povedeného centru k Pospěchovi, kterému nechtěl překážet Dreksa a značně mu tak dopomohl k přesnému zásahu hlavou.

V 67. minutě diváci slyšeli potřetí v zápasu tyč. Tentokrát chyboval Jarolím, Krbeček nabil Stožickému a ten trefil brankovou konstrukci Vaniaka. Pět minut poté připravil Černý s Pospěchem vyloženou šanci Horovi, ten ale z jedenácti metrů ani nevystřelil.

Ovšem uběhly pouhé dvě minuty a Kovář potřetí tahal míč ze své sítě. Jarolím našel Černého, který dokázal poslat na brankáře Pospěcha, jenž si druhou trefu připsal díky povedenému lobu. Čest mohl pro svůj tým udržet Volek, kdyby po čtyřech minutách po bytu na hřiště mířil jen o trochu lépe. Střelou do protipohybu nedával Vaniakovi mnoho nadějí, branku ale minul.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 3:2

30.04.2011 18:00

Góly: 33. René Bolf, 60. Dominik Kraut, 70. Adam Varadi - 9. Tomáš Stráský, 58. Zdeněk Ondrášek

Ostravský Baník přestřílel České Budějovice 3:2 a s největší pravděpodobností si zajistil start v příštím ročníku Gambrinus Ligy. Naopak České Budějovice se nadále musejí strachovat a to na Bazalech dvakrát vedly!

Jihočeši se poprvé dostali do vedení už v deváté minutě, kdy Hudsonův centr perfektně zužitkoval Tomáš Stráský a ostravský brankář byl bez šance - 0:1. Další šanci si Dynamo vypracovali o deset minut později, Čirkin ale jen těsně minul branku Pietrzkiewicze. Neuběhla ani minuta a vzápětí mohlo být vyrovnáno. Po Lukešově parádní přihrávce zastavila ostravskou šanci tyčka!

Diváci mohli být s průběhem prvního poločasu spokojeni, tedy alespoň s tím, jaký se hrál fotbal. Ve 26. minutě trefil brankáře Kučeru Hušbauer a Budějovice tak stále vedly. Tlak Baníku stoupal a Kučera se musel v brance hostí čím dál více ohánět. Po půlhodině hry však i on inkasoval, na rohový kop si naskočil René Bolf a s pomocí tyče vyrovnal na 1:1. Baník mohl ještě do poločasu výsledek otočit ale minisouboj Hušbauer - Kučera vyhrál druhý zmiňovaný.

Českobudějovický brankář Kučera čaroval i po změně stran, tři minuty po výkopu vytáhl další dobrý zákrok proti Varadimu, následná dorážka Řezníka skončila mimo. Už to vypadalo, že je jen otázkou času, kdy Baník vstřelí druhou branku, ale to se nestalo. Po hodině hry totiž udeřili opět hosté. Krásný centr Laštovky dopravil hlavou do sítě Ondrášek - 1:2.

Odpověď Ostravy byla bleskurychlá, Dominik Kraut se dostal v těsné blízkosti budějovické branky k míči a neomylně zakončil - 2:2. Za deset minut byl obrat dokonán, Šmejkalův centr dopravil do prázdné branky Adam Varadi - 3:2. Zmražené Budějovice už nedokázaly výsledek zvrátit a s Baníkem tak trochu nešťastně prohrály 3:2.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Viktoria Plzeň 1:1

30.04.2011 17:20

Góly: 58. Michael Rabušic - 28. Milan Petržela

Duel týmů, které nutně potřebovaly tři body, skončil remízou. Sestupem vážně ohrožené Brno se s lídrem soutěže z Plzně rozešlo smírně 1:1.

Úvod utkání odrážel postavení obou týmů v tabulce a více ze hry měli aktivnější hosté. Jít do vedení navíc mohli plzenští již v 17. minutě, kdy byl za podražení Petržely Přerovským nařízen pokutový kop. K míči se postavil Rezek, ovšem podruhé v sezóně zklamal, když minul levou tyč Burešovy brány.

Hosté se přece jen radovali z gólu jako první. Pohlednou Kolářovu narážečku patičkou s Rajtoralem proměnil ve vedoucí gól aktivní Petržela - 0:1. Po dalším Rajtoralově průniku mohli jít plzenští do kabin s dvoubrankovým náskokem. Bakoš ovšem skórovat nedokázal. Do kabin se tak šlo za zaslouženého vedení Plzně.

Do druhé půle nastoupil brněnský tým jednak se střídajícím Rabušicem a jednak s větší bojovností a chutí porvat se s lídrem tabulky o důležité body. Právě útočník přezdívaný "Rambo" se dostal po rohovém kopu k nebezpečné hlavičce, kterou až na brankové čáře likvidoval obránce Ševinský.

Stále laxněji a nervózněji hrající hosté se dostávali pod tlak. Velkým varováním byla šance Doška po chybném postavení plzeňských obránců, brankář Pavlík však ještě tentokrát zasáhl. Krátký již ovšem byl o pár minut později, po závaru před vlastní bránou, na střelu Rabušice. Ten se dostal k odraženému míči a propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:1.

Hosté pak v závěru utkání měli možnost převážit výsledek na svoji stranu. Po zbytečném a jasném faulu na Petrželu zezadu, bez úmyslu hrát míč, viděl červenou kartu domácí Šamánek. Když se po chvíli dostal do velké šance Jiráček, vypadalo to, že by se plzenští mohli dostat ke svému tradičnímu náporu. Bojovně hrající a bránící domácí již však Viktorii k ničemu nepustili a naopak sami hrozili z protiútoků. Skóre se až do závěrečného hvizdu nezměnilo a vedoucí tým tabulky tak opět ztratil velmi důležité body v boji o první místo.

Plzeň jako by se šance na historický titul zalekla a svými výkony v posledních týdnech potvrzuje stokrát opakované řeči o tom, že v boji o titul jsou nutné zkušenosti. Odpovědět však nyní musí Sparta.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové 1:2

30.04.2011 17:00

Góly: 65. Jan Chramosta - 20. Roman Fischer, 45. Jaroslav Zelený

Votroci z Hradce dokázali vyhrát počtvrté v řadě. Tři body tentokrát vybojovali v Mladé Boleslavi, která naopak prohrála již potřetí za sebou.

V duelu týmů ze středu tabulky, které mohou letošní ročník Gambrinus ligy dohrávat v poklidu, byl k vidění kvalitní fotbal již od úvodních minut. Do první příležitosti se po pěkné akci domácích dostal v 10. minutě Chramosta, nastřelil však pouze hradeckého brankáře Koubka.

Po dalších deseti minutách tak zahřmělo na druhé straně. Nádherné Štěpánovo sólo zužitkoval ve vedoucí branku hostů do prázdné branky střílející kapitán Fischer - 0:1. Vyrovnávací trefu mohl zařídit Chramosta, opět se mu však do cesty postavil skvělý Koubek.

Osmnáctiletý mladík v bráně Hradce Králové se zaskvěl i při závaru před vlastní bránou, když zlikvidoval hlavičku boleslavského Johany. Těsně před přestávkou se tak skóre měnilo bohužel pro domácí opět na druhé straně. Aktivní Štěpán, podobně jako při prvním gólu, vybídl ke skórování debutanta Zeleného a ten se nemýlil - 0:2.

Trenér domácích Stanner provedl o přestávce hned dvě změny a boleslavští se pokoušeli hnát za vyrovnáním. První branky se dočkali v 65. minutě, když se konečně trefil Chramosta. Centr Kuliče z rohového kopu usměrnil přesně hlavou ke vzdálenější tyči - 1:2.

Vyrovnat mohli domácí pár minut na to, Mendyho hlavičku však opět bravurním zákrokem vytáhl Koubek. Boleslavští se drali do útoku a dokázali se přes bránící hosty dostávat k zakončení. Ke smůle domácích fanoušků se již však až do konce skóre neměnilo, přestože blízko ke vstřelení gólu byl Opiela, Kulič či opět Chramosta.

Votroci tak potvrdili skvělou formu z posledních utkání a opět se po dobrém taktickém výkonu dopracovali k vítězství. Boleslavští se již zřejmě definitivně budou soustředit hlavně na domácí pohár.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Baumit Jablonec 1:2

30.04.2011 16:00

Góly: 32. Zdeněk Koukal - 57. Luboš Loučka, 70. Karel Piták

Fotbalisté Jablonce zvítězili v utkání 26. kola první ligy v Příbrami 2:1 a odčinili předešlou porážku s Ústím nad Labem. Domácí pod vedením kouče Františka Kopače, který dočasně nahradil odvolaného Romana Nádvorníka, sice po 430 minutách dokázali vstřelil díky Koukalovi gól, ale hosté po změně stran po trefách Loučky a Pitáka otočili skóre. Baumit si tak pojistil třetí místo v tabulce, naopak k Příbrami se po šesté prohře za sebou mohou bodově přiblížit Brno a Ústí.

Souboj u Litavky dlouho připomínal nedělní zápas Jablonce proti Ústí. Severočeši rychle získali velkou převahu, zatlačili Příbram před její šestnáctku a záhy se dostavily také šance. Jenže stejně jako před týdnem s nimi Baumit zpočátku nakládal mizerně.

Další jablonecké trápení v koncovce předznamenala už možnost z šesté minuty. Na dlouhý aut si naběhl příbramský odchovanec v hostujícím dresu Vošahlík, postupoval sám k domácí brance, ale Rondzika neprostřelil. Za chvíli pak stejný hráč nedokázal na zadní tyči usměrnit skákavý centr skrz malé vápno.

A Vošahlík se ve 12. minutě zjevil i v třetí jablonecké šanci. U vápna si obhodil vyběhnuvšího Rondzika a náhradní domácí brankář, který zastoupil potrestaného Hrušku, mohl být hodně rád, že mu rozhodčí Karel Hrubeš ukázal jen žlutou kartu. Gólman Středočechů podržel svůj tým také po dvaceti minutách, kdy proti němu neuspěl osamocený Piták.

Hosty neproměněné šance mrzely. Bojácně hrající Příbram se půl hodiny nedostala k vážnějšímu ohrožení Valešovy branky, ale hned ze své první nebezpečné střely udeřila. Po 430 minutách zrušil střeleckou impotenci celku od Litavky přesným přízemním pokusem Koukal.

Po změně stran se role otočily. Domácí v úvodu zahodili tři dobré šance, hlavně Pleškova střela, kterou Valeš s námahou vytáhl nad, měla blízko ke gólu, jenže místo toho se na opačné straně prosadil Jablonec. Dlouhé obléhání domácího vápna zakončil v 57. minutě povedenou ránou k tyči Loučka.

Severočeši získali zpět vyrovnávacím gólem sebevědomí a za dalších třináct minut skóre otočili. Po rohu se prosadil Piták. V závěru už Jablonec nemuselo příliš mrzet, že neproměnil několik přečíslení do otevřené obrany, tři body si uhlídal.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Bohemians 1905 1:0

29.04.2011 20:15

Góly: 60. Jan Nezmar

Liberec doma porazil jedinou brankou Jana Nezmara Bohemians 1905 a potvrdil, že se mu na domácím hřišti mimořádně daří. Klokani nebyli schopni za celý zápas pořádně ohrozit branku domácích, a tak není divu, že se do Prahy vracejí s prázdnou.

Severočeši začali dobře a už po třech minutách hry mohli vést. Na centr Breznanika zareagoval dobře Nezmar a Sňozík pohotovým zákrokem uchránil Klokany od inkasované branky. O pár sekund později na sebe znovu upozornil Breznanik, tentokrát místo centru zkusil střelu a jen těsně minul hostující branku. Liberec byl jasně aktivnější týmem a zcela režíroval hru, ve 28. minutě trefil tyčku Jan Nezmar a stejný útočník pohořel i čtyři minuty před koncem, kdy se vytáhl Sňozík! První půle sice skončila bez branek, ale domácí měli více ze hry, Bohemka prakticky pořádně branku Liberce neohrozila.

Rovněž druhá půle byla v režii domácích a přesně po hodině hry se podařilo Liberci skórovat! Dočkal zakončil a Nezmar jeho střelu tečoval za záda nešťastného Sňozíka - 1:0. A Severočeši neměli dost, za chvíli obrana Klokanů znovu marně bránila Nezmara, útočník Liberce ale trefil jen spoluhráče Breznaníka. Klokani byli směrem dopředu špatní, v defenzívě si to sice už pohlídali, ale do konce utkání vyrovnat nedokázali. Liberečtí si jednobrankové vedení pohlídali a zcela zaslouženě zvítězili 1:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň26186262:2460
2.Sparta Praha26182643:1756
3.FK Jablonec26155654:2550
4.Sigma Olomouc26125942:2541
5.FK Mladá Boleslav26117843:3440
6.Slovan Liberec26116939:2939
7.Bohemians 190526116930:2639
8.FC Hradec Králové26107924:3137
9.FK Teplice261061037:4336
10.Slavia Praha26711832:3132
11.1. FC Slovácko26861225:3730
12.Baník Ostrava26771224:3528
13.České Budějovice26691124:4327
14.1. FK Příbram26571414:3322
15.Zbrojovka Brno26621827:4920
16.FK Ústí nad Labem26461618:5618

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (512)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele