Gambrinus liga - preview 26. kola

29.04.2011, 08:39, aktualizováno 02.05.2011, 08:25
Previews
Po sobotním zaváhání vedoucí Plzně v Brně se boj o titul může znovu zdramatizovat. Pokud druhá Sparta zvítězí v Teplicích, bude mít na lídra české ligy už jen dvoubodovou ztrátu. Domácím navíc už o mnoho nejde, letošní sezónu dohrají v klidném středu tabulky...
FK Teplice - Sparta Praha  (pondělí 19:00)
Sparta se může v pondělní dohrávce 26. ligového kola opět přiblížit k vedoucímu lídrovi tabulky Plzni. V případě vítězství v Teplicích bude ztrácet na první místo již dva body. Severočeši si budou chtít napravit svou reputaci po debaklu v Liberci.

Aby si sparťané mohli odvézt tři body ze Stínadel, musí prolomit jedno dlouholeté prokletí právě spojené s teplickým stadionem. Zde totiž nevyhráli již deset let. "Pokud chceme pomýšlet na titul, musíme už všechny zbývající zápasy vyhrát. A když chceme vyhrát už nyní v Teplicích, musíme se trefit do ideální sestavy, taktiky a hráči musí podat maximální výkon," uvedl sparťanský asistent Martin Hašek. Letenští nastoupí v nejsilnější sestavě.

Teplice prochází svou krizí, když poslední tři ligové duely prohrály. A pokud doma napočtvrté nezabodují, může hrozit jejich trenérovi Jiřímu Plíškovi vyhazov. "Zápas se Spartou je pro každý tým ohromnou motivací a my nejsme výjimkou. Zvlášť v současné situaci, kdy před vlastními fanoušky máme co odčinit z minulých zápasů," prohlásil teplický Plíšek, jehož svěřencům aktuálně patří deváté místo v tabulce. V sestavě domácích se neobjeví kvůli červeným kartám Jungr s Doškem a nejistý je start Vachouška.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Vidlička, Smejkal, Matula, Rosa - Verbíř, Ljevakovič, Mareš, Vondrášek, Kalivoda - Mahmutovič.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Matějovský, Podaný - Kadlec, Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.50 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko  (neděle 17:00)
Olomouc v neděli přivítá na svém hřišti fotbalisty Slovácka, s nimiž v lize ještě nikdy neprohrála. Zatímco Hanáci se soustředí na postup do evropských pohárů, tak Slovácko hraje o záchranářské body.

Pro olomoucké hráče existují dvě možné cesty do pohárové Evropy. Buď přes ligovou soutěž, nebo přes tuzemský pohár. V lize patří Sigmě čtvrté místo a na třetí příčku, jež by zajišťovala místenku do Evropské ligy, ztrácí devět bodů. A to je při zbývajících pěti zápasech v Gambrinus lize poměrně dost. Druhou cestou je Ondrášovka Cup, kde čeká svěřence Zdeňka Psotky již semifinále. "Nekalkulujeme, z které soutěže máme do evropského poháru blíž, proto do zápasu se Slováckem jdeme s jediným cílem vyhrát," prohlásil trenér domácích Zdeněk Psotka.

Osm bodů, takový je před 26. kolem rozdíl mezi jedenáctým Slováckem a sestupovou předposlední pozicí, na níž se aktuálně nachází Brno. S cílem minimálně udržet tento odstup odcestují fotbalisté ze Slovácka do hanácké metropole. "Musíme se připravit na útočný a nátlakový fotbal soupeře, který svou pracovitostí trápí celé utkání. Musíme zkusit hrát trpělivě a čekat na chybu soupeře, která by se dala potrestat brankou. K definitivní záchraně potřebujeme ještě bodovat," řekl trenér hostí Miroslav Soukup.

U obou týmů nejsou hlášeny žádné absence.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Doležal, Ordoš, Šultes
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Kordula, Mezlík, Kubáň - Fujerik, Perůtka, Volešák, Urbánek - Švancara, Ondřejka
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.90 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FK Ústí nad Labem  (neděle 17:00)
Slavia v neděli doma změří síly s posledním Ústím, povzbuzeným vítězstvím nad Jabloncem. Sešívané čeká náročný týden, po ligové bitvě následuje o čtyři dny později semifinále domácího poháru.

Slávistům se na jaře zatím daří. Po podzimu se pohybovali na hraně sestupového pásma a díky dobrým jarním výkonům se nyní vyšvihli na desáté místo. Petroušův výběr se v utkání s Ústím pokusí navázat na druhý poločas proti Plzni, který vyhrál 2:0 a díky tomuto poločasovému výsledku si nakonec vyválčil remízu. "Ústí je povzbuzené poslední výhrou nad Jabloncem, takže nás určitě nečeká nic lehkého. Abychom uspěli, musíme stejně jako v minulých zápasech uplatnit svou hru," prohlásil domácí trenér Michal Petrouš.

Ústí, jež překvapilo vítězstvím nad silným Jabloncem, chce opět obrat favorita o body a pokusit se přiblížit záchranářským pozicím, na něž ztrácí čtyři body. "Rádi bychom boj o záchranu ještě zdramatizovali a chceme Slavii potrápit. Musím ale smeknout před hráči Slavie za to, jak na hřišti bojují i při těch problémech, co mají," řekl ústecký kouč Svatopluk Habanec.

Zatímco v sestavě domácích bude chybět rekonvalescent Naumov, tak hosté přijedou bez zraněného dua Džubana a Novácka. Nejistý je i start ústeckého Hyčka.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Kaufman, Čelůstka, Hubáček, Trubila - Černý, Jarolím, Kisel, Koreš - Vlček, Pospěch
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Kovář - Polák, Valenta, Dreksa, Dvořák - Jindráček, Zachariáš, Martykán, Vrtělka, Stožický - Krbeček
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.33 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - FK Jablonec  (sobota 16:00)
Jablonec si v sobotu jede do Příbrami pro ztracené tři body, když v uplynulém kole nečekaně podlehl poslednímu Ústí. Ale nebude to mít lehké, protože domácí tým hraje o záchranu, takže body zadarmo nedá.

Tři body dělí příbramské od sestupového pásma a do konce soutěže zbývá odehrát pět kol. Domácí fotbalisté, kteří v posledních pěti ligových duelech prohráli, tedy mají jasný cíl - konečně bodovat. A pokud chtějí vyhrát, tak budou muset i přerušit 399 minut trvající sérii bez vstřeleného gólu. "V týdnu jsme se snažili na mužstvo pozitivně působit a dodat mu kuráž. Věříme, že fotbal jsme hrát nezapomněli," říká příbramský asistent František Kopač, jenž byl dočasně pověřen vedením mužstva do doby, než se najde nový hlavní trenér. Ten nahradí Nádvorníka.

Kvůli nečekanému zaváhání před týdnem se Jablonci vzdálilo druhé místo a ztráta třetího týmu tabulky na Spartu činí již osm bodů. Před čtvrtou Olomoucí drží šestibodový náskok. "Hra Příbrami je založena na defenzivě a víme, že mají problémy s koncovkou. Jedeme si pro vítězství, potřebujeme udržet třetí místo. Ale očekávám od Příbrami bojovný výkon, jelikož se dostala do těžké situace," prohlásil jablonecký trenér František Komňacký.

Domácí nastoupí pouze bez vykartovaného Hrušky a hosté přijedou bez pětice zraněných Zábojníka, Vukoviče, Haurdiče, Kocourka a Špita. Otazníky visí nad startem jabloneckých Beneše a Jarolíma.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Rondzik - Plašil, J. Štochl, Nohýnek, Pleško - Klesa, Tarczal, T. Pilík, Koukal - Huňa, M. Štochl
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Eliáš, Beneš, Pavlík, Jablonský - Vošahlík, Jarolím, Loučka, Piták, Kovařík - Lafata
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.90 - 3.20 - 1.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové  (sobota 17:00)
Duel týmů, kterým na první pohled o nic nejde, uvidí diváci v Mladé Boleslavi, kam zavítají Votroci z Hradce.

Mladá Boleslav ještě stále usiluje o pohárovou Evropu, ovšem na tento boj, se bude soustředit spíše v domácím poháru, kde ji čeká třetiligová Kroměříž. I domácí kouč Karel Stanner přiznává, že zápasy pohárového semifinále jsou pro Středočechy momentálně důležitější než ligová utkání. V lize však boleslavští nechtějí hrát odevzdaně, navíc si musejí udobřit domácí fanoušky po dvou porážkách od pražských týmů v posledních dvou kolech.

Podzimní duel pod lízátky skončil bezbrankovou remízou a trenér Stanner očekává, že nadcházející duel bude zcela o něčem jiném: "Na podzim k nám měl Hradec respekt, i když si v úvodu vytvořil dvě šance a my za celý zápas žádnou vážnější. Utkání se hrálo v nepříjemném větru, což nebylo zrovna vhodné fotbalové prostředí, a tak skončilo 0:0. Protože se Hradečtí před týdnem zachránili v lize, očekávám, že budou v sobotu uvolnění, v herní pohodě a fotbal bude vypadat úplně jinak než na podzim."

Votroci vyhráli čtyři z posledních pěti zápasů. Před týdnem si vítězstvím nad Brnem zajistil prvoligovou příslušnost, a tak můžou své fanoušky potěšit líbivou kombinační hrou, kterou se svěřenci Václava Kotala v letošní sezóně prezentují.

"Úkol pro letošní ročník jsme splnili v předstihu. Nyní máme již prostor, abychom se mohli připravovat na příští ročník. Ovšem neznamená to, že zbývající kola bychom vypustili. Naopak, čekají nás celky z horních pater tabulky a my chceme být úspěšní," říká Kotal.

Zajímavým bude duel pro hráče v dresu Mladé Boleslavi Kuliče a Rolka, kteří jsou odchovanci hradeckého fotbalu.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kalina, Rolko, Johana, Šírl - Mendy, Opiela, Procházka, Fabián - Chramosta, Kulič
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Pávek, Chleboun, Kasálek - Fischer, Hochmeister, Klapka, Rezek - Dvořák, Pilař, Jandík
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Zbrojovka Brno - Viktoria Plzeň  (sobota 17:20)
Tápající Brno v sobotu hostí vedoucího lídra tabulky z Plzně. Domácím jde o prvoligové přežití a hostům o upevnění prvního místa.

Změna trenéra na lavičce předposledního Brna zřejmě nepomáhá. I pod vedením nového kouče Reného Wagnera se mu nedaří. V posledních pěti utkáních vyšli domácí fotbalisté bodově naprázdno a pod Wagnerem ještě nevstřelili branku. "Podle postavení v tabulce to vypadá na utkání Davida s Goliášem, pevně ale věřím, že tomu tak nebude. Plzeň určitě trošku znervózněla po nevydařeném zápase se Slavií, což by mohla být pro nás výhoda," domnívá se Wagner, jehož svěřenci ztrácí na nesestupové pozice tři body.

Plzeňští ztratili v uplynulém kole jasné vítězství, když si v závěru utkání nedokázali uhlídat dvoubrankové vedení a museli se tak spokojit s remízou. Kvůli tomuto zaváhání se jim ztenčil náskok před druhou Spartou na čtyři body. "Naše myšlenky jsou u nejbližšího utkání. Brno ale stejně jako Ústí či Příbram nevzdaly boj o záchranu, a nás tak čeká těžký souboj. Já ale věřím tomu, že rozdíl v postavení v tabulce bude na hřišti viditelný, " řekl kouč hostí Pavel Vrba.

Zatímco hosté nastoupí bez žádných absencí, tak domácím bude chybět až sedm hráčů. Hrát nebudou moci kvůli dohodě klubů Krbeček, Borek a Rýdel, dále se na hřišti neobjeví čtveřice zraněných Přerovský, Mitrovič, Hamouz a Folprecht.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Husár, Simerský, Migliorini, Pernica - Rabušic, Dostálek, Valenta, Kalabiška - Šamánek, Došek
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Ševinský, Bystroň, Limberský - Petržela, Jiráček, Horváth, Kolář, Rezek - Bakoš
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 4.00 - 1.48
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - České Budějovice  (sobota 18:00)
Důležitý souboj dvou týmů ohrožených sestupem uvidí diváci v Ostravě. Na Bazaly přijedou České Budějovice.

Baník se na jaře trápí střelecky, v osmi zápasech vstřelil pouhé dvě branky! S takovou vizitkou tak můžou být svěřenci Karola Marka ještě rádi, že si v nich připsali šest bodů za jednu výhru a tři bezbrankové remízy. Na předposlední Brno tak má slezský klub náskok právě oněch šesti bodů.

"Doufám, že už se konečně prosadíme střelecky. Budějovice jsou houževnatý soupeř, který je silný hlavně v domácím prostředí. Mají v týmu několik velmi zkušených hráčů. Otepka je dobrý technik, který výborně zahrává standardní situace," respektuje síly soupeře Marko.

Dynamo v sezoně jako jediný tým ještě nevyhrálo venku. Díky posledním domácím vítězstvím nad Příbramí a Ústím v přímých soubojích o sestup však mohou být jihočeši relativně v klidu. Na sestupové příčky mají pět kol před koncem osmibodový náskok.

Hostující trenér Jaroslav Šilhavý si je vědom tragické venkovní bilance a rád by ji změnil: "Venku jsme za celou sezonu uhráli jen čtyři body, což je hrozně málo. Zbývá už jen pár zápasů, takže chceme bilanci na hřištích soupeřů vylepšit."

V podzimním utkání v Českých Budějovicích porazilo Dynamo ostravský Baník 2:1.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Řezník, Neves, Bolf, Šmejkal - Greguš, Lukeš, Frejlach, Hušbauer - Varadi, Kraut
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Simič, Vulin - Nitrianský, Otepka, Čirkin, Mezlík - Ondrášek, Stráský
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.10 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Slovan Liberec - Bohemians 1905  (pátek 20:15)
Atraktivní duel slibuje páteční předehrávka 26. kola Gambrinus ligy. U Nisy se představí nejlepší týmy posledních týdnů, Liberec hostí Bohemians 1905.

Z posledních pěti kol mají oba soupeři se třinácti body za čtyři vítězství a jednu remízu vůbec nejlepší výkonnost v lize. Liberečtí se po nepovedeném vstupu do jarní části sezóny našli a především na domácím hřišti předvádí výborné výkony. V posledních třech duelech na vlastním hřišti dopřáli gólovou radost svým fanouškům hned třináctkrát. Před týdnem si debakl 6:2 odvezly Teplice.

"Nemůžeme ale čekat, že teď budeme dávat kupu gólů každému soupeři. Teď to třeba rozhodne jeden gól. Bohemka ke svému bojovnému fotbalu přidala i kombinaci, přijedou s ní fanoušci a navíc díky svému excelentnímu umístění může hrát uvolněně a pro radost. My ale chceme v tabulce ještě nahoru, jde nám o co nejlepší konečné umístění," uvedl liberecký trenér Petr Rada.

Nejen domácí fanoušky bude jistě zajímat také to, zda se střelecky opět prosadí Jan Nezmar, kterého dělí pouhý gól od vstupu do Klubu ligových kanonýrů.

Předsezónní předpoklady fotbalové veřejnosti absolutně nenaplňuje tým Bohemians 1905. Svěřenci kouče Hoftycha navázali na skvělý závěr podzimu i v jarní fázi ligy. V součtu tak v posledních jedenácti utkáních prohráli pouze s Jabloncem a v osmi případech brali všechny tři body! V kontextu těchto výsledků se tak mezi vršovickými fanoušky začalo mluvit i o návratu do evropských soutěží.

"My o poháry určitě nehrajeme, Bohemka jich má ve svých útrobách dost, tak si kdyžtak nějaký půjčíme. My si jedeme svůj příběh a hrozně nás to baví," nepřipouští tlak na své hráče Hoftych.

Na podzim se z vítězství 3:1 radovali Klokani. Tři body z libereckého stadiónu však vršovická Bohemka v historii Gambrinus ligy ještě neodvezla.

Zda si jeden z rozjetých týmů prodlouží svou sérii neporazitelnosti, či zda se oba sousedé v tabulce rozejdou smírně, můžete sledovat od 20.15 na stadiónu U Nisy nebo na kanálu Nova Sport.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Dejmek, Kelič, Janů - Dočkal, Štajner, Vácha, Gecov, Breznaník - Nezmar
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Bartek, Kraus, Držík, Štohanzl - Škoda, Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.40 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň25185261:2359
2.Sparta Praha25181641:1555
3.FK Jablonec25145652:2447
4.Sigma Olomouc25125842:2341
5.FK Mladá Boleslav25117742:3240
6.Bohemians 190525116830:2539
7.Slovan Liberec25106938:2936
8.FK Teplice251051035:4135
9.FC Hradec Králové2597922:3034
10.Slavia Praha25611829:3129
11.1. FC Slovácko25761223:3727
12.České Budějovice25691022:4027
13.Baník Ostrava25671221:3325
14.1. FK Příbram25571313:3122
15.Zbrojovka Brno25611826:4819
16.FK Ústí nad Labem25461518:5318

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (420)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele