Gambrinus liga - souhrn 20. kola

14.03.2009, 18:59, aktualizováno 16.03.2009, 19:07
Komentáře a souhrny
Slavia vyhrála v Jablonci a je opět blíže k titulu. Sparta doma rozdrtila Brno a stále je na druhém místě. Boleslavi se naopak vzdaluje Liga mistrů. Ze sobotních zápasů padlo nejvíce branek ve Zlíně, kde remizoval Liberec 3:3. Konečně se trefil Baník, který vyhrál 1:0 nad Teplicemi, bez branek skončilo klání Plzně s Příbramí.

Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram 0:0

14.03.2009 17:00

Góly: -

I ve druhém domácím zápase neukázala Plzeň svým fanouškům, jak dává góly. Na rozdíl od zápasu s Libercem se ovšem neprosadil ani soupeř. Jak by také mohl, když se o to ani nesnažil. Nezajímavý zápas skončil stejně tak nezajímavým výsledkem.

První krok k první jarní výhře mohli plzeňští udělat ve čtrnácté minutě. Po přetaženém rohu vracel míč před branku Varadi, ale když na něj Mlika nedosáhl, proputoval neohroženě malým vápnem pryč. Příbram se do hry dostávala až postupem času, přesto se šancí nedočkávala. Plzeň nejspíše hrála taktiku zahrnující co největší počet rohů, z nich ale Hruškovu branku neohrožovala. Prozívaný poločas tak musel skončit bez branek.

Hned ve druhé minutě druhé půle mohl přijít gól Plzně. Kolář vyhrál souboj nad Štochlem a jeho střelu musel Hruška vyrážet. Dorážka se pak plzeňskému hráči vůbec nepovedla. Ještě o mnoho lépe by se však na zedníka hodil Petržela. Ten po skvělém centru Varadiho stál na malém vápně prakticky před prázdnou brankou, jenže vyloženou příležitost zazdil nepovedeným kopem do balonu a Hruška si tuto situaci už pohlídal. V 90. minutě, sice s potížemi, ale přece vychytal zdařilý pokus Limberského Hruška, a tak plzeňská zoufalá snaha a házenkářské obléhání tvrdě se bránící Příbrami tak přišla vniveč, i když si alespoň připsala první bod.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Teplice 1:0

14.03.2009 17:00

Góly: 49. Róbert Zeher

První inkasovaný gól znamenal pro Teplice také první prohru po zimní přestávce. Naopak Baník se díky premiérovému gólu jara raduje ze zasloužených tří bodů.

Celému zápasu předcházela minuta ticha za zesnulého Jozefa Sulkovského, který dal vůbec první gól Baníku v první lize. Ostravští fanoušci samozřejmě uctili památku bývalého hráče jejich týmu, v průběhu zápasu navíc vyvěsili transparenty s výzvou, aby lidé chodili na fotbalové zápasy a zbytečně se nebáli mediální manipulace.

Zápas však jinak mnoho zajímavostí nepřinášel. Hráči kupili nepřesnosti a kloudné fotbalové akce se divák jen tak nedočkal. Baník, snad stresem z gólové nemohoucnosti, se bál vůbec na branku soupeře vystřelit a tepličtí zase zbytečně a ostudně často simulovali. Přesto se hosté ze západu Čech stihli do poločasu alespoň o jednu příležitost postarat. Dvojnásobný střelec z posledního utkání, Aidin Mahmutovič, utekl Bolfovi, nicméně Vašek přečetl hru a míč včas vyrazil.

Druhý poločas otevřel gól. A k radosti pěti tisíc domácích fanoušků padl do sítě Teplic. Rajtoralův centr na přední tyč usměrnil za záda Grigara Róbert Zeher. Pro Baník to znamenalo první jarní vstřelený gól, pro Teplice pak první inkasovaný. Zvýšit vedení mohl Lička, který střelou z dvaceti metrů nechal vyniknout Grigara, jenž vyrazil na roh. Na druhé straně mohl srovnat Vachoušek, jenž zůstal chvilku bez dozoru a z podobné vzdálenosti jako Lička pálil pár decimetrů vedle Vaškovy branky. Baník si již první jarní vítězství utéct nenechal a připisuje si důležité tři body.

Více informací k zápasu

Tescoma Zlín - Slovan Liberec 3:3

14.03.2009 17:00

Góly: 51. Martin Vyskočil, 79. Filip Rýdel (pen.), 85. Filip Rýdel - 7. Andrej Kerić, 26. Andrej Kerić, 55. Andrej Kerić

Když se v zápase na zlínské Letné prosadí dva hráči, bere se to jako mírný úspěch. Když se ale tito dva hráči postarají celkově o šest gólů, poskytne se nám nevídaný obrázek. Liberec, který vypadal, že si dvougólová vedení uhájí, byl nakonec za remízu velice rád.

Už v sedmé minutě Liška našel krásnou českou uličkou mezi stopery Keriče, který si míč lehce zpracoval a po vniknutí do vápna levačkou bez problémů překonal Baránka. Další šance přišly až po více jak čtvrthodině hry. Před domácí brankou se po centru objevil Nezmar, ale hlavičkou doprostřed značně ulehčil brankáři šanci. Na druhé straně našel centrem Čelustka Kroupu, který zase nedal střele razanci.

Ve 26. minutě si Andrej Kerič připsal druhou branku. Vyskočil zachyboval, Liška pohotově vyslal do brejku libereckého kanonýrka, který vyhrál běžecký souboj se Zúbkem a svou střelu sám dorazil hlavičkou. Hra se tak dostala do jakéhosi spánku, z kterého ji mohl vytrhnout Vyskočil, kdyby po Čelustkovo centru nehlavičkoval nad.

O snížení se tak postaral až krátce po přestávce Filip Rýdel, který zahrával přímý kop a Zlámal doplatil na chumel před sebou, když zřejmě míč dlouho neviděl a již nestihl včas zareagovat. Jenže netrvalo dlouho a Liberec opět vedl o branky dvě. Nezmarovu střelu vyrazil Baránek pouze ke Keričovi, který tak dal hattrick a zároveň desátý gól sezóny.

V 57. minutě pak měli šanci obě mužstva. Nejprve Keričův další pokus brankář vychytal. Na druhé straně po nebezpečném přímém kopu Šmahaje předvedl dobrý zákrok Zlámal. Ten byl úspěšný i v další situaci. Bačovu střelu sice nechytil na poprvé, nicméně Vyskočil šance nevyužil a hostující brankář si již míč pohlídal.

Velmi dobře hrající Liška potáhl dvacet minut před koncem míč po levé lajně a ve vápně hledal Nezmara. K němu se míč skutečně dostal, ale z jedenácti metrů branku trestuhodně přestřelil. Na druhé straně se o druhý gól ze standardky pokoušel Rýdel, tentokrát Zlámal předvedl skvělý zákrok.

Jenže... V 78. minutě fauloval Dejmek Vyskočila ve vápně a Rýdel bez problémů snížil. Bačova střela pak ještě sice mířila mimo, ale o chvilku později už přišlo nečekané vyrovnání. Gólem aspirujícím na jeden z nejhezčích v tomto ročníku se z přímého kopu ze třiadvaceti metrů zaskvěl opět Filip Rýdel. Ten tak vyrovnal střelecký souboj s Keričem na 3:3.

A mohlo být ještě hůře, kdyby Vyskočil zužitkoval Žůrkovo vysunutí lépe než ke špatné střele. Po dalším přímém kopu Rýdla se k hlavičce dostal sám Žůrek, ale Zlámal se na několik vteřin zachytil ve vzduchu a míč udržel na brankové čáře. Zápas tak skončil na české poměry určitě zajímavou remízou.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Dynamo České Budějovice 0:0

15.03.2009 17:00

Góly: -

Fotbalisté Mladé Boleslavi pokračují ve svém jarním prvoligovém trápení. Po domácích porážkách s Jabloncem a Brnem neuspěli na vlastním hřišti ani proti Českým Budějovicím, s nimiž uhráli ve 20. kole po slabém výkonu jen bezbrankovou remízu. V boji o evropské poháry tak ztratili další dva body. Jihočeši jsou králem remíz, ta dnešní byla už dvanáctá.

Povinnost napravit předchozí ztráty na vlastním hřišti Mladoboleslavské od začátku pořádně svazovala. Hosté navíc vyrukoval s aktivní celoplošnou obranou, díky níž před čtrnácti dny nečekaně sebrali dva body pražské Spartě, a tak se očekávaný úvodní tlak domácích vůbec nekonal.

Kompaktnějším dojmem působili nečekaně hosté. V 18. minutě napřáhl Homoláč, ale Miller nakonec nemusel proti zblokované střele zasahovat. Středočeši byli bez potrestaného útočníka Papadopulose naprosto neškodní a utápěli se v nepřesnostech.

Na marnou ofenzivní snahu se už nemohl dívat Mendy, který se v 27. minutě prodral až do šestnáctky, ale Jihočeši jeho střelu stihli nadzvednout nad branku. Domácí se na chvíli dostali do tempa a po dalším z rohových kopů se objevil u přední tyče Pecka. Byl však už příliš blízko Kučery a zamířil těsně vedle.

Hostující kouč Tobiáš musel kvůli zranění vystřídat zraněného stopera Žižku, kterého nahradil při svém 100. ligovém startu Mezlík, ale kompaktnost defenzivy tím vůbec neutrpěla. Naopak Mladoboleslavské tápání pokračovalo i po pauze. Patnáct sekund po začátku druhé půle napřáhl z hloubi pole Benát a domácí Miller jen sledoval, jak se míč zastavil o pravou tyč.

Znechucené mladoboleslavské diváky mohl v 56. minutě potěšit vysoký Rolko, ale jeho hlavička těsně přeletěla Kučerovo břevno. Českobudějovický gólman pak s přehledem vyřešil i Sylvestreho přízemní ránu. Domácí výkon se postupně měnil v naprostou beznaděj. Nepomohl ani příchod mladíka Nečase, jenž v útoku vystřídal nevýrazného Táborského.

Dynamo se navíc nespokojilo jen s bráněním bezbrankové remízy. Čtvrt hodiny před koncem odcentroval z levé strany Šíma, Sedláček šikovně propustil míč mezi nohama, ale nabíhající Mezlík prováhal správný moment ke střele.

K mohutnému náporu se Středočeši nadechli až příliš pozdě. V nastavení sice mohl rozhodnout střídající Sedláček, ale klubko hráčů před sebou nepropálil. Na domácí se po závěrečném hvizdu snesl pískot, naopak hosté se radovali z prvních bodů z boleslavského hřiště v historii ligy.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Viktoria Žižkov 0:0

15.03.2009 17:00

Góly: -

Utkání na Žižkově skončilo bezbrankovou remízou. Největší šance neproměnil útočník Žižkova Švancara.

Bohemians zahrozili jako první. Po centru Zoubka míč doputoval k Horáčkovi, který prodloužil hlavou na Vošáhlíka. Ten taktéž trefil balon hlavou, ale branku nezasáhl. Po čtvrthodině hry mohl dát kuriózní gól žižkovský Vozábal. Všiml si totiž, že brankář Beláň je dost vysunutý z branky a zkusil z velké dálky vystřelit. Balon skončil jen kousíček vedle. Další povedenou střelu vyslal střížkovský Dobeš. Ten tvrdě napálil odražený míč a jen o kousek minul.

Druhou půli otevřela velká šance Švancary. Straka centroval a útočník Viktorie v těžké pozici trefil Beláně, od kterého se míč ještě odrazil na tyč. Souboj Beláň - Švancara se po chvíli opakoval znovu. Útočník postupoval sám na brankáře a vystřelil po zemi, Beláň se ale vymrštil a míč vyrazil. Po hodině hry střílel z velkého vápna Sabou. Trefil pouze jednoho z hráčů Bohemians a marně se dožadoval penalty za údajnou ruku.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - SK Kladno 1:3

15.03.2009 17:00

Góly: 74. Michal Ordoš - 25. Jaromír Šilhan, 48. Michal Ordoš (vl.), 72. David Bartek

Sigma opět nebodovala a doma prohrála s Kladnem 1:3, když prohrávala už 0:3. Kladno pokračuje na jaře v dobrých výkonech a nasbíralo již sedm bodů.

První velkou šanci měla domácí Sigma. V desáté minutě si Ordoš narazil se Štěpánem a z voleje mířil těsně vedle brány. O šest minut později zahrozilo také mužstvo Kladna. Klinka se dostal k obraženému balonu a tvrdou ranou prověřil Drobisze, který vyrazil. Hned vzápětí mohl hosty poslat do vedení Hajník, jenže krásný centr Barteka nevyužil a míč poslal mimo. Kladno se gólu dočkalo ve 25. minutě. Hosté totálně rozebrali obranu Olomouce, Hajník sám před brankářem ještě nahrál Šilhanovi a ten mezi nohama Škerleho poslal míč do sítě - 0:1.

Hned z kraje druhé půle prolomil své střelecké trápení útočník Ordoš, ovšem radost z toho neměl. Ve 48. minutě to byl on, kdo usměrnil míč do vlastní sítě po rohu Kladenských - 0:2. V 72. minutě bylo pro domácí ještě hůř. Šuškavčevič sledoval letící míč a srazil se s brankářem Drobiszem. Toho využil Bartek a do prázdné brány vsítil další gól - 0:3. Tento rozdíl vydržel jen dvě minuty, potom napravil své zaváhání u druhého gólu Ordoš. Po centru Kobylíka se trefil hlavou a snížil na 1:3. V úplném závěru mohl Ordoš přidat ještě jeden gól, když brankář Pavlík špatně vykopl, ovšem ten svoji chybu stihnul napravit a střelu Ordoše lapil.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Slavia Praha 1:2

15.03.2009 20:00

Góly: 59. David Lafata - 41. Pavel Fořt, 87. Tomáš Pekhart

Slávisté díky gólům zimních posil Fořta s Pekhartem porazili Jablonec a připisují si tři body do prvoligové tabulky. O výhře se rozhodlo až tři minuty před koncem.

Jablonec zahrozil hned v první minutě. Haudrič odcentroval z pravé strany a našel hlavu Hlouška. Ten poté mířil jen těsně vedle branky sešívaných. Slávisté si vypracovali gólovku po čtvrthodině hry. Fořt dostal balon před velkým vápnem a jen těsně minul levou tyč jablonecké branky. Jablonec kontroval střelou Valenty, tu ale pokryl brankář Vaniak. Branky se obecenstvo dočkalo čtyři minuty před koncem půle. Ve 41. minutě se Slavia ujala vedení zásluhou Fořta. Černý vybojoval balon a poslal na Šventa, ten ihned předal míč Fořtovi, který byl úplně osamocený a dokázal dát gól. Díky jeho trefě Slavia v poločase vedla 0:1.

Vyrovnání přišlo v 59. minutě hry. Haudrič vyhrál hlavičkový souboj a nahrál Lafatovi. Ten se nemýlil - 1:1. Po pěkné akci záhy střílel na druhé straně Fořt, ale vedle. Stejně tak pálil i druhý autor branky Lafata, jehož střela prošla kolem pravé tyče. Hosté se opět ujali vedení v 87. minutě. Kučera si nechal utéct Pekharta, který tak postupoval sám na Zicha a s přehledem umístil míč k jeho pravé tyči - 1:2.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FC Brno 4:0

16.03.2009 17:15

Góly: 1. Jiří Kladrubský, 22. Jan Holenda, 27. Wilfried Bony, 29. Roman Hubník

Sparta doma rozdrtila Brno rozdílem třídy a zvítězila 4:0. Všechny branky padly už v první půli a postupně skórovali Kladrubský, Holenda, Wilfried a Hubník.

První gól padl hned v první minutě a jeho autorem byl Jiří Kladrubský. Zeman rozehrál roh a míč doputoval až ke Kladrubskému, který u tyče zblízka skóroval - 1:0. Po čtvrthodině hry zahrozilo i Brno, když střílel Marek Heinz. Jeho rána, ale prolétla dobrých dvacet centimetrů nad břevnem. Hned vzápětí na druhé straně hlavičkoval vedle Holenda. To ho však nemuselo příliš mrzet, neboť ve 22. minutě to byl právě on, kdo upravil na 2:0. Žofčák poslal na Holendu krásný centr a sparťanský útočník se z deseti metrů hlavou prosadil. Stav 2:0 vydržel pouze pět minut a zvyšoval Wilfried. Tomu z pravé strany nahrál do dobré pozice Holenda a Afričan z Pobřeží slonoviny uklidil míč placírkou do Lejsalovy brány - 3:0. O dvě minuty později bylo pro hosty ještě hůř, na hrozivých 4:0 zvýšil stoper Hubník. Žofčák centroval z přímého kopu a Hubník se prosadil hlavičkou. V závěru půle se ještě do dvou šancí prodral Holenda, ale nejprve spolu s brankářem přehodil i bránu a vzápětí míč mířící do brány zastavil skluzem brněnský Dvorník.

V 72. minutě Sparta přidala další gól, ten ji však sudí chybně neuznali. Kucka vyslal střelu, kterou před bránou tečoval do sítě Kladrubský, druhý gól mu však přičten nebyl, neboť se sudí domnívali, že byl v postavení mimo hru. Televizní záznamy prokázaly opak.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha20145143:1447
2.Sparta Praha20114534:1837
3.Baník Ostrava20104631:1934
4.Slovan Liberec2096527:2133
5.FK Mladá Boleslav2096528:2433
6.FK Jablonec2094722:2431
7.FK Teplice1984721:1528
8.1. FC Brno2076723:2227
9.Sigma Olomouc2076724:2827
10.České Budějovice20412417:2424
11.Viktoria Plzeň2058725:2723
12.Bohemians Praha20641023:3022
13.1. FK Příbram1955919:2420
14.SK Kladno20551014:3020
15.Viktoria Žižkov20351218:2914
16.Tescoma Zlín20261212:3212

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (597)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele