Gambrinus liga - souhrn 16. kola

12.11.2010, 20:12, aktualizováno 15.11.2010, 19:52
Komentáře a souhrny
Mladá Boleslav v pondělní dohrávce uspěla v Českých Budějovicích. Jablonec porazil i Olomouc a pokračuje tak ve vynikajících výkonech. Plzeň doma jenom remizovala s Libercem a přišla o dva body ze svého náskoku, jelikož Sparta vyhrála na půdě Slovácka. Tři body mají Brno a Bohemians 1905, Slavia v pátek remizovala s Ostravou...

Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 1:3

15.11.2010 18:00

Góly: 83. Rudolf Otepka (pen.) - 17. Lukáš Opiela, 31. Marek Kulič, 62. Marek Kulič

Mladá Boleslav před týdnem hodně nečekaně podlehla doma Slovácku, a tak se chtěla fanouškům revanšovat vítězstvím v Českých Budějovicích. Svůj cíl nakonec splnila do puntíku a na jihu Čech zvítězila v poklidu 3:1. Nejvíce byl vidět Marek Kulič, autor dvou branek.

Budějovice hned v úvodu ukázaly, že rozhodně nemyslí jen na bezchybnou obranu a po pár sekundách nebezpečně zaútočily. Nejprve po levé straně hřiště pronikl až do šestnáctky Mezlík, gólman Miller ovšem jeho následnou střelu vyrazil na roh. Z něho zahrozil pro změnu zkušený obránce Lengyel, jemu však chyběla přesnost.

Nakonec se jako první prosadila Boleslav. V 18. minutě zaznamenal úvodní branku záložník Lukáš Opiela. Ten si zpracoval míč, popotáhl jej o malý kousek dopředu a zpoza šestnáctky nádherně vypálil. Gólman Kučera byl bez šance.

V 31. minutě Středočeši své vedení zdvojnásobili. Tentokrát zafungovala spolupráce dvojice Mendy-Kulič, přičemž mezi střelce se zapsal druhý jmenovaný. Budějovice chtěly pochopitelně ještě do přestávky snížit, nebezpečná rána Ondráška však postrádala přesnost.

Po změně stran se snažil střelecky prosadit Rudolf Otepka, jeho dělovku ale dokázal Miller s mírnými obtížemi zkrotit. V 62. minutě přidali hosté třetí branku. V hlavní roli se opět ocitl zkušený útočník Marek Kulič, který tentokrát využil přihrávky Řezníčka, zpracoval si míč na prsa a pozemní ranou zařídil svému týmu obrovský klid.

Budějovice ovšem mohly poměrně brzy snížit opět na rozdíl dvou branek. Do zakončení se prodral Ondrášek, jenže gólman Miller předvedl další výborný zákrok a míč nohou na poslední chvíli vyrazil. Svěřenci trenéra Šilhavého se branky nakonec přeci jen dočkali. V 83. minutě fauloval Kysela v šestnáctce Ondráška, rozhodčí odpískal pokutový kop, který proměnil zkušený Otepka. To bylo však vše.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - FC Hradec Králové 1:0

14.11.2010 17:00

Góly: 62. Milan Škoda

Bohemians 1905 porazili v edenském azylu Hradec Králové 1:0 a potvrdili, že tu body ztrácejí jen zřídka. Ačkoliv padla jediná branka, k vidění byl nesmírně zajímavý fotbal s dramatickou koncovkou. Vítěznou trefu obstaral Škoda, Hartig byl čtvrthodiny před koncem vyloučen.

V Edenu se mohlo začít slavit hned v první minutě, hosté z Hradce totiž zahrávali volný přímý kop a Wozniakovu pumelenici z dobrých třiceti metrů musel likvidovat Sňozík. Ve 14. minutě se uvedli i Klokani, Milan Škoda ale v blízkosti brankáře Hradce selhal, neboť ještě hledal přihrávkou lépe postaveného spoluhráče.

I nadále se hrál zajímavý fotbal s několika šancemi, ta úplně stoprocentní však přišla až v závěru. Těsně před odchodem do šaten měli Bohemians další velkou šanci, Štohanzlův centr nadělal brankáři Lindrovi obrovské starosti. Lindr míč nezkrotil a vzápětí se pro něj znovu vrhl mezi tři hráče Bohemky, vše ukončil až hvizd sudího, který odpískal nedovolený faul domácích borců.

Po změně stran ohrozil branku Klokanů mladičký Václav Pilař, ačkoliv nevyniká výškou, dokázal se ve vzduchu prosadit. Ke smůle hradeckých však trefil jen boční síť. Zhruba hodinu museli diváci čekat na první branku utkání, a postarali se o ní domácí. Hartigův centr se snesl přesně na hlavu Škody, a ten poslal Bohemians do vedení - 1:0. Zhruba o pět minut později mohlo být vedení zdvojnásobeno, Moravec však trefil jen dobře bránícího Wozniaka.

Závěrečná čtvrthodina přinesla několik zajímavých okamžiků, Lukáš Hartig nesmyslně vlétnul do brankáře Lindra a po právu uviděl červenou kartu. Klokani tedy museli hájit jednobrankové vedení o deseti mužích v poli. Hradec pochopitelně vycítil šanci a vrhl své síly do ofenzívy. Pávek měl velkou šanci, ale trefil jen boční síť.

Na druhé straně vystrašil Lindra Moravec, a pak se ujal slova znovu Pávek. Po jeho ráně zachránilo Sňozíka břevno! Závěrečné minuty byly vskutku dramatické, hrdinou se mohl stát Lindr, který přišel podpořit své spoluhráče při rohovém kopu. Lindrova střela byla zablokována a neprošla ani následná dorážka Pilaře. V nastaveném čase selhal i hlavičkující Dvořák a Bohemians už si vzít vedení nenechali.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FK Teplice 1:1

14.11.2010 15:00

Góly: 85. Claude Roland Videgla - 17. Jakub Mareš

Příbramští se s domácím stadionem pro kalendářní rok 2010 rozloučili šťastnou remízou. Teplice po úvodním zásahu dovolily svému soupeři jedinou gólovou šanci, tu ale střídající Videgla dokázal proměnit.

V sedmé minutě musel poprvé zakročit Grigar, když ho přízemním pokusem z dvaceti metrů prověřil Štochl. Do vedení se tak dostali Severočeši, když se Vondrášek dostal na hranici vápna u brankové čáry a prudce centroval na penaltu, kam si seběhl Mareš a přes nedůrazného Plašila z voleje poslal míč pod břevno.

Jak už to v zápasech Příbrami bývá, do konce první půle se už diváci mnohých zajímavostí nedočkali. Středočeská snaha sice byla k nepřehlédnutí, ale početné centry svého adresáta nenašly. Tepličtí tak bez větších problémů vedení v úvodním dějství udrželi.

A fotbalová nuda pokračovala i po přestávce. Gól totiž potřeboval vstřelit Nádvorníkův tým, který citelně postrádal Klesu. Hosté díky tomu ani nepociťovali zvýšenou potřebu pojistit své hubené vedení.

Právě snesitelná lehkost bytí na příbramském stadionu nakonec Teplice pořádně mrzela. Pět minut před koncem Grigar odvrátil centr pouze na vápno a rychle běžel vykrýt úhel. Jenže Videgla s chladnou hlavou zpracoval balón tak, aby se bez potíží dostal za záda brankáře a zaskakující obránci jeho razantní pokus zablokovat nedokázali.

Více informací k zápasu

FK Ústí nad Labem - Zbrojovka Brno 2:3

14.11.2010 15:00

Góly: 7. Vít Vrtělka (pen.), 68. Richard Veverka - 27. Dominik Simerský, 38. Jan Kalabiška, 70. Andrej Hodek

S velkou pravděpodobností se konečně rozluštila tajenka o týmu, který bude po zimní přestávce vstupovat do ligy s vědomím, že horší už být nemůže. Stejně jako před dvěma týdny padalo v Teplicích mnoho branek a opět si všechny body odváží hosté.

V šesté minutě svou nešikovností podrazil ve vápně Hamouz Veverku a sudí Damková tak dala domácím skvělou příležitost k vedení. K penaltě se postavil Vrtělka a střelou doprostřed snadno proměnil. Už v první desetiminutovce to navíc mohlo být s Moravany ještě horší.

Jindráčkovu střelu z hloubi vápna musel Bureš vyrážet a v další minutě mohl líbat svou pravou tyč. Ta se rozezvučela po přímém kopu, který tečoval Veverka. Brno sice svého soupeře nijak nepřehrávalo, přesto ve 27. minutě srovnalo krok. Několikátý pokus o přesný centr z levé strany od Polácha tentokrát našel Simerského, který svou hlavičku opřel o zem a překonal Bučka.

Za necelé dvě minuty už mohli mít zase navrch Ústečtí, ale po Jinráčkově centru nedokázal proti těžkému balónu pořádně sklopit nárt Veverka. Místo toho tak přišel moravský obrat po dalším centru Polácha.

Po rohovém kopu se míč odrazil na malé vápno, kde dvojice obránců neuhlídala Kalabišku, který v pádu poslal míč po zemi do protipohybu Bučka. Vzápětí dostali znovu šanci Severočeši. Martykán sice přehodil Bureše, ale orazítkoval pouze břevno, aby z dorážky trefil Volek na brankové čáře zaskakujícího Michálka.

Úspěšný střelec Kalabiška navíc mohl zvýšit brzy po změně stran, když ho do úniku vyslal Hodek. Třiadvacetiletý hráč ale ztroskotal na výborném Bučkovi a neprosadil se ani z pohotové dorážky. Vyrovnání pak v 63. a 66. minutě odmítl Jindráček. Nejprve po centru Volka přestřelil z malého vápna, poté z velké blízkosti rozvlnil síť z vnější strany.

Střelcem srovnávací branky se tak stal Veverka. Trvalo jen pár vteřin, aby se míč od kopačky Bučka dostal po prodloužení k ústeckému mladíkovi, který se dostal do vápna a křižnou přízemní střelou skóroval.

Jenže do přehlídky rychlosti se zapojili i hosté, kteří za necelé dvě minuty znovu vedli. Kalabiška potáhl míč až do vápna a přihrál před odkrytou svatyni Hodkovi, který byl nejspíše i faulován, přesto dokázal v pádu míč za brankovou čáru dopravit.

Když šest minut před koncem nevyužil dobré přihrávky Volka Krbeček a střelou bez přípravy nezamířil mezi tři tyče, podlehlo Ústí v důležitém utkání Brnu po přestřelce 2:3.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Sigma Olomouc 3:2

14.11.2010 15:00

Góly: 5. David Lafata (pen.), 57. David Lafata (pen.), 59. Tomáš Pekhart - 89. Michal Hubník, 90. Pavel Šultes

Jablonec sice neuhlídal tříbrankový náskok, přesto vedení udržel a vrátil svému soupeři debakl z druhého kola. Olomouc tak ani po pěti letech na Střelnici nevyhrála. Zatímco na Spartu ztrácí již šest bodů, její nedělní sok se přiblížil na rozdíl jediného.

Skóre se měnilo už po pěti minutách. Při průniku do vápna byl jasně stažen Lafata Dreksou a penaltu prudkou ranou doprostřed bez problémů proměnil sám faulovaný. V 16. minutě nabídl vyrovnání Pavlík Petrovi, který se zadarmo dostal k míči a přesně našel Hubníka, který v gólové pozici mířil nad.

Obdobně si na druhé straně vedl ve 24. minutě Pekhart po centru Pitáka. Dobrý míč za obranu na vápno dostal krátce po půlhodince hry Šultes, který z levé strany postupoval sám na brankáře, do kterého nakonec svůj pokus také zamířil a vytěžil tak pouze rohový kop.

Sigma se mohla stylově dotáhnout na svého soupeře sedm minut po začátku druhé půle, kdyby po dobré příhře od Ordoše nepřeletěl Petrův lob břevno. Přišlo tak pro Hanáky nepříjemné déjà vu v podobě penalty hned z úvodu půle.

Piták ještě svým pokusem Drobisze nepřekonal, o dorážku byl ale Pekhart připraven za hranicemi pravidel. Lafata tentokrát mířil k levé tyčce brankáře, který smolně nedosáhl. Jablonci navíc dvě branky náskoku nestačily. Minutu před hodinou hry si na centr Kovaříka před malé vápno naběhl Pekhart a tečí levačkou v tísni poslal míč povedeně ke vzdálenější tyči.

Závěrečné minuty sice patřily Sigmě, ale ani dva přesné zásahy už na rozdělení bodů nic nezměnily. Nejprve se po centru Navrátila dokázal přes nedůrazné obránce prosadit Hubník a v první minutě nastavení vyděsil přesnou hlavičkou Šultes, ale hosté již na třetí trefu čas neměli.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 1:1

13.11.2010 18:20

Góly: 20. Pavel Horváth (pen.) - 30. Andrej Kerić

Viktoria Plzeň doma nečekaně zaváhala a Liberci připustila body za remízu 1:1. Plzenští se přitom ujali vedení po proměněné penaltě Horvátha, za deset minut ale odpověděl Chorvat Kerič. Náskok Plzně se díky výhře Sparty ztenčil na sedm bodů.

Souboj suverénní Plzně s Libercem nabídl hned několik zajímavých momentů. V prvním poločase to jistě byly tři penaltové zákroky, avšak odpískán byl jediný. Ještě než k těmto sporným okamžikům došlo, vyslal Štajner do první gólovky Keriče a plzeňský brankář musel tasit důležitý zákrok. Viktorka se ujala vedení ve 20. minutě, Gecov trochu neopatrně fauloval Petrželu a Horváth neměl s penaltou žádné problémy - 1:0 pro Plzeň. Toto byl první penaltový okamžik zápasu, který sudí Adam vyhodnotil správně. Domácí branka nabudila a v další šanci nepropálil hradbu těl David Limberský.

Liberec rozhodně nehrál špatně a brzy na vedoucí trefu Plzně zareagoval. Bosančič si nejprve udělal z domácích zadáků slalomové kuželky, avšak gólový byl až centr Váchy a skvělé naběhnutí Keriče - 1:1. Zakrátko mohla Plzeň kopat druhou penaltu, k jasnému prohřešku sice došlo, ale sudí Adam buď neviděl, nebo nechtěl situaci odpískat. Vrbovi svěřenci si vypracovali další obrovskou šanci, Rajtoral potáhl míč a pak naservíroval před prázdnou branku Bakošovi, který ale trestuhodně netrefil. Ke dvěma střelám se dostal i netradiční zakončovatel obránce David Bystroň, k brance to ale nevedlo. Penaltový zákrok číslo tři byl k vidění před koncem prvního poločasu, Štajner byl zezadu jasně atakován, ale Adamova píšťalka byla opět němá.

Také druhý poločas toho nabídl spousty. Kombinace Keriče s Bosančičem byla hodně nebezpečná, Plzeň jí však přečkala. V plejádě šancí pokračoval Petržela, v rychlosti se krásně zbavil protihráčů, ale pak selhal v koncovce. Na druhé straně si neporadil s krásnou přihrávkou Štajner.

Diváci se v žádném případě nenudili, do další gólovky se cpal Rajtoral a Horváthovu parádní střelu zlikvidoval neméně parádním zákrokem Bičík. O dorážku se ještě pokoušel Rezek, ale branku vůbec netrefil. S postupem času se mohl Liberec ujmout vedení, Jiráček jen tak tak zablokoval zakončujícího Petra Papouška, před velezkušeným záložníkem zívala prázdná branka. Poslední šancí zápasu byl přímý kop Horvátha, na který Bičík znovu skvěle zareagoval. V nastaveném čase se také červenalo, Navrátil nedovoleně zastavil Gecova a po druhé žluté kartě musel opustit hrací plochu.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sparta Praha 0:2

13.11.2010 18:00

Góly: 5. Wilfried Bony (pen.), 32. Leonard Kweuke

Pražská Sparta si připsala další vítězství a nadále stíhá vedoucí Plzeň. Bony Wilfried a Leonard Kweuke znovu řádili a díky jejich zásahům si Sparta odváží z Uherského Hradiště výhru 2:0.

Start sparťanů do zápasu byl raketový. Už v 5. minutě rozvlnil síť domácí branky Bony Wilfried, útočník z Pobřeží slonoviny proměnil pokutový kop, který byl sudím Hrubešem odpískán za faul Valenty na záložníka Vacka. Sparta tedy vedla 1:0. Stejnou mincí mohlo Slovácko oplatit, jelikož se kopala penalta i na druhé straně. Jiří Valenta však narozdíl od sparťanského útočníka nedal. Jeho slabou střelu zachytil brankář Blažek.

Po půlhodině hry bylo vedení Sparty zdvojnásobeno. Vackův centr našel Kladrubského, který ale vrátil míč na druhou tyč, kde hlavou úspěšně zasáhl Kamerunec Kweuke - 2:0 pro Spartu. Slovácko mohlo se Spartou držet krok, jenže doplácelo na spalování šancí. Další selhání v koncovce měl na svědomí Fujerík. V první poločase tedy platilo pravidlo, že Sparta trestala a Slovácko zahazovalo.

A spalování šancí v podání Slovácka pokračovalo i ve druhém dějství. Na Volešákův centr si naběhl Valenta a Blažek svůj tým opět podržel. Také v 67. minutě bylo před brankou Pražanů pořádně horko, Fujerík nepropálil zeď bránících hráčů a Volešák následně poslal míč jen do Blažkovy náruče.

Snažení Slovácka bylo marné. Obrana Letenských jim toho dovolovala čím dál méně a samotná Sparta se už moc do útoku nehrnula. Deset minut před koncem si Fujerík, jako poněkolikáté v zápase, vylámal zuby na Blažkovi a hostující brankář znemožnil i Petra Švancaru. Sparťané drama nepřipustili a připisují si výhru 2:0.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Baník Ostrava 1:1

12.11.2010 18:15

Góly: 30. Jiří Koubský - 90+1. Josef Hušbauer

Do druhé poloviny ligové sezóny vstoupila obě letošní zklamání remízou. Slavia díky převaze v první půli vedla, ale v poslední vteřině zápasu neubránila Hušbauera, který vystřelil trenéru Markovi první bod na lavičce Baníku.

Pražané od prvních minut drtivě vedli v držení balónu, jenže se nedokázali vypořádat s tvrdou obranou soupeře a za úvodních devatenáct minut tak hrozili pouze z dálky. Nejprve Jaroslav Černý pálil z úctyhodné vzdálenosti po přímém kopu metr nad břevno. Stejný hráč za pár minut už mířil více k zemi a Daněk jedovatou standardku vyrazil pouze ke Kiselovi, který však hlavičkoval z malého vápna příliš vysoko.

Konečně i ze hry se k pokusu zpoza vápna dostal Milan Černý, mířil vedle vzdálenější tyče. Slávisté tak nebyli daleko, aby po pětadvaceti minutách hry prohrávali. Fantiš se bez problému dostal u vápna k balónu, který našel uličku pro přihrávku do šestnáctky na nabíhajícího Šenkeříka, ten sice překonal Zlámala, nicméně trefil pouze jeho pravou tyč.

Po půlhodině hry se už skóre měnilo. Fantiš odvrátil centr z levé strany pouze před pokutové území ke Kiselovi, který pohotovou ránou rozezvučel tyč, od které se míč odrazil k naprosto volnému Koubskému. Ten proti ležícímu Daňkovi mnoho práce neměl a střelou z první mířící k opačné straně, než se pokoušel Kisel, poslal domácí do vedení.
br> Sedm minut před odchodem do šaten mohli Pražané zvýšit po akci Černých. Milan poslal do vápna Jaroslava, který křižnou ranou minul o metr. V poslední minutě se pak ke střele z devatenácti metrů odhodlal sám Milan Černý a jeho lehce tečovaný pokus skončil jen decimetry vedle levé tyče.

Druhý poločas byl o poznání vyrovnanější a pozorné obrany obou mužstev svá nepatrná zaváhání dokázala rychle napravit. Přestože tak byli mírně aktivnější hosté, Zlámal se do kontaktu s balónem dostal pouze při bezproblémových centrech.

Diváci čekali na první zajímavou střelu až do 68. minuty, to pálil do horní poloviny branky z dálky Milan Černý a Daněk musel s vypjetím všech sil vytěsnit vedle vzdálenější tyče. Stejný hráč pokoušel své štěstí za další čtyři minuty znovu z větší jak dvacetimetrové vzdálenosti, tentokrát přízemním pokusem minul.

Rozhodnout mohl osm minut před koncem řádné hrací doby Kisel, který po rychlém kombinačním přechodu do útoku střílel tváří v tvář brankáři z hranice vápna. Podél jeho těla poslal balón k tyči, kam dobíhal Neves a svůj tým od druhého inkasovaného gólu zachránil.

A tak přišel konec jediné nastavované minuty, Zeher z pravé strany chtěl přihrávat do vápna a Hubáček ke své smůle srazil míč před vápno k Hušbauerovi, který dokonalou ranou k levé tyči nedal Zlámalovi žádnou šanci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň16132143:1541
2.Sparta Praha16111427:1134
3.Sigma Olomouc1684431:1328
4.FK Jablonec1683529:1827
5.FK Mladá Boleslav1676328:2027
6.FK Teplice1674521:2125
7.Slovan Liberec1655621:2120
8.Bohemians 19051654718:2019
9.1. FC Slovácko1661917:2719
10.1. FK Příbram1646610:1618
11.České Budějovice1646613:2618
12.FC Hradec Králové1645712:1917
13.Slavia Praha1637617:2216
14.Baník Ostrava1644817:2316
15.Zbrojovka Brno16501122:3315
16.FK Ústí nad Labem1626813:3412

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (488)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele