Gambrinus liga - preview 16. kola

12.11.2010, 08:39, aktualizováno 15.11.2010, 08:41
Previews
Šestnácté kolo Gambrinus ligy uzavře pondělní dohrávka mezi Českými Budějovicemi a Mladou Boleslaví. Domácí se v případě výhry posunou na příjemné páté místo, Středočeši dotírají na pohárové příčky.
České Budějovice - FK Mladá Boleslav  (pondělí 18:00)
Tečku za šestnáctým kolem Gambrinus ligy udělají celky Českých Budějovic a Mladé Boleslavi. Jihočeši mohou v případě výhry poskočit na sedmé místo tabulky, což by byl velký úspěch. Boleslav je na tom ještě o kousek lépe.

České Budějovice zakončí podzimní část ligy před domácím publikem, a právě zde je tento tým velice úspěšný. Především díky domácím vystoupením je tým trenéra Jaroslava Šilhavého na solidní jedenácté pozici. Domácí ve své tvrzi porazili Jablonec, Ostravu či Brno. Nyní se na jihu Čech představí Mladá Boleslav.

"Tak jednoznačně chceme potvrdit ty výkony hlavně z domácích zápasů, kde jsme byli úspěšní," prohlásil trenér Českých Budějovic Jaroslav Šilhavý. Jeho tým bude usilovat o čtvrtou domácí výhru v řadě. Dynamo ale zažilo během týdne zklamání, a to sice když vypadlo z Ondrášovka Cupu. Budějovice vyhráli v prvním zápase v Teplicích 1:0, ale doma se stejným soupeřem prohráli 2:0 a matematika je v pohárech jasná. Trenér Šilhavý ale věří, že se to nikterak do posledního podzimního kola nepromítne.

Českobudějovické Dynamo trápí rozsáhlá marodka, mimo budou Lencovič, Horejš, Benát, Nitrianský, Hudson a Rakovan. Otázkou je i start Žižky s Ondráškem.

Mladá Boleslav v posledním kole utrpěla nečekanou porážku od Slovácka 2:3, ale v týdnu si spravila chuť a na penalty vyřadila z ligového poháru Sokolov. Boleslavští přitom na půdě tohoto soupeře prohráli senzačně 3:0, ale stejným výsledkem zvítězili doma a na penalty Sokolov vyřadili.

Hosté by rádi atakovali pozice zaručující evropské poháry, k tomu ale potřebují na jihu Čech bodovat. Chybět jim budou obránce Tomáš Janíček a útočník Jan Bořil, oba podstoupili operaci kolen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.00 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FK Příbram - FK Teplice  (neděle 15:00)
Šesté Teplice zavítají k Litavce, kde změří své síly s jedenáctou Příbramí.

Příbramští se v posledních kolech sice ještě střelecky úplně neprobudili, přesto však jakoby začali brát souboj o záchranu vážně. V duelech s přímými konkurenty na sestup totiž neprohráli. Doma remizovali s Ústím a se Slavií a v posledním kole dokonce vyhráli v Brně.

Příbramský trenér Nádvorník se tak se svým novým týmem mohl poprvé radovat z vítězství. Navázat na něj se bude snažit i v domácím duelu s Teplicemi, na které se byl podívat při jejich odvetném duelu Ondrášovka Cupu v Českých Budějovicích.

To Teplice se opět vrací k nepovedenému úvodu ročníku, kdy se na okamžik ocitli i na posledním místě tabulky. Po následném radostnějším období totiž v posledních duelech nepříjemně překvapovali svými výsledky. Po prohře s Plzní nedokázali bodovat ani v domácím duelu s Klokany z Bohemians 1905. Uklidnění jim však určitě přineslo odvrácení vyřazení v domácím poháru v souboji s budějovickým Dynamem.

Tepličtí mají Příbrami co vracet za druhé kolo letošní sezóny, v němž jí doma podlehli 1:2. "Doma jsme s nima prohráli, takže jim máme co vracet! Nevím jestli se na nich už nějak projevuje styl Romana Nádvorníka, ale změna jim prospěla, my jim to však chceme překazit," říká nejlepší střelec Teplic Jakub Mareš.

Pro čtyři žluté nemůže nastoupit domácí Divíšek, u hostů není jistý start obránce Vidličky.

Litavka jakoby všem týmům hasila žízeň po gólech. V Příbrami mohli fanoušci během osmi duelů vidět pouhých 7 branek! Za očekáváním zůstává především spící střelec domácích Huňa. Zda se budou diváci v Příbrami nudit i tentokrát, nebo zda se budou činit střelci Příbrami či Teplic, uvidíme v neděli od 15.00.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Pleško (Ricka) - Klesa (Šlapák), Tarczal, Macek, Borek - M. Štochl, Huňa.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Matula, Smejkal, Hošek, Rosa - Vondrášek, Siva, Ljevakovič, Čajič, Mareš - Mahmutovič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.00 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Ústí nad Labem - Zbrojovka Brno  (neděle 15:00)
Důležitý souboj dvou posledních celků se odehraje v teplických Stínadlech. Domácí Ústí nad Labem v něm hostí Zbrojovku Brno.

Oba týmy se s 12 body krčí na nejspodnějších patrech tabulky a po páteční remíze Slavie s Baníkem ztrácí na nesestupovou příčku již 4 body. Přestože Gambrinus liga vstupuje teprve do své druhé poloviny, může případné vítězství znamenat pro jeden z týmů důležitou psychologickou výhodu.

Ústečtí byli před sezónou srozuměni se situací, že všechna svá domácí utkání budou muset absolvovat v teplickém azylu. I proto se dle papírových předpokladů počítalo, že budou bojovat pouze o záchranu v soutěži. Co se však určitě nečekalo, že jim v tom budou zdatně konkurovat týmy Zbrojovky Brno, Baníku Ostrava a Slavie Praha. Ústí má doma logicky nejhorší bilanci ze všech týmů, když Na Stínadlech dokázali porazit pouze Klokany z Vršovic.

"Sice je to už jarní kolo, ale bereme to jako zápas podzimu. Jistě, bylo by o co hrát, i kdyby se nám to nevydařilo, ale to my nechceme. Potřebujeme se dotáhnout k těm týmům, které teď vyhrály," řekl domácí záložník Jan Martykán.

Hráči Ústí nad Labem však nejsou úplným outsiderem ligy a v sezóně již několikrát dokázali uhrát kvalitní výsledky. Z osmi venkovních utkání si dokonce hned v polovině případů přivezli nějaký bod. A právě ve druhém kole dokonce zvítězili na půdě svého nedělního soupeře v poměru 1:3. "Jméno mají dobré, ale s námi podali nejhorší výkon. Měli jsme je na začátku, to asi ještě nebyli v takové krizi. Ale i jejich další výsledky ukazují, že jsou tam právem," dodal Martykán.

Mdlé a nevyrovnané výkony, neschopnost navázat na kvalitní výkon v následujícím kole, společně s Ústím nejhorší obrana v lize, nejvíce proher v duelech na domácím hřišti či vůbec nejhorší výsledky na půdě soupeře. To vše charakterizuje současnou Zbrojovku Brno.

Zápas v Ústí tak bude pro brněnské nesmírně důležitý. V týdnu si tým spravil chuť, když dokázal odvrátit vyřazení v Ondrášovka Cupu výrazným vítězstvím nad Karvinou. Venku však Večeřův tým prohrál hned v šesti případech ze sedmi. Vyhrát dokázal pouze v Teplicích, tedy v místě, kde se o důležité body popere i proti Ústí nad Labem. "Kdybychom se mohli spolehnout na to, že se nám na nějakém stadionu daří, tak by to bylo příliš jednoduché. Jenže já utkání s Ústím považuji ještě za těžší než to s Teplicemi. Vzhledem k momentální situaci určitě," uvědomuje si trenér Karel Večeřa, že duel dvou posledních celků ligové tabulky se bude hrát jednoznačně o šest bodů.

Problémy s kádrem mají zejména v Brně. Otazník visí nad Poláchem, který má problém s kolenem po utkání s Karvinou, dále nad Střeštíkem, Hudcem a Rabušicem. Na marodce jsou navíc Dřížďal, Jílek, Došek, Dvorník, Kovačevič a Šural, z nichž určitě nikdo do Teplic neodcestuje. To ústecký trenér Habanec postrádá už jen kapitána Dvořáka.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Novák - Hyčka, Džuban, M. Valenta (Polák), Janů - Doležal, Martykán, Vrtělka, Jindráček - Krbeček, Zachariáš.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Matyska, Hudec, Trousil, Husár - Dostálek, Rýdel, Polách, Střeštík - Kalabiška, Hodek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.00 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Sigma Olomouc  (neděle 15:00)
Nejzajímavější zápas nedělního programu 16. kola Gambrinus ligy se odehraje v Jablonci, kde místní klub přivítá Olomouc, která před týdnem smetla České Budějovice 5:1.

I Jablonci se v uplynulém kole dařilo, když vyhrál na půdě Slavie 3:0. Pro Severočechy je to již pátý ligový zápas v řadě bez porážky a v tabulce jim patří čtvrté místo se 24 body. Rozšířit svůj bodový součet se pokusí v neděli, kdy se střetnou s týmem, který čtyřikrát za sebou porazili. "Sigma je štikou ligy, ale musíme se soustředit jen na sebe a svoji hru," prohlásil trenér domácích František Komňacký, jehož mužstvo ztrácí na třetí Olomouc čtyři body.

Ani jednoznačná výhra nad Českými Budějovicemi nedovolila olomouckému trenérovi Zdeňku Psotkovi dát zapomenout na porážku před dvěma týdny v Hradci Králové. "Jestli ji chceme odčinit, musíme být do konce podzimu stoprocentní. Jenže Jablonec je v závěru podzimu ve výborné formě, daří se mu v koncovce," oceňuje kvality svého soupeře Psotka, jehož svěřenci by si měli obzvlášť dávat pozor na jabloneckého kanonýra Pekharta, autora sedmi branek z posledních pěti zápasů

V sestavě domácích se neobjeví vykartovaný Vošahlík a otazníky visí nad startem Krajčíka a Drska. To hostům bude scházet pouze zraněný Kučera.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Huber, Pavlík, Jablonský - Haurdič, Piták, Loučka, Kovařík - Lafata, Pekhart.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Škerle, Dreksa, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Petr, Hubník, Šultes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.00 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians 1905 - FC Hradec Králové  (neděle 17:00)
Zápas 16. kola mezi Bohemians 1905 a Hradcem Králové se odehraje v neděli, v 17.00, na stadiónu v pražském Edenu.

Do odvetné části sezóny mohou oba týmy vstupovat relativně v klidu. Díky zápasům v domácím prostředí si drží pětibodový, respektive čtyřbodový odstup od sestupových míst. Hradečtí se nyní nacházejí na 10. příčce o bod před dvanáctými Klokany.

Bohemians v posledním domácím duelu poprvé padli před vlastními diváky. Trenér Hoftych však domácí neporazitelnost nijak zvlášť neprožíval. "My jsme náš bodový zisk v Synot Tip Areně nijak nepřeceňovali, takže ani teď z toho nebudeme po jedné porážce dělat tragédii. Zápas se Spartou se nám nepovedl, ale věřím, že nás to neovlivní," uvedl trenér Klokanů.

V domácím prostředí by však Bohemians měli zabrat, neboť na venkovních hřištích patří k těm nejhorším v lize. Kromě remízy právě v Hradci Králové, dokázali již bodovat jen jednou, když před týdnem překvapivě vydolovali tři body v Teplicích. Napravit dva týdny starou domácí prohru a navázat na týden staré překvapení se bude snažit téměř kompletní kádr. "Všichni zranění se nám dali do pořádku, jediný u koho je zatím nejistý start, je Jirka Kaufman, který ale již trénuje. V tomto zápase nám nikdo nebude stát za karty, takže můžeme vybírat sestavu ze všech hráčů," pochvaluje si Hoftych.

Hostující Votroci se budou snažit udržet svého soupeře v tabulce i nadále za sebou. Zápasy venku jim však letos, stejně jako Klokanům z Vršovic, příliš nevycházejí a spoléhají spíše na bodový příděl z domácích zápasů. "Bohemka je celá běhavá, agresivní, důrazná. Ale na oplátku zase náš fotbal jim také vyhovovat nebude. Musíme hru zklidnit, dostat balón na zem a hrát kombinačně. I v agresivitě se jim musíme vyrovnat," upozorňuje hradecký obránce Pávek, který mezi Votroky zamířil před sezónou právě z Bohemians 1905.

Hradecký trenér Kotal má k dispozici také téměř kompletní kádr, do utkání nebude připraven pouze Hochmeister. V karetním ohrožení za čtyři žluté není ani po polovině sezóny nikdo z hráčů Hradce Králové.

Na první vzájemný duel v Hradci Králové mají lepší vzpomínky Bohemians 1905, zápas dopadl 1:1.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Nikl, Cseh, D. Nešpor - Moravec, Držík, Štohanzl, Trubila - Škoda, Hartig.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Wozniak, Chleboun, Kasálek - Fischer, Janoušek, Pávek, Poděbradský - Kocourek, Pokorný, Pilař.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Sparta Praha  (sobota 18:00)
Osmé Slovácko přivítá v sobotu doma druhou Spartu. Oba týmy v minulém kole naplno bodovaly, takže se na to pokusí navázat o tomto víkendu.

Po čtyřech prohrách fotbalistů Slovácka přišlo jejich nečekané vítězství 3:2 na půdě silné Mladé Boleslavi. Do kabiny domácích se tak opět dostala dobrá atmosféra. Tu se budou snažit udržet i v následujícím kole, kdy jich čeká velice těžký soupeř. "Vnímáme obrovskou sílu soupeře. Pokusíme se však navázat na naši útočnou hru v Boleslavi tak, abychom se dostali do tlaku, ale budeme spokojeni i se ziskem bodu," řekl trenér Slovácka Miroslav Soukup.

Sparta je kromě druhého místa v celkové tabulce i druhým nejlépe hrajícím mužstvem na soupeřových hřištích. A v sobotu v Uherském Hradišti může rozmnožit svou dosavadní sérii šesti výher venku. Podle letenského manažera a trenéra v jedné osobě Jozefa Chovance je Slovácko v domácím prostředí velice nebezpečné. "Zvlášť doma s fanoušky v zádech dokáže soupeře pořádně potrápit, ale naposledy v Mladé Boleslavi ukázalo i jiné přednosti," varoval Chovanec.

Domácí se budou muset obejít bez trojice zraněných Urbánka, Clebera, Perůtky a distancovaného Reinberka. To hosté přijedou bez rekonvalescentů Kušníra, Huška a Matějovského.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Mezlík, Košút, Kubáň - Fujerik, Volešák, Kordula, J. Valenta - Ondřejka, Švancara.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Kucka, Podaný - Wilfried, Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.60 - 3.40 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Slovan Liberec  (sobota 18:20)
Ve Štruncových sadech bude v sobotu k vidění velice zajímavé střetnutí. Do Plzně zavítá Liberec, kterému se pod Radovým vedením daří a pokusí se potrápit favorita utkání.

Tím bezesporu jsou Západočeši, jež vedou ligu s komfortním devítibodovým náskokem a dá se s nadsázkou říci, že Vrbův výběr pochází z jiné zeměkoule. "Máme za sebou pronásledovatele, kteří čekají na naše klopýtnutí. Věřím však, že ve dvou zbývajících letošních zápasech uhrajeme výsledky, aby byl náš náskok co nejvyšší a měli jsme odrazový můstek do jara," přeje si trenér domácích Pavel Vrba.

Liberci výměna trenéra rozhodně prospěla, když pod vedením nového kouče Petra Rady drží stoprocentní bodovou úspěšnost. Povede se Radovi a spol. uspět i do třetice? Bude to mít hodně těžké. I když statistiky říkají, že severočeský Slovan naposledy odjel ze Štruncových sadů s prázdnou před devíti lety. Ale během této doby nebylo mužstvo Plzně tak silné jako letos. "Když kluci k zápasu přistoupí jako v předchozích, můžeme se představit s otevřeným hledím. Nemá cenu se stresovat, je to výzva a každý získaný bod by byl výborný," řekl Rada.

Plzeň nastoupí bez zraněného Pavlíka a hosté nebudou mít k dispozici vykartovaného Holeňáka a nemocného Vulina.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Rada, Horváth, Kolář, Rezek - Bakoš.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Dejmek, Kelič, Fleišman - Štajner, Vácha, Gecov, Breznaník - Kerič, Nezmar.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.25 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Baník Ostrava  (pátek 18:15)
V páteční předehrávce se utká Slavia s ostravským Baníkem. Měl to být největší tahák šestnáctého kola Gambrinus ligy v rámci bojů o mistrovský titul. Místo toho se porvou o to, aby se vzdálily sestupovým pozicím. Taková je realita. Oba týmy mají shodně patnáct bodů a od předposledního místa je dělí pouhé tři body.

Chvíli se zdálo, že slávisté pod vedením nového trenéra Michala Petrouše se zvednou. Sice jeho mise začala domácí prohrou se suverénním lídrem z Plzně, přesto předvedli sešívání velice sympatický výkon. Ve svém dalším domácím vystoupení si zastříleli, smetli České Budějovice 4:0. Poté však doma padli po prohře 0:3 s Jabloncem. Slabou náplastí může být pro Slavii skutečnost, že v domácím poháru stále pokračuje, v tomto týdnu snadno přešla přes druholigový Žižkov do čtvrtfinále Ondrášovka cupu.

Nyní se však musejí opět soustředit na ligovou soutěž a na nadcházející střetnutí. "Víme, že musíme vyhrát a poskočit v tabulce. Každá příčka směrem nahoru je před zimní přípravou důležitá. V naprosto stejné situaci je ale i soupeř, o to větší náboj bude utkání mít," řekl trenér třináctého týmu prvoligové tabulky Petrouš.

I čtrnáctá Ostrava kvůli neuspokojivým výsledkům byla nucena sáhnout ke změně na trenérské lavičce, nejdřív ji vedl provizorně činovník klubu a člověk s mnohaletými trenérskými zkušenostmi Verner Lička. Nyní však Bazaly našly nového trenéra nastálo, stal se jím Slovák Karol Marko. "Změnili jsme některé věci z pohledu taktiky a hlavně bránění, na kterém jsme hodně pracovali, protože dostat v patnácti zápasech dvaadvacet gólů je opravdu moc," prohlásil Marko.

Domácí výběr nastoupí bez čtveřice marodů Vlčka, Naumova, Vyhnala a Jandu, zatímco hostům budou chybět jen oba zranění hráči Frejích a Šmejkal.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Kaufman, Čelůstka, Koubský, Hubáček - Hora, Belaid, Jarolím, Kisel, M. Černý - J. Černý.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Marek, Greguš - Varadi, Lukeš, Koukal - Zeher.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.25 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň15131142:1440
2.Sparta Praha15101425:1131
3.Sigma Olomouc1584329:1028
4.FK Jablonec1573526:1624
5.FK Mladá Boleslav1566325:1924
6.FK Teplice1573520:2024
7.Slovan Liberec1554620:2019
8.1. FC Slovácko1561817:2519
9.České Budějovice1546512:2318
10.FC Hradec Králové1545612:1817
11.1. FK Příbram154569:1517
12.Bohemians 19051544717:2016
13.Slavia Praha1536616:2115
14.Baník Ostrava1543816:2215
15.Zbrojovka Brno15401119:3112
16.FK Ústí nad Labem1526711:3112

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (717)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele