Gambrinus liga - souhrn 15. kola

05.11.2010, 22:11, aktualizováno 08.11.2010, 19:52
Komentáře a souhrny
Sparta v dohrávce bez potíží porazila Ústí a udržela se na druhé příčce před Olomoucí, která rozstřílela Budějovice. Po výhře v Ostravě je stále suverénní Plzeň, venku uspěly i Slovácko, Příbram a Bohemians. Liberec si poradil s Hradcem a Slavia podlehla doma Jablonci...

Sparta Praha - FK Ústí nad Labem 4:1

08.11.2010 18:00

Góly: 3. Manuel Pamić, 53. Leonard Kweuke, 62. Wilfried Bony, 89. Václav Kadlec - 80. Zdeněk Volek

Ztrátu na vedoucí Plzeň dokázala Sparta stáhnout opět na devět bodů. V dnešní dohrávce s Ústím nad Labem měla od začátku navrch a nakonec toho také využila. Bez problémů vyhrála 4:1.

Spartě vyšel vstup do zápasu skutečně na jedničku. Už po necelých třech minutách totiž vedla. Její rohový kop sice dokázali hostující obránci odvrátit, za šestnáctkou se ale dostal ke střele Manuel Pamič a jeho nádherná rána následně skončila v síti bezmocného Nováka. O pár okamžiků později mohlo být vyrovnáno. Na Doležalův centr ovšem v pokutovém území těsně nedosáhl útočník Tomáš Krbeček.

Ve 23. minutě nechybělo mnoho a Sparta mohla vést už o dvě branky. Po Podaného centru zakončoval Wilfried, jenže scházela mu přesnost. Obdobně dopadl také přesně po půlhodině hry, kdy minul bránu z těžké pozice. To jeho útočný parťák Kweuke si vedl o něco lépe. Obránce Džubana sice přetlačil, ale na brankáře Nováka nevyzrál.

I v úvodu druhé půle se dokázala Sparta prosadit. Ve 49. minutě sice Kweuke ještě hlavičkoval nad, o čtyři minuty se už však mohl radovat. Gólman Novák při odkopu nečekaně promáchl, kamerunský mladík se zmocnil míče a v poklidu zakončil do odkryté brány. Spolupráce dvou sparťanských Afričanů zafungovala výborně také o necelých deset minut později. Kweuke prostrčil míč na Wilfrieda, který rozvlnil síť střelou do protipohybu brankáře.

Letenští měli následně hned tři vynikající příležitosti, jak své vedení navýšit, jenže ani jednou nebyli schopni vstřelit gól. To se naopak povedlo hostům. V 80. minutě mířil do černého záložník Zdeněk Volek, který se prosadil nádhernou ranou z velké dálky. Gólman Blažek si sice na míč sáhl, ovšem vyrazit jej už nedokázal. I přes tuto drobnou nepříjemnost ale dokázala Sparta dovést zápas do vítězného konce. V samotném závěru navíc přidal ještě čtvrtý zásah střídající Václav Kadlec.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - 1. FK Příbram 0:1

07.11.2010 17:00

Góly: 67. Michal Klesa

Příbramští neměli v koncovce svůj den, přesto se jim podařilo Lejsala překonat a z Brna si odváží všechny body. Trenér Nádvorník se tak raduje z premiérové prvoligové výhry a nechává Zbrojovku na sestupu.

Po devíti minutách měl na svědomí první zajímavou střelu Rýdel, zpoza vápna mířil po zemi k pravé tyči, Hruška ale jeho pokus stačil vyrazit. Poté se však do šancí dostávali především hosté. V patnácté minutě ještě Klesa v nadějné pozici trefil pouze Hudce a za dalších osm minut se Divíšek natolik vyčerpal dlouhým sprintem, že sám před brankářem poslal míč daleko od vzdálenější tyče.

Ve 28. minutě vnikl do vápna Klesa a přihrál naprosto volnému Štochlovi. Lejsal na míč nedosáhl, ale hostující útočník usměrnil míč o decimetry vedle. Kdyby balón nezasáhl, zakončoval by u zadní tyče naprosto volný Divíšek.

A Štochl se v další gólové příležitosti objevil hned za další minutu, když unikl ofsajdové pasti, ale tváří v tvář brankáři na Lejsala nevyzrál. Brno se tak alespoň trochu ozvalo tři minuty před odchodem do šaten, když po přímém kopu hlavičkoval Hudec a Hruška musel krýt nadvakrát.

Brněnský obránce sehrál roli i na úvod druhé půle, když nechal do vápna projít Štochla, který z malého vápna neprostřelil Lejsala. Nezajímavý obraz hry, ve kterém měli nepatrně navrch v držení míče domácí, oživoval rychlý přechod do útoku v podání Středočechů, kteří se tak v 66. minutě ujali vcelku zaslouženého vedení.

Z levé strany se do vápna přes Matysku dostal agilní Štochl, který tentokrát volil zpětnou přihrávku na nehlídaného Klesu, ten tak neměl sebemenší problém uklidit míč do odkryté branky. Brno hrálo v křeči a hostům samozřejmě těsné vedení stačilo, zbytek utkání se tak dohrál bez výraznějších momentů.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko 2:3

07.11.2010 17:00

Góly: 68. Marek Kulič, 87. Jan Kysela - 10. Lukáš Fujerik, 56. Petr Švancara, 72. Václav Ondřejka

Překvapivý výsledek se zrodil na půdě Mladé Boleslavi. Nedávno Brnem zesměšněné Slovácko tu vyhrálo 3:2. Hosty nasměroval k výhře už v desáté minutě Fujerík a ve druhém poločase přidali branky Švancara a Ondřejka. Za domácí korigovali Kulič s Kyselou.

Utkání začalo ve zběsilém tempu a diváci byli svědky jedné šance za druhou. Už ve 2. Minutě utkání se ocitl ve stoprocentní příležitosti Marek Kulič, ale střelou o kousek minul branku. O chvíli později zase centroval Táborský a hlavičkující Mendy rovněž netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Další na řadě byli hosté, Švancara sklepl Valentův centr na Ondřejku a Šeda musel být v plné pohotovosti. V 10. minutě padla první branka zápasu, na Fujeríkovu prudkou a přesnou střelu byl Šeda krátký - 1:0 pro Slovácko.

Po půlhodině hry vyslal Kúdela krásnou kolmicí Řezníčka, ten však trefil je prostředek brány, a to byla jediná vada na kráse. Vzápětí šli domácí do přečíslení, Opielovu ránu Filípko zneškodnil, a to platilo i o dorážce Řezníčka. Zajímavý první poločas skončil překvapivým vedením Slovácka 1:0.

I v druhé části hry se hrál zajímavý fotbal, a co více, padaly branky. V56. minutě bylo srovnáno, o fotbalovou kulišárnu se postaral Petr Švancara. Stopera Dimitrovskiho ukázkově umotal a pak střelou do protipohybu překonal brankáře Šedu - 2:0 pro Slovácko. Mladoboleslavští se ale nevzdávali, po velkém závaru před Filipkem se mohl vyznamenat Dimitrovski, jenže se tak nestalo. Asi dvanáct minut po druhé brance Slovácka, se podařilo domácím zkorigovat. Kapitán Marek Kulič se zpoza velkého vápna nádherně trefil do šibenice a snížil.

Jenomže tento výsledek dlouho nevydržel, hned za čtyři minuty po brance domácích zvýšil na 3:1 pro Slovácko Václav Ondřejka, který unikl ofsajdu a zakončil. Boleslav nechtěla dvoubrankové vedení hostů akceptovat a znovu snížila. Stalo se tak tři minuty před koncem, kdy se Kysela opřel do odraženého balónu - 2:3. Závěrečný nápor domácích se ale nekonal, Slovácko vynikající výsledek udrželo a zvítězilo.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice 5:1

07.11.2010 17:00

Góly: 11. Michal Ordoš, 40. Pavel Šultes, 49. Michal Hubník, 68. Josef Laštovka (vl.), 69. Tomáš Hořava - 87. Rudolf Otepka

Sigma si bez větších potíží poradila s hosty z jihu Čech, kteří tak potřetí za sebou prohrávají na hřišti soupeře. Hanáci napravili své hradecké zaváhání a vysokým vítězstvím se minimálně do pondělí dotahují na Spartu.

Po šesti minutách zahodil obrovskou šanci Ordoš, když se po přiklepnutí od Petra dostal osamocen k zakončení z bezprostřední blízkosti. Bez přípravy pálil nad břevno. Za necelé dvě minuty už Hubník dokázal využít pasu za obranu a ťuknutím do míče na dlouhou nohu překonal vybíhajícího brankáře. Za toho ale v brance zaskočil Lengyel, který balón směřující do branky odvrátil hlavou.

A byl to právě zkušený jihočeský stoper, který se po centru Vepřeka z levé strany před malé vápno nechal předskočit Ordošem a připsal si tak na vrub první gól zápasu. Navrátilec do olomoucké sestavy se prosadil hlavou.

V 18. minutě nedokázal další povedenou přihrávku Petra přetavit v přesnou trefu Hubník. Jeho tečovanou střelu zpoza šestnáctky mířící do horního růžku vyrazil Kučera. Největší šanci hostů tak připravil pár minut před půlhodinkou hry Stráský, který se před vápnem nechal faulovat Dreksou.

Otepka přímý kop točil k bližší tyči, kterou nakonec také orazítkoval. Právě hříšný domácí obránce mohl pojistit vedení ve 33. minutě, když měl po rohu nebývale mnoho prostoru, hlavičkoval však těsně vedle.

Přesto se Hanáci druhého zásahu dočkali pět minut před koncem první půle. Po dalším centru z levé strany od Ordoše neuhlídal Lencevič s Lengyelem Šultese, který tak hlavičkou z malého vápna pokořil brankáře.

Vstup do druhého dějství měli Olomoučtí taktéž gólově vydařený. Janotka se uvolnil ve vápně, přihrál k druhé tyči, kam si nabíhal osamocený Hubník a do prázdné branky bez problémů skóroval. Pár minut po hodině hry se začali prosazovat i hosté. K jejich smůle do vlastní branky.

Na tento zápas dlouho nezapomene Laštovka, který se nepodíval na vyběhnuvšího Kučeru a hlavičkou tak poslal míč za jeho záda. Hned v další minutě pálil zpoza vápna Hořava a na teč Lengyela už brankář zareagovat nestihl.

Posledních dvacet minut tak bylo pouhou povinností, v nichž si Budějovičtí připsali alespoň čestný zásah, když chyby Dreksy využil Otepka a přízemní střelou pokořil nerozchytaného Drobisze.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Bohemians 1905 0:2

07.11.2010 17:00

Góly: 34. Milan Škoda, 76. Jan Štohanzl

Premiérové tři body ze hřiště soupeře vezou Klokani z Teplic. Hostitelé drželi po celý zápas míč častěji u svých kopaček a svého soupeře přehrávali, ale nešťastný hrdina Siva se dvěma hlavičkami zasloužil o skvělou produktivitu bojujících hráčů Bohemians.

Po osmi minutách hry prudce vypálil Ljevakovič a Sňozík dokázal vyrazit pouze k dorážejícímu Zoubelemu, ten však zamířil přímo do brankáře. Za čtyři minuty se stejný hráč ocitl znovu tváří v tvář Sňozíkovi, kterého tentokrát stačil přehodit, ale míč putoval vedle pravé tyče. Nedomohl se ani penalty po kontaktu s pražským brankářem.

Tepličtí byli lepší a gólově to mohl dát znát Mahmutovič, který si naběhl na centr Rosy k přední tyči, kde ztroskotal na solidním zákroku pětatřicetiletého strážce svatyně Klokanů. A severočeský kanonýr prověřil jeho kvality znovu v 18. minutě, když u stejné tyče střílel po zemi přes dobře clonícího Zoubeleho, ten se šance na dorážku nedočkal.

A tak přišel ve 34. minutě trest v podobě úvodní branky hostů. Nešpor posílal pas na vápno, kde ho nešťastně posunul za sebe Siva, který navíc přesně našel volného Škodu a pražský útočník rybičkou poslal míč za bezbranného Grigara.

Před odchodem do šaten měli domácí dvě příležitosti k vyrovnání. Ale Zoubele po pěti minutách od inkasované branky minul vzdálenější tyč a ve druhé minutě nastavení se po přímém kopu netrefil z voleje na malém vápně Mahmutovič.

Už po necelých třech minutách od změny stran musel Sňozík zachraňovat útlé vedení, když Mareš vypálil z dálky k levé tyči. Na dlouhou dobu to byla také jediná vydařenější koncovka domácích. Přes jasnou převahu přišla další až čtvrthodiny před koncem, Rosa hlavičkoval po rohu vedle.

Tepličtí se tak dočkali lekce z produktivity. "Zkrácený roh" zahrál Štohanzl nad zeď a podruhé v zápase pak poslal hlavičku na vlastní branku Siva. Tentokrát nebylo zapotřebí žádné pražské pomoci, Grigar byl na pokus vlastního obránce krátký.

Snaživí domácí nakonec mohli utrpět třígólový debakl, ale Škoda svůj únik proti Grigarovi zakončil lobem mířícím pouze do břevna. Teplice tak již potřetí Na Stínadlech prohrály.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 0:2

06.11.2010 18:20

Góly: 18. František Rajtoral, 77. Daniel Kolář

Plzeň potvrdila vynikající formu a zvítězila i na půdě Baníku Ostrava, tentokráte 2:0. Autory branek jsou Rajtoral a Kolář. Utkání bohužel narušovali nevychovaní fanoušci Baníku, kteří nebyli na stadionu přítomní, přesto se jim podařilo hru na delší čas přerušit.

Baník začal o trošku lépe a Robert Zeher se dvakrát tlačil do šance, z toho jednou útočník domácích nepřesně hlavičkoval. Hosté se připomenuli pohlednou kombinací, na jejímž konci byl Kolář a na poslední chvíli zasahující stoper Neves.

Pak už začali úřadovat "fanoušci" Baníku, kteří ale nebyli přítomni na stadionu a přesto dokázali vhodit na stadion nebezpečnou pyrotechniku. Výbušniny a dýmovnice způsobily, že viditelnost na hrací ploše byla velmi špatná a rozhodčí logicky přerušil hru. Mezitím policie řešila situaci mimo stadion a použitím slzného plynu zasáhla i diváky v ochozech. Opravdu málokdy vídaný jev.

Utkání se opět rozeběhlo zhruba po dvacetiminutovém, vynuceném přerušení. A Plzni jakoby to pomohlo, Pavel Horváth načechral pěkný centr na zadní tyč, kde byl osamocený František Rajtoral - 1:0 pro Plzeň. Ostrava zkoušela odpovědět prostřednictvím Frejlacha, ale chyběla přesnost v zakončení. Další šanci měla Plzeň, tvůrce hry Horváth vymyslel další parádní přihrávku, tentokrát na Koláře, který ale nedokázal nadvakrát překonat Daňka. Plzeň byla do konce prvního poločasu jasně nebezpečnější, další branku ale v první pětačtyřicetiminutovce nepřidala.

Po změně stran byl Baník o trošku aktivnější, rána Marka se ale nepotkala s přesností. Ostravští fanoušci se znovu připomněli po hodině odehraného času, kdy nejprve začali ve velkém odcházet, a poté se dostali do dalšího konfliktu s policií i s hostujícími fanoušky. Až do konce zápasu pak byly slyšet dělobuchy.

Hra ale pokračovala, Baník stále prohrával 0:1, takže bylo o co hrát. V 77. minutě ale bylo po nadějích, Horváth nacentroval na hlavu Jiráčka, ten hlavičkoval do míst, kam se neohroženě odvážil Kolář a díky této odvaze vstřelili hosté druhou branku - 2:0 pro Plzeň. Ostrava do konce utkání nebyla schopná nic vymyslet a zcela po zásluze prohrála.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FC Hradec Králové 3:0

06.11.2010 16:00

Góly: 63. Jiří Štajner, 76. Jiří Štajner, 88. Andrej Kerić

Trenér Petr Rada si premiéru na lavičce Liberec odbyl už minulý týden, avšak domácí premiéra ho teprve čekala. Ex-reprezentační kouč ji ale zvládl a především díky dvěma brankám Jiřího Štajnerova vyhrál Liberec nad Hradcem Králové 3:0. Mezi střelce se zapsal i chorvatský útočník Kerič.

Liberečtí začali náporem a Hradec se musel víceméně jenom bránit, ovšem domácí do zakončení nepouštěl. Střelu Gecova tečoval Wozniak, a byl z toho jenom rohový kop. Radovi svěřenci neustávali v aktivitě, po chybné rozehrávce Wozniaka s Fischerem se do šance dostával Breznanik, ale pas Štajnera byl přeci jenom o něco delší než by Breznanik potřeboval. Vyložená šance ne a ne přijít, na stadionu u Nisy ale byla skvělá atmosféra, o tu se starali spíše hostující fandové. Až těsně před odchodem do šaten se mohl měnit skóre, Štajner z rohového kopu našel na přední tyči Nezmara, který ale hlavou o kousek minul branku.

V prvním poločase byla tedy vidět jen jedna velká šance, za to však velmi dobrá atmosféra. Divákům nezbývalo nic jiného, než doufat, že jejich "miláčci” předvedou ve druhém poločase lepší fotbal, respektive, že přibude více šancí.

A Liberec jako by diváky vyslyšel a ve druhém dějství měl několik dobrých příležitostí na skórování. Taková příležitost přišla v 59. minutě, Breznaníkovu ostrou ránu Hanuš vyrazil jen před Nezmara, který opět minul a vzápětí Štajnera vychytal Hanuš. O dvě minuty později bylo před hradeckým brankářem znovu pořádně horko. Kerič našel volného Nezmara, jenž netrefil míč, poté vypálil zase Štajner a Hanuš opět předvedl dobrý zákrok.

Obléhání domácí branky nakonec přineslo kýžené ovoce, v 63. minutě vypálil křižnou střelu Štajner a Hanuš musel tentokrát lovit míč ze sítě - 1:0 pro Slovan Liberec. Ze strany domácích to nebylo vše, Nezmar šel po přihrávce Štajnera sám na Hanuše, jenže míč dlouho zpracovával a Wozniak mu ho nakonec sebral. Čtvrthodiny před koncem utkání vstřelili liberečtí důležitou druhou branku. Hradec se natlačil před branku Bičíka, avšak z následného brejku udeřil nádherným lobem Jiří Štajner - 2:0 pro Slovan Liberec.

Hradec i přes nepříznivý vývoj nehodlal zápas zabalit a ještě se pokusil něco vymyslet. Dobrou příležitost vstřelit kontaktní branku měl Dvořák a o chvíli později i kapitán Wozniak, jeho hlavičku zastavil až Bičík s Fleišmanem těsně před brankovou čárou. Hradeckým Votrokům ale nebylo přáno, v 88. minutě dorazil do branky Papouškovu ránu Kerič a stanovil konečný výsledek 3:0 pro Slovan Liberec.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Baumit Jablonec 0:3

05.11.2010 20:15

Góly: 28. Tomáš Pekhart, 36. David Lafata, 74. Petr Zábojník

Naprosto nezáživný duel plný taktických a technických chyb rozhodly tři hlavičky hostujících hráčů. Svou skvělou formu potvrdil další brankou bývalý útočník Slavie Tomáš Pekhart, trefil se i další bývalý hráč s hvězdou na srdci Petr Zábojník. Slavia se při případných výhrách soupeřů ze dna tabulky může znovu dostat až na poslední místo ligové tabulky.

Sešívaní přitom nezačali špatně a za prvních pětadvacet minut nepustili Jablonec do vážnější šance. Po šesti minutách přišly první dvě povedené slávistické akce. Nejprve pálil po hezké kombinaci ve středu pole Kisel vysoko nad branku, hned v zápětí pak nestačila Korešovi, stojícím na zadní tyči, ani fantastická Horova přihrávka a vyložená pozice, blonďatý záložník trefil dobíhajícího spoluhráče Kisela.

Slávisté pokračovali v zahazování šancí o dvacet minut později, a to i přesto, že ofenzivně laděný Jablonec od začátku ukazoval, že si do Edenu přijel pro tři body. Kisel s Korešem se snažili, jenže když se nedaří, tak se nedaří... Slovenský nejlepší střelec Slavie v letošním ročníku se dokázal probít k odraženému míči, jenže do rány mu úspěšně skočil obětavý Jablonský, mimochodem další bývalý hráč Slavie, a zblokoval ji na roh. Z něj vyplynula další šance, brankář Špit, který zase pro změnu prošel Spartou, neudržel poměrně snadný míč a dal tak hned dvě šance Korešovi, ten ale neměl svůj den.

A tak logicky přišel trest, a to hned dvojitý. Z pravé strany odcentroval Piták, také dříve působící ve Slavii, na přesný pas si bez povšimnutí domácích obránců naskočil kanonýr Pekhart a poprvé rozesmutnil fanoušky, kterým ještě nedávno sám tleskal. A o osm minut později, v šestatřicáté minutě, přišla téměř identická situace a druhý gól v síti bezmocného Zlámala. Pár rozdílů mezi oběma góly by se však přece jen našlo, centr přišel tentokrát z levé strany od Kovaříka, asi není nutné dodávat, že do Jablonce přišel z klubu působícího v Synot Tip Aréně, a hlavičkoval druhý z dvojice útočníků, David Lafata.

A Lafata se mohl radovat ještě jednou, do jeho první rány však skočil Janda, dorážku lapil brankář Zlámal. Slavia se v první půli zmohla už jen na jednu odpověď, Kiselova dělovka z voleje sice Špita protáhla, ovšem to je všechno.

Jablonec ve druhém dějství nepolevil, Zlámal si nemohl odpočinout, protože jeho obránci rozhodně nepracovali tak, jak měli. Pekhart tentokrát ve velké příležitosti selhal, Zlámal si připsal výborný zákrok. Hned v zápětí se mohl radovat také Piták, ovšem jeho chytrý lob skončil nad brankou.

Slavia byla bezmocná, o jedinou vážnější akci se postaral Belaid, jeho rána byla ale jak slabá, tak nepřesná. Proč by tedy Jablonec definitivně nerozhodl, když mu k tomu domácí tolik pomáhali? Na další centr, tentokrát ze středu hřiště po volném přímém kopu, si naskočil Petr Zábojník a srazil svého bývalého zaměstnavatele ještě více do kolen, pokud to ještě jde.

Slávisté nakonec dostali míč do branky, gól však pro ofsajd neplatil. Situace vypadala velmi komicky, protože Belaid mohl skórovat do prázdné branky, jenže střela mu nesedla, takže míč musel dorazit v ofsajdu stojící Milan Černý. Pochvalu si za tuto situaci zaslouží pomezní rozhodčí, ofsajd skutečně byl.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň15131142:1440
2.Sparta Praha15101425:1131
3.Sigma Olomouc1584329:1028
4.FK Jablonec1573526:1624
5.FK Mladá Boleslav1566325:1924
6.FK Teplice1573520:2024
7.Slovan Liberec1554620:2019
8.1. FC Slovácko1561817:2519
9.České Budějovice1546512:2318
10.FC Hradec Králové1545612:1817
11.1. FK Příbram154569:1517
12.Bohemians 19051544717:2016
13.Slavia Praha1536616:2115
14.Baník Ostrava1543816:2215
15.Zbrojovka Brno15401119:3112
16.FK Ústí nad Labem1526711:3112

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1079)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele