Gambrinus liga - souhrn 12. kola

15.10.2010, 20:14, aktualizováno 18.10.2010, 19:54
Komentáře a souhrny
Plzeň přehrála Brno a využila tak včerejší nabídku Sparty, která prohrála s Teplicemi, na zvýšení náskoku v čele ligy - ten nyní činí plných dvanáct bodů. Zaváhání Sparty využila i Olomouc, která po pondělní výhře nad Slováckem poskočila na druhé místo.Jablonec rozstřílel Příbram, Bohemians porazili Liberec a Hradec Králové remizoval s Mladou Boleslaví. Budějovice porazily Baník Ostrava. Slavia má z Ústí jen bod.

1. FC Slovácko - Sigma Olomouc 0:2

18.10.2010 18:00

Góly: 4. Tomáš Hořava, 69. Michal Hubník

Slovácko sice na svém hřišti ukázalo sílu a soupeře z Olomouce místy přehrávalo, nicméně hostující Sigma jeho šance přečkala a naopak domácím předvedla lekci z produktivity.

Do očekávaného zápasu dvou moravských týmů z horní poloviny tabulky vstoupili lépe Olomoučtí. Nekoncentrovanost Slovácka z úvodu utkání využil hned ve třetí minutě po Petrově přiťuknutí reprezentant do 21 let Hořava. Hosté i nadále dokazovali proč letos patří v lize k tomu nejlepšímu a Slovácko ze začátku nepřipustili k jejich obvyklému domácímu tlaku.

Zhruba od dvacáté minuty se však obraz hry začal měnit ve prospěch domácích. Nepříjemnými výpady po křídlech a následnými centry dostávalo Slovácko obranu Sigmy pod tlak. Do zakončení se dostával zejména aktivní Ondřejka. V největší šanci domácích se v 35. minutě ocitl Volešák, ale jeho střelu bravurně vyrazil Drobisz. Za neustálého povzbuzování v Uherském Hradišti tradičně výborného publika se domácí snažili o vyrovnání, Olomouc se ale do přestávky dokázala ubránit.

Druhá půle již nabídla méně ofenzivní podívané. Logicky aktivnější byli domácí, zatímco Olomouc si spíše hlídala zadní vrátka a pokoušela se o nebezpečné výpady. Jeden z nich mohl zakončit v 61 minutě opět Hořava. Po nudnější mezihře přišla v 70. minutě zničehonic další pohroma pro domácí. V době kdy pomalu startovali svůj závěrečný tlak, prodloužil centr olomouckého Petra smolně stoper Mezlík na volného Hubníka, který prokázal svůj střelecký instinkt. Uklidil míč k tyči Filipkovy brány a připsal si již 8. gól v sezoně - 0:2.

Sigma si závěr utkání pohlídala. K větší příležitosti se dostal jen domácí Nestorovski, situaci však vyřešil zbrkle. Poslední minuty se dohrávaly v poklidu, domácí se sice ještě snažil vyburcovat svými gesty Švancara, ale na skóre se nic nezměnilo.

Slovácko ztratilo tři body na domácím hřišti poprvé v sezoně, přičemž teprve podruhé nevyhrálo. Naopak Sigma se po dvou prohrách vrací do boje o přední příčky a díky lepšímu skóre ji patří druhé místo před Spartou, jen za suveréní Plzní.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Baník Ostrava 2:1

17.10.2010 17:00

Góly: 13. Pavel Mezlík, 66. Zdeněk Ondrášek - 25. Radim Řezník

Ostravský Baník neprodloužil na jihu Čech sérii zápasů bez prohry a z Českých Budějovic odjíždí s prázdnou. Dynamo si naopak po výsledku 2:1 ve vyrovnané tabulce polepšilo.

Duel celků, které měly na svém kontě před zápasem shodně 12 bodů, rozehráli aktivněji hosté, kteří svou nebojácností potvrdili zvýšené sebevědomí z posledních utkání. Byli to však domácí, kteří se zásluhou střely záložníka Mezlíka dostali do vedení. Hosté se ovšem nenechali zaskočit, nadále vyvíjeli aktivitu a snad za jejich snažení jim domácí kapitán Horejš nabídl svou hrubkou vyrovnání. Řezník zakončoval do prázdné brány. V prvním poločase ještě zahrozil hlavou domácí Riegel a na druhé straně také Zeher, který však tváří v tvář gólmanu Kučerovi nepředvedl povedený lob.

Ve druhé půli pokračoval vyrovnaný souboj. Nejprve tečovanou střelu Zehera vytáhl domácí brankář na roh, později zase ostravského Baránka nepřekonal aktivní Mezlík. O osudu utkání rozhodl v 66. minutě nejlepší střelec Dynama Ondrášek, který svým pátým gólem v sezóně poslal České Budějovice do vedení. Domácí se následně stáhli do o obrany aby drželi své jednobrankové vedení. Baník sice tlačil, ovšem do větší příležitosti se v závěru utkání nedostal. Z vyrovnaného zápasu si tak důležité tři body odnášejí České Budějovice, Baník jede domů s prázdnou.

Více informací k zápasu

FK Ústí nad Labem - Slavia Praha 1:1

17.10.2010 17:00

Góly: 68. Tomáš Krbeček - 66. Karol Kisel (pen.)

Slavia nevyhrává ani v Teplicích proti nováčkovi z Ústí, přestože déle jak půlhodiny hráli domácí bez vyloučeného Janů. Pražané měli ve druhé půli jasnou převahu v držení míče, Buček však mnoho práce neměl. Oba týmy se tak nadále trápí na chvostu ligové tabulky.

Ačkoliv Slavia nastoupila s chutí útočit, postupem času hráči Ústí vyrovnali hru a nakonec právě oni měli blíže k otevření skóre. Ani domácí však solidní míče do vápna nedokázali proměnit v gólem zavánějící střelu. Po změně stran měla Slavia spoustu času, aby rozhodla proti oslabenému soupeři, nicméně vedení udržela pouhé dvě minuty.

Když v úvodu mířil Kisel nepřesně a Janda hlavičkoval nedůrazně jen do brankáře Bučka, chyběly jen centimetry Krbečkovi, aby ve 21. minutě poslal do vedení domácí. Po ledabyle odvráceném stříleném centru z přímého kopu Doležala, vrátil stejný hráč balón do vápna a volný plzeňský odchovanec se na hranici penalty k míči těsně nedotáhl.

Okolo třicáté minuty se hned dvakrát dostal do zakončení Kraut. Nejprve se po šťastném odrazu dostal ke střele z patnácti metrů a nebezpečný pokus Koubský nechtěně tečoval mimo. Po chvíli se domácí útočník dostal ke střele z malého vápna, ale tísněn a v pádu nenadělal Zlámalovi svou střelou mnoho potíží.

Ze šaten přišli více nabuzení hosté a po pěti minutách měl na kopačce gól Černý. Ten se dostal přes spící obranu a lobem dokázal překonat Bučka, jenže pomalý pokus odvrátil před brankovou čarou Džuban.

Větší trable tak přišly v 55. minutě. Již jednou trestaný Janů musel zastavit rozbíhajícího se Horu, který hnal své spoluhráče do přečíslení, a sudí se rozhodl ukázat domácímu hráči rovnou červenou kartu.

Slávisté využili přesily v 66. minutě, když Valenta nešťastně zastavil hlavičku Milana Černého rukou. K penaltě se postavil Kisel a zamířil k pravé tyči, u které Bučkovi scházely centimetry.

Mohlo se zdát, že zbytek zápasu už bude pouhou povinností, opak byl však pravdou. Neuběhly ani dvě minuty, Doležal z levé strany nacentroval k malému vápnu na přední tyč, Trapp nechal za sebou volného Krbečka a ten hlavičkou nedal Zlámalovi šanci reagovat.

Čtvrthodinky před koncem se po brejku dostal díky zpětné přihrávce ke značce pokutového kopu ke střele Vyhnal, ale jeho pohotový pokus vyrazil Džuban nad břevno. V samotném závěru se pak zvýšila tepová frekvence v táborech obou týmů.

Nejprve se v malém vápně snažil Bučka ukličkovat Trapp, za brankovou čáru míč nedopravil. Na druhé straně pálil po odvráceném rohu Veverka, ale jeho přízemní pokus k tyči Zlámal bravurně vytáhl. Když se z kopačky Milana Černého odrazil po skluzu Džubana mimo, rozešla se mužstva smírně.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav 0:0

17.10.2010 15:00

Góly: -

Mladá Boleslav pokračuje v dlouhé sérii bez prohry, kterou dnes prodloužila na sedm zápasů. Nováček z Hradce naopak potřetí za sebou před vlastními fanoušky pouze remizoval.

Přitom už po dvou minutách neměl daleko k otevření skóre Dvořák. Po centru Kasálka hlavičkoval Pilař a mladý útočník jen těsně míč na malém vápně nezasáhl. Následný chaos vyřešil odkopem Miller.

Za další minutu pak po souhře s Rezkem předložil stejnému hráči další tutovku znovu Pilař, ale Dvořák opět netrefil míč dle svých představ. Parádní úvod nedovršil přesnou trefou ani Hochmeister, jehož přímý kop z více jak třiceti metrů Miller vyrazil.

Slibný úvod pak bohužel zůstal bez navázání, když tak po kombinaci Chramosty s Kuličem zastavil zkušeného útočníka na poslední chvíli Kasálek, zůstal poločas bezbrankový.

Ani změna stran nepřinesla do utkání svěží tempo. Chvíli před hodinou hry se po neúspěchu Poděbradského dostal k centru i Rezek, ale Dvořák v další gólové pozici hlavičkoval mimo tři tyče.

Postupem času se zdálo stále více zřejmým faktem, že se oba týmy uspokojí remízou a většinu doby tak míč strávil u půle. Devět minut před koncem pak nedokázal Chramosta využít přímého kopu těsně za vápnem, kde Hochmeister fauloval Procházku, a branku minul. Nudný druhý poločas tak úspěšný pokus nepřinesl.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - 1. FK Příbram 5:1

17.10.2010 15:00

Góly: 45. Tomáš Pekhart, 55. Jan Kovařík, 74. Anes Haurdič, 78. Karel Piták, 83. Tomáš Pekhart - 90. Michal Klesa

Jablonečtí fotbalisté deklasovali Příbram 5:1 a pořádně tak znepříjemnili premiéru trenéra Nádvorníka na lavičce hostů.

Příbram nevstoupila do zápasu špatně, jako by chtěla vyvrátit fakt, že disponuje nejhorším útokem ligy. Byli to však domácí, kteří se po úvodním oťukávání dostávali do zajímavějších šancí. Nejprve Pekhart z voleje netrefil bránu, později se proti hlavičce Drska blýskl zákrokem hostující brankář Hruška.

Ve 40. minutě nevyužil obrovskou šanci Lafata, když v situaci sám na gólmana netrefil bránu. V závěru poločasu pokračoval tlak domácích, který nakonec přinesl ovoce v podobě vedoucí branky Tomáše Pekharta. Útočník, který v týdnu dovedl reprezentaci lvíčat na mistrovství Evropy tak potvrdil výbornou formu z posledních utkání.

I do druhé půle vstoupili lépe domácí a hned v prvních minutách trefil Vošahlík tyč. Na druhé straně zahrozil Pleško, ovšem proti vyrovnání byl brankář Jablonce Špit. Uklidnění do domácích řad přinesl Kovařík, který střelou pod břevno zvýšil na 2:0. V závěru utkání pak zhruba 2500 diváků mohlo sledovat exhibici svého týmu. Góly Haurdiče, Pitáka a znovu Pekharta v rozmezí necelých deseti minut znamenaly pro Příbram ostudný výsledek 5:0. Ani gól Klesy ze samého závěru utkání nemohl napravit dojem z příbramského vystoupení a nový trenér Příbrami tak bude mít do dalších zápasů určitě co napravovat.

Jablonec naopak po nepovedeném vstupu do soutěže vyhrál podruhé za sebou a po stabilnějších výkonech z posledních utkání se v tabulce dostává na příčky, které se od něj před sezonou čekaly.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno 4:1

17.10.2010 15:00

Góly: 16. Milan Petržela, 27. Jan Rezek, 71. Jan Rezek, 79. Daniel Kolář - 40. Tomáš Michálek

Plzeňská mašinérie pokračuje na plné obrátky a má stále větší grády! Dnes odpoledne pocítila před sezónou netušenou sílu plzeňského mužstva brněnská Zbrojovka, která ze západočeské metropole odjíždí se čtyřbrankovým přídělem.

Viktoria nyní chová úctyhodný dvanáctibodový náskok, jenž je perfektním odrazovým můstkem k boji o titul. Náskok Plzně je pro ostatní protivníky v boji o ligové vavříny alarmující, a tak se očekává, že se Plzeň stane lovnou zvěří pro celý peloton šampionátu.

O vítězství mimo jiné rozhodl dvěma brankami ostrostřelec Jan Rezek, který se tak prostřílel do čela tabulky střelců, v níž mu velmi zdárně sekunduje kolega Daniel Kolář.

Již od úvodních minut byla Viktorka mnohem aktivnější a brněnskou jedenáctku přehrávala. Hrálo se celkem v dobrém tempu, a tak nemusely pěkně zaplněné ochozy ve Štruncových sadech na první šanci dlouho čekat. První branku neuznal soudce pro evidentní Petrželův ofsajd, na druhé straně nevyužil Hodek velice dobře vedený protiútok.

Ve chvílích, kdy se Brno vymanilo z úvodního náporu, přišla první trefa utkání, kterou zaznamenal velmi aktivní Milan Petržela. Gólovou radost mu nepřekazil ani Martin Lejsal, který míč málem stačil zastavit. V osmadvacáté minutě se Plzeň dočkala zasloužené pojistky. Hudec naprosto zbytečně fauloval pronikajícího Petržalu a byl odpískán pokutový kop, který s naprostým přehledem proměnil kanonýr Jan Rezek.

Neuběhlo ani dvanáct minut a Zbrojovka překvapivě snížila. Po brejku brněnští fotbalisté na chvilinku uzamkli Plzeň na její polovině, resp. v pokutovém území, kde se podařilo Simerského střelu Pavlíkovi s obtížemi vyrazit na připraveného Tomáše Michálka, který ji obratem poslal do sítě bezmocného plzeňského brankáře. Na světelné tabuli tak po první půli svítilo pro plzeňské fotbalisty příznivé, přesto ještě neuspokojující skóre 2:1.

Po obrátce již nebylo pochyb o tom, který tým uzme tři body. Přibližně po hodině hry už byla převaha Plzně neúnosná a brněnští zadáci měli plné kopačky a hlavičky práce, aby zastavovali a odvraceli jeden útok za druhým. Přesto se domácí dopustili několika chyb v rozehrávce, které by nemusely v konfrontaci s lepšími mužstvy dobře dopadnout, tedy skončit nebezpečným útokem či dokonce brankou.

V jednasedmdesáté minutě přišla pojišťující trefa Jana Rezka, který neměl problém umístit do prázdné branky Lejsalem vyraženou Kolářovu střelu. Právě Daniel Kolář se mohl za necelých osm minut radovat ze své trefy. Pětadvacetiletý sparťanský odchovanec se představil ve fantastickém světle, když v kooperaci s přihrávajícím Jiráčkem vyšachoval obranu i brankáře Lejsala a vstřelil čtvrtou branku Plzně, po níž už nedošlo na stadionu k ničemu jinému, než ke střídáním a zejména otevřenému potlesku a skandování plzeňského publika.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Teplice 0:2

16.10.2010 18:20

Góly: 31. Erich Brabec (vl.), 66. Aidin Mahmutovič

Květen 2005 již není datem poslední teplické výhry na Letné. Po pěti utkáních Sparta poznává hořkost porážky, smolně totiž přispěla k třízápasové sérii Teplic plné bodů a žádných inkasovaných branek.

Na kopačkách hráčů obou týmů šla znát nervozita a o nepřesnosti tak nebylo nouze. Nad svým soupeřem měli převahu Pražané, ale taktika centrovaných balónů do vápna postrádala přesnost a průbojnost útočících hráčů.

V 17. minutě se užuž cpal ke střele Kadlec, když si balón od Sionka ztlumil na prsa, ale důrazní obránci ho vystřelit nenechali. Následné dlouhé míče často adresáta v rudém dresu nenašly a ledovou sprchu tak pustil na domácí Mahmutovič.

Lépe řečeno se zmrazili sami sparťanští hráči. Sionko zbytečně přišel o balón, z velké dálky pak napřáhl teplický útočník, jehož nepříliš povedený pokus "dokonale" tečoval Brabec do protipohybu Blažka, který zkamenělý pouze sledoval, jak se míč došourá do jeho sítě. Když brzké vyrovnání odmítl Grigar a Sionka zklamal vytěsněním na roh, šli hosté do šaten za překvapivého vedení.

Po změně stran se domácí samozřejmě hnali za vyrovnáním. Blízko k němu měl Wilfried, který po kombinaci Kadlece s Vackem usměrňoval míč na dlouhou nohu do odkryté branky, nicméně minul. Ještě blíže pak měl v další moment ke gólu Sionko, který zpoza vápna točil míč ke vzdálenější tyči a Grigar čarovným zákrokem vytěsnil levou rukou na břevno.

Krátce po hodině hry se s neúspěchem potácel i Podaný, který po rohovém kopu z pár kroků napálil pouze hradbu těl. V následující minutě nevyzrál jedovatou ranou zpoza šestnáctky Pamič, jehož prudký pokus Grigar dokázal u pravé tyče chytit.

Koho by pak nezarazila další přesná trefa hráče ve žlutém dresu. Vidlička svým centrem úspěšně hledal Mahmutoviče, kterého nechal nehlídaného za svými zády nešťastný hrdina Brabec a teplický útočník prudkou hlavičkou nedal Blažkovi žádnou šanci.

Sparťanskou křeč nerozmasíroval ani Kucka, který z dvaceti metrů protáhl svým přízemním pokusem Grigara. Blažkův předchozí zákrok proti střele Sivy tak napomohl pouze k nižší prohře favorizované Sparty.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Slovan Liberec 3:1

15.10.2010 18:15

Góly: 61. Igor Držík, 74. Milan Škoda, 84. Martin Nešpor - 26. Michal Breznaník

Díky třem přesným trefám v druhé půli slaví klokani vítězství. Po šesti domácích utkáních tak mají stejný počet bodů jako za celou loňskou sezónu v Ďolíčku. Zároveň tak bodově dotáhli Liberec, ten si připsal čtvrtou porážku na hřišti soupeře v řadě.

Bohemians avizovali útočný fotbal, ten se ale od počátečních minut potýkal s naprostou bezzubostí. Liberečtí tak nepotřebovali žádnou převahu, aby se v první půli dostali do vedení. Změna stran také přinesla změnu v koncovce domácích, kteří využili tristních chyb liberecké obrany.

Po deseti minutách hry se ozval Bosančić, který po individuální akci ztroskotal svým stříleným centrem z úhlu na pozorném Sňozíkovi. Ve dvacáté minutě zaujal svým průnikem zástupce starší liberecké generace, když se Štajner dostal do vápna přes Cseha. Následný sražený pokus získal před malým vápnem Kerič, který pálil z otočky pouze do Nikla.

Jenže za šest minut se už hosté radovali. Štajner stihl míč ještě na hřišti, zpětným centrem do vápna našel Bosančiće, který hlavičkou přiťukl na zcela volného Breznanika. Jeho střelu levačkou pak stihl brankář srazit pouze k bližší tyči.

Neuběhlo ani sto dvacet sekund a s klokany mohlo být ještě hůře. Sňozík vystartoval mimo vápno pozdě, Kerič si stihl míč posunout a po pádu by se dala očekávat červená karta pro domácího brankáře. Liberecký útočník se ovšem snažil míč neúspěšně doběhnout a domácí fanoušci mu mohli pouze poděkovat.

Pět minut před poločasem vyslal první zajímavější střelu na Bičíka Štohanzl, brankář Severočechů ale dokázal míč bez větších problémů vyrazit do bezpečí. Když Štajnerovu dělovku srazil beztrestně rukou Nikl, šlo se do šaten za nejtěsnějšího vedení hostů.

Po změně stran opět zahrozil Liberec. Papoušek poslal výtečnou přihrávku do vápna na Gebre Selassieho, který se vyběhnuvšího Sňozíka snažil přehodit. Domácí brankář se štěstím vyrazil míč tělem na horní síť.

Pražané se tak po chvíli mohli radovat z vyrovnání. Přímý kop odvrátil Dejmek před vápno pouze k Držíkovi, který pohotově poslal míč k levé tyči a Bičík se už natahoval marně.

V 68. minutě se k tečovanému centru dostal Bosančić, na vápně si udělal prostor pro střelu a jeho přízemní pokus k levé tyči musel Sňozík vyrazit jednou rukou. Čtvrthodiny před koncem tak fanoušky hostů dokonale zmrazil střídající Škoda.

Stačily mu totiž pouhé dvě minuty, aby využil nedůslednosti libereckých stoperů, naskočil si na centr Jindříška a hlavičkou opřel míč o pravou tyč. Balón se pak odrazil znovu k němu a stále nikým neatakován rozvlnil síť hlavičkou do protipohybu Bičíka.

Bohemians se překvapivě nestáhli, stále pokračovali v dobývání libereckého vápna a odnesli si zasloužené ovoce. Gecov zazmatkoval, míč získal Hartig a s trochou štěstí se prodral přes další dva obránce. V pádu pak parádně přehodil Bičíka, jenže čtvrtou ligovou trefou mu ukradl vlastní spoluhráč. Balón jasně směřující do branky napálil do sítě pár decimetrů před čarou Nešpor.

Dokonat tragický osud zápasu pro Severočechy mohl Škoda, který po špatném vyběhnutí brankáře hlavičkoval jen těsně vedle vzdálenější tyče. Klokani se tak radují z výhry 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň12111033:834
2.Sigma Olomouc1264221:722
3.Sparta Praha1271418:922
4.FK Teplice1263316:1321
5.FK Mladá Boleslav1255218:1220
6.FK Jablonec1252519:1417
7.1. FC Slovácko1251614:1516
8.České Budějovice1236310:1415
9.FC Hradec Králové1235410:1314
10.Bohemians 19051234514:1613
11.Slovan Liberec1234515:1813
12.Baník Ostrava1233611:1712
13.1. FK Příbram123367:1412
14.Slavia Praha1225511:1711
15.FK Ústí nad Labem1225510:2311
16.Zbrojovka Brno1230912:299

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (504)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele