Gambrinus liga - preview 12. kola

15.10.2010, 08:34, aktualizováno 18.10.2010, 08:48
Previews
Olomouc by se ráda vrátila na vítěznou vlnu, tři body z dnešní dohrávky by znamenaly dotažení se na druhou Spartu. Sigma ale jede na půdu Slovácka, kde ji nečeká snadná práce.
1. FC Slovácko - Sigma Olomouc  (pondělí 18:00)
Pondělní dohrávku 12. kola obstará zápas mezi domácím Slováckem a Olomoucí. Tým z Uherského Hradiště bude chtít potvrdit svou sílu na domácích hřištích, zatímco Hanáci by rádi odčinili poslední dvě porážky v řadě.

Z pěti domácích zápasů vyhráli čtyřikrát a pouze jednou remizovali. Taková je bilance zatím doma neporažených hráčů sedmého Slovácka. Bodovat hodlají i v pondělí před televizními kamerami. "Neberu vůbec v potaz, že Sigma v posledních dvou kolech nebodovala a nevstřelila branku. O to větší může být motivace tuto bilanci ukončit," řekl trenér domácích Miroslav Soukup.

Výborný start do nové ligové sezony měli fotbalisté Olomouce, ale jejich výkon před reprezentační přestávkou se nedá označit za uspokojivý. V posledních dvou duelech vyšli bodově naprázdno a velice špatná je i střelecká produktivita Hanáků. Proto jim v tabulce patří až páté místo v tabulce, které by rádi opět vylepšili. "To se někdy ve fotbale stává. Měli jsme v Teplicích i doma proti Spartě šance, které jsme neproměnili," prohlásil kouč hostí Zdeněk Psotka, jehož svěřenci ještě nikdy v Uherském Hradišti nezvítězili.

Domácí budou postrádat vykartovaného Košúta a zraněné duo Urbánka s Cleberem. Hosté přijedou skoro kompletní, pouze bude chybět zraněný Kučera.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Mezlík, Reinberk, Kubáň - Volešák, Kordula, J. Valenta, Fujerik - Ondřejka, Švancara.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Dreksa, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Petr, Hubník, Šultes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav  (neděle 15:00)
Ještě více se vzdálit sestupovým příčkám se bude snažit Hradec Králové v souboji s aspirantem na evropské poháry Mladou Boleslaví.

Hradec Králové by jistě rád navázal na výhru v Brně z posledního ligového kola. Doma se může pochlubit zajímavou bilancí, kdy stejně jako České Budějovice dokázal porazit Spartu i Jablonec a prohrál pouze s dosud neporaženou Plzní. Nováček se jistě bude moci opět spolehnout na výbornou fotbalovou kulisu stadionu Pod Lízátky. "Čeká nás velmi těžké utkání a pro nás hodně důležité. Pokud se nám podaří potvrdit vítězství z Brna, dostali bychom se do relativně klidnějšího středu tabulky, s odstupem na poslední místa," uvedl k důležitosti utkání trenér domácích Václav Kotal.

Hosté se zase budou snažit prodloužit sérii šesti zápasů bez porážky. Mladoboleslavští můžou být spokojeni se vstupem do soutěže. Po jedenáctém kole jim patří čtvrté místo jen o skóre za třetí Olomoucí. Ze hřišť soupeřů však přivezli tři body naposledy v prvním kole, když v Teplicích porazili Ústí nad Labem 2:0. "Pro udržení kontaktu s čelem tabulky potřebujeme opět venku naplno bodovat. Proto budeme všemi silami o tři body usilovat v Hradci Králové, jehož kvality ctíme," prohlásil boleslavský trenér Karel Stanner.

Votroci přišli v reprezentační přestávce o zraněného brankáře Lindra, jehož nahradí reprezentant do 21 let Hanuš. Jinak má trenér Kotal k dispozici kompletní tým, do hry se po zranění dostává také Štěpán, který však ještě o víkendu nastoupí za rezervu. Hráčský kádr pohromadě má také mladoboleslavský trenér Stanner. Chybí mu jen útočník Kerem Bulut, který se ještě nevrátil z Austrálie, a rekonvalescenti Tomáš Hrdlička s Ondřejem Zahustelem.

Zajímavým bude duel pro hráče v dresu Mladé Boleslavi Kuliče a Rolka, kteří jsou odchovanci hradeckého fotbalu. Naposledy se obě mužstva utkala v sezóně 2003/2004 ještě ve druhé lize, v obou duelech se radovali domácí.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Wozniak, Chleboun, Poděbradský - Karal, Hochmeister, Janoušek, Fischer, Rezek - Pilař, Dvořák.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Rolko, Dimitrovski, Fabián - Mendy, Opiela, Procházka, Táborský - Kulič, Chramosta.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.10 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - 1. FK Příbram  (neděle 15:00)
Jablonec v domácím prostředí v rámci 12. kola české nejvyšší soutěže přivítá Příbram. Domácí se v neděli pokusí navázat na výhru z uplynulého kola, zatímco hosté by rádi na Střelnici zlomili jedno prokletí trvající pět let.

Po třech prohrách v řadě přišla vytoužená výhra pro Jablonec, když před reprezentační přestávkou zvítězil nad Ústím 2:0. A v nadcházejícím zápase chce sedmý tým tabulky rovněž uspět. "Jsme v situaci, kdy si nemůžeme dovolit rozdávat doma body. Cíl je proto jasný, hrát na vítězství a v tabulce zase poskočit výš," vytyčil jasné cíle trenér domácích František Komňacký. Ten bude postrádat v sestavě pouze rekonvalescenta Krajčíka.

Dlouhých pět let nedala Příbram v Jablonci žádný gól, i když v posledních třech vzájemných zápasech uhrála dvakrát bezbrankovou remízu. Tuto nepříznivou bilanci se pokusí konečně prolomit. "Soupeř zatím nepředvádí takové výkony, jaké by chtěl předvádět. Věřím, že jejich matných výsledků využijeme," řekl nový kouč hostí Roman Nádvorník, jehož tým by měl nastoupit v kompletním složení. Nejistý je pouze start Wágnera.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Pavlík, Drsek, Jablonský - Vošahlík, Piták, Loučka, Kovařík - Pekhart, Lafata
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Divíšek - Klesa, Macek, Tarczal, Pleško - Huňa, Jurdík.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.40 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno  (neděle 15:00)
Suverénní Plzeň má velkou šanci odskočit na čele tabulky a ještě zvýraznit svůj náskok na 12 bodů. Zbrojovka Brno ale nejede do Plzně na výlet, vedoucí mužstvo chce minimálně potrápit, nejlépe obrat o body.

Sparta svůj zápas prohrála a před Plzní stojí nová výzva - odskočit už na dvanáct bodů. Pokud by se to povedlo, Viktorka by měla luxusní náskok. Ovšem ještě nepředbíhejme, ve fotbale se stávají nejrůznější věci a Plzeň rozhodně nesmí nic podceňovat.

A to platí i o zápasu s Brnem. Je jasné, že zápas vedoucího celku s posledním by měl být hladkou záležitostí pro domácí výběr, ovšem trenér Vrba varuje: "Brno, stejně jako většina mužstev venku, bude vycházet ze zajištěné obrany a bude chodit do brejkových situací. Na druhou stranu složení Brna je takové, že hráči chtějí hrát fotbal, chtějí hrát kombinačně. Určitě se nezaměří jen na defenzivu. Podcenit Brno by se mohlo ošklivě vymstít."

Zatímco Plzeň bojuje o titul, tak Brno má zcela jiné starosti. Po jedenácti kolech je tento tým na posledním místě a vůbec se mu nedaří. V minulém kole Zbrojovka nestačila před domácím publikem na Hradec - s nováčkem prohrála 1:2 a jen podtrhla velkou bídu.

Domácím bude pro zranění scházet Kolář, jinak ale bude mít trenér Vrba k dispozici všechny hráče. To jeho brněnský protějšek Karel Večeřa má více starostí, už v minulé sezoně Brno sužovala zranění a nejinak je tomu i letos. Ve Štruncových sadech se neobjeví Došek, Rabušic, Křeček, Kovačevič, vykartovaný Husár a Rýdel, zde se kluby dohodly.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Jiráček - Bakoš, Rezek
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Dřížďal, Trousil, Hudec, Hamouz - Michálek, Dostálek, Polách, Střeštík - Hodek, Kalabiška
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.27 - 4.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - Baník Ostrava  (neděle 17:00)
Soubojem dvanáctibodových týmů z druhé poloviny tabulky pokračuje dvanácté kolo domácí ligové soutěže. Baník se pokusí navázat na zlepšené výkony z posledních kol na půdě remízových králů z Českých Budějovic.

Dynamo sice v letošní sezóně prohrálo pouze třikrát, tedy stejně jako Sparta, nicméně již šest remíz z dosavadních jedenácti kol Českým Budějovicím nedovoluje atakovat vyšší příčky. Domácí trápí především nízká střelecká potence, po Příbrami má druhý nejnižší počet vstřelených branek. Jinak je ovšem zdobí zajímavá bilance, v domácích zápasech totiž dokázali porazit Spartu či Jablonec a prohráli pouze se suveréní Plzní. Před svým soupeřem z Ostravy mají domácí respekt. "Baník se nachází na místech kam nepatří, má výborný tým a bude chtít vyhrát i u nás," uvedl asistent trenéra domácích Skála.

"Budějovice těžko vyhrávají, ale neprohrávají. Je to zkušený tým, ovšem šanci máme, i když soupeř je nevyzpytatelný," zhrnul dosavadní výkony Dynama trenér Baníku Koubek. Letní zemětřesení v kádru jeho mužstva mělo na tým Ostravy větší dopad než se čekalo a po osmém kole se Baník krčil s pěti body na posledním místě tabulky domácí ligy. Ve vyrovnané tabulce však díky šňůře tří zápasů bez porážky poskočil před tímto kolem na jedenácté místo, o skóre před svého dnešního soupeře z Českých Budějovic. Na hřištích soupeřů však Baník zatím nedokázal vyhrát, dosud si odvezl pouze remízy z Příbrami a z duelu s Bohemians 1905 při nelichotivém skóre 2:10 z venkovních zápasů.

Trenér Dynama Šilhavý má k dispozici kompletní tým, kromě dlouhodobě zraněných Benáta a Leštiny. Baník nemůže počítat se zraněným obráncem Šmejkalem, naopak připraven je po třech týdnech brankář Daněk. V loňské sezóně dokázali oba týmy vyhrát na hřišti soupeře.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Lencevič, Riegel - Hudson, Černák, Otepka, Lengyel, Mezlík - Ondrášek.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Řezník, Neuwirth, Neves, Marek - Lukeš, Greguš, Frejlach - Koukal, Varadi, Zeher.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.80 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Ústí nad Labem - Slavia Praha  (neděle 17:00)
Před pár dny válčily spolu o postup v tuzemském poháru, nyní se znovu střetnou tentokrát v rámci ligové soutěže. Řeč je o týmech Slavie a Ústí. Pohárové utkání skončilo vítězstvím Slavie.

Slávisté jsou po jedenácti kolech třetí. Ale od konce. Takový průběh sezony si příznivci sešívaných ani v nejčernějších snech nepředstavovali. K lepším výsledkům má přispět i nový kouč Michal Petrouš, jenž nahradil Karla Jarolíma. Petroušova premiéra před reprezentační přestávkou v domácím zápase s Plzní (0:1) sice nevyšla, ale herně Slavia nepropadla. Nyní zajíždí do Ústí s jasným cílem vyhrát a vzdálit se sestupovým pozicím. "Musíme hrát s plným nasazením, šlapat soupeři na paty. To je cesta, která nás přivedla k vítězství v poháru," řekl kouč hostí Petrouš.

Ústí má stejný počet bodů jako Slavia a oběma týmům patří čtrnáctá, respektive patnáctá pozice. A pouze bod je dělí bod od samotného dna tabulky. Svěřenci Svatopluka Habance v poháru se Slavií neuspěli, v neděli mají možnost nápravy. "Naším cílem v poháru bylo Slavii potrápit a ještě více snížit její sebevědomí, což se nám snad podařilo. Teď to chceme doma využít," řekl trenér domácích Habanec.

Domácímu Ústí bude v sestavě chybět zraněné duo Dvořák se Zachariášem a otazníky visí nad startem Martykána. Hosté přijedou bez marodů Vlčka a Naumova, možná nenastoupí ani Jarolím.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Buček - Polák, Džuban, Valenta, Janů - Doležal, Vrtělka, Martykán, Volek - Kraut, Jindráček.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janda, Čelůstka, Ragued, Hubáček - M. Černý, Kisel, Belaid, J. Černý - Vyhnal, Hora.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.40 - 3.30 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - FK Teplice  (sobota 18:20)
V sobotu je na programu jediný zápas 12. kola první fotbalové ligy. Sparta doma přivítá Teplice. Letenští budou chtít odčinit brzké vyřazení z domácího poháru, zatímco Severočeši by rádi navázali na jarní vítězství z pražské Letné.

Sparťané si reprezentační přestávku vyplnili pohárovým střetnutím v Ondrášovka Cupu. Ale neuspěli v něm. Chovancův výběr byl senzačně vyřazen druholigovým Sokolovem. A Letenským nezbývá nic jiného než v sobotu napravit svou reputaci v Gambrinus lize, kde jim po 11 kolech patří druhé místo. "Teplice na defenzivu v posledních letech sází, ale pozor si musíme dát i na některé brejkové hráče. Jsme ale rádi, že se po sérii tří zápasů venku konečně představíme doma. S blížícím se koncem podzimu je každý takový zápas důležitý," řekl trenér a klubový manažer Sparty Jozef Chovanec, jehož svěřenci musí v sobotu vyhrát, pokud se nechtějí vzdát myšlenek na mistrovský titul.

Teplice v posledních dvou ligových kolech naplno bodovaly, v obou případech se tak stalo v domácím prostředí. Nyní však pátý tým tabulky zajíždí na soupeřovu půdu, konkrétně na pražskou Letnou. "Každý zápas na Letné je těžký, domácí budou mít motivaci napravit výsledek z poháru. Za úspěch beru jakýkoliv bodový výsledek," řekl trenér Jiří Plíšek.

V sestavě domácích bude chybět pro sobotní zápas zraněný Hušek, kvůli dohodě klubů nebude hrát také Vachoušek a nejistý je start Matějovského. To Teplickým bude scházet jen vykartovaný Ljevakovič.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Pamič - Vacek - Sionko, Kladrubský, Kucka, Kadlec - Wilfried.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Smejkal, Hošek, Rosa - Čajič, Kalivoda, Matula, Zoubele - Mahmutovič, Mareš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 3.40 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians 1905 - Slovan Liberec  (pátek 18:15)
Po reprezentační přestávce odstartuje domácí Gambrinus liga tradičně v páteční podvečer. Předehrávku 12. kola obstará v pražské Synot Tip Aréně duel Bohemians 1905 se Slovanem Liberec.

Ve vyrovnané tabulce se Bohemians v případě vítězství mohou bodově na Liberec dotáhnout a vzdálit se sestupovým příčkám. Od posledního Brna je dělí bod a od předposledního Ústí jen lepší skóre. K vítězství by mohlo pomoci domácí prostředí, respektive azyl v Edenu, kde svěřenci kouče Hoftycha v letošní sezóně ještě nepohráli. Zato venku vybojovali pouze jedinou remízu a pokud chtějí mít Klokani klidnější zimu, měli by Slovan porazit. Tím spíše, že v dalších kolech je čeká velmi těžký los. "Nemůžeme si soupeře vybírat. Ztratili jsme v některých zápasech zbytečně body, takže je teď musíme získat s papírově silnějšími týmy," prohlásil bojovně trenér Pavel Hoftych k sérii těžkých zápasů v Olomouci, doma se Spartou a v Teplicích, která jeho tým čeká ve zbylých kolech první poloviny soutěže.

Liberec si sice přivezl z dosavadních šesti venkovních utkání jedinou výhru, tu však vybojoval právě v Edenu, když porazil tápající Slavii poměrem 3:1. Slovan zatím podává nevýrazné výkony, střídá lepší zápasy s horšími a patří k průměru ligy. Mezi světlejší stránky patří dosavadní představení reprezentanta Jiřího Štajnera, který od svého návratu z Německa předvádí kvalitní výkony. "Víme, že má výborné kreativní myšlení, na něj musíme dávat pozor. Velmi nebezpeční jsou i Kerič a Nezmar," vyjádřil se k soupeři Hoftych. Tým Liberce si podle trenéra Josefa Petříka bude muset poradit zase s jinými přednostmi soupeře. "Hra Bohemians se vyznačuje bojovností a agresivitou. Hodně nebezpeční jsou i ze standardních situací. Pokud chceme uspět, tak v tom se soupeři musíme vyrovnat."

Oba týmy využily reprezentační přestávky k doléčení zranění. Hoftych má k dispozici například obránce Cseha, který by mohl nahradit stopera Lukáše, jenž nesmí jeden zápas kvůli čtyřem žlutým kartám hrát. Po odstoupení v Mladé Boleslavi jsou fit i oba útočníci Hartig a Nešpor. Za Liberec nenastoupí kvůli čtyřem žlutým reprezentant do 21 let Vácha. Další liberecké lvíče Gecov se naopak vrací do hry, neboť jednozápasový distanc mu již vypršel.

V loňské sezoně se ve vzájemných zápasech více dařilo Liberci. Proti Bohemians si připsal čtyři body, přičemž vítězství slavil na hřišti soupeře. K tomu se Slovanu podařilo přes Klokany postoupit v domácím poháru.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Cseh, Nikl, D. Nešpor - Držík - Moravec, Kaufman, Trubila - Hartig, Škoda.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Dejmek, Fleišman - Vácha, Holeňák, Štajner, Breznaník - Kerič, Nezmar.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.95 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň11101029:731
2.Sparta Praha1171318:722
3.Sigma Olomouc1154219:719
4.FK Mladá Boleslav1154218:1219
5.FK Teplice1153314:1318
6.1. FC Slovácko1151514:1316
7.FK Jablonec1142514:1314
8.Slovan Liberec1134414:1513
9.FC Hradec Králové1134410:1313
10.1. FK Příbram113356:912
11.Baník Ostrava1133510:1512
12.České Budějovice112638:1312
13.Bohemians 19051124511:1510
14.Slavia Praha1124510:1610
15.FK Ústí nad Labem112459:2210
16.Zbrojovka Brno1130811:259

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (337)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele