Gambrinus liga - preview 5. kola

26.08.2011, 09:09, aktualizováno 29.08.2011, 08:23
Previews
Velký šlágr zakončí páté kolo české ligy. Vedoucí Sparta zatím jako jediná neztratila ani bod a sérii výher bude chtít protáhnout o pátý zápas, proti bude mistrovská Plzeň - ta minulý týden zaznamenala historický úspěch v podobě postupu do základní skupiny Ligy mistrů a rovněž v Gambrinus lize konečně našla rytmus...
Viktoria Plzeň - Sparta Praha  (pondělí 18:30)
To nejlepší na závěr. V pondělní dohrávce pátého kola se střetnou dva nejúspěšnější týmy loňského ligového ročníku. Do Plzně míří pražská Sparta, jež po čtyřech kolech vévodí tabulce.

Domácím fotbalistům se na úvod sezony dařilo spíše v předkolech Ligy mistrů než v tuzemské soutěži, kterou odstartovali rozpačitě. Ale v posledních dvou kolech konečně zabrali, když si připsali na své konto první dvě výhry. V uplynulých dnech slavili čeští mistři historický postup do hlavní fáze Ligy mistrů, nyní se však musí plně koncentrovat na domácí ligu a důležitý zápas s vicemistrem ze Sparty. "Srovnávat ligu a poháry nelze, obě soutěže nemají nic společného. My máme v lize nyní na Spartu pět bodů ztráty a jakákoliv další ztráta by byla pro vývoj letošního ročníku velice dramatická. Proto musíme udělat vše pro to, abychom doma vyhráli," prohlásil trenér Plzně Pavel Vrba, jehož tým dosud posbíral sedm bodů.

Zatímco Plzeňským se v pohárové Evropě daří, tak u Letenských je tomu právě naopak. Ve čtvrtek přišli sparťané o šanci si zahrát skupinovou fázi Evropské ligy, když ve čtvrtém kole nestačili na Vasluí z Rumunska. Na Letné tak panuje velký smutek, který se pokusí odehnat ligovým duelem v Plzni. "Každý tým půjde do zápasu v jiném psychickém rozpoložení. Ale věřím, že jsme natolik psychicky odolní, že na nás to zklamání z vyřazení nebude tolik patrné. Je to zápas s největším konkurentem v boji o titul. Musíme znovu přepnout pozornost na ligu a odrazit se od toho, že jsme ještě neztratili ani bod," poznamenal trenér hostí Martin Hašek, jehož mužstvo již nebude moci počítat s Vackem. Ten totiž zamířil do italského Chieva.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Švenger - Kušnír, Brabec, Zápotočný, Pamič - Jarošík - Sionko, Matějovský, Grajciar, Podaný - Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - FK Jablonec  (neděle 17:00)
České Budějovice doma hostí pátý Jablonec. Jihočeši stále čekají na své první body, toto prokletí se pokusí zlomit v neděli. Hosté zase budou chtít úspěšně navázat na předchozí dva domácí zápasy.

Ani ve čtvrtém kole se českobudějovickým fotbalistům nepodařilo poprvé bodovat. Nyní však doufají, že se jim to na popáté povede doma proti Jablonci. "Pokud zvládneme dva nejbližší domácí zápasy, nebude náš start do ligy vypadat zase tak hrozivě. Herně jsme nevstoupili do podzimu nijak tragicky, ale musíme už začít získávat body bez ohledu na sílu soupeře," míní trenér domácích Jiří Kotrba. Ten se bude muset obejít bez zraněného Šimiče.

Jablonec v posledních obou zápasech naděloval debakly. Nejprve rozstřílel Bohemians 5:0 a před týdnem Ostravu 4:0. Nyní se po dvou jasných domácích výhrách představí opět venku, kde se pokusí potvrdit předcházející výsledky. "Dvě výhry nás uklidnily a v týmu zavládla větší pohoda. Teď však musíme začít umazávat minusové body v tabulce pravdy, na jih Čech proto jedeme s bodovými plány, psychická výhoda je na naší straně," prozradil jablonecký trenér František Komňacký, jenž nebude moci počítat s pěticí marodů. Za hosty nenastoupí Krajčík, Haurdič, Kocourek, Novák, Vošahlík a nejistý je start Pitáka.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Novák, Bakala, Lengyel, Vulin - Hudson, Čirkin, Otepka, Sandro - Klesa, Ondrášek.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Pavlík, Beneš, Jablonský - Kopic, Loučka, Jarolím, Vaněk, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.20 - 3.40 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Dva sousedé z tabulky se poměří v 5. kole na stadionu Pod Lízátky, Hradec Králové totiž přivítá Příbram. Zápas slibuje zajímavou podívanou, oba týmy sice naposledy prohrály, ale celkově si vědou na úvod ligy solidně.

Nejprve se zastavme u domácího Hradce Králové. Votroci v prvním kole udolali Žižkov, ve druhém překvapivě vyhráli vysokým výsledkem 3:0 v Teplicích, jenže stejným výsledkem skončilo i domácí klání s Libercem a naposledy východočeský klub nestačil na pražskou Spartu. Podle papírových předpokladů by měl být Hradec doma favoritem, avšak trenér Kotal varuje:

"Příbram vyniká zarputilou hrou, mají ji postavenou na maximálním důrazu, na napadání, kdy soupeři nedají ani metr prostoru. Z tohoto pohledu nás čeká velice těžké utkání. Za další, Příbram je na tom v podstatě stejně jako my. První dvě utkání vyhráli, pak dvakrát prohráli."

Příbram pod vedením Davida Vavrušky zatím vykazuje nebývale ofenzivní naladění, tým vstřelil už osm branek, přičemž zvítězit dokázal jen v prvních dvou zápasech. Aktuální deváté místo je zcela zasloužené, avšak otázkou je, stejně jako pro Hradec, zda tým má na to, aby se v první polovině tabulky udržel. Příbram si totiž pokazila začátek sezony nečekanou porážkou v Ondrášovka Cupu, prvoligový mančaft nestačil na Sezimovo Ústí a byl z poháru vyřazen.

Hosté by se v Hradci rádi prezentovali útočným fotbalem jako tomu bylo v předchozích zápasech, co je však důležitější, pomýšlejí na bodový zisk. Kouč Vavruška má k dispozici kompletní tým, na domácí straně by mohl chybět pouze Klapka.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Pávek, Hochmeister, Chleboun - Poděbradský, Fischer, Fukal, Zelený - Dvořák, Rezek, Štěpán.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Macháček, Ricka, Hejda, Pleško - Mojdl, Tarczal, Koukal, T. Pilík - Wágner, Šlapák.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Viktoria Žižkov - Sigma Olomouc  (neděle 17:00)
Prozatím neporažená Sigma Olomouc zavítá na stadion pražského Žižkova. Domácí Viktoriáni mají na svém kontě pouze jedno vítězství, přesto jsou v tabulce před svým soupeřem. Na vině je trest z korupční kauzy proti Střížkovu.

Viktorii Žižkov se vstup do Gambrinus ligy příliš nepovedl, ze čtyř kol vyhráli červenobílí jenom jednou a to rovněž nad nováčkem Duklou. Pravdou je, že prozatím hráli Pražané povětšinou venku, doma pouze jednou a právě v tomto případdě zvítězili. Proto chtějí svěřenci trenéra Pulpita bodovat před domácím publikem i nyní a vylepšit postavení v tabulce. Olomouc však nebude jednoduchým soupeřem.

"Pozor si budeme muset dát na Marka Heinze, který se po návratu ze zahraničí zatím prezentuje velmi kvalitními výkony. Sigma Olomouc má ale i silnou záložní řadu Bajer, Rossi, Hořava a myslím, že právě tady leží klíč k úspěchu: přehrát Olomouc v záloze," nechal se slyšet trenér Martin Pulpit.

Olomouc v posledních dnech zasáhla korupční aféra, případ, který se táhne už nějaký ten pátek, vyvrcholil udělením trestu - pokuta, osmnáctiměsíční pauza pro brankáře Drobisze a bodový odečet. Olomouc je tedy s mínus jedním bodem na posledním místě. "Trest se na nás nesmí podepsat. Nepřemýšlíme nad tím. Atmosféra v kabině je ještě víc bojovná. Bereme to tak, že máme 8 bodů," tvrdil stoper Aleš Škerle.

Celkově se ale Olomouci daří, o čemž svědčí prozatimní neporazitelnost. Naposledy Sigma remizovala 1:1 se Slováckem, což patří ale mezi nepovedené výsledky.

Žižkovu bude chybět Slodowy a Bartl, prvně jmenovaný má zdravotní potíže, ten druhý si odpykává karetní trest. Sigma do Prahy přicestuje bez Přikryla.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Šťastný, Procházka, Lafrance, Čermák - Bořil, Súkenník, Kalivoda, Mach - Kalod, Nestorovski.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Šustr - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Schulmeister, Heinz, Varadi.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 3.20 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Bohemians 1905  (sobota 17:00)
Do Ostravy v sobotu zamíří fotbalisté pražských Bohemians. Domácí stále čekají na svůj první bodový zisk v letošní sezoně, zatímco "Klokani" během čtyř dosavadních kol posbírali devět bodů.

Ani nová posila v podobě útočníka Václava Svěrkoše nepomohla Ostravě k prvním bodům. Před týdnem dostal Baník další debakl, tentokrát od Jablonce. Nyní čeká Malurovy svěřence páté ligové utkání, v němž se pokusí poprvé bodovat. Trenér domácích Pavel Malura je si vědom, že cesta k úspěchu povede přes vylepšení obrany. Ostravští totiž inkasovali celkem patnáctkrát. "Bohemka je pro nás přijatelnější soupeř než ti, na které jsme narazili v prvních čtyřech kolech. Potřebujeme už bodovat, ale nestavěl bych to do roviny, že nutně musíme, pořád je před námi spousta kol," řekl Malura, do jehož mužstva přišla nová obranářská posila Benjamin Vomáčka.

Bohemians dobře vstoupili do nové ligové sezony, po čtyřech kolech jim totiž patří v tabulce čtvrté místo, na nějž se dostali díky třem domácím vítězstvím. Venku prohráli vysoko v Jablonci a něco podobného nebudou chtít opakovat na Bazalech. "Baník je pro nás velmi složitý soupeř. Má ve svém středu zkušeného Lukeše se Svěrkošem, takže nás nečeká nic lehkého. Budeme se soustředit na svou hru a věřím, že v Ostravě uspějeme," uvedl trenér Pavel Medynský.

Domácí mužstvo se bude muset obejít bez zraněných Frejlacha a Šmejkala, zatímco hosté nastoupí v kompletním složení.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pietrzkiewicz - Řezník, Dreksa, Vomáčka, Marek - Poliaček, Droppa, Lukeš, Fantiš - Kraut, Svěrkoš.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Nikl, Lukáš, Žižka - Moravec, Borek, Budínský, Bartek - Škoda, Bálek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Dukla Praha  (sobota 19:00)
Na Městském fotbalovém stadionu v Uherském Hradišti se představí nováček Dukla Praha. A bude to vůbec první výjezd na hřiště soupeře. Jistě, Dukla už hrála na Viktorce Žižkov, nicméně pořád byla v Praze. Tím si ale Slovácko hlavu neláme, doma potřebuje za každou cenu zvítězit.

Slovácku se totiž start do nového ročníku Gambrinus ligy nepovedl. Tým sice není na sestupových příčkách, ale na svém kontě má pouhý jeden bod. Pravdou je, že tým svěřence Soukupa má problémy s marodkou, nicméně doma by si měl proti nováčkovi i v tomto případě poradit.

"Všichni jsme naladění bojovně a nálada v kabině je dobrá. Úvod soutěže nám sice výsledkově nevyšel podle našich představ, ale žádná frustrace na nás nedolehla. Naopak, herně jsme ve všech domácích zápasech nezklamali a věříme, že v sobotu konečně potěšíme naše fanoušky," říká kapitán domácího celku Kordula.

Dukla, která venku hrála jenom jednou a prohrála, si také dělá zálusk na body. "Pro Slovácko je sobotní zápas velmi důležitý. Kdo nechce mít v lize problémy se záchranou, musí doma bodovat, což se jim zatím nepodařilo. Oni k tomu tak přistoupí a body pro ně budou povinné. V tom může být naše šance. Hrát se s nimi dá a při aktivním způsobu hry můžeme být nepříjemní," prohlásil trenér Dukly Luboš Kozel. Pražané naposledy podlehly mistrovské Plzni divokým výsledkem 2:4.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Reinberk, Košút, Trousil, Kubáň - Fujerik, Kordula, Pavelka, Hlúpik - Došek, Ondřejka
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Švejdík, Mikula, Vrzal - Malý, Gedeon, Šiml, - Berger, Markovič, Svatonský
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.30 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Slovan Liberec - FK Teplice  (sobota 19:20)
Severočeské derby bude k vidění v sobotu, kdy Liberec hostí Teplice. Domácí se pokusí v tomto střetnutí získat čtvrté vítězství v řadě a dotáhnout se na čelo tabulky. To hosté budou chtít přerušit sérii pěti proher na libereckém stadionu.

Liberec úspěšně vstoupil do ligy, když ve čtyřech duelech ztratil pouhé dva body. Naplno nebodoval pouze v úvodním kole, kdy uhrál remízu s mistrovskou Plzní. Domácí výběr vedený trenérem Jaroslavem Šilhavým patří společně s Jabloncem mezi nejčastěji skórující celky v soutěži. Oba mančafty nastřílely deset branek. "Teď si přejeme, abychom doma potvrdili poslední dvě výhry ze hřišť soupeřů, které se nezískávají každý den," uvedl Šilhavý.

To Teplice nemohou být tak spokojené jako jejich sobotní sok. Zatím nasbíraly čtyři body za vítězství v Ostravě 4:3 a bezbrankovou remízu se Slavií. V minulé sezoně vedl Liberec Petr Rada, nyní se postaví proti němu v roli trenéra Teplic. "Nějak prestižně to neberu. Starám se jen o současné problémy Teplic. Potřebujeme vylepšit útočnou fázi," podotkl Rada.

Sestava domácích bude ochuzena o dva zraněné Keliče a Vlaska, zatímco v hostující bude chybět zraněný Lácha a nejistý je start elitního útočníka Mahmutoviče.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Polák, Fleišman - Štajner, Janů, Vácha, Breznaník - Rabušic, Blažek (Šural).
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Ježdík, Lukáš, Smejkal, Rosa - Vondrášek, Ljevakovič, Čajič, Stožický - Vachoušek, Mahmutovič (Vůch).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.75 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FK Mladá Boleslav  (pátek 20:15)
V páteční předehrávce 5. kola Gambrinus ligy střetnou týmy Slavie a Mladé Boleslavi. Zatímco sešívaní jsou až desátí, tak středočeský celek okupuje druhé místo dva body za vedoucí Spartou.

Po čtyřech zápasech nasbírali slávisté čtyři body. Pouze jednou slavili vítězství a to doma před dvěma týdny, kdy přehráli Příbram 3:1. Proti Mladé Boleslavi se tedy pokusí udržet stoprocentní bodovou úspěšnost na domácím hřišti. Páteční zápas v Edenu bude zároveň i loučením s brankářem Martinem Vaniakem, který ukončil svou aktivní kariéru. "Chtěl bych, abychom zvítězili a výhru mohli věnovat právě Martinovi. Nejenom kvůli němu bych si přál, aby přišlo co nejvíc diváků a aby po zápase odcházeli ze stadionu spokojení," přeje si slávistický trenér Michal Petrouš.

Mladá Boleslav může být spokojena se svým startem do nové ligové sezony, když ve čtyřech dosavadních duelech nastřádala deset bodů z dvanácti možných a dosud inkasovala jedinou branku. Do pražského Edenu odjíždí s cílem uhájit svou letošní neporazitelnost. "Chceme v každém utkání navázat na předchozí aktivní výkony bez rozdílu, zda hrajeme doma nebo venku. Jedeme na Slavii s vědomím, že nás čeká soupeř hodně toužící po bodech, protože jich moc nemá. Čeká nás velmi těžké utkání, ve kterém přesto budeme chtít vytěžit co nejvíce," prohlásil trenér hostí Miroslav Koubek.

Domácí tým se bude muset obejít bez trojice marodů Cicmana, Hanuše a Hlouška, Mladoboleslavští přijedou bez trojlístku zraněných Fabiána, Johany a Neuwirtha.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Kaufman, Hubáček, Hurka - Janda, Jarolím, Petrák, Koreš - Pospěch, Vlček.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Rolko, Janíček, Šírl - Wojnar, Kúdela, Opiela - Chramosta, Bulut, Kulič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha44009:312
2.FK Mladá Boleslav43107:110
3.Slovan Liberec431010:510
4.Bohemians 190543016:79
5.FK Jablonec421110:27
6.Viktoria Plzeň42119:67
7.FC Hradec Králové42024:46
8.1. FK Příbram42028:96
9.Dukla Praha41126:74
10.Slavia Praha41124:54
11.FK Teplice41124:84
12.Viktoria Žižkov41032:53
13.1. FC Slovácko40133:71
14.České Budějovice40046:120
15.Baník Ostrava40044:150
16.Sigma Olomouc42206:2-1
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra s Bohemians Praha

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (573)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele