Gambrinus liga - preview 3. kola

12.08.2011, 08:48, aktualizováno 15.08.2011, 09:17
Previews
Zajímavý závěr bude mít třetí kolo Gambrinus ligy. Zatímco loni třetí Jablonec čeká na první tříbodový zápis, Bohemians 1905 oba úvodní duely vyhráli a pohybují se v tabulce vysoko. Dokáže Jablonec poprvé zvítězit?
FK Jablonec - Bohemians 1905  (pondělí 18:30)
Pondělní dohrávku 3. kola Gambrinus ligy obstarají fotbalisté Jablonce a Bohemians 1905. Třetí tým loňského ročníku stále čeká na své premiérové vítězství v nové sezoně, to klokani vyhráli oba úvodní zápasy.

Rozpačitý start mají za sebou hráči Jablonce, ze dvou kol uhráli jediný bod. Před sezonou pomýšleli i letos vysoko a pokud nechtějí hned na úvod ztratit kontakt s čelem tabulky, musí v pondělí vyhrát. "Samozřejmě bodů nemáme na rozdávání, potřebujeme už konečně vyhrát. Žádná panika ale nepanuje. Herně jsme sehráli vydařená utkání s Alkmaarem a na Spartě a teď jen musíme dobrý výkon přetavit ve tři body," řekl jablonecký kouč František Komňacký.

Bohemians mohou být se svým vstupem navýsost spokojeni. Dva zápasy a dvě vítězství, taková je bilance klokanů. Nyní však absolvují Medynského svěřenci první utkání venku. Střetnou se s Jabloncem, na nějž nemají zrovna velmi dobré vzpomínky. Naposledy porazili tým ze Střelnice před jedenácti lety. "Kéž bychom to nyní prolomili. Myslím, že v těch předešlých vzájemných zápasech jsme nepropadli. Je to jen o tom, aby se hráči dokázali vyrovnat s tím, že jsme schopni hrát s takhle silným soupeřem. Ten zápas bude o hlavách," domnívá se kouč hostí Pavel Medynský.

Domácí nastoupí bez tří zraněných Vošahlíka, Eliáše a Haurdiče. Hosté se budou muset obejít bez rekonvalescenta Kaufmana a nejistý je start Nikla s Hartigem. Hrát nejspíš nebude ani hostující Šumský, jenž čeká na transferkartu.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Štochl, Pavlík, Beneš, Jablonský - Kopic, Loučka, Vaněk, Piták, Kovařík - Lafata.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Žižka - Moravec, Budínský, Borek, Bartek - Nešpor, Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.30 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - Sigma Olomouc  (neděle 17:00)
Fotbalisté Českých Budějovic rozhodně neodstartovali novou sezónu zrovna ideálně. Po dvou zápasech nemají na svém kontě zatím ani jeden bod, a tak jim půjde v nadcházejícím duelu proti olomoucké Sigmě už skutečně o hodně.

Obě dvě úvodní utkání prohráli Jihočeši shodně 2:4. Nejprve nestačili před domácími fanoušky na pražskou Spartu, před týdnem naopak podlehli Dukle. Je tedy patrné, že především obrana nefunguje tak, jak by měla. To potvrzuje také trenér Jiří Kotrba. "Dokázali jsme dát dva góly Spartě, dva góly Dukle, ale když dostaneme ve dvou zápasech osm branek, tak je to příliš velké sousto," uvedl zkušený lodivod.

Alespoň částečně si Budějovičtí spravili náladu během týdne, kdy v Ondrášovka Cupu zdolali druholigovou Vlašim a postoupili do třetího kola. Mnohem nepříjemnější zprávou však pro kouče Kotrbu jsou absence. Mimo hru je totiž jistě jak Hudson, tak i Jan Riegel, otazník naopak visí nad starty Jana Halamy a Davida Horejše.

Sigma si v úvodu nového ročníku zatím vede o poznání lépe, než České Budějovice. V prvním kole si totiž odvezla bod za bezgólovou remízu z půdy Dukly, v minulém zápase naopak rozstřílela Baník Ostrava 3:0. Opět tak zároveň potvrzuje fakt, že doma nemá problém se střelbou branek, venku je to už o poznání horší.

Na půdě Dynama to ale bude chtít pochopitelně napravit a odvézt si plný počet bodů. To se ovšem Olomouci nepovedlo již více jak šest let. Loni na Střeleckém ostrově prohrála 0:1. "Nedaří se nám tam zvítězit. Poslední tři zápasy jsme tam měli mnohem více střel, mnohem víc šancí, ale vždycky to skončilo prohrou o gól nebo remízou. Jako každý rok to chceme zlomit," prohlásil trenér Zdeněk Psotka.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Nitrianský, Novák, Lengyel, Pecka - Klesa, Rýdel, Otepka, Čirkin - Stráský, Ondrášek.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Hořava, Rossi, Navrátil - Petr, Schulmeister, Varadi.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.10 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Sparta Praha  (neděle 17:00)
Rozjetá Sparta míří do Uherského Hradiště, kde se utká s tápajícím Slováckem. Zatímco Letenští jsou bodově stoprocentně úspěšní, tak domácí fotbalisté stále čekají na svůj první bodový zisk.

Slovácko pokaždé prohrálo o jednu branku. Na úvod doma podlehlo Příbrami 2:3 a poté si odvezlo těsnou porážku 0:1 z Mladé Boleslavi. Nyní vyzvou domácí fotbalisté úřadujícího vicemistra ligy. "Po dvou porážkách v lize se ale necítíme sklesle. Pokud spojíme kladné ze zápasů s Příbramí a v Boleslavi, tak můžeme uhrát dobrý výsledek," doufá kouč Slovácka Miroslav Soukup, podle něhož největší silou Sparty je dostat soupeře pod tlak a vytvářet si brankové příležitosti.

Sparta je po dvou kolech nejčastěji skórujícím týmem ligy. Čtyři góly nasázela do českobudějovické sítě a další dva vstřelila Jablonci. Nyní čeká sparťany Slovácko, s nímž v posledních sedmi vzájemných duelech pokaždé vyhráli. "Zatím se nám střelecky daří, snad to bude pokračovat i na Slovácku. To je pro nás jasná priorita, na Evropskou ligu začneme myslet až od pondělí," řekl letenský asistent trenéra Martin Hašek, pro jehož tým bude tento zápas zároveň generálkou na čtvrté předkolo Evropské ligy.

Zatímco Slovácku bude chybět trojice zraněných Volešák, Perůtka a Daníček, Sparta nastoupí v kompletním složení.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Kordula, Trousil, Kubáň - Fujerik, Valenta, M. Poliaček, Hlúpik - Došek, Ondřejka.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Vidlička, Zápotočný, Řepka, Pamič - Hušek - Sionko, Vacek, Matějovský, Juhar - Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.50 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Hradec Králové - Slovan Liberec  (neděle 17:00)
Skvěle hrající Hradec, který dosud neztratil žádný bod, přivítá doma celek z Liberce. Ten má na svého nedělního soupeře dvoubodové manko, jež se pokusí smazat.

Hradečtí vstoupili do ligy famózně a díky lepšímu skóre vedou po dvou odehraných kolech tabulku. Domácí dosud neinkasovali žádnou branku, v prvním zápase porazili Žižkov 1:0 a před týdnem překvapivě snadno zvítězili v Teplicích 3:0. Nyní si troufají na sedmý Liberec a za týden by rádi jeli na pražskou Letnou s devíti body v kapse. "Na nás ani na hráče žádné přemrštěné pocity z prvního místa nedoléhají. Hrajeme nyní doma a rádi bychom jeli na Spartu s plným bodovým ziskem. Ze všeho nejradši bych byl, kdyby přišla co možná největší návštěva," pronesl královéhradecký lodivod Kotal.

I když liberečtí hráči nemají tolik bodů jako Hradec, přesto mohou být se vstupem do ligy spokojeni. Na úvod narazili totiž na mistrovskou Plzeň a s ním hráli vyrovnanou partii, ze Štruncových sadů si odvezli bod za remízu 2:2. O týden později si doma poradili s pražskou Slavií, tu zdolali 2:1. Nyní jedou Severočeši na horkou půdu do Hradce, jenž drží třináctizápasovou domácí neporazitelnost. "Hradec ne nadarmo vede ligu. Má dobře poskládaný tým a výbornou organizaci hry. Zakládají si na kombinaci odzadu a tím dělají body. Jejich silnou zbraní je rychlý protiútok, na to si musíme dát pozor. Mohl by to být dobrý fotbal, také budeme chtít hrát ofenzivně," prohlásil trenér Liberce Jaroslav Šilhavý.

V obou táborech není hlášena žádná absence. Výkop je naplánován na nedělní 17. hodinu.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Hochmeister, Chleboun, Pávek - Rezek, Fischer, Klapka, Poděbradský - Štěpán, Dvořák, Černý.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Polák, Fleišman - Štajner, Vácha, Bosančič, Breznaník - Šural, Rabušic.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Příbram se veze na vítězné ligové vlně a bude chtít zaskočit Slavii. Ta by si ráda po dvou úvodních nezdarech udobřila fanoušky a konečně zvítězila. Svým příznivcům bude však dělat radost jen přes tribuny, neboť jí stále ještě nevypršel trest za květnové řádění.

Stejně jako loni na závěr, tak i letos na úvod soutěže se utkání v pražském Edenu bude hrát za zavřenými dveřmi. Slavia tak dokončí svůj trest za výtržnosti fanoušků z květnového utkání Ondrášovka Cupu s olomouckou Sigmou. "To, že budeme hrát bez fanoušků, je nepříjemné, ale musíme si s takovou situaci poradit. Shodou okolností to ani pro Příbram nebude nezvyklá situace, protože už jsme s nimi před prázdnými tribunami hráli," připomněl slávistický kouč Michal Petrouš poslední vzájemné střetnutí, které pražský klub opanoval poměrem 3:2 na góly.

Vůdce sešívané lavičky sice v současnosti očekává přísun posil od nového klubového vedení, do utkání s Příbramí si ale bude muset vystačit se současným kádrem, jehož lemují zranění. Hrát určitě nebudou Cicman s Tusjakem, ohrožený je také start Jarolíma s Jandou, k nímž ještě musíme připočítat brankáře Čontofalského, jemuž stále ještě nedorazila transferová karta.

Jeden z nejúspěšnějších českých klubů do ligy vstoupil prachbídně a na úvod dvakrát prohrál s Bohemians a Libercem. Chuť si tak alespoň spravil v domácím poháru, kde suverénně 6:1 přehrál pražský Meteor. "V týdnu jsme bez problémů zvládli pohárový zápas a věřím, že i když to byl soupeř z nižší soutěže, tak budeme ve vítězstvích pokračovat. Po dvou ligových prohrách potřebujeme naplno zabodovat," zvedl na svůj tým pomyslný ukazováček Petrouš, jemuž nejvíce jistoty dodává také předzápasové bilance Slavie - osmkrát za sebou doma neprohrála a navíc si Příbram z jejího hřiště nikdy neodvezla plný počet bodů.

Jak již bylo zmíněno, Slavia je zatím v lize bez bodu, naopak příbramským se vstup do soutěže podařil a uspěli jak na hřišti Slovácka tak i doma se Žižkovem. O to překvapivější pak byla prohra na hřišti druholigového Sezimova Ústí a konec v Ondrášovka Cupu. Trenér David Vavruška navíc nebude moci počítat se střelcem vítězné branky z prvního utkání Krejčím, který je na univerziádě. Hrát nebudou ani zranění Divíšek a Pilík.

Tým z města hornictví v lize již čtyřikrát za sebou neprohrál a rád by tuto skvělou devízu udržel i nadále. Vedení týmu si však uvědomuje, že vítězná série Středočechů není nekonečná. "Atmosféra v kabině je pořád stejná, na žádné euforické vlně nejedeme. Ukazovali jsme hráčům spoustu věcí, co bylo špatně. Myslím, že postavení Slavie a naše v tabulce je shoda náhod," upozorňoval před utkání Vavruška.

Ani jemu příliš velkou radost nedělá fakt, že se na oba týmy budou dívat prázdné tribuny. "Slavia udělá vše pro to, aby získala tři body. Štve mě, že se bude hrát bez diváků. Klidně bychom jeli 100 kilometrů dál, aby tam aspoň někdo byl. Je to nešťastné řešení a faul na fotbal," dodal na závěr.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Dostál, Kaufman, Hubáček, Trubila - Koreš, Janda, Petrák, Jarolím, Hloušek - Pospěch.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Ricka, Hejda, Macháček, Pleško - T. Pilík, Tarczal, Koukal, Papšys - Wágner, Šlapák.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 3.80 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav  (sobota 18:20)
V loňském ročníku přetrhl Baník pětileté čekání na domácí výhru nad Boleslaví a po tragickém úvodu by potřeboval svůj březnový úspěch zopakovat. Naopak doprovodit Ostravu ke třetí prohře v sezóně bude chtít útočník Chramosta, který se tu v letech 2009 a 2010 trefil celkem třikrát.

Zatímco Mladá Boleslav patří po dvou kolech do posledního trojlístku klubů bez inkasované branky, Lukáš Krbeček vytahoval balón ze sítě už sedmkrát, hůře jsou na tom už jen Budějovice. Navíc se do Prahy stěhuje mladičký Hušbauer, jeden ze tří střelců posledního mužstva ligy.

Problémy s defenzívou má moravskoslezský klub už delší dobu, za minulých šest ligových představení skórovali jejich soupeři hned osmnáctkrát. Středočeši naopak své solidní obranné výsledky potvrdili i snadným postupem do dalšího kola Ondrášovka Cup, když v Chrudimi zvítězili 3:0.

Malé pozitivum pro domácí tak zůstává zlepšující se stav Martina Lukeše, jehož rameno sice není zcela fit, startu by mu však zabránit nemusel. Šmejkal, Frejlach a Frydrych jsou tak jediní, koho bude trenér Malura postrádat. Miroslav Koubek, nedávný lodivod Baníku, se bude na Bazaly vracet bez Neuwirtha, Johany a Fabiána.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Řezník, Dreksa, Adámik, Marek - Lukeš, Greguš - Kraut, Tomanica, Ferenčík - Šenkeřík.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Rolko, Janíček, Šírl - Wojnar, Kúdela, Opiela - Chramosta, Řezníček, Kulič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.25 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Viktoria Plzeň - FK Teplice  (pátek 18:00)
V úvodním zápase třetího kola Gambrinus ligy vyzve domácí Plzeň fotbalisty Teplic. Obhájci ligového titulu zatím spí na vavřínech a stále čekají na své první vítězství v sezoně. Tepličtí v uplynulém kole doma utrpěli debakl od Hradce a na západě Čech se pokusí získat ztracené body.

Kdo čekal plzeňskou spanilou jízdu již od začátku soutěže, tak musel být zklamán. Vrbovi svěřenci nenavázali na svůj loňský výborný start do ligy. Ve dvou dosavadních duelech uhráli celkově jediný bod a to díky domácí remíze s Libercem z prvního kola. Před týdnem nestačili na půdě Bohemians, kde podlehli 1:2. Nadcházející domácí utkání proti Teplicím nebude nejen o zisku premiérového vítězství v letošní ligovém ročníku, ale bude i generálkou na kvalifikační dvojzápas s Kodaní o postup do hlavní fáze Ligy mistrů. "Říká se do třetice všeho dobrého, ale i zlého. Oba týmy si na začátku soutěže určitě představovaly vstup do ligy lépe, s větším bodovým ziskem. I když Teplice mají tři body a v tabulce pravdy jsou na nule, zatímco my na mínus dvou bodech," prohlásil trenér Plzně Pavel Vrba.

Teplice sice vstoupily do nové sezony vítězným způsobem, když přestřílely Ostravu 4:3 na její půdě. Jenže o týden později překvapivě prohrály před domácím publikem s Hradcem vysoko 0:3. Nyní čeká Severočechy cesta do Plzně. Na Viktorii nemají zrovna dobré vzpomínky, když loni prohráli oba vzájemné zápasy. "Jedeme na půdu asi největšího favorita ligy, takže uvidíme, co nám dovolí, ale my také máme kvalitní hráče a budeme to chtít dokázat," řekl teplický kouč Petr Rada, jenž prozradil, že jeho svěřenci budou hrát proti Plzni aktivní presink.

Domácím bude chybět Pavlík, zatímco hosté přijedou bez zraněného Jindráčka a nejistý je start Krátkého a Vůcha.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Matula, Lukáš, Smejkal, Rosa - Vondrášek, Čajič, Ljevakovič - Stožický, Mahmutovič, Vachoušek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Žižkov - Dukla Praha  (pátek 20:15)
Staří dobří známí z loňské druhé nejvyšší soutěže na sebe poprvé narazí v Gambrinus lize. Pražské celky Viktoria Žižkov a Dukla Praha zažívají odlišné starty, nic ale na tom nemění, že ve večerní páteční bitvě budou chtít uspět.

Viktoriáni si představovali návrat mezi českou elitu určitě jinak, ve dvou zápasech ještě nebodovali, ovšem na jejich alespoň částečnou obranu lze říci, že nehráli na domácí půdě a v Příbrami nebyli daleko od bodů.

"V tomto domácím utkání chceme jednoznačně bodovat. Náš tým už v minulém utkání prohrál nezaslouženě v Příbrami a podal dobrý výkon. V současné chvíli visí otazník nad startem pouze jednoho hráče a kádr je jinak kompletní. Konečně se těšíme na ostrý křest nové hrací plochy. Pro hráče je už samotné derby se soupeřem, se kterým jsme bojovali ve druhé lize, velkou motivací," nechal se slyšet trenér Martin Pulpit.

To Dukla je na tom zcela opačně, dvakrát hrála doma, jednou remizovala, podruhé přestřílela České Budějovice 4:2 a právě na výkon proti Jihočechům by chtěla navázat.

"Viktoria Žižkov je soupeř, kterého velmi dobře známe. V minulé sezoně se nám ho nepodařilo porazit, takže se o to určitě pokusíme tentokrát. Víme, že mají velmi kvalitního brankáře a také poměrně zkušené mužstvo, které se po minulé sezoně částečně obměnilo. Žižkovu se start do soutěže nepovedl, o to zodpovědněji ale přistoupí k pátečnímu zápasu, při němž se poprvé představí na domácím stadionu," okomentoval žižkovského soupeře trenér Dukly Luboš Kozel.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Slodowy, Procházka, Lafrance, Čermák - Bartl, Sukenník, Folprecht, Zapalač - Kalod, Nestorovski
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Mikula, Vorel, Vrzal - Podrazký, Gedeon, Hanousek - Berger, Markovič, Pázler
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Hradec Králové22004:06
2.Sparta Praha22006:36
3.Bohemians 190522004:16
4.1. FK Příbram22005:36
5.Sigma Olomouc21103:04
6.Dukla Praha21104:24
7.Slovan Liberec21104:34
8.FK Mladá Boleslav21101:04
9.FK Teplice21014:63
10.Viktoria Plzeň20113:41
11.FK Jablonec20111:21
12.1. FC Slovácko20022:40
13.Viktoria Žižkov20021:30
14.Slavia Praha20021:40
15.České Budějovice20024:80
16.Baník Ostrava20023:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (345)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele