Gambrinus liga - preview 10. kola

14.10.2011, 08:26, aktualizováno 17.10.2011, 08:43
Previews
Františka Straku dnes čeká premiéra na lavičce Slavie Praha. Trápící se sešívaní se v malém pražském derby představí na půdě Viktorie Žižkov, která zatím taktéž paběrkuje a aktuálně je předposlední.
Viktoria Žižkov - Slavia Praha  (pondělí 18:30)
Hodně sledované bude pražské derby mezi Viktorií Žižkov a Slavií Praha, a to zejména kvůli postavě Františka Straky. Kontroverzní kouč zažije premiéru, přičemž se dá počítat s protesty fanoušků Slavie.

Zastavme se nejprve u domácího celku. Viktorce se výsledkově nedaří, byť herně to není až tak zlé. Trenér Martin Pulpit je se hrou víceméně spokojen, nicméně momentálně jsou důležitější body a ty Viktorka sbírá pomalu.

"Při pohledu na tabulku je jasné, že už konečně potřebujeme bodovat. Máme za sebou slušné zápasy, ale ty nám výsledkově nepomohly. Pozitivní je, že do zápasu se připravuje kompletní kádr bez zdravotního omezení. Hráči jsou dost inteligentní na to, aby věděli, o co se hraje. Pevně věřím, že nominovaní do utkání uspějí jako tým a konečně se budeme radovat z vítězství," věří kouč Viktorie.

Pomalu sbírá body i Slavia. Sešívaní sice v minulém kole uspěli s Olomoucí, ale jejich postavení v tabulce je nadále trístní. Výhra proti Hanákům se zrodila ještě pod trenérem Petroušem, nyní však vede tým bývalý trenér Sparty František Straka. A právě kolem Františka Straky je nejvíce rozruchu. Jeho zvolení slávistickým koučem vlilo krev do žil jak fanouškům Sparty, tak i Slávie. Kotel sešivaných chystá na zápase protesty, jak se to promítne do výkonu mužstva se teprve ukáže.

"Vím, co tam čeká nejen mě, ale i celý tým. Na Žižkově budeme hrát pod velkým tlakem, ale musíme ten zápas zvládnout," nechal se slyšet trenér Straka.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Slodowy, Lafrance, Procházka, Starý - Kadeřábek, Folprecht, Šťastný, Zapalač - Nestorovski, Böhm
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Trubila - Vlček, Jarolím, Petrák, Hloušek - Pospěch, Blažek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.00 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FK Jablonec - 1. FK Příbram  (neděle 15:00)
Jablonec čeká po reprezentační přestávce nedělní domácí utkání 10. kola Gambrinus ligy proti Příbrami. Severočeši budou chtít odčinit porážku ze Slovácka, zatímco hosté se pokusí vylepšit svou vzájemnou bilanci s jabloneckým týmem.

Na Slovácku se Jabloneckým nedařilo, když tam prohráli 0:1. Díky tomu si v tabulce pohoršili o jednu příčku, pokud nepočítáme páteční předehrávku fotbalistů Plzně, kteří se díky vítězství posunuli na druhé místo. Na tuto pozici se mohou opět vrátit Komňackého svěřenci, kteří na českého mistra ztrácí dva body. "Rádi bychom odčinili poslední nezdar na Slovácku, kde jsme neukázali dost vůle a touhy po vítězství. Snad se z toho poučíme a budeme hrát to, na co jsme zvyklí. Doma si věříme víc, jsme odvážnější i efektivnější a snad na poslední dobré výkony navážeme," přeje si trenér domácích František Komňacký.

Příbrami patří v tabulce desáté místo, dosud uhrála dvanáct bodů, což je o čtyři body méně než její nedělní soupeř. S ním má tým vedený trenérem Davidem Vavruškou špatnou vzájemnou bilanci. V Jablonci totiž šestkrát po sobě nevyhrál. "Jablonec je obrovský favorit, ale my to tam nejedeme jen odehrát, to nejezdíme nikam," řekl příbramský lodivod Vavruška.

Oba týmy nastoupí v kompletním složení, nejsou totiž hlášeny žádné absence.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Jablonský - Loučka - Kopic, Jarolím, Piták, Kovařík - Lafata.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Štochl, Krejčí, Hejda, Pleško - T. Pilík, Koukal, Tarczal, Mareš - Wágner, Šlapák.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.50 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - FK Teplice  (neděle 15:00)
České Budějovice se po včerejší výhře Baníku propadly na samé dno tabulky. I proto budou chtít dnes za každou cenu zvítězit. Nečeká je ale nic snadného, jelikož do cesty se jim postaví nepříjemné Teplice.

Svěřenci trenéra Petra Rady odstartovali letošní ročník velmi dobře, v posledních dvou zápasech je ale opustila forma. Nejprve nestačili na Olomouc, posledně naopak padli s Mladou Boleslaví před vlastními fanoušky. V tabulce se tak propadli až na devátou příčku.

Další zaváhání ale nyní nehodlají připustit a bojovně prohlašují, že si chtějí z jihu Čech odvést plný počet bodů. "Zápas to bude těžký jako každý ligový, protože liga je velmi vyrovnaná. Budějovice nemají moc bodů, proto čekáme hodně důrazný zápas. My jsme odhodlaní nechat na hřišti vše a s pokorou vyrazíme do Budějovic vyhrát," prozradil teplický asistent trenéra Patrik Kolář.

To České Budějovice na svou premiérovou výhru zatím stále jen marně čekají. Po devíti kolech mají na svém kontě pouhé tři body, které vybojovali za tři bezbrankové remízy. Příliš důvodů ke spokojenosti tak kouč František Cipro mít nemůže. Poslední zápasy jeho družiny ale přeci jen ukázaly mírné zlepšení.

"Situace je jasná, v zápase musíme vyhrát, ale to teď budu asi říkat před každým zápasem," prohlásil Cipro. "Teplice hrají venku lépe než doma a pokud by pršelo a bylo mokro, tak se ještě zvýrazní rychlost hráčů, jako jsou Mahmutovič a Kerič," obává se domácí lodivod.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Křížek - Novák, Lengyel, Brezinský, Machovec - Klesa, Javorek, Čirkin, Otepka, Sandro - Ondrášek.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Ježdík, Lukáš, Matula, Rosa - Vondrášek, Ljevakovič, Vachoušek, Stožický - Kerič, Mahmutovič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.00 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians 1905 - Dukla Praha  (neděle 17:00)
Nedělní program 10. kola první fotbalové ligy nabízí i jedno pražské derby mezi Bohemians a Duklou. Střetnou se dva týmy, které se v tabulce pohybují v horní polovině tabulky. Klokanům patří čtvrté místo, zatímco Dukle sedmé.

Před zahájením tohoto víkendového kola okupovali fotbalisté Bohemians druhé místo, na které se mohou opět vrátit. To však musí doma v neděli zvítězit. "Připravujeme se s koncentrací a respektem k soupeři. Dukla s přehledem vyhrála druhou ligu a také v poslední době má výborné výsledky, například výhru v Liberci. Věřím však, že s podporou fanoušků, kteří jsou v kotli vždycky skvělí, budeme bodovat," přeje si trenér domácích Pavel Medynský. Ten nebude moci počítat v sestavě se čtveřicí zraněných Škodou, Kaufmanem, Krausem a Niklem.

Dukla v uplynulém kole zářila, když nečekaně a zároveň poprvé vyhrála v Liberci. Díky tomu se v tabulce vyšvihla na sedmé místo. Nyní jede do pražského Edenu, kde změří síly s pražským rivalem Bohemians. "Výhra nad Libercem týmu dodala sebevědomí, ale nečekám, že by to teď byl podobný zápas. Bohemka hraje jiným stylem než Liberec. Musíme se snažit vyrovnat jejich agresivnímu pojetí, neprohrávat souboje. Teprve pak může být výhodou naše fotbalovou," tvrdí dukelský kouč Luboš Kozel, jenž bude postrádat pouze jen zraněného Jirouše.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Cseh, Žižka - Moravec, Borek, Šumský, Bartek - Bálek, Nešpor.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Pospíšil, Vorel, Švejdík, Vrzal - Malý, Gedeon, Hanousek - Berger, Lietava, Pázler.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
Repríza posledního pohárového finále se chystá v Olmouci. Domácí Sigma přivítá Mladou Boleslav.

Sigma dokázala zvítězit v posledních šesti utkáních pouze jednou a i kvůli zřejmě již definitivnímu odečtu devíti bodů potřebuje doma zabrat a zvítězit. Na boleslavské se ale olomouckým v poslední době nedaří. V sedmi posledních vzájemných duelech nepoznali Hanáci, co je to vítězství. Domácí tým půjde do zápasu v nejsilnějším možném složení, chybět bude pouze distancovaný brankář Petr Drobisz. Mladík Tomáš Hořava si může připsat jubilejní stý zápas v nejvyšší soutěži, stejného čísla dosáhne v počtu ligových utkání v roli hlavního lodivoda Zdeněk Psotka.

"Sedmkrát se nám proti Mladé Boleslavi nepodařilo zvítězit, ale naše vzájemná utkání mají velkou kvalitu a jsou hodně o fotbalovosti. Styl hry soupeře známe, tam nás asi nepřekvapí. Ale hráči Boleslavi hodně zkoušejí souboje jeden na jednoho, individuální kvalita hráčů jako Chramosta, Kulič nebo Šírl je veliká a soupeře dokážou překvapit právě svou kreativitou," uvedl trenér domácích Psotka.

Boleslavi se letos paradoxně více daří na hřištích soupeřů. Z pěti venkovních duelů prohrála jen v Příbrami. Po dobrém vstupu do sezóny se modrobílý stroj zasekl, sérii neúspěchů ale napravila výhra na půdě Teplic před reprezentační přestávkou. Aby tradiční pohárový adept udržel kontakt se špičkou, musí v Olomouci bodovat. Trenér Miroslav Koubek nemůže počítat se zraněnými Neuwirthem, Opielou, Kalinou a Fabiánem.

"Minule jsme vyhráli nad Teplicemi i díky poznatkům z jejich utkání s Olomoucí. Podobný efekt očekávám i nyní proti Olomouci, což je velmi dobrý soupeř, rychlý a agresivní. Věřím, že zvolíme co nejúčinnější recept, abychom tam uspěli," řekl Koubek.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Hořava, Rossi, Navrátil - Varadi, Heinz, Petr
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Procházka, Johana, Rolko, Šírl - Štohanzl, Ščuk, Kúdela - Zahustel, Chramosta, Kulič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.30 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - FC Hradec Králové  (sobota 16:00)
Tápající Ostrava v desátém kole v sobotu hostí Hradec Králové. Domácí se pokusí navázat na bod z Plzně, zatímco hosté by rádi pokračovali v sérii neproher.

Teprve druhý bod si do prvoligové tabulky připsal Baník až v devátém kole, kdy na půdě mistrovské Plzně senzačně vykopal remízu. I tak stále okupuje poslední příčku, vyškrábat se ze dna tabulky může v sobotu, pokud porazí Hradec. Na předposlední Budějovice totiž ztrácí bod a na čtrnáctý Žižkov dva. Vypomoci k vítězství Ostravy bude chtít i bývalý reprezentant Marek Jankulovski, jenž se na Bazaly vrací po 11 letech. "Hradec je kombinačně slušně vybavené mužstvo, které má ale ve výkonech svoje výkyvy. Věřím, že se už konečně dočkáme vítězství. Marek Jankulovski do utkání určitě zasáhne, ve hře jsou různé varianty, ale to hlavní rozhodnutí necháváme na něm a jeho pocitu," prohlásil trenér domácích Pavel Malura.

Hradec zřejmě již zažehnal svou výsledkovou krizi, když v posledních třech kolech pokaždé bodoval. A na to bude chtít navázat i na Bazalech, kde ještě nikdy neslavil vítězství a v posledních třech vzájemných duelech nedokázal ani jednou skórovat. "Samozřejmě je překvapením, že mužstvo s tak velkou tradicí jako Ostrava je takhle dole v tabulce. Ještě nemají výhru, takže mohou být pod větším tlakem, ale my také budeme pod tlakem. Pro nás je to utkání strašně důležité. Jakýkoliv bodový zisk by nám ponechal odstup do spodku tabulky, naopak porážka by znamenala přiblížení ke spodku," řekl kouč jedenáctého týmu tabulky Václav Kotal.

Baník nebude moci počítat s pěticí marodů Krautem, Ferenčíkem, Poliačkem, Fantišem a Šmejkalem. To Hradec přijede v kompletním složení.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pietrzkiewicz - Zawada, Marek, Vomáčka, Cverna - Lukeš, Droppa - Malcharek, Svěrkoš, Jankulovski - Šenkeřík.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Chleboun, Fukal, Zelený - Poděbradský, Janoušek, Fischer, Rezek - Malinský, Dvořák, Klapka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Slovan Liberec  (sobota 18:20)
Liberec. Tým, jenž se pokusí v sobotu jako první zastavit pražskou Spartu. Ta dosud neztratila žádný bod a překonala svůj vlastní ligový rekord v počtu vítězství v řadě.

Devět zápasů a devět výher. Takovou bilancí se můžou chlubit pouze sparťané, v tabulce si tedy vydobyli komfortní náskok před svými pronásledovateli. Před druhými Bohemians drží desetibodový odstup. Ten se pokusí navýšit v sobotním zápase se čtvrtým Libercem. "Během reprezentační přestávky trénovalo jen torzo týmu. Řada hráčů měla povinnosti u národního týmu, další dávali dohromady šrámy a třeba Matějovský začal naplno trénovat až ve čtvrtek. Hráčům říkám, že Liberec hraje hodně ofenzivně, což je ale současně i pozvánka pro diváky, aby hojně zaplnili hlediště," láká diváky trenér Letenských Martin Hašek.

Liberec je venku hodně nepříjemným soupeřem. Na hřištích soupeřů totiž naposledy prohrál v květnu a třikrát z letošních pěti venkovních utkání bral tři body. Na to bude chtít v sobotu sázet mužstvo vedené trenérem Jaroslavem Šilhavým. "Od středy se připravujeme na Spartu, proti které se chceme prezentovat naší typickou útočnou hrou a nečekat jen na soupeře. Budeme hrát aktivně, nedáme Spartě nic zadarmo. Nikde není dáno, že Sparta všechny zápasy do konce soutěže vyhraje a čím dřív zakopne, tím lépe pro ligu," pronesl liberecký asistent trenéra Zdeněk Klucký.

Sparta bude postrádat zraněné Kušníra s Huškem a otazník visí nad startem Matějovského. To Liberec nehlásí žádné absence.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Švenger - Vidlička, Zápotočný, Jarošík, Pamič - Hušbauer - Kadlec, Matějovský, Grajciar, Krejčí - Kweuke.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Polák, Fleišman - Šural, Janů, Bosančič, Breznaník - Rabušic, Štajner.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.10 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň  (pátek 20:15)
Po reprezentační pauze se v pátek znovu rozjede kolotoč zápasů Gambrinus ligy. V předehrávce 10. kola přivítají fotbalisté Slovácka mistrovský celek Plzně. Pro hosty to bude generálka na pikantní zápas Ligy mistrů s Barcelonou.

Osmé Slovácko se veze na vítězné vlně. V posledních třech ligových kláních bylo vždycky stoprocentně bodově úspěšné a k tomu šest zápasů v řadě neztratilo bod. Naposledy si Soukupovi svěřenci poradili i s aktuálně třetím Jabloncem, který doma porazili 1:0. Nyní je čeká další zkouška ohněm, vyzvou totiž úřadujícího mistra. "Sledovali jsme Plzeň, jakým způsobem se probojovala do Ligy mistrů i její skvělé výkony v této prestižní soutěži. I když nemá Plzeň v ligové tabulce tolik bodů, kolik zřejmě očekávala, patří k nejatraktivnějším týmům soutěže," uvedl trenér domácích Miroslav Soukup, jehož tým uhrál v předchozích šesti vzájemných duelech s Plzní pouhé dva body.

Fotbalistům Plzně nevychází letošní ligová sezona podle jejich představ. Po devíti kolech se v tabulce pohybují na pátém místě. Zatímco na vedoucí Spartu ztrácejí dvanáct bodů, tak na druhé Bohemians pouhé dva. Po dvou posledních remízách by se Západočeši rádi naladili na vítěznou notu před odjezdem do fotbalového chrámu Nou Camp, kde se střetnou s úřadujícím vítězem Ligy mistrů Barcelonou. "Víme, že nás čeká soupeř, který v tomto ligovém ročníku patří k úspěšným týmům. Pro nás bude jenom dobře, že je Slovácko v takové pohodě, protože by to nemusel být takový zápas jako s Baníkem a Budějovicemi, kdy jsme dobývali desetičlenný val. Věřím, že Slovácko i kvůli tomu, že má dostatek bodů, určitě bude chtít hrát aktivně a dopředu. To by pro nás mohla být jenom výhoda," prohlásil plzeňský kouč Pavel Vrba.

Domácí tým nastoupí pouze bez zraněného Kuncla, zatímco hosté budou hrát v kompletním složení.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Mezlík, Košút, Trousil, Kubáň - Pavelka, Kordula, Valenta, Daníček - Ondřejka, Došek.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš (Ďuriš).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.40 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha990023:427
2.Bohemians 1905952210:1117
3.FK Jablonec951324:916
4.Slovan Liberec943217:1215
5.Viktoria Plzeň943217:1315
6.FK Mladá Boleslav943213:1015
7.Dukla Praha942314:1014
8.1. FC Slovácko94239:814
9.FK Teplice941410:1313
10.1. FK Příbram940513:1612
11.FC Hradec Králové93247:1011
12.Slavia Praha92346:139
13.Sigma Olomouc934212:94
14.Viktoria Žižkov91176:164
15.České Budějovice90367:193
16.Baník Ostrava90275:202
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (533)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele