FORTUNA:LIGA - souhrn 5. kola nadstavby

24.05.2019, 20:07, aktualizováno 26.05.2019, 17:01
Komentáře a souhrny
Slavia porazila v posledním kole Spartu a slaví double. Branka Josefa Jindřiška z páté minuty nastavení v zápase proti Opavě zachránila v lize Bohemians. Do baráže musí Příbram, které nepomohl ani obrat v duelu s Duklou ze dvou penalt. Slovácko v posledním utká přehrálo Karvinou. Už v pátek Mladá Boleslav nastřílela po přestávce Zlínu tři góly a zajistila si postup do kvalifikačního utkání o Evropskou ligu. V něm se utká s Baníkem, který remizoval v Plzni. Liberec totiž padl v Jablonci a na páté místo se nedostal.
O titul

Slavia Praha - Sparta Praha 2:1

26.05.2019 15:00

Góly: 7. Tomáš Souček, 50. Alexandru Băluţă - 21. Guélor Kanga (pen.)

Především v duchu mistrovských oslav Slavie se neslo letošní čtvrté a poslední derby pražských "S". Již dlouho v něm nepoznali sešívaní hořkost porážky a tuto sérii si protáhli - Spartu po gólech Součka a Băluțy zdolali 2:1.

Na první branku nečekal zaplněný stadion v Edenu dlouho. Už v sedmé minutě dostali domácí příležitost rozehrát rohový kop. Toho se ujal Masopust a přesným centrem našel hlavu Tomáše Součka, jenž si po zaváhání obrany poradil a otevřel účet utkání.

Po dvaceti minutách hry se Tetteh řítil za dlouhým nákopem, vše vyvrcholilo srážkou s gólmanem Kovářem. Tetteh byl odnášen na nosítkách a souboj byl vyhodnocen jako penaltový. Exekuci pokutového kopu si vzal na starost Guélor Kanga a s přehledem proměnil. Následně si za provokaci fanoušků vysloužil ocenění žlutou kartou.

Poté už zase zahrozili červenobílí. Přímý kop z pravé strany byl rozehrán podobně jako gólová situace. Masopust odcentroval na Součka, toho však tentokráte vychytal Heča. Ten měl plno práce i o pár okamžiků později se Zeleného tečovanou střelou. Vylekán byl zajisté i po Băluțově centru, který zamířil do břevna.

Slávisté nadále tlačili a důkazem tomu je i akce ze čtyřiatřicáté minuty. Souček rozehrál na Masopusta, ten si poradil s Radakovićem a poslal míč Olayinkovi, jenž ovšem z dobré pozice přestřelil. Radaković byl i u další nebezpečné příležitosti soupeře, když po návratu z kabin málem srazil míč za Hečova záda.

Tam ho opravdu dostal Alexandru Băluță, který v padesáté minutě využil povedené kombinace Ševčíka s Coufalem a centru druhého jmenovaného. Vedení Slavie se mohlo ještě navýšit, to by však musel Heču překonat Masopust. Neuspěl ani Băluță, jenž šajtlí napálil míč do boční sítě. Konečně se osmělili i Letenští, Kanga pálil kousek nad břevno.

Totožně si vedl v závěrečné desetiminutovce Hložek, Kovářovi dal následně zabrat Štetina. Nikdo již však nedokázal procpat míč do branky, a tak se Slavia s mistrovskou sezónou rozloučila vítězstvím a navýšila svůj náskok na čele na pět bodů.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 1:1

26.05.2019 15:00

Góly: 5. Luděk Pernica - 66. Václav Procházka

Minimálně stejný počet bodů jako Liberec proti Jablonci potřebovala uhrát Ostrava v posledním kole v Plzni. To se jí díky výsledků 1:1 povedlo a vděčí za to především Procházkovi, který dokázal odpovědět na Pernicovu trefu a přinesl svému týmu účast v kvalifikaci o Evropskou ligu.

Hned z první větší příležitosti utkání padl gól. Rohový kop Viktorie rozehrál Hrošovský nakrátko tím, že přihrál balón Kovaříkovi. Ten se rozhodl odcentrovat do vápna a našel přesně hlavu Luďka Pernici, jenž si svým přesným zásahem připsal premiérový ligový gól v dresu současného zaměstnavatele.

Utkání mělo velký spád a první zákrok brzy okusil i Kozáčik, který kryl Hrubého střelu. Poté zase zahrozili domácí. Kayamba náramně vyslal do křídla Petrželu, jenž odcentroval před bránu, avšak Beauguelovi střela nesedla a nebezpečí bylo zažehnáno. O něco později pálil sám Petržela, jenže mířil mimo, stejně si vedl i v další šanci.

V závěru první půle přišla ještě jedna možnost na každé straně. Holzer se šikovně uvolnil, ovšem nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi, na druhém konci hřiště pláchl obraně Kayamba, nicméně ani on nezamířil přesně.

Po návratu z kabin se v obrovské příležitosti zjevil Hrubý, který zůstal nikým nehlídán, přesto si nedokázal se skákavým balónem poradit a Kozáčik si připsal jednoduchý zákrok. Za Plzeň byl velmi aktivní Kayamba, jehož dělovka minula svatyni hostů. Tu o něco později zachránil Laštůvka tím, že vytáhl pokus Kopice.

Kýžený vyrovnávací gól dal za Slezany neobvyklý střelec Václav Procházka. Diopův pokus ještě dokázal vytěsnit Kozáčik, úspěch neslavila ani první Procházkova dorážka. Ta druhá se však již uchytila a skončila v síti. Baník brzo mohl i vést, jenže Jánošovu střelu zlikvidoval Kozáčik. Díky prohře Liberce tak Ostrava končí na pátém místě a zahraje si proti Mladé Boleslavi o Evropu.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Slovan Liberec 1:0

26.05.2019 15:00

Góly: 47. Tomáš Holeš

Hráči Liberce zůstanou v nadcházející sezóně bez účasti v evropských pohárech. V posledním kole potřebovali vzhledem k remíze Baníku zvítězit v Jablonci, to se jim však nepovedlo. Jediným střelcem utkání se stal domácí Holeš.

Do první příležitosti se přitom dostali hráči Slovanu. Již ve druhé minutě trestuhodně ztratil míč Kubista, čímž vyslal soupeře do protiútoku dva na jednoho. Ten vyvrcholil zakončením Pázlera, který tváří v tvář gólmanovi selhal a zamířil mimo. Na druhé straně zase mohl po hrubce Breiteho zakončovat Vătăjelu, který však pokusem ve skluzu trefil jen Nguyena.

Na další šance se čekalo hodně dlouho, až v posledních minutách před pauzou se zopakovala situace z úvodu zápasu. Znovu se před brankářem objevil Jan Pázler, který sice tentokrát zamířil mezi tři tyče, jenže trefil pouze připraveného Hanuše. Gól do kabin mohl vsítit Breite, to by ale nesměl mířit vedle.

Krátce po návratu z kabin už se diváci dočkali branky - radovat se mohli ti domácí. Kratochvíl předvedl na pravé straně povedený průnik a předložil míč na střed, kde číhal Tomáš Holeš. Ten sice již vystřelil povedenější rány, avšak i díky štěstí propadl míč pod Nguyenem až do sítě. Jablonecký bek si tudíž připsal již druhou branku v posledních třech zápasech.

Brzy mohlo být s modrobílými ještě hůře, to by ale musel Doležal hlavičkovat přesněji. U gólu asistující Kratochvíl následně předvedl nevídané zaváhání. Po Hübschmanově kolmici mu Doležal nesobecky přihrál před prázdnou bránu, ovšem ta byla k údivu všech přestřelena.

Doležal předvedl podobný pas i v závěru, když založil akci, na jejímž konci Pilíka vychytal gólman. Na opačném konci hřiště v rámci posledního vzdoru nastřelil Libor Kozák tyč, jediným dalším významným momentem závěrečné pasáže byl návrat Davida Lischky po operaci srdce. Jablonečtí tak s přehledem končí na čtvrtém místě, Liberci ze šesté příčky končí sezóna rovněž.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha35265479:2683
2.Viktoria Plzeň35246557:3278
3.Sparta Praha35206959:3366
4.FK Jablonec351761258:3257
5.Baník Ostrava351381439:4347
6.Slovan Liberec3512101334:3246
Odveta

FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín 3:0

24.05.2019 18:00

Góly: 53. Nikolaj Komličenko (pen.), 78. Tomáš Přikryl, 89. Tomáš Ladra

První zápas: 1:3, postupuje FK Mladá Boleslav

Hodně dlouho se nedařilo fotbalistům Mladé Boleslavi likvidovat dvougólovou ztrátu, kterou nabrali v úvodním zápase ve Zlíně. První trefu vstřelil až krátce po přestávce Komličenko, postup přinesl Přikryl a v závěru pojišťoval výsledek Ladra.

Již ve třetí minutě se domácí dostali do první solidní příležitosti. Mešanović si poradil se dvěma obránci, avšak tváří v tvář Rakovanovi uspět nedokázal a zakončil jen velmi slabě. Hra se poté uklidnila, až ve čtvrtině zápasu se znovu objevil v tutovce Mešanović. Hubínek mu balón náramně předložil, avšak bosenský kanonýr nadvakrát nedokázal gólmana překonat.

Matej Rakovan se musel činit i nadále, po půlhodině hry likvidoval povedenou hlavičku Přikryla. Následně měl i trochu štěstí, neboť Komličenko ze slušné pozice pálil vedle. V závěru první půle se konečně osmělili i žlutomodří. Podiova nepovedená střela ani Džafićův pokus z tísně však mladoboleslavskou bránu neohrozili.

Po návratu z kabin se opět otěží ujali Středočeši. Matějovského rána prolétla kousek nad břevnem, o pár minut později po souboji s Buchtou upadl Mešanović a sudí nařídil penaltu. Té se ujal Nikolaj Komličenko a ranou k tyči překonal Rakovana, kterému bylo uhodnutí strany k ničemu.

Ruský kanonýr ve čtyřiasedmdesáté minutě pěkně přihrával Mešanovićovi, jemuž na poslední chvíli překazil příležitost Bačo. Ani to ovšem hráče z města automobilky neodradilo a krátce na to již dokázali podruhé skórovat. Fulnekova rána po rohovém kopu byla zblokována, avšak jen k Tomáši Přikrylovi, který z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť a naklonil stav dvojzápasu na stranu svého týmu.

V závěru ještě navýšil skóre Tomáš Ladra, když Takács vystihl Rakovanovu bídnou rozehrávku a vyslal do šance právě Ladru, který gólmana obešel a jednoduše zakončil. Mladá Boleslav si tak v boji o Evropskou ligu udělá ještě jeden výlet, a to buď do Ostravy, nebo do Liberce.

Více informací k zápasu
O udržení

Bohemians Praha 1905 - SFC Opava 1:1

25.05.2019 17:00

Góly: 90+5. Josef Jindřišek - 68. Jakub Janetzký

V souběžně hraném utkání Příbram zvítězila nad Duklou, což pro hráče Bohemians znamenalo jediné - nutnost proti Opavě bodovat. Nějaký čas to na to kvůli trefě Janetzkého nevypadalo, avšak v nastaveném čase zachránil ligu Jindřišek.

Do první příležitosti se dostali klokani, avšak Bartek nedokázal odražený míč umístit mezi tři tyče. Na druhé straně se ocitl v příležitost Hrabina, jehož hlavička zamířila mimo. Ve čtvrtině zápasu se Bartek ukázal jako přihrávající, když prostrčil na Závišku, jenž v tutové šanci selhal.

Daleko od gólu nebyli domácí ani po půlhodině. Vaníček si navedl míč na střelu a vypálil. Sice přímo na Fendricha, tomu však rána vypadl a neúspěšně se ji pokoušel do sítě dotlačit Nečas. V závěru první půle znovu zahrozil Bartek, jehož obstřel ovšem úspěch neslavil.

Bohemians po pauze nadále tlačili, nicméně ani Záviškova rána se neujala. A tak přišel trest. Jurečka si narazil o Hrabinu a pronikl do pokutového území. Následně předložil balón Jakubovi Janetzkému, který už byl v jednoduché pozici a hravě překonal Valeše.

Zelenobílí mohli záhy srovnat, jenže po překombinovaném protiútoku zakončoval Ljovin pouze nad. Podruhé tudíž rozvlnili síť Slezané, když Souček dostal do brány Jursův centr. Radost jim však zhatil pomezní, který odmával hodně sporný ofsajd. Jelikož o pár okamžiků později neslavila úspěch ani Hrabinova střela, žily naděje Bohemky i nadále.

Do největšího tlaku se domácí dostali v nastavení. Puškáč hlavičkoval do břevna, Bartek nedokázal procpat míč do sítě. A tak na sebe musel vzít odpovědnost kapitán Josef Jindřišek. Puškáč mu sklepl míč a Jindřišek po průniku z levé strany střelou na zadní tyč překonal Fendricha a zajistil Klokanům účast ve FORTUNA:LIZE pro příští sezónu.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - MFK Karviná 2:0

25.05.2019 17:00

Góly: 43. Lukáš Sadílek, 90+2. Lukáš Sadílek

Karviná zamířila v rámci posledního kola nadstavby do Uherského Hradiště s vědomím, že už o nic nehraje a chleba se bude lámat až v dvojzápase s Jihlavou. Možná i proto se jí nepodařilo uhrát ani bod, Slovácku totiž podlehla 2:0.

Do první velké příležitosti se dostal Suchan, jenž v tutovce nedokázal ani nadvakrát překonat Trmala. Na druhé straně měl po čtvrtině utkání možnost otevřít skóre Kadlec, jenže centr trestuhodně podskočil. Berkovce nedokázal překonat svou dělovkou ani Daníček, rána o něco později nesedla Hofmannovi.

Domácí se tak dočkali až krátce před přestávkou. Daníček se pokusil vystřelit, a přestože mu střela nesedla, dostal se míč až k Lukáši Sadílkovi, který z poměrně jednoduché pozice nezaváhal a poslal Slovácko do vedení.

Po přestávce měli Slezané možnost srovnat, když se za domácí obranu dostal Faško a pořádnou pumelicí zkoušel překonat Trmala. O pár minut později Faško protlačil míč do sítě, avšak trefa nemohla být uznána kvůli předcházejícímu ofsajdu. Netrvalo dlouho a Svědíkovým svěřencům znovu zatrnulo, do vlastní branky si totiž málem srazil míč Hofmann.

Dlouhou dobu se poté neslo utkání v poklidnějším duchu, až v nastaveném čase si modrobílí pojistili své vítězství. Po kombinaci Diviše s Kalabiškou poslal první jmenovaný centr na zadní tyč, kde číhal Lukáš Sadílek, jenž hrudí dostal míč za brankovou čáru a připsal si druhou trefu v utkání.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Dukla Praha 3:2

25.05.2019 17:00

Góly: 35. Ibrahim Keïta, 61. Jan Matoušek (pen.), 65. Jan Matoušek (pen.) - 14. Štěpán Krunert, 57. Vojtěch Hadaščok

Pro fotbalisty Příbrami byla matematika jasná. Proti pražské Dukle potřebovali naplno bodovat a zároveň se spoléhat na vítězství Opavy nad Bohemians. Tam se však zrodila remíza a k ničemu tak byla Středočechům výhra 3:2.

Skóre přitom otevřeli hosté, a to po necelé čtvrthodině. Standardku z pravé strany rozehrál Podaný a přesně nalezl hlavu Štepána Krunerta, který se nemýlil a poslal svůj celek do vedení. I během dalších minut museli být gólmani v pozoru. Gonzálezův pokus však zamířil o dost vedle, na druhé straně Fantiš hlavičkoval těsně vedle.

Tentýž hráč se po půlhodině dostal k Matouškově přihrávce a patou dal pořádně zabrat brankáři Hruškovi. Ten však zaváhal po pozdějším rohovém kopu a silou dostal míč do sítě Ibrahim Keita, který jen krátce předtím nahradil na hřišti zraněného Polidara. V závěru první půle ještě Kočí zneškodňoval střelu Gonzáleze, neuspěl ani z dorážky Krunert.

Pražané se po návratu z kabin znovu dostali do vedení. González vybídl na pravé straně nabíhajícího Vojtěcha Hadaščoka, který povedeným lobem překonal vyběhnuvšího Kočího. Jejich vedení však netrvalo dlouho, neboť po Krunertově zákroku spadl na zem Jan Matoušek a sudí nařídil pokutový kop. Sám faulovaný se ujal exekuce a bezpečně proměnil, čímž srovnal stav utkání.

Už po dalších čtyřech minutách přišla pro Duklu další pohroma. Na Nového centr si naskakoval Fantiš, jenž byl atakován a faulován vybíhajícím Hruškou. K penaltě se opět postavil Jan Matoušek a udržel si svou stoprocentní bilanci. O něco později mohl dovršit hattrick, jenže ze solidní pozice trefil jen brankáře. Neuchytila se ani Krunertova dělovka na opačném konci hřiště a utkání tak skončilo těsnou výhrou Příbrami.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
11.1. FC Slovácko351361643:4745
12.SFC Opava351271647:5743
13.Bohemians Praha 1905359131333:4340
14.1. FK Příbram351171743:7340
15.MFK Karviná35952142:5832
16.Dukla Praha35572330:7222

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (491)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele