FORTUNA:LIGA - souhrn 4. kola nadstavby: Plzeň slaví zisk titulu

10.05.2022, 21:00, aktualizováno 11.05.2022, 20:58
Komentáře a souhrny
Plzeň vyhrála nad Hradcem Králové a po remíze Slavie na půdě Baníku Ostrava slaví kolo před koncem mistrovský titul. Sparta nestačila na Slovácko, s nímž se o týden později střetne ve finále MOL Cupu. Zlín se rozešel smírně s Pardubicemi, přesto mu to stačí na to, aby mohl oslavit záchranu. Teplice pro změnu neudržely vedení v Karviné a po remíze 2:2 mají jistotu, že půjdou do baráže...
O titul

Baník Ostrava - Slavia Praha 1:1

11.05.2022 19:00

Góly: 32. David Buchta - 5. Yira Sor

Řada slávistů si sice přes den stěžovala na rozhodnutí Hradce Králové, jenž do zápasu proti Plzni nenasadil dvě své opory, nakonec se však právě sami sešívaní porazili v boji o titul. Na půdě ostravského Baníku totiž pouze remizovali a na čtvrtý ligový titul v řadě nedosáhli.

Slavia přitom utkání ve Slezsku rozehrála skvěle. Už v páté minutě poslal Traoré do úniku Sora, jenž namísto dalšího postupu vpřed zvolil chytré zakončení z dálky, kterým obstřelil zaskočeného gólmana Baníku Laštůvku - 0:1. Vedoucí branka ale Pražany moc neuklidnila. Naopak v průběhu druhé půle přebrali iniciativu spíše domácí.

Blízko vyrovnání byl již ve 24. minutě Klíma, jenž si naskočil na rohový kop Fleišmana, trefil ovšem pouze břevno. O tři minuty později zahrozili Ostravané znovu po standardní situaci. Tentokrát se do vzduchu pověsil Almási, avšak bránu sešívaných netrefil. Více štěstí stálo při Slezanech po půlhodině hry. Fleišmanův centr z levé strany prodloužil bránící Ousou nechtěně na zadní tyč, kde se do voleje opřel Buchta. Slávistický brankář Mandous se sice s vypětím všech sil natahoval, vyrovnávací trefě ale nezabránil.

Domácí zvládli koncovku prvního poločasu opravdu na výbornou. Ve 36. minutě si Klíma dokonce udělal zálusk na obrat, přízemní střelou nicméně těsně minul svatyni protivníka. Po změně stran se však Baník mohl strachovat o to, aby nečelil pokutovému kopu. Laštůvka totiž při snaze o vyboxováni balónu nevybíravě sestřelil Sora a mohl být rád, že hlavní arbitr jeho počínaní nikterak nepotrestal.

Méně shovívavý byl tým rozhodčích po hodině hry. Aktivní Sor se po výborné individuální akci dostal za defenzivu Slezanů, načež jej při postupu na Laštůvku rozhodil v běhu Lischka. Ke kontaktu mezi hráči dost možná ani nedošlo, pád Sora však ve výsledku znamenal vyloučení Lischky. Hosté zároveň dostali k dispozici slibnou možnost v podobě nebezpečné standardní situace, ze které ovšem Holeš trefil pouze břevno.

V závěru se zoufalí sešívaní čím dál více uchylovali k nákopům a centrům do ohně, na které si nabíhal také Mandous. Baník nicméně všechny akce celkem s přehledem ubránil a výborným výkonem se podepsal na rozšifrování hlavní ligové tajenky.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň 0:2

11.05.2022 19:00

Góly: 20. Jean-David Beauguel, 55. Jhon Mosquera

Těžko říct, zda Plzeňští reálně věřili, že zisk titulu oslaví již uprostřed týdne. Viktoria však v poslední době kráčí štěstí naproti a odměna v podobě zlaté tečky se nakonec dostavila již v předposledním kole skupiny o titul. Západočeši zvládli utkání proti Hradci Králové a po čtyřech letech se vrátili na ligový trůn.

Už během dne se Plzeň dozvěděla, že ji nebudou ohrožovat dvě hlavní tváře "Votroků". Západočeši tak mohli využít absence pravého beka Jana Mejdra, obě branky hostů se nicméně urodili na levé straně z pohledu Východočechů. První zásah přinesla 20. minuta. Centr do pokutového území odvrátil jeden z bránících hráčů pouze k Beauguelovi. Francouzský útočník se nenacházel v příliš komfortní situaci, avšak potvrdil vynikající formu a z úhlu napálil balón pod břevno.

Hradec nebyl bez svého ofenzivního tahouna Adama Vlkanovy tak nebezpečný jako nedávno proti Slavii či Spartě. Plzeň se tak mohla cítit bezpečněji, především pak po 55. minutě, kdy vsítila druhou branku. Na centr Řezníka si naskočil Chorý, jeho hlavičku vyrazil hradecký gólman Vízek jen před sebe, kde se z dorážky prosadil Mosquera.

Viktoriáni po závěrečném hvizdu ještě chvilku čekali na to, jak se vyvrbí duel Baníku se Slavií. Po nějaké době však mohli slavit společně se svými fanoušky, mezi nimiž se nacházel také někdejší dlouholetý bek Plzně David Limberský.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 1:2

11.05.2022 19:00

Góly: 31. Dávid Hancko (pen.) - 54. Daniel Holzer, 81. Marek Havlík

Byť ani jednomu z mužstev už o moc nešlo, konečný výsledek může leccos napovědět. Sparta se totiž se Slováckem utká o týden později ve finále poháru a nyní se zdá, že na soupeře z Moravy nestačí. Na vlastním hřišti totiž neudržela vedení a kvůli dvěma inkasovaným brankám po změně stran prohrála.

V první půli se sice hosté z Uherského Hradiště neprosadili, Pražany už nicméně stihli upozornit na svou sílu. Například Kalabiška po standardní situaci rozehrané Havlíkem hlavičkoval z nebezpečné pozice, avšak bránu soupeře netrefil. Do vedení se tak jako první dostali domácí, jimž ke gólu pomohla dosti kuriózní situace. Havlík poslal ve vlastní šestnáctce k zemi Šimka, ten nekoordinovaně podrazil Dočkala, díky čemuž dostali Letenští k dispozici penaltu. Tu s přehledem proměnil Hancko.

Ještě před přestávkou se Slovácko znovu připomnělo. Jurečka sklepl míč pro Vechetu, mladý útočník však mezi tři tyče nezamířil. Podobně skončil také obstřel Haraslína, jenž se v samotném závěru prvního poločasu šikovně uvolnil.

Jednogólový náskok vydržel Spartě do 54. minuty. Pohlednou kombinaci Moravanů zakončili přihrávající Kalabiška a střílející Holzer, který se po necelém měsíci znovu prosadil na půdě svého někdejšího zaměstnavatele. Slovácku po vyrovnání narostla křídla a do závěrečného hvizdu Pražany víceméně k ničemu nepustilo. Obrat mohl dokonat Vecheta, který hlavičkoval po vynikajícím centru od Havlíka, avšak ztroskotal na brankáři Letenských Hečovi, jenž se vyznamenal výborným zákrokem.

Později Heča zneškodnil také Havlíkův výpad z levé strany, nakonec však ještě jednou kapituloval. Byl to právě Havlík, kdo se v 81. minutě odhodlal k obstřelu zpoza vápna, načež pohledné zakončení zapadlo k tyči. Heča se zmohl jen na kontrolu svým zrakem a ani se neobtěžoval pokusit se o zákrok.

Sparta už v závěru nic nepředvedla a v nadstavbě potřetí ze čtyř utkání ztratila body. Zároveň se jednalo o nepovedenou premiéru Michala Horňáka, jenž jako trenér zaskakuje na lavičce do konce ročníku. I tak Letenští zakončí sezónu na třetím místě v ligové tabulce.

Slovácko se v pořadí k Pražanům přiblížilo, pětibodové manko už ale v posledním kole nemůže smazat. Moravané však mohou stoprocentně počítat se čtvrtou pozicí a taky se zvýšeným sebevědomím před finále MOL Cupu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň34257262:2182
2.Slavia Praha34246479:2578
3.Sparta Praha34217670:3970
4.1. FC Slovácko34205956:3865
5.Baník Ostrava341510960:4755
6.FC Hradec Králové3410141044:4944
O udržení

FK Pardubice - Fastav Zlín 1:1

10.05.2022 19:00

Góly: 39. Vojtěch Patrák - 75. Dominik Simerský

Velké zklamání zavládlo v Pardubicích. Kdyby totiž Jablonec neinkasoval v souběžně hraném utkání v samotném závěru proti Bohemians, společně se Severočechy by se radovaly nadobro z přímé záchrany i přes plichtu se Zlínem. A zatímco moravský výběr oslavil díky urvanému bodu kýžené udržení, východočeský klub čeká na konec sezóny nepříjemný džob v Teplicích.

Nutno však podotknout, že pokud se mu podaří získat alespoň remízu, nebude muset nikterak sledovat dění ve zbylých dvou souběžně hraných střetnutích. Spolu s Jabloncem se Pardubice už skoro viděly na dokopné, ovšem zda bude veselá či nikoliv, rozhodne až poslední kolo. Do plánů na rozlučku s tímto ročníkem jim totiž hodil vidle pražský celek za pět minut dvanáct.

Domácím vyšel lépe první poločas, v jeho závěru se ujali vedení, to když Jeřábek mistrně do šestnáctky uvolnil z pravé strany sbíhajícího Patráka, jenž se sám před brankářem Rakovanem v koncovce nezmýlil. Po obrátce byli hosté směrem dopředu nebezpečnější a nakonec se své odměny dočkali v 75. minutě, neboť Simerský hlavou zužitkoval centr zleva od Procházky.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FK Teplice 2:2

10.05.2022 19:00

Góly: 41. Vlasij Sinjavskij, 90. Petr Buchta - 17. Alois Hyčka, 70. David Ledecký

Dvakrát se zdařilo Teplicím ujmout na půdě Karviné vedení, dvakrát o něj ale nakonec přišly, a tak se musely smířit s definitivou účasti v dodatečné baráži o udržení. Jistě sestupující výběr ze Slezska se nevzdal, ačkoli závěr sezóny dohrává jen s vidinou umístění na samotném dně tabulky, a při své rozlučce před vlastními fanoušky potěšil alespoň odvahou a neústupností.

Severočeši vstoupili do zápasu aktivně a už v 6. minutě se snažil skórovat Hyčka, ještě ovšem v tuhle chvíli napálil boční síť. V 17. minutě se mu však již přece podařilo překonat gólmana Neumana, to když přízemní, skákavý centr z levé strany od Trubače doklepl na zadní tyčce za brankovou čáru. V poslední čtvrthodině prvního poločasu se každopádně začali osmělovat též domácí, kteří nakonec proměnili jednu ze svých šancí ve 41. minutě. Kobouri poslal dlouhý pas zleva do vápna, ten se dostal do míst, kde stál Sinjavskij, a ten propálil brankáře Grigara.

Už krátce před obrátkou a také po ni podnikali hosté další ataky, aby navrátili ztracený náskok zpět do vlastních rukou, a v 70. minutě opravdu gólově udeřili. Kodad vyhodil balón z autu k Žitnému, ten v šestnáctce přihrál pod sebe na Ledeckého, jenž neměl problém zacílit. Avšak Karviná v 90. minutě přece vydolovala plichtu, hlavou na bližší tyč mířil nestrážený Buchta.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 1:1

10.05.2022 19:00

Góly: 38. Václav Pilař - 90+4. Petr Hronek

Pomalu a jistě se chýlil konec utkání, už bylo skoro rozhodnuto, že baráž o záchranu si zahrají fotbalisté Bohemians a Jablonec se ve FORTUNA:LIZE udrží. Domácí se ujali vedení díky parádní pumelici Václava Pilaře, jejich soupeř pak podnikal hodně cest za vyrovnáním, avšak dlouho nenacházel úplně správný směr. V nastavení ho ovšem přece vysvobodil Petr Hronek.

Kdyby se klubu ze severu Čech podařilo podržet těsný náskok, nikdo by mu už místenku na další sezónu v nejvyšší soutěži nemohl vyfouknout. Jenomže závěrečné inkasování znamenalo pouze zmar a frustraci, i v závěrečném kole se totiž bude muset rvát o uchování umístění nad příčkami, jež by ho mohly poslat do nevyzpytatelného play-off, a to právě na úkor pražského celku. Nutno však podotknout, že Jablonec má situaci ve svých rukou. A pokud zvládne duel ve Zlíně, jenž má prvoligovou příslušnost zaručenou, nebude se muset nikterak ohlížet za sebe na souběžně hrané klání Bohemians proti Karviné nebo na to mezi Teplicemi a Pardubicemi.

Suma sumárum se jednalo o vyrovnané střetnutí, jemuž finální výsledek vlastně i slušel. Byť Pilařova famózní střela zpoza vápna z otočky zaplula od břevna a za brankovou čáru, hosté se obecně neprezentovali o nic horším dojmem. Ve druhém dějství se snažili domácí především o bránění jednogólového předstihu, nakonec však své počínání nedotáhli do úspěšného finiše, neboť jim Klokani zasadili ránu v poslední možnou chvíli. Bartek přistrčil i přes krkolomné postavení míč ke Hronkovi, který na bližší tyči propálil marně zasahujícího gólmana Hanuše.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
11.Fastav Zlín34981742:5935
12.FK Pardubice348101640:6834
13.FK Jablonec346151326:4733
14.Bohemians Praha 1905347101741:6131
15.FK Teplice34852133:5729
16.MFK Karviná343102133:5919

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (519)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele