FORTUNA:LIGA - preview 4. kola nadstavby: Plzeň sahá po titulu

10.05.2022, 08:26, aktualizováno 11.05.2022, 08:50
Previews
Už dnes večer může být jasno o novém mistrovi tuzemské nejvyšší soutěže - vedoucí Plzeň se představí na hřišti Hradce Králové a po očku bude sledovat i vývoj utkání Ostrava - Slavia. Na Letné zase bude k vidění předehrávka finále domácího poháru mezi Spartou a Slováckem...
O titul
Baník Ostrava - Slavia Praha  (středa 19:00)
Slavia má na zápasy proti Baníku v závěru sezony dobré vzpomínky. Proti Ostravanům si v nedávné minulosti zajistila ligový primát i vítězství v poháru. Teď na konci ročníku znovu potřebuje dobrý výsledek, jinak se jí rozplyne sen o obhajobě rozplyne.

Výše zmíněná nedávná minulost se konkrétně odehrála před třemi lety. Nejprve se sešívaní v květnu roku 2019 vydali na východ republiky, aby zde i díky bezbrankové remíze získali titul mistra nejvyšší soutěže. Hned za tři dny vyrazili Pražané i Slezané do Olomouce, kde změřily síly v rámci finále MOL Cupu. Více důvodů k radosti měli opět slávisté, kteří na Hané zvítězili 2:0.

Letos je jasné, že sešívané v Ostravě nic velkolepého slavit nebudou. Nachází se totiž v prekérní situaci. Po víceméně bezproblémovém tříletém kralování najednou narazili na zdatného protivníka s Plzně, jenž má dvě kola před konečným zúčtováním dokonce navrch. Slávisté se tedy mohou snažit, jak chtějí, pokud ovšem západočeská Viktoria v následujících dvou mačích nezaváhá, o trůn přijde.

Jen tak celoroční práci zabalit však Pražané nechtějí. "Myslíme si, že ještě není úplně všechno rozhodnuté, ve fotbale se může stát cokoliv. Za poslední roky jsme si zvykli, že si vždy jdeme pro titul, teď to už nemáme ve svých rukou. Půjdeme do toho na 100 procent," prohlásil kouč sešívaných Jindřich Trpišovský, který si během svého čtyřletého angažmá v Edenu zvykl na úspěchy.

Baník na Slavii v posledních letech moc neumí, teď má ale jedinečnou šanci zasadit červeno-bílým bolestivou ránu. Budou však Ostravané něčeho takového vůbec schopni? Nadstavbu berou spíš jako pohodový dojezd ročníku, během něhož na výsledcích až tolik nesejde. Až v posledním kole se Slezané vzchopili a díky dvěma brankám elitního střelce Ladislava Almásiho urvali tři body proti hradeckým "Votrokům".

Ostravany každopádně čeká poslední domácí zápas v sezóně, což si žádá důstojnou rozlučku před věrnými příznivci, kteří svůj milovaný klub horlivě podporují. "Poslední domácí zápas v sezoně, vynikající soupeř, svátek fotbalu. Věřím, že zopakujeme výkon z posledního vzájemného utkání v Ostravě v prosinci, že nás to stejně tak vyhecuje. Doufám, že do toho půjdeme odvážně," uvedl trenér Baníku Tomáš Galásek.

Na domácí straně nezasáhnou do utkání obránci Jaroslav Svozil s Janem Juroškou, záložník Daniel Tetour a křídelník Ubong Ekpai. Všechny jmenované trápí zdravotní neduhy. Univerzál Ladislav Takács zase v Ostravě hostuje právě ze Slavie, kvůli čemuž bude ve středu rovněž absentovat. Hosté si budou muset poradit bez marodů Jana Bořila, Lukáše Masopusta a Michaela Krmenčíka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.55 - 4.84 - 1.43
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň  (středa 19:00)
Zatímco slávistické modlitby prosí za formu Hradce, ty plzeňské apelují na Baník. Pokud Východočeši ve středu překvapí lídra tabulky, boj o titul ještě jednou zamotají. Jestliže se ovšem nevzepřou roli outsidera a sešívaní zároveň nezvládnou svou ostravskou misi, vrátí se titul po čtyřech letech do Štruncových sadů.

Zdá se, že Viktoria nabrala takové sebevědomí, že ji do konce sezóny sotva něco zastaví. Ani chvilkový propad na druhé místo se Západočechy nijak neotřásl. Plzeň si zkrátka pořád jede to své - hlavně neprohrát. To plní celé jaro, nově však zničehonic přidává také vítězství o dvě i více branek. Na něco takového jsme od družiny trenéra Michala Bílka moc zvyklí nebyli.

Ve středu však rozjetí Viktoriáni nečekají snadnou práci. "S Hradcem v téhle sezoně nemáme dobrou bilanci. Hrají výborně a úplně bez tlaku, což se i na jejich hře projevilo. My jsme teď hodně blízko tomu, o čem všichni sníme, a nechceme, aby nás zastavil zrovna Hradec," varuje Bílkův asistent Pavel Horváth.

Skutečně je dobré se mít před Východočechy na pozoru. Slavia i Sparta by mohly vyprávět. Právě obě pražská "S" totiž stihli "Votroci" v rámci nadstavby obrat o body a zejména prvnímu jmenovanému klubu zasadili nepříjemnou ránu. Plzeň pak v aktuálním ročníku již jednou dokázali porazit, podruhé zase na západě Čech odehráli vyrovnaný zápas, v němž na protivníka jen těsně nestačili.

A jak vidno, Hradecké současná provokativní role dost baví. "Dovolená se blíží, ale my jsme jazýčkem na vahách ve hře o titul, takže kluci jsou soustředění. Vnímáme to. Sebrali jsme bod Spartě, ta to od té doby vzdala, obrali jsme Slavii, teď nás čeká Plzeň," těší se na další případný lup asistent hlavního trenéra Východočechů Stanislav Hejkal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.07 - 4.28 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - 1. FC Slovácko  (středa 19:00)
Měli se potkat již před týdnem, a to na Moravě, nakonec se ale spolu utkají až nyní v Čechách. Mezitím se přitom stihlo především na straně Sparty udát několik zajímavých věcí. Tou hlavní novinkou je bezpochyby to, že Letenské do duelu proti Slovácku povede provizorní kouč.

Kdoví, jak by se vše odvíjelo, kdyby se finále MOL Cupu odehrálo podle plánu 4. května. Kdoví, jak by vedení Sparty vyhodnotilo situaci, kdyby Pražané v onom finále uspěly. Avšak dost všech kdyby. Dějiny se holt rozhodly ubírat jiným směrem. Takový, který nebyl přívětivý pro Pavla Vrbu, dnes již bývalého lodivoda Letenských.

Vrbovi muži absolutně nezvládli nedělní utkání v Plzni. Ve Štruncových sadech se po hřišti ploužili bez známek touhy po třech bodech. Jako by byl sparťanům závěr ročníku zcela šumafuk. A jako by jim byl lhostejný též osud trenéra, jenž následujícího rána přišel o práci. Klubové vedení, o jehož kompetentnosti mnozí příznivci neustále pochybují, si zkrátka vyhodnotilo, že další sezóna bez ligového titulu je nepřijatelná.

Ještě jedna důležitá zpráva se však v pondělí z Letné roztroubila do světa. Záložník Bořek Dočkal se rozhodl, že kopačky pověsí na hřebík již v Kristových letech. "Na Letné jsem toho zažil opravdu hodně, odehráli jsme tady nezapomenutelné zápasy. Cítím se tady opravdu dobře a některé zážitky ve mně zůstanou celý život," uvedl 33letý středopolař.

Zatímco Dočkala ještě čekají dvě ligová kola plus odložený finálový duel národního poháru, Vrba už si žádnou rozlučkovou party neužije. Trenérské žezlo totiž převzal Michal Horňák, jenž se k hlavnímu mužstvu alespoň na pár týdnů přesunul od B-týmu. Je tak jasné, že Sparta chce květen už nějak přežít, pokud možno se zlatou tečkou v MOL Cupu.

Na pohár si nicméně brousí zuby také Slovácko, čemuž zřejmě hodlá také vše podřídit. V nejvyšší soutěži už nemají Moravané o co hrát a mohou tak jen šetřit síly na mnohem důležitější vrchol. I proto například naposledy v Pražském Edenu chyběl křídelník Milan Petržela, která dělá vše pro to, aby se do finále MOL Cupu zbavil bolesti zad. Absence klíčového hráče byla proti Slavii znát, neboť Uherskohradišťští se v neděli vraceli domů bez bodu.

Slovácko nehodlá utkání na pražské Letné zcela vypustit, zároveň ovšem pravděpodobně nebude riskovat větší šrámy. "Ligový zápas už nijak neovlivní konečné postavení obou celků v tabulce, ale žádný přátelák to nebude. Spíš to bude z obou stran příprava na pohárové finále," řekl asistent hlavního kouče Moravanů Jan Palinek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.09 - 5.21
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň33247260:2179
2.Slavia Praha33245478:2477
3.Sparta Praha33217569:3770
4.1. FC Slovácko33195954:3762
5.Baník Ostrava33159959:4654
6.FC Hradec Králové331014944:4744
O udržení
FK Pardubice - Fastav Zlín  (úterý 19:00)
Fotbalisté Zlína nadále vévodí skupině o udržení, záchranu nicméně stále nemají jistou. Další šanci na definitivní pojištění budou mít proti Pardubicím. Východočeši jsou ale v laufu a rovněž usilují o definitivní zajištění prvoligové příslušnosti.

Pardubice doposud ovládli všechna tři nadstavbová klání a z outsidera ligového finále se rázem stala překvapivá kometa. Před úterním střetnutím drží Východočeši 12. místo a na moravského soupeře ztrácí pouhý bod. "Vše je v našich rukou. Pokud by se nám podařilo vyhrát nad Zlínem, zachráníme se," uvědomuje si kouč Pardubic Jaroslav Novotný.

Naopak Zlínští koncovku ročníku až tolik nezvládají. Po plichtě v Karviné sice rozstříleli oslabené Teplice, naposledy však těžce narazili na produktivní Bohemians. "O víkendu jsme propásli šanci definitivně se zachránit a jaké z toho mohou nastat komplikace, to se ukáže až po sezoně. Teď se musíme co nejlíp připravit na Pardubice, které jsou v nadstavbě v laufu, a uhrát tam takový výsledek, abychom si k záchraně pomohli sami a nemuseli se ohlížet na ostatní," vzkázal trenér "Ševců" Jan Jelínek.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Kostka, Pojezný, Čihák, Čelůstka - Jeřábek - Lupač, Červ, Vacek, Cadu - Černý
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Simerský, Vraštil, Procházka - Conde - Dramé, Janetzký, Hrubý, Reiter - Vukadinović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.28 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - FK Teplice  (úterý 19:00)
Teplice sice na jaře herně pookřály, avšak navzdory probuzení je stejně zřejmě čeká baráž. Pokud "Skláři" přece jen chtějí záchranu vybojovat rovnou po 35 ligových kolech, musí bezpodmínečně uspět na půdě Karviné.

Když Severočeši na závěr základní části zvítězili, příznivci věřili, že dobrou formu si přenesou také do skupiny o udržení. Tři zápasy bez výhry a jediný získaný bod však Teplice nepříjemně srazil ze stromu na zem. Naděje nicméně umírá poslední. "S baráží ještě nepočítám. Pokud bude dál šance, budeme o ni bojovat. Hrajeme o všechno. Teď jedeme do Karviné, musíme vyhrát a pak se uvidí, jak dopadnou další výsledky," prohlásil kouč Sklářů Jiří Jarošík.

V Karviné už je naopak vše jasné. Trápení MFK nemá konce ani v nadstavbě a Slezané tak již více než týden vědí, že příští ročník si zahrají druhou ligu. "Chceme v posledním domácím zápase určitě vyhrát. Pro některé hráče půjde o poslední zápas tady na stadionu a budou se chtít rozloučit vítězstvím. Případné tři body by jistě byly, i když slabou, náplastí na celou nepovedenou sezonu," uvedl asistent hlavního trenéra Karviné Jan Somberg.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Ciupa - Dramé, Buchta, Kobouri - Zorvan, Túlio, Chvěja, Ndiaye, Sinjavskij - Svoboda, Papadopulos
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Chaloupek, Tijani, Shejbal - Hyčka, Sunzu, Trubač, Kodad - Fortelný - Žák, Sejk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.52 - 3.74 - 2.04
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - Bohemians Praha 1905  (úterý 19:00)
Jablonec v posledních dvou zápasech konečně zabral a zdá se, že míří za záchranou. Tu mohou Severočeši definitivně pojistit v úterý proti pražským Bohemians. "Klokani" si však rovněž nemohou dovolit zaváhání, jinak se budou muset smířit s baráží.

O gólových hodech pořád nemůže být řeč, pro Jablonec je nicméně důležité, že konečně přestal remizovat. Už nevídaných pět ligových utkání v řadě neplichtil a v posledních dvou dokonce zvítězil. Nejprve Severočeši na domácí půdě zpečetili osud Karviné, následně uspěli také na půdě Teplic, byť šancí si vypracovali mnohem víc než na jediný gól.

Díky zisku šesti bodů z posledních dvou mačů poskočil Jablonec na 13. místo. Další vítězství by Severočechům zajistilo prvoligovou příslušnost i pro další ročník. "Výhrou nad Teplicemi se nám povedl další krok k našemu společnému cíli, máme záchranu nadále ve svých rukách. Poslední krok bude nejtěžší, ale chceme to rozhodnout co nejdříve, už v úterý doma proti Bohemians," řekl kouč Jiří Vágner, jenž převzal žezlo po nedávno odvolaném Petru Radovi.

Také Bohemians se v posledním zápase povedlo zvítězit. Pražané se na půdě oblíbeného Zlína nebývale rozstříleli a Moravanům vsítili rovnou čtyři branky. Mužstvo z Vršovic nicméně zvítězilo poprvé po téměř tříměsíční pauze. Kvůli předešlým nezdarům tak Klokani aktuálně sídlí na 14. pozici, a pokud ji nevylepší, čeká je nevyzpytatelná baráž proti jednomu z účastníků druhé ligy.

Takový osud si ale Bohemka zatím nepřipouští. "Teď potřebujeme k přímé záchraně dvě výhry, takže je jasné, že situaci máme ve svých rukou. Ale i kdybychom spadli do baráže, tak v ní nám bude stačit jedna výhra a jedna remíza k udržení prvoligové příslušnosti. Nekalkulujeme, teď chceme vyhrát v Jablonci," prohlásil trenér Pražanů Jaroslav Veselý.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Štěpánek, Martinec, Zelený, Surzyn - Hübschman - Černák, Kratochvíl, Kubista, Malínský - Ikaunieks
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Krch, Křapka - Dostál, Petrák, Květ, Kovařík - Hronek, Beran - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.55 - 4.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
11.Fastav Zlín33971741:5834
12.FK Pardubice33891639:6733
13.FK Jablonec336141325:4632
14.Bohemians Praha 190533791740:6030
15.FK Teplice33842131:5528
16.MFK Karviná33392131:5718

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (531)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele