FORTUNA:LIGA - souhrn 2. kola nadstavby

11.05.2019, 16:58, aktualizováno 12.05.2019, 19:55
Komentáře a souhrny
Slavia porazila Plzeň a udělala výrazný krok k zisku titulu, neboť tři kola před koncem sezóny má na západočeský celek náskok pěti bodů. Jablonec ve skupině o titul přehrál Ostravu, Sparta porazila Liberec. Zlín sice prohrál v Olomouci, ale zásluhou gólů ze soupeřova hřiště postupuje do finále ve skupině o Evropskou ligu, kde se střetne s Mladou Boleslaví. Dukla prohrála v Opavě a její situace je už takřka bezvýchodná, na Karvinou stále ztrácí osm bodů...
O titul

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 3:1

12.05.2019 18:00

Góly: 81. Lukáš Masopust, 86. Tomáš Souček (pen.), 89. Ibrahim Traoré - 90. Jan Kovařík

Hodně dlouho to vypadalo na utrápenou bezgólovou remízu, v poslední čtvrthodině si však diváci přišli na své. Postupně totiž viděli čtyři branky - jako první se prosadil Masopust, pokračoval z penalty Souček a na něj navázal Traoré. Krátce na to ještě korigoval skóre Kovařík.

Na začátku utkání byla více vidět Slavia. Do první příležitosti se prodrala po pěti minutách díky Brabcově zaváhání. Ten se totiž nechal přetlačit Olayinkou, nigerijský křídelník si však na Hrušku nepřišel. I v dalším minisouboji byl úspěšnější plzeňský gólman, tentokráte vychytal Olayinkovu hlavičku po rohovém kopu.

Na konci druhé dvacetiminutovky se sešívaní vehementně domáhali pokutového kopu. Po závaru ve vápně totiž Van Buren trefil Řezníkovu ruku, penalta se ale nepískala. Po půlhodině hry o sobě poprvé výrazně dali vědět Západočeši, Hrošovského dělovka z dálky prolétla nedaleko tyče.

Na opačné straně hřiště se opakoval scénář z úvodu utkání, Olayinka totiž opět trknul míč jen do Hruškových rukou. Nadějnou situaci nevyužili slávisté ani na konci první půle, když Van Buren pohrdl Hušbauerovou nabídkou, a tak se do kabin odcházelo za bezbrankového stavu.

Nedlouho po návratu ze šaten zahodili domácí obrovskou příležitost. Řítili se totiž ve třech do protiútoku proti jedinému bránícímu hráči, jenže Olayinka na Masopustovu pobídku nedosáhl a celá akce vyústila jen odkopem od brány. Dvě obrovské šance během pár vteřin měli i Vrbovi svěřenci. Nabíhající Kovařík nejprve v tutové šanci trefil tyč, po pokračující akci akrobaticky přestřelil Beauguel.

Další minuty rozhodně nepatřily mezi ty nejpohlednější, až vše po osmdesáti minutách vyvrcholilo gólem z ničeho. Přetažený míč si na zadní tyči našel Bořil a vracel jej zpět do ohně, odkud zakončoval Masopust a přiblížil Slavii k titulu.

Nedlouho poté zahrál David Limberský ve vlastním pokutovém území očividně rukou a sudí Zelinka bez váhání nařídil pokutový kop. Toho se ujal v poslední době tradiční exekutor Tomáš Souček a s přehledem proměnil na druhou stranu, než skákal gólman.

Sotva Viktoriáni rozehráli, řítila se na ně další pohroma. Bořilův míč za obranu si našel Stoch, který jej následně předložil Traorému a ten dokázal přesouvajícího se Hrušku překonat. Gólová smršť však pokračovala a konečně se dočkala i druhá strana. Parádní rána Kovaříka z velké dálky se uchytila a Plzeň si připsala alespoň čestný gól. Slávistům tak k titulu tři kola před koncem chybí pouhé čtyři body.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slovan Liberec 1:0

11.05.2019 20:00

Góly: 5. Costa Nhamoinesu

Jistotu účasti v evropských pohárech už mají fotbalisté pražské Sparty. Dodala jim ji domácí výhra na Libercem, kterou hned v samotném úvodu zařídil Costa. Hosté zůstávají na šesté pozici a o tu pátou budou bojovat s Baníkem.

Jak již bylo zmíněno, na první branku nemuseli fanoušci na Letné čekat dlouho. V páté minutě dostali sparťané příležitost rozehrávat přímý kop, kterého se ujal Hložek. Ten napálil pouze zeď, následný pokuse Frýdka vyrazil Nguyen jen ke Costovi a ten zblízka dopravil míč za brankovou čáru.

Brzy mohlo být pro Severočechy ještě hůře v situaci, kdy Karlssonův obstřel mířil těsně vedle brány. Hosté zahrozili až po půlhodině, jenže jejich přečíslení vyvrcholilo jen v Sýkorův slabý pokus. Na druhé straně předvedl individuální akci Hašek, jehož pokus levačkou skončil vedle.

Akcemi nabitý závěr prvního poločasu gólem neskončil. Kozák selhal po krásném pasu od Oscara, v tutové šanci selhal pro změnu Hybš. Po souboji Frýdka s Kozákem reklamovali Hornyákovi svěřenci faul znamenající penaltu, avšak sudí zůstal klidný.

Po přestávce si musel skvělý zákrok připsat Nguyen. Hašek rozehrál doleva nad Hložka, mladý záložník si míč připravil na střelu a vypálil. Liberecký gólman se musel pořádně vytáhnout. V šanci se po Čivićově pasu ocitl a další mladík Drchal, ten ale vůbec netrefil bránu. Zbytek zápasu už se odehrál v poklidnějším duchu a Sparta pod trenérem Horňákem tak nadále zůstává stoprocentní.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Baník Ostrava 2:0

11.05.2019 17:30

Góly: 50. Michal Trávník (pen.), 81. Martin Doležal

Definitivní konec ostravských nadějí na pronásledování Jablonce nastal po výhře Severočechů ve vzájemném zápase. Krátce po pauze se z kontroverzně nařízené penalty prosadil Trávník, na konečných 2:0 upravil Doležal.

Už po pěti minutách přišlo vážné vzrušení. V pokutovém území Fleišman skluzem vybojoval míč na Holešovi. Sudího nechala situace klidná, i tak ji poté ještě delší dobu přezkoumával VAR, který nakonec naznal, že k porušení pravidel nedošlo. O něco později se poprvé ozvali i hosté. Hrubý měl plné rukavice práce se Šašinkovým pokusem.

Ve velké šanci se po čtvrtině zápasu ocitl Doležal, jemuž se po Trávníkově centru nepodařilo usměrnit míč mezi tři tyče. A podobně skončila i Jovovićova hlavička po další čtvrthodině hry. Černohorec byl nedaleko od gólu i v závěru první půle, to pro změnu po Kratochvílově přihrávce pálil nad břevno.

Hned po návratu z kabin došlo k zajímavé situaci. Sobol se snažil probojovat k centrovanému míči, když došlo ke stažení Jakubem Bolfem. Rozhodčí odpískal pokutový kop, jeho verdikt posvětilo i video. Penalty se ujal Michal Trávník a proměnil, ale namísto gólu sudí udělil žlutou kartu za faul Doležalovi a jedenáctimetrový kop se opakoval. I tentokráte Trávník uspěl a ligový debutant v dresu Baníku Budinský lovil míč ze sítě.

Autor gólu se o několik minut později dostal k zajímavé střele zpoza vápna, bohužel pro něj skončila těsně vedle tyče. Vůbec marná nebyla ani Hübschmanova hlavička, kterou gólman s problémy zneškodnil. Konečně se do slušné šance propracovali i hráči Baníku, to když Fleišmanův pokus letěl o pár centimetrů nad břevno.

Kolem osmdesáté minuty už udeřili domácí. Nejprve Hovorkovu hlavičku ještě Budínský zneškodnil, avšak po následném závaru už Doležal po asistenci Jovoviće skóroval a patnáctou trefou v sezóně navýšil vedení svého celku. Ve zbytku utkání si už Jablonec vítězství pohlídal a po tomto kole už může mít definitivní jistotu čtvrtého místa.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha32244475:2476
2.Viktoria Plzeň32225550:3171
3.Sparta Praha32196756:2763
4.FK Jablonec321661056:2854
5.Baník Ostrava321361338:4145
6.Slovan Liberec3211101133:2943
Odvety

FK Mladá Boleslav - FK Teplice 1:1

12.05.2019 15:00

Góly: 38. Nikolaj Komličenko - 47. Michal Jeřábek

První zápas: 8:0, postupuje FK Mladá Boleslav

Po debaklu 0:8, který Teplice schytaly v úvodním zápase play-off o Evropskou ligu, už bylo o postupujícím rozhodnuto s pravděpodobností hraničící s jistotou. Ve středních Čechách se tak hrálo už jenom z povinnosti a utkání skončilo remízou po brankách Komličenka a Jeřábka.

První ohrožení přišlo po necelé čtvrthodině, kdy domácí obrana zblokovala pokus Trubače. Na opačném konci hřiště se ukázal Wiesner, jenž po Mešanovićově výzvě vyslal pěknou, avšak nepřesnou ránu. Gólem neskončila ani Přikrylova střela, tu pro změnu zkrotil Diviš. Hráči z města Škodovky byli i nadále aktivnější a špatně nevypadla ani Komličenkova standardka, jež zamířila těsně vedle.

Severočeši se také ozvali, a to po Žitného šikovném pasu na Horu. Jeho pokus na zadní tyč však zneškodnil gólman Stejskal. Krátce na to se už míč ocitl v síti. Hubínek kolmicí vysunul Fulneka a ten povedeně našel před prázdnou bránou Komličenka. Ruský kanonýr se nemýlil a posedmadvacáté v sezóně překonal soupeřova brankáře.

Po návratu z kabin však hosté neotáleli a velmi rychle srovnali. Horův rohový kop bez přičinění ostatních hráčů propadl až na zadní tyč, kde číhal Michal Jeřábek a dostal míč do odkryté klece. A brzy mohl být stav úplně obrácený, jenže Horova rána ze střední vzdálenosti skončila jen na břevně.

Do vedení se mohli dostat i hráči Mladé Boleslavi. Mešanovićovi však v dobré pozici míč odskočil a následně neuspěl ani Wiesner, který napodobil svého protihráče a tentokráte hlavou poslal míč do břevna. Tentýž hráč řádně protáhl Diviše o pár chvil později a posléze i atakoval teplického gólmana, jehož chybu Mešanović nepotrestal a prázdnou bránu přestřelil.

Brankář hostí nechal na svou chybu brzy zapomenout, remízový stav totiž zůstal jen díky jeho bravurnímu zákroku proti Takácsovi. A jelikož neuspěl na konci protiútoku ani Mešanović, skončilo utkání remízou a dvojzápas osmigólovým vítězstvím Středočechů.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Fastav Zlín 3:2

12.05.2019 15:00

Góly: 26. Milan Lalkovič, 66. Martin Nešpor, 68. David Houska - 2. Pablo Joaquin Podio, 30. Adnan Džafić

První zápas: 0:1, postupuje Fastav Zlín

Zlín sice v odvetě prvního kola play off o Evropskou ligu prohrál v Olomouci, avšak díky většímu počtu vstřelených branek na hřišti soupeře postupuje dál. Ševci rozehráli utkání výborně a po poločase vedli. Sigma se však nevzdala a otočila výsledek, nakonec jí ale jeden gól chyběl k postupu.

Hanákům opět scházel pravý bek Sladký a nově také záložník Kalvach. Po zranění se do sestavy naopak vrátil levý obránce Vepřek. Spolu s ním dostal šanci též Dvořák s Lalkovičem. Do základní jedenáctky hostů se po pauze znovu probojovali stoper Bačo a středopolař Džafić.

Naděje domácích na zvrat dvojzápasu hodně narušila již první minuta. Holíkův centr do pokutového území odvrátil Chvátal pouze k Podiovi, jenž levou nohou uklidil míč k tyči a poslal Zlín do vedení. Olomouc se poté logicky tlačila dopředu. Dvořák ale v deváté minutě netrefil balón v dobré pozici ideálně. V obraně Sigmy to navíc stále hořelo a Hanáci mohli ve čtrnácté minutě hostujícímu Džafićovi, že zcela osamocen trefil pouze gólmana Buchtu. Následná odpověď Yunise skončila vedle tyče.

V 26. minutě již domácí vyrovnali. Lalković si naběhl za obranu, kde jej famózním pasem našel Houska. Slovenský křídelník překonal brankáře Rakovana a vykřesal naději pro svůj tým. Ta však zhasla za další čtyři minuty, kdy Ševci rozjeli pohlednou akci na levé straně, Poznar následně po přihrávce od Čanturišviliho přiťukl Džafićovi, jenž přízemní střelou vrátil Zlínu vedení. Bezmocný Buchta se hodně vztekal na nedůsledné spoluhráče.

Při další snaze Olomouce neuspěl dalekonosným pokusem Vepřek. Ani hosté nezaháleli, těsně před přestávkou musel Buchta vyrazit ránu Podia. Do druhé půle nastoupila Sigma velice aktivně. Již ve 48. minutě přeletěl centr Zahradníčka na levou stranu, kde Vepřeka vychytal Rakovan. Defenziva Hanáků ale měla stále velké problémy. Tři minuty po příležitosti Vepřeka hledal Jiráček Poznara, jenž z dobré pozice minul bránu.

Hru domácích přišel oživit střídající Nešpor, proti jehož hlavičce musel v 53. minutě zasahovat Rakovan. Zápas nahoru dolů pokračoval, o tři minuty později se proti nebezpečnému Poznarovi zaskvěl strážce olomoucké svatyně Buchta. V 66. minutě se Nešpor objevil v další šanci a tentokrát se nemýlil. Útočník Sigmy si naběhl na pas od Housky a skákavou střelou překonal Rakovana.

Za další dvě minuty už se Hanáci dokonce dostali do vedení. Rohový kop Ševců dopadl mizerně, následnou ránu střídajícího Pilaře z rychlého brejku vyrazil Rakovan jen k Houskovi, který neměl problém dorazit pumlíč do brány. Rázem stačila domácím k postupu jedna branka, a tak svěřenci trenéra Jílka vrhli všechny síly do útoku. Zlín ale držel Rakovan, jenž v 85. vytěsnil střelu Nešpora a po následném rohovém kopu chytil hlavičku Jemelky.

Závěr duelu přinesl nesmírné drama. V 88. přišel na hřiště hostující Železník, jenže na trávníku se dlouho neohřál, protože v krátkém sledu viděl dvě žluté karty a po dvou minutách se poroučel do sprch. Ani v přesilovce se však Olomouc neprosadila. Blízko gólu byl v nastavení Beneš, ovšem trefil jen tyč. Ševci tak s vypětím všech sil udrželi postupový výsledek.

Více informací k zápasu
O udržení

Bohemians Praha 1905 - 1. FC Slovácko 0:0

11.05.2019 15:00

Góly: -

Souboj Bohemians se Slováckou skončil podobně jako před dvěma týdny remízou, tentokrát navíc dokonce bez branek. Utkání přitom bylo především v prvním poločase zajímavé na šance, žádná však neskončila v síti.

Do základní sestavy klokanů se vrátil Vaníček, jenž nahradil Reitera, který zamířil na lavici náhradníků. Hosté nastoupili ve stejné jedenáctce, která v minulém kole sestřelila Příbram. První střelecký pokus zaznamenal ve čtvrté minutě nový muž na hřišti. Vaníček potáhl míč po levé straně, odkud trochu zaskočil gólmana Trmala, jenž míč vyrazil jen před sebe. Za Slovácko odpověděl o tři minuty později Hološko, ani on však si však nepřišel na brankáře Pražanů a bývalého hráče Moravanů Fryštáka.

Vaníček si návrat do sestavy užíval a ve dvacáté minutě opět prověřil připravenost Trmala, ten tentokrát ukryl balón do náruče. Ve 34. minutě proskákala Dostálova tečovaná rána před Trmala, kde se ještě o teč pokoušel Záviška, avšak bezvýsledně. Za další dvě minuty podnikl Bartek průnik do pokutového území, kde byl sražen k zemi protihráči, ale sudí Houdek penaltu nenařídil, byť o ni usiloval téměř celý Ďolíček.

Domácí byli v první půli aktivnější. Branky se však nedočkali ani ve 43. minutě, kdy Záviška pálil po rychlém útoku těsně vedle tyče. Po změně stran tempo hry opadlo a po delším čase se do šancí dostávali také Moravané. Navrátil předvedl v 56. minutě podobnou akci jako Vaníček z úvodu duelu, jenže pravou nohou vysoko přestřelil Fryštákovu svatyni.

Mezitím se ve Vršovicích značně zhoršilo počasí, což mělo dopad na množství příležitostí na obou stranách, kterých vydatně ubylo. Dvacet minut před koncem zničehonic zahřmělo před bránou klokanů. Rána zpoza šestnáctky orazítkovala tyč, Navrátilova dorážka již skončila v síti, avšak kvůli evidentnímu ofsajdu gól neplatil. Bohemians v závěru ještě zahrozili hlavičkami Yusufa a Jindřiška, ovšem ani jedna z nich se neujala. Oba týmy se tak rozešly bez branek.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Dukla Praha 3:2

11.05.2019 15:00

Góly: 44. Jaroslav Svozil, 48. Pavel Zavadil, 65. Václav Jurečka - 51. Jan Holenda, 87. Branislav Milošević

Už jen s teoretickou šancí na záchranu odehrají fotbalisté Dukly poslední tři kola skupiny o záchranu. V gólově bohatém utkání v Opavě prohráli 3:2 a na předposlední Karvinou ztrácejí již osm bodů. Za Opavu se prosadili Svozil, Zavadil a Jurečka, na druhé straně Holenda a Milošević.

V úvodu byl velmi vidět kanonýr Smola. Nejprve ho v samostatném úniku dostihl a šanci mu zhatil Souček, o několik minut později v tutové šanci selhal a překopl bránu. Dvě solidní příležitosti ke vstřelení gólů měli i hosté. Po rohovém kopu mohl skórovat Holík, Fendricha zase málem překvapil Holenda.

Zhruba ve čtvrtině zápasu rozezvučel brankovou konstrukci Svozil, jenž po Zavadilově centru hlavičkoval do břevna. Hra se přelévala ze strany na stranu a poměrně blízko gólu byl díky svému obstřelu i Holík. Nadále aktivní Smola zase šikovně obehrál Ďuricu, ale nezakončil tak, jak by si přál.

Slezané se tak dočkali až v závěru první půle. Rohový kop pěkně rozehrál Zapalač a jeho centr se snášel do malého vápna. Naskočil si na něj Jaroslav Svozil a z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť. Se svými spoluhráči tak mohl do šaten odcházet mnohem spokojenější než soupeř.

A krátce po návratu z kabin skórovali žlutomodří podruhé. Pavel Zavadil se postavil k přímému kopu ve vzdálenosti dvaceti metrů od brány a do ní parádním obstřelem zakroutil míč. Gólman Rada působil bezmocně. Brzy mohlo být sníženo, ale Hadaščok prováhal ideální moment pro střelu.

Nakonec jeho zaváhání napravil Jan Holenda. Tetour mu podal za vápnem balón a urostlý útočník pořádnou ranou překonal Šroma. Jeho konkurent strážící opačnou bránu se opět dostal do zápřahu po Jurečkově centru, když likvidoval Smolovu hlavičku.

Právě Smola o pár okamžiků později poslal míč do vápna, kam si z druhé vlny naběhl Václav Jurečka a skvěle trefeným pokusem nedal Radovi šanci. Armádní klub ještě v závěru snížil, po Kovalově centru číhal na zadní tyči Branislav Milošević, jenž míč trknul do protipohybu brankáře.

Opava i tak zvítězila a její náskok na barážovou pozici drženou Příbramí činí pět bodů, Dukla ztrácí na Karvinou osm.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - MFK Karviná 1:0

11.05.2019 15:00

Góly: 65. Karel Soldát

Po dlouhé době se mohli fotbalisté Karviné osvobodit z posledních dvou pozic, šanci na to ale prováhali a po brance Soldáta u Litavky prohráli. Jejich ztráta na záchranu tak činí už sedm bodů, pravděpodobně si tak zahrají baráž.

Start do utkání to věru pohledný nebyl. Po devíti minutách přišlo první vzrušení, v dobré pozici se totiž ocitl Wágner. Střela se mu ovšem nepovedla a pro gólmana Kočího se stala snadnou kořistí. Na opačném konci hřiště nejprve pálil Mingazov, po následném rohovém kopu hlavičkoval vedle Soldát.

Osvědčená kombinace Slezanů vedla k překonání gólmana, ale ne ke vstřelené brance. Budínský poslal na Wágnerovu hlavu skvělý centr, jeho pokus však z brankové čáry vyhlavičkoval Květ. Za domácí zase zahrozil uzbecký reprezentant Mingazov, jenž poslal míč hlavou těsně mimo. Pohlednou branku málem na samotném konci první půle vstřelil Květ, když se pokoušel z poloviny hřiště nachytat Berkovce.

Karvinský gólman se hned po návratu z kabin musel činit, pořádně jej totiž protáhl Polidar. Na obou stranách vždy něco málo chybělo útočícím hráčům ke gólu, neuspěl ani po dalším Budínského nákopu Wágner. Domácí se tak dočkali až v pětašedesáté minutě. Po standardní situaci se sice Berkovec blýskl skvělým zákrokem, zneškodnil i dorážky Kinguea, jenže na Soldátův pokus už byl krátký. 1:0.

Krátce na to mohl navyšovat Mingazov, jenž zas a znovu minul bránu. Ve zbytku utkání se už nic podstatného nestalo a oba týmy si nadále drží pozice, z jakých do zápasu vstupovaly.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
11.SFC Opava321161543:5139
12.1. FC Slovácko321151637:4638
13.Bohemians Praha 1905328121230:3836
14.1. FK Příbram32971635:6834
15.MFK Karviná32851939:5529
16.Dukla Praha32562128:6621

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (593)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele