FORTUNA:LIGA - preview 5. kola: Slavia se chce vrátit do čela

27.08.2022, 08:42, aktualizováno 28.08.2022, 08:48
Previews
Slavia se postupu do Evropské konferenční ligy představí v domácí soutěži na půdě Brna, a jestliže neprohraje, vrátí se na první místo. Slovácko bude hájit neporazitelnost proti Liberci, zatímco Hradec Králové přivítá Olomouc...
FC Hradec Králové - Sigma Olomouc  (neděle 16:00)
Oba celky se nacházejí v odlišném rozpoložení. Domácí dokázali vyhrát proti Bohemians, kdežto hosté už třikrát po sobě prohráli.

Hradec Králové v minulém kole vyhrál v Ďolíčku, když se v rozmezí sedmi minut prosadili Kubala a Vlkanova. Domácí pouze snížili v 37. minutě z penalty, kterou proměnil Puškáč. V druhé polovině zápasu se diváci gólu již nedočkali, a tak si Hradec odvezl 3 body.

V neděli svěřence trenéra Miroslava Koubka čeká Sigma Olomouc, na kterou mají z minulého ročníku dobré vzpomínky. Na soupeřově hřišti uhráli remízu a doma Olomouc porazili 3-0. Sigma podává rozdílné výkony, což si uvědomuje i asistent hlavního trenéra Stanislav Hejkal. "Překvapili mě hned nadvakrát. Měli výborný vstup do sezóny, kdy porazili Baník 3:0, takže jsem měl za to, že budou v tomto trendu pokračovat, jenže následně se jim na to nepovedlo navázat, takže jejich psychické rozpoložení asi nebude takové, jaké by si úplně představovali. Teď mají dvě možnosti, buď se zmobilizují a půjdou do toho hlava nehlava, nebo to na sebe nechají zapůsobit, což by se jim ale nemuselo vyplatit," řekl před zápasem Hejkal.

Olomouci se v posledních zápasech nedaří a naposled doma nestačila na rozjeté Slovácko. Sigmu sice poslal do vedení Zorvan, který proměnil v 40. minutě penaltu, ale hosté zápas během 5 minut otočili, když se trefili Mihálik a Kozák.

Hlavní kouč Václav Jílek si dobře uvědomuje, že se jeho tým potřebuje zlepšit. "Potřebujeme dostat na hřiště větší kvalitu. Chybí nám větší kreativita a kvalita v útočné fázi. To už jsem říkal po zápase se Slováckem. Prvotní ale je, abychom byli větší tým a šli za vítězstvím s větší energií. Momentálně se těžko vyrovnáváme s tím, když jde vývoj utkání proti nám. Paradoxně naposledy to bylo jinak a stejně jsme to nedohráli. Můj největší apel bude, abychom se vyrovnali Hradci v nasazení a bojovnosti. Tudy vede cesta," prohlásil v rozhovoru Jílek.

Sigma se po třech prohrách po sobě propadla až na dvanáctou příčku a v 5. kole potřebuje nutně bodovat. Hostům určitě nepomůžou Macík se Stoppenem. Zdravotní problémy rovněž trápí Košťála, Vaněčka a Ventúru. Domácí tým bude postrádat Leibla a Urmu.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Reichl - Klíma, Ševčík, Čech - Kučera, Rada, Kodeš, Ryneš - Kubala, Vašulín, Vlkanova
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Trefil - Chvátal, Vraštil, Beneš, Zmrzlý - Greššák, Breite - Navrátil, Růsek, Zorvan - Chytil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.57 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slovan Liberec  (neděle 16:00)
Slovácko ve čtvrtek potvrdilo úspěch v podobě postupu do Evropské konferenční ligy, neděli jej už ovšem zase čeká start v tuzemské lize. Do Uherského Hradiště dorazí liberecký Slovan, jenž by po dvou zápasech bez výhry zase rád ukořistil tři body.

V táboře příznivců Slovácka možná panovala během týdne obava, jak si jejich oblíbené mužstvo poradí se slibným, avšak do jisté míry také zrádným tříbrankovým náskokem. Realita? Uherskohradišťští své vedení ještě navýšili. Po domácím prologu uspěli proti švédskému AIK také v odvetě a ze Solny si odvezli vítězství 1:0. A především vstupenku do skupinové fáze Evropské konferenční ligy.

Los nakonec poslal Moravany do skupiny D, v níž narazí na atraktivní, avšak také velice silné protivníky. Postupně okusí sílu Partizanu Bělehrad, "Kozlů" z Kolína nad Rýnem a francouzského Nice. "Je to skvělá skupina, ale hratelná. Budeme se snažit posbírat nějaké body a třeba se nám podaří hrát v pohárech i na jaře," hýřil po losu odvahou i optimismem kapitán Slovácka Michal Kadlec, jenž se těší především na souboje s Kolínem. Právě v tomto městě totiž bydlel během svého angažmá v Bayeru Leverkusen.

Liberec si po spíše průměrném uplynulém ročníku může na Evropu nechat zajít chuť. Letos si však chce Slovan počínat lépe, což se mu zatím také daří. Hned v prvním kole Severočeši šokovali skalpem pražské Sparty a dobrou formu posléze potvrdili také proti Teplicím. Poté ale svěřence trenéra Luboše Kozla přibrzdily Pardubice a naposledy Liberečtí jen remizovali s Českými Budějovicemi.

Především s posledním výsledkem nebyli hráči Slovanu příliš spokojeni. "Určitě by se mi hodnotilo lépe, kdybychom získali tři body. Za mě to jsou zahozené šance, které jsme měli. Po zápase jsem se díval, že jsme Budějovice docela razantně přestříleli. Pokud chceme hrát na nejvyšších pozicích, takové zápasy musíme zvládat. Hlavně pokud hrajeme doma," řekl před týdnem zklamaný obránce Liberce Dominik Preisler.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Šimko, Daníček, Kadlec - Tomič, Ljovin, Kohút, Doski - Sinjavskij, Kozák, Šašinka
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Gebre Selassie, Talověrov, Plechatý, Mikula - Doumbia, Červ - Van Buren, Frýdek, Preisler - Kozák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.67 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - Slavia Praha  (neděle 19:00)
Na velkou slávu se připravuje brněnská Zbrojovka. Nováček nejvyšší soutěže započal sezonu nad očekávání dobře a do moravské metropole zase po letech přináší radost. Za odměnu se mužstvo trenéra Richarda Dostálka dočká podpory vyprodaného stadionu, jenž své oblíbence bude hnát dopředu v duelu se silnou Slavií.

Naposledy v roce 2016 se lidu z Brna a přilehlého okolí podařilo zaplnit ochozy stadionu v Srbské ulici. Tehdy "Flinta" dokonce útočila na evropské poháry, byť nakonec se do mezinárodních klání nezapojila. Po úspěšném ročníku ovšem přišel pád, který dodnes v podstatě neskončil. Zbrojovka pendluje mezi první a druhou ligou a jen těžko uspokojuje příznivce v druhém největším městě republiky.

O to větší euforie panuje pod Špilberkem nyní. Brňané zvládli úvodní tři zápasy na jedničku a stále čekají na přemožitele. Proti Slovácku ještě Zbrojovka ubránila remízu, posléze už ovšem zaskočila olomouckou Sigmu a ve třetím kole otočila utkání proti Mladé Boleslavi.

Výborné výsledky přilákaly davy zvědavců, kteří dle informací klubu vykoupili všechny lístky dostupné pro utkání se Slavií. "Přáli jsme si, aby tu lidi byli, pak už je to o nás. Připravení jsme, máme ještě jeden trénink před sebou. Doufám, že diváky i soupeře překvapíme," prohlásil kouč Dostálek.

Navzdory dobré náladě však Brno zůstává před nedělní seancí outsiderem. Zatímco domácí se na konci sezony především chtějí vyhnout sestupu, Pražané míří na nejvyšší mety. Své ambice navíc ukazují také za hranicemi Česka, kde je stejně jako vloni čeká putování v rámci skupinové fáze Evropské konferenční ligy.

Letošní cesta do skupiny byla pořádnou fuškou, neboť sešívaní se museli překousat přes tři předkola. V tom prvním ještě neměli potíže s outsiderem z Gibraltaru, to řecký Panathinaikos se již stal náročnějším soustem. Vůbec největší starosti však měli slávisté s pokořením polského Rakówu. Mančaft z Čenstochové měl zprvu k postupu blíž, nicméně v odvetě v pražském Edenu nakonec padl, když jej rozesmutnila trefa Ivana Schranze ze závěru prodloužení.

Trenér Pražanů Jindřich Trpišovský si po úspěšném dvojzápase proti Rakówu pořádně oddechl. "Museli jsme si tu skupinu fakt zasloužit. Přejít přes Panathinaikos a Raków, dva skvělé týmy, bylo strašně složité. Ty dva zápasy proti Rakówu byly těžší než některé další, které jsme za poslední roky v Evropě odehráli," uvedl.

V neděli se však Slavia musí nachystat na souboj v tuzemské nejvyšší soutěži. V Brně budou sešívaní hájit první příčku v tabulce. Zbrojovka by se zase ráda posunula z pátého místa, k čemuž jí mohou pomoct také uzdravení stoper Jan Štěrba a záložníci Šimon Falta s Walem Musou Allim. Hrát naopak nebude středopolař Filip Blecha, jenž v kádru Flinty hostuje právě z Edenu.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Hrabina, Endl, Šural, Granečný - Texl, Souček - Hladík, M. Ševčík, Falta - Řezníček
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Douděra, Ousou, Eduardo Santos, D. Jurásek - Holeš, Tiéhi - Usor, P. Ševčík, Olayinka - Lingr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.95 - 4.32 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Baník Ostrava  (sobota 16:00)
Oba celky cílily na umístění ve vyšších patrech tabulky, oba ale zatím zaostávají za očekáváními. Řeč je o Jablonci a Baníku, přičemž tato mužstva se v sobotu odpoledne utkají proti sobě.

Severočeši zatím ze čtyř utkání vytěžili jen dva body z těch venkovních. Doma totiž nestačili na oba vršovické celky, zato z výjezdů si přivezli remízy 2:2 jak z Mladé Boleslavi, tak ze Zlína. V obou zápasech přitom dvakrát vedli, minulý víkend na jihu Moravy se o to postarali nádherným přímákem Polidar a Sejk, avšak srovnat se podařilo Jawovi a Kolářovi.

Slezané jsou na tom přeci jen o něco lépe, protože právě se Ševci se jim povedlo uspět za plný počet bodů. Jenže poměrně příznivý los se třemi domácím zápasy nepřetavili v žádnou povedenou šňůru, jako fiasko se dá označit týden stará domácí prohra s Teplicemi. Na úvodní trefu Knapíka sice ještě před pauzou zareagoval Kuzmanović, avšak Gningueho gól už zůstal bez odezvy.

"Zachytil jsem, že Baník v Jablonci dlouho nevyhrál, ale já na to moc nedám. To je historie, kterou měnit nemůžeme. Díváme se dopředu pozitivně, každá série jednou končí. Já a všichni doufáme, že to teď zlomíme a že utkání zvládneme za tři body. Bude to o tom hrát dobře do defenzivy. Když budeme schopni hrát na nulu, případně jeden obdržený gól, k bodům to povede, protože směrem dopředu mužstvo má sílu a umíme být nebezpeční," prohlásil David Oulehla, asistent trenéra Vrby.

Bilance vzájemných duelů je v poslední době vzácně vyrovnaná, a to i proto, že od roku 2015 ani jednou nevyhrál hostující tým. V minulé sezoně tomu domácímu dokonce pokaždé stačila jedna jediná branka, v Jablonci se o ni postaral v samotném závěru Pilař, naopak ve Vítkovicích hned v úvodu Buchta.

Zatímco David Horejš se musí obejít bez zraněných Malínského a Martince, Pavel Vrba vedle indisponovaného Svozila postrádá i disciplinárně potrestaného Ndefeho. V ohrožení je navíc i start Almásiho, Lischky a Tetoura.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.77 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - FC TRINITY Zlín  (sobota 16:00)
V 5. kole se Na Stínadlech odehraje duel mezi Teplicemi a Zlínem. Domácí minulý týden vyhráli v Ostravě, zatímco Zlín doma s Jabloncem pouze remizoval a po čtyřech utkáních se nachází na posledním místě.

Teplice v minulém kole překvapivě bodovaly v Ostravě a odvezly si po gólech Knapíka a Gningueho tři body. Proti Zlínu si navíc tým věří, protože s ním doma prohrál naposled v roce 2003. Domácí chtějí na Stínadlech navázat na povedený výkon z Ostravy, ale zároveň si uvědomují, že je nečeká nic lehkého. "Je to těžký soupeř, líbí se mi styl, jakým chtějí hrát. V posledním zápase hráli velmi dobře, ale měli smůlu v koncovce. My ale chceme doma potvrdit body z Ostravy," říká trenér Jiří Jarošík.

Hosté ze Zlína zažívají nepovedený vstup do nového ročníku a v tabulce jsou poslední se záporným skóre 4-9. Ze 4 zápasů se týmu podařilo získat pouhé dva body. Minulý týden Zlín remizoval doma s Jabloncem, když body zachraňoval v 71. minutě obránce Jakub Kolář, který vyrovnal na konečných 2-2. "Ševci" by se rádi odlepili z konce tabulky právě v Teplicích. "Pokud zopakujeme výkon z posledního zápasu a vyvarujeme se chyb vzadu, bude to dobré a určitě tam uspějeme," řekl v předzápasovém rozhovoru zlínský útočník Vukadin Vukadinović.

Svěřenci Jiřího Jarošíka mají téměř prázdnou marodku, jediným zraněným hráčem zůstává záložník Jan Shejbal. Na straně hostů do zápasu určitě nezasáhnou Fantiš, Hloušek, Silný, Tkáč, Cedidla a Didiba, který v minulém utkání viděl červenou kartu.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Mucha - Vondrášek, Knapík, Hybš - Hyčka, Kučera, Jukl, Urbanec - Procházka, Gningue - Trubač
FC TRINITY Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Reiter, Kolář, Procházka, Bartošák - Fillo, Janetzký, Hellebrand, Hrubý, Chanturshvili, Jawo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.50 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pardubice - FK Mladá Boleslav  (sobota 16:00)
Sobotní program nám nabídne souboj dvou celků ze spodu tabulky, Mladá Boleslav stále čeká na první letošní výhru, zatímco domácí tým se pokusí napravit ostudnou porážku se Slavií.

Pardubice mají v domácím utkání s Boleslaví co napravovat. Svěřenci Jaroslava Novotného a Jiřího Krejčího v minulém kole absolutně vyhořeli na Slavii a dostali sedm gólů. Utkání značně ovlivnilo vyloučení stopera Hranáče ve 44. minutě. Slavia již v té době vedla 2-0 a po změně stran přidala oslabenému soupeři dalších pět gólů.

Domácí potřebují zlepšit děravou defenzivu, během čtyř utkání inkasovali již dvanáct gólů. Trenérský tým si však uvědomuje, že to není jediná věc, kterou potřebuje tým zlepšit. "Slavia nás předčila ve všem. Musíme se zlepšit prakticky ve všech aspektech hry. Hlavně nasazení, zarputilost a další takové věci, které nám dříve nebyly cizí. Mladá Boleslav má velmi dobré standardní situace, na které si tedy musíme dát pozor. Bude to pro nás těžký zápas, ale my uděláme maximum, abychom ho zvládli," řekl před zápasem trenér Jiří Krejčí.

Ani v táboře hostů není mnoho důvodů k úsměvu. Boleslav se po čtyřech kolech nachází na předposledním místě se ziskem dvou bodů. Týmu vůbec nevyšly poslední dva zápasy, nejdříve fotbalisté Boleslavi prohráli 1-3 v Brně a poté stejným výsledkem podlehli doma Spartě.

V útoku by se poprvé mohl představit Ubong Ekpai, který se s mladoboleslavským klubem v týdnu domluvil na ročním hostování. "Využili jsme možnosti dohodnout se s hráčem i klubem na hostování, jedná se o rychlostní typ fotbalisty, který se umí orientovat v šestnáctce soupeře. Když chytne týmovou pohodu, je to hráč rozdílový, jeho příchodem jsme znásobili naše varianty na křídlech," uvedl trenér Pavel Hoftych.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Budinský - Kostka, Vlček, Toml, Helešic - Janošek, Solil - Mareš, Chvěja, Vacek - Černý
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Polaček - Pech, Suchý, Šimek, Karafiát - Stránský, Donát, Dancák, Ladra - Matějovský - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.15 - 3.84 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň  (sobota 16:00)
Budějovice v sobotu přivítají Plzeň. Domácí minulý týden remizovali v Liberci, kdežto hosté měli volno kvůli Lize mistrů, jejíž skupinovou fázi si úspěšně zajistili v úterý po výhře nad Karabachem.

Dynamo se nachází ve středu tabulky a před zápasem s Plzní okupuje 9. příčku. Domácí v minulém kole zavítali na půdu dobře hrajícího Liberce a se štěstím vybojovali bod, když se v 90. minutě prosadil Havel po chybě libereckého gólmana Vliegena. Nicméně fotbalistům Budějovic se proti Viktorce dlouhodobě nedaří a na domácím stadionu ji porazili naposled před šestnácti lety. Do karet jim naopak může hrát skutečnost, že hosté v úterý absolvovali náročný duel s Karabachem.

Na straně domácích do utkání určitě nezasáhne zraněný Mršić, se zdravotními problémy se potýká i Zajíc. Svěřenci Jozefa Webera v minulém ročníku oba zápasy s Plzní prohráli těsně o gól.

V Plzni vládne euforie. V úterním zápase kvalifikace Ligy mistrů si Viktorka zajistila postup do skupinové fáze soutěže. V domácím utkání proti Karabachu sice prohrávala po prvním poločase, ale po brankách Kopice a Klimenta zápas otočila a vyhrála 2-1. Následný los byl pro svěřence Michala Bílka nemilosrdný. Plzeňští se dostali do skupiny smrti a v Champions League se střetnou s Barcelonou, Bayernem a Interem Milán.

V domácí lize se Plzeň nachází na 7. místě se ziskem 7 bodů, ale ještě ji čeká dohrávka s Brnem. Po úvodním zaváhání v Teplicích tým dvakrát vyhrál a je jedním z třech celků, které ještě tuto sezónu nepoznaly porážku. V posledních zápasech chytil formu zejména Kliment, který rozhodl již zmiňovaný zápas s Karabachem, otázkou zůstává, jestli se do zápasu s Dynamem dá dohromady, jelikož v úterý střídal vinou zranění. Hostům se v minulém ročníku ve venkovních zápasech dařilo a v 17 zápasech získali 35 bodů.

Vzhledem k náročnému programu by mohl trenér Michal Bílek udělat změny v sestavě. "Nějaké změny pravděpodobně budou, ale definitivní rozhodnutí padne až v den zápasu. Uvidíme podle toho, jak budou kluci vypadat, jak se budou cítit. Ale nějakou představu o sestavě samozřejmě máme. Do Budějovic je to kousek, byť je objížďka u Nepomuku, takže doufám, že fanoušci vyrazí včas, aby to stihli. Ale většinou je v Budějovicích sektor hostů plný a já věřím, že tomu tak bude i tentokrát," prohlásil před zápasem asistent Pavel Horváth.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Šípoš - Havel, Králik, Broukal - Sladký, Hora, Grič, Čolič - Čmelík, Škoda, Potočný
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Havel, Tijani, Pernica, Jemelka - Sýkora, Bucha, N'Diaye, Mosquera- Chorý, Dedič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.48 - 3.72 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Bohemians Praha 1905  (sobota 19:00)
Po dobrém startu do soutěže přišlo v podání Bohemians před týdnem nečekané zaškobrtnutí, které teď mají jedinečnou šanci napravit. Míří totiž na hřiště Sparty, jež naopak třikrát v řadě slavila.

Letenští za sebou mají tragický vstup do sezony, když hned ve druhém předkole Konferenční ligy vypadli na úkor Vikingu a do toho ještě nezvládli ligový domácí zápas s Libercem. Poté se však zvedli a třikrát v řadě v nejvyšší soutěži uspěli dvougólovým rozdílem. Naposledy v Mladé Boleslavi sice o poločase prohrávali po gólu Donáta, nicméně o obrat se během druhé půle postarali Juliš, Sörensen a Čvančara.

"Čekáme těžký zápas, Bohemians jsou pražský rival. Zasluhují náš respekt za to, jak ligu zahájili. Když ale soupeři přijedou na Letnou, musíme jim připravit peklo. Tak to bude i v sobotu," nabádá Thomas Nörgaard, asistent trenéra Priskeho.

Klokanům se zatím výrazně více daří na soupeřových hřištích než u sebe v Ďolíčku. Zvládnuli totiž zápasy v Jablonci i Teplicích, naopak doma nejprve přišli o vedení s Baníkem a jen remizovali, minulý víkend dokonce podlehli Hradci Králové. Během první půlhodiny totiž inkasovali od Kubaly s Vlkanovou, ještě před pauzou sice snížili z penalty Puškáč, avšak na vyrovnání už se Bohemka nezmohla.

"Víme, že Sparta je v pohodě. Daří se jí, cítí se dobře. Viděl jsem zápas v Boleslavi, po celé utkání dominovala a naprosto zaslouženě vyhrála. Když budeme hrát a šlapat jako ve druhém poločase (s Hradcem Králové), tak klidně můžeme porazit i Spartu. Asi ji nemůžeme porážet, ale proč bychom ji nemohli v jednom zápase porazit?" věří trenér Jaroslav Veselý.

Sparťani se ovšem v tomto duelu nemohou opřít o bilanci vzájemných zápasů. Z posledních čtyř střetů totiž vyhráli jen dva, i když ten poslední jednoznačně. Pulkrabův hattrick v první půli napomohl v prosinci ke čtyřbrankovému vedení do šaten, po pauze se každé z mužstev prosadilo jednou a konečný výsledek tak zněl 5:1.

Domácí se v zápase musí obejít bez zraněných Haraslína, mladšího Krejčího, Peška, Suchomela, Vindheima a Čelůstky, hostům ze zdravotních důvodů nepomůže Necid a kvůli dohodě o hostování Bačkovský. Na obou stranách do hry vstupuje i disciplinární trest, v zápase se totiž nepředstaví Kuchta ani Květ.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.74 - 7.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha430114:49
2.Sparta Praha43018:39
3.1. FC Slovácko42207:58
4.Slovan Liberec42119:57
5.Zbrojovka Brno32107:37
6.Bohemians Praha 190542118:57
7.Viktoria Plzeň32106:47
8.FC Hradec Králové42024:46
9.Dynamo České Budějovice41215:55
10.Baník Ostrava41127:94
11.FK Teplice41125:94
12.Sigma Olomouc41034:63
13.FK Pardubice41033:123
14.FK Jablonec40226:102
15.FK Mladá Boleslav40224:82
16.FC TRINITY Zlín40224:92

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (588)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele