Evropská liga - preview pátých zápasů základních skupin

30.11.2011, 08:43, aktualizováno 01.12.2011, 08:43
Previews
Postup do vyřazovacích bojů Evropské ligy má po středečních zápasech jistý dvanáct týmů, dnes je může doplnit další šestice. Schalke bude potvrzovat postup doma proti Steaue Bukurešť, loňského finalistu Fulham čeká těžký boj s Twente, Besiktas nastoupí na půdě Maccabi Tel Aviv.
Skupina A
Rubin Kazaň - Shamrock Rovers  (středa 18:00)
Povinné tři body musí získat fotbalisté Rubinu Kazaň v Evropské lize nad posledním celkem tabulky skupiny A z Shamrocku Rovers. Hosté nemají na kontě ze čtyř zápasů ani jeden bod a už nemohou zasáhnout do bojů o postup. Domácí jsou naopak druzí a chtějí si tohle postavení minimálně udržet před posledním zápasem v Soluni.

Ruský celek přitom neměl v Irsku v prvním utkání vůbec žádné problémy a porazil ho 3:0. Dublinskému týmu jako by se ale v premiérovém ročníku Evropské ligy dařilo paradoxně lépe venku. Jak Tottenham, tak PAOK Soluň musely doma pořádně zabrat, aby irského zelenáče porazili.

A domácí si rozhodně nedovolí soupeře nějak nerespektovat. "Všechny zápasy s Shamrockem jsou pro každého ve skupině dost obtížné," uvedl domácí lodivod Kurban Berdyjev. "V Londýně i Řecku se mu podařilo skórovat. A Tottenham s PAOK to neměli vůbec jednoduché. A ani my to nebudeme mít jiné."

Nejenže Rubinu by vítězství opravdu notným způsobem pomohlo v průběžné tabulce, rád by před klíčovým střetnutím na půdě POAK udržel v chodu Romana Šaronova a Aleksandra Rjazanceva, kterým v případě udělení další žluté karty hrozí stopka. A ta by se vztahovala právě na duel v řecké Soluni. "Požádali jsem je, aby hráli tak opatrně, jak jen to jen půjde, aby nepřišel trest," potvrdil Berdyjev. "Opravdu chceme udržet jejich možnost zapojit se do zápasu v Soluni."

Shamrock už nemá ve zbytku Evropské ligy co ztratit, v nabité skupině zatím nijak ostudný výkon zatím nepředvedl. "Hráli jsme v několika zápasech dobře, ale stále nemáme bod a to bolí," zpovídal se pro www.herald.ie útočník Karl Sheppard. "Chceme něco získat, a i kdyby to měl být pouze bod, uděláme pro to všechno," burcoval.

A že irské mužstvo cestuje na východ Evropy do Ruska, kde jen v těchto dobách málokdy stoupne teplota nad nulu? "Snažili jsme se aklimatizovat, ale vlastně se nemůžete zabývat tím, že je v Kazani zima," povídal Sheppard. "Vypořádali jsme se s mnoha nástrahami a překážkami i jinde v Evropě, takže to zvládneme."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.11 - 7.75 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - PAOK Soluň  (středa 21:05)
Kohouti na domácí scéně září a opět výrazně bojují o kvalifikaci Ligy mistrů, možná dokonce i přímý postup. Ovšem v konkurenci evropských týmů mají po čtyřech odehraných kolech problémy a o další fázi musejí výrazně bojovat. A pokud nedokážou v domácím prostředí porazit největší překvapení skupiny - řecký PAOK, tak je v závěrečném kole čekají komplikace. Nicméně zatím má londýnský celek vše ve svých rukách.

Pokud totiž dokáže na závěr porazit irský Shamrock, tak ani případná středeční remíza je nepošle do neřešitelné situace. Avšak úkol anglického giganta je jasný - doma řecký celek porazit. PAOK v Evropské lize v úvodu uhrál s Tottenhamem bezbrankovou remízu a ještě byl v zápase lepším týmem, následně dokázal remizovat též na půdě Rubinu Kazaň. A díky dvěma výhrám nad irským Shamrockem se dostal do čela tabulky o bod před Kazaň i Tottenham.

Na domácí scéně patří Soluni páté místo. Po jedenácti zápasech nasbírala patnáct bodů, a i když to prozatím nevypadá na boj o titul, tak evropské poháry by utéct nemusely. Tottenham poskočil v Premier League na třetí pozici, když přeskočil Chelsea i Newcastle a navíc má oproti ostatním protivníkům duel k dobru. Jenže náročný program a vytížení opor až do posledního kola základních skupin může domácí v dalším průběhu hodně mrzet.

Trenér anglického giganta Harry Redknapp se musí obejít bez velké opory Rafaela van der Varta, ovšem v minulém ligovém duelu předvedli skvělý výkon Jermain Defoe a Emanuel Adebayor. "Jsem velice spokojen s naší hrou, je na ní radost pohledět. Tuto fotbalovou cestu si vskutku užívám a já doufám, že budeme hrát stejně i proti PAOKu. Fanoušci nás navíc podporují po celý rok a nyní jejich pomoc budeme potřebovat," uvedl Redknapp.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.40 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PAOK Soluň (GRE)42207:48
2.Rubin Kazaň (RUS)42116:37
3.Tottenham Hotspur (ENG)42114:27
4.Shamrock Rovers (IRL)40043:110
Skupina B
Standard Lutych - Hannover 96  (středa 21:05)
Jeden z nejnapínavějších zápasů středečního programu bude k vidění v Lutychu, kde domácí Standard přivítá Hannover. Oba celky mají před posledními dvěma zápasy shodný počet osmi bodů, vzájemný duel tak rozhodne o prvním postupujícím do vyřazovací fáze soutěže.

Belgický celek si zatím v Evropské lize vede i přes letní obměnu kádru až nečekaně dobře a již utkání s německým Hannoverem může rozhodnout o jeho postupu. K tomu je potřeba jediné - porazit silné 96ky. "Musíme odehrát dobrý zápas. Nechceme kalkulovat a ohlížet se na utkání v Poltavě, to nebudeme brát v úvahu. Potřebujeme se soustředit sami na sebe," prohlásil trenér José Riga.

Domácí celek se bude opět spoléhat především na útočnou dvojici Tchité - Cyriac, kterým se nyní mimořádně daří a jsou postrachem všech defenziv, jaké se Standardu postaví do cesty. Bývalý hráč Santanderu dokonce v posledních pěti zápasech nastřílel rovnou sedm branek. Na druhé straně však nebude moci nastoupit kapitán a velká opora Jelle Van Damme, jemuž nedovolí nastoupit karetní trest.

To na druhé straně je situace hodně podobná. Svěřenci Mirka Slomky dokáží neustále překvapovat, což se znovu potvrdilo i v posledním duelu Evropské ligy v Kodani, kde dokázali během pár minutek otočit nepříznivě se vyvíjející zápas a loňského osmifinalistu Ligy mistrů tak postavili před posledními zápasy do nezáviděníhodné pozice. K jistotě poté sami potřebují získat ze závěrečných dvou duelů tři body.

Hannoverským může hrát do noty také výrazně lepší bilance ze hřišť soupeře, což se potvrdilo jak v minulém ročníku bundesligy nebo právě v základní skupině Evropské ligy. "Je to jednoduché, vše co potřebujeme je jedno vítězství z posledních dvou zápasů," podotkl Slomka. Toho může těšit i fakt, že by měl mít až na dlouhodobé marody k ruce kompletní kádr.
Standard Lutych - pravděpodobná sestava:
Bolat - Goreux, Kanu, Felipe, Pocognoli - Mujangi Bia, Vainqueur, Buyens, Seijas - Cyriac, Tchité
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Pander - Schlaudraff, Abdellaoue
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.30 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Vorskla Poltava - FC Kodaň  (středa 21:05)
Klíčový duel na Ukrajině čeká loňského osmifinalistu Ligu mistrů Kodaň, která má před posledními dvěma duely na svém kontě pouhé čtyři body, ta samá vzdálenost poté dánský celek odděluje od postupových příček. Matematika tak hovoří jasně - pro uchování naděje je potřeba zvítězit.

Suverén dánské Superligaen z posledních let nezažívá právě nejpovedenější podzim. Nejenže přišlo zklamání z neúčasti v Champions League, ovšem aby toho nebylo málo, tak se dostavily i problémy v domácí soutěži. Ty však byly minimálně do konce podzimní části zažehnány víkendovou výhrou nad Köge.

Nyní přichází čas pokusit se o něco podobného i na evropské scéně. "S podzimem jsem v celku spokojen. Je však jasné, že nyní nás čeká zápas, který může být určující pro celý zbytek sezóny," připomněl kouč Roland Nilsson. Ten má kromě dlouhodobého maroda Zanky k dispozici všechny své ocečky.

To ukrajinský tým je na tom ještě o poznání hůře. Minulý týden utrpěl vysokou porážku v Doněcku s místním Metalurhem a klesl už na devátou příčku, bodový odstup čela tabulky se poté neustále natahuje a není tak příliš reálné, že by si skromný celek i vzhledem k vyřazení z poháru mohl zajistit účinkování v Evropě pro příští sezónu.

Letošní pohárová cesta poté pro Vorsklu definitivně vyhasne týden před Vánocemi v AWD-Areně, ani tak ovšem nechtějí hosté i vzhledem k návratu opory Bezuse propadat zbytečné depresi. "Nyní je pro nás důležité znovu najít herní tvář, abychom zvládly zbývající zápasy před zimní přestávkou," přeje si lodivod Nikolaj Pavlov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Standard Lutych (BEL)42206:18
2.Hannover 96 (GER)42206:48
3.FC Kodaň (DEN)41124:74
4.Vorskla Poltava (UKR)40132:61
Skupina C
Rapid Bukurešť - Hapoel Tel-Aviv  (středa 21:05)
Již jen o čest a napravení pošramocené reputace mohou ve vzájemném duelu bojovat Rapid Bukurešť s Hapoelem Tel-Aviv. Lepší výchozí pozici v rukou dřímají domácí, kterým k udržení třetí příčky postačí z posledních dvou zápasů tři body.

Izraelský celek své letošní pohárové putování vůbec nezvládl, nejenže nedokázal zvítězit, ale na své konto si připsal pouhopouhý jeden bod za divokou remízu na Philips Stadionu v Eindhovenu. Ani to však již nedokázalo zvrátit postupové ambice Hapoelu, které se i přes slibné výkony rozplynuly jako pomyslný domeček z karet.

Pro Rapid naopak přineslo jediné body na konto první vzájemné utkání v Izraeli, kde sice byli domácí svému soupeři minimálně vyrovnaným týmem, nakonec ale museli především díky skvělým zákrokům hostujícího brankáře Comana sklopit hlavu. Bukurešťský celek ovšem v dalších zápasech své výsledky nepotvrdil, tím pádem může na postup též zapomenout.

Motivace je však logicky spíše na straně hostů, kteří mají náročným fanouškům v letošní sezóně co vracet. Cíl svěřenců Razvana Lucesca je tak více než jasný - před vlastními fanoušky zvítězit a alespoň trochu tím zmírnit panující roztrpčení. "Doufáme, že vyhrajeme. Výhra by byla skvělá pro nás i pro naše fanoušky. Navíc se stále hraje o národní koeficient," nabádá Ciprian Deac.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Legia Varšava - PSV Eindhoven  (středa 21:05)
Legia Varšava i PSV Eindhoven mají už po pouhých čtyřech kolech jistotu postupu do vyřazovací části. Ve zbývajících dvou duelech si to tedy rozdají o první místo ve skupině. O jejich konečném umístění může hodně napovědět již nynější vzájemný zápas.

Především pro Legii je postup velkým úspěchem, jelikož po rozlosování základních skupin rozhodně nepatřila mezi favority, spíše se očekávalo, že jí bude čekat tuhý boj. K tomu všemu polský celek do soutěže nevstoupil zrovna nejlépe a hned svůj první duel proti Eindhovenu prohrál. Poté se ale vzchopil, vyhrál tři utkání v řadě - naposledy 3:1 proti Rapidu Bukurešť - a mohl začít oslavovat.

Na vavřínech ovšem v polské metropoli usnout rozhodně nechtějí a tvrdě bojovat budou i nyní. Trenér Maciej Skorza má navíc k dispozici téměř kompletní kádr. Mimo hru zůstává jen zraněný Michal Hubník a Janusz Gol, který pro změnu pyká za červenou kartu z minulého utkání.

To v táboře Eindhovenu jsou na tom o poznání hůře. Do Varšavy neodcestovala kvůli nejrůznějším zdravotním problémům hned čtveřice fotbalistů. Jmenovitě se jedná o Atibu Hutchinsona, Erika Pieterse, Abela Tamatu a Stijna Wuytense. Nominován pak nebyl ani zkušený útočník Jan Vennegoor of Hesselink.

Ve svém nejsilnějším složení tedy PSV ani zdaleka nenastoupí, i přesto ale zůstává mírným favoritem. Kromě větších mezinárodních zkušeností hraje nizozemské straně do karet i lepší aktuální forma.

Na domácí scéně se pyšní Ruttenovi svěřenci třízápasovou sérii výher, během které nastříleli úctyhodných 13 branek, a stejně dobře si vedou i v Evropské lize. Posledně sice vyválčili proti Hapoelu pouze bod, předtím však všechny zápasy vyhráli. Na svém kontě mají nyní rovných deset bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven (NED)43108:410
2.Legia Varšava (POL)43017:49
3.Rapid Bukurešť (ROU)41033:73
4.Hapoel Tel-Aviv (ISR)40135:81
Skupina D
Sporting CP - FC Curych  (čtvrtek 21:05)
Lisabonský Sporting má před utkáním s Curychem jediný cíl - napravit zaváhání z Rumunska. Na první pohled by se mělo jednat o snadný úkol, Lvi jsou s pouhými dvěma body na chvostu tabulky, i oni ale mohou stále pomýšlet na postup.

Portugalský tým dokázal i přes značné změny v hráčském kádru během letního přestupového okna do sezóny vstoupit na jedničku. Nejenže si zelenobílí celek již s předstihem de facto zajistil postup, ale až zmiňovaná porážka s Vasluí ukončila jeho vítěznou sérii - ta v té době už čítala skvělých deset zápasů.

Domácí berou nadcházející duel jako jednu velkou nápravu. Nejde jen o zmiňované utkání Evropské ligy, ale především o víkendovou ligovou porážku v derby s Benfikou, která měla pro hostující fandy hodně hořkou příchuť. "Naší hlavní starostí je zaměřit se na utkání s Curychem, vše ostatní musí jít v současnosti stranou," uklidňuje napjatou situaci prezident klubu Godinho Lopes.

První vzájemný souboj těchto dvou celků vyhrál tehdy hostující Sporting, který se záhy ujal vedení, tři body si však z Letzigrund Stadionu neodvezl bez boje, FC hned třikrát trefilo konstrukci lisabonské branky. Statistika však mluví jasnou řečí - Curych nedokázal bodovat již v posledních šesti zápasech evropských pohárů.

A lepší to z hostujícího pohledu rozhodně není ani v domácí soutěži, kde sice svěřenci Urse Fischera v minulém týdnu porazili beznadějně poslední Lausanne. To je však pro tradiční švýcarský klub teprve pátá výhra z posledních patnácti duelů v Axpo Super League, což není zrovna lichotivá bilance.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.31 - 4.75 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Vaslui - SS Lazio  (čtvrtek 21:05)
Naprosto klíčové utkání v boji o postup do vyřazovací fáze čeká římské Lazio, které se v rovném souboji poměří s Vasluí. Ta má stejně jako Biancocelesti na svém kontě pět bodů, vzájemný duel by tak měl hodně napovědět o konečném rozložení sil ve skupině D.

Římský celek nevstoupil do Evropské ligy v kontrastu s domácí soutěží zrovna nejlépe, poslední výhra nad Curychem však přece jen svěřencům Edyho Rejy vzkřísila postupovou naději. K tomu je potřeba jediné - vyhrát v Rumunsku. "Víme, jak těžké utkání nás čeká. Pro postup do dalšího kola ovšem uděláme všechno," vyhlásil Reja.

Tradiční italský zástupce v evropských pohárech však nepůjde do utkání zrovna v nejlepší náladě. O víkendu totiž Lazio nezvládlo domácí duel s Juventusem, čímž se znovu zvýšil bodový rozestup mezi oběma celky. Biancocelesti momentálně ztrácí na první příčku čtyři body. K důležitému utkání navíc nejsou připraveni zranění Dias, Brocchi a Matuzalem.

Na druhé straně přemožitel pražské Sparty si je moc dobře vědom, čeho může v následujícím utkání dosáhnout. "To, čeho už jsme v této sezóně Evropské ligy dosáhli, je takový malý zázrak," řekl trenér Viorel Hizo. "Ukázali jsme, že máme opravdu velkého týmového ducha, všichni hráči mají fantastický charakter," dodal.

Domácí mají před možná rozhodujícím zápasem na čem stavět, motivací by jim měla být především poslední domácí výhra nad do té doby suverénním Sportingem. "Svým hráčům stoprocentně důvěřuji," zakončil Hizo. Ten se však bude muset obejít bez svého nejlepšího střelce a kapitána Wesleyho, který si odpykává trest za vyloučení v Lisabonu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.40 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sporting CP (POR)43016:29
2.SS Lazio (ITA)41215:55
3.FC Vaslui (ROU)41215:65
4.FC Curych (SUI)40223:62
Skupina E
Stoke City - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 21:05)
Stoke City překvapilo tureckého i ukrajinského protivníka a ve skupině ještě neprohrálo, navíc ztratilo body pouze jendou. A s deseti body se už většinou postupuje do další fáze. Anglický gigant ještě nemá postup jistý, ovšem stačí mu k tomu zisk jednoho bodu. A i kdyby dvakrát prohrál, tak ještě nemusí házet flintu do žita, Besiktas i Dynamo Kyjev by totiž museli porazit izraelského protivníka z Maccabi.

Stoke City ztratilo body hned na úvod v Dynamu, poté dokázalo porazit doma Besiktas a šest bodů si připsalo též ve dvou zápasech s Maccabi Tel Aviv. To Dynamo je na tom hůře a má před sebou jasný úkol - zvítězit. Pokud totiž Besiktas porazí Maccabi, tak prohra už definitivně utne šanci Kyjeva a remíza ho pošle jen do teoreické sféry. Hosté by pak totiž museli vzhledem k shodnému vzájemnému zápasu dohnat ztrátu ve skóre, která činí tři banky.

Ukrajinský celek rozhodně na vítězství má, ovšem příliš se mu nedaří. Po remíze se Stoke daroval jediný dosavadní bod Maccabi a i když si první důležitou výhru ve skupině připsal zrovna proti Besiktasi, tak následně všechny body na jeho půdě odevzal. Na domácí scéně je zatím první o bod před Šachtarem. Stoke City se v Premier League nachází na dvanáctém místě se ziskem patnácti korálků a nemusí být dosavadním průběhem zklamáno.

Stoke City je jistě nabuzeno víkendováým vítězstvím nad Blackburnem a rádo by na tuto výhru navázalo. Opět se bude na hrotu spoléhat na vytáhlého útočníka Petera Crouche, který proti Blackburnu vsítil třetí branku. "Tato sezóna je pro nás obtížnější vzhledem k pohárovým cestám, ale i zde se snažíme hrát naplno a nic nevyspustit. Ještě postup v kapse nemáme, proto je naším úkolem uhrát doma alespoň ten kýžený bod," uvedl trenér Tony Pulis.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Maccabi Tel-Aviv - Beşiktaş JK  (čtvrtek 21:05)
V opravdu dost mizerné formě jsou aktuálně fotbalisté Maccabi Tel-Aviv. Od konce října ještě nedokázali vyhrát, navíc prohráli všechny tři poslední ligové zápasy a v Evropské lize mají již jen teoretickou šanci postoupit. Besiktas by naopak potřeboval vyhrát, aby si udržel současné druhé místo v tabulce.

Domácí jsou opravdu v dost velké krizi. Během posledních tři ligových utkání obdrželi hned sedm gólů, naposledy doma v městském derby s Hapoelem prohráli 1:3 a jsou osmí v tabulce. Ve skupině E v Evropské lize jsou s jedním bodem poslední a jediná možnost, jak usilovat o postup do další fáze, je nyní dvakrát zvítězit.

A ani to ve finále v žádném případě nemusí stačit. Nový vlastník klubu Mitch Goldhar přesto nijak nepanikaří a má plnou důvěru v práci trenéra Motiho Ivanira. "Jsme teprve na začátku na to, abych hodnotil svoje investice," říkal pro Jerusalem Post. "Je to součást dlouhodobého zájmu. A jsem si jistý, že se to vyplatí."

Izraelský vlastník s kanadskými kořeny nehodlá dělat ukvapená řešení. "Nechci hodnotit mé investice. Na to potřebujete čas. Procházíme sice obtížným obdobím, to se ale přece stává. Všichni se učíme," dodával Goldhar. "Jestli letos nevyhrajeme titul, nebudu zklamaný. Důležitá je cesta, výsledky se potom dostaví."

Je zřejmě dost pravděpodobné, že se o druhé místo popere právě Besiktas s Dynamem Kyjev. Vedoucí Stoke má totiž celkem slušný náskok, byť rovněž nemá ještě nic jisté. Turecký celek je zatím druhý pouze s jednobodovým náskokem na třetí Dynamo. Proto je důležité, aby v Izraeli uhrál dobrý výsledek.

Už po tomto kole si vlastně společně s anglickým mužstvem může zajistit účast mezi třiceti dvěma nejlepšími na jaře. Pokud na hřišti Maccabi zvítězí a Stoke doma porazí Dynamo, bude vše vyřešeno. Hosté jinak můžou být na zápas dobře naladěni, v turecké lize porazili venku Trabzonspor 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.30 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Stoke City (ENG)43108:310
2.Beşiktaş JK (TUR)42027:46
3.Dynamo Kyjev (UKR)41213:35
4.Maccabi Tel-Aviv (ISR)40133:111
Skupina F
Athletic Bilbao - Slovan Bratislava  (čtvrtek 21:05)
Aj v skupine F sa schyľuje k rozuzleniu, o druhé postupové miesto si to rozdá PSG so Salzburgom, Athletic má totiž už istú účasť v ďalšom kole. Na svojom trávniku dokonca privíta posledný tím skupiny a tak môže svoj náskok na 1. mieste ešte navýšiť.

Bude mať k tomu ideálnu príležitosť, pretože Slovan Bratislava je súper, ktorý zatiaľ veľa vody nenamútil. Skóroval len raz, ale práve proti Athleticu a tak sa Španieli budú mať na pozore aj teraz. Ale práve kvôli istému postupu možno budú šetriť sily a po menej úspešných výsledkoch v lige sa možno pritrafí ďalšie zaváhanie. Baskický klub je v Primere División momentálne na ôsmej pozícii a so ziskom sedemnástich bodov, čo je polovica toho, koľko má na svojom konte prvý Real Madrid.

V ostatnom kole doma prekvapujúco nestačil na nováčika z Granady a podľahol mu 0:1. Doma je tak bilancia hodná iba 13. miesta s formou 2-3-2. A práve to môže byť v súvislosti s istým postupom možno väčšia šanca pre hostí. Ale celkom iný názor na to má útočník Fernando Llorente: "Je skvelé, že nás čakajú zápasy Európskej ligy aj na jar, no určite neprestaneme bojovať o prvú priečku. Uvidíme, čo prinesú nasledujúce zápasy." V Európskej lige je to iná pieseň a spomínané prvé miesto. Trénerovi Bielsovi ale v tomto zápase nebude môcť pomôcť zrejme ako Ekizu, tak aj Martínez a Gurpegi. Prvý zápas na Pasienkoch skončil výhrou Athleticu 2:1.

Slovan už svoju púť v jesennej časti Corgoň ligy skončil, nakoniec obsadil výborné 2. miesto s jednobodovou stratou a tak sa môže plne sústrediť len na Európsku ligu. Ostáva odohrať posledné dva zápasy a pobiť sa ešte o nejaký ten čestný bod, či finančnú prémiu. Zatiaľ je na konte jediný bodík z duelu proti parížskemu Saint-Germain a to po bezgólovej remíze. Slovan mal však blízko minimálne k jednému bodu v každom doterajšom vystúpení, veď doma s Athleticem rozhodca neuznal regulérny gól, so Salzburgom to taktiež dlho bola remíza 0:0 a nebyť brvna Milinkoviča na začiatku duelu, ktovie, ako by to dopadlo. Následne nevyužiť dvojvylúčenie PSG a na ich ihrisku prehrať 0:1 nie je žiadna hanba. Taktiež by to bolo zaujímavé po Halenárovej premenenej šanci prá sekúnd pred gólom.

Uvidíme, čo teda prinesie duel nas San Mamés. Weissovci budú chcieť aspoň ten bod určite urvať: "Zatiaľ sme získali len bod, čakajú nás však ešte dva zápasy. Ideme k najlepšiemu súperovi do Bilbaa. Jeho kvalita je veľká, čaká nás ťažký zápas. Sám som zvedavý, ako sa s tým vyrovnáme. Ideme tam však odohrať dobrý zápas proti podľa mňa najlepšiemu trénerovi na svete. Teším sa na tento futbal a verím, že budeme dôstojným partnerom," uviedol tréner Vladimír Weiss.

"Athletic má už istý postup, možno bude viac pomýšľať na víkendový ligový duel. V tom predchádzajúcom prehrali a snáď to prehovorí v náš prospech. Na druhej strane vieme, o čom je španielsky futbal. Athletic má kvalitný káder a každý európsky zápas je prestížny," dodal ďalej. Jemu v zostave bude chýbať Hartig a Dosoudil, tí ani do Španielska necestovali. Zdravotné problémy majú aj Štepanovský s Čikošom a Pauschek je po chorobe.

Aj kapitán Igor Žofčák sa na duel teší: "Je to asi najlepšie mužstvo, s akým sme doteraz hrali. Hráči Athleticu sú výborne technicky vybavení. Bude to veľmi náročné, ale musíme si veriť a podať zodpovedný výkon. Chceme hrať zo zabezpečenej obrany a prípadne využiť nejaký ten protiútok. Nálada je dobrá, tešíme sa do Španielska a očakávame búrlivú divácku kulisu."

Duel začína o 21:05, hlavným rozhodcom bude Hannes Kaasik. Na čiarach mu budú pomáhať Marko Leevand a Jaanos Mutli. Priamy prenos zo stretnutia odvysiela RTVS.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, J. Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe - Iturraspe, De Marcos - Susaeta, Herrera, Munain - Llorente.
Slovan Bratislava - pravděpodobná sestava:
Putnocký - Bagayoko, Had, Dobrotka, Táborský - Grendel, Žofčák, Guédé, Milinkovič - Halenár, Šebo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.75 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Red Bull Salzburg - Paris Saint-Germain  (čtvrtek 21:05)
Francouzské PSG si chce v Evropské lize pořádně spravit chuť. V Ligue 1 se mu v poslední době vůbec nedařilo a ze tří zápasů získalo pouze jeden bod. Nejenže navíc prohrálo na půdě největšího rivala z Marseille jednoznačně 0:3, přišlo i o průběžné ligové vedení. V Salzburgu si bude chtít zajistit postup do další fáze.

Stačí mu k tomu uhrát bod. Všichni v Paříži věří, že se série hodně nepovedených zápasů, jakým byla i překvapivá domácí porážka s Nancy, podaří konečně utnout právě v Rakousku. "Musíme zpátky získat ztracenou sebedůvěru. V dalším ligovém kole nás doma čeká Auxerre," uvedl nejlepší střelec týmu Kevin Gámeiro.

V prvním zápase si Pařížané vedli proti Salzburgu velmi dobře. I když soupeř v Parku princů nepředvedl vůbec špatný výkon, prohrál tam 1:3. "Je to velmi dobrý tým a prokázal to u nás před dvěma a půl měsíci," chválil Rakušany Gámeiro. "Potřebujeme u nich uhrát bod, abychom se kvalifikovali, a pro ten si také jedeme."

Domácí naopak potřebují nutně tři body, aby si uchovali naději na zisk alespoň druhého místa. V posledním kole pak zajíždí do Bratislavy. Přitom by opravdu mohli využít nedobré formy PSG, kteří v hlavách určitě stále mají potupný debakl s Marseille. "Potřebujeme, aby už to bylo za námi. Neprokázali jsme dost touhy a zejména nebojovali," hodnotil Gámeiro.

Red Bullu hodně srazila v Evropské lize vaz poslední porážka doma s Bilbaem. V rakouské lize však na rozdíl od PSG porazili Kapfenberg vysoko 6:0. "Ukázali jsme, co je moje mužstvo schopné," říkal pro www.fifa.com kouč Ricardo Moniz. "Byla to velmi důležitá výhra s ohledem na čtvrteční klání. Hráli jsme dobře a vstřelili i několik hezkých gólů."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.40 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Athletic Bilbao (ESP)43107:310
2.Paris Saint-Germain (FRA)42114:37
3.Red Bull Salzburg (AUT)41126:64
4.Slovan Bratislava (SVK)40131:61
Skupina G
Malmö FF - AZ Alkmaar  (středa 19:00)
Jeden z největších otloukánků letošního ročníku Evropské ligy švédské Malmö čeká další těžký test, na Swedbank Stadion tentokrát dorazí Alkmaar. Hosté ani na druhý pokus nedají bledě modrým nic zadarmo, stále totiž musejí bojovat o postup do další fáze.

Švédský mistr z předchozího ročníku nedokázal naplnit ambice, se kterými do evropských pohárů přicházel a již po čtyřech duelech může na postup definitivně zapomenout. "Máme tu spoustu mladých talentovaných hráčů, kteří již poznali obě strany mince. Nyní je tak načase, abychom se dostali na další úroveň," nabádá kormidelník Rikard Norling.

"Každý ví, co je potřeba udělat. Teď si budeme chtít zápas užít, ale zároveň chceme začít využívat zkušenosti, které jsme v posledních utkáních získali. Potřebujeme konečně bodovat, nyní je čas," neskládá zbraně domácí kouč.

To v holandském táboře jsou na tom o hodně lépe. Tradičně ofenzivně laděný celek i přes některé problémy z minulých sezón dokázal znovu prorazit. Momentálně drží Alkmaar již čtrnáctizápasovou sérii bez porážky, v čele Eredivisie má potom čtyřbodový náskok před PSV, k tomu navíc odložené utkání s Excelsiorem k dobru.

I přes pozitiva na obou frontách je ale pro AZ na prvním místě domácí soutěž, i když ani úspěchy na evropské scéně nebere na lehkou váhu, když už se dostavily. "Teď už jsme velmi blízko vyřazovací fázi Evropské ligy, a tak bychom si tady svůj pobyt rádi prodloužili. Těšíme se na další soupeře, které bychom mohli v případě úspěchu dostat," vyhlásil Gertjan Verbeek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 4.25 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Metalist Charkov - Austria Vídeň  (středa 19:00)
Austrii jakožto třetí celek skupiny G čeká před cestou do Charkova velice náročný úkol. Postupová matematika mluví jasně, pokud chce rakouský celek pomýšlet na postup, potřebuje na Ukrajině i vzhledem k letošní fazoně Metalistu bodovat.

Tradiční vídeňský celek nevstoupil do Evropské ligy zrovna dobře, po porážce v prvním vzájemném duelu těchto týmů ovšem přišlo zlepšení, o čemž následně jen přesvědčily dvě vybojované remízy s Alkmaarem. Teď už však potřebuje Austria bodovat naplno. "Ve středu budou cílem tři body, ostatně jako pokaždé," prohodil kouč Karl Daxbacher.

I vzhledem k poznatkům z prvního utkání se však musejí mít domácí na pozoru. "O síle Charkova víme asi všichni, takže jsme z tohoto pohledu jasný outsider. Ale i to by se mohlo paradoxně změnit na naši výhodu," věří domácí stratég, jenž se bude muset obejít bez Oerlechnera, kterého trápí podkolenní šlacha a Linze, který pro změnu laboruje s třísly.

Charkov už delší dobu patří mezi stabilnější ukrajinské týmy, a i když síly slavnějších konkurentů zatím zdaleka nedosahuje, tak stejně dokáže potrápit v Evropské lize leckoho. Své by o tom mohli povídat právě třeba ve Vídni nebo Malmö. I tak ale trenér Miron Markević žádá kvalitnější výkony. "Jsme poslední dobou až moc uvolnění," vysvětlil.

I přesto jsou ale hosté doslova před branami vyřazovací fáze soutěže, na první příčce mají na Alkmaar již čtyřbodový náskok, což je před posledními dvěma duely staví do jednoznačné úlohy. "Obecně lze říci, že jsem spokojen s výsledky, ale ne s předváděnou hrou. S hráči jsem si o tom promluvil, tak doufám, že moje slova pochopili," zakončil Markević.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.44 - 4.25 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Metalist Charkov (UKR)431010:410
2.AZ Alkmaar (NED)41309:66
3.Austria Vídeň (AUT)41217:75
4.Malmö FF (SWE)40044:130
Skupina H
NK Maribor - Club Bruggy  (středa 19:00)
V 5. kole Evropské ligy se ve skupině H utká poslední celek Maribor s druhým týmem Club Bruggy. Situace v této skupině je velice vyrovnaná, Braga, Bruggy i Birmingham mají po 7 bodech, pouze slovinský celek zaostává pouze s jednobodovým ziskem. V nadcházejícím zápase bude tedy favoritem belgický tým, ale Maribor není radno zcela podceňovat.

Jeho statistika z domácích utkání ve slovinské lize je totiž velice působivá. Z deseti odehraných zápasů na stadionu Ljudski Vrt totiž vyhrál hned 7, dvakrát remizoval a pouze jednou prohrál. To statistika venkovních zápasů Brugg není tak dobrá. Ze 7 zápasů v belgické nejvyšší soutěži Jupiler League vyhrály 2, třikrát remizovaly a dvakrát podlehly domácím. Výhoda domácího prostředí tedy hraje do karet Slovincům.

Na druhou stranu Maribor již nemá šanci ze skupiny postoupit do vyřazovacích bojů, a tak bude hrát pouze o svoji čest, Bruggy, které s portugalskou Bragou a anglickým Birminghamem bojují o první dvě postupové příčky, budou chtít vyhrát za každou cenu.

Útočník Brugg Bjorn Vleminckx věří, že jeho tým nezaváhá, i přesto, že se ve Slovinsku očekávají teploty pohybující se v minusových hodnotách: "Jelikož bude při zápase mrznout, povrch nebude zrovna ideální. Ale s tím se musíme vyrovnat a předvést kvalitní hru."

25letý útočník nemá úplně nejlepší sezónu, neboť se častokrát nedostane do základní sestavy, ale po příchodu nového trenéra Christopha Dauma, který se snaží tým omladit, dostává více šancí, a mohl se tak podepsat pod vítěznou branku v utkání belgické ligy proti Lierse.

Vleminckx věří, že tři body se jeho týmu podaří vybojovat i dnes: "Maribor bude hrát na jeden bod, a tak bude klíčové vstřelit co nejrychleji první gól. Po vítězství nad Bragou jsme si dokázali, že nic není nemožné, a tak nevidím důvod, proč bychom to nemohli zopakovat i s Mariborem. Ten sice není špatný, ale myslím si, že my máme lepší kvalitu mužstva." Do zápasu nebuje moci nastoupit norský obránce Tom Hogli, který má poraněný stehenní sval.

Mariboru se v Evropské lize sice moc nedaří, ale v domácí lize se vyhřívají na první příčce a nachází se ve velice dobré formě, neboť mají na svém kontě již pět vyhraných zápasů v řadě. A brankář Jasmin Handanovič říká, že by chtěl, aby se tato forma přenesla i do Evropské ligy: "Je třeba přistupovat k těmto zápasům se stejnou sebedůvěrou jako v domácí lize. Máme sice těžkého soupeře, ale i ten se dá porazit, pokud si to připustíme."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.10 - 3.75 - 1.78
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Braga - Birmingham City  (středa 19:00)
Fotbalisté Bragy se díky vítězství nad Mariborem dostali do čela skupiny, ovšem o postup budou muset ještě hodně bojovat a měli by alespoň jednou zvítězit. V tuto chvíli totiž mají na kontě sedm bodů, jenže stejný počet korálků nasbíral Birmingham i Club Bruggy a navíc domácí už mají obě klání s papírově nejslabším účastníkem z Mariboru za sebou. Nyní je před nimi klíčové střetnutí s anglickým druholigovým celkem.

Přitom Braga hned na úvod na půdě anglického výběru zvítězila a uštědřila mu doposud jedinou porážku ve skupině. Poté však portugalský celek prohrál doma s belgickým sokem a navíc daroval bod slovinskému Mariboru, pro který je to jediný zisk v dosavadních čtyřech zápasech. Birmingham naopak dokázal vyhrát jak v Mariboru, tak i v Bruggách, v předchozím klání s belgickým sokem remizoval 2:2.

Hostům by k postupu do další fáze měl stačit jeden bod, v domácím prostředí s Mariborem se totiž očekávají všechny tři korálky. Prohra by naopak poslala City do nepříjemné situace, při níž by Bruggy na závěr zřejmě nesměly bodovat s Bragou v domácím prostředí. Birmingham se ve druhé lize nachází až na osmém místě, avšak v těsném kontaktu za baráží o postup do Premier League.

Braga je v portugalské lize po jedenácti odehraných kolech pátá, zatím jí tak náleží pohárová příčka. Ovšem se svými devatenácti body začíná na své konkurenty něco málo ztrácet. Kouč hostů Chris Hughton stále apeluje na to, že pro fanoušky i hráče je odměna, že mohou i ve druhé lize účinkovat také v Evropské lize. "Pro všechny je to ohromný zážitek, užíváme si každou minutu," uvedl rozzářený trenér.

Dále Hughton uvedl, že jeho svěřenci mají velkou chuť probojovat se dále. "Naší prioritou sice zůstává boj o Premier League, do které se chceme za každou cenu dostat. Ale ani naše situace ve skupině není špatná. V minulém duelu s Bruggami nám k remíze pomohli fanoušci, nyní se musíme spolehnout sami na sebe. A dobře víme, jakou má Braga sílu. Chceme určitě odčinit domácí porážku, jednoduché to ovšem v žádném případě nebude."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SC Braga (POR)421110:57
2.Club Bruggy (BEL)42117:57
3.Birmingham City (ENG)42117:77
4.NK Maribor (SLO)40133:101
Skupina I
Stade Rennes - Udinese Calcio  (středa 19:00)
Francouzské Rennes ještě stále živí naději na postup do další fáze Evropské ligy. K tomu je ale potřeba jediné - a to vyhrát ve zbývajících dvou kolech. První překážkou mu bude italské Udinese, a pokud si na své konto nepřipíše tři body, v Evropě letos končí. Hosté naopak chtějí co nejrychleji odčinit drtivou porážku 0:4 v Atléticu.

Svěřencům trenéra Fréderica Antonettiho se po reprezentační pauze daří. V Ligue 1 totiž porazili jak naposledy Évian 3:2, tak před dvěma týdny venku Lyon 2:1. Na první místo tak ze čtvrté pozice vzhlíží jen s pětibodovou ztrátou. Jenže podle slov domácího trenéra, dá se říci, už Rennes na Evropskou ligu letos kašle.

Šance na zisk alespoň druhého místa, na které má deficit pěti bodů, je prostě dost mizivá. Vše asi definitivně pohřbila poslední prohra 1:3 na půdě Celticu. A tak Antonetti potvrzuje, že klub už prostě nad touto evropskou soutěží takřka zlomil hůl a že proti Udinese nastoupí dost odlišná sestava od té, co oloupila o víkendu Évian.

"Mám tu skupinu hráčů, jež nejsou o nic horší než ti, kteří hráli v sobotu," říkal domácí stratég. "Mají velkou šanci ukázat se mi. Je to také příležitost pro ty, kteří doléčují svoje zranění a dlouho se neúčastnili žádného mistráku," dodal. Pokud do hry zasáhne Stéphane Dalmat, bude to pro něj jubilejní 50. zápas v evropských pohárech.

To hosté naopak o postup mají enormní zájem. Vše mají dvě kola před koncem ve svých rukách. Na konec skupinové fáze přivítají doma Celtic, který se stále nepříjemně zahryzává a hlásí rovněž o volnou vstupenku mezi 32 nejlepších. I když Rennes zřejmě pošle na hřiště náhradníky, Udinese by měla strašit jeho bilance.

Ze sedmi posledních zápasů evropských pohárů nevyhrálo. Mužstvo je stejně jako jeho soupeř dobře naladěno, v Serii A drží třetí příčku za AC Milán a Juvenstusem. "Utkání v Rennes je klíčové pro celou kvalifikaci," uvedl kouč Francesco Guidolin. "Stále máme vzpomínky na první setkání (výhra 2:1). Doufám, že si postup zajistíme co nejdříve."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Celtic FC - Atlético Madrid  (středa 19:00)
Zatímco v Primera Division Atlético výkonnostně paběrkuje, v Evropské lize může nyní udělat rozhodující krok k postupu ze základní skupiny. Stačí mu k tomu jediné - porazit Celtic.

S vývojem letošního ročníku dosud nemohou být v hlavním městě Španělska ani zdaleka spokojeni. Vedení klubu toužilo bojovat o přední příčky tabulky, ovšem v současnosti Atléticu patří až neuspokojivá jedenáctá pozice. Svěřencům trenéra Manzana se navíc nepovedlo ani poslední utkání, kdy zavítali k městskému derby na půdu Realu. Především vinou brzké červené karty gólmana Courtoise prohráli 1:4.

I proto všichni hráči věří, že si nyní na evropských kolbištích konečně trochu spraví chuť. Svou skupinu mají rozehranou velmi dobře. Po čtyřech zápasech se pyšní ziskem sedmi bodů, a pokud tentokrát vyhrají, mohou začít slavit.

Celtic ale rozhodně nedá svou kůži lacino, vždyť jeho šance na účast v jarní části soutěže jsou také reálné. Pokud by dokázal Atlético porazit, měl by rázem situaci před posledním duelem na půdě italského Udinese plně ve svých rukou.

A velkou odhodlanost v skotském táboře potvrzuje záložník Biram Kayal. "Tento zápas je pro klub důležitý, stejně tak pro všechny hráče a fanoušky. Víme, že máme šanci vyhrát a udělat další krok k tomu, abychom v Evropské lize pokračovali. Atlético je velkoklub, mají několik hráčů, kteří jsou známí po celém světě a máme z nich respekt, i přesto je ale chceme porazit," prohlásil izraelský středopolař.

Na domácí straně se budou muset trenéři vypořádat s absencí Charlieho Mulgrewa a Krise Commonse. To v madridském táboře mají mnohem více důvodů k radosti, jelikož k dispozici, minimálně na několik závěrečných minut, by měli mít už také klíčového útočníka Falcaa. Na druhou stranu je ale nutné zmínit, že i nadále mimo hru zůstávají Tiago Mendes, Eduardo Silvio a kapitán Antonio López.
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Cha Du-Ri, Majstorović, Loovens, Matthews - Kayal, Wanyama, McCourt - Samaras, Stokes, Hooper
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Perea, Miranda, Domínguez, Filipe - Mario Suárez, Gabi - Arda, Diego, Reyes - Adrián
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.60 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid (ESP)42117:37
2.Udinese Calcio (ITA)42115:67
3.Celtic FC (SCO)41215:55
4.Stade Rennes (FRA)40224:72
Skupina J
AEK Larnaka - Maccabi Haifa  (čtvrtek 19:00)
Hodně napjatá je situace ve skupině J v Evropské lize. Už předem odepisovaná Larnaka totiž naposledy uhrála senzační remízu na půdě vedoucího Schalke a stále může pomýšlet na postup. Maccabi Haifa naopak potřebuje napravit poslední porážku 2:4 na půdě Steauy Bukurešť, jelikož v posledním klání přivítá doma právě favorizované Schalke.

A hosty nečeká vůbec lehká práce. AEK je ve velmi dobré formě, neprohrálo už pět utkání v řadě a naposledy venku porazilo Famagustu 1:0. Jenže ani to neuchovalo pracovní místo kouči Tomu Caanenovi. Sportovní ředitel Jordi Cruyff oznámil, že proti Maccabi povede tým provizorní trenér a dosavadní asistent Demetris Demetriou.

V Larnace se tak hodně spekuluje o novém stratégovi. Může jím být i bývalý lodivod La Coruňi - Miguel Angel Lotina, Utrechtu - Erwin Koeman, nebo Brugg - Adrie Koster. Cruyff neudělal to, co se někdy stává, a neposadil se z pozice sportovního ředitele na lavičku. "Ne, to jsem nechtěl. Bylo by to divné. Pokračujeme v hledání," potvrdil pro Voetbal International.

Hosté by potřebovali nutně tři body, protože spoléhat potom na poslední zápas se Schalke by nebylo nic příjemného. Jenže z posledních devíti utkání na půdách soupeřů ani jednou nevyhráli. Oba celky se spolu střetly v půlce září, a byť bylo Maccabi o dost lepším týmem, nakonec o jeho těsné výhře 1:0 rozhodla branka Mohammada Ghadira.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.30 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Schalke 04 - Steaua Bukurešť  (čtvrtek 19:00)
Schalke nechce v domácím utkání se Steauou Bukurešť ponechat nic náhodě a případně se spoléhat až na závěrečné vystoupení v Izraeli - cílem je zvítězit a bez ohledu na ostatní výsledky ve skupině si zajistit postup do jarní části Evropské ligy.

Domácí chtějí mimo jiné i napravit poslední zaváhání s kyperskou Larnakou, se kterou se rozešli bez branek a promrhali tím možnost vybojovat si na čele tabulky větší bodový odstup. V úterý navíc slaví trenér Huub Stevens padesáté osmé narozeniny, hráči by mu tak mohli dát s odstupem ten nejlepší možný dárek - postup do vyřazovací fáze soutěže. "Je to náš cíl," uvedl sportovní ředitel Horst Heldt.

"S našimi fanoušky za zády chceme odehrát dobrý zápas," doplnil kouč Stevens. "Steaua je ovšem fyzicky velmi silný tým, který jde vždy do utkání na sto procent a hned tak něco ho nevykolejí. Musíme si dát pozor především na rychlé protiútoky, i tak se ale chceme soustředit hlavně na náš vlastní výkon," zdůraznil. Na už tak rozsáhlou marodku S04 v poslední době nikdo nový nepřibyl.

Ani hosté ovšem nejsou bez šance a zejména poslední vysoká výhra nad Maccabi jim dodala kromě tří bodů i tolik potřebný nový impulz. Ani to však Steaue na pohodě nepřidalo, což dokazuje v domácí soutěži, kde předvádí hodně nevyrovnané výkony a po patnácti zápasech se nachází až hluboko ve středu pelotonu.

Podobně jako v domácím táboře, tak i na druhé straně chybí hned několik důležitých hráčů. Zranění si obnovili středopolaři Tanase s Prepelitou, disciplinární trest za vyloučení z předchozího utkání si poté musí odpykat Florin Costea. Rodinné problémy i zranění naopak vyřešil Tatu a měl by se znovu ukázat v základní sestavě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Schalke 04 (GER)42208:18
2.Maccabi Haifa (ISR)42029:76
3.Steaua Bukurešť (ROU)41215:85
4.AEK Larnaka (CYP)40221:72
Skupina K
Odense Boldklub - Wisła Kraków  (čtvrtek 19:00)
Oba čtvrteční soupeři mají jednu z posledních šancí, jak se probojovat ze základní skupiny a nezbývá jim nic jiného, než zvítězit. Zajímavé by bylo vítězství Odense, které ještě na závěr skupiny jede do Fulhamu pokud ten nyní nedokáže porazit silné Twente, nesmí doma s dánským sokem prohrát. Naopak Wilsa už nemá ve svých rukách nic. Musí dvakrát vyhrát a k tomu by Fulham musel získat maximálně bod, což rozhodně nejsou nijak příznivé vyhlídky.

Odense i Wisla mají na kontě tři body za jednu výhru. Odense dokázalo pouze na úvod zvítězit na polské půdě poměrem 3:1, od té doby utrpělo domácí porážku od Fulhamu a také dvakrát nestačilo na favorita z holandského Twente. Wisla naopak po prohře s Odense jednou překvapila před vlatsními fandy a zdolala silný Fulham, jenže žádný jiný bodový zisk nezaznamenala a v minulém klání podlehla anglickému gigantovi dokonce poměrem 1:4.

Na domácí scéně se dánský celek nachází až na osmém místě tabulky s dvaadvaceti body a má spíše blíže k boji o záchranu než o poháry. Po sedmnácti kolech navíc na titul rozhodně myslet nemůže, šestnáctibodová ztráta na Kodaň se bude již velice těžko dohánět. Wisle se v poslké lize též příliš nedaří, se čtyřiadvaceti korálky po patncátci utkáních je pátá a k tomu na první Wrocław ztrácí sedm bodů.

Kouč hostů Kazimierz Moskal uvedl, že Odense v prvním vzájemném zápaseš nepředvedlo nějaký super výkon. "V tomto utkání na mě Odense neudělalo příliš velký dojem, my jsme prostě hráli špatně." Domácí trenér si ale uvědomuje, v jaké situaci se jeho tým nachází. "Věřím, že můžeme vyhrát v Odense i proti Twente. Jenže se nacházíme v obtížné situaci, protože nemáme už postup ve svých rukách," dodal.

Nicméně i kdyby už Wisla neměla šanci postoupit do další fáze, tak chce trenér Moskal se svými svěřenci předvést co nejlepší výkon. "Pro nás je důležité, že se připravujeme na každé utkání stejně a na postupové spekulace neberem ohled. Chceme vyhrát každý duel," dodal Moskal. Na dánské půdě se už bude v domácím dresu po zranění připraven Maor Melikson, zpátky je též trio Gordan Bunoza, Andraz Kirm a Osman Chávez.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - Fulham FC  (čtvrtek 19:00)
O lepší výchozí pozici do vyřazovací části Evropské ligy si to spolu rozdají ambiciózní celky, Twente vyzve londýnský Fulham. Domácí jakožto nedávný šampión Eredivisie doposud ještě neprohráli, FFC má až na zaváhání z Krakówa taktéž pomalu čistý rejstřík, a tak je na co se těšit.

Přesto jeden patrný rozdíl mezi oběma týmy panuje, holandský celek si totiž na rozdíl od svého soupeře již zajistil postup do další fáze, zatímco Chalupáři k tomu potřebují ještě přidat pojistku - třeba ziskem tří bodů v Holandsku. "Máme za sebou velmi dobré zápasy a myšlenka postupu do vyřazovací fáze nás jen udržuje v motivaci, takže budeme opět usilovat o vítězství," prohlásil Douglas.

"Jsme si vědomi, že Fulham potřebuje vyhrát, ale my jsme v dobré pohodě, a tak nemůžeme mít jiný cíl než pokusit se získat další tři body. Pro výhru chceme udělat všechno, pokusíme se ukončit skupinovou fázi bez porážky," dodal brazilský obránce.

Na druhé straně ovšem mají pochopitelně zcela opačné myšlenky a rádi by si již zajistili postup do jarní části soutěže. "Pravděpodobně uděláme několik změn v základní sestavě, pokusíme se soupeře překvapit. Ovšem nečeká nás vůbec jednoduchý zápas, Twente své kvality v poslední době jasně ukázalo," pronesl trenér Martin Jol.

Cottagers se budou znovu spoléhat především na Bobbyho Zamoru, který by měl svými brankami londýnský klub jednoznačně táhnout. Chybět mu však bude obvyklý parťák Clint Dempsey, jehož ze hry vyřadí problémy se stehenním svalem. Z osobních důvodů nebude připraven nastoupit ani Baird. Na opačné straně barikády je mimo hru pouze Kuiper.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.30 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente (NED)431012:510
2.Fulham FC (ENG)42117:37
3.Odense Boldklub (DEN)41036:103
4.Wisła Kraków (POL)41034:113
Skupina L
Lokomotiv Moskva - SK Sturm Graz  (čtvrtek 18:00)
Jasný cíl mají fotbalisté Lokomotivu Moskva proti Sturmu Graz - a to neprohrát. Pokud se tak stane, s jistotou si zajistí účast v další fázi společně s vedoucím Anderlechtem. Přesto by mohl ruský celek ještě zabojovat o konečné první místo. K tomu by ale byly potřeba právě body tři.

Domácí ovšem nejsou v tak dobrém rozpoložení třeba jako v říjnu. Během posledních tří kol ruské Premier Ligy uhráli jen jeden bod za remízu 1:1 s CSKA Moskva. Jinak prohráli jak se Spartakem, tak naposledy v Petrohradu. V Lokomotivu přesto razí jasnou teorii - nepanikařit, byť se v lize poslední dobou nezadařilo.

"Snažíme se všem negativním komentářům nevěnovat pozornost," uvedl kapitán Denis Glušakov. "Když budeme naslouchat každé kritice, můžeme se z toho zbláznit. Od toho máme trenéra, který nám naše chybí vysvětlí. Klade sice více otázek, když se nedaří, ale záleží také na hráčích, kteří jsou na hřišti. Všichni jsme zodpovědní za výsledky jako tým."

Situaci v Evropské lize má ale moskevský klub, lidově řečeno, pořešenou. Stačí opravdu jen málo a soutěž si zahraje i na jaře. Dost Lokomotivu pomohla poslední výhra 3:1 v Aténách, zatímco Sturm venku jasně nestačil na Anderlecht (prohra 0:3). "Vždy je důležité vyhrát. Budeme se rovněž snažit o vytvoření dobré nálady mezi fanoušky," dodal Glušakov.

Svěřenci trenéra Josého Couceira budou postrádat zraněného beka Burlaka, záložníka Tarasova a Loskova a forvardy Obinnu a Caiceda. Rakouskému mužstvu, které má už jen opravdu teoretickou šanci, jak urvat postupové druhé místo, chybí Feldhofer, jenž dostal za svou červenou kartu v Anderlechtu stopku na zápas s Lokomotivem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.28 - 5.00 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AEK Atény - RSC Anderlecht  (čtvrtek 19:00)
Ještě před několika lety by asi podobný scénář nemohl být možný. Řecké AEK totiž hrálo Ligu mistrů a snažilo se konkurovat nejlepším celkům, nyní v druhém nejlepším evropském klubovém poháru strádá. Zatímco belgicky protivník ve čtyřech kolech neztratil ani bod a má jistý postup, tak AEK se už bude prát pouze o třetí místo ve skupině a jeho úkolem je vybojovat alspoň jeden bod a zlepšit obranu.

Zatímo Anderlecht ve čtyřech duelelch inkasoval jen jednou a jedenáctkrát skóroval, tak AEK vsítil pouhé čtyři trefy a k tomu lovil balón ze sítě už dvanáctkrát, což vychází na tři obdržené góly za zápas! Belgický celek inkasoval hned na úvod při výhře 4:1 právě nad AEK, pak vyhrál 2:0 v Moskvě i v Grazu a následně přejel rakouského soupeře poměrem 3:0. To řecký tým prohrál doma se Sturmem 1:2, navíc dvakrát prohrál s Lomomtoviem shodně 1:3.

V řecké lize je AEK na duhém místě o bod za Panathinaikosem, ten má však dva duely k dobru. Navíc třetí Olympiakos ztrácí jen čtyři body a též disponuje dvěma zápasy k dobru, nicméně i tak hraje aténský celek opět o pohárovou Evropu. Anderlecht v belgické Juplier League získal po patnácti koleh pětatřicet bodů a vede tabulku o tři body, avšak tříbodový náskok před Gentem rozhodně nemusí nic znamenat.

Hosté se musejí obejít bez levého záložníka Oliviera Deschachta, který nakonec zůstal kvůli nemoci doma v Belgii. Do Atén nepřijede kvůli nemoci ani asistent trenéra Daniel Renders. Předseda klubu Roger Vanden Stock dobře ví, že i přes postavení obou celků v taulceb nebude utkání v Aténách lehké. "Jsme potěšeni z postupu, chceme ale vyhrát. AEK na domácí scéně jasně ukazuje, že má svou kvalitu a procházka růžovým sadem nás určitě nečeká."

Předseda senavíc obává, že po eurofickém vítězství ve Waregemu hráči nebudu mít motivaci. "Může se stát, že tady ztratíme ve skupině první body. Cílem ale je jít do utkání naplno a mít především pozitivní náladu, která by nám mohla zaručit hezkou podívanou. V prvním zápase to byla sice jasná záležitost, soupeř však určitě prahne po odvetě. Na papíře se to zdá být jako jednoduché pohárové utkání, v reálu to ovšem platit nemusí," dodal Vanden Stock.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.RSC Anderlecht (BEL)440011:112
2.Lokomotiv Moskva (RUS)43018:59
3.SK Sturm Graz (AUT)41033:83
4.AEK Atény (GRE)40044:120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (42)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dneska ČT4 nic nevysílá? Měl jsem za to, že dávají Kohouty

Reagovat
smazaný uživatel

Davaj kohouty,21:05..

Reagovat
smazaný uživatel

Dík, já koukal na program tady na eurofotbalu a tam nic nebylo, tak mě to zmátlo

Reagovat
FC Porto FC

Proč ČT nedává SC Braga - Birmingham City, Celtic FC - Atlético Madrid to by bylo víc zajímavý

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslim, že Spurs - PAOK je dostatečně zajímavej duel. Jde tam o postup, bude to nejspíš vyrovnanej zápas, nikdo nemá nic jisté.

Reagovat
rufus

Tyhle dva zápasy jsou od sedmi, v tu dobu je na ČT basket.

Reagovat
Shevchenko

Proč proboha Braga - Birmingham? Bohatě stačilo že byli v tv minule.

Reagovat
kmotor corleone

nefetuj v pivnici ty narkomansky fagan,

radsej zober vlajku a chod povzbudit slovan!

Reagovat
smazaný uživatel

Slovanu fandí smažky, jo?

Reagovat
Xavi

Není možná. Jakžože nevidím dvojku na minimálně černého koně Eurofotbalu, Slovan!?

Reagovat
smazaný uživatel

Lazio až od 21:00

Reagovat
smazaný uživatel

Anglický gigant ještě nemá postup jistý, ovšem stačí mu k tomu zisk jednoho bodu.

Stoke je určitě kvalitní klub, ale gigant

Reagovat
Shevchenko

Tak tohle je fakt moc.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
soukup

taky mě to zarazilo

Reagovat
Xavi8

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

vsadil jsem 500 euro, snad to vyjde

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Ach bože, Fulham.

Reagovat
Godwinson

Dobrá sestava PSG, více už dát najevo jak na to serou nemohli.

Reagovat
Pipo123

Konko, Biava, Diakitè, Radu; Cana, Gonzalez, Lulic; Hernanes; Klose, Cisse. A disp.: (1 Bizzarri, 7 Sculli, 9 Rocchi, 18 Kozak, 24 Ledesma, 41 Zampa, 78 Zauri) All. Reja

Reagovat
Godwinson

Vida, já žil v tom, že ten spolukomentátor je Mario Lička a vrtalo mi hlavou, jak jen to stíhá.

Ale je dobrej, Marcel! :), vyzná se.

Reagovat
fantomas

No to je snad zlej sen, Upson vlastňák. Se proti mně ty Angláni dneska spikli snad.

Jak sou ty automatický střídání? Posílá se to post za post přednostně nebo ten nejlíp bodovanej je upřednostněnej?

Reagovat
soukup

ty máš ve fantě Upsona? proč?

Reagovat
fantomas

Byl levnej... mám ho skoro furt na lávce.

Reagovat
soukup

tak aspoň že je levnej, protože minimálně herně je špatnej

Reagovat
fantomas

Tak to stejně ve Fantě nerozhoduje, vid.

Reagovat
soukup

no ale když jde obrana s Upsonem a Higginbothamem proti Kyjevu, tak neočekávám čistý konto a to už rozhoduje

Reagovat
fantomas

Jj, proto sem ho taky měl na lávce. Ale Učida mi nehrál a druhej náhradník Carr taky ne.

Reagovat
fantomas

No tak to je ultrademence...ještě mi ke všemu vystřídá Capela minutu před započítáním dvou bodů za start v zápase a čistýho konta...

Reagovat
smazaný uživatel

Ac tyhle komentare ohle komentatoru rad nemam tak u Vlaska to proste on je strasnej. On a Mejtsky jsou fakt spatni , zbytek v pohode snesu. Asi 20 krat za polocas zopakoval to jak hraje PSG nudnej fotbal a ze celej ten dnesni zapas nestoji za nic. Ne ze by to nebylo castecne pravda , ale videl sem horsi a opakovat mi to taky nemusi.

Reagovat
Godwinson

Na EL je tam opravdu špatná skvadra, co se dá dělat. Vlášek mě však v jejich týmu irituje úplně nejvíc, ten tam vůbec nepatří. Tomu bych dal komentovat nějakej podřadnej sport ala volejbal, tohle opravdu ne.

Na druhou stranu, dnes mají naprosto pravdu, od PSG je to něco neskutečně odpornýho.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono se to dalo cekat, nechapu ze zrovna vybrali tenhle zapas. Nejradsi bych se na 2.polocas uz nedival , jenze na to jit delat v 10 vecer neco uzitecnejsiho sem moc linej takze predpokladam ze u toho usnu.

Reagovat
Godwinson

Já naštěstí ne, v tuhle hodinu ožívám. Ale tak, nedalo, tohle jsem nečekal ani já, kdyby si ty lemry na trávníku na čela napsaly "Kombouaré ven", tak by to mělo stejnou výpovědní hodnotu jako to, co předvádí.

Reagovat
fantomas

K Vláškovi.

Reagovat
Godwinson

A Paříž končí.

Reagovat
fantomas

Šventó! A PSG..

Reagovat
smazaný uživatel

Plechovky prašivé. Doufám, že nepostoupí.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele