Evropská liga - souhrn středečních zápasů

30.11.2011, 20:59, aktualizováno 30.11.2011, 23:03
Komentáře a souhrny
PAOK zvítězil na Tottenhamu a slaví postup, účast v jarní fázi soutěže si zajistily také Braga, Atlético Madrid, Metalist Charkov, Lutych a Hannover i přes prohru právě na hřišti belgického klubu. Skvělý obrat se podařil Bruggám v Mariboru, v Rennes a Malmö se diváci branky nedočkali...
Skupina A

Tottenham Hotspur - PAOK Soluň 1:2

30.11.2011 21:05

Góly: 39. Luka Modrić (pen.) - 6. Dimitris Salpingidis, 14. Stefanos Athanasiadis

Tottenham znovu nepřesvědčil, i když hrál více než poločas proti oslabenému soupeři, tak nedokázal vstřelit kýženou druhou branku a Soluń si tak z White Hart Lane odváží nesmírně cenné tři body, díky kterým se dostává do čela skupiny. Kohouti se tak již nemohou před posledními zápasy spoléhat sami na sebe.

Harry Redknapp stál poprvé od operace srdce na lavičce Spurs během zápasu Evropské ligy, kdyby však býval tušil, co ho dneska čeká, tak by od podobného záměru možná i ustoupil. Úvodní oťukání trvalo pouhých šest minut a hosté se ujali vedení. Chyby obou stoperů dokázal využít Georgiadis, který poté našel nabíhajícího Salpingidise a zkušený útočník střelou podél Gomese otevřel skóre - 0:1.

To však nebylo zdaleka všechno. Hned za dalších sedm minut oslovil García opět Georgiadise, ten míč ještě posunul lépe postavenému Anhanasiadisovi, ten využil vřelého přivítání Bassonga a pohodlně zvýšil na 0:2. PAOK byl k nezastavení, možná definitivní hřebíček do rakve s názvem Tottenham mohl přidat krátce nato Fotakis, jeho střelu ale naštěstí pro domácí vychýlil z prostoru branky Čorluka.

Kohouti si ale i přesto vypracovali příležitost na zkorigování, Defoe však pálil nepřesně. Rychlý štírek byl ovšem při chuti a další střelou donutil Chalkiase předvést parádní zákrok. Z následného rohového kopu hlavičkoval nejdříve Čorluka, jeho pokus však zablokoval Stafylidis, následně ovšem zakončoval Kane, a ten samý hráč balón opět zastavil, podle sudího Nijhuise ale k tomu použil ruku, a tak mu bez váhání ukázal rovnou červenou kartu. K penaltě se postavil Modrić a přesnou ranou snížil - 1:2.

Po změně stran tak měli Spurs výhodu jednoho hráče v poli a hned začali ukazovat, jakým směrem se bude hra po dalších čtyřicet pět minut ubírat. Hodně o sobě dávali vědět především mladíci, zejména pak Kane, který měl záhy velkou možnost, nedokázal ji však naplnit. A když se Kohoutům s ubíhajícím časem nedařilo prolomit hostující obrannou hráz, tak se Redknapp odvážil sáhnout hned ke dvěma změnám.

Na hřišti se objevil Walker a Bale, kteří mohli hned ukázat oprávněnost své volby. Walkerův centr ještě prodloužil hlavou Kane, balón spadl až k Baleovi, jeho střela si však cestu mezi tři tyče nenašla. I přes početní výhodu nedokázali domácí hráči vyvinout před Chalkiasem dostatečný tlak, a tak není divu, že někteří fandové začali na White Harte Lane na své miláčky pískat.

Naprostý zmar potom předvedl po střele střídajícího Falguého dorážející Defoe, jenž nedokázal z bezprostřední blízkosti poslat balón za čáru. O chviličku později už se reprezentační útočník na druhý pokus nemýlil, ale jeho branka nemohla být uznána, neboť se v té době svíjel na trávníku Contreras. A když v samém závěru neuspěli ani Gallas a Bale, tak se další porážka Tottenhamu stala realitou.

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - Shamrock Rovers 4:1

30.11.2011 18:00

Góly: 10. Nelson Valdez, 36. Bebars Natcho, 51. Nelson Valdez, 62. Obafemi Martins - 12. Ken Oman

Rubin Kazaň stejně jako v září v Irsku porazil Shamrock Rovers o tři branky a díky vítězství 4:1 má s deseti body na kontě před posledním střetnutím na půdě PAOKu Soluň vše ve svých rukou. O povinné tři body nad posledním celkem tabulky se postarali dvakrát Nelson Valdez a jednou Bebars Natcho s Obafemim Martinsem. Za hosty vyrovnával Ken Oman.

Domácí si za třemi body šli jasně a razantně již od úvodních minut. Valdez však ještě se svou střelou neuspěl stejně jako Martins, který mířil pouze nad bránu. V 10. minutě však Rubin šel do vedení. Valdez krásně oběhl obránce Omana, byl zkrátka rychlejší než on, takže se pát vteřin na to v pohodě dostal k míči a podél brankáře Thompsona v pohodě skóroval.

Jenže Schamrock hned dvě minuty na to vyrovnal. Finn vyslal pěkný pas, který doklepl do brány právě Oman, jenž při prvním inkasovaném gólu zaváhal v bránění. Do dobré příležitosti se následně dostal Martins, jenž ale přihrávku od Bocchettiho za záda Thompsona stále nenasměroval.

Hosté v Rusku nehráli nijak bázlivý fotbal, ostatně jako ve všech čtyřech dosud odehraných zápasech, a Ryžikov musel likvidovat pokus Dennehyho, i když ten ještě mohl předat míč lépe postavenému spoluhráči Sheppardovi. Kazaň však stále udávala taktovku hry. Thompson podběhl jeden z centrů a hasit nebezpečí před Martinsem musel na poslední chvíli Murray.

Ve 36. minutě ruský celek navrátil vedení na svou stranu. Natcho neměl příliš možností vymýšlet něco v zahuštěném prostoru ve vápně, a volil proto povedenou ránu z otočky, která se pak od tyčky angličanem dostala za brankovou čáru. Do konce poločasu ještě vyslal jednu střelu Bocchetti, ta se ovšem i díky nátlaku beka Sullivana neujala.

Pět minut po přestávce si Rubin ještě více pojistil vedení. Valdez totiž na hranici ofsajdu převzal dlouhý pas a v koncovce se podruhé v zápase nemýlil. A v 62. minutě unikl po pravé straně do šestnáctky Karadeniz a i přes pár smolných odrazů pro dublinské mužstvo dotlačil z blízkosti balón do branky jinak aktivní Martins.

Zbytek zápasu se už pouze dohrával. Přesto mohl Shamrock ještě upravit konečné skóre díky dvěma slibným šancím. V té první z voleje vypálil hodně nebezpečně Sheppard, jenže naštěstí pro Rubin trefil břevno. Pak Sheppard vybojoval po faulu Bocchettiho těsně za vápnem přímý kop pro Dennehyho, ten s ním ovšem nenaložil nejlépe.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PAOK Soluň (GRE)53209:511
2.Rubin Kazaň (RUS)531110:410
3.Tottenham Hotspur (ENG)52125:47
4.Shamrock Rovers (IRL)50054:150
Skupina B

Standard Lutych - Hannover 96 2:0

30.11.2011 21:05

Góly: 26. Mohamed Tchité, 59. Cyriac

Hannover nedokázal přesvědčit ani v Lutychu, odkud si odváží porážku, i tak se však mohou oba celky radovat z postupu do vyřazovací fáze. Kodaň totiž veze z Poltavy jen bod a v posledním zápase již nemůže za současné třetí příčky poskočit výše.

Standard měl sice od počátku více ze hry, k ohrožení branky se však v úvodních minutách dostávali výhradně hannoverští hráči. Nejprve napřáhl z velké dálky Stindl, jeho ránu ovšem pozorná obrana zablokovala. O poznání nebezpečněji se poté jevila akce Pandera s Abdellaouem, na poslední chvíli ovšem stačil před norským reprezentantem zasáhnout Felipe a udržel tak pro svůj tým čisté konto.

O pár minut později se ze strany prodral do zakončení Mujangi, z úhlu se mu ale mezi tři tyče zacílit nepodařilo. Hrálo se nahoru dolu, k vidění bylo velké množství šancí na obou stranách. Odpověď na sebe nechala čekat, Pintovu parádní ránu ovšem zpacifikoval Bolat. Po rohovém kopu Buyense se však dostal ke střele Tchité a Lutych se přece jen ujal zaslouženého vedení - 1:0.

96ky se snažily o brzkou reakci, jejich snaha ovšem narážela na připravenou domácí obranu v čele s výborným Felipem. Ani ten ale nezabránil obrovské možnosti Schlaudraffa, ten byl však v obtížné situaci a nedokázal již Bolata překonat. Ještě do přestávky pálil z rohového kopu znovu Pinto, jeho pokus však pozorná defenziva zablokovala.

A nic podstatného se nezměnilo ani po změně stran. Byli to opět domácí, kdo určoval tempo hry, zejména nebezpečná potom byla útočná dvojice Tchité - Cyriac. Ten měl také hned vzápětí šanci, Zieler ovšem jeho ránu vyrazil. Těsně před hodinou hry ale chyboval Pinto, míč se poté dostal až k zakončujícímu Cyriacovi a rychlý útočník se už protentokrát nemýlil - 2:0.

Mirko Slomka se v dalších minutách pokoušel svůj tým všemožně povzbudit, provedl i několik změn, ani to však nepřineslo kýžený efekt. Dolnosaský celek byl v křeči, což nejlépe dokumentoval střídající Ya Konan, který místo očekávaného tlaku na branku snesl do týmu ještě větší zmatek. Ani domácí už se v závěru nechtěli hnát dopředu, a tak jsme se již další změny skóre nedočkali.

Více informací k zápasu

Vorskla Poltava - FC Kodaň 1:1

30.11.2011 21:05

Góly: 31. Dame N'Doye (vl.) - 37. Dame N'Doye

Ač to vypadalo na jednoznačnou záležitost, tak tomu nakonec rozhodně nebylo. Poltava byla silné Kodani vyrovnaným soupeřem a nakonec může být FC ještě ráda, že si z Ukrajiny odváží alespoň bod, i když ani ten z jejího pohledu nic neřeší.

Dánský šampión začal hodně aktivně a od začátku držel soupeře pod tlakem. Hráči Kodaně pálili na Velyčkovu branku jednu ránu za druhou, dlouho však nemohli propálit pozorný obranný val, který odolával všem nájezdům. A nechybělo moc a mohlo být pro hosty ještě hůře, Januziho střelu ovšem dokázal zlikvidovat Wiland.

Poté se neujal ani volný přímý kop Grindheima, rána Claudemira potom mířila mimo branku a pokus Dioufa si pro změnu pohlídal Velyčko. Nejnebezpečnější ze všeho ale byla opět na opačné straně rána Bezuse, po které se musel strážce hostující svatyně pořádně ohánět. Potom už na sebe upozornil jen N'Doye a to hned dvakrát, pokaždé v opačném světle.

Nejprve si senegalský střelec tečoval do vlastní branky centr Kryvošejenka - 1:0. Hned vzápětí si však sám sjednal nápravu, když se z dálky opřel z klidové polohy do míče a parádní střelou nedal Velyčkovi tu nejmenší šanci zasáhnout - 1:1. Ještě v závěru první půle mohl otočit skóre Santin, ovšem stejně jako Kryvošejenko na druhé straně neuspěl.

Po obrátce se už tempo hry zklidnilo, i tak ale byli k vidění zajímavé akce na obou stranách. Za domácí to zkoušel aktivní Bezus, pálil však nepřesně. O nic lépe si ale nevedl ani střídající Vingaard. Na straně Vorskly rozehrával během krátké doby hned dvě standardní situace Markosi, ani jednu se mu však z nadějné pozice nepodařilo přetavit v branku.

Poltava ovšem vůbec zdaleka nepůsobila jako celek, který z dosavadních zápasů získal pouhé dva body, naopak byla to právě ona, kdo po většinu utkání sahal po třech bodech. To se snažil potvrdit i střídající Oberemko, ani jednou ale nedokázal zamířit mezi tři tyče. I v samém závěry, kralovali oba brankáři, a tak jsme se již žádné další změny nedočkali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Standard Lutych (BEL)53208:111
2.Hannover 96 (GER)52216:68
3.FC Kodaň (DEN)51225:85
4.Vorskla Poltava (UKR)50233:72
Skupina C

Rapid Bukurešť - Hapoel Tel-Aviv 1:3

30.11.2011 21:05

Góly: 43. Ciprian Deac (pen.) - 12. Nosa Igiebor, 39. Toto Tamuz (pen.), 45. Salim Tuama

V nic neřešícím zápase skupiny C, kde už je o posupujících již rozhodnuto, porazil izraelský Hapoel Tel-Aviv, dosud poslední tým tabulky, venku rumunský Rapid Bukurešť 3:1 a odpoutal se ze dna tabulky, kam poslal právě svého soupeře. Utkání přitom nebylo nezajímavé, nabídlo například tři penalty.

Nejen výkon domácích, ale i celková návštěva v Bukurešti nebyla v žádném případě hodná zápasu Evropské ligy. Něco kolem čtyř a půl tisícovky přitom již ve 12. minutě přihlíželo tomu, jak Tamuz nacentroval na Igiebora, jenž z blízkosti otevřel skóre utkání. Tamuz pět minut před koncem navýšil vedení na 2:0.

Burca totiž ve vápně fauloval Damariho ve a sudí Zsolt nařídil první pokutový kop. Tamuz poté pravačkou z bílého puntíku nedal domácímu brankáři Comanovi příliš šancí, jak střelu polapit. Ovšem o tři minuty později zazněla píšťalka hlavního rozhodčího znovu. A opět na znamení zahrávání penalty.

Tentokráte si v šestnáctce nedovoleně počínal Kende v souboji s Cássiem. Pokutový kop pak proměnil Deac, hráč, jenž je v Rapidu na hostování ze Schalke. Infarktový závěr poločasu ovšem nekončil. Ve 45. minutě navrátil Hapoelu dvougólový náskok Toama přesnou ránou z malého vápna.

Rapid měl ve druhém dějství míč na kopačkách určitě častěji, jenže z celkem slušně vypracovaných šancí neproměnil ani jednu. Nejblíže k tomu měl v 68. minutě. Zsolt se totiž opravdu činil a po zákroku Fransmana na pronikajícího Deaca znovu nařídil penaltu. Jenže Deac tentokráte neuspěl, vyznamenal se proti němu bývalý gólman PSG Edel.

Více informací k zápasu

Legia Varšava - PSV Eindhoven 0:3

30.11.2011 21:05

Góly: 32. Stanislav Manolev, 59. Dries Mertens (pen.), 68. Zakaria Labyad

PSV Eindhoven v zápase, kde už o nic nešlo, vytěžil více a nakonec s velkým předstihem ukořistil první místo ve skupině. Holandský celek má na kontě třináct bodů a disponuje náskokem čtyř bodů právě na druhou Legii, která už před tímto duelem měla též zajištěn postup ze skupiny a určitě před posledním kolem skončí na druhé pozici a může se těšit na jarní boje. Nicméně ve večerním duelu předvedla bídný výkon.

Domácí od začátku předváděli naprosto odevzdaný výkon a nezmohli se téměř na nic, rozhodně nenavázali na své předchozí výkony ve skupině. Je sice pravdou, po půl hodině hry si vsítili vlastní branku a po hodině hry je poslal do kolen nařízená penalt, i tak ovšem na PSV nestačila v žádném ohledu. V úvodní dvacetiminutovce si vytvořili šance hostující Jeremain Lens a Dres Mertens, nicméně přesnou mušku neměli.

Poté pálil mimo také Zakaria Labyad, v polovině úvodního dějství ale zahrozili poprvé i domácí, jenže Miroslav Radovi pálil z dvaceti metrů vedle. Největší šanci spálil Ariel Borjisjuk, jehož pokus lízl břevno hostující svatyně. Jenže pak už opět převzal taktovku nad zápasem soupeř a svou šanci zužitkoval. Po centru Stanislava Manoleva si srazil nešťastně balón do sítě Michal Zewlakow - 0:1.

Hned po přestávce mohl srovnat stav Miroslav Radovi, avšak branku o malý kousek přestřelil a proto v 60. minutě přidali hosté definitivní pojistku. Ve vápně fauloval brankář Dušan Kuciak osamoceného Kevina Strootmana a sudí mu udělil červenou kartu. Do branky se postavil náhradní brankář Wojciech Skaba, toho ale poslal na opačnou stranu branky střelec Mertens. Gólovou pojistku přidal o osm minut Labayd a nebyl podstatě co řešit - 0:3.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven (NED)541011:413
2.Legia Varšava (POL)53027:79
3.Hapoel Tel-Aviv (ISR)51138:94
4.Rapid Bukurešť (ROU)51044:103
Skupina G

Malmö FF - AZ Alkmaar 0:0

30.11.2011 19:00

Góly: -

Švédské Malmö si konečně připsalo premiérový bod za bezbrankovou remízu s Alkmaarem, ten může nakonec ještě spílat svědomí, neboť bude muset o definitivu bojovat na hřišti Charkova, jenž do této chvíle ještě neprohrál.

Začátek byl z obou stran hodně opatrný. Jako první se ale osmělili domácí, na standardku Ranégieho si naskočil Andersson, na pozorného Estebana se mu však recept najít nepodařilo. Stejně tak dopadl o chviličku později i Falkenburg a na druhé straně znovu, i když v opačné roli Ranégie.

Holandský celek poté utrpěl nepříjemnou ránu, když musel být kvůli zranění předčasně vystřídán Beerens, na jeho místě se objevil Benschop. Domácí si do půle vypracovali ještě jednu velkou šanci, Ricardinho našel přesným pasem Janssona, jeho hlavičce ovšem chybělo to nejdůležitější - tedy přesnost.

O něco zajímavější podívanou nám nabídl druhý poločas. Nejprve měl obrovskou příležitost Altidore, po volném přímém kopu Elma ovšem nedokázal z vápna zacílit přesně. O něco zaměstnanější byl ale přece jen domácí strážce svatyně. Benschop sice Dahlina jen protáhl, o pár minut později však musel mladý brankář vytáhnout povedenou střelu Mahera.

Ani s přicházejícím závěrem se hra obou celků nezefektivnila. Na straně hostů spálili další příležitosti Maher s Ortizem, před Hamadem poté na druhém břehu zachránil Esteban. Poslední šanci na změnu skóre potom spálila dvojice Reijnen - Gudmundsson, a tak jsme se branky nedočkali.

Více informací k zápasu

Metalist Charkov - Austria Vídeň 4:1

30.11.2011 19:00

Góly: 17. Marko Dević, 40. Edmar, 60. Papa Gueye, 90. José Sosa - 19. Florian Mader

Metalist znovu nezaváhal, Austria sice statečně vzdorovala, nakonec si však z Ukrajiny odváží vysokou porážku. Domácí tak potvrdili formu, se kterou se prezentovali již v posledních zápasech a mohou se začít těšit na los vyřazovací fáze.

Ukrajinský celek měl od počátku jasně navrch. Nejvíce o sobě dávali vědět Sosa s Villagrou, ani jedna příležitost se jim však nepodařila zúročit ve vedoucí branku. Hosté se osmělili až po deseti minutách, Barazite však pálil nepřesně. O chviličku později pak přišla důrazná odpověď. Sosa oslovil parádním pasem Deviče, a ten nekompromisně zavěsil - 1:0.

Ještě rychlejší reakci si ale po inkasované brance připravila Austria. Na Kleinův pas si naběhl Mader a parádní ranou do šibenice srovnal krok - 1:1. Metalist mohli poslat znovu do vedení krátce po sobě Dević, Ribeiro a Villarga, ani jednomu z nich se však nepodařilo propálit houštinu obětavých hráčů před sebou.

Pět minut před odchodem do kabin se ovšem domácí nakonec přece jen dočkali. Tentokrát Dević pro změnu centroval, do pokutového území si naběhl Edmar a zasadil Rakušanům krutou ránu - 2:1.

Hosté se však nevzdali a krátce po změně stran mohli utkání znovu zdramatizovat. Maderova střela ovšem skončila nad brankou a ránu Junuzoviče potom zpacifikoval pohotový Dišljenković. Po hodině hry navíc domácí přidali třetí branku. Na centr Sosy si tentokrát naběhl Gueye a hlavou dnešní utkání definitivně rozhřešil - 3:1.

Konečnou podobu poté skóre dostalo v poslední minutě hry, kdy se po Ribeirově nabídce prosadil sám Sosa a jen tak potvrdil zasloužený postup svého celku do osmifinále - 4:1. Naději může stále živit i Austria, potřebuje však na závěr porazit Malmö a zároveň ještě musí doufat v domácí zaváhání Alkmaaru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Metalist Charkov (UKR)541014:513
2.AZ Alkmaar (NED)51409:67
3.Austria Vídeň (AUT)51228:115
4.Malmö FF (SWE)50144:131
Skupina H

NK Maribor - Club Bruggy 3:4

30.11.2011 19:00

Góly: 11. Dalibor Volaš, 51. Ryan Donk (vl.), 68. Dalibor Volaš - 74. Nabil Dirar, 77. Nabil Dirar, 82. Joseph Akpala, 90. Ryan Donk

Naprosto neuvěřitelná věc se stala na půdě slovinského Mariboru, kde byl druhý poločas zajímavější než mnohdy celé kolo naší nejvyšší soutěže. Slovinský celek dokonce vedl ještě čtvrthodiny před koncem už 3:0, jenže naprosto nepochopitelně nezvládl konec zápasu a nakonec prohrál 3:4. Tím, si definitivně zavřel cestu do jarní části pohárové Evropy a stále tak zůstává poslední s jediným bodem na kontě.

Naopak belgický celek se díky neuvěřitelné koncovce vyhoupl na druhé místo tabulky a k postupu do další fáze mu stačí jediné. Uhrát doma alespoň bod s Bragou, která už má postup do další fáze stvrzen. Přitom Maribor odstartoval perfektně a po poločase vedl, navíc v polovině druhé půle díky skvělé hře ukořistil výsledek 3:0. Úvodní trefu vsítil v 11. minutě, kdy se z dobrých osmnácti metrů napřáhl Dalibor Volas a trefil přesně.

Domácí byli v prvním poločase aktivnější a mohli navýšit skóre, hosté měli jen sem tam nějakou šanci. A šest minut po přestávce se zdálo, že domácí alespoň bod uhrají. Centr od Dejana Traijkovskiho si totiž nechtěně srazil do sítě obránce Ryan Donk. V 67. minutě se navíc ve vápně ocitl osamocený Dalibor Volas a zblízka nemohl minout, o vítězství Mariboru v tuto chvíli již nikdo nepochyboval.

Ovšem v 74. minutě nastal senzační obrat soupeře a naprostý kolaps obrany slovinského celku, kterému situaci zkomplikovaly i nepříliš povedená střídání. Během tří minut Maribor nechal ve vápně dvakrát osamoceného Nabila Dirara, který centru svých spoluhráčů využil a snížil na 2:3 z pohledu Brugg. A za dalších pět minut bylo srovnáno, když krásnou individuální akci dokončil s gólovou tečkou Joseph Akpala.

O výhře hostů rozhodl v poslední minutě obránce Ryan Donk, jenž využil překrásného centru bývalé opory holandského Nijmegenu Bjorna Vleminckxe a hlavou se postaral o nevídaný obrat, který v této soutěži bude v budoucnu k vidění asi opravdu málokdy.

Více informací k zápasu

SC Braga - Birmingham City 1:0

30.11.2011 19:00

Góly: 51. Hugo Viana

Situaci ve skupině H si dnešní porážkou na hřišti portugalské Bragy notně zkomplikoval Birmingham City. Ten po gólu Huga Viany podlehl dobře hrajícím domácím 0:1 a postup už nemá ve svých rukou, kromě vítězství nad Mariborem musí zároveň držet palce Braze proti Bruggám.

Přitom už v jedenácté minutě měli hosté z Anglie obrovskou příležitost dostat sebe do vedení a Bragu pod velký tlak. Právě v oné zmíněné jedenácté minutě totiž fauloval v pokutovém území Ewerton Burkea a Birmingham dostal příležitost rozehrávky pokutového kopu.

K exekuci se postavil vytáhlý útočník Nikola Žigič, poslal míč k levé tyči, domácí gólman Quim udělal to samé se svým tělem a nedobře umístěnou střelu vyrazil. Brums byli však i nadále nebezpečnějším týmem, nejprve pálil z velké dálky neúspěšně Murphy, poté hlavičkoval ze vzdálenosti penaltového bodu Caldwell, ovšem netrefil míč ideálně, a tak Quim bez problémů zasáhl.

Závěrečnou čtvrthodinu první půle ovládla domácí Braga, která začala ovládat střed pole a najednou byla jasně lepším mužstvem na hřišti. A měla i šance zásluhou Barbosy, Limy a Viany, ve všech třech případech ale Myhill ani nemusel zasahovat. A z rychlého protiútoku Birminghamu zahrozil Fahey, tváří v tvář Quimovi ale selhal.

V padesáté první minutě Braga vedla. Domácí rozjeli postupný útok ve středu hřiště, když v tom udělal pár rychlých kroků s míčem Lima a následně ho šikovně přiťukl vedle sebe stojícímu Hugo Vianovi. Ten se vůbec nerozpakoval, z prvního dotyku vypálil a po teči stopera Caldwella do protipohybu bezmocného gólmana Myhilla to bylo 1:0.

Kdo čekal zvýšenou aktivitu a převahu od Brums, spletl se. Birmingham se úplně vytratil ze hřiště, nechával kombinovat Bragu a směrem dopředu prakticky nebyl nebezpečný. Jediným hráčem hostujícího celku, který zaměstnával obranu domácích, byl Guirane N'Daw, tomu však chybělo potřebné štěstí při zakončení.

V samotném závěru ještě mohli navýšit vedení svého týmu Mérida a Lima, druhou branku už ale stadion Estadio Municipal de Braga neviděl. Braga tak zaslouženě zdolala Birmingham 1:0 a dostala se na první místo tabulky skupiny H, navíc má s výborným skóre na devětadevadesát procent zajištěn postup. Pokud se k Portugalcům chce ve vyřazovacích bojích přidat i Birmingham, musí bezpodmínečně porazit Maribor a zároveň doufat, že utkání mezi Bragou a Bruggami neskončí remízou. Ani v tom případě by však neměl postup jistý, protože má ze všech tří týmů bojujících o dvě místa nejhorší skóre.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SC Braga (POR)531111:510
2.Club Bruggy (BEL)531111:810
3.Birmingham City (ENG)52127:87
4.NK Maribor (SLO)50146:141
Skupina I

Stade Rennes - Udinese Calcio 0:0

30.11.2011 19:00

Góly: -

Stade Rennes nedokázalo přehrát Udinese ani napodruhé a po bezbrankové remíze se pro letošek s pohárovou Evropou loučí. Italský celek má naopak s osmi body postup do vyřazovací fáze na dosah, stačí mu k tomu za dva týdny neprohrát se Celticem.

Domácí vstupovali do utkání s nožem na krku, úvod se jim však zachytit nepodařilo. Udinese bylo aktivnější, otevřít skóre mohl záhy Antonio Floro Flores, ani jednu ze dvou nadějných příležitostí se mu však do konce dotáhnout nepodařilo.

V dalším průběhu se na obrazu hry nic nezměnilo, italský celek měl i nadále navrch. Volný přímý kop prodloužil Benatia na Fabbriniho, ten ale na pozorného Costila nevyzrál. Poté střílel Agyemang-Badu, tomu se však pro změnu nepodařilo zamířit mezi tři tyče, ještě do poločasu mohl změnit bezbrankový stav Fabbrini, ovšem ani tentokrát neuspěl.

Po změně stran se konečně začalo osmělovat i Rennes, kterému hodně pomohlo střídání Mandjecka a o chvíli později i Pitroipy. S jejich nástupem se hra bretaňského celku rozhýbala, k vidění konečně byly i šance. Ještě před tím se po rohu Dalmata protlačil do zakončení Hadji, ani jemu se však prostor branky trefit nepodařilo.

A když se neujala ani rána Pajota, tak se o slovo opět přihlásili hosté. Střídající Basta našel přesným pasem Floro Florese, ten ale nevyužil ani svou třetí možnost a pálil nepřesně. Na odpověď jsme dlouho čekat nemuseli. O pár minutek později pálil Pitroipa, Handanović však svůj premiérový zákrok zvládl na jedničku.

Hned další velkou příležitost měl i Mandjeck, z vápna se mu ale prostor ohraničený třemi tyčemi trefit nepodařilo. Ale bylo to Udinese, kdo měl v závěru blíže ke třem bodům. Asamoahova rána však byla nepřesná, Pinzimu s Agyemang-Baduem pro změnu vystavil stopku bezchybný Costil, který tím pro svůj tým udržel alespoň bod.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Atlético Madrid 0:1

30.11.2011 19:00

Góly: 30. Arda Turan

Postup do vyřazovací části Evropské ligy si dnes definitivně zajistilo madridské Atlético, které zvítězilo na půdě Celticu nejtěsnějším možným rozdílem 1:0 a právě před svým dnešním soupeřem, který je v tabulce skupiny I na nepostupové třetí příčce, má náskok už pěti bodů. Jediný gól zápasu vstřelil po půlhodině hry hostující záložník Arda Turan.

Matematika byla předem jasná. Atlético mělo před Celticem dvoubodový náskok, po dnešním duelu už zbývá odehrát poslední kolo základních skupin. Proto jakákoliv výhra znamenala pro španělský tým postup, naopak Celtic bude muset za čtrnáct dní bezpodmínečně zvítězit na hřišti druhého Udinese.

Atlético se znovu muselo v základní jedenáctce obejít bez kanonýra Falcaa, ten již sice vyléčil své zranění, do hry však přišel až po osmašedesáti minutách. Celý zápas na lavičce náhradníků pak proseděla další hvězda, José Antonio Reyes, jenž v poslední době upadl v nemilost kouče Manzana. Sestava Celticu byla z nejrůznějších důvodů značně obměněná.

Hosté začali skvěle a už po čtyřiceti vteřinách mohli vést, Salvio však hlavou po rohovém kopu Turana minul. Ve čtvrté minutě odpověděl totožnou situací na druhé straně Majstorovič, ten dokonce trefil prostor mezi třemi tyčemi, skvělý Courtois ale uchránil Atlético od inkasované branky.

Celtic postupně přidával a vytvořil si i několik slušných příležitostí, Stokes, Ledley a ani dvakrát Samaras ale na belgického gólmana nevyzráli. Rojiblancos znovu zahrozili až ve třicáté minutě, hned z toho však byl vedoucí gól. Rohový kop ještě domácí obrana dokázala odvrátit, balón si ovšem našel Arda Turan, posunul si ho na pravačku a prudkou střelou k tyči otevřel skóre zápasu.

Stav 0:1 do té doby aktivnější Celtic poněkud zaskočil a iniciativu najednou převzali hosté z Madridu. Salvio mohl ještě do poločasu přidat druhý zásah, jeho střelu ale na poslední chvíli zblokoval stoper Loovens, Gabi pro změnu vypálil mimo.

Gabi nebezpečně pálil i v úvodu druhého dějství, ani tentokrát ale neměl přesnou mušku. Druhá půle byla celkově určitě méně záživná než poločas první, jen čas od času se o zajímavé pozice dostal Anthony Stokes, pokaždé mu ale něco málo ke gólové radosti chybělo. Slušné možnosti měli i na druhé straně střídající Falcao a Arda Turan, to se ale zase vyznamenal domácí brankář Forster.

A tak když Atlético přežilo závěrečný nápor Celticu, vede z Glasgowa důležité vítězství 1:0 a postup.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid (ESP)53118:310
2.Udinese Calcio (ITA)52215:68
3.Celtic FC (SCO)51225:65
4.Stade Rennes (FRA)50324:73

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (114)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak Bruggy prokázaly neskutečný charekter a odhodlání

Reagovat
Godwinson

Je tam!

Reagovat
Puskas

jediný zápas mi nevyšel - Alkmaar, tak zas nic...

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Chazy

Pitomej Maribor, mohl Birminghamu hrozně pomoct.

Reagovat
smazaný uživatel

jejich boj to je , náhodou od Brugg je to sympatické že bojovali až do konce a byly pozásluze odměněni

Reagovat
Chazy

Tak mně jsou nějaký Bruggy někde, postup druholigovýho celku by byl prostě senzace

Reagovat
smazaný uživatel

taky pravda

Reagovat
Eric_The_King

Bruggy byly do 70. minuty úplně marné, Maribor si tam hrál co chtěl. Pak ale najednou začli bránit jako školáci a zaslouženě dostali. Kamarád Slovinec mi říkal, že to tak s nima je furt no. Ale zase bylo fajn si zajít po dlouhé době na evropský fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Tottenham

Reagovat
smazaný uživatel

oni sou pěkně nulový v té uefě...

Reagovat
smazaný uživatel

spurs zatim je to Modric vs Paok

Reagovat
smazaný uživatel

Vysila zitra neco CT ? tady ve fotbal v TV pisou ze jen nejaky souhrn tak to je docela zklamani , maji koupena prava tak klidne mohli jak dneska tak zitra vysilat zapas.

Reagovat
Godwinson

Dávají PSG.

Reagovat
smazaný uživatel

Udine

Reagovat
smazaný uživatel

A skoda ze sa Mr.Oba Oba tak zakopal kdesi na sibiri. Jeho salta a premety na Giuseppe Meazza chybaju

Reagovat
smazaný uživatel

Tak chlapci, rychle spadněte na prdel a hrajte o to o co máte, o místa v sestavě.

Reagovat
smazaný uživatel

fans Paoku

Reagovat
FORZAMILAN

PAOK fans

Reagovat
smazaný uživatel

Well done Arda Turan

Reagovat
Godwinson

No, slušná pomoc rozhodčího Tottenhamu.

Reagovat
smazaný uživatel

To dělá velké týmy.

Reagovat
smazaný uživatel

Ruka?

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý zářez

Reagovat
JIMMY-PO

uff riadne nám rozhodca pomohol....atmosféra je teraz parádna

Reagovat
smazaný uživatel

Hugo Viana

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

Teď to zase vypadalo na jasnou ruku z toho záběru.

Reagovat
smazaný uživatel

To je otřes co tam v tom studiu melou za hlouposti.

Reagovat
Godwinson

Doufám, že nebude to z prstu vycucaný rozhodnutí stát PAOK body, přesněji, alespoň ten jeden.

Reagovat
smazaný uživatel

Spurs to bohuzel jeste urvou

Reagovat
smazaný uživatel

Rose, Kane... to je výsměch co může hrát fotbal za takový tým...oni fakt nechtějí postoupit

Reagovat
JIMMY-PO

no tie vaše 50 milionove hviezdy biju vsetkych za radom

Reagovat
FC Porto FC

Braga má už postup jistej a věřím že urve i to 1. místo

Reagovat
smazaný uživatel

OT : EAGLES !

Reagovat
Trand

Kajlí Walker.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasnej gól ne?

Reagovat
Godwinson

Jasný faul, minimálně na oranžovou. Neskutečná sebranka tragédů ti sudí.

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, to souhlas, ale rozhodčí nepískal, pomezní nic nenaznačoval, ofsajd nemával (ani nebyl), hrálo se dál. Takže jasnej gól.

Reagovat
Godwinson

Jj, nevim proč to neuznal.

Reagovat
salami

Defoe je ale dobrej č..k, zprasí ho tam, klidně bych za to dával červenou, a ještě se v klidu jde radovat

Reagovat
JIMMY-PO

teraz dávali detail opakovačku na toho asistenta pri branke a ten nieco krical o mikrofonu asi technika vypadla

Reagovat
smazaný uživatel

Sudí se normálně lidsky opravili. Vzhledem k událostem z prvního poločasu by měli všichni tleskat.

Reagovat
JIMMY-PO

je ich tam 5 a hovno z nich

Reagovat
Godwinson

Těch Walkerů hraje podle Kalouse alespoň pět.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
salami

Reagovat
JIMMY-PO

parádny druhý polčas na WHL

Reagovat
smazaný uživatel

Nejdřív Anderlecht a teď Bruggy! V tý Belgii něco smrdí

Reagovat
smazaný uživatel

Zaslouženě PAOK

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem rád, že fotbalové srdíčko a obyčejné nadšení pro hru pořád dokáže porazit v dnešní době tak typickou až moc velkou profesionalitu a namyšlenost anglických, španělských, italských atd. top týmů a hráčů.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně! já jsem taky rád za dnešní bojovný výkon. V tom startu mě úplně uchváitli, když už vedli 0:2 a kdoví, jak by to bylo pokračovalo nebýt té přehnané redky, i tak je to nezlomilo a odjezdili to. Asi tam to srdíčko fakt bylo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Tottenham jim to usnadnil. Ale stejně to potěšilo. Každé nadšení ze hry dneska potěší. Z takových výkonů jako zahrál dneska Tottenham, to bych blil. Když už se nedaří, tak měli aspoň máknout.

Reagovat
smazaný uživatel

Se hraje těžko, podle Kalouse je každej černoch v týmu Walker a ten to sám neuběhá.

Reagovat
smazaný uživatel

Houby, Walkera si pletl jen s Falquem.

Reagovat
smazaný uživatel

A nejlepší na tom, je, že na něj byl detailní záběr a on začal o něm jako o Walkerovi mluvit čím dál víc.

Reagovat
smazaný uživatel

To sice jo, ale to jsou malé mouchy.

Reagovat
smazaný uživatel

Well done, Spurs...

Reagovat
JIMMY-PO

ako mrzí ma že sme prehrali ale PAOK paradny vykon a fans ..normalne im to prajem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Výborní fanoušci.

Reagovat
smazaný uživatel

to by mne nenapadlo,ze uvidim nekdy hrat Tottenham hazenou

Reagovat
salami

ty idioti si tam neustále přitakávaj, že to nebyl offside, ale že by řekli, že to nakonec dobře dopadlo, protože to sice odpískali pozdě, ale správně, to ne

Reagovat
smazaný uživatel

ty voe,ten Vlasek a spol jsou experti... oni jeste polemizujou,jestli nahodou Spurs neodsunuli EL na druhou kolej

Reagovat
salami

Vlášek teď hlavně nahodil drsňáckou image s tim strništěm na bradě

Reagovat
smazaný uživatel

To si toho všimli docela brzo.

Reagovat
smazaný uživatel

postreh ten klucina ma to je od zacatku evropske ligy jasne ze ji odsunuli na 2 kolej

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt k smíchu. Spíš k pláči. Tak nějak se mi zdá, že borci z Tottenhamu si asi myslí, že jejich místo je v LM. Pěkně to celému klubu stouplo do hlavy, přitom nejsou nic extra.

Reagovat
smazaný uživatel

Anglicke tymy moc neberou i zakladni skupiny LM(az vyrazovaci cast),natoz EL

Reagovat
smazaný uživatel

Proto jim také pravidelně přeji co nejbližší vypadnutí, kromě Chelsea.

Reagovat
smazaný uživatel

Ježkovi oči, proč Chelsea, největšimu odpadu?

Reagovat
smazaný uživatel

Ježkovi oči, proč Chelsea, největšimu odpadu?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože jim fandím.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

cože?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty základní skupiny jsou někdy odfláklé.

Reagovat
smazaný uživatel

to nevis? vsak Ty jsi byl snadv Anglii,tak musis vedet,ze je skupiny moc neberou,hlavne fans.. hrajou tak,aby postoupili.zacina je zajimat poradne az vyrazovaci cast

Reagovat
Liquid

má pravdu ten chlapec

Reagovat
smazaný uživatel

Zase na druhou stranu, aspoň se ti mladí v Evropě otrkají v takových zápasech. Carroll, Townsend, Kane, Fredericks, Rose, Parrett a další. Mě to třeba štve, úspěch v Evropě by byl pěknej. Bohužel, nedá se svítit, teď zbývá liga a tam na to jsem fakt zvědavej.

Reagovat
smazaný uživatel

Zase na druhou stranu, aspoň se ti mladí v Evropě otrkají v takových zápasech. Carroll, Townsend, Kane, Fredericks, Rose, Parrett a další. Mě to třeba štve, úspěch v Evropě by byl pěknej. Bohužel, nedá se svítit, teď zbývá liga a tam na to jsem fakt zvědavej.

Reagovat
salami

za Atlético chytá Kártys

Reagovat
smazaný uživatel

Tybát Kártys? WTF?

Reagovat
Counter

Reagovat
Arne

Jo, to jsou virtuózové... "Chendurolo" a další chuťovky tam měli...

Reagovat
smazaný uživatel

Kvůli Čendurolovi jsem si to musel pusiti z ivysilani

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

toho Curtise jsem už v podání zřejmě toho stejného klauna slyšel poněkolikáté, že se to má číst [kurtoá] ?

Reagovat
smazaný uživatel

Atletico vytezilo z minima maximum tam meli tutovek jak svina

Reagovat
j_mrazik

Tottenham vole, to je mančaft... ještě jim vysypal hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

me se libilo jak Gareth a Walker se rozcvicuji smeji se a tecou 0:2 to same Harry a trener Paoku...trosicku to maji na parku

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych z toho blil.

Reagovat
Counter

Snad si Tottenham přenese výsledkovou formu z EL i do ligy

Reagovat
smazaný uživatel

v lize nebude hrat Becko

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepsi bylo pri sestrihu Celticu s Atleticem,jak tleskali minutu na pocest Speeda a borec rekne,ze se asi nepodarilo utisit divaky na minutu ticha,tak vsichni minutu tleskali

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou fakt šoumeni.

Reagovat
salami

laděj formu na Euro

Reagovat
Godwinson

Kayal výborný obranný zákrok, něco takovýho se jen tak nevidí.

Reagovat
smazaný uživatel

Kayal

A prej,ze Zid ti neustoupi ani o pid

Reagovat
Liquid

však neustoupil, on podlezl letící míč

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro mě

Reagovat
homeles8

Reagovat
Josifek

Letos mi ta EL nepřijde zdaleka tak zajímavá a zábavná jako minulý ročník..

Reagovat
smazaný uživatel

To bude tím, že v ní nehraje Sparta. Taky mě letos vůbec nebere. Všechny soutěže, kde nehraje Sparta jsou takové nezábavné. Čest výjimkám.

Reagovat
Liquid

hlavně že Sparta zábavná je že ta nakopávaná na Kwekukea, šílený, Dukla s no namemama vás kombinačně přehrála, ale body to holt přínáší no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě, Sparta je zábavná. Baví mě každý její zápas. Mimochodem, Kweuke toho v posledních zápasech moc neodehrál, ty truhlíku.

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Josifek

JJ, to je taky tím. Letos mi přijde, že tam není tolik silnějších týmů, a když náhodou jo, tak na to někteří kašlou jako spurs..

Reagovat
Losinho

Ty krávo, Bruggy

Reagovat
smazaný uživatel

To je pech, ze oba Anglicani udelaji ve skupine 10 bodu a nepostoupi, to se nestava moc casto Snad Potters s Fulhamem tu bilanci aspon srovnaji

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele