Evropská liga - souhrn čtvrtečních zápasů

01.12.2011, 20:59, aktualizováno 01.12.2011, 23:02
Komentáře a souhrny
Čtvrteční program otevřel Lokomotiv výhrou nad Grazem, která mu zajistila postup do jarní fáze. V ní si stoprocentně zahraje také Schalke či Twente, kteří doma zdolaly Steauu, respektive Fulham. Jistotu si dnes vybojovaly také Sporting, Athletic Club a Besiktas, problémy si přidělaly PSG a Lazio...
Skupina D

Sporting CP - FC Curych 2:0

01.12.2011 21:05

Góly: 15. Ricky van Wolfswinkel, 58. Valeri Božinov

Portugalský Sporting nepřipustil žádné překvapení, a i když mu k jistému postupu stačilo uhrát doma s papírově nejslabším celkem skupiny pouhý bod, tak od začátku nepustil švýcarský Curych k balónu a porazil ho 2:0. Lisabonský celek by i přes remízu skončil první, ovšem získal čtvrté vítězství ve skupině a s dvanácti body vede o šest korálků před italským Laziem a rumunskou Vasluií.

Curychu by svitla naděje na postup jen přes výhru v Lisabonu a k tomu by Vaslui s Laziem musela remizovat. Druhá podmínka vyšla, jenže kvůli prohře na portugalské půdě skončí Curych určitě poslední ve skupině. Doposud ještě nevyhrál a má na kontě pouhé dva body. Domácí celek se dostal do vedení už po čtvrthodině hry, svůj náskok pojistil po necelé odehrané hodině a soupeř se na jakýkoliv závěrečný nápor ani nezmohl.

Do úvodní šance se dostal domácí obránce Filipe Daniel Carrico, avšak jeho pokus z osmnácti metrů šel přeci jen o kousek nad. Ale následně o čtyři minuty později se již trefil bývalý kanonýr holandského Utrechtu Ricky van Wolfswinkel, který dorážel balón do odkryté branky po krásné individuální akci Stijna Schaarse na pravé straně. Stejný hráč pálil o deset minut později mimo, úspěšný nebyl ani Carrico. Avšak nápor domácích pokračoval.

V šanci se opět ocitl Van Wolfswinkel, který z voleje pálil nad branku, po půl hodině hry zlikvidoval ránu Valerije Božinova skvělý hostující gólman Johnny Leoni. Po přestávce šancí ubylo, nicméně hned z té první vážnější padla k radosti více než pětadvacetitisícového publika druhá a zároveň závěrečná branka. Po nádherném centru Diego Capela se hlavou z dobrých dvanácti metrů naprosto přesně trefil bulharský útočník Bojinov - 2:0. Až do konce se stav utkání nezměnil a domácí kontrolovali průběh hry, získali tak zasloužené vítězství.

Více informací k zápasu

FC Vaslui - SS Lazio 0:0

01.12.2011 21:05

Góly: -

Důležitý zápas mezi Vasluí a Laziem skončil bez branek. Italové tak udrželi před Vasluí druhou pozici, nicméně o postup musejí bojovat do posledního kola. Pro rumunský celek to také znamená prodloužení jeho evropské neporazitelnosti na jedenáct zápasů.

Lazio přitom mohl nasměrovat do vedení Miroslav Klose, po excelentním pasu Gonzáleze se vrhl sám na domácího brankáře, ovšem překonat ho nedokázal. Černauskas svůj tým výrazně podržel. Vaslui odpověděla střelou z dálky, ze zhruba třicetimetrů to zkusil Sanmartean. Tentýž muž přidělal Marchettimu práci i o chvíli později, když dobře vypálil z voleje. Rumuni pořádně zahrozili i před koncem poločasu, proti pokusu Gladstoneho se opět vytáhl vynikající Federico Marchetti. Vaslui tedy přežila úvodní šanci Kloseho a následně měla více ze hry, nicméně poločas skončil i tak 0:0.

Také ve druhém poločase měli první šanci Italové, v 54. minutě naservíroval Klose míč Cissému, jenže francouzský útočník jakoby měl střeleckou smůlu, míč z jeho kopačky minul branku. Po hodině hry měli Biancocelesti štěstí, volný přímý kop Martinse Adailtona totiž skončil na břevně!

V 70. minutě šli dokonce domácí do vedení, Mike Tamwanyera překonal Marchettiho, ale jelikož stál v ofsajdu, jeho branka nebyla uznána! Lazio se pak vrhlo do útočení, i když nutno podotknout, že zápas byl otevřený do samotného konce. Sculli zblízka netrefil a na druhé straně Tamwanyera hlavou nepřekonal vynikajícího Marchettiho. V závěru bylo Lazio agresivnější a snažilo se zápas rozhodnout, obrana Rumunů ale vytrvala. Utkání skončilo 0:0 a to znamená, že se o druhém postupujícím rozhodně až v příštím kole!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sporting CP (POR)54018:212
2.SS Lazio (ITA)51315:56
3.FC Vaslui (ROU)51315:66
4.FC Curych (SUI)50233:82
Skupina E

Stoke City - Dynamo Kyjev 1:1

01.12.2011 21:05

Góly: 81. Kenwyne Jones - 27. Matthew Upson (vl.)

Stoke ani v pátém utkání Evropské ligy nepoznalo hořkost porážky, tentokrát se stejně jako před dvěma měsíci rozešlo po nejtěsnější možné remíze s Dynamem Kyjev smírně. Pro hostující hráče ovšem tento výsledek znamená stopku v pohárech.

Dynamo začalo na Britannia Stadium pod hrozbou vyřazení aktivněji, přes pozorně bránící obranu Stoku se však nemohlo prosadit. A když to tedy nešlo kombinačně, tak to hosté zkoušeli střelami z dálky. V tomto ohledu vynikal obávaný dělostřelec Alijev, tomu však hned dvakrát překazil radost skvělý Begović, v dalších případech poté bývalého středopolaře Lokomotivu zradila muška.

Těsně před půlhodinou hry se ale Kyjevští nakonec přece jen dočkali. A nešlo o bůhvíjak oku lahodící akci, vlastní branku si vstřelil Upson - 0:1. Vzápětí mohl na druhé straně srovnat z volného přímého kopu Delap, proti byl ovšem Šovkovskij. Ještě do poločasu měl hned dvě nadějné příležitosti Diao, ani jemu se však nepodařilo velezkušeného brankáře překonat, o přestávce si tak měli domácí v kabině jistě co povykládat.

O tom, že poločasový proslov jistě přinesl své ovoce, jsme se mohli přesvědčit hned záhy. Ani Jerome však nedokázal s nelichotivým skóre něco udělat, proti byl kdo jiný než Šovkovskij. Nápor Stoke měl i nadále vzestupnou tendenci, obrovskou možnost měl z ničeho nic Pennant, tomu se ale pro změnu na poslední chvíli postavil do cesty Chačeridi. A tentýž hráč byl v akci o několik málo minut znovu, ani napodruhé však na strážce hostující svatyně nevyzrál.

V dalším průběhu druhé půle se hrálo z obou stran hodně neurovnaně, i když Potters měli přece jen mírně navrch. Kýžené vyústění ale přišlo až deset minut před koncem, kdy si na parádní Pennantův centr naskočil Jones a nechytatelně zavěsil - 1:1. V závěru už se potom nic podstatného neodehrálo, oba celky si tak zapisují po jednom bodu, který však hlavně z pohledu Kyjeva vůbec nic neřeší.

Více informací k zápasu

Maccabi Tel-Aviv - Beşiktaş JK 2:3

01.12.2011 21:05

Góly: 59. Sheran Yeini, 70. Moshe Lugasi - 45+1. Ricardo Quaresma, 47. Ibrahim Toraman, 90+1. Ricardo Quaresma

V 5. zápase Evropské ligy se ve skupině E utkalo Maccabi Tel Aviv s Besiktasem a z vítězství se mohl radovat turecký celek. Ten se po brankách Ricarda Quaresmy a Ibrahima Toramana dostal do vedení 2:0, ale vyrovnání zajistili Sheran Yeini a Moshe Logasi. Vítězný, a zároveň svůj druhý gól v zápase, vstřelil v nastavení Portugalec Quaresma.

Poněkud zajímavě zní, když se řekne, že v Evropské lize proti sobě nastoupil izraelský a turecký tým. Jenže ve fotbale jsou tyto dvě země vnímány jako evropské, a tak je vše v pořádku. A fotbalový fanoušek může být rád, protože jinak by včera přišel o pět gólů.

Maccabi je ve skupině poslední s pouhým jedním bodem za remízu 1:1 s Dynamem Kyjev, a tak již nemělo před zápasem šanci na postup do vyřazovacích bojů. Přesto ale hrálo o svoji čest, a tak zápas s Turky nechtělo vypustit. To Besiktasi by se tři body za výhru zajisté hodily, neboť by díky nim odskočil ukrajinskému Dynamu a zároveň by mohl atakovat první místo, které zatím s 11 body drží anglické Stoke.

Do vedení ale mohl jít izraelský tým a to hned po třech minutách hry, kdy Ricardo Quaresma roztržitě přihrál přímo na nohu protihráče Roberta Colauttiho, ale jeho střelu dokázal zlikvidovat brankář Cenk Gönen. Ačkoli tedy bylo nebezpečí zažehnáno, Turkům se nedařilo vymyslet nic kloudného a zdálo se, že se půjde do šaten za bezbrankového stavu.

Jenže v prodloužení první půle se hosté konečně prosadili. Fabian Ernst poslal zleva centr do brankového území, kam si nabíhal Ricardo Quaresma, ten se do míče opřel z voleje a senzačně trefil levý růžek Levyho brány.

A hned po začátku druhé pětačtyřicetiminutovky navýšil Besiktas své vedení na 2:0. Manuel Fernández poslal míč z rohového kopu do spleti hráčů v pokutovém území a k hlavičce se dostal Ibrahim Toraman, který míč nasměroval ke vzdálené pravé tyči, na což brankář Levy nedokázal zareagovat.

Maccabi Tel Aviv se ale nevdávalo a v 59. minutě se mu podařilo vstřelit poněkud zvláštní branku, kterou snížil na 1:2. Brankář Besiktase Cenk Gönen vyrazil soupeřův roh pouze na jednoho z hráčů Maccabi, ten hrudí poslal míč zpět do pokutového území na Sherana Yeiniho, který nůžkami dokázal s trochou štěstí dostat míč za brankovou čáru.

V 70. minutě pak vystřídavší Moshe Logasi napřáhl zdálky a jeho skvěle umístěnou a razantní střelu k pravé tyči nedokázal Gönen chytit, a tak se Izraelcům podařilo srovnat na 2:2.

Jenže pak znovu v nastavení udeřil Ricardo Quaresma. A udělal přesně to, čím vyniká. Bez problémů si obešel tři hráče, vnikl do pokutového území a střelou k levé tyčce nedal Levymu šanci na zákrok.

Besiktas tak vyhrál 3:2, ve skupině je na druhé příčce a má našlápnuto k postupu ze skupiny, zatímco Maccabi Tel Aviv zůstává beznadějně na posledním místě skupiny E.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Stoke City (ENG)53209:411
2.Beşiktaş JK (TUR)530210:69
3.Dynamo Kyjev (UKR)51314:46
4.Maccabi Tel-Aviv (ISR)50145:141
Skupina F

Athletic Bilbao - Slovan Bratislava 2:1

01.12.2011 21:05

Góly: 15. Óscar de Marcos, 75. Markel Susaeta - 39. Filip Šebo

Piaty zápas pre Slovan mohol dopadnúť opäť úplne inak, ale aspoň vsietil druhý gól a držal sa statočne. Ani tentokrát to však nepomohlo k zisku čo i len jediného bodu, domáci boli určite lepší. Baskovia totiž vsietili gól v prvej a poslednej štvrťhodine zápasu a to rozhodlo.

Duel začal niektorými rýchlymi akciami domácich, ale Putnocký bol bez práce. Vystrašil ho až v 12. minúte tvrdou strelou Llorente, no mieril nad. Po štvrťhodine hry sa však už skóre menilo. Susaeta opäť centroval z Kolčákovej strany, lopty odrazil Had iba ku De Marcosovi a ten prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste a Putnocký dokonca inkasoval aj jasličky - 1:0. Slovan nemal žiadne šance, pohrozil až v 22. minúte, to keď pekne unikol Bagayoko a posielal dobrý center na Šeba, ale skôr bol pri lopte brankár Iraizoz. V 27. minúte neustrážil Llorenteho Dobrotka a španielsky útočník opäť pálil, no aj teraz letela jeho strela mimo. Po polhodine hry si vypýtal faul Milinkovič a k priamemu kopu si loptu postavil Halenár.

Jeho tvrdá strela skončila na brvne a odrazila sa späť do ihriska, veľká škoda pre belasých, mohlo byť vyrovnané. Weissovci si začali dovoľovať viac a boli agresívnejší, no tá akcia, na ktorú sa čakalo prišla až v 39. minúte. Zo svojej polovice ihriska našiel vpredu Šeba výborným pasom Milinkovič, zdalo sa, že útočník belasých loptu nedobehne, ako stokrát predtým, lenže zaváhal aj gólman Iraizoz, Šebo poriadne zašprintoval, posunul si loptu do pravej strany a z mierneho uhlu trafiť prázdnu bránu jednoducho musel, pretože góly snáď dávať ešte úplne nezabudol - 1:1! V závere polčasu ešte dvakrát sebecky vystrelil Milinkovič, ale okrem toho sa už nič vážne nestalo, aj keď Baskovia ešte hrozili a mali menšiu prevahu.

Po zmene strán smeroval na začiatku hneď nepríjemný center na Herreru, ale sám pred Putnockým loptu nezasiahol a tak z toho nič nebolo. Šancu mal z priameho kopu opäť Halenár, tentokrát mieril po tečovanej strele iba do rúk Iraizozu. Po rohu sa následne dostal k hlavičke Martinez, minul. V 55. minúte hlavičkoval po Žofčákovom centri Šebo, ale len koníčkom do rúk gólmana. Neuspel ani Itturaspe, jeho štandardka bola veľmi nepresná. Slovan dôsledne bránil, domáci boli futbalovejší, ale nie tak agresívni, ako v prvom dejstve. Bilbao hrozilo, aj z priamych kopov, ale Susaeta, či Muniain riešili šance možno zbrklo, možno málo razantne. Putnocký všetko chytal, Had a Dobrotka v obrane miestami excelovali. Rozhodla ale situácia zo 75. minúty. Ďalšia štandardka sa po odvrátení dostala ku De Marcosovi, center využil Susaeta a prapodivnou hlavičkou, ale výborne umiestnenou nedal Putnockému šancu, ktorý sa nestihol do brány vrátiť a inkasoval tak pomerne lacnejší gól - 2:1. Veľká škoda pre Slovan, opäť mal minimálne bod na dosah.

Domáci klub ešte mal nieľkoko príležitostí, hostia hrali vabank, ale vpredu neboli dostatočne presní a tak sa rodili šance na druhej strane. Často však zastavil útok ofsajdový verdikt rozhodcu, najmä pri góle na 3:1, ktorý ale neplatil pre neexistujúci ofsajd. Po vyšachovaní padol jasný gól, Bilbao bolo ukrátené o výraznejšie skóre. V závere sa obraz hry nezmenil, no gól nepadol a tak sa Španieli radujú z jasného prvého miesta.

Více informací k zápasu

Red Bull Salzburg - Paris Saint-Germain 2:0

01.12.2011 21:05

Góly: 20. Jakob Jantscher, 90+3. Dušan Švento

Rakouský Red Bull Salcburk doma dokázal přehrát Paris Saint-Germain 2:0 a pořádně mu zkomplikoval postup do další fáze. Kolo před koncem patří Salcburku druhá pozice právě na úkor francouzského PSG. Branky domácích obstarali Jantscher a ex-slávista Dušan Švento.

Začátek utkání byl z obou stran celkem opatrný a utkání hodně napomohla dvacátá minuta a první branka domácího celku. Leitgeb vynikajícím kopem našel ve vápně volného Jantschera, který z voleje překonal brankáře Doucheze - 1:0. PSG mohlo bleskově vyrovnat, Erdinc ale pálil těsně vedle. Na druhé straně zkoušel střelecké štěstí autor první branky Jantscher, brankář Douchez jeho střelu neudržel, ale míč směřující do branky skončil opět těsně mimo. Největší nebezpečí ze strany PSG hrozilo od Erdinca, který pláchl domácí obraně, ovšem mizernou koncovkou celou akci pohřbil.

Po půlhodině se naskytla dobrá příležitost na vstřelení druhé branky pro Zarateho, hlavičkou ale netrefil branku. Stejný muž za chvíli nebezpečně pálil z otočky, brankář Walke ale znovu nemusel zasahovat, neboť i tato střela skončila jen těsně vedle. Tři minuty před koncem poločasu vyslal povedenou střelu Nené, Walke jí vyrazil na rohový kop. Za chvíli neuspěl ani Jallet, takže PSG prohrávalo po prvním poločase o jednu branku.

I ve druhém poločase se bylo na co koukat, v 66. minutě pálil doprostřed branky Leitgeb. Velkou šanci na vyrovnání ze strany PSG měl Bahebeck, jeho rána šla do branky, ale brankář Walke skvělým zákrokem vyrovnání zabránil. Walke si šáhl na míč i při hodně nebezpečném pokusu Gameira a držel vedení domácích 1:0. PSG v závěru nepříjemně tlačilo, nakonec ale obdrželo druhý gól. V nastaveném čase se krásně opřel do míče Dušan Švento a bombou z voleje nedal Douchezovi žádnou šanci. Nádherná branka znemanala definitivní jistotu a vítězství 2:0 domácích.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Athletic Bilbao (ESP)54109:413
2.Red Bull Salzburg (AUT)52128:67
3.Paris Saint-Germain (FRA)52124:57
4.Slovan Bratislava (SVK)50142:81
Skupina J

AEK Larnaka - Maccabi Haifa 2:1

01.12.2011 19:00

Góly: 14. Gonzalo García, 51. Gorka Pintado - 75. Jurica Buljat

Larnaka potvrdila poslední velmi dobré výsledky z poslední doby a i s provizorním trenérem Demetrisem Demetriouem, který na čas nedávno nahradil podle vedení klubu neúspěšného Tona Caanena, získala důležité vítězství 2:1 nad Maccabi Haifa. V posledním kole si to tak oba týmy včetně Steauy Bukurešť rozdají o poslední postupové místo.

Izraelský celek znovu ukazoval svou špatnou sérii na půdách soupeřů, kde v rámci evropských soutěží nezvítězil již devět utkání v řadě, už od samotného začátku. Nejprve se zastřeloval domácí Pintado, jenž se nakonec prosadil až ve druhém poločase, na druhé straně se svým pokusem z velké dálky rozhodně nemohl uspět Boccoli.

Nakonec otevřel skóre utkání ve 14. minutě Gonzalo García po chybě hostující obrany, když neměl problém trefit se z místa za hranicí malého vápna. AEK se potom trochu stáhlo do ústranní, Haifa ovšem směrem dopředu nijak aktivní stejně nebyla, zřejmě jen trochu vzrušení pak přinesla pouze neúspěšná střela domácího Rubéna Gomeze.

Slabě hlavičkoval i larnacký Murillo, o něco nebezpečnější pak byl hostující Golasa, jehož ránu musel vytěsňovat nad branku gólman Negri. Hosté museli udělat po poločase nějakou změnu, proto do hry přišli čerství Hen Azriel s Yampolskim, jenže šest minut po obrátce zvýšila na 2:0 právě Larnaka. A to ještě musel lapit šanci Rubéna Gomeze brankář Šaranov.

Pak ale Demetriou z pravé strany nacentroval na Pintada, který z dobré pozice a téměř nikým nehlídán za vápnem usměrnil svou střelu za záda Šaranova. Maccabi nakonec ve zbytku zápasu dokázalo pouze snížit, v 75. minutě se to podařilo chorvatskému obránci Buljatovi, jenž právě pochybil u prvního inkasovaného gólu.

Více informací k zápasu

Schalke 04 - Steaua Bukurešť 2:1

01.12.2011 19:00

Góly: 25. Kyriakos Papadopoulos, 57. Raúl - 33. Raul Rusescu

Fotbalisté Schlake si po výhře 2:1 nad Steauou Bukurešť zajistili nejen postup mezi třicet dva nejlepších v Evropské lize, ale také první místo ve skupině. Pomohla jim k tomu i výhra Larnaky 2:1 nad Maccabi Haifa v souběžně hraném utkání. O vítěznou trefu domácích se v Gelsenkirchenu postaral v 57. minutě Raúl.

Nejprve provětral svou levačku Huntelaar, jeho pumelici zpoza vápna mu musel lapit gólman Tatarusanu. Za Steauu se snažil ihned na to prosadit Costea, jenže svou střelu namířil jen nad břevno. O minutu později byl pokus domácího Baumjohanna zablokován, Raúlovu hlavičku po rohovém kopu Baumjohanna následně zlikvidoval Tatarusanu.

Tlak Schalke nabíral na intenzitě a Tatarusanu musel v 16. minutě znovu chytat hlavičku od Raúla. Nakonec se domácí dočkali zasloužené odměny ve 26. minutě, Juradův centr usměrnil do brány hlavou Papadopoulos. Jenže německému celku nevydrželo vedení moc dlouho. Ve 33. minutě Steaua z jediné střely na branku v celém utkání skórovala také.

Tentokráte vyslal povedený pas zleva Brandán, Rusescu si na něj v šestnáctce pěkně naběhl a levačkou překonal gólmana Unnerstalla. Do druhého poločasu opět lépe vstoupili domácí borci, Tatarusanu se měl co ohánět proti Huntelaarovi a do Holtbyho pokusu se na poslední chvíli vložil hostující Geraldo Alves.

V 57. minutě zařídil vítěznou trefu Španěl Raúl. Tentokráte převzal míč po přihrávce od Huntelaara a z blízkosti se zkrátka nemýlil. Bukurešťské mužstvo mohlo zvrátit stav snad jen střelami Costey a Prepelity, ty však ani nezamířily mezi tři tyče. Za domácí ještě pálil z dobré pozice Jurado, konečné skóre se však už nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Schalke 04 (GER)532010:211
2.Maccabi Haifa (ISR)520310:96
3.Steaua Bukurešť (ROU)51226:105
4.AEK Larnaka (CYP)51223:85
Skupina K

Odense Boldklub - Wisła Kraków 1:2

01.12.2011 19:00

Góly: 51. Rasmus Falk Jönsson - 20. David Biton, 28. Patryk Małecki

Wisla Krakov veze z Odense tři body a dokázala tak doslova za pět minut dvanáct odvrátit patovou situaci. Polský celek však nemá zdaleka vyhráno, nejenže potřebuje za dva týdny porazit Twente, k tomu ale musí spoléhat i na zaváhání třetího Fulhamu, jenž má bod k dobru.

Hosté vstoupili do utkání lépe, vytvářeli si územní převahu a bylo jen otázkou času, kdy se dokáží prosadit. Jako první to zkoušel Kirm, střelou z vápna ale nedokázal zacílit do prostoru ohraničeného třemi tyčemi.

Po čtvrthodině hry muselo udělat Odense vynucenou změnu v defenzivě, zraněného Høegha nahradil Reginiussen. A ještě než se stačila pozměněná obrana rozkoukat, tak rázem inkasovala. Gargula našel nabíhajícího Britona, který se přesně umístěnou střelou k tyči nemýlil - 0:1.

Hned o několik minut později navíc polský šampión udeřil podruhé. Malecki zachoval pevné nervy a povedenou ranou přidal důležitou pojistku - 0:2. A hned vzápětí mohlo být již definitivně jasno, ale Briton tentokrát na Toppela nevyzrál.

O přestávce se však zřejmě v domácí šatně udál pořádný vítr, jinak si totiž nelze nástup Boldklubu vysvětlit. Netrvalo ani pět minut a domácí se postarali o dramatickou zápletku. Z úhlu napřáhl Rasmus Jensen a zadělal Wisle na pořádně horký závěr - 1:2.

Odense chtělo za každou cenu srovnat krok, dlouho si ovšem nemohlo žádnou příležitost vypracovat, naopak to byli znovu Krakovští, kdo mohl přidat další branku. A svoji druhou branku v utkání mohl zaznamenat starý známý Briton, z celé akce však vyšel nakonec vítězně stejně jako v předchozím případě Toppel.

Více informací k zápasu

FC Twente - Fulham FC 1:0

01.12.2011 19:00

Góly: 89. Marc Janko

Fotbalistům Twente stačil k jistému prvnímu místu ve skupině bod za remízu 0:0, nicméně anglický Fulham potřeboval k jistotě postupu zvítězit. A vzhledem k tomu, že ještě minutu před koncem svítil na tabuli v Holandsku stav 0:0, tak hosté museli za každou cenu vsítit branku. Jenže to se jim nepovedlo a naopak v 89. minutě inkasovali, tím tak ještě o postup musí bojovat v závěrečném utkání skupiny s dánským Odense a jistotu jim dává jen výhra.

Twente tak vede skupinu o šest bodů, v pěti utkáních posbíralo hned třináct korálků a ukázalo svou sílu. Fulham je naopak stále druhý s bodovým náskokem na druhou Wislu Krakov. Hosté museli řešit v průběhu prvního poločasu nepříjemnou ztrátu, kvůli zranění totiž odstoupil už ve 34. minutě hvězdný útočník Damien Duff. Zápas herním projevem diváky rozhodně nadchnout příliš nemohl, vyložených šancí bylo k vidění poskrovnu.

První vážnější možnost si vypracoval až deset minut před pauzou Kerim Frei, který nahradil právě Duffa. Avšak po centru Andrew Johnsona zlikvidoval jeho šanci brilantním zákrokem Nikolaj Mihajlov. Svěřenci kouče Co -Adrianseho se soustředili především na svou parádní disciplínu - defenzívu. Několikrát jim ale pořádné zatrnulo. Fulham totiž byl šest minut po přestávce blízko vedoucí trefě, jenže po centru Stephena Kellyho hlavičkoval mimo Johnson.

Hned na to zahrozil na druhé straně střídající Ola John, který z levé strany pálil o pár decimetrů mimo, nepřesný byl též Emir Bajrami, jehož rána z pětadvaceti metrů šla asi o metr mimo vedle tyče. Hned na to nemířili přesně domácí Nacer Chadli a Douglas, na druhé straně totálně selhal osamocen ve vápně Johnson. A s přibývajícím časem hosté více otevírali hru, proto minutu před vypršením normální hrací doby inkasovali.

Tradiční šutér Marc Janko si naběhl na dokonalý centr Roberta Rosalese a z této pozice nemohl minout, vsítil tak svůj třetí gól v Evropské lize. Nejaktivnější muž v dresu Fulhamu Andrew Johnson navíc v nastaveném čase neudržel nervy na uzdě a po zakopnutí balónu se po druhé žluté kartě předčasně pakoval do sprch.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente (NED)541013:513
2.Fulham FC (ENG)52127:47
3.Wisła Kraków (POL)52036:126
4.Odense Boldklub (DEN)51047:123
Skupina L

AEK Atény - RSC Anderlecht 1:2

01.12.2011 19:00

Góly: 19. Dimitris Sialmas - 4. Guillaume Gillet, 36. Guillaume Gillet

Anderlecht stvrdil svojí nepopíratelnou moc ve skupině L a i v pátém zápase zvítězil. AEK Atény naopak utrpěly svou pátou porážku. Pokud se RSC podaří vyhrát i v posledním kole nad Lokomortivem, zůstane jako jediný z celé Evropské ligy stoprocentní. U výhry 2:1 v Aténách byl na hřišti přítomný i český záložník Lukáš Mareček.

Zápas nabídl plno gólových akcí, a byť už se v tomto zápase o postupových spekulacích vůbec nemuselo hovořit, oba týmy si střetnutí dost užívaly. A že se bude jednat o nějaké to pohledné, ukázala již 4. minuta. Kanu hezky vypracoval šanci pro Gilleta, který z blízkosti doklepl balón do odkryté branky.

V 11. minutě mohl vyrovnat svou střelou Polák Roger Guerreiro, to se ovšem podařilo až Sialmasovi v minutě devatenácté. Ten převzal míč po Burnsovi a přízemní ránou překonal gólmana Silvia Prota. Ve 23. minutě naopak zahrozil anderlechtský Jovanovič, toho ale dokázal vychytat brankář Konstantopoulos.

Od té chvíle hosté svého soupeře dost tlačili. Wasilewski pálil mimo, ve 29. minutě znovu úřadoval Jovanovič, jehož příležitost musel znovu likvidovat Konstantopoulos. Ve 35. minutě se belgickému celku podařilo navrátit vedení. Safari našel svým centrem přesně hlavu Gilleta, jenž vsítil svůj druhý gól utkání.

A to ještě do přestávky mohli navýšit Jovanovič či Suárez, nebýt jinak dobře chytajícího Konstantopoulose. Začátek druhého poločasu začaly oba týmy velmi opatrně, až v 65. minutě vyslal dobrý pokus neudržitelný Jovanovič, jenže ten stále ne a ne překonat aténského muže v rukavicích jménem Dimitrios Konstantopoulos.

V 77. minutě mohl pečetit svůj hattrick Gillet, avšak mířil pouze do zámezí. Domácí si toho proti Anderlechtu opravdu příliš nevytvořili, Silvio Proto přesto musel zasahovat ve dvou případech, a to při šancích střídajícího Leonarda a Sialmase. V 88. minutě mohl hostům pojistit tři body de Sutter, jenže trefil pouze tyčku.

Více informací k zápasu

Lokomotiv Moskva - SK Sturm Graz 3:1

01.12.2011 18:00

Góly: 62. Maicon, 72. Dmitrij Syčev (pen.), 89. Denis Glušakov - 64. Florian Kainz

Lokomotiv Moskva doma porazil Sturm Graz 3:1 a zajistil si postup do další fáze. Rusové rozhodli o svém vítězství až ve druhém poločase, kdy padly všechny branky zápasu. Utkání ale hodně ovlivnila poněkud sporná penalta ve prospěch moskevského celku.

Jako první ohrozil branku soupeře Lokomotiv, na rohový kop si naskočil Da Costa, ovšem branku minul. Na druhé straně pokoušel střelecké štěstí z poměrně velké dálky Kienast, bohužel pro Sturm trefil jen rukavice Amelčenka. Střelba ze střední a větší vzdálenosti byla nejčastějším jevem zakončení, přímák domácích šel opět hodně nad a ve 37. minutě se odhodlal k zajímavému pokusu Manuel Da Costa. Téměř od vlastního vápna zvolil místo rozehrávky nákop na branku, všiml si totiž povyběhnutého brankáře Cavliny. Pokus to rozhodně nebyl špatný, Cavlina musel míč skokem vyrazit.

Za další tři minuty měl domácí celek Lokomotivu další šanci, po centru z pravé strany zakončil uvnitř vápna kapitán Syčev, brankář Cavlina se jen ohlédl, jak míč míjí branku. V prvním poločase diváci branku neviděli, na tu si museli počkat do druhé pětačtyřicetiminutovky.

Tu zahájili mnohem lépe hráči v červeném, tedy domácí Lokomotiv. Zapater mířil jen do náruče Cavliny a Ďurica, jenž se natlačil k hlavičce, těsně minul branku. Po hodině hry už to ale domácím vyšlo, krásný centr Ignatěva na zadní tyč proměnil ve vedoucí branku hlavou Brazilec Maicon - 1:0. Odpověď Rakušanů byla bleskurychlá, Kienast přiťukl Kainzovi a ten v pokutovém území zamířil neomylně - 1:1.

Další klíčový okamžik zápasu přišel až v 72. minutě, Syčev se po kontaktu s jedním z obránců skácel k zemi a rozhodčí nařídil poměrně přísnou penaltu. Sám postižený Syčev jí sice proměnil, ale brankář Cavlina směr kopu vystihl a i si dokonce na míč sáhl, bohužel brance nezabránil - 2:1. Rusové další okamžité vyrovnání nedovolili, naopak kontrolovali hru a těsně před koncem vstřelili pojistku. Ještě než se tak stalo, orazítkoval břevno Maicon. Brazilský forvardměl prsty i v té třetí brance, kdy popotáhl míč a vystřelil, Cavlina jeho pokus pouze vyrazil, z druhé vlny dorážející Glušakov už neměl problém a udělal tečku za utkáním. Lokomotiv doma porazil Sturm Graz 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.RSC Anderlecht (BEL)550013:215
2.Lokomotiv Moskva (RUS)540111:612
3.SK Sturm Graz (AUT)51044:113
4.AEK Atény (GRE)50055:140

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (49)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Raúl

Reagovat
stas87

wisla biton mohol pridat este jeden gol

Reagovat
jv

Podle všeho ne jen jeden.

Reagovat
smazaný uživatel

jenom je škoda, že při losu posledního kola, wisla dál nepujde. Posrali si to doma s Odense, ti blbci, jinak by šli dál

Reagovat
smazaný uživatel

neuveriteľné už 3 anglické tímy prehrali , možno prehrau všetky

Reagovat
Minister

a už prehráva aj Stoke

Reagovat
smazaný uživatel

Dušan Švento PSG

Reagovat
soukup

je to doma

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

do haje, blbi delapovci museli vyrovnat....takhle to je už bez šance

Reagovat
soukup

spíš nemuseli blbí Turci otočit, Stoke, Kyjev ideální dvojka

Reagovat
božský John

Ne asi, mně se uplně zhnusili, když jsem v Kyjevě viděl tu jejich obranu, 8 před bránou, quaresma stál u lajny a ladil si učes (odporna postava, ale jak dostal balon, tak byl dobrej) a utočnik na pulce .....takže fakt hlasuju proti turkom

Reagovat
smazaný uživatel

Tak hlavně že Dinamo předvádí ofenzivní smršť

Reagovat
božský John

Co jsem viděl v Kyjevě a , tak, kdyby vyhrali 8:0, tak nikdo nemoh říct ani popel a jinak hrajou taky utočně, 3 utočnici, normalka

Reagovat
smazaný uživatel

No asi jsem lehce zaujatý pro Besiktas, potažmo Ricarda, ale minimálně polemizovat by se o tom dalo. Každý má svůj názor

Reagovat
božský John

Fajn

Je to dobrej plejer, akorát mně prostě neni sympatickej od pohledu, válí se a tak....mam zas jiný oblíbence

Reagovat
soukup

tak už dokonce 8:0 to se pak divím ještě víc, jak je možný tedy v takovým zápase nakonec zachraňovat na konci remízu

Reagovat
božský John

Beru zapas Kyjev-Besiktas, to snad jde pochopit ne ?

Reagovat
soukup

tak to jo, četl sem totiž v diskuzi u zápasu Stoke x Kyjev, že kdyby to doma bylo 5:0 pro Kyjev, tak se nemohl nikdo divit

Reagovat
božský John

Nenene, dnešni zápas jsem neviděl. Na Dynamo koukám občas v ukrajinske lize a snaží se o pěkný fotbal, Ševa už sice není nejmladší, ale furt tý hře má co dát a byl jsem právě na tom zápase s Besiktasem, měsíc a pul zpátky

Reagovat
soukup

ne dnešní, ale zápas v Kyjevě

Reagovat
božský John

Dneska žadnej zápas v kyjevě nebyl ani jsem o žadnym nepsal, jsem zblblej

Reagovat
soukup

to vidím

Šovkovskij 01.12.2011 19:57

Myslím, že autor preview by si měl zajít k lékaři ...Anglický gigant... ...Stoke City ztratilo body hned na úvod v Dynamu... (ztratilo body - kdyby v Kyjevě dostali bura, tak nikdo neřekne ani popel) ...ovšem příliš se mu nedaří (Dynamu)... 1. místo v tabulce, v lize bez porážky... Mno, dost jsem se pobavil, uvidíme, jak to bude vypadat na hřišti. A taky doufám, že rozhodčí tentokrát Dynamo nepoškodí, v Anglii se podléhá vcelku lehce

Reagovat
božský John

Tohle vidim poprvy

Reagovat
božský John

Dneska zase 3 utočnici, nevim, co se Ti nelibi, kroutiči

Reagovat
smazaný uživatel

Tak PSG nakonec zlepseny vykon v druhem polocase , ale to ta finalni faze byla spatna. Jinak co me zaujalo ze v Salcburku udelali ze Sventa DM. No a ten jeho gol to je lahudka. PSG to ma ted sakra tezky , jakmile Salcburk vyhraje na Slovanu tak konci.

Reagovat
C-M@ster

Šventoooo.

Vždy jsem ho měl rád.

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Švento parádní gól

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

ta EL o nicem! pulka tymu to ma na parku

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Liquid

tak paráda, jen ať postoupí Salcburk a Vaslui na úkor Paříže a Lazia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
adalbertus

Reagovat
Shevchenko

Lazio jděte do háje

Reagovat
Losinho
Reagovat
Tigerinho

Reagovat
FC Porto FC

Sporting a Braga mají zajištěný postup a Sporting i dokonce i první místo a Braga nemá do prvního místa daleko

Reagovat
smazaný uživatel

Lazio i PSG to mají nahnuté.EL prostě pořád ztrácí víc a víc prestiž...Nevím co by pomohlo,možná po vzoru basketu,kdy měl vítěz poháru FIBA automaticky zajištěn start v příštím ročníku Euroligy - čili automatická vstupenka pro vítěze EL do příštího ročníku LM?Co vy na to?

Reagovat
smazaný uživatel

Švento Jinak, Paris už asi nepostoupí, Salzubrg jede na Slovan a pochybuju že ten ho porazí. nebo alespoň remízuje..

Reagovat
smazaný uživatel

To, že je EL krutě ve stínu LM, je známá věc. Minulý rok to ale mělo šťávu, ty týmy (některé) bojovaly a evidentně zde chtěli uspět. Letos jsem viděl všeho všudy 5 zápasů - Tottenham, Lazio, Paris, Fulham a Dynamo. Co měli všechny společné? Nulové nasazení i od béčkových sestav, dynamika na úrovni předkola domácího poháru a ve směs zaváhání favorita. Nechápu, na co si například takové Lazio nebo Tottenham či PSG hrají? to jim je tato soutěž málo? První dva jmenovaní by si na ní měli zvykat, páč do LM se stejně jen tak nepodívají

Reagovat
soukup

Nevím jak je to v Itálii, ale Spurs si prostě nemůžou dovolit dát základní skupině EL větší prioritu než lize, protože by klidně mohli pro další rok skončit úplně bez pohárů, holt věřili, že "béčko" ten postup uhraje a nevyšlo to

Reagovat
smazaný uživatel

*chtěly

Reagovat
Tomanatura

Red Bull. Nadherna branka Sventa a sakra dulezita. Parizane si za to muzou sami, jsou to debilove. Necekal bych, ze se na to takto vybodnou. Ale at postoupi ten, ktery chce hrat, byt je horsi.

Reagovat
Arne

Co to, že chytá Walke? Ten Švéd se zranil nebo ho Alex vytlačil?

Reagovat
FC Porto FC

EL hraje 24 týmů a 5 jich na to sere to de

Reagovat
smazaný uživatel

48

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele