Evropská liga - preview čtvrtých zápasů základních skupin

04.11.2010, 09:47, aktualizováno 04.11.2010, 09:47
Previews
CSKA Moskva, Porto, Stuttgart, Petrohrad a lisabonský Sporting dosud neztratily ještě ani bod a již dnes si mohou zajistit postup do další fáze soutěže. To samé platí i o Manchesteru City a Paris SG, které hostí Dortmund, druhý šlágr se hraje v Liverpoolu mezi domácím týmem a Neapolí.
Skupina A
Lech Poznań - Manchester City  (čtvrtek 19:00)
V Evropské lize je sice Lech Poznań na solidním druhém místě, v domácí soutěži se ale potácí na hranici sestupu, a tak byl tento týden odvolán kouč Jacek Zielinski. Proti Manchesteru City polský tým povede Jose Maria Bakero.

Poznań je v lize až 14., ale v Evropě to vypadá jinak. Po polovině základních skupin je Lech druhý, na Citizens navíc ztrácí jen tři body. "Na poslední události nejsme příliš zvyklí," sdělil ředitel klubu Andrzej Kadzinski. "Chceme, aby Lech dobře prezentoval na evropské scéně, ale zároveň aby byli spokojení i domácí fanoušci. Naše pozice v lize není dobrá, proto skončil Bakero," dodal Kadzinski.

První duel mezi čtvrtečními soupeři skončil na City of Manchester Stadium 3:1 ve prospěch ostrovanů, ale Citizens nejedou do Polska příliš dobře naladěni. V Premier League totiž utrpěli dvakrát za sebou porážku, což výrazně podrývá jejich vysoké ambice. Záložník James Milner však okamžitě reagoval na spekulace v tisku a prohlásil, že tým rozhodně není nijak rozpolcen.

"Když vidíme nějaké nesmysly v novinách, ještě více se semkneme. Když to vypadá, že je celý svět proti vám, všichni táhnete za jeden provaz. Tyhle okamžiky nás udělají silnějším klubem," myslí si Milner.

Hostům nadále chybí kapitán Carlos Tevez, bez něhož se City vůbec nedařilo proti Wolves. Nahradit by ho měl znovu Mario Balotelli, jenž se po zranění konečně může naplno zapojit. Mancini ale postrádá ještě Yayu a Kola Tourého. Po dlouhé pauze by mohl alespoň na lavičku usednout Aleksandar Kolarov.q
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.25 - 3.75 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Juventus FC - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 19:00)
Juventus čeká možná klíčový duel základních skupin Ligy mistrů. V Turíně přivítá Red Bull Salzburg a musí vyhrát, jinak by si notně zkomplikoval postup do další fáze. Jenže ani hosté se určitě nebudou chtít vzdát bez boje.

Tabulka skupiny A hovoří po třech duelech jasně. První je Manchester City, ten má postup na dosah. Druhý Lech Poznaň má pouze o bod víc než třetí Juventus a právě s polským soupeřem bude pravděpodobně Stará Dáma bojovat o postup. Salzburg má pouze bod, ale pokud by ve čtvrtek překvapil a vyhrál, může se ještě do bojů vrátit.

Juventus se Salzburgem má přeci jen něco společné, doposud ani jeden tým nedokázal v Evropské lize vyhrát, a to už měly tři pokusy. Důležitost zápasu si uvědomuje i Simone Pepe a povzbuzuje před duelem své kolegy. "Tohle je rozhodující duel. Rozhodne o našich nadějích na postup. Je to bezesporu zápas, který můžeme vyhrát a já jsem si jist, že nám fanoušci pomůžou."

Juventus jde do zápasu rozhodně pozitivně naladěn. Vždyť o víkendu porazil ve velkém zápase AC Milán a posunul se v Serii A na čtvrtou příčku. "Sobotní vítězství nám také hodně pomůže. Musíme si ale přenést formu do Evropy. Zatím se nám tu moc nedařilo," dodal Pepe.

Kouč Luigi Del Neri však nemůže do zápasu poslat stejnou jedenáctku jako proti Rossoneri, protože jeho mužstvo nadále sužují četná zranění. Zápas s AC nedokončil Jorge Martinez, jenž bude mimo hru až do nového roku a protáhne se také absence Paola De Ceglieho. Mimo je rovněž gólman Alex Manninger.

Salzburg si o víkendu v lize tak dobře jako jeho čtvrteční soupeř nevedl. S Rapidem Vídeň remizoval 1:1 a je v rakouské Bundeslize pátý. Kouč Huub Stevens v Turíně čeká těžkou bitvu. "Juve bude chtít vyhrát, chce postoupit. Musí nás porazit a budou podle toho hrát. Pokud jim chceme konkurovat, musíme hrát na hranici našich možností. Pokud si z Turína odvezeme bod, bude to dobrá, ale stejně nám to do tabulky stačit nebude," uvědomuje si Stevens.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester City (ENG)32106:27
2.Lech Poznań (POL)31116:64
3.Juventus FC (ITA)30305:53
4.Red Bull Salzburg (AUT)30121:51
Skupina B
Rosenborg BK - Atlético Madrid  (čtvrtek 19:00)
Po oba kluby se jedná o velice důležité utkání. Domácí Rosenborg je zatím na posledním místě ve své skupině, ale stále má velkou šanci na postup, jelikož na druhé Atlético ztrácí pouhý bod, a tak by vůbec nebylo špatné, kdyby fotbalisté norského mužstva doma zvítězili.

Španělské Atlético čeká dnes velice důležitý souboj, který svěřence trenéra Quiqeho Sanchéze může posunout hodně kupředu v boji o postup do další fáze Evropské ligy. Navíc o víkendu se hraje madridské derby, a tak bude velice důležité, aby Atlético získalo také potřebné sebevědomí a dobrou atmosféru v mužstvu.

Jedním z důležitých faktorů bude mladý brankář David de Gea, ve kterém fanoušci Atlética vidí svého "Ikera Casillase". V předchozím vzájemném duelu vyhrálo španělské mužstvo na svém stadionu Vicente Calderon 3:0. "Máme před sebou velice těžký týden. Ve čtvrtek hrajeme v Norsku, kde si chceme pojistit naší pozici ve skupině, to znamená vyhrát. Po Rosenborgu nás navíc čeká derby s Realem," řekl ve španělských médiích de Gea.

Hostující kouč se bude muset obejít bez stopera Diega Godína a útočníka Josého Antonia Reyese, oba jsou totiž na marodce. Ve středečním tréninku si navíc lehké zranění přivodil uruguayský kanonýr Diego Forlán, kterému se v posledních týdnech nedaří podle představ.

Rosenborgu se sice nepovedlo utkání ve Španělsku, ale mezitím jeho hráči oslavili už dvaadvacátý titul v norské nejvyšší soutěži. Je to už čtrnáctý ligový titul pro norského legendárního kouče Nilse Arne Eggena, kterého v zimě nahradí současný trenér Stabaek Jan Jonsson.

Po získání titulu nechal navíc kouč trondheimského klubu odpočívat několik opor v remízovém zápase s Kongsvingerem. Domácí fotbalisté mají o motivaci rozhodně postaráno. V případě vítězství by si totiž stále udrželi dobré šance na postup do další fáze Evropské ligy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.40 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayer Leverkusen - Aris Soluň  (čtvrtek 19:00)
Německý Bayer Leverkusen přivítá ve své útulné BayAreně řecký Aris Soluň. V minulém kole se oba celky rozešly smírně, v bouřlivé Soluni totiž branka nepadla. Skupina B je zatím hodně otevřená a postoupit může kdokoliv.

Leverkusenu patří v bundeslize čtvrté místo, porýnský celek o víkendu porazil Schalke na jeho půdě 1:0 a odčinil předchozí porážku s Mohučí. V Evropské lize je situace dokonce ještě lepší, po třech kolech Němci vévodí skupině, avšak jistotu postupu v žádném případě nemají.

Po úvodní kanonádě s Rosenborgem (4:0) totiž přišly dvě venkovní remízy, s Atléticem 1:1 a s Arisem 0:0. Leverkusen tedy dvakrát bodoval na hřišti soupeře a je na dobré cestě postoupit.

Před čtrnácti dny však Bayer neoslnil, a pokud chce uspět, musí hru zlepšit. "Musíme hrát v tempu a vytvářet na soupeře dostatečný tlak, aby dělal chyby,” prozradil recept na úspěch Jupp Heynckes. Bayer se opět může spolehnout na Renata Augusta a Gonzala Castra, naopak Ballack, Kießling a Hyypia jsou stále mimo hru.

Aris si zatím vede nad očekávání dobře, ze tří zápasů prohrál jenom jednou. Největší senzací byla pochopitelně výhra nad obhájcem prvenství Atlétikem Madrid. Řekově rozhodně mají šanci postoupit, důležité bude určitě odvetné utkání s Leverkusenem. O víkendu Aris porazil Atromitos 2:0 a zdá se, že je v dobré formě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.60 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen (GER)31205:15
2.Atlético Madrid (ESP)31114:24
3.Aris Soluň (GRE)31112:24
4.Rosenborg BK (NOR)31022:83
Skupina C
KAA Gent - Sporting CP  (čtvrtek 19:00)
V belgickém Gentu se střetnou dva kluby, které se nacházejí v úplně odlišné situaci. Zatímco domácí KAA Gent je na posledním místě tabulky skupiny C a potřebuje každý bod, Sporting ještě neztratil a v případě čtvrté výhry v řadě si s velkým předstihem zajistí postup do vyřazovací části.

První vzájemné utkání před čtrnácti dny utkání naprosto ovládl domácí Sporting, když rozstřílel Gent 5:1. Hlavní měrou se o to zasloužil útočník Liedson, který dvě branky dal a dvě svým spoluhráčům připravil. Pro belgický klub to byla největší porážka v historii evropských pohárů.

Jak už jsem zmínil, Sporting si v případě výhry zajistí postup mezi dvaatřicítku nejlepších, s největší pravděpodobností by nepřišel o první místo a tudíž výhodnější postavení do vyřazovacích bojů. Ze tří utkání má devět bodů a jednoznačně nejlepší skóre, když ve dvou po sobě jdoucích duelech vstřelil pět branek. To Gent se krčí na posledním místě a jeho šance na postup jsou minimální.

To si však nemyslí trenér Gentu Francky Dury. "Jen tak se nevzdáme, pořád žije šance na postup a my se jí budeme držet. Hráče nebudu šetřit i přesto, že nás o víkendu čeká těžký souboj s Cercle Bruggy. V Lisabonu jsme měli několik zraněných a naše hra tak nebyla dobrá. Nyní jsme však lepší než před čtrnácti dny,” prohlásil lodivod domácích.

Oba týmy zatím v historii setkaly pouze jednou, a to v již zmíněném utkání před dvěma týdny. Když se ale podíváme na souboje Sportingu s belgickými kluby, zjistíme, že Sporting se zástupcem Beneluxu prohrál naposledy v roce 1958, když ztratil oba duely dvojzápasu se Standardem Lutych. Od té doby ale Sporting neprohrál, pouze jednou remizoval, a to na půdě Lierse.

Jak Gent, tak Sporting, v domácí lize mají formu. Domácí v posledním zápase porazil Metelen 3:1, v předešlém domácím utkání zdolal také Kortrijk. Portugalský tým nezačal vůbec dobře, v posledních týdnech však jeho forma roste. Naposledy to odnesla Beira Mar.

Domácí naopak zdá se již opustily problémy se zdravím hráčů. Drobné potíže mají jen Yassine El Ghanassy a Marko Šuler, oba by však měli být připraveni nastoupit.

Do sestavy Sportingu se vrací brankář Timo Hildebrand, chybět naopak budou Pedro Mendes, Liedson, Matias Fernandez, Marat Izmailov, Anderson Polga a Leandro Grimi.

Hostující Sporting bude v tomto duelu favoritem, Gent se však rozhodně nehodlá vzdát a čeká nás zajímavý duel.
KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Jorgačević - Hanstveit, Wils, Šuler, Barić - Smolders, Thijs, El Ghanassy, Azofeifa - Ljubijankič, De Smet
Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Carrico, Evaldo, Ferreira, J.Perreira - Maniche, André Santos, Vukčevič, Zapater - Postiga, Salomao
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.50 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levski Sofia - Lille OSC  (čtvrtek 19:00)
Pro oba bude tohle utkání možná klíčovým pro celý vývoj skupiny C. Hlavně Levski doma nesmí s Lille prohrát, jinak se mu mohou pořádně zabouchnout vrátka postupu do další fáze. Mezi oběma celky je pouhý jednobodový rozdíl a právě oni dva jsou nejžhavějšími kandidáty na zisk druhé příčky.

Tabulku vede suverénní Sporting Lisabon, kterého už na čele těžko někdo ohrozí. Pětibodový náskok by měl během posledních dvou kol v pohodě udržet tak, aby mu to stačilo k postupu. Hned pod ním je Lille, které se na druhý plac dostalo díky poslednímu vítězství právě nad Levski. Po dvou týdnech se bude nyní hrát odveta v Sofii.

Francouzské Dogy přitom měli porazit bulharského protivníka rozdílem třídy. Nakonec však vydřeli tři body jen za výsledek 1:0. A pokud z balkánské metropole odjedou poraženi, v posledním zápase nebudou mít nic ve svých rukou. "Soupeř hraje velice elegantně. Především v útoku má velmi dobré hráče podpořené skvělými záložníky ze středu," uvedl před utkáním domácí forvard Hristo Jovov.

Jemu bude v den střetnutí přesně 33 let. A věří, že jeho tým poženou domácí fanoušci. Ti jsou, zdá se, pěkně nažhaveni, dost z nich totiž i navštívilo oficiální trénink pro veřejnost. "Budeme na pozitivní atmosféru spoléhat," říkal dále. "Publikum vám zvedá adrenalin, pomůže nám to zapomenout únavu a starosti. Máme velkou výhodu, že hrajeme doma."

Levski se v lize příliš nezadařilo. Nejprve prohrálo s Litexem Loveč a o víkendu doma překvapivě podlehlo i Lokomotivu Ploviv. A náhle už není vedoucím týmem bulharské ligy, před něj se totiž procpal právě Litex. "Něco jsme si po té porážce v kabině řekli," prozradil Jovov. "Ale nyní už chceme mluvit jenom o Lille."

Hosté v Ligue 1 sehráli derby na půdě Valenciennes, kde nakonec remizovali 1:1. Ačkoli v 86. minutě vedli, VA dokázalo záhy vyrovnat. "My máme v šatně dobrou náladu," povídal ještě zkušený bulharský borec. "Pro nás je prostě nejdůležitější teď zvítězit. Musíme se z té špatné série co nejrychleji dostat."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.90 - 3.30 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sporting CP (POR)330012:29
2.Lille OSC (FRA)31113:34
3.Levski Sofia (BUL)31023:83
4.KAA Gent (BEL)30124:91
Skupina D
PAOK Soluň - Villarreal CF  (čtvrtek 19:00)
Řecký PAOK má ještě hodně velké šance na postup z této hodně těžké skupiny, ale k tomu potřebuje doma vyhrát, nebo alespoň bodovat. To španělskému Villarrealu by stačila velice pohodlná remíza, ale hosté rozhodně budou chtít v Soluni vyhrát.

Španělský celek má navíc za sebou velice dobrou fazónu, kdy neprohrál už desetkrát v řadě. Ve španělské Primera Division mu patří třetí místo a je zatím jediným mužstvem, které se aspoň trochu drží vedoucích gigantů Barcelony a Realu Madrid.

Záložník Cani věří, že se svými svěřenci bude i nadále pravidelně vyhrávat a povede to k úspěšné sezóně. "Žlutá ponorka" má navíc skvělou statistiku proti řeckým klubům v posledních dvou letech - vyhrála totiž hned čtyři z pěti. "Proti řeckým klubům se nám dařilo, ale na to se teď rozhodně nebudeme spoléhat, tenhle zápas totiž bude úplně jiný. Musíme si věřit, máme skvělou formu, odehráli jsme dobré zápasy a na to chceme navázat," prohlásil Cani a dodal: "Pokud se nám povede vyhrát, přiblížíme se o velký kus k postupu."

Další z hráčů Villarrealu Borja Valero upozorňuje na to, že jeho spoluhráče čeká v Řecku hodně bouřlivá atmosféra, která požene domácí za vítězstvím: "Když hrajete v Řecku, atmosféra tam je vždycky skvělá. Nesmíme se na domácí fanoušky ale začít soustředit, každý musí myslet jen na svůj výkon. Musíme hrát naši hru, vytvářet si šance a ty chladnokrevně proměňovat."

Hostující kouč Juan Carlos Garrido se bude muset obejít bez zraněných Marcose Senny a Marca Rubena, jinak má k dispozici kompletní mužstvo. PAOK ve Španělsku prohrál těsně 0:1, ale na El Madrigalu odehráli fotbalisté řeckého klubu hodně dobré utkání.

Domácí kouč Makis Havos, který převzal tým po Pavlosu Dermitzakisovi, moc dobře ví, že Villarreal bude chtít za každou cenu zvítězit, a tak jeho svěřence nečeká žádné jednoduché utkání, ale také v médiích prohlásil, že jeho tým má dostatečnou kvalitu na to, aby zvítězil. Havos bude postrádat Miroslawa Sznaucnera, který je pod disciplinárním trestem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.10 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Club Bruggy - Dinamo Záhřeb  (čtvrtek 19:00)
Tabulka skupiny D je jinak docela zamotaná. A hlavně Bruggy v ní už konečně potřebují naplno bodovat. Jsou totiž na posledním místě, ovšem s pouhým dvoubodovým deficitem na druhý postupový plac. V minulém kole na půdě Dinama Záhřeb předvedly pěkný výkon, a ačkoli pouze remizovaly, budou chtít na tento zápas proti stejnému soupeři doma navázat.

Před dvěma týdny se belgický klub netajil tím, že si chce z Chorvatska odvézt klidně i bod. Teď je karta úplně jiná a moc dobře to ví i trenér Adrie Koster. Něco jiného než vítězství může znamenat velkou ztrátu, v případě prohry téměř nulové nároky na další fázi a možný konec v letošním ročníku Evropské ligy. "Nemáme absolutně jiný cíl než teď doma získat tři body," hlásal domácí lodivod.

Bruggy mají i tak situaci dost komplikovanou. Ale ne tak, aby se z ní ještě během posledních tří utkání nevyhrabaly. "Ano, nebudeme to mít snadné, pokud se budeme chtít kvalifikovat. Na druhou stranu mě potěšilo, že Villarreal naposledy porazil PAOK Soluň a že má on i Dinamo jenom čtyři body," nestěžoval si na dosavadní vývoj skupiny.

V zápase jsou domácí podle sázkových kanceláří mírným favoritem. "Nemůžeme však Dinamo podcenit. Nic nesmíme nechat náhodě a doma ho porazit," dodával Koster. "V mnoha zápasech ukázalo, jak je to fotbalové mužstvo. Někdy si dokáží jeho hráči přihrát rychle a hlavně efektivně. Bude to těžké, spoléhám, že Dinamo bude hrát na brejky."

V Jupiler League se Bruggy propadly do středu tabulky, ze dvou kol od onoho střetnutí v Záhřebu na Maksimiru totiž získaly jen bod za víkendovou remízu s Lutychem. To hosté už naopak vedou chorvatskou ligu se čtyřbodovým náskokem před druhým Hajdukem Split. Kouč Vahid Halilhodžič však ví, že Bruggy jeho mančaft naposledy dost potrápily.

Přesto nepomýšlí nízko. "Jasně že výhra by pro nás byla velkým úspěchem a zároveň skvělým výsledkem do skupiny," řekl. "Villarreal je papírově nejsilnější. Jenže právě Bruggy nám zatím způsobily největší problémy. Doma jsme si proti nim toho opravdu moc nevytvořili," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Villarreal CF (ESP)32013:36
2.Dinamo Záhřeb (CRO)31112:14
3.PAOK Soluň (GRE)31112:24
4.Club Bruggy (BEL)30212:32
Skupina E
BATE Borisov - Sheriff Tiraspol  (čtvrtek 19:00)
Už po čtyřech zápasech si může běloruský BATE Borisov překvapivě zajistit postup do vyřazovací části. Gončarenkovi hoši doma přivítají Šeriff Tiraspol, a jelikož před čtrnácti dny v moldavské metropoli uspěli, jsou v zápase favority.

Velký úspěch má nadosah běloruský BATE Borisov, pokud se mu podaří i napodruhé porazit Šeriff Tiraspol zajistí si s předstihem postup do další fáze. Běloruskému celku se vstup do Evropské ligy vydařil náramně, po cenné remíze z Kyjeva přišla domácí výhra nad Alkmaarem a neméně důležité vítězství na půdě Tiraspolu.

"Jako vždy jsme před zápasem Evropské ligy v dobré náladě. Vždycky je zde dobrá motivace a vzhledem k tomu, že je reálná šance postoupit dál, je motivace ještě dvojnásobná," nechal se slyšet domácí trenér Viktor Gončarenko. Jeho svěřenci budou proti Šeriffu favoritem, ovšem to v žádném případě neznamená, že Moldavané budou slabým soupeřem.

Minimálně oddálit euforii Bělorusů budou chtít svěřenci trenéra Sosnitskiho, jeho tým je stále ve hře o postup a této šance se nehodlá zbavit. Trenér Andrei Sosnitski navíc poukazuje na fakt, že oba týmy si jsou dosti podobné a klidně se mohou s doposud vedoucím celkem skupiny E měřit.

"Podobnosti mezi Šeriffem a BATE jsou samozřejmě jasné. Oba týmy představují města se 150 000 obyvateli, oba hrají v převážně žlutých dresech, oba jsou dlouhodobě mistry ve svých zemí a poměrně stejně úspěšně hrají v evropských pohárech. A konečně v čele obou klubů jsou motivovaní manažeři, kteří vědí, jak s kluby pracovat."

K tomu aby si Šeriff zachoval šance na postup je potřeba přivézt z Běloruska alespoň bod. Jakousi podporou by mohla být skvělá forma v domácí soutěži, Šeriff totiž naposledy uspěl v městském derby proti FC 3:0 a celkově už tři zápasy neztratil ani bod, dokonce neinkasoval žádnou branku.
BATE Borisov - pravděpodobná sestava:
S.Veremko - D.Baga, А.Yurevich, I.Shitov, S.Sosnovsky - D.Likhtarovich, R.Bressan, A.Kontsevoy, V.Rodionov - А.Pavlov, М.Skavysh
Sheriff Tiraspol - pravděpodobná sestava:
Stojanov - Volkov, Diulgher, Nadson, Tarkhnishvili, Gheorghiev, Balima, Adamovič, Vranješ, Rouamba, Franca
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Dynamo Kyjev - AZ Alkmaar  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté holandského Alkmaaru se ve skupině bývalých sovětských republik zatím trápí a v tuto chvíli nic nenaznačuje, že by postoupil ze skupiny. Zvládl pouze úvodní utkání proti papírově nejslabšímu celku skupiny Šerifu Tiraspol, jinak na běloruského ani ukrajinského protivníka recept nenašel. Nyní ho čeká velmi těžká zkouška, v mrazivém počasí v Kyjevě bude chtít uhrát alespoň bod, aby neměl velké problémy s následným postupem.

V opačném případě by totiž ztrácel na svého čtvrtečního soka již čtyři body a to by se ve dvou zbývajících duelech, včetně toho proti suverénovi skupiny Borisovu, stahovalo vskutku velmi těžko. Alkmaar se nachází se třemi získanými body na posledním místě, přitom byl považován za jednoho z favoritů skupiny. Porážku na běloruské půdě mu asi kvůli velmi nepříhodným podmínkám nikdo vyčítat nemůže, avšak domácí kolaps 1:2 s Kyjevem už ano.

Teď se hosté budou muset vypořádat s velmi kvalitním kádrem soupeře i přírodními nešvary. A pokud se jim to nepovede, mohou téměř s jistotou zamávat dalšímu kolu Evropské ligy na rozloučenou. Alkmaaru se přitom docela daří v lize, je na šesté příčce s přijatelnou ztrátou na nejlepší, naposledy si poradil doma s Feyenoordem 2:1. Dynamu patří druhá pozice za suverénním Šachtarem, pětibodové manko však nemusí být zas takovou překážou.

Nicméně na ukrajinský celek může dolehnout větší tlak, na rozdíl od Alkmaaru svádí boj o titul a nemusí být na tom psychicky až zas tak dobře. Konkurent ze Šachtaru totiž zatím působí téměř neporazitelným dojmem. Dynamo ale rozhodně bude částečně dobře naladěno po minulém ligovém utkání, kde vyprášilo Illichevets Mariupol neuvěřitelným poměrem 9:0. Kyjevský celek se zvedl po příchodu nového kouče Olega Lužného, který má velmi smělé plány.

Nastoupil po prohře Dynama se Šerifem a od té doby pod jeho vedením klub jen vzkvétá. Nebereme nic jiného než vítězství. Dokázali jsme vyhrát na půdě Alkmaaru a v domácím prostředí by to mělo být papírově snazší. Je sice pravdou, že soupeř prohrál díky svým chybám, my jsme ovšem na vlastním stánku mnohem silnější," věří naplno svým svěřencům Lužny. V sestavě mu bude chybět kvůli zranění brazilský útočník Guilherme, celých devadesát minut by neměla odehrát ani legenda tamního klubu Andrej Ševčenko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 4.00 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.BATE Borisov (BLR)32107:37
2.Dynamo Kyjev (UKR)31114:54
3.Sheriff Tiraspol (MDA)31023:33
4.AZ Alkmaar (NED)31024:73
Skupina F
CSKA Moskva - Città di Palermo  (čtvrtek 19:00)
Moskevský klub CSKA v rámci Evropské ligy přivítá v hlavním městě největší země světa italské Palermo.

Armějci kráčí základní skupinou bez jakýchkoliv klopýtnutí. Získali plný počet bodů, všem svým soupeřům dokázali nasázet celkem devět branek a jako jediný tým po třech odehraných zápasech v základní skupině neinkasoval. Postup do další fáze soutěže by tak Moskvanům neměl uniknout. Přesto Sluckij jakékoliv vypuštění zápasu odmítá. "Vždy trénujeme naplno a chceme se zlepšovat. Chceme zvítězit ve skupině a jsme jen krůček od splnění našeho cíle," prohlásil Sluckij.

Hlavní trenér armějců navíc před sílou sicilského klubu varuje a tvrdí, že to nebude stejný zápas, jako před měsícem v Itálii: "Palermo nehrálo stejně dobře, jako v italské soutěži. Ale jsou pořád silným, seriózním soupeřem. Nemůžeme si dovolit je podcenit."

Palermo o víkendu podlehlo Laziu a utržilo tak druhou porážku v Serii A za sebou. Pro Siciliány to znamenalo posun na desátou příčku v tabulce. Italové jsou si síly ruského klubu vědomí, proto nechtějí nechat nic náhodě a určitě budou chtít nějak CSKA překvapit.

"CSKA je skvělý tým, a proto bychom se měli koncentrovat na zápas od začátku do konce," řekl švýcarský záložník ve službách Palerma Kasami. "A musíme ze sebe vymáčknout to nejlepší, abychom obrali domácí tým o body," dodal.

Pro moskevský klub bude tento zápas zvláštní v tom, že to bude stý zápas na Evropské scéně, z devětadevadesáti předcházejících dokázali Armějci vyhrát čtyřicet čtyři zápasů, dvaadvacet jich skončilo remízou a před soupeřem se museli sklonit třiatřicetkrát. Na straně domácích se určitě neobjeví Alexej Berezuckij, jenž se zranil v zápase proti Dinamu Moskva. Palermo nemůže spoléhat na Pastoreho, Bačinoviče, Iličiće a Hernándeze.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.75 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lausanne Sport - Sparta Praha  (čtvrtek 19:00)
V rozdílné situaci jsou před čtvrtým vystoupením v základní skupině Evropské ligy fotbalisté Lausanne a Sparty Praha. Český mistr může v případě vítězství dál reálně pomýšlet na postup, zatímco domácí lídr druhé švýcarské ligy po případné prohře svoje minimální naděje definitivně odepíše. Sparta má navíc po ztracené výhře z Prahy k odvetě o důvod víc: doma přišla o vítězství až v šesté minutě nastaveného času.

Výhry nad Lausanne měly být pro zbývající tři účastníky skupiny F klíčem k postupu, ale Sparta doma dva z plánovaných šesti bodů ztratila. Svoji pozici si sice trochu zhoršila, ale její propočty se zase nijak radikálně nezměnily: k postupu vede výhra v Lausanne a pak přinejmenším remíza v Palermu, případně bude muset spoléhat na poslední domácí duel s CSKA Moskva.

Sparťané už po remíze před dvěma týdny věděli, že si pozici zkomplikovali naprosto zbytečně. "Už při startu skupiny bylo jasné, že ten, kdo chce postoupit, musí myslet proti švýcarskému klubu na dvě výhry a přes komplikaci kvůli minulému výsledku se na tom nic nemění. Vítězství nás udrží ve hře o postup vysoko," naznačil letenský trenér Jozef Chovanec po dnešním příletu do prosluněného města na břehu Ženevského jezera, s jakými plány jeho tým dorazil.

Po selhání s Lausanne přišly ligové výhry v Liberci a s Bohemians 1905, do letenské kabiny se vrátilo potřebné sebevědomí i návrat k poctivé defenzivě, na které Sparta založila cestu za jarním mistrovským titulem.

V sobotním pražském derby se navíc podařilo Chovancovi ušetřit síly Sionkovi s Wilfriedem. Ten doléčoval drobnou virózu. "Bony si musí dávat pozor, je náchylnější k prochladnutí," vysvětlil Chovanec hlavní důvod absence útočníka, který ale ve čtvrtek bude připraven nastoupit.

Třetí vynucenou změnu přinese zranění Kušníra, jehož zřejmě v sestavě nahradí Kladrubský a sparťané znovu nastoupí v rozestavení 4-4-2. "Už jsme tak hráli poslední zápasy, nebudeme na tom nic měnit," přiblížil Chovanec taktické záměry.

Lausanne se od pražského duelu stačilo vyšvihnout do čela druhé švýcarské ligy, k čemuž mu pomohla víkendová výhra 3:1 na půdě Kriensu, pohybujícího se na sestupových příčkách. S úspěchy přichází chuť na další, teď na první výhru ve skupině. "Po našem neočekávaném a zaslouženém úspěchu v Praze se už nemůžeme dočkat odvety. Uděláme všechno pro vítězství, které by nám přineslo novou výzvu," prohlásil na dnešní tiskové konferenci trenér Martin Rueda.

Připomněl tak, že v případě čtvrteční výhry by mohl dál žít v naději na postup, o které nikdo po losování ani nesnil. Případná prohra však dostane Švýcary naopak zcela jistě ze hry, o druhé postupové místo by si to pak rozdaly v závěrečných dvou zápasech Palermo a Sparta.

Čtvrteční zápas začne v 19:00, přenos vysílá ČT4. Hlavním rozhodčím je Bělorus Alexej Kulbakov.
Lausanne Sport - pravděpodobná sestava:
Favre - Rochat, Katz, Meoli, Sonnerat - Steuble, Celestini, Marazzi, Pasche, Rodrigo - Silvio.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Kucka, Kladrubský, Podaný - Wilfried, Kadlec.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.40 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.CSKA Moskva (RUS)33009:09
2.Sparta Praha (CZE)31116:84
3.Città di Palermo (ITA)31023:63
4.Lausanne Sport (SUI)30123:71
Skupina G
Hajduk Split - Zenit Petrohrad  (čtvrtek 21:05)
Petrohradský klub čeká ve čtvrtém kole Evropské ligy souboj na horké půdě ve Splitu proti domácímu Hajduku.

Zenit Petrohrad jasně kráčí za postupem ze skupiny. Zatím ruský klub v předchozích třech zápasech porazil všechny soupeře. Naposledy to odnesl právě Hajduk, který si odvezl z Ruska dvougólovou porážku. Vítězství i v následujícím zápase by poslalo vedoucí celek ruské Premier Ligy do vyřazovací části.

Luciano Spalletti nechal v Petrohradu několik hráčů základní sestavy. Dá tak v zápase proti chorvatskému týmu šanci náhradníkům, kteří se budou moci předvést. Jedním z hráčů, který na šanci čekají, je i devatenáctiletý útočník Maxim Kanunnikov.

"Jsem připraven pomoct týmu a je jedno, jakou roli budu hrát na hřišti a jestli budu na poli od první minuty nebo se zapojím do duelu až jako střídající hráč," prozradil mladík reportérovi ze Sport-Expressu. "Zápas to bude velmi těžký, o tom není pochyb, ale máme šanci na potvrzení postupu ze skupiny," dodal útočník.

Debut v evropské soutěží si jako prozatímní trenér odbude Goran Vučević, který nahradil trenéra Poklepoviće. Ten byl odvolán po třech po sobě jdoucích prohrách, z nichž poslední kapkou bylo vyřazení v poháru Istrou 1961. Vučević ale prohlásil, že se vrátí k práci s mladými hráči. "Přijal jsem nabídku a od neděle jsem nový kouč, ovšem pouze na chvíli," řekl devětatřicetiletý Vučević. "Budu trénovat Hajduk, než vedení najde nového trenéra, nejdéle však dva nebo tři zápasy. Déle to nejde, vrátím se k mládežnickému týmu."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.40 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AEK Atény - RSC Anderlecht  (čtvrtek 21:05)
Velmi důležité utkání je na programu v Aténách. Na místní Olympic Stadium zavítá belgický Anderlecht Brussel. Oba celky mají shodný počet bodů, a když nepočítáme suverénně vedoucí Zenit Petrohrad, je situace ve skupině G hodně otevřená. Mohou postoupit jak AEK, tak i Anderlecht a Hajduk Split, ovšem do vyřazovací části se podívá pravděpodobně jen jeden z nich.

AEK Atény se znovu po měsíci a půl bude moci předvést svým divákům. Naposledy hráli Řekové doma proti chorvatskému Hajduku Split a vyhráli 3:1. Další zápasy, kdy AEK vycestovalo ven, už tak slavné nebyly. Porážky 2:4 od Zenitu a 0:3 od Anderlechtu si svěřenci kouče Manola Jiméneze za rámeček nedají. Jinak co se týče trenérského postu, tak Manolo Jiménez je v klubu teprve krátce. Bývalý kouč FC Sevilla nahradil Dušana Bajeviće, jenž rezignoval po porážce 1:3 Olympiakosem Volou.

Aténskému celku patří v lize třetí místo, před ním jsou jen tradiční rivalové Panathinaikos a Olympiakos Pireus. O tom, že má AEK doma velkou sílu, se nedávno přesvědčil právě Panathinaikos, který v ostře sledovaném derby prohrál 0:1. Herní projev po příchodu trenéra Jiméneze zlepšil, avšak o víkendu se AEK nezadařilo, žlutočerní prohráli na hřišti Panionisu nejtěsnějším rozdílem. Ambice řeckého celku však zůstávají stejné, v lize útočit na příčky zaručující Ligu mistrů a v Evropské lize postoupit do další fáze.

Stejné cíle si však vytyčili i v Bruselu. Anderlecht už sice strávil vyřazení z Ligy mistrů, ovšem s dalším vyřazením už by se smiřoval těžko. Anderlecht si připsal první výhru ve skupině teprve před čtrnácti dny, kdy doma přehrál právě řecké AEK Atény. Belgičané vyhráli poměrně jednoznačně po brankách Boussoufy, Lukaka a Juhásze 3:0. Odveta však bude úplně o ničem jiném, Řeky bude hnát bouřlivá atmosféra a Anderlecht moc dobře ví, jak se v takovém to prostředí hraje špatně, letos se o tom přesvědčil v Bělehradě.

Utkání budou řídit švýcarští sudí v čele se Saschou Keverem. Výkop je na programu v tradičních 21:05.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Zenit Petrohrad (RUS)33009:39
2.RSC Anderlecht (BEL)31024:43
3.AEK Atény (GRE)31025:83
4.Hajduk Split (CRO)31022:53
Skupina H
Odense Boldklub - BSC Young Boys  (čtvrtek 21:05)
Odense Boldklub, dánský celek, ve skupině ještě nebodoval a velkou příležitost k tomu bude mít proti Young Boys Bern. Před čtrnácti dny Dánové ve Švýcarsku prohráli a mají svému soupeři co oplácet.

Tři zápasy a tři porážky, to je žalostná bilance Odense. Dánský klub určitě nepatřil mezi hlavní favority na postup, ovšem to, že bude po třech kolech bez bodu, se také neočekávalo.

Odense má také dost smůly, v zápase s Getafe drželo pár minut před koncem remízový stav, jenže ho neudrželo. To samé se pak opakovalo i se Stuttgartem. Před čtrnácti dny se Odense poměřilo s Young Boys Bern a prohrálo 2:4. Odveta je na programu nyní a Dánové chtějí konečně uspět, dopomoci by jim k tomu mělo i vysoké vítězství nad Nordsjaellandem 4:1.

Young Boys po polovině základních skupin drží druhou postupovou pozici, na svém kontě mají šest bodů. Pokud by se jim podařilo zvládnout i druhý zápas proti Odense, byli by už velmi blízko. Ve švýcarské Super league se zatím hráči Young Boys trápí, patří jim až páté místo.

Trenér Bernu Vladimír Petrovič bude postrádat brankářskou jedničku Marca Wolfliho, který má problémy se stehnem. Mimo hru jsou i Emiliano Dudar a Hassan Lingani.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.60 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Getafe CF - VfB Stuttgart  (čtvrtek 21:05)
Stuttgart zatím s patřičnou suverénností prochází skupinou H a dává zapomenout na bundesligová zklamání, která jej v této sezóně provázejí a kvůli nimž se nachází až na sestupové, respektive barážové šestnácté pozici. Klub z Bádenska-Württemberska odletěl na střetnutí do města Getafe ležícího blízko španělské metropole a hodlá si do své domoviny přivést minimálně bod.

Pro Getafe není problém získávat v Evropské lize a zároveň v domácím prostředí body. Pokud se podíváme do minulosti, Getafe v domácím prostředí ještě neprohrálo, díky čemuž se tak před dvěma lety probojovalo dokonce do čtvrtfinále předchůdce Evropské ligy, tedy Poháru UEFA. Tehdy se podařilo mužstvu vedenému ještě ne tolik profláklým dánským trenérem Michaelem Laudrupem, tedy současným trenérem Mallorcy, v deseti mužích dojít až do prodloužení, v němž Getafe vedlo dokonce 3:1, ale dvě branky mnichovského Lucy Toniho z posledních pěti minut skončily tehdejší španělskou pohádku na motivy Alavésu.

Nyní je celek vedoucí Míchelem v domácí soutěži ve zlatém středu a v pohárech nemá výrazné ambice, ačkoli by tuto perfektní jízdu rád zopakoval. Však několik hráčů památné momenty pro tento maličký klub pamatuje. Mezi nimi je i Manu Del Moral, který je před následujícím programem hodně sebevědomí: "Budeme se snažit vyhrát proti Stuttgartu, Barceloně i Portugalete. Nebude to jednoduché, ale v Evropské lize a Copa del Rey si nemůžeme dovolit selhat a v lize na Coliseu potřebujeme jít za třemi body, a to i když je oponentem přetěžká Barcelona," řekl zkušený záložník, který již dlouhodobě patří mezi opory Getafe.

Hosté, kteří na trávníku Getafe nastoupí bez obránce Khalida Boulahrouze a střelce Pavla Pogrebnjaka. Stuttgart o víkendu podlehl Wolfsburgu a proloubil letošní krizi, o níž už jsem psal výše. Letos se svěřencům Jense Kellera nikterak nedaří a zůstávají daleko za očekáváními, i přesto jsou jednoznačnými favority skupiny. Z Getafe si chtějí odvést bod a v podstatě stvrdit postup do další fáze, který by byl určitě velkou náplastí na dosavadní bundesligové rány.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.40 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.VfB Stuttgart (GER)33006:19
2.BSC Young Boys (SUI)32016:56
3.Getafe CF (ESP)31022:43
4.Odense Boldklub (DEN)30034:80
Skupina I
UC Sampdoria - Metalist Charkov  (čtvrtek 21:05)
Základní skupinu I čeká veledůležitý souboj. Italská Sampdoria, která je prozatím na třetím místě, přivítá na svém hřišti nájezdníky z Ukrajiny, Metalist Charkov. Ten má zatím o dva body víc než Italové a okupuje druhé, tedy postupové místo.

V souvislosti se Sampdorií proběhla v posledních dnech informace o hádce mezi Antoniem Cassanem a kluovým bossem Riccardem Garronem. Že nešlo o obyčejnou výměnu názorů, potvrzuje i nepřítomnost reprezentačního útočníka v nominaci na tento zápas: "Uvidíme, co se stane, každopádně to byl divný týden," řekl o celé události trenér Domenico di Carlo.

I bez Cassana zvládl italský klub generálku v domácí soutěži. Na poslední chvíli, přesněji brankou v 92. minutě, dokázal přetlačit Cesenu na jejím hřišti a vyhrál 1:0. "Věděli jsme, že nám chybí nějaký důležitý výsledek a v Ceseně se nám ho podařilo dosáhnout. Doufám, že tato výhra dodá hráčům sebevědomí a posílí motivaci, protože tento tým má ještě prostor ke zlepšení," řekl di Carlo.

"Mluvil jsem se všemi našimi útočníky. Cassanova budoucnost je nejistá a na nich tak bude ležet daleko větší odpovědnost. Potřebujeme každého z těch tří - Pazziniho, Marilunga i Nicolu Pozziho - musejí si vzájemně pomáhat a dávat góly," dodal di Carlo.

Metalist může na stadion Luigi Ferrari jet s dobrým pocitem, protože veškeré statistiky hovoří pro něj. Minulý měsíc zvládl Sampdorii porazit 2:1 a právě touto výhrou se před ní posunul v tabulce Evropské ligy.

Ukrajinci navíc už čtyři zápasy v řadě nepoznali chuť porážky, kromě toho mají v zádech i skvělou statistiku čtyř vítězství v ukrajinské Super League v řadě. Minulý týden se jim podařilo porazit Obolon a posunout se na třetí místo v tabulce, devět bodů za vedoucí Doněck.

Souboj tedy bude velmi důležitý především pro domácí Sampdorii. Ta musí ukázat, že si zvládne poradit i bez Cassana. Případná ztráta bodů by se jí navíc velmi těžko doháněla.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - Debreceni VSC  (čtvrtek 21:05)
Eindhoven by se v tuto chvíli jistě rád soustředil na domácí soutěž a co nejdříve si zajistil postup do další fáze Evropské ligy. V minulém ligovém kole totiž doma prohrál s největším rivalem z Twente a klesl na druhé místo v tabulce, navíc se na něj dotáhl Ajax. V Evropské lize se mu ale daří náramně. Ze tří utkání vybojoval hned sedm bodů a pokud zvítězí nyní v domácím prostředí proti trpaslíkovi z Debrecínu, téměř na devadesát procent postoupí dále.

Ve čtvrtečním večerním klání by rozhodně neměl mít tak velké starosti, jako v sobotním zápase. Debrecín totiž doposud nezískal ani korálek a pokud nyní neuhraje alespoň minimálně bod, může se definitivně rozloučit s vyhlídkami na nejlepší dvaatřicítku. Jenže na Philips Stadionu se body získávají velmi těžko a určitě se to nedá předem předpokládat. Eindhoven disponuje obrovskou útočnou silou a spíše se očekává, že soupeře smete debaklem.

V minulém klání na maďarské půdě však domácí vzdorovali dlouhou dobu a dokonce sahali po prvním bodíku, nakonec však museli skousnout porážku 1:2. V domácí soutěži se hostům též příliš nedaří, nachází se až na čtvrtém místě. Ovšem zápas od zápasu hrají lépe a v poslední době si drží svůj standard. Na vedoucí Fehérvár ztrácejí pět bodů, což není po dvanácti kolech taková tragédie. Naposledy v lize zdolali před vlastními fandy Kaposvár 3:1.

Kouč PSV Fred Rutten vidí utkání jako velmi důležité hned z dvou důvodů. "Potřebujeme tři body, abychom se vyhoupli na číslo deset a mohli už téměř v poklidu sledovat konečný průběh skupiny," uvádí na úvod ten první. "Musíme se soustředit také na domácí soutěž a potřebujeme si zvednout sebevědomí po zápase s Twente, kde jsme se trápili střelecky," nechce se svými svěřenci zabřednou do krize.

V dresu PSV si možná odbude svůj padesátý start obránce Atiba Hutchinson, který s jeho slovy souhlasí. "Je to určitě důležitý zápas, musíme se soustředit jen na náš výkon." PSV je v kompletním složení, zato Debrecín delší dobu bojuje s početnou marodkou, na níž se nacházejí Peter Kabat, Balazs Farkas, Tamas Kulcsar a Istvan Szucs.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.14 - 7.00 - 16.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven (NED)32105:27
2.Metalist Charkov (UKR)32017:36
3.UC Sampdoria (ITA)31113:34
4.Debreceni VSC (HUN)30031:80
Skupina J
Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund  (čtvrtek 21:05)
Tím, že jsou ve skupině J ze hry o postup venku Karpaty Lvov, dvě ovce chtějí ulovit tři vlčáci. Nejblíže mají k další fázi Evropské ligy fotbalisté PSG, kteří jako jediní ještě neprohráli, klidně však mohou roli lídra během posledních tří zápasů ztratit a spadnout až na třetí pozici. Kdyby nyní dokázali porazit Dortmund, něco takového by už nehrozilo.

Pařížské mužstvo má základní skupiny Evropské ligy rozjeté velice dobře. V Parku princů totiž sehraje ještě dva zápasy, ten první v pořadí s aktuálně třetím týmem Borussií Dortmund. Přičemž tenhle stadion nemají německé kluby vůbec v oblibě. Jakmile PSG hraje doma proti některému z nich, vždy vyhraje. Má s nimi zatím stoprocentní bilanci.

Porážka by mu mohla situaci docela dost stížit. Ale připomeňme ještě jednu statistiku - od listopadu roku 2006 doma v rámci evropských pohárů z jedenácti utkání neprohrálo. Zato výhra ho může posunout definitivně dál. "Je to zápas, který nám může splnit naše cíle," ví moc dobře domácí záložník Nene. "Pokud vyhrajeme, kvalifikujeme se."

Domácím se i v lize celkem daří, jsou na sedmém místě, přičemž ještě před dvěma koly byli třetí. Jenže s nepříjemnými soupeři Auxerre a naposledy venku v Montpellieru, kde remizovali 1:1, se body nezískávají tak snadno. A tak jsou teď tam, kde jsou. I když jako nějaké zklamání se to tak určitě neberou.

Tuto neděli večer přivítají soka největšího, Olympique Marseille. Rivalita je mezi oběma kluby vysoká, dá se říci až nevraživá, takže je logicky i výsledek velice důležitý. Vstupovat do tohoto vyhroceného střetnutí špatným výkonem z toho předchozího s Dortmundem Pařížané určitě nechtějí. "Musíme předvést dobrou hru. To bude nelepší způsob, jak se připravit na Marseille," dodával Nene.

Borussia byla před dvěma týdny doma proti PSG lepším týmem. Jenže vítězství neurvala, konala se jen dělba bodů. "Chceme si odvézt domů nějaké body, které jsme ztratili před dvěma týdny," potvrdil kouč Jürgen Klopp. "Chceme vyhrát. Výhra by nás dostala do skvělé pozice. Ale i remíza by nás udržela v závěsu."

Hosté v Bundeslize válí, ligu vedou sice jen o bod před Mainzem, ale už se sedmibodovým náskokem před třetím Hoffenheimem. O víkendu právě porazili 2:0 venku Mainz a dostali se do čela. Klopp vzal do Francie i polského rychlíka Jakuba Blaszczykowskiho, který už se zotavil ze zranění třísel. Uvedl, že se v základní sestavě se určitě objeví.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Sevilla FC - Karpaty Lvov  (čtvrtek 21:05)
Nakládačka od Barcelony nevrhá na zdánlivě obrozený celek Sevilly zrovna přívětivé světlo a záři, přesto v dnešním večerním utkání není jasnějšího favorita. Západoukrajinský klub je jednoznačným outsiderem skupiny a v naprosto stejné roli přijíždí do andaluského hlavního města.

Zeleným Lvům, jak se mužstvu z Lvova ležícího nedaleko polských hranic přezdívá, by k postupu do další fáze Evropské ligy pomohl patrně pouze zázrak shůry, neboť se před čtvrtým zápasem skupiny krčí bez bodu na poslední příčce a herně žádné z mužstev, s nimiž se prozatím utkal, vysloveně nepřevyšoval, ba naopak se jim ani nevyrovnal. Svěřenci čtyřiačtyřicetiletého běloruského lodivoda Aleha Konanawa příjíždí na slavný stadión Sáncheze Pizjuána s pokorou i odhodláním odvést si do Lvova alespoň jeden cenný bod.

Sevilla je i přes nářez v Barceloně jasným favoritem a nepředpokládá se, že by si měla proti Karpatům postupové naděje notně snížit. Romaric se pro španělská média rozpovídal o současném stavu v Seville a přínosu nového trenéra Gregoria Manzana: "Ve fotbale máte vždycky šance, protože je každé utkání jiné. Co se stalo na Nou Campu, hodně bolí, ale my na to potřebujeme zapomenout," připomněl na začátek povídání pětigólový výprask Romaric a pokračoval: "Gregorio Manzano je velmi inteligentní a hovořil s námi o zápase s Barcelonou a řekl, že se potřebujeme soustředit na čtvrteční utkání. Nemůžeme strávit zbytek sezóny připomínáním si zápasu v Barceloně. Ten zápas teď potřebujeme dostat z našich hlav," dodal Romaric.

Seville se pod Manzanem v evropských pohárech daří, přičemž ještě neprohrála a nic jiného, než vítězství se od andaluského mužstva ani tentokrát neočekává. Jak domácí, tak hostující ukrajinský celek nastoupí v kompletních sestavách, přesto by kvalita měla být jednoznačně na straně španělských hráčů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 6.00 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain (FRA)32104:17
2.Sevilla FC (ESP)32012:16
3.Borussia Dortmund (GER)31115:54
4.Karpaty Lvov (UKR)30033:70
Skupina K
Steaua Bukurešť - FC Utrecht  (čtvrtek 21:05)
Je to zřejmě nejvyrovnanější skupina, i když by se to na první pohled zdát nemuselo. Jasným favoritem měl být anglický Liverpool. Ten sice ještě neprohrál, ale tři body na konto si připsal pouze jednou. A to v podstatě byly jediné tři rozdané body ve skupině. Konkurenční Neapol i právě Utrecht třikrát uhráli nerozhodný výsledek, Steaua Bukurešť logicky dvakrát. Osud skupiny se však možná bude měnit na rumunské půdě.

Doma před vlastními fandy je Steaua totiž hodně silná a navíc cítí šanci, že by se mohla posunout tabulkou až na druhé místo. Vzhledem k rostoucí formě Liverpoolu se totiž nedá čekat, že italský celek na Anfiled Road vyhraje. Steaua prozatím utrpěla debakl pouze s Reds, jinak však předvedla dva velmi solidní výkony hlavně v obraně, a proto její šance žije. Avšak pokud nevyhraje, reálná naděje na postup se o nějaké to procento sníží.

Před dvěma týdny domácí po hodině hry vedli, Steaua ale srovnala přesně čtvrthodiny před koncem po vlastním gólu Schuta. Těžko však říci, jak se bude vyvíjet čtvrteční zápas. Utrecht totiž na domácí scéně pokračoval s nevyrovnanými výkony. Dvakrát po sobě snadno vyhrál, jenže poté selhal v důležitém souboji v Den Haagu a nestačil v poměru 0:1. Klesl tak v Eredivisi na sedmé místo. Steaua o víkendu podlehla překvapivě Bistritě, patří jí tak v rumunské nejvyšší soutěži až šestá pozice.

Kouč Utrechtu Ton du Chatnier bude muset zkousnout jednu velkou morovou ránu. Kvůli zraněnému kolenu je totiž na šest až devět měsíců vyřazen zambijský útočník Jacob Mulenga. Šestadvacetiletý forvard utrpěl poranění v duelu právě s Den Haagem, operaci absolvoval ve středu. "Zatím to vypadá, že rehabilitace bude trvat šest měsíců, doba odpočinku se však může mnohokrát změnit," uvádí první údaje klubový lékař Frank van Hellemondt.

Mulenga vsítil dva góly v minulých třech duelech a hlavně díky jeho absenci se Utrecht naposledy neprosadil. Mulenga totiž musel odejít již těsně před půlí. Hosté prohráli po šesti zápasech v řadě a musejí najít recept na to, jak Mulengu nahradit. Kromě tohoto klání totiž o víkendu narazí v dalším kole Eredivisie na favorizovaný Eindhoven, určitě si chtějí udržet přezdívku "kat favoritů". A bez branek se v žádném případě překvapovat nedá.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.50 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - SSC Neapol  (čtvrtek 21:05)
Přišel nový majitel a možná tak i nová éra Liverpoolu. A vzhledem k tomu, že poslední rok a půl rozhodně nijak plodný není, tak snad ta lepší éra. Liverpool po katastrofálním vstupu do Premier League dokázal minulé dva duely vyhrát, a proto se s dvanácti body posunul na třinácté místo tabulky s minimálním odstupem od čtvrté pozice zaručující kvalifikaci Ligy mistrů. To vedle úspěchu v Evropské lize totiž bude asi hlavní cíl Reds pro tuto sezónu.

Liverpool měl sice na půdě Boltonu notnou dávku štěstí, když vítěznou trefu zaznamenal až čtyři minuty před koncem, na to se však historie neptá. I přes špatnou formu zatím vévodí skupině K s pěti body a pokud vyhraje-li ve čtvrtečním klání proti italské Neapoli, bude jednou nohou mezi nejlepší dvaatřicítkou. Liverpool na italské půdě před čtrnácti dny přijel s hodně okleštěnou sestavou, cenný bodík ale dokázal udržet.

Neapol má zatím jednu z nejlepších obran celé soutěže, nicméně také možná vůbec nejhorší útočnou fázi. Skóre 0:0 totiž prozatím nemá po třech kolech žádný jiný tým a v tomto ohledu je to vskutku velká rarita. V Serii A patří Neapoli páté místo s patnácti body a zatím to vypadá, že chce za každou cenu působit v pohárech také příští sezónu. V předchozím ligovém duelu vyhrála 1:0 v Brescii a pojede do Anglie pozitivně naladěna.

Kouč Roy Hodgson nyní nehodlá nechat na lavičce největší hvězdy i přesto, že o víkendu hrají Reds důležité klání s Chelsea. Sám si myslí, že k postupu už moc bodů Liverpool potřebovat nebude. "V takhle vyrovnané skupině si myslím, že nám budou stačit čtyři body. Chceme je získat co nejdříve, abychom měli klid pro další soutěže," uvádí na pravou míru třiašedesátiletý trenér.

Hodgson se stále musí smířit s velkou marodkou, některá jména se ale na ní už přeci jen nenacházejí. Mezi marody stále patří Joe Cole (svalové problémy), Dirk Kuyt (poraněný kotník) a Daniel Agger (poraněné lýtko), otazník visí nad startem řeckého obránce Sotiriose Kyrgiakose. Ale do tréninku se pomalu zapojují Ryan Babel a Glen Johnson, brzo tak týmu mohou vypomoci.

Utkání má speciální náboj pro prezidenta Neapole Aurelia De Laurentiise. "Je skvělé, že můžeme hrát s takovým týmem. Pokud dokážeme na Anfield Road vyhrát, budeme psát možná nejlepší kapitolu naší moderní historie. Pro nás to bude za každých okolností velké utkání," rozplývá se De Laurentiis.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.30 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Liverpool FC (ENG)31204:15
2.SSC Neapol (ITA)30303:33
3.FC Utrecht (NED)30301:13
4.Steaua Bukurešť (ROU)30215:82
Skupina L
Rapid Vídeň - CSKA Sofia  (čtvrtek 21:05)
Stadion Gerharda Hanappiho ve Vídni bude svědkem zápasu domácího Rapidu s bulharským CSKA Sofia. Rakušané v případě vítězství ještě mohou zasáhnout do bojů o postup, v případě porážky to pak budou mít hodně složité.

Rapid si připsal první vítězství právě v zápase s CSKA Sofia, na horké bulharské půdě zvítězil vcelku bez potíži 2:0. Díky vítězství a současně prohře Besiktase se Rakušané dostali do pozice, kdy ještě mohou bojovat o postup. Favoritem jsou ale nadále Porto a Besiktas. Co se týče rakouské ligy, tam se Rapidu vůbec, ale vůbec nedaří. Tradiční rakouský velkoklub je až třináctý. O víkendu se u našich sousedů hrál velký šlágr, jehož hlavní součástí byl právě Rapid Vídeň, na půdě Salcburku remizoval 1:1. Celkově to byla už čtvrtá remíza v řadě a pátý neprohraný zápas v 1. Bundeslize.

CSKA Sofia je na tom co se týče bulharské ligy podobně jako Rapid. V tabulce mu patří až šesté místo s devítibodovou ztrátou na vedoucí Litex Loveč. Bohužel, ani v Evropské lize to není žádný zázrak. CSKA má nejen nula počet bodů, ale také ještě nevstřelilo ani gól. S nulou na kontě a skóre 0:4 nemůže patřit Bulharům jiná příčka než ta poslední.

Samozřejmě ambice na postup už nejsou v týmu Sofie nikterak vysoké, avšak svěřenci trenéra Milena Radukanova by si rádi připsali alespoň bod, a také konečně vstřelili branku. Zápas Rapidu s CSKA Sofia bude řídit velšský sudí Simon Lee Evans, a na čarách mu budou asistovat jeho krajané Philip Thomas a Edward King.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.70 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Porto - Beşiktaş JK  (čtvrtek 21:05)
Prozatímní suverén portugalské nejvyšší soutěže i skupiny L, čtyřiadvacetinásobný portugalský mistr FC Porto dnes večer přivítá na svém překrásném stadionu Estádio do Dragão druhý celek skupiny, turecký Beşiktaş JK, který by rád na zápasním cípu Pyrenejského poloostrova Portu oplatil domácí tříbrankovou porážku.

Před dvěma týdny se naši dnešní soupeři utkali na turecké půdě, konkrétně na stadionu Inönü, a rozhodně bylo na co koukat. Porto v moc hezkém utkání svého soupeře doslova převálcovalo a náležitě vykročilo k postupu, který může orazítkovat a potvrdit.

Svěřenci André Villas-Boase jsou jednoznačnými favority utkání a sám trenér Villas-Boas potvrzuje, že je jeho tým v optimálním rozpoložení: "Mužstvo je sebevědomé a v posledním období roste z hlediska organizace. Můžeme se kvalifikovat dále, což by bylo pro mužstvo extrémně prospěšné," bere ohled na nedělní šlágr portugalské nejvyšší soutěže mezi Portem a Benficou, který s největší pravděpodobností rozhodne o tom, které mužstvo se stane podzimním králem a bude mít výbornou výchozí pozici pro zisk mistrovského titulu.

Beşiktaş JK v domácím zápase selhal a vyhlídky tureckého celku na půdě portugalského mistra nejsou kdovíjak slibné. Klíčový záložník klubu Guti však pevně věří, že v Portugalsku on a jeho tým uspějí: "Chceme udržet čisté konto, neboť by nám to pomohlo zachovat naše ambice a cíle v této soutěži. Procházeli jsme těžkým obdobím s velkým množstvím zranění, teď budeme mít více možností," připomíná návrat několika hráčů do sestavy Guti.

Tureckému celku však bude scházet Ricardo Quaresma, který patří mezi největší opory a hvězdy klubu. Mimo jiné v Portugalsku nenastoupí nadějný bek Ridvan Simsek, který spadnul v koupelně a pochroumal si ruku. Favoritem utkání je Porto, zatímco hosté se i v případě prohry ještě nemusí o postup strachovat, protože jsou právě druzí a souboje s dalšími, úhlavními konkurenty v boji o postup se teprve utkají.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.25 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto (POR)33007:19
2.Beşiktaş JK (TUR)32014:46
3.Rapid Vídeň (AUT)31023:53
4.CSKA Sofia (BUL)30030:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (159)

Přidat komentář
cristiano.K.

Liverpool a Porto

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
clinger

Liverpool a Porto

Reagovat
FC Porto FC

tak nak

Reagovat
cristiano.K.

hlavně Liverpool pak až Porto

Reagovat
smazaný uživatel

Porto

Reagovat
j_mrazik

Souboj dvou sympaťáků: Škrtel vs Hamšík.

Reagovat
smazaný uživatel

oba dva jsou hnus

Reagovat
Minister

Reagovat
smazaný uživatel

Ave Alex!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Forza Juve!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Spartička a Dormund musí

Reagovat
smazaný uživatel

Palermo musí

Reagovat
smazaný uživatel

Hajduk, Torcida

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Juve bez Mela Vypadá to že ten přísroj , který měl rozpoznávat svalové potíže je fakt kvalitní

Reagovat
DelPiero137

aky pristroj mas namysli?

Reagovat
smazaný uživatel

četl jsem článek že před sezónou koupili něco nového na lepší diagnózu . ten přístroj by měl včas varovat přesd svalovým zraněním

Reagovat
DelPiero137

Ahaaaa tak to by sa mal vazne reklamovat

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Godwinson

Co to je za kurz u PSG?

Reagovat
smazaný uživatel

Miccoli v zaklade,1.krat bez Pastoreho,3-5-2,...som zvedavy,snad to stihnem.

Co to?Sabatini skoncil?! Som si az teraz vsimol

Reagovat
smazaný uživatel

Sabatiniho je škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

No to je ,vyzera to ze skonci v Lecce.

Reagovat
Losinho

Trochu zmatek u preview Lech - MCFC, ale neva.

Reagovat
smazaný uživatel

Palermo ,Sampdoria, Lech ,AZ ,výhry prosím

Reagovat
smazaný uživatel

CSKA Palermo 1

BATE - Sherif 1

Porto - Besiktas 1

Liverpool - Neapol 1

Kyjev - Alkmar 1

co myslite vide to ?

Reagovat
smazaný uživatel

CSKA Palermo 1

BATE - Sherif 1

Porto - Besiktas 1

Liverpool - Neapol 1

Kyjev - Alkmar 1

co myslite vide to ?

Reagovat
smazaný uživatel

pardon blbne mi net...

Reagovat
Minister

Live bude X

Reagovat
smazaný uživatel

nemyslim si . v Neapole to byl lepsi tym aj vicej sanci skoda ze to tam nepadlo

dnes veerim 1 . tip 2:0

Reagovat
božský John

To jo, hlavně,že ta skopová hlava Hamšík dala gol, kterej nějakej čudla vykopával za čárou ...

Reagovat
smazaný uživatel

nemyslim ze to bylo za carou :D

Reagovat
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
smazaný uživatel

FORZA PALERMO

Reagovat
cepinzcegamy

FORZA FORZA jinak Juve je asi fakt dobrý když "Juventus čeká možná klíčový duel základních skupin Ligy mistrů"

Reagovat
smazaný uživatel

Lech Poznaň má novýho trenéra nevím jestli je dobré před důležitým zápasem v EL vyměnit toho starého

Reagovat
Pinturicchio

Dnes od Bianconeri očekávám dárek v podobě ( nejlíp vyššího ) vítězství

FORZA JUVENTUS ! ! !

Reagovat
Darren Fletcher

http://www.profutbal.sk/clanok107077.htm

Hamšíka budú v Liverpoole sledovať skauti Manchestru Utd.

Reagovat
smazaný uživatel

ooo

Reagovat
mithro

ak bude hrat ako proti live doma alebo proti AC milan, tak sa nie je coho bat

Reagovat
FC Porto FC

Tak Porto jasná 1. na to si vsadte

Reagovat
RickNash

kterej mač bude podle vás nejkoukatelnější? rád bych se mrknul na pěknej fotbal... PSG-Borussia?

Reagovat
božský John

Sevilla-Karpaty by mohl bejt pěknej fotbal

Karpaty sice furt prohrávaj,ale hrajou pěknej fotbal

Nebo Tebou zmíněnej zápas popř. PSV-Debrecín..to by mohla bejt pěkná kanonáda

Reagovat
Godwinson

Jj, jednoznačně PSG.

Reagovat
Rssa

Liverpool - Neapol

Reagovat
Tomanatura

Salzburger 0:1, verim

Reagovat
smazaný uživatel

Ty fandíš Salcburku?

Reagovat
Arne

Kéž by jim Juve dalo aspoň bůra.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, sračkotýmy nemají v EL, ani nikde jinde, co dělat.

Reagovat
smazaný uživatel

A co já s tím?

Reagovat
Tomanatura

sračkotýmy nemají v EL, ani nikde jinde, co dělat.

Reagovat
smazaný uživatel

No vždyť jo. Red Bull Salcburk je sračkotým, co nemá v EL ani v žádné jiné soutěži, co dělat. A je mi úplně jedno, jaký hrajou fotbal. Nemá to s jejich sportovní kvalitou nic společného.

Reagovat
Tomanatura

Jistě, radši dej přednost Spartě, která ve svém nejplodnějším období skupovala celou ligu a hrála v "cinklé" lize, než týmu, který odkoupil člověk ze stejného města, firma ze stejného města, čili jsou to peníze ze stejného státu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, jsem hrdý na to, že fandím Spartě a jsem hrdý na její historii. Třebaže v té historii je pár kaněk. Nicméně Red Bull Salcburk je pro mne chemický odpad. Boháč, který si myslí, že za prachy si může koupit všechno, zničil tradiční rakouský klub (a zničil ještě jeden německý klub), kterým měl (má) tradici, historii a fanoušky. Red Bull Salcburk nemá nic. Jenom peníze a dejme tomu kvalitní hráče. Hráče, stadion, úspěch si koupit můžou. Ale historii a tradici nikdy.

Reagovat
Tomanatura

Víš ty vůbec, že Austria se už od roku 73 Austriou nejmenovala? Víš, že ta historie a tradice zůstala stejná? To si myslí jenom lidé po světě, že Salzburg je umělotina, ale v Rakousku se na ten klub nadává jen proto, že se stal nejbohatším klubem před Vídeňáky.

Když se Synot přejmenoval na Slovácko, tak už je to taky jiný klub? Taky změnili majitele, stadion..

Reagovat
smazaný uživatel

Vím, že se název salcburského klubu hodněkrát měnil. Například, když hrál proti Spartě, tak měl v názvu Wüstenrot . Nicméně to byl pořád ten stejný klub. Ale majitel Red Bullu zničil úplně všechno. Změnil se znak, změnil se tradiční klubové barvy a s Austrií to nemá vůbec nic společného.

Reagovat
Tomanatura

Tak když něco obnovuješ a zkvalitňuješ, tak je jasné, že nebude všechno stejné. Že je nový stadion, dresy (líbí se mi víc), tréninkové cetra? Vždyť je to pro fanoušky, pro ty fanoušky, kteří v nejnabubřelejším městě Rakouska chcou mít nejlepší tým téhož státu.

Věř mi, je to furt ten stejný Salzburg, jen s jiným vedením.

Reagovat
smazaný uživatel

Máme na to jiný pohled. A uznávám, že jsi informovanější. Já to beru po té stránce, že jsou jiné barvy, jiný název, jiný, jiný znak - takže jiný klub. Mimochodem, nemá Red Bull ve znaku rok založení klubu 2006 (nebo kdy to bylo založený)?

Reagovat
Tomanatura

1933, čili založení Austrie.

Reagovat
Tomanatura

Ale ve znaku teda není, baych to upřesnil.

Reagovat
smazaný uživatel

No to jsem si našel na jejich webu taky. Ale někde jsem četl, myslím, že to bylo v nějakém fanzinu, že se RB od Austrie definitivně odtrhl a za rok založení uvádí ten, kdy se klub přejmenoval.

Reagovat
Tomanatura

Nevím, teď jsem se potom díval na netu, ale nenašel jsem to. Ale našel jsem jednu věc. V prvním roce po převzetí Red Bullem se zvedly návštěvy v průměru o 10 000 tisíc lidí, čili tady můžeš vidět, jak to fanoušky strašně štvalo...

Reagovat
smazaný uživatel

Fanoušek a obyčejný divák je rozdíl. Navíc si dokážu představit, jakými různými způsoby fanoušky lákali.

Reagovat
Tomanatura

Navíc jenom tak mimochodem byl ten sračkotým už ve finále tohoto poháru a má v něm svou historii, tatare.

Reagovat
Arne

Žádnej Red Bull nikde nikdy vysoko nehrál.

Reagovat
Tomanatura

Red Bull je přímým pokračovatelem Austrie a její historie. Jestli nevěříš, zeptej se místních fanoušků, jak oni to vidí. Navíc je koupil dlouholetý fanoušek za účelem většího úspěchu a využil toho rovnou k tomu, aby si tam hodil reklamu (dresy, název, atd..)

To, že se pár blbců strašně urazilo a udělali si svou vlastní Austriu, ještě neznamená, že je to ta "pravá".

Reagovat
Arne

Pro mě není směrodatný majitel, ale fanoušci, proto považuji za pravou tu, kterou si "udělalo PÁR blbců"...

Reagovat
Tomanatura

Naprostá většina fanoušků zůstala u toho svého Salzburgu, jen pár lidí, kteří nemají rádi Red Bull (ano, to byl ten problém, že jejich klub vlastní nenáviděná firma u pár blbců), si udělali svůj klub. Ona to totiž byla móda a je do dnes.

Reagovat
smazaný uživatel

Té nové Austrii fandí ultras a aktivní fanoušci. Mají celkem slušné návštěvy a pěkný kotel, alespoň podle toho, co jsem viděl.

Reagovat
Tomanatura

Jo, to já slyšel taky. Vždyť říkám, že je to o módě. Oni když do něčeho už jdou, tak to dodělají, lidi v Salzburgu jsou z velké části Němci, nebo jejich potomci. Vůbec bych se nedivil, kdyby za pár let byli v profesionálním fotbale...

Reagovat
smazaný uživatel

No neříkal bych tomu vyloženě móda, i když u řady lidí tomu tak může být. Prostě jsou lidi, kteří vyznávají jiné hodnoty a nesmířili se s tím, co se se salcburským klubem stalo. Mají rozhodně moje sympatie. Čím míň Redbullů bude, tím líp.

Reagovat
smazaný uživatel

Red Bullu fandí maximálně nějací křupani, pomatenci a koupení fanoušci. Ti normální fandí nově založené Austrii Salcburk, která hraje nižší soutěž. Myslím, že nedávno postoupila ze 4. ligy.

Reagovat
Tomanatura

Proč zase píšeš s jistotou o něčem, o čem nic nevíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle nepřekládám jako fakt, ale jako svůj názor.

Reagovat
Arne

Proč ty napíšeš, že pravé Austrii fandí jen pár blbců?

Reagovat
Tomanatura

Ok, mohl jsem napsat pár jedinců.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy byl Red Bull Salcburk ve finále Evropský ligy? A jakou má Red Bull Salcburk historii?

Reagovat
Tomanatura

V 94 s Interem.

Reagovat
smazaný uživatel

Tehdy Red Bull Salcburk neexistoval. Plechovkáři nemají právo přivlastňovat si úspěchy Austrie .

Reagovat
Tomanatura

Tehdy neexistovala ani Austrie, ale SV Casino Salzburg. Fakt nechápu, jak se můžeš hádat o něčem, o čem nemáš páru.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, nepopírám, že toho víš o Salcburku víc. Nicméně trvám na svém. Je to sračkotým, který nemá ve fotbale co dělat. Prosím, když mu fandíš, je to tvoje věc.

Reagovat
Tomanatura

Tak si do toho tvého příspěvku přidelej, že je to tvůj subjektivní názor.

Reagovat
Jajinek

já tomu tedy moc nerozumím...je pravda, že neznám okolnosti a o historii Salzburgu vím velké prd...ale proč by si klub nemohl osobovat dřívější výsledky jen proto, že změnil majitele. To je jak kdyby Berlusconi koupil AC Milán a všechny úspěchy předtím by se smazali...

Reagovat
Tomanatura

MOžná to myslí tak, že Red Bull zmenil klubové barvy a zakázal podporu těch starých a v určitých věcech nejednal zrovna fér, no. Ale takový Glazer udělal horší věci a nikdo neřekne, že MU nemá ve fotbale co dělat, jelikož nezměnil název (který stejně nebyl takový, jak si většina myslí )

Reagovat
Jajinek

jasně, je mi jasné, že tam asi ze strany Red Bullu bylo něco co fanoušky rozlítilo...ale i kdyby Berlusconi změnil klubové barvy, pořád by se mohl chlubit úspěchy předešlými...

Reagovat
smazaný uživatel

O Manchasteru se tu nebavíme. Nicméně s tím Glazerem máš pravdu, a proto má mé sympatie skupina fanoušků, kteří si založili FC United of Manchester. Jinak abychom ty naše dohady o Solnohradu uzavřeli: Nelíbí se mi ta móda prachatých majitelů, kteří se chovají, jako by jim patřil svět. A zrovna naprosté přebourání klubových tradic je toho dokladem. Kdysi mi tu někdo napsal při podobné debaťě o Red Bullu (možná jsi to byl ty), že bych byl určitě jako sparťan šťastný jako blecha, kdyby jí někdo jako plechovkář koupil a udělal z ní sportovně vysoce kvalitní klub, za cenu, že by jí podobně jako Red Bull naprosto přeměnil. Mě by se to opravdu nelíbilo a tomu klubu bych přestal fandit.

Reagovat
Tomanatura

Tojo, já to chápu. Proto taky těch pár pomatenců udělalo svůj klub, protože to neuznávají. Nemám problém s tím uvěřit, že bys toho byl schopen taky. Mi se taky nelíbilo, když United koupil američan Glazer. Ale když solnohradské( ) FC koupil místní Mateschitz? paráda. Dle mého má klub reprezentovat své město a to se daří RBS naprosto dokonale.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pokud jde o sportovní kvality,zviditelnění města (regionu), ekonomickou stabilitu klubu, tak je na tom Solnohrad líp. Ale tohle je pro mě vedlejší, když dojde k něčemu takovému. Nicméně jsem rád, že jsem díky našemu sporu zjistil, že jsi dobře informovaný fanoušek rudých býků a přestože moje sympatie spíš nemáš, tak to beru. Hned na začátku jsem tě považoval za "úspěchového" fanouška, kterýmu je jedno jestli fandí Meteoru Praha nebo Čokolády Milka Praha.

Reagovat
Tomanatura

Tak já jim jako moc nefandím, ono je to spíš tím, že v tom městě bydlím. Na zápas zajdu jednou za čas, na poháry pokaždé. Možná bych měl jiný nízor, kdybych o tom tolik nevěděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo tak. Ty jsi Solnohradčan. Ohledně těch návštěv. Mě to nepřekvapuje, že jsou vyšší na RB, protože lidi se chtějí koukat na kvalitní fotbal. A kvalita se zvýšila. A jak jsem se hrubě vyjádřil o fanoušcích RB, tak jsem neměl na mysli lidi, co si jdou sednout na tribunu a koukat, ale spíš ty jejich pseudoultras, či co to tam je.

Reagovat
Tomanatura

Tak v tom kotli je průměrný věk takových 35 let, čili normálka. Je to dáno tím, že to není fotbalové město, čili ti může připadat, že ti fanoušci jsou pseudo, no. S Rapidem, Austrií nebo Riedem se to srovnávat nedá, ti tím klubem žijí (hlavně vídeňáci).

Reagovat
smazaný uživatel

No já si spíš myslím, že ti kotelníci, jsou zaplacení lidé (tohle je jen můj názor ), jako tomu bylo třeba na Střížkově. Ale vem si, jaký kotel je na Austrii, tam to vypadá, tak jak má.

Reagovat
Tomanatura

Nejsou, rozhodně nejsou. Jelikož si sedám tam, kde kotel sídlí, tak ti to můžu říct s naprostou určitostí.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak aspoň, že tak. Ale ten věkovej průměr je vtipnej. Nicméně ultras tam nefungují, ne? Aspoň já o žádných nevím, a to jsem si to zkoušel zjišťovat. To by byl vrchol .

Reagovat
Tomanatura

To nevím, myslím, že ne. Zkusím se pak poptat.

Reagovat
smazaný uživatel

To ani nemusíš. Ofiko ultras stránky jsem nenašel, fotky jsem žádný neviděl. A kdyby tam ultras skupina byla, byla by pro smích všem ultras v Evropě.

Reagovat
Tomanatura

Proč? Byli by to prostě ti, kteří fandili jak Austrii, Wustenrot, nebo Casinu. Fanoušci Salzburgu...

Reagovat
smazaný uživatel

Protože Red Bull Salcburk je něco jako symbol "moderního fotbalu", proti kterému jsou všichni ultras. Tohle by bylo na dlouho. Nicméně o Austrii a Red Bullu jsem četl príma článek, nicméně je to už dávno, takže si pamatuju jen ideu (se kterou se ztotožňuji), ale ne všechna fakta (jak jsi ostatně sám svým rejpáním poznal ).

Reagovat
Tomanatura

Jono, o ultras fakt až někdy jindy

Reagovat
smazaný uživatel

Raději jo, protože to je pak jako když škrtneš sirkou ve skladu se střelným prachem . Ale víš co by si mi mohl zjistit? Kolik stojí lístky na Austrii, jak lehce nebo těžce se dají sehnat.

Reagovat
Tomanatura

Jo, poptám se ti.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky.

Reagovat
Arne

Solnohrad To se, proboha, taky překládá? Já prvních pět vteřin myslel, že jde o jiný město.

Reagovat
smazaný uživatel

To je ze Tří veteránů. Jak tam Svěrák říká, že princeznin nos je právě v Solnohradu. A pak povídá: "Salcburk, Salcburk, tam jsem taky nikdy nebyl."

Reagovat
Arne

To nemění nic na tom, co Sancho napsal. Jinak nahoře měl být ode mě úplně jiný smajl, ale to je jedno.

Reagovat
Tomanatura

Já to chápu

Reagovat
Pinturicchio

( Za každý jeden )

Reagovat
slovaňáák

Snad si dnes odvezeme z Paříže 3 body

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kdo my??Liberec na PS3???

Reagovat
jv

Reagovat
Jajinek

itale jsi tu?...co jsi dneska dal?

Reagovat
Jajinek

hmm, tak podle očekávání Palermo zápas v Moskvě vypuští a bude se soustředit na poslední dva, jestli vůbec...Sirigu, Pinilla, Cassani, Balzeretti a Munoz na lavicce...Pastore, Ilicic, Migliacio vubec nejsou v nominaci a ze zakladu hraje jen Bovo a Nocerino...

...kdo muze tak hodnem rychle CSKA s handicapem s kurzem 2,5...

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Pastore stop kvoli cervenej,Ilicic hrat EL nemoze lebo uz hral predkolo za Maribor,tak isto aj Bacinovic,Sirigu sedel uz predchadzajuce 2 zapasy a mal by sediet aj nadalej,Benussi nechyta vobec zle,Goian Munoza bezproblemou nahradi,Pinilla na lavicke kvoli Miccolimu.

Reagovat
Pinturicchio

V jaké hrajem, prosím, sestavě? Přišel jsem asi o minutu pozděj a nestihl ji.

Reagovat
smazaný uživatel

Storari - Motta, Legrottaglie, Bonucci, Pepe - Krasić, Sissoko, Giandonato, Marchisio - Del Piero, Amauri

Reagovat
Pinturicchio

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Do prdele

Reagovat
smazaný uživatel

Mac

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Jajinek

Reagovat
Shevchenko

Supe Mac

Reagovat
smazaný uživatel

gooooooooooooooooool - Injac, Lech 1-0

Reagovat
Shevchenko

Jaktože tam nejsi?

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel to nakonec shořelo na naprosté banalitě a chybě v komunikaci ohledně lístků no a v úterý už byly lístky nesehnatelné! online rezervace nedostupná. Strašně mě to mrzí, ale pojedu na ligový zápas, nejspíš proti Legii

Reagovat
smazaný uživatel

1-1 adebayor

Reagovat
Shevchenko

A co proti Juve?

Reagovat
smazaný uživatel

nevylučuju nic, samozřejmě bych byl rád u toho, ale je to zase spousta práce kolem toho, chce to auto, lístky, udělat to tak, aby měli spolujezdci čas a nebyli v práci, proto je přijatelnější jet o víkendu na ligu, a když na ligu, tak jedině proti Legii!

Reagovat
Losinho

2:1 !!!!!

Reagovat
Losinho

Už 3:1!

Reagovat
M11

Za co Nocerino ?

Reagovat
Shevchenko

To by mě taky zajímalo.

Reagovat
smazaný uživatel

1.zlta myslim za keci,takze zbytocna a 2. neviem lebo mi to seklo

Reagovat
Pinturicchio

Zatím nic moc a spíš teda nic, než moc. Strašně bezkrevný výkon, nepřesnosti, je to pomalé. Naštěstí je Salzburg zatím stejně bezzubý.

Reagovat
smazaný uživatel

17letý Matteo Liviero na plac

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Za 4 minuty to mohlo byt o 3 goly,este ze Benussi vychytal Loveho

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutocne....

Reagovat
Rssa

Necidatooor

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

A Sparta vede 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Nico na place, hmmm pořád nám ale něco chybí

Reagovat
cresposuper

goooooooooool

Reagovat
M11

postup se vzdaluje

Reagovat
Pinturicchio

Začíná to připomínat základní skupinu CHL v 98/99 - pět remíz + jedna výhra. Vsadím se, že remizujeme i v Lechu a pak, tradičně, porazíme nejsilnějšího ze skupiny

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Lech na postup?!

Reagovat
mithro

Jaaaaj Sejkovia smejem sa hrozne

Reagovat
Pinturicchio

Tragický výkon. Ono jakoby nestačilo, že je ostuda neporazit doma Salzburg, ale neporazit TAKHLE hrající Salzburg? To už je trochu moc. Začíná mít ze Ceseny i Brescie strach, protože s těma papírově slabšíma nám to vůbec nejde.

FORZA JUVE ! ! !

Reagovat
M11

snad Legro a Krasic jsou v poradku..

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám, že ten "špatnej a tragickej Lech", co ho Sparta porazila nebude asi tak tragickej

Reagovat
Tomanatura

Škoda, bylo pár šancí , které se strochou štěstí daly proměnit, ale tak co, 2x neprohrát s přemožitelem AC Milan je v pohodě.

No, hlavně ať teď vyhraje Dortmund, ten prostě musí.

Reagovat
Pinturicchio

To je na tom všem nejsmutnější, že Salzburg byl té výhře nakonec ještě o něco blíž, respektive přišli mi o něco nebezpečnější.

Reagovat
smazaný uživatel

dívám se na steau vs. Utrecht a diváci tam dělají pěknej bordel. dělobuchy jak za války

Reagovat
Radin

Češi pískaj v parku princů no to bude :-D.A Bosák že Piszcek přišel ze sestupivší Borusie Dortmund :-D

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele