Eredivisie - souhrn 6. kola: Feyenoord zválcoval derby

09.09.2022, 22:02, aktualizováno 11.09.2022, 21:57
Komentáře a souhrny
Orkun Kökcü (© AFP)
Rotterdamské derby patřilo jednoznačně Feyenoordu. PSV proti Waalwijku spasila až penalta v nastaveném čase, naopak ztratil Alkmaar, jenž si rozdělil body s Utrechtem. Ajax rozstřílel Heerenveen a upevnil si pozici na čele tabulky...

Feyenoord Rotterdam - Sparta Rotterdam 3:0

11.09.2022 20:00

Góly: 5. Orkun Kökçü, 35. Javairô Dilrosun, 73. Santiago Giménez

Favorizovaný Feyenoord se dokázal oklepat z porážky v Evropské lize na půdě římského Lazia (2:4) a nyní v domácím prostředí zvládl městské derby se Spartou, kterou díky konstantnímu výkonu porazil po výsledku 3:0. V tabulce Eredivisie se proto osamostatnil na druhém místě se šestnácti body a za vedoucím Ajaxem stále zaostává o body dva. Naopak hosté nenavázali na předchozí dvě výhry a jsou jedenáctí se sedmi body.

Výběr vedený trenérem Arnem Slotem vstoupil do nedělní dohrávky 6. kola naprosto skvěle a již po necelých pěti odehraných minutách vedl zásluhou záložníka Orkuna Kökçüa. Jednadvacetiletý turecký reprezentant se po chytré pobídce Javairôa Dilrosuna opřel do míče z dobrých dvaadvaceti metrů a svůj skákavý pokus usměrnil pravačkou přímo do vzdálenějšího spodního růžku kolem marně se natahujícího brankáře Olije.

Krátce po odehrané čtvrthodině mohl být rozdíl ve skóre dokonce dvoubrankový, avšak Danilo po fantastické spolupráci na jeden dotek s Dilrosunem nevyzrál na hostující strážce přízemní střelou k bližší tyči a vybojoval pouze rohový kop. Domácí klub se přeci jen mohl uklidnit deset minut před přestávkou, kdy jeho náskok navýšil čtyřiadvacetiletý objev této sezóny Dilrosun.

Ten po zpětné přihrávce Idrissiho vypálil z hranice šestnáctky a Olij i přes dobrý zákrok nakonec musel lovit balón ze své sítě již podruhé. Feyenorod si po změně stran s přehledem hlídal dostatečné vedení a definitivně ho pojistil zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Do listiny střelců tohoto duelu se zapsal jednadvacetiletý mexický forvard Santiago Giménez, jenž po přihrávce Paixãa téměř od brankové čáry pokořil Olije přesně umístěným obstřelem k protější konstrukci.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Twente 1:1

11.09.2022 16:45

Góly: 54. Jens Odgaard - 81. Manfred Ugalde

Očekávaný duel mezi Alkmaarem a Twente se rozjížděl velmi pozvolna, a i když k důležitému tříbodovému zisku měl blíže domácí tým, tak nedělní šlágr skončil nerozhodným výsledkem 1:1. Po opatrnějším prvním poločase dostal AZ do vedení dánský útočník Jens Odgaard, avšak FC zbraně nesložilo a vyrovnat se mu povedlo zhruba čtvrthodiny před koncem. V hostujícím dresu opět nastoupil Václav Černý a byl střídán v 79. minutě.

Právě český reprezentační útočník režíroval předchozí dvě výhry svého týmu čtyřmi vstřelenými brankami, avšak tentokráte na pozornou defenzívu protivníka nevyzrál a zastoupit ho dokázal pouze Manfred Ugalde. První větší možnost tohoto nedělního střetnutí se zrodila po necelé čtvrthodině hry, kdy nebezpečně vypálil Reijnders, ale jeho pokus minul levou tyč zhruba o metr. Twente se poprvé ozvalo v 19. minutě, kdy přízemní dělovku Tzolise brilantně zneškodnil gólman Verhulst.

Od tohoto okamžiku se hra uklidnila a míč se nejčastěji nacházel ve středu hrací plochy, obrázek se vzápětí neměnil až do 54. minuty. To se totiž svěřenci trenéra Arneho Slota dostali do vedení. Těsně předtím minul levou konstrukci jen o decimetry Odgaard, následně se po razantní dalekonosné ráně Reijnderse propracoval stejný hráč k dorážce a tentokráte bez větších potíží zavěsil přesně do pravé šibenice.

Hosté od tohoto okamžiku přidali a kýženého vyrovnaní se mohli dočkat zhruba pětadvacet minut před závěrečným hvizdem, jenomže Ricky van Wolfswinkel napálil pouze levou tyč. Twente přeci jen zužitkovalo svůj mírný tlak v 81. minutě. Teprve dvacetiletý kostarický útočník Ugalde přišel na trávník právě za Černého jen o dvě minuty před tímto důležitým zásahem a svou premiérovou trefu v Eredivisii zaznamenal nekompromisní střelou z hranice brankového území.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - RKC Waalwijk 1:0

11.09.2022 14:30

Góly: 90+4. Cody Gakpo (pen.)

PSV se momentálně nenachází v úplně nejlepším rozpoložení, jelikož v předchozích dvou duelech nevyhrálo, a také nyní se zdálo, že na očekávaný tříbodový zisk nakonec nedosáhne. Proti houževnatému Waalwijku se totiž dlouhou dobu trápilo v zakončení a ve vzduchu visel nerozhodný bezbrankový výsledek. Teprve ve čtvrté nastavené minutě převrhlo misky vah na svou stranu díky proměněnému pokutovému kopu Codyho Gakpa.

Eindhovenský celek tak alespoň výsledkově napravil předchozí porážku s Twente (1:2) a s patnácti body mu patří třetí příčka, za stoprocentním Ajaxem stále zaostává o body tři. RKC naopak navázalo na zlepšenou formu, když uplynulý víkend přestřílelo Excelsior po výsledku 5:2, jenomže domů přeci jen odjíždí s prázdnou a v Eredivisii se nachází na dvanáctém místě se šesti body. Domácí přitom poprvé rozvlnili síť už po necelé čtvrthodině hry.

Do černého totiž zamířil El-Ghazi, ovšem ten se nacházel v těsném ofsajdu a jeho branka tak nakonec nebyla uznána. Zhruba po pětadvaceti odehraných minutách se prosmýkl po pravém křídle Saibari, ale svou dělovkou na gólmana Vaessena nevyzrál. Vzápětí na opačné straně mohli z ničeho nic udeřit hosté, jenže bombu Clementa brilantně zlikvidoval pozorný brankář Benítez.

Eindhovenský gigant si vytvořil své největší možnosti první půle v závěrečných sedmi minutách a v obou stanul Gakpo. Ten nejprve svou kroucenou ranou z přímého volného kopu orazítkoval břevno a o pár minut později trefil ze středu pokutového území pravou tyč. PSV potřetí v zápase nastřelilo brankovou konstrukci přesně v polovině druhého dějství, tentokráte při hlavičce z bezprostřední blízkosti neměl štěstí Til a mířil jen do horní tyče.

Postupem času se zdálo, že RKC získá nesmírně cenný bod za bezbrankový nerozhodný výsledek, avšak Vaessen v sedmiminutovém nastavení udeřil do hlavy Simonse a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Gakpo střelou do pravého dolního růžku.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - FC Groningen 0:1

11.09.2022 14:30

Góly: 71. Tomáš Suslov

Cambuur svou sérii porážek protáhl po nezdaru s Groningenem už na tři zápasy v řadě. Ani tentokráte se mu nepovedlo vsítit byť jen jedinou branku, stejně jako v předchozích duelech s Alkmaarem a Ajaxem, a blíže k horní polovině průběžného pořadí se tak nepřiblížil. Hosté naopak mohli být spokojeni, teprve druhé vítězství v sezóně jim zařizoval Tomáš Suslov.

Asi tu největší možnost prvního poločasu si vytvořili hosté, a to hned v 6. minutě. Krüger se k prostoru pokutového území vydal středem pole, ve správný moment pobídl na levé straně sbíhajícího si Abrahama, který levačkou po zemi vypálil, ke své smůle ovšem trefil jen tyčku. Ve 23. minutě skórem kupředu nepohnul ani jeho spoluhráč Pelupessy, který zamířil pouze vedle brány, a o pár chvil později domácí gólman Joao Virgínia polapil zakončení Krügera.

Zkraje druhé půle zahrozil jako první Cambuur, z dobré pozice hlavičkoval Mac-Intosch, ale balón nasměroval trestuhodně jenom nad břevno. A v 55. minutě vystřelil hodně nebezpečně Uldrikis, ani on však hostujícího brankáře Verripse napřímo nezaměstnal, neboť střílel pouze do zámezí. Tlak celku z Leeuwardenu sílil, v 57. minutě dokonce rozvlnil síť van der Water, jenže těsně předtím se Mambimbi ocitl v ofsajdu, a tak gól neplatil. Tyhle promarněné šance domácí ve finále stály dobrý výsledek, neboť Groningen v 71. minutě efektivně využil jednu ze svých příležitostí, to když Suslova uvolňoval svou přihrávkou Pepi, slovenský reprezentant si seběhnul blíže do středu za vápno, a odtud následně skóroval do protipohybu Joaa Virgíniy.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - SBV Vitesse 1:0

11.09.2022 12:15

Góly: 84. Bas Dost

Oba dva nedělní protivníci dokázali přerušit svou mizérii v minulém kole a nyní spolu sehráli velmi vyrovnaný duel, který rozhodl zhruba deset minut před závěrečným hvizdem třiatřicetiletý forvard Bas Dost. Domácí celek se tak díky druhému vítězství v řadě za sebou posunul na osmé místo s osmi body, zatímco SBV už po čtvrté porážce v této sezóně patří až čtrnáctá příčka.

FC vstoupilo do zápasu mnohem aktivněji a po necelých čtyřech odehraných minutách si vytvořilo úvodní solidní příležitost ke skórování. Z dobrých pětadvaceti metrů vypálil Boussaid a s fantastickým zákrokem se vytáhl brankář Scherpen, jenž odvrátil balón na rohový kop. Hosté poprvé zahrozili krátce po odehrané čtvrthodině, nicméně po křižné nahrávce Witteka těsně nezakončil nabíhající Białek.

Poté se v prvním poločase již nic dalšího nestalo, v 52. minutě předvedl vynikající zákrok svou pravou nohou pozorný Scherpen proti střele z mírného úhlu v podání pozdějšího hrdiny Dosta. O pár minut později se na opačné straně blýskl také gólman Barkas, jelikož tvrdou dělovku Meulensteena z dobrých pětadvaceti metrů brilantně vytáhl do zámezí. V následujícím průběhu se zdálo, že se výsledek už měnit nebude.

Ovšem v 84. minutě rozhodl o úspěchu Utrechtu právě Dost svou pátou ligovou trefou v šesti odehraných duelech. Ten se skvěle zorientoval v předbrankovém území protivníka a ze čtrnácti metrů zakroutil svůj přízemní pokus přímo do pravého spodního růžku. Svěřenci trenéra Henka Frasera se příště pokusí potvrdit zlepšující se formu proti Nijmegenu, celek z Arnhemu narazí na nováčka z Volendamu.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - FC Emmen 2:1

10.09.2022 21:00

Góly: 61. Nathan Tjoe-A-On, 90+5. Serrano Seymor - 44. Ole Romeny

Nováčkovský souboj mezi Excelsiorem a Emmenem byl podle předpokladů nesmírně vyrovnání, o těsném úspěchu rotterdamského týmu rozhodl až v páté minutě nastavení střídající Serrano Seymor. Domácí tak přerušili třízápasovou sérii porážek s hrozivým skóre 3:15 a s devíti body na kontě se rázem vyhoupli na velmi solidní sedmé místo tabulky s devíti body. Naopak Emmen po třetí prohře za sebou zůstává až patnáctý se čtyřmi body.

První poločas tohoto sobotního střetnutí toho příliš zajímavého nenabídl, i když v samém závěru se hosté dostali do vedení. Až do 45. minuty stojí za zmínku jen tvrdý projektil Živkoviće o decimetry vedle vzdálenější konstrukce (17. minuta) a neuznaná branka Drioueche kvůli ofsajdu krátce po odehrané půlhodině. Svěřenci trenéra Dicka Lukkiena vedli gólem do šatny v podání Oleho Romenyho.

Teprve dvaadvacetiletý útočník se po skákavé dělovce z úctyhodných pětatřiceti metrů a zákroku brankáře Oelschlägela dostal k pohotové dorážce a po zemi usměrnil míč přímo do vzdálenějšího spodního růžku. Emmen se mohl uklidnit druhou trefou ihned po přestávce, jenomže Diemers krouceným pokusem z hranice pokutového území orazítkoval pouze břevno. A tak krátce po odehrané hodině přišel na druhé straně trest.

O vyrovnání se postaral talentovaný obránce Nathan Tjoe-A-On, jenž razantně vypálil z dvaadvaceti metrů a svou přízemní dělovku usměrnil k pravé konstrukci. Když už se zdálo, že se výsledek měnit nebude, tak o velmi důležité výhře SBV rozhodl jiný mladý obránce Seymor. Ten ve svých dvaceti letech vsítil svou premiérovou trefu v Eredivisii díky přesné hlavičce k bližší tyči po rohovém kopu Lamproua.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - SC Heerenveen 5:0

10.09.2022 18:45

Góly: 4. Davy Klaassen, 16. Kenneth Taylor, 48. Mohammed Kudus, 59. Mohammed Kudus, 70. Brian Brobbey

Ani kouzlo hostujícího kouče Keese van Wonderena na Ajax nezafungovalo. Loni, ještě když šéfoval lavičce Go Ahead Eagles, se mu povedlo hned dvakrát obrat amsterdamského giganta o ligové body, tentokráte ale ze střídačky Heerenveenu přihlížel, kterak si jeho protivník kráčí směle za vítězstvím. Svěřenci trenéra Alfreda Schreudera zaznamenali dohromady pět branek.

Domácí vstoupili do utkání bravurně a už ve 4. minutě se radovali z průběžného vedení. Na hranici šestnáctky prostrčil Kudus míč k Tadičovi, ten ho chytře zasekl, následně vyslal jemný oblouček do malého vápna, odkud hlavičkující Klaassen neměl problémy trefit poloprázdnou bránu. A hned v 16. minutě se amsterdamský výběr dočkal dalšího přesného zásahu. I když se zdálo, že Tadič rozehraje standardku z velmi výhodné pozice přímou střelou na branku, zmátl soupeře a rozehrál balón do strany blíže do středu pole, Taylor ho pak napálil svou levačkou a nasměroval ho parádně ke vzdálenější tyčce, po níž se brankář Noppert jen marně natahoval.

Ajax pokračoval ve své aktivitě i nadále, o pár chvil později ozkoušel svou mušku ze střední vzdálenosti Rensch, nicméně jeho pokus protečoval bránící van Aken do zámezí, Tadič se pak znovu ozval ve 21. minutě, to když svým centrem hledal Kuduse, avšak stoper Bochniewicz se uměl vyšponovat do vzduchu a merunu hlavou zažehnat jisté bezpečí. V podstatě až ve 36. minutě se poprvé zásadně osmělila též Srdíčka, velké díry v obraně využil Timossi Andersson a řítil se sám na gólmana Pasveera, ten ovšem proti svému protivníkovi včas vyběhnul a jeho tutovku zlikvidoval. Ve 39. minutě mínil naopak Bergwijn navýšit náskok de Godenzonen a svou pravačkou slušně provětral Nopperta, i kdyby ale skóroval, neplatil by gól kvůli ofsajdu.

Ani ve druhém poločase se situace na hrací ploše nijak výrazně nezměnila. Ve 48. minutě se zdařilo zvlnit síť stále hladovému Kudusovi, jenž se v brankovém území umně otočil s míčem a dokázal vyhledat skulinku mezi nohama Nopperta. V 55. minutě se naopak Noppert výtečně činil vůči šanci Klaassena, jehož mistrně uvolňoval Bergwijn, k dorážce se ještě propracoval Tadič, jenže radost mu zkazil van Aken, který zastavil jeho zakončení před brankovou čárou.

Hosté do závěrečného hvizdu rozhodčího van de Graafa i nadále v podstatě pouze sledovali, jak si jejich konkurent podmiňuje a diktuje podmínky po svém, a inkasovali ještě dvakrát. Na listinu úspěšných šutérů se uvedl opětovně v 59. minutě Kudus, který zužitkoval přihrávku od Sáncheze z pravé strany, a v 70. minutě gólově udeřil Brobbey, jehož elegantně pobídl Tadič.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Fortuna Sittard 1:1

10.09.2022 16:30

Góly: 90+5. Marques - 71. Oğuzhan Özyakup

Fortuna se v dosavadním průběhu Eredivisie trápila a v prvních pěti utkáních nezískala ani bod, nicméně nyní zabrala v Nijmegenu a téměř až do samotného konce dokonce vedla. O velmi důležitou výhru však přišla v poslední možnou chvíli, a i když získala svůj první bod do ligové tabulky, tak je stále beznadějně poslední osmnáctá. NEC uhrálo nerozhodný výsledek již počtvrté za sebou a nachází se na devátém místě se sedmi body.

Celek ze Sittardu se zpočátku spíše bránil a během úvodní půlhodiny musel přežit dvě solidní příležitosti domácího vyzyvatele. Po necelých třech odehraných minutách poprvé zahrozil Duelund, avšak jeho prudkou hlavičku brilantně zneškodnil brankář Pandur. Zhruba v polovině úvodního dějství dal o sobě vědět také Dimata, jenomže hostující brankář se opět blýskl a tentokráte vytáhl famózní reflexivní zákrok.

Fortuna se mohla dostat z ničeho nic do vedení krátce po odehrané půlhodině, když se k přímému volnému kopu z více jak třiceti metrů postavil zkušený turecký forvard Burak Yilmaz, ale jeho projektil směřující do levé šibenice fantasticky vyškrábl konečky prstů do zámezí plachtící gólman Cillessen. V následujícím průběhu první půle se nic zásadního nepřihodilo a obrázek hry se příliš neměnil ani po přestávce.

Svěřenci prozatímního trenéra Dominika Vergoossena nečekaně udeřili v 71. minutě. Střídající Oğuzhan Özyakup ani ne po deseti minutách strávených na trávníku otevřel gólový účet sobotního střetnutí úchvatným krouceným projektilem z dobrých pětadvaceti metrů přímo do bližšího horního růžku.

Minutu před vypršením základní hrací doby byl po druhé žluté kartě vyloučen jiný nově příchozí hráč Doğan Erdoğan a NEC zužitkovalo početní převahu v páté minutě nastavení. O vyrovnání se postaral Marques, který přišel na trávník v 80. minutě, a po vyhraném hlavičkovém souboji Dimaty usměrnil svůj skákavý volej přesně k pravé konstrukci.

Více informací k zápasu

FC Volendam - Go Ahead Eagles 2:3

09.09.2022 20:00

Góly: 31. Carel Eiting, 90+6. Robert Mühren - 23. Bobby Adekanye, 77. Bas Kuipers, 82. Bas Kuipers

Nováček z Volendamu toužil po druhé výhře v tomto ročníku proti Go Ahead Eagles, které v úvodních pěti utkáních nezískalo ani bod, jenomže po nadějném začátku ho dvěma brankami v rozmezí pěti minut sestřelil Bas Kuipers, a i přes snížení v samém závěru na bodový zisk nedosáhl. Naopak z prvního důležitého vítězství se raduje celek z Deventeru, kterému patří sedmnácté místo Eredivisie. FC je momentálně šestnácté se čtyřmi body.

Přitom nováček letošního ročníku vstoupil do páteční předehrávky 6. kola s velkým elánem a během úvodní čtvrthodiny si vytvořil tři velmi solidní příležitosti. Nejprve zahrozil Oristanio, jenž však hlavičkoval doprostřed branky do rukavic připraveného brankáře De Langeho. Vzápětí se ve stoprocentní šanci zjevil pozdější střelec Robert Mühren, ale ten v důležitý okamžik selhal a mířil příliš vysoko.

O pár minut později byl znovu vidět Oristanio, jenomže hostující strážce předvedl proti jeho dělovce první fantastický zákrok. Go Ahead z ničeho nic prorazilo přesně v polovině úvodního dějství, kdy se po rohovém kopu opřel do odraženého míče Bobby Adekanye a ze čtrnácti metrů ho usměrnil přímo do levého spodního rohu. Nicméně domácí vzápětí zabrali a krátce po odehrané půlhodině bleskově vyrovnali, neboť Carel Eiting z hranice šestnáctky parádně zavěsil do vzdálenější šibenice.

V následujícím průběhu se hra srovnala a ani jeden celek si nevypracoval nic nebezpečného. Rozhodující okamžiky se zrodily v rozmezí 77. - 82. minuty. Osmadvacetiletý obránce Kuipers nejprve vrátil hostům vedení dorážkou z bezprostřední blízkosti a poté zvýšil jejich náskok razantním projektilem k bližší tyči. Domácí pak ještě zabojovali a v šesté nastavené minutě korigovali výsledek ukázkovou "rybičkou" Mührena, avšak na další akci jim už nezbyl vůbec žádný čas.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax660021:318
2.Feyenoord Rotterdam651017:516
3.PSV Eindhoven650124:715
4.AZ Alkmaar642011:414
5.FC Twente641111:313
6.SC Heerenveen62316:69
7.SBV Excelsior630310:179
8.FC Utrecht62229:108
9.FC Groningen62226:108
10.NEC Nijmegen61417:57
11.Sparta Rotterdam62137:77
12.RKC Waalwijk613210:96
13.Cambuur Leeuwarden61144:94
14.SBV Vitesse61146:154
15.FC Emmen61146:164
16.FC Volendam61147:204
17.Go Ahead Eagles61058:153
18.Fortuna Sittard60158:171

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
AjaxFans

Kudus je neskutečně mrštný a technicky hráč....ještě,že zůstal

Reagovat
Seydou Doumbia

Ten se po zranění dostane do top formy snad

Reagovat
AjaxFans

Myslím, že už v ní je

Reagovat
afc ajax

Ale zas on bol talent aj pred tým, a teraz mu to vychádza...

Reagovat
jáá

Souhlas a dostal i prostor. Předtím zraněním, vždy když byl na trávníku, tak byl vidět. V Evertonu by se zahrabal...

Reagovat
O.Giroud

Reagovat
O.Giroud

az ma skoro vyzulo ked som cital, ze ma ist do trapneho Evertonu

Reagovat
AjaxFans

A Dost!

Reagovat
AjaxFans

Jebany Gakpo

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
afc ajax

Ako vidím o týždeň bude "iné kolo"

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele