Eredivisie - preview 6. kola: Konkurenti nahání Ajax

09.09.2022, 11:48, aktualizováno 11.09.2022, 09:43
Previews
Fanoušci Feyenoordu (© AFP)
Feyenoord bude v rotterdamském derby se Spartou snižovat pětibodové manko na vedoucí Ajax. To samé platí pro Alkmaar, jenž se představí proti Twente. Dokonce šest bodů na odvěkého rivala ztrácí PSV Eindhoven, který jde v rámci šestého kola na Waalwijk...
FC Utrecht - SBV Vitesse  (neděle 12:00)
Oba dva nedělní protivníci mají pohárové ambice, jenomže v úvodních čtyřech kolech předváděli tristní výkony a ani jednou nevyhráli. Na premiérový bodový zisk shodně dosáhli až v uplynulém kole, když Utrecht uspěl v Sittardu nad Fortunou (4:3) a Vitesse díky jediné trefě udolalo Groningen (1:0). Nyní se případný vítěz může posunout do horní poloviny Eredivisie a dá se tak očekávat nesmírně vyrovnaný duel.

FC vstoupilo do tohoto ročníku pod novým trenérem Henkem Frasererm a kromě dobré střelecké formy kanonýra Base Dosta strádalo. V prvních čtyřech případech totiž získalo pouhopouhé dva body, jelikož se rozešlo smírně s Waalwijkem (2:2) i Cambuurem (0:0) a poté nestačilo na Emmen (2:3) s mistrovským Ajaxem (0:2). Teprve před týdnem prokázalo své ofenzivní kvality a díky čtyřem vstřeleným brankám slavilo důležitý úspěch.

SBV zažilo jeden z nejhorších začátků v prvních třech utkáních, neboť nevybojovalo jediný bod a s hrozivým skóre 3:12 se nacházelo na samém dně Eredivisie. K další blamáži se schylovalo proti Waalwijku, nicméně klub z Arnhemu po přestávce zabral a alespoň srovnal na konečných 2:2. Po skalpu Groningenu tedy vyhlíží lepší zítřky, do tohoto střetnutí nemůže nasadit Schuberta s brankářem Scherpenem.

Domácí lodivod Fraser se musí vypořádat s mnohem početnější marodkou, na které se nacházejí Van der Hoorn, Zagré, Hendriks, Van de Streek, St. Jago i Ramselaar. "Sittard jsme sice dokázali porazit, jenže s defenzivní činností nejsme spokojeni. Pokud bychom předvedli podobný výkon i proti Vitesse, tak by to nemuselo dopadnout vůbec dobře. Stále je na čem pracovat, ale zlepšení je viditelné," pronesl Fraser s nadějnou vyhlídkou do budoucna.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.86 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - RKC Waalwijk  (neděle 14:30)
PSV až do minulého víkendu pracovalo jako dobře namazaný stroj, nicméně v předchozích dvou zápasech se přeci jen lehce zaseklo a nyní by se chtělo vrátit na vítěznou vlnu. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti Waalwijku a určitě si hodlá minimálně udržet tříbodový odstup od vedoucího Ajaxu. V tuto chvíli mu patří čtvrté místo s dvanácti body, RKC se nachází na osmé příčce se šesti body.

Celek z Eindhovenu nejprve ukořistil nizozemský Superpohár po divoké výhře 5:3 nad Ajaxem, poté zvládl 3. předkolo Ligy mistrů a na ligové scéně ovládl úvodní čtyři duely. Nicméně mezitím nedokázal postoupit do Ligy mistrů přes skotské Rangers, uplynulý víkend utrpěl první ligovou ztrátu v Enschede s Twente (1:2) a ve čtvrtek mu nevyšel ani vstup do základní skupiny Evropské ligy, jelikož pouze remizoval s norským Bodø/Glimt v poměru 1:1.

Trenér Ruud van Nisterlooy věří, že jeho svěřenci překonají herní krizi a opět budou sbírat jednu výhru za druhou. "Máme za sebou těžké týdny jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Na druhou stranu je před námi ještě dlouhá cesta a uděláme všechno pro to, abychom byli úspěšní. Waalwijk nebude mít co ztratit, navíc minule předvedl vynikající ofenzivní výkon a jeho sebevědomí vzrostlo."

Hosté teprve v uplynulém kole dosáhli na svou první výhru, když po změně stran otočili nepříznivý vývoj s Excelsiorem a díky čtyřem trefám se radovali z vysokého vítězství 5:2. Předtím utrpěli jedinou těsnou porážku s Feyenoordem (0:1) a smírně se rozešli s Utrechtem, Vitesse (v obou případech 2:2) i Emmenem (1:1). Na eindhovenského giganta se jim dlouhodobě nedaří, protože s ním ve vzájemných střetnutích prohráli již pětkrát za sebou.

RKC půjde do tohoto duelu v nejsilnějším možném složení, PSV se musí obejít bez kanonýra Luuka de Jonga a dále bez Maduekeho, Van Ginkela, Maura Júniora i Boscagliho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 8.09 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cambuur Leeuwarden - FC Groningen  (neděle 14:30)
Cambuur i Groningen se nacházejí v dolní polovině tabulky, za svou současnou bodovou úspěšnost vlastně nemůžou požadovat vyšší pozice v průběžném pořadí. Oba celky by se minimálně chtěly více vzdálit od pásma sestupu, hostující výběr přitom má nastavené svoje ambice přece ještě jinak než jen na boj o záchranu, pro něj je totiž prvořadá první sedmička.

Výběr trenéra Franka Wormutha započal tenhle ročník spíše pod vlastními očekáváními. Na své konto doposud uzmul jediné vítězství, debakl schytal od Ajaxu, neporazil Volendam, tedy nováčka Eredivisie, ani Nijmegen. A naposledy Groningen nestačil doma na Vitesse. Kdyby v tomhle trendu pokračoval, stěží by mohl usilovat o posezónní play-off o pohárovou Evropu.

Zlepšení by potřeboval vykázat rovněž klub z Leeuwardenu, z pěti dosavadních klání totiž jen ve dvou případech bodoval. "Střílení branek je něco, na co je třeba se zaměřit. Musíme totiž být schopni získávat odměny v podobě bodových zápisů," uvědomoval si domácí kouč Henk de Jong. "Způsob, jakým hrajeme, je solidní. Jenže nakonec jde vždycky pouze o výsledky."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.62 - 3.57
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - FC Twente  (neděle 16:45)
Šlágr 6. kola nejvyšší nizozemské soutěže obstarají dva celky, které se letos představily na evropské scéně, a prozatím se jim vede celkem obstojně. Za mírného favorita bude považován domácí Alkmaar, který se na rozdíl od svého nedělního rivala dostal do základní skupiny Konferenční ligy a při své čtvrteční premiéře zdolal ukrajinské Dnipro (1:0). Twente v evropských pohárech již nepůsobí, ale uplynulý víkend zaznamenalo nesmírně cenný skalp.

Alkmaar v dosavadních pěti kolech ani jednou neprohrál a získal úctyhodných třináct bodů, díky nimž se nachází na velmi solidní třetí příčce jen o dva body za stoprocentním Ajaxem. Jedinou ztrátu zaznamenal s Nijmegenem (1:1), naposledy si bez větších potíží poradil s Emmenem (3:0). Od začátku sezóny prohrál ve dvanácti soutěžních střetnutích pouze jednou a hned desetkrát zvítězil.

Trenér Pascal Janssen si dobře uvědomuje, že jeho tým bude mít oproti Twente mírnou nevýhodu. "Máme za sebou jeden obtížný zápas navíc a síly nám přeci jen mohou chybět, já však pevně věřím, že toto důležité utkání zvládneme. Náš soupeř hraje skvěle a svou výtečnou formou vyšperkoval úspěchem nad PSV (2:1). Stejně jako v loňském ročníku je nesmírně produktivní a organizovanost jeho hry je na vysoké úrovni."

Celek z Enschede taktéž čtyřikrát zvítězil, hodně nečekanou porážku utrpěl na půdě nováčka z Volendamu (0:1). S dvanácti body je tedy pátý a teď bude chtít navázat na překvapivý tříbodový zisk s eindhovenským gigantem. V jeho dresu se k radosti českých fanoušků rozstřílel český útočník Václav Černý, jenž v předchozích dvou ligových duelech skóroval dokonce čtyřikrát.

Oba soupeři se spolu v loňském ročníku utkali hned třikrát a Twente ovládlo oba zápasy v Eredivisii (3:1 a 1:0), prohru utrpělo pouze v osmifinále národního poháru (1:2). Jansen znovu nenasadí důležitého řeckého forvarda Pavlidise, na marodce se dále nacházejí Martins Indi, Vanheusden, Bazoer a Karlsson. Jeho protějšek Jans nemůže využít služeb Steijna, Pleguezuela ani jiného českého krajánka Michala Sadílka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.62 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Feyenoord Rotterdam - Sparta Rotterdam  (neděle 20:00)
Na závěr 6. kola Eredivisie se odehraje rotterdamské derby mezi Feyenoordem a Spartou, a ani v tomto ročníku není pochyb o jasném favoritovi. Domácí celek zatím ani jednou neprohrál a nachází se na druhém místě se třinácti body o dva body za suverénním Ajaxem. Jeho duely s nedělním konkurentem nikdy nepostrádají náboj, Sparta totiž opět nebude mít co ztratit a navíc na tom není úplně špatně, protože ji patří osmá pozice se sedmi body.

Domácí celek se stejně jako další tři týmy nizozemské nejvyšší soutěže musí vyrovnat s velice náročným programem. V následujících týdnech mnohdy sehraje i tři utkání během sedmi dnů, uplynulý čtvrtek mu vůbec nevyšel vstup do základní skupiny Evropské ligy. V Říme s Laziem hořel při defenzivní činnosti a krátce po změně stran prohrával o hrozivé čtyři branky, v závěru alespoň korigoval výsledek dvěma trefami Santiaga Giméneze (2:4).

"Lazio potvrdilo, že v útočné fázi má obrovskou kvalitu a my jsme ho zbytečnými chybami dostali do velice luxusní pozice. Postupem času jsme se sice zlepšili, ale takto obrovské manko smazat prostě nešlo. Teď se z tohoto neúspěchu musíme oklepat, i když nás čeká derby se Spartou. Tentokráte bychom měli mít navrch po herní stránce, to však neznamená, že zvítězíme," řekl s opatrností v hlase domácí lodivod Arne Slot.

Jeho svěřenci zaznamenali na ligové scéně jedinou ztrátu s Heerenveenem po bezbrankové remíze, jinak přehráli Vitesse, Waalwijk, Emmen i Go Ahead. Hosté dle očekávání neuspěli proti Alkmaaru s Ajaxem, nicméně v předchozích dvou případech porazili Go Ahead (1:0) i nováčka z Volendamu (4:0). S Feyenoordem nebodovali již čtyřikrát v řadě, v loňském ročníku na něj nestačili po výsledcích 0:4, 0:1. Slot nenasadí Szymańskiho s nemocným Geertruidou, Sparta přijede bez Coremanse.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.86 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NEC Nijmegen - Fortuna Sittard  (sobota 16:30)
Domácí Nijmegen kromě neúspěchu v úvodním utkání nové sezóny předvádí celkem obstojné výkony, ovšem na kontě má jen jednu výhru a v tabulce mu proto patří až deváté místo se ziskem šesti bodů. Nyní by rád rozšířil své bodové konto proti Fortuně, která jako jediný výběr Eredivisie ještě ani jednou nevyhrála a nachází se v obrovské krizi. Na tu zareagovala už po čtyřech zápasech, jelikož odvolala dlouholetého trenéra Sjorse Ulteeho.

NEC nejprve přivítalo ambiciózní Twente a dlouho s ním drželo nerozhodný výsledek, avšak v poslední minutě základní doby inkasovalo a prohrálo tak nejtěsnějším poměrem 1:0. Vzápětí si spravilo chuť na půdě nováčka z Volendamu a přehrálo ho jasně 4:1, od té doby uhrálo tři nerozhodné výsledky v řadě s Groningenem, Alkmaarem (v obou případech 1:1) i naposledy na půdě rozjetého Heerenveenu (0:0).

Klub ze Sittardu utrpěl nejvyšší porážku od Cambuuru (1:4) a šanci neměl ani v Enschede (0:3), jinak ale jen o gól nestačil na Ajax (2:3), Heerenveen (1:2) a před týdnem po srdnatém výkonu na Utrecht (3:4). Tým prozatím vede Dominik Vergoossen, což je však pouze dočasné řešení. V tuto chvíli je nejpravděpodobnější, že v nadcházejících týdnech převezme kormidlo Julio Velázquez.

V loňských vzájemných utkáních se z úspěchu vždy radoval hostující celek - Nijmegen nejprve v podzimní části vyloupil Sittard po výsledku 3:1, jenomže v následné jarní odvetě prohrál před vlastními fanoušky 0:1. Domácí kouč Rogier Meijer stále nemůže využít služeb Kramera, Sandlera a De Wolfa, hosté přijedou bez portugalského obránce Iva Pinta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.91 - 4.13
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AFC Ajax - SC Heerenveen  (sobota 18:45)
Zkraje sezóny Ajax určitě zabolelo, že prohrál s jedním ze svých úhlavních rivalů z PSV bitvu o domácí Superpohár, následně se ale dostal do starých kolejí, po nichž jezdil už za éry kouče Erika ten Haga. Jeho nástupce Alfred Schreuder zatím též sbírá jednu výhru za druhou, ovšem teď si musí dát pozor. Heerenveen by totiž pod vedením Keese van Wonderena mohl zlobit.

Hostující lodivod loni šéfoval lavičce Go Ahead Eagles a dvakrát amsterdamského velikána hodně nečekaně zaskočil. V listopadu minulého roku tehdy klub z Deventeru uhrál v hlavní nizozemské metropoli senzační remízu, v únoru pak Ajax před vlastními fanoušky dokonce porazil. Letos už navíc Srdíčka ukázala, že umějí potrápit i jiné top favority, třeba ve druhém kole dokázala urvat bezbrankovou plichtu v Rotterdamu s Feyenoordem. Je tak otázkou, jestli van Wonderen náhodou nepřetáhne kouzlo i do nynějšího měření sil, byť de Godenzonen na poli Eredivisie vykazují aktuálně jako jediní z celého ligového pelotonu stoprocentní bodovou úspěšnost. V Lize mistrů mimochodem Ajax neměl před pár dny zásadní potíže proti Rangers.

Je jasné, že fríský výběr nyní bude plnit roli outsidera. I když v posledních letech pod jinými trenéry, od roku 2019, započítáme-li i domácí pohár, padl Heerenveen s Ajaxem osmkrát za sebou. Ve dvou utkáních z předchozího ročníku nevstřelil jedinou branku, a naopak inkasoval dohromady sedm. "Ve skutečnosti vážně nejsem žádný lék na Ajax," usmál se van Wonderen. "Proti němu totiž můžete bodovat pouze za předpokladu, že máte dobrý den a soupeř špatný."

Hosté doposud na ligové scéně neprohráli, zaslouženě tak okupují přední příčky v tabulce. Ve finále by si mohli na svého slovutného protivníka věřit. Využít by mohli hlavně toho faktu, že se domácím naplno rozjelo rovněž působení v pohárové Evropě, takže budou zřejmě rotovat se sestavou. "Jenže díky tomu je pro nás méně čitelné, kdo bude hrát na které pozici," namítal heerenveenský stratég. "V našem kádru je jenom pár drobných šrámů a zranění, jinak situace vypadá dobře. Když jsem sledoval mač Ajaxu v milionářské soutěži, tak jsem se musel dívat dvěma pohledy. Jednak jsem byl v postavení neutrálního diváka, který vidí dosažení nejvyšší fotbalové úrovně. Na druhou stranu jsem mohl zjistit, kde by mohl mít mezery," zakončoval.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.46 - 15.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Excelsior - FC Emmen  (sobota 21:00)
Nováček letošního ročníku Excelsior začal svou pouť za vytouženou záchranou velice dobře a v úvodních dvou zápasech vyhrál, nicméně od té doby utrpěl tři vysoké porážky a momentálně tak hledá cestu zpátky. Na vítěznou vlnu by se rád vrátil proti dalšímu nováčkovi z Emmenu, kterému se taktéž nevede úplně podle představ a se čtyřmi body je až patnáctý. SBV zatím patří desáté místo se šesti body.

Rotterdamský výběr hned v úvodním kole překvapil, jelikož si dokázal vyšlápnout na Cambuur a z Leeuwardenu si odvezl všechny tři body za výhru 2:0. Pak poprvé před vlastními fanoušky šokoval silné Vitesse a porazil ho 3:1. Nicméně v následujících třech duelech inkasoval těžko uvěřitelných patnáct branek a vrátil se nohama na zem, protože postupně utrpěl debakly s PSV (1:6), Twente (0:4) i naposledy ve Waalwijku (2:5).

FC doposud zvítězilo jen jednou, neboť ve 3. kole zaskočilo ambiciózní Utrecht (3:2). Předchozí dva duely se mu vůbec nepovedly, když po vysoké prohře v Rotterdamu s Feyenoordem (0:4) nemělo doma šanci ani proti Alkmaaru (0:3). Oba protivníci na sebe narazili v loňské sezóně Eerste Divisie a shodně se spolu podělili po třech bodech díky totožným venkovním výhrám v poměru 1:0.

Excelsior i Emmen se v tuto chvíli musí vypořádat s celkem početnou marodkou. V domácím dresu nenastoupí kvůli zranění Seymor, Van Duinen, Azarkan, Eijgenraam, Donkor, Kharchouch ani Agrafiotis, hosté nemohou využít služeb Romenyho, Veldmateho, Güçlüa, Kieftenbelda, Van Dorpa a Liedera.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.23 - 3.83 - 2.12
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Volendam - Go Ahead Eagles  (pátek 20:00)
Volendam by v páteční předehrávce 6. kola rád zastavil propad z posledních dvou kol, kdy inkasoval dokonce jedenáctkrát a vsítil jedinou branku. V dosavadním průběhu dokázal senzačně porazit jen Twente (1:0), jinak má na kontě hned tři porážky a se čtyřmi body mu patří až šestnáctá barážová příčka. Nyní by rád opustil sestupové pozice proti konkurenčnímu Go Ahead, které je na tom ještě hůře.

Celek z Deventeru totiž doposud nevybojoval ani bod a nachází se na předposledním sedmnáctém místě, kvůli skóre je na tom hůře už pouze poslední Fortuna. I kdyby proti nováčkovi letošního ročníku zvítězil, tak minimálně po tomto kole své umístění určitě nevylepší. Go Ahead třikrát za sebou prohrálo o jediný gól - naposledy předvedlo sympatický výkon s favorizovaným Feyenoordem, nicméně po přestřelce 3:4 opět vyšlo naprázdno.

Se svým nadcházejícím rivalem se utkalo ještě ve druhé lize v sezóně 2020/2021a úspěšné nebylo, protože získalo jediný bod po úvodní bezbrankové remíze a následné prohře 1:3 před vlastními fanoušky. FC nedávno utrpělo obrovský debakl v Eindhovenu, neboť na rozjeté PSV nestačilo ve vysokém poměru 1:7. Uplynulé kolo zavítalo do Rotterdamu a jasně nestačilo ani na místní Spartu (0:4).

Trenér Volendamu Wim Jonk nemá k dispozici zraněné trio Flint - Buur (zranění kotníku) - Twigt (poraněné koleno). Lodivod Go Ahead René Hake postrádá Fontána, Naubera, Willumssona, Berdena a trest za vyloučení při prohře se Spartou (0:1) bude navíc stále odpykávat Rashaan Fernandes.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.83 - 2.76
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax550016:315
2.Feyenoord Rotterdam541014:513
3.AZ Alkmaar541010:313
4.PSV Eindhoven540123:712
5.FC Twente540110:212
6.SC Heerenveen52306:19
7.Sparta Rotterdam52127:47
8.RKC Waalwijk513110:86
9.NEC Nijmegen51316:46
10.SBV Excelsior52038:166
11.FC Utrecht51228:105
12.FC Groningen51225:105
13.Cambuur Leeuwarden51134:84
14.SBV Vitesse51136:144
15.FC Emmen51135:144
16.FC Volendam51135:174
17.Go Ahead Eagles50055:130
18.Fortuna Sittard50057:160

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele