Eredivisie - souhrn 4. kola: Ajax zůstává stoprocentní

26.08.2022, 21:58, aktualizováno 28.08.2022, 18:43
Komentáře a souhrny
Steven Berghuis (© AFP)
Ajax vyhrál v Utrechtu a se stoprocentní bilancí zůstává na čele tabulky. Plný počet bodů má i PSV Eindhoven, ten stupňuje tempo a tentokráte nastřílel čtyři branky. Feyenoord závěrečnou smrští smetl Emmen. Heerenveen vyhrál a drží krok se špičkou, naopak padlo Twente...

Cambuur Leeuwarden - AZ Alkmaar 0:1

28.08.2022 16:45

Góly: 90. Jordy Clasie

Bez ztráty kytičky zatím proplouvá novým ročníkem Eredivise i AZ Alkmaar. Na rozdíl od Ajaxu má ale o jedno odehrané utkání méně. Alkmaar se v neděli odpoledne představil na půdě Cambuuru Leeuwarden a zvítězil po brance Jordyho Clasieho z devadesáté minuty 1:0. K výhře mu rovněž dopomohlo vyloučení domácího Jakobse.

Užuž to vypadalo, že se Cambuur početní přesile ubrání a získá cenný bod, jenomže zásah Jordyho Clasieho mu "zlomil vaz".

Domácí začali sympaticky a již ve druhé minutě musel zasahovat brankář Verhulst. Také Alkmaar hrozil po rohovém kopu. Standardních situacích bylo k vidění celkem dost, avšak žádný gól za první poločas nepadl. Hlavičkující Roberts Uldrikis trefil tyčku a na druhé straně střílel Pavlidis nad. Skvěle chytal brankář hostí Verhulst, který fantastickým zákrokem zneškodnil šanci Sambissovi. O brankové příležitosti nebyla v prvním poločase nouze, o samotné góly však ano.

Jeden z klíčových momentů celého utkání přišel v 55. minutě. Jamie Jacobs dostal za nevybíravý zákrok rovnou červenou kartu a Cambuur šel do oslabení. Iniciativu tak převzal Alkmaar a početní převahu zužitkoval až v úplně poslední minutě. Ještě než se tak stalo zazdil Clasie jednu možnost a Lahdo orazítkoval břevno! Jordy Clasie se nakonec prosadil střelecky ze střední vzdálenosti, když brankář Virginia na jeho ránu nedosáhl.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - PSV Eindhoven 1:6

28.08.2022 14:30

Góly: 74. Siebe Horemans - 2. Joey Veerman, 29. Ibrahim Sangaré, 45. Ibrahim Sangaré, 55. Xavi Simons, 59. Cody Gakpo, 84. Xavi Simons

Famózně vstoupil do nové sezóny od svého návratu do Eredivisie rotterdamský nováček. Ale teď Excelsior narazil po vítězstvích nad Cambuurem a Vitesse na tvrdou realitu. PSV prostě bylo nad jeho síly, doma utržil pětigólovou porážku, přičemž už do přestávky prohrával o tři góly. Hosté tak nejlepším možným způsobem zareagovali na nedávný výpadek z Ligy mistrů.

Pochopitelně že domácím na pohodě vůbec nepřidalo velmi brzké inkasování, které přišlo na řadu už ve 2. minutě utkání. Přitom do zbytečných problémů se dostali úplně sami. Tjoe-A-On vhodil míč z autu na El Yaakoubiho a následně prvně jmenovaný překvapivě zahrál balón místo dopředu dozadu k Nieuwpoortovi. Jenomže ten ho nestihl udržet na hrací ploše, takže se kopal rohový kop. A právě z něho hosté okamžitě udeřili. Centr Gakpa sice ještě odvrátil bránící Horemans, ovšem pouze k nohám Veermana, jehož dělovka z voleje zapadla k tyčce.

Možná by se utkání přece mohlo upírat trochu jiným směrem, kdyby Excelsior zužitkoval ve 12. minutě svou tutovku. A i v tomto případě musíme říci, že se šance konala jen na základě nepochopitelného počínání soupeře, konkrétně hostujícího beka Maxe, který svou mizernou nahrávkou natolik zkomplikoval situaci brankáři Benítezovi, až ten musel hasit požár svým perfektním zákrokem vůči Kharchouchovi, jenž ho z vyložené pozice levačkou nepřekonal.

Ve 29. minutě se tak eindhovenský výběr mohl propracovat k navýšení svého náskoku. Opět mu ke skórování dopomohla standardní situace s názvem rohový kop, který po pasu od Gakpa zužitkoval na bližší tyči hlavou Sangaré. Ve 40. minutě se mohl Gakpo uvést taktéž na listinu střelců, avšak z úhlu natrefil pouze brankovou konstrukci, každopádně úplně smutnit nemusel, poněvadž ve 45. minutě svým obloučkem zleva připravil další gólovou tečku pro Sangarého.

Ve druhém dějství PSV jenom hlídalo svoje pohotové vedení, přičemž od svých ofenzivních choutek neustoupilo ani na krok. Čtvrtý přesný zásah zařídil v 55. minutě Simons, k němuž se odrazil míč poté, co chybující rozehrávku El Yaakoubiho zachytil jeho spoluhráč Gutiérrez, a gólman van Gassel mohl stěží tohle zaváhání nějak zachraňovat. V 59. minutě se už Excelsior musel srovnávat s tím nepříjemným faktem, že minimálně dostane nepopulárního bůra, neboť Gakpo procedil z blízkosti balón za van Gassela, byť prvotní pokus mu blokoval Tjoe-A-On.

Zdecimovaní domácí se nakonec dočkali alespoň jednoho částečného úspěchu, kterým v 74. minutě jen mírnili následky konečného nezdaru. I jim vyšel rohový kop, který rozehrál Baas na nikým nestráženého Horemanse, a ten hlavičkou v pohodě přelstil Beníteze. Poslední slovo si ale vzalo PSV, Simons totiž završil svoje sólo po přihrávce Sávia povedeným zakončením.

Více informací k zápasu

FC Volendam - FC Twente 1:0

28.08.2022 14:30

Góly: 83. Lequincio Zeefuik

Možná by tomhle střetnutí více slušela remíza. Twente si rozhodně chtělo spravit náladu na půdě nováčka Eredivisie po vypadnutí z Konferenční ligy, jenže ten mu nakonec sedm minut před koncem zasadil nekompromisní úder díky trefě Lequincia Zeefuika. Volendam tak urval po jedné remíze a vysoké porážce s Nijmegenem své premiérové vítězství v novém ročníku.

I když finální skóre by mohlo nabízet tendence hodnotit klání jako nepříliš atraktivní, co se týče ofenzivního pojetí obou týmů, opak je pravdou. Oba celky si dokázaly pravidelně tvořit gólové možnosti, akorát že nakonec v přesný zásah byla proměněna jen jedna z nich. O tu se přitom až v 83. minutě postaral střídající Zeefuik, který ve skluzu doklepl míč za brankovou čáru po pobídce van Mieghema. Ten si přitom krátce předtím udělal kužel z bránícího Smala.

Twente, podobně jako Volendam, každopádně mohly načít gólový účet podstatně dříve. Po pěti minutách hry se však neprosadil hostující forvard van Wolfswinkel, v 17. minutě naopak neuspěl v koncovce na opačné straně Mühren. Po půlhodině hry zahrozil soubor z Enschede, a to prostřednictvím Breneta, jenže ten nemířil přesně, o pět minut později se nezdařilo rozvlnit síť ani jeho parťákovi Pröpperovi. Ve druhém poločase možná působil o něco nebezpečněji spíše Volendam, ale vstřelení branky se dočkal až poté, co své šance neproměnili Ould-Chikh a Mühren, jež v obou případech vychytal, v 67. minutě a v 72. minutě, brankář Unnerstall.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - AFC Ajax 0:2

28.08.2022 12:15

Góly: 10. Steven Berghuis, 45+1. Brian Brobbey

Jediným týmem Eredivise, který po čtyřech kolech neztratil ani bod, je mistrovský Ajax. Svěřenci trenéra Alfreda Schreudera zvítězili na půdě Utrechtu 2:0 a všechny branky se jim povedlo vsítit už v průběhu prvního poločasu. Nejprve překonal domácího brankáře Vasilise Barkase Steven Berghuis a těsně před přestávkou i Brian Brobbey.

Ajax byl pochopitelně i na stadionu Galgenwaard velkým favoritem a tuto roli začal naplňovat od prvních minut. Kouč Alfred Schreuder neměl k dispozici žádané zboží Brazilce Antonyho, který nebyl vůbec v nominaci. Hře Ajaxu to zas tolik nevadilo, protože už po deseti minutách hosté vedli. Na centrovaný balón si naskočil Steven Berghuis a Barkas poprvé lovil balón ze sítě.

Rychlé vedení bylo přesně to, co Ajax potřeboval. Co ale nepotřeboval bylo zranění Devyna Rensche, který odkulhal ze hřiště ve 38. minutě. Rensche nahradil Jorge Sanchez. Ajax byl nadále lepší a ještě do konce prvního poločasu navýšil vedení. Znovu to přitom bylo ze vzduchu. Berghuis tentokrát v roli nahrávače poslal výborný centr a Brian Brobbey rovněž hlavou nedal brankáři Barkasovi šanci.

Utrecht si směrem dopředu nevěděl rady a spíše než ofenzivními choutkami na sebe upoutával fauly. Po jednom z nich obdržel Othman Boussaid žlutou kartu, ačkoliv VAR projednával udělení červené. Tím by veškeré naděje pro Utrecht pohasly. Ajax mohl definitivně rozhodnout třetí brankou, ale Bergwijn ve velké šanci netrefil zařízení.

Ajax bez problému kontroloval hru a i když už žádnou další branku nepřidal, před vlastní šestnáctkou nemusel nic zásadního řešit. Brankáře Pasveera prověřila jen jedna střela na branku a s takovou nemohl Utrecht na bodový zisk ani pomýšlet. Nic se nestalo ani během šestiminutového nastavení a po něm sudí Danny Makkelie utkání ukončil.

Ajax zvítězil na nepříliš oblíbené půdě 2:0 a po čtyřech kolech je stoprocentní. V příštím kole čeká amsterdamský celek Cambuur, zatímco Utrecht se pokusí poprvé vyhrát v zápase na hřišti Fortuny Sittard.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Fortuna Sittard 2:1

27.08.2022 21:00

Góly: 22. Sydney van Hooijdonk, 44. Milan van Ewijk - 84. Burak Yilmaz (pen.)

Heerenveen pokračuje v dobrém startu do nového ročníku. Před týdnem venku deklasoval trápící se Vitesse, teď doma skolil Fortunu, hlavně díky moc povedenému výkonu z prvního dějství. Na trefy Sydneyho van Hooijdonka a Milana van Ewijka soupeř zareagoval až během druhé půle, přesný zásah Buraka Yilmaze z pokutového kopu však přišel na řadu příliš pozdě.

Jako první zahrozili domácí, a to prostřednictvím van Ewijka, který si naběhl na povedenou kolmou přihrávku Hayeho, avšak jeho slabší zakončení gólman Pandur polapil. Ve 22. minutě se již každopádně Srdíčka ujala vedení. Sarrův pokus odklonil vracející se Iňigo Córdoba do míst před bránu, odkud míč tečoval za záda Pandura pohotově van Hooijdonk. I nadále pak působil Heerenveen nebezpečněji, Pandur měl například velké starosti s nepříjemně plachtící dělovkou od neustále aktivního van Ewijka. A ve 32. minutě lapil rovněž pumelici Haliloviče.

Celá situace na hrací ploše opravdu směřovala pouze k brzkému navýšení náskoku fríského výběru. A k tomu nakonec došlo ve 44. minutě. Stoper Siovas ještě zablokoval Sarrovy snahy o přímou střelu na bránu, balón se nicméně odrazil k van Ewijkovi, který z voleje umně zacílil do spodního rohu branky. Druhý poločas nebyl tak divoký jako ten první, bylo jasně vidět, že se Heerenveen především soustředí na hájení těsného náskoku. A byť se v 84. minutě prosadil z penalty Yilmaz, jenž si ji sám vybojoval poté, co ho v šestnáctce evidentně fauloval bránící van Aken, ve finále si domácí vítězství připsali na své konto, a nutno potvrdit, že zaslouženě.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Emmen 4:0

27.08.2022 20:00

Góly: 60. Quinten Timber, 85. Santiago Giménez, 88. Jacob Rasmussen, 90+2. Sebastian Szymański

Feyenoord potvrdil roli favorita a před vlastními fanoušky předčil Emmen. Nutno ale potvrdit, že outsider tohoto mače dost dlouhou dobu kladl nepříjemný odpor a až poslední třetina klání s sebou přinesla všechny čtyři přesné zásahy. A velký podíl na tom prvním, rozhodujícím, měl i slovenský reprezentant Dávid Hancko, jenž tak prožil bezpochyby slušný debut v Eredivisie.

Domácí se chopili očekávaně ofenzivní inciativy, dlouho se však proti svému soupeři nemohli gólově prosadit. I proto, že v koncovce se jim ne úplně dobře dařilo, třeba jako v 16. minutě Kökcümu, jehož pokus skončil pouze na boční síti, nebo jako ve 25. minutě Timberovi, jehož střela z otočky se mezi tři tyče nevešla. Hosté poprvé zásadněji zahrozili ve 26. minutě, Rui Mendes pravačkou směroval míč na bližší tyčku z velmi dobré pozice, poslal ho ovšem vedle brány. Poté balón na zadní šibenici kroutil domácí forvard Walemark, jenže ani jeho počínání nebylo přesné. O všem podstatném se tak rozhodlo až ve druhé půli, v níž padly všechny góly.

Už v 54. minutě mohl změnit nerozhodný stav Pedersen, nicméně jeho zakončení s bravurou likvidoval brankář Oelschlägel, každopádně o šest minut později již přece poprvé kapituloval. Hancko, nová posila rotterdamského klubu z pražské Sparty, ukázal, že by mohl být rozhodně platným hráčem, elegantní patičkou pobídl Timbera, jenž vběhl do vápna a levačkou skóroval.

Od té chvíle se Feyenoord dostal do své optimální pohody a výsledek utkání kontroloval. Jeho soupeř nebyl schopen propracovat se do nějaké vyložené šance, kterou by mohl situaci jaksi dramatizovat, a protože též šeredně nezvládl samotný závěr duelu, musel kousat velmi krutou porážku. Od 85. minuty inkasoval ještě třikrát, jeho konkurent zkrátka neměl žádné slitování.

Džahánbachš ve správný čas vyslal kolmici na na hraně ofsajdu balancujícího Giméneze a ten si pak osamocený před Oelschlägelem věděl rady, jak se svou tutovkou zdárně naložit. A o tři minuty později si Giménez připsal rovněž asistenci, jelikož hlavou přiťukl merunu volnému Rasmussenovi, jenž z voleje přesně zacílil. V nastavení se pak z dorážky prosadil Szymaňski.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - RKC Waalwijk 2:2

27.08.2022 18:45

Góly: 60. Matúš Bero (pen.), 71. Ryan Flamingo - 35. Florian Jozefzoon, 50. Iliass Bel Hassani

Ani na čtvrtý pokus se Vitesse nepodařilo uzmout v Eredivisie vítězství. Ve finále však může být rádo, že utnulo sérii tří porážek v řadě a že urvalo svůj první bod v sezóně. I Waalwijk byl po třech odehraných utkáních stejně jako jeho soupeř bez jediné výhry, neměl k ní nyní vůbec daleko, dvoubrankový náskok ale neuchoval. Během deseti minut se na něj totiž SBV dotáhlo.

Že Vitesse nebude čekat jednoduchá pořízená, naznačily už úvodní minuty prvního poločasu. Především Jozefzoon byl evidentně slušně v ráži, v 7. minutě se dostal do blízkosti brankáře Scherpena, jeho oblouček ovšem nakonec domácí muž v rukavicích likvidoval. Ve 31. minutě prověřil schopnosti Scherpena rovněž Oukili, avšak ani v tomto případě se skóre nezměnilo.

Ve 35. minutě se už každopádně RKC dočkalo své odměny. Vroegh ze středu pole vyslal na zteč naběhnuvšího si Jozefzoona, proti němu nedokázal Scherpen vyběhnout včas, takže se tentokráte přece konal jakýsi úspěšný lob. Zkraje druhé půle sice mohl srovnat stav Manhoef, ovšem gólman Vaessen tutovku vychytal, a naopak Waalwijk na opačné straně udeřil gólově podruhé, to když Bel Hassani přímý volný kop zahrál a mistrně a přes zeď vystřelil k tyčce.

Nicméně arnhemský výběr ani za nepříznivé situace zbraně nesložil a nasměroval zápas aspoň do remízy. Po hodině hry bránící Gaari stáhl k zemi ve vlastní šestnáctce Frederiksena, sudí van Boekel nařídil penaltu, k té se postavil Bero, jenž mířil zkušeně do protipohybu Vaessena. Tlak domácí sílil i nadále, až se jim v 71. minutě podařilo rozvlnit síť znovu. Wittekův centr z rohového čtvrtkruhu se snesl na hranici brankového území, odkud hlavou zacílil Flamingo.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - Sparta Rotterdam 0:1

27.08.2022 16:30

Góly: 18. Tobias Lauritsen

Go Ahead Eagles zůstávají po čtyřech kolech bez jediného bodu. Souboj se Spartou Rotterdam jim zkomplikovala branka Tobiase Lauritsena a především pak vyloučení Rashaana Fernandese. Hosté si výhrou pojistili umístění ve středu tabulky.

Sparta byla v Deventeru favoritem, ačkoliv Go Ahead Eagles chtěli konečně bodovat a tím spíš před vlastními diváky. Domácí začali skutečně aktivněji, ale v 18. minutě je zpražila branka Tobiase Lauritsena. Ten stál ve správný čas na správném místě a jen doklepl balón do prázdné branky. Domácí museli dotahovat, ale směrem dopředu se jim vůbec nedařilo. Sparta poločasové vedení bez problému udržela.

Go Ahead Eagles udělali o přestávce jednu změnu a Edvardsena nahradil Linthorst. Vzápětí na to se dostal do šance Fernandes, kterému se dobře vrhl pod nohy brankář Olij. V 52. minutě měli domácí obrovskou šanci na vyrovnání, ale Kuipers si vylámal zuby na skvělém zákroku Olije.

Když už se zdálo, že se domácí nadechují k náporu, přišla komplikace. Rashaan Fernandes dostal za faul na protihráče rovnou červenou kartu a přísný verdikt sudího doslova Go Ahead Eagles zlomil vaz. Určité naděje ještě vyvolala situace v pokutovém území, přesněji řečeno ruka, po které se domácí marně dožadovali penalty. Sparta měla možnosti výsledek pojistit druhou brankou, ovšem stav 1:0 se už nezměnil.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - FC Groningen 1:1

26.08.2022 20:00

Góly: 89. Ibrahim Cissoko - 75. Laros Duarte

Nijmegen i Groningen chtěly ve vzájemném souboji navázat na svá premiérová vítězství po předchozích zápasech v Eredivisie, nakonec se však dočkaly zřejmě spravedlivé remízy. Vše podstatné se událo po obrátce. K zisku třech bodů měl blíže celek ze severu Nizozemska, ale NEC dokázalo v závěru odpovědět na inkasovanou branku a uzmout aspoň částečný úspěch.

První poločas s sebou ještě žádný klíčový moment nepřinesl, přesto některé možnosti k vidění byly. Do té první se propracovali hosté, to když Strand Larsen svým pasem uvolňoval na levé straně sbíhajícího si Abrahama, jehož nepříjemné zakončení musel lapit až gólman Cillessen. Ve 35. minutě zahrozili výrazně také hosté, avšak brankář Verrips hlavičku Duelunda vyrazil.

Až po obrátce se začaly vlnit brankové sítě. Poprvé udeřil gólově Groningen, a to zásluhou Duarteho, který v 75. minutě zahrál přímý volný kop moc povedeně a svou střelu zakroutil do šibenice. Nijmegen však dokázal v 88. minutě srovnat stav, Tannane vyslal centr na Cissoka, jenž vkročil na plac z lavičky náhradníků a i z poněkud těžšího úhlu pravačkou chytře zacílil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax440012:312
2.Feyenoord Rotterdam431010:210
3.PSV Eindhoven330015:49
4.AZ Alkmaar33006:29
5.SC Heerenveen42206:18
6.FC Twente32014:16
7.SBV Excelsior32016:76
8.FC Groningen41215:95
9.NEC Nijmegen31115:34
10.Cambuur Leeuwarden41124:44
11.Sparta Rotterdam41123:44
12.FC Volendam31114:64
13.FC Emmen41125:114
14.RKC Waalwijk40315:63
15.FC Utrecht40224:72
16.SBV Vitesse40135:141
17.Go Ahead Eagles40042:90
18.Fortuna Sittard40044:120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele