Eredivisie - souhrn 19. kola: Alkmaar se znovu přiblížil Feyenoordu

14.01.2022, 22:12, aktualizováno 16.01.2022, 18:44
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Alkmaaru (© AFP)
Feyenoord nezvládl utkání s Vitesse a neudržel krok s druhým Ajaxem, který naopak suverénně kraloval v Utrechtu. Rotterdamský celek se naopak musí koukat za sebe, kde se přibližují právě arnhemský celek, Twente a také Alkmaar, jenž si v Sittardu připsal osmou soutěžní výhru v řadě. Oslabené Zwolle v předehrávce zdolalo Willem II a oživilo šance na záchranu...

Fortuna Sittard - AZ Alkmaar 1:2

16.01.2022 16:45

Góly: 85. Ben Rienstra - 14. Sam Beukema, 61. Yukinari Sugawara

Favorizované AZ si přeneslo skvělou formu také do nového roku a jasně ukazuje, že za každou cenu hodlá smazat vzniklou ztrátu z hodně nepovedeného začátku této sezóny. Díky šestému ligovému vítězství za sebou se posunulo na páté místo s pětatřiceti body a za třetím Feyenoordem zaostává už jen o čtyři body. Domácí celek i přes houževnatý výkon opět na body nedosáhl a je stále předposlední sedmnáctý se ziskem třinácti bodů.

Hosté vstoupili do nedělní dohrávky 19. kola mnohem lépe a hned svou první větší možnost po necelé čtvrthodině hry přetavili ve vedoucí gól. Po nepřesné přihrávce domácích zadáků se míč ocitl na levém křídle, odkud ho poslal před branku Wijndal a hlavičkující Sam Beukema zamířil v pádu přesně do pravého spodního růžku. Fortuna měla hodně blízko k vyrovnání deset minut před přestávkou po rohovém kopu.

Po něm se totiž probojoval k hlavičce důrazný Flemming, jenomže z osmi metrů orazítkoval pouze břevno. Svěřenci trenéra Pascala Jansena si po změně stran hlídali těsný náskok a pojistit ho dokázali krátce po odehrané hodině. Japonský univerzál Yukinari Sugawara využil obrovské hrubky bránícího Janssena a po přiťuknutí od De Wita překonal z deseti metrů naprosto bezmocného gólmana Verripse.

O osudu tohoto střetnutí mohlo být definitivně rozhodnuto v 70. minutě. Norský záložník Midtsjø tvrdě vypálil z dvaceti metrů a mířil do bližší šibenice, ale famózní Verrips odvrátil balón do strany. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem chtěl zdramatizovat tento duel Seuntjens, avšak z bezprostřední blízkosti mířil o centimetry nad břevno. Outsiderovi se povedlo snížit až v 85. minutě, kdy Ben Rienstra přízemním pokusem z hranice šestnáctky překonal zasahujícího brankáře Jensena, nicméně na více se celek ze Sittardu již nezmohl.

Více informací k zápasu

FC Groningen - PSV Eindhoven 0:1

16.01.2022 14:30

Góly: 10. Mario Götze

PSV nemělo snadný vstup do nového roku, nicméně díky brzké brance německého šplímachra Maria Götzeho nakonec zvítězilo v Groningenu nejtěsnějším poměrem 1:0 a udrželo se tak na čele Eredivisie se ziskem šestačtyřiceti bodů o bod před mistrovským Ajaxem. Domácí se za svůj nedělní výkon v žádném případě nemusejí stydět, ale v Eredivisii prohráli již potřetí v řadě a jsou až třináctí se ziskem devatenácti bodů.

Svěřenci trenéra Rogera Schmidta nepředvedli úplně nejlepší výkon a na vydřené výhře se pořádně natrápili. Za celý zápas totiž vystřelili mezi tři tyče pouze dvakrát, jejich protivník nevyslal přímo na branku ani jeden pokus. Hned svou úvodní větší šanci z 10. minuty přetavili v rozhodující trefu. Devětadvacetiletý Götze totiž využil skvělé práce na levém křídle a po finální nahrávce Gakpa s přehledem rozvlnil síť ze tří metrů.

Eindhovenský gigant mohl navýšit náskok v nastaveném čase úvodního dějství, když po hezké akci středem hřiště nepříjemně vypálil Doan, jenomže jeho ránu vynikajícím způsobem zneškodnil brankář Leeuwenburgh. Domácí se v žádném případě nechtěli vzdát a blízko k vyrovnání měli necelé čtyři minuty po změně stran.

K přímému volnému kopu z dvaadvaceti metrů se postavil Duarte a parádní technickou střelou orazítkoval břevno, po následném obrovském závaru před gólmanem Drommelem skončil balón v zámezí. PSV si pak s přehledem hlídalo těsný náskok a soupeře až do závěrečného hvizdu prakticky k ničemu nepustilo, v příštím kole se pokusí navázat na tento výsledek v očekávaném šlágru právě proti Ajaxu.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - Sparta Rotterdam 1:1

16.01.2022 14:30

Góly: 33. Tim Coremans (vl.) - 77. Adrián Dalmau

Cambuur může být celkem spokojen se svým dosavadním působením při svém návratu do nejvyšší soutěže, nicméně nyní v úvodním kole nového roku nevyzrál na zachraňující se Spartu a pouze s ní remizoval v poměru 1:1. Celkově nedokázal zvítězit počtvrté za sebou a v tabulce Eredivisie mu patří osmá příčka s devětadvaceti body. Rotterdamský celek remizoval v lize již počtvrté v řadě, na druhou stranu však nezvítězil sedmkrát za sebou.

V tabulce se momentálně nachází na šestnácté barážové příčce se čtrnácti body a za patnáctým Willemem zaostává o čtyři body. Úvodní větší možnost tohoto nedělního utkání byla k vidění již po necelých dvou odehraných minutách, kdy před domácí brankou jen těsně netrefil míč rozběhnutý Namli. Hosté se snažili útočit i v následujícím průběhu a zhruba po půl hodině hry si vytvořili další dvě slibně možnosti.

Německý forvard Thy nejprve vystřelil k pravé tyči a brankář Stevens si na konto připsal skvělý zákrok. O pár minut později hlavičkoval právě aktivní Thy do pravého spodního rohu, avšak proti byl znovu famózní Stevens a na poslední chvíli vyškrábl míč do strany. Cambuur skvěle prorazil ve 33. minutě po obrovské hrubce gólmana Tima Coremanse, jenž neudržel míč v rukavicích po centru z levého křídla a ten se od jeho stehna odrazil několik decimetrů za brankovou čáru.

SC mohlo navýšit své vedení krátce po odehrané hodině. Na pravé straně měl dostatek prostoru Doodeman a nakonec vypálil po zemi k protější konstrukci, kterou minul zhruba o metr. Sparta se přeci jen dočkala vyrovnání necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem. Tečovaný centr z levé strany si elegantně zpracoval na prsa španělský kanonýr Adrián Dalmau a poté nekompromisně zavěsil do bližšího dolního růžku.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - AFC Ajax 0:3

16.01.2022 12:15

Góly: 5. Antony, 19. Brian Brobbey, 45+2. Brian Brobbey

Ajax svému neoblíbenému sokovi, nad nímž od roku 2020 z pěti utkání vyhrál jen dvakrát, pokud do statistik započítáme i KNVB Beker, vrátil porážku z podzimní části, a to poměrně nenásilným způsobem. O své výhře jakožto favorit rozhodl už během první půle, rozhodující trefu si na své konto zapsal Antony, dvakrát pak úspěšně rozvlnil síť ještě Brian Brobbey.

Hosté si rozhodně na start do tohoto střetnutí nemůžou nijak stěžovat. Už v 5. minutě se totiž ujali vedení, to když Gravenberch prostrčil ve vápně balón nakrátko na Antonyho, ten musel zvolit rychlé zakončení, neboť se k němu snažil již přistupovat například bránící Warmerdam, a nakonec střela, tečovaná ještě vracejícím se Q. Timberem, zaplula ke vzdálenější tyčce.

Ajax pokračoval v ofenzivním trendu i nadále a snažil se najít cestu za pojišťující brankou. A o tu se postaral ve 19. minutě svou hlavičkou Brobbey, jehož natěsno nestrážil stoper van der Maarel, takže mohl zužitkoval velmi pohotově centr z levé strany od Tadiče. Od té doby se již amsterdamský výběr soustředil především na defenzivní činnosti, útočení vážně nebylo třeba.

Najednou se tak Utrecht propracoval ke svým prvním možnostem, přece jenom se mu vpředu otevíraly prostory, Warmerdam ale ve 36. minutě nemířil přesně a ve 41. minutě se nezadařilo v koncovce ani Douvikasovi, který byl přesnému zásahu zřejmě nejblíže ze svých spoluhráčů. A poněvadž ke snížení v tomto případě nedošlo, ztrestali de Godenzonen tohle neproměnění.

Oba týmy se už chystaly na poločasovou přestávkou, ještě před ní se ovšem gólově prosadil podruhé v tomto duelu Brobbey, jenž z hranice brankového území zužitkoval pas zleva od Tadiče. Ve druhém dějství již žádná další změna skóre na řadu nepřišla. Domácí jednoduše nenašli správný recept na dramatizování stavu, jejich soupeř si pohotový náskok lehce hlídal.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk 0:2

15.01.2022 21:00

Góly: 21. Finn Stokkers, 34. Michiel Kramer

Waalwijk utnul své čekání na ligové vítězství, tři body uzmul z půdy malátného Go Ahead Eagles a v tabulce se oddálil od pásma sestupu na přece zásadnější rozdíl. Nováček nejvyšší soutěže nepředvedl vůbec povedený výkon, protáhl tak svou šňůru bez výhry už na pět duelů v rámci Eredivisie, protože nenašel absolutně žádnou odpověď na dva přesné zásahy soupeře.

Jako první zahrozili domácí, a to prostřednictvím Iňiga Córdoby, jeho hlavička z blízkosti se ovšem neujala a skončila těsně nad břevnem. Ve 21. minutě se naopak poprvé ozvali též hosté a okamžitě se ujali vedení. Gólman Vaessen poslal dlouhý nákop dopředu z vlastního vápna, míč doputoval až na druhou stranu hřiště ke Stokkersovi, který pak přehodil brankáře Hahna.

Celek z Deventeru na tohle inkasování nedokázal zareagovat, ještě hůře se mu navíc dýchalo ve 34. minutě. Hahn totiž vyrobil obrovskou hrubici a namazal na vstřelený gól Kramerovi, jenž cílil následně snadno do prázdné brány. Ani po obrátce se herní projev Go Ahead Eagles nezlepšil, RKC navíc působilo v obranných činnostech slušně, a tak další drama nedopustilo.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - SBV Vitesse 0:1

15.01.2022 20:00

Góly: 69. Loïs Openda

Feyenoord nevstoupil do druhé poloviny tohoto ročníku vůbec dobře a po nepřesvědčivém výkonu v domácím prostředí překvapivě podlehl konkurenčnímu Vitesse nejtěsnějším poměrem 0:1. V nejvyšší nizozemské soutěži tak vyhrál pouze jednou z předchozích čtyř utkání a v tabulce je stále třetí se ziskem devětatřiceti bodů, ovšem právě SBV se na něj dotáhlo na rozdíl tří bodů a rotterdamský celek navíc nabral manko na vedoucí duo.

Svěřenci trenéra Arnheo Slota totiž ztrácejí na vedoucí PSV už sedm bodů, na druhý Ajax mají manko šesti bodů. Oba dva celky se snažily hrát v tomto sobotním střetnutí aktivně, ovšem v prvním poločase se téměř žádné gólové možností neurodily. Za zmínku snad stojí jen křižná přízemní střela Kökçüa z mírného úhlu, kterou brankář Houwen bez potíží ukryl v rukavicích.

Obrázek hry se příliš neměnil ani po změně stran, nicméně hosté z ničeho nic udeřili zhruba v polovině závěrečné části. O jejich těsném vítězství rozhodl teprve jednadvacetiletý belgický forvard Loïs Openda, jenž po dlouhém nákopu z vlastní poloviny využil obrovského nedorozumění mezi vyběhnutým gólmanem Bijlowem s bránícím Pedersenem a bez větších potíží dopravil balón do zcela odkrytého prostoru tří tyčí.

Domácí dokázali rozvlnit síť zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Po přihrávce Pedersena a následné tvrdé střele z deseti metrů se blýskl Houwen, jenž však vyrazil míč ke zcela osamocenému Tilovi a ten zavěsil pod horní tyčku. Nicméně tato trefa přeci jen nebyla uznána kvůli těsnému ofsajdovému postavení. Feyenoord ještě dokázal zahrozit v 83. minutě, jenomže když Til hlavičkoval o kousek vedle, tak se pak k ničemu zajímavému již nedostal.

Více informací k zápasu

FC Twente - SC Heerenveen 2:0

15.01.2022 20:00

Góly: 77. Manfred Ugalde, 88. Ricky van Wolfswinkel (pen.)

Twente předvádělo na konci uplynulého roku famózní výkony, v sedmi ligových duelech hned pětkrát zvítězilo a dvakrát remizovalo, nyní dobře vstoupilo také do druhé části a nabuzený Heerenveen zdolalo po výsledku 2:0. V sobotním utkání se dlouho nic nedělo, nicméně svěřenci kouče Rona Janse rozhodli o svém úspěchu dvěma zásahy v závěrečné čtvrthodině a v tabulce stále zůstávají na vynikajícím šestém místě s pětatřiceti body.

Heerenveen naopak prohrál podruhé za sebou a ani v tomto případě neskóroval, s pětadvaceti body na kontě mu patří desátá pozice. Domácí byli od samého začátku mírně aktivnějším výběrem, nicméně k vidění spíše byl vyrovnanější průběh. Mírný favorit poprvé výrazněji zahrozil až zhruba pět minut před přestávkou, kdy nejlepší střelec domácích Ricky van Wolfswinkel vypálil z hranice šestnáctky a mířil pod břevno, ovšem s brilantním zákrokem jednoruč se vytáhl brankář Mous.

Hosté se po změně stran přeci jen častěji tlačili do zakončení, jenomže v 77. minutě inkasovali po obrovské hrubce Mouse. Ten katastrofálně zpracoval zpětnou přihrávku z pravé strany a k míči se pak dříve dostal důrazný Manfred Ugalde, jenž ho z bezprostřední blízkosti nekompromisně napálil do sítě. Heerenveen se v zbývajícím průběhu snažil přidat, avšak na pozornou defenzivu protivníka nevyzrál až do závěrečného hvizdu.

Naopak v 88. minutě mu soupeř zasadil druhý rozhodující zásah. Van Ewijk totiž ve vlastní šestnáctce zřetelně podrazil rozběhnutého Oosterwoldeho a rozhodčí Van Boekel bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil právě Van Wolfswinkel a svůj desátý ligový gól tohoto ročníku vsítil přesnou přízemní střelou do prvého spodního růžku.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Heracles Almelo 0:0

15.01.2022 18:45

Góly: -

Nijmegen nedokázal potvrdit úlohu mírného favorita proti trápícímu se Heraclesu a v úvodním zápase nového roku se s ním rozešel smírně po bezbrankové remíze. V tuto chvíli tak nenavázal na předchozí tři vítězství a v tabulce mu momentálně patří deváté místo se ziskem šestadvaceti bodů. Hosté nyní neprohráli třikrát za sebou a jejich forma jde lehce nahoru, s devatenácti body se prozatím posunuli na dvanáctou příčku.

Toto sobotní utkání neprobíhalo zrovna v ofenzivním duchu a za celých devadesát minut byly k vidění jen tři střely mezi tři tyče, z tohoto pohledu je tak nerozhodný výsledek naprosto zasloužený. Hosté se mohli dostat z ničeho nic do vedení již po necelých čtyřech odehraných minutách, avšak přízemní střela Schoofse proletěla o decimetry vedle pravé konstrukce. Nijmegen se poprvé ozval až zhruba deset minut před poločasovou přestávkou.

Po dlouhém pasu na levou stranu předvedl vynikající individuální akci Tavşan a nakonec se dostal k zakončení z dvanácti metrů, jenomže jeho skákavý pokus proletěl těsně vedle vzdálenější tyče. Ve 43. minutě zahrozil stejný hráč podruhé, jelikož se zjevil za obranou protivníka a utíkal vstříc domácí brance, ovšem z deseti metrů nakonec zamířil o kousek nad břevno.

Mírný favorit měl lehce navrch také po změně stran a blízko ke vstřelení rozhodující trefy byl přesně po odehrané hodině, ale křižná rána Mattssona po otočce minula protější tyč zhruba o metr. Ve zbývajícím průběhu se zrodily už jen propagační střely z dlouhé distance a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - Willem II 2:0

14.01.2022 20:00

Góly: 25. Thomas van den Belt, 78. Thomas van den Belt

Domácí Zwolle bylo před tímto utkáním zasaženo koronavirem a dokonce žádalo o odložení páteční předehrávky 19. kola s trápícím se Willemem, ovšem i přesto nastoupilo a nakonec vybojovalo hodně důležité vítězství v poměru 2:0. V této sezóně dosáhlo na tříbodový zisk teprve podruhé a s devíti body na kontě je stále beznadějně poslední, nicméně na druhou stranu je to pro něj vynikající start do druhé poloviny tohoto ročníku.

Celek z Tilburgu naopak prohloubil své trápení, v nejvyšší nizozemské soutěži prohrál již podeváté za sebou a stále mu tak patří čtrnáctá příčka s osmnácti body. Na půdě osmnáctého týmu tabulky předvedl hodně nepovedený výkon, jelikož kromě dvou inkasovaných branek nevystřelil za celých devadesát minut ani jednou mezi tři tyče. Pokud se bude chtít oddálit sestupovým pozicím, tak se jeho rozpoložení bude muset v co nejbližší době výrazně změnit.

Hrdinou PEC se stal Thomas van den Belt, který vsítil obě branky svého výběru a svůj klub dostal do vedení už ve 25. minutě. Teprve dvacetiletý záložník si zpracoval vynikající centr z křídla od Van Polena a poté napřáhl z hranice pokutového území, jeho pohotová střela zapadla do levé části branky kolem marně se natahujícího brankáře Wellenreuthera. Hosté se od této chvíle snažili přidat, ale v ofenzívě byli naprosto bezmocní.

Postupem času navíc začali hrát na velké riziko a Van den Belt toho využil zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Náskok outsidera definitivně pojistil po nabídce od Darfaloua a ze čtrnácti metrů uklidil balón přímo do levého spodního růžku. Ve zbývajícím průběhu se nic zásadního nestalo a Zwolle tak dosáhlo na překvapivý skalp, za sedmnáctou Fortunou v tuto chvíli zaostává o čtyři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven19151347:2446
2.AFC Ajax19143259:445
3.Feyenoord Rotterdam19123442:1839
4.SBV Vitesse19113526:2536
5.AZ Alkmaar19112637:2435
6.FC Twente19105430:2235
7.FC Utrecht1985633:2629
8.Cambuur Leeuwarden1992833:4029
9.NEC Nijmegen1975724:2626
10.SC Heerenveen1974820:2725
11.Go Ahead Eagles19631019:3121
12.Heracles Almelo19541021:2619
13.FC Groningen1947820:2819
14.RKC Waalwijk1947821:3019
15.Willem II19531118:3818
16.Sparta Rotterdam1928916:2814
17.Fortuna Sittard19341220:4813
18.PEC Zwolle19231411:329

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
AjaxFans

Důležité tři body

Reagovat
afc ajax

A docela ľ

ahké, čakal som ťažší zápas...

Reagovat
AjaxFans

Viděl jsi dnešní zápas?

Reagovat
afc ajax

1.polčas, 2. len tak ten ma to už nebavil.

Reagovat
Stiksxx

Tvl Ihattaren do Ajaxu!

To je taky dobrej zmrd! Ja nevim, ze na tyhle podobny srace mame pech.

Ihattaren, Bakkali, Labyad, Reis, Amrabat

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
jáá

Bakkali mohl být fakt dobry, vůbec nevím kde mu je konec. Ještě byl nějaký další podobny typek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele