Bundesliga - preview 10. kola

04.12.2020, 09:29, aktualizováno 07.12.2020, 08:07
Previews
Hoffenheim má v kapse postup do vyřazovací fáze Evropské ligy a nyní se může konečně koncentrovat výhradně na německou nejvyšší soutěž. V té se mu nedaří a na vítěznou vlnu se hodlá naladit proti Augsburgu, tomu patří desátá příčka...
TSG Hoffenheim - FC Augsburg  (pondělí 20:30)
Hoffenheim se v nejvyšší německé soutěži nebývale trápí a jestliže chce, aby mu do konce roku pořádně neujel vlak, tak se potřebuje v nejbližší době zlepšit. Situaci mu samozřejmě zkomplikovala nedávná nákaza koronavirem a hodně nahuštěný program vzhledem k utkáním Evropské ligy, i přesto rozhodně nemůže být spokojen se ziskem devíti bodů a až třináctým místem. Teď bude plnit úlohu favorita proti nevyzpytatelnému Augsburgu.

Domácímu celku se přitom nebývale daří v Evropské lize, postup si zajistil již po čtyřech duelech, jelikož ve všech dokázal zvítězit. Ve čtvrtek zavítal do Bělehradu a poprvé ztratil, ovšem i bezbranková remíza mu vynesla jistotu první příčky. Nicméně v Bundeslize po dvou úvodních výhrách čeká na tříbodový zisk od konce září, kdy senzačně deklasoval mistrovský Bayern. Jeho nepříznivá šňůra tedy trvá více jak dva měsíce.

V předchozích dvou střetnutích uhrál Hoffenheim nerozhodný výsledek, nejprve se rozešel smírně se Stuttgartem v divokém poměru 3:3 a minule taktéž remizoval v Mohuči s místním (1:1). Hostující celek prožil celkem slušný start do sezóny a ve třech úvodních kláních vybojoval solidních sedm bodů, teď ale nezvítězil třikrát za sebou. Před týdnem se rozešel smírně s Freiburgem (1:1) a patří mu osmá pozice s dvanácti body.

Trenér TSG Sebastian Hoeneß se stále musí vypořádat s početnou marodkou, na které se dlouhodobě nachází i český obránce Pavel Kadeřábek (poraněné lýtko). Mimo hru dále zůstávají Hübner, Stafylidis a Bičakčić, trest za vyloučení v Mohuči k tomu musí odpykat Geiger. Kvůli nemoci covid-19 se na trávník nepodívají ani Larsen, Adamyan či Belfodil. Augsburg až tak rozsáhlé problémy se skládáním sestavy nemá, avšak taktéž nenastoupí v kompletním složení.

Do hry určitě nezasáhne jiný český krajánek Jan Morávek (zraněný stehenní sval) společně s Bazeem a Hahnem (pozitivní test na koronavirus), jistotu startu navíc nemají Jensen, Richter, Finnbogason a Felix Götze. "V tuto chvíli je nejdůležitější, abychom stabilizovali naše výkony a začali pravidelně bodovat. Samozřejmě nás ovlivňuje náročný program i koronavirus, ovšem vymlouvat se na to určitě nechceme," prohlásil Hoeneß s klidným hlasem.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Akpoguma, Posch, Vogt, Skov - Samassekou - Baumgartner, Rudy, Grillitsch - Kramarič, Bebou
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Gumny, Gouweleeuw, Uduokhai, Iago - Caligiuri, Strobl, Khedira, Vargas - Gregoritsch, Niederlechner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 4.04 - 4.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - VfB Stuttgart  (neděle 15:30)
Brémy i Stuttgart budou chtít odčinit porážku z minulého týdne, díky které po devíti kolech okupují jedenáctou, resp. desátou příčku. Očekává se ale spíše vyrovnaný duel.

"Dnes jsme hodně špatně bránili, to se musí nechat. Zároveň jsme prohrávali osobní souboje, což nás stálo bodový zisk. Každý ovšem musel vidět, že mým svěřencům nechybělo odhodlání. Pro diváky to byl určitě pěkný zápas, jenže mně to až tolik nepřipadá," prohlásil kouč Florian Kohfeldt, jehož tým prohrál po pěti remízách v řadě.

Nutno podotknout, že celkově šlo o teprve druhou porážku, kterou Brémy v této sezoně utrpěly. Nicméně právě vysoký počet remíz (více jich mají na kontě pouze frankfurtští "Orli", kteří si se soupeřem rozdělili body šestkrát) zapříčinil, že klub Jiřího Pavlenky a Theodora Gebre Selassieho se v tabulce nepohybuje výše.

Čeští reprezentanti by v základní sestavě neměli chybět ani tentokrát. Na rozdíl od Niclase Füllkruga a Milota Rashici, kteří jsou zranění, a také Kevina Möhwalda a Jean-Manuela Mboma, které pro změnu nepostí do hry karetní trest. K dispozici naopak budou Josuha Sargent, Ludwig Augustinsson, Ömer Toprak a Davie Selke.

VfB mělo před minulým utkáním proti Bayernu na kontě čtyři po sobě jdoucí remízy. S obhájcem titulu nepřekvapivě prohrálo na vlastním hřišti 1:3, když se o jedinou trefu poraženého týmu postaral Tanguy Coulibaly. Devatenáctiletý Francouz zatím splňuje očekávání kouče Matarazza a na hrotu útoku nebude chybět ani tentokrát.

"Myslím, že jsme neodehráli špatný zápas. V počáteční fázi jsme si vytvořili dobré šance, které jsme měli proměnit, čímž bychom zvýšili na 2:0. Také ve druhém poločase jsme se soupeře nezalekli. Zásadní rozdíl mezi oběma celky byl tedy především v proměňování příležitostí. Na svůj tým můžu být pyšný, a pokud budeme dál hrát takhle aktivně, jsem s jistý, že za to budeme odměněni," prohlásil rodák z amerického New Jersey, jehož hlavním cílem zůstává po opětovném postupu záchrana. Prozatím k ní má se svými svěřenci slušně nakročeno, ale sezona bude samozřejmě ještě dlouhá.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Veljkovic, Toprak, Friedl - Gebre Selassie, M. Eggestein, C. Groß, Augustinsson - Bittencourt, Chong - Sargent
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Kobel - Mavropanos, Anton, Kempf - Wamangituka, Mangala, W. Endo, Sosa - P. Förster, Castro - Coulibaly
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 3.59 - 2.49
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Schalke 04 - Bayer Leverkusen  (neděle 18:00)
Schalke dosud posbíralo pouze tři body a nachází se na posledním místě tabulky. Logicky, když už v součtu i s loňskou sezónou nevyhrálo v pětadvaceti ligových případech za sebou. Aby konečně utnulo svou neuvěřitelnou sérii bez tříbodového výsledku, bude potřebovat předvést maximálně povedený výkon, neboť proti němu stane neporažený Leverkusen.

Pouze šest vstřelených branek, hned osmadvacet inkasovaných. Po sobotním odehraném programu Bundesligy v rámci desátého kola disponovali domácí vůbec nejhorším útokem i nejhorší defenzívou. Vymanit se z krize, která trvá několik měsíců, se Die Königsblauen i nadále nedokážou. Svého protivníka navíc už ve čtyřech vzájemných kláních v řadě neskolili.

I co se týče marodky, Schalke obecně zaznamenává značné potíže. Mimo hru je stále útočník Goncalo Paciencia, zranění trápí též obránce Salifa Saného, přičemž defenzívu zřejmě neposílí ani Ozan Muhammed Kabak a Bastian Oczipka. Chybí též brankářská jednička Ralf Fährmann. V nominaci na duel pak nejsou ani Nabil Bentaleb, Amine Harit a Vedad Ibiševič.

Domácí trenér Manuel Baum přiznal, že hlavu má opravdu plnou starostí. A to na hřiště možná nebude moci vstoupit ani gólmanská dvojka Frederik Rönnow, jehož by případně nahradil Michael Langer. "Snažím se nemyslet na cokoli, co nemůžu ovlivnit. Trávím však mnohem více času přemýšlením, jak všechny tyhle absence vlastně nahradit," postěžoval si.

Langer čeká na svou šanci už pořádně dlouho. Od přestupu ze švédského Norrköpingu ze srpna roku 2017 totiž ještě neprožil v dresu Schalke soutěžní debut. "Říct o něm, že je tu jen kvůli tmelení party, by bylo hodně neuctivé. On na tréninku dře, jeho srdce bije pro klub. Opravdu se chce hodně posunout směrem kupředu," nebál se jeho nástupu domácí stratég.

Forvardi Rabbi Matondo a Ahmed Kutucu, to jsou přitom další hráči, se kterými nemůže vůbec počítat. "Podstupuji závod s časem. Fakt nemůžu říct, koho nakonec nasadím," pokračoval Baum. "Mí hráči tvrdě pracují. Byli jsme po minulé porážce v Mönchengladbachu trochu sklíčení, budujeme si každopádně takovou víru, že můžeme příště konečně vyhrát."

Spolu s Wolfsburgem je Bayer jediným celkem celého ligového pelotonu, který ještě neutrpěl jedinou prohru. Tu jedinou si připsal pouze v Evropské lize, to když v Praze nestačil na Slavii. "Letos náš soupeř vykazuje velkou stabilitu," povídal Baum. "Byť mu chybí také dost hráčů, podobně jako nám. Disponuje celkově silnějším kádrem, ale máme plán, jak se udržet ve hře."

Naposledy hosté vyhráli na evropské scéně v Nice a zajistili si účast v evropských pohárech i pro jarní fázi. Mužstvo kouč Petera Bosze je zkrátka v pohodové náladě. Pořád mu jinak absentuje čtveřice zraněných Exequiel Palacios, Santiago Arias, Paulinho a Charles Aránguiz, koronavirus nově postihl Kerema Demirbaye, otazník pak visí nad startem Svena Bendera.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Langer - Ludewig, Stambouli, Nastasič, Thiaw - Schöpf, Omar Mascarell - Skrzybski, Uth, Serdar - Raman
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - L. Bender, Tah, Tapsoba, Sinkgraven - Baumgartlinger - Wirtz, Amiri - Bailey, Alario, Diaby
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.05 - 4.55 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SC Freiburg - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Mönchengladbach má v Bundeslize na dohled pohárové příčky a na Streichův tým si věří, přestože poslední vzájemné klání na Schwarzwald Stadionu těsně prohrál. Domácí, kteří o minulém víkendu ukončili třízápasovou sérii bez bodu, se opět pokusí favorizovaného soupeře zaskočit.

Freiburg si v minulém kole rozdělil po bodu s Augsburgem, když na trefu Vincenza Grifa dokázal deset minut před koncem odpověď Ruben Vargas. "Byl to z naší strany velmi dobrý týmový výkon. A také odvážný, protože si myslím, že jsme svou hrou činili Augsburgu značné potíže. Vstřelili jsme gól, ale v závěru nám už trochu scházely síly," řekl pětapadesátiletý Streich.

Pro tento duel nebude mít k dispozici hned šest hráčů, včetně brankáře Marka Flekkena, jehož by měl mezi třemi tyčemi opět nahradit vcelku spolehlivý Florian Müller. Dále se čekají kvalitní výkony především od Baptisteho Santamarii, který přišel za rekordní částku z Angers SCO. Sám zřejmě doufal, že se jeho nový klub bude pohybovat výše, než je současná čtrnáctá příčka.

Taková sedmá by asi nebyla marná. Po devíti kolech ji okupuje právě Borussia Mönchengladbach, která v týdnu nezvládla domácí střetnutí s Interem Milán v rámci Ligy mistrů. "Jsme zklamaní, protože jsme měli na to, abychom alespoň remizovali. Nemyslím si, že bychom potřebovali prohrát, abychom se poučili. Ale je to zkrátka součást nějakého vývoje. V každém případě na poslední zápas s Realem se určitě dobře připravíme," prohlásil Christoph Kramer s tím, že v Lize mistrů ve skupině B mohou teoreticky postoupit ještě všechny čtyři kluby.

V Bundeslize naposledy přišel mistr světa z roku 2014 na hrací plochu až v 65. minutě. Tehdy ovšem jeho zaměstnavatel vedl na Schalke už 3:1. V závěru ještě přidal jednu trefu Hannes Wolf, čímž jenom prohloubil mizérii celku z Gelsenkirchenu, ale zároveň dodal Gladbachu sebevědomí do dalších zápasů.

Tomu pro tento nejbližší budou scházet Jonas Hofmann, Nico Elvedi a Andreas Poulsen. Velkou šanci na základní sestavu mají Valentino Lazaro, Lászlo Bénés a Breel Embolo, ačkoliv připraven bude i v uplynulých dnech kvůli koronaviru nuceně absentující Alassane Pléa. Cesty do Freiburgu sice nepatří u hráčů Gladbachu k oblíbeným (poslední výhra se datuje až do roku 2007), nicméně při současné formě obou celků by bylo překvapení, kdyby se nepodařilo odjet zpátky do Gelsenkirchenu alespoň s bodem.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
F. Müller - Lienhart, K. Schlotterbeck, Gulde - Schmid, Santamaria, Höfler, Günter - Höler, Grifo - Petersen
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Lainer, Ginter, Jantschke, Wendt - Kramer, Neuhaus - Herrmann, Embolo, H. Wolf - Plea
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.53 - 3.80 - 2.09
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Eintracht Frankfurt - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Dortmund čeká do konce kalendářního roku ještě šest zápasů. Čtyři v rámci Bundesligy, po jednom pak v rámci Ligy mistrů a DFB-Pokalu. A nečeká ho vůbec jednoduchá úloha, neboť k dispozici nebude mít klíčového forvarda Erlinga Hålanda, který se zranil zhruba na měsíc. Těžko říci, jak moc bude tahle ztráta citelná ve Frankfurtu, jenž dosud prohrál jen jednou.

Domácí se sice nachází jen ve středu tabulky, porazit je ovšem není snadným úkolem. Zatím se tenhle počin podařil pouze Bayernu, ve všech ostatních případech Eintracht vždy aspoň remizoval. Nutno ovšem podotknout, že na výhru také nějakou dobu čeká. V uplynulých šesti ligových utkáních hned pětkrát plichtil, dohromady posbíral šest nerozhodných výsledků.

V tomto ohledu je v bundeslize dosavadním rekordmanem, nikdo tolikrát neuhrál bod jako on. Naposledy zkraje října skolil Hoffenheim. "Máme skvělý tým. Ukazujeme silnou vůli. I proto v podstatě neprohráváme," těšilo obránce Erika Durma. "Borussia je špičkovým týmem s mnoha rychlými hráči, má efektivní útočníky, a to i na lavičce náhradníků,"připomínal.

Durm nepatří k vyloženě stabilním článkům základní sestavy. Kouč Adolf Hütter mu každopádně v posledních dvou utkáních s Lipskem a Unionem dal šanci zahrát si od začátku. "Vždy jsem se snažil nabídnout sám sebe, svoje schopnosti a dovednosti, a to i na tréninku nebo v přípravných kláních. Nepřipomínám se naslepo, nestěžuji si. Nevzdávám se," dodal.

Pokud se i potřetí za sebou objeví v úvodní jedenáctce Die Adler, bude pro něj nynější souboj o to pikantnější. Protože právě v Dortmundu strávil během své kariéry šest sezón. "Na ty časy vzpomínám opravdu rád," říkal. "Vyrostl jsem tam, udělal jsem vlastně první krůčky jako profesionální fotbalista. Bohužel jsem kvůli zraněním nemohl naplno využít svůj potenciál."

Frankfurt aktuálně netrápí žádná početná marodka, dlouhodobě mimo hru je pouze Ragnar Ache, který již podstoupil operaci kvůli původním problémům se stehenním svalem. Zato hosté mají o poznání větší starosti s absencemi, a to nejenom kvůli Hålandovi. Jistojistě bude chybět také Reinier, nakažený koronavirem, a Marcel Schmelzer, který stále rehabilituje.

Není pak jasné, zda se na hřiště podívají Thomas Meunier a Emre Can, které trápí určité svalové potíže, a Mats Hummels, jehož pobolívá kotník. "Hålanda nebudeme moci využít až do ledna. Možná odehrál příliš zápasů. Zranil se na tréninku," hlesl hostující stratég Lucien Favre, jehož tým si aspoň po minulém duelu s Laziem zajistil postup do play-off Ligy mistrů.

Durm si uvědomuje, že spolu se svými spoluhráči by mohli využít jakési únavy svého protivníka, který i kvůli evropským pohárům absolvoval už velkou porci mačů. "Já doufám, že ve středu v bitvě s Laziem ztratil nějaké síly," vypočítával. "Pro nás může být tahle skutečnost výhodou. Samozřejmě ovšem na tyhle kalkulace nemůžeme spoléhat," zakončil.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Abraham, Hinteregger, N'Dicka - Ilsanker, Rode - Durm, Kamada, Kostič - Dost, André Silva
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Can, Hummels, Akanji - Mateu Morey, Witsel, Bellingham, Raphaël Guerreiro - Sancho, Reyna - Hazard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.53 - 4.00 - 2.03
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FC Köln - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Köln v minulém kole dokonale zaskočil Dortmund, který kvůli nečekané ztrátě spadl až na čtvrtou příčku za Bayern, RB Lipsko a Leverkusen. Teď se celek z města nad řekou Rýn pokusí uskutečnit něco, co se v této sezoně ještě nikomu nepodařilo - porazit Wolfsburg.

"Tohle první vítězství mě obzvláště těší. Kvůli hráčům, kvůli realizačnímu týmu a především kvůli našim fanouškům. Jak je vidět, zvolili jsme správný přístup. Hráli jsme soustředěně a pořád jsme byli v pohybu. Nechyběla nám píle. Tuhle výhru jsme si rozhodně zasloužili a svým svěřencům jsem za ni poděkoval. Je vidět, že máme silný tým, kterému nechybí sebevědomí, což není jednoduché, když jste tak dlouho bez vítězství," radoval se Markus Gisdol.

Při výhře 2:1 se za hosty dvakrát prosadil Ellyes Skhiri, jenž nebude v záložní řadě chybět ani tentokrát. Problém by mohl nastat v útoku, jelikož ani Sebastian Andersson, ani Anthony Modeste ještě nejsou stoprocentně fit. Střílení branek by tedy mohlo v případě těchto nucených absencí připadnout Janu Thielmannovi nebo talentovanému Tolu Arokodareovi.

Jak bylo uvedeno, VfL zatím nepoznalo hořkost porážky, čímž se může pochubit už jenom Bayer Leverkusen. V minulém kole přehrálo v divácky nesmírně atraktivním utkání Brémy. Pod výsledek 5:3 se střelecky zasloužili Ridle Baku, John Brooks, Bartosz Bialek a dvakrát skóroval Wout Weghorst, na něhož si bude muset dát obrana Kölnu obzvláště dobrý pozor.

"Jsme šťastní, že se nám podařilo vyhrát. Byl to hodně divoký večer. Tři inkasované góly nebyly příjemné, ale reakce mého týmu mě moc potěšila. Vstřelili jsme krásné branky, ale hlavně jsme si v ofenzivě počínali velmi odvážně," pochvaloval si Olivier Glasner, jenž nebude moct poslat do hry Guilavoguie, Mehmediho. O případném startu Daniela Ginczeka, Marina Pongraciće a Williama se rozhodne až v den zápasu, do kterého vstoupí hosté v roli favorita.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
T. Horn - Cestic, Bornauw, J. Horn - M. Wolf, Jakobs - Skhiri, Rexhbecaj, Özcan - Duda - Andersson
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - R. Baku, Lacroix, Brooks, Roussillon - X. Schlager, Arnold - R. Steffen, Philipp, Brekalo - Weghorst
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.71 - 3.61 - 2.09
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arminia Bielefeld - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
Ta zatím čítá tři zápasy, přičemž dva z nich skončily remízou. I tak se die Nullfünfer vyšplhali alespoň na barážovou příčku. Naopak Arminia klesla po sedmé porážce v řadě do sestupových vod.

"Myslím, že jsme si dnes ani v ofenzivě, ani v defenzivě nepočítali podle představ. Určitě dovedeme zahrát lépe. Velká škoda, že jsme za náš výkon nebyli odměněni alespoň bodem. Přesto si myslím, že to z naší strany nebylo špatné. A pokud budeme takhle hrát i v dalších duelech, jestli si jistý, že na body dosáhneme," hodnotil Uwe Neuhaus porážku 1:2 s RB Lipsko.

Přitom největším problémem zůstává pro Die Arminen střílení branek. Za devět kol bundesligový nováček pouze šestkrát rozvlnil síť za soupeřovými gólmany. Spolehlivý střelec chybí. A zatím ani příliš nepomáhá, že se kádru vyhýbají zranění. Jediným hráčem, který v sobotu jistojistě nevyběhne na trávník SchücoAreny, bude svalový problém řešící Amos Pieper. Arne Maier, Sebastian Müller, Reinhold Yabo a Cebiou Soukou by měli být plně k dispozici.

Jak bylo uvedeno, Mohuč v posledních týdnech zaznamenala výrazné zlepšení. Ve třech utkáních vstřelila hned šest branek, naposledy ovšem remizovala s Hoffenheimem. "Jsem rád, že jsme znovu neprohráli. Na druhou stranu jsem trochu naštvaný, protože si myslím, že jsme měli na to, abychom uhráli tři body. Mám pocit, že jsme si vytvořili více šancí. Jenže ve druhém poločase jsme byli příliš pasivní," nechal se slyšet kouč Jan-Moritz Lichte.

Z jeho svěřenců absentují Lewin Öztunali, Philipp Mwene a Ádám Szalai, u něhož bude absence dlouhodobější. Naopak v pořádku jsou Pierre Kunde Malong, Danny Latza a Jean-Philippe Mateta, jenž během uplynulého měsíce skóroval čtyřikrát, přičemž proti Freiburgu zaznamenal hattrick. Mohuč má určitě dobrou šanci ukořistit v tomto klání tři body. I proto, že v posledních dvou domácích střetnutích Arminia ani jednou nevystřelila mezi tři tyče!
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Ortega - Brunner, van der Hoorn, Nilsson, Lucoqui - Prietl - Maier, Hartel - Doan, Yabo - Klos
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - St. Juste, Kilian, Niakhaté, Brosinski - Barreiro, Latza - Burkardt, Boetius, Quaison - Mateta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.52 - 2.39
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayern Mnichov - RB Lipsko  (sobota 18:30)
Tahle bitva je právem možná největším šlágrem celé podzimní části této sezóny. Obhájce titulu Bundesligy z Bayernu přivítá druhé Lipsko, rozdíl v tabulce mezi oběma týmy je pouze dvoubodový. A je dost pravděpodobné, že pokud domácí urvou tři body, těžko je někdo do konce roku bude sesazovat z trůnu. Hosté navíc stále musejí hodně myslet též na Ligu mistrů.

Oba celky se popasovaly se svými posledními zápasy na evropské scéně se vší parádou. Ačkoli bavorský stratég Hans-Dieter Flick neměl na půdě Atlética Madrid k dispozici kompletní sestavu, neboť nechal cíleně odpočívat své obvyklé opory Manuela Neuera, Roberta Lewandowského i Leona Goretzku, uhrál jeho mančaft v Madridu velmi cenný bod.

Saský lodivod Julian Nagelsmann měl namále na hřišti istanbulského Basaksehiru, kde tvrdě proti houževnatému soupeři musel bojovat o tři body, a ty se mu nakonec podařilo urvat až v závěru po divoké přestřelce. Die Roten Bullen ale, na rozdíl od mnichovského klubu, nemají vyřešenou otázku postupu. A na závěr se o něj poperou se slavným Manchesterem United.

Hosty vlastně čekají možná dvě nejdůležitější klání podzimní části tohoto ročníku, které rozhodnou o tom, zda se bude hodnotit nadmíru úspěšně nebo ne. "Jsme v dobré kondici. Pořád máme vše ve vlastních rukou jak v Bundeslize, tak v Lize mistrů," nebojí se velkých výzev hostující forvard Marcel Sabitzer. "Je potřeba dobře zregenerovat a nastavit si plány."

V Mnichově budou Lipsku chybět zranění Benjamin Henrichs, koronavirem nakažený Hwang Hi-čchan, zdravotně do kupy se dostávají Lukas Klostermann a Konrad Laimer, avšak jejich start je i tak vyloučený. "Každý hráč se na takové mače, jakým bude ten proti Bayernu, vždy těší. My chceme bodovat, máme pozitivní náladu," burcoval lipský záložník Emil Forsberg.

Bayern v letošní sezóně plynule navázal na veleúspěšný ročník předchozí a drží si trumfy jak na domácím, tak na evropském poli. Pořád platí, že jeho jediným zaváháním bylo to z konce září proti Hoffenheimu, jinak si vede dle vlastních očekávaní a papírových standardů. A za současnými úspěchy určitě stojí taktéž Flick, jenž se nedáno rozpovídal pro klubový web.

Chválí ho kdekdo, včetně klubového prezidenta Karla-Heinze Rummeniggeho. "Pokud to říká a cítí to, jsem jedině rád," povídal. "Jde mi o to, že Bayern potřebuje jasnou DNA, můj trenérský štáb se snaží jasnou vizi hráčům předávat. Myslím si, že je důležité, aby se ve světě vědělo, co naše mužstvo představuje. Držet míč, být dominantní a hrát útočný fotbal," mínil.

Domácí může rozhodně těšit fakt, že se již postupně uzdravuje Alphonso Davies, který se už zapojil do tréninku se spoluhráči, nicméně jeho nástup se ještě v tomto klání neočekává. Mimo hru pak zůstávají Joshua Kimmich i Corentin Tolisso. "Myslím si, že v roce 2020 jsme se všichni díky pandemii mohli učit. Nikdo nemohl vůbec předvídat, co se stane," dodal Flick.

Loňské triumfy na domácí scéně, prvenství v Lize mistrů. Bayern má zaděláno i v tomto ročníku na podobně úspěšné období. "Těžko se mi uplynulý rok hodnotí. Měli jsme radost, čeho jsme dosáhli. Jenže se tu vyskytl problém jménem COVID-19," pokračoval mnichovský šéf lavičky. "Na pozadí těch zvláštních časů byly naše výkony jednoznačně něčím zvláštním."
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Pavard, Boateng, Alaba, Hernández - Javi Martínez, Goretzka - Gnabry, Müller, Coman - Lewandowski
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Konaté, Upamecano, Halstenberg - Mukiele, Sabitzer, Adams, Angeliňo - Daniel Olmo, Nkunku - Forsberg
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 4.58 - 4.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hertha BSC - Union Berlín  (pátek 20:30)
Ačkoli z obou berlínských klubů je historicky slavnější a úspěšnější Hertha, během zhruba první odehrané čtvrtiny tohoto ročníku si vedl lépe Union, jenž se v Bundeslize pohybuje teprve druhým rokem v řadě od svého postupu. A pokud prodlouží svou sérii neporazitelnosti už na devět utkání, měl by se i po tomto kole pohybovat kolem příček velmi kvalitní jakosti.

Je ovšem potřeba říci, že si domácí prošli zřejmě složitějším losem než jejich protivník. Za sebou už mají utkání s Bayernem, Lipskem, Wolfsburgem, Dortmundem i Leverkusenem, tedy s aktuální top pětkou ligové tabulky. A teď je čeká celek, který je v ní hned právě za německými giganty. Byť ten se nachází na šesté příčce opravdu dost nečekaně a překvapivě.

Nutno každopádně říci, že zcela oprávněně. Vždyť porážku naposledy Union utrpěl jenom na startu ročníku v půlce září s Augsburgem, od té doby vždy aspoň remizoval. "Já se těším na každý zápas Bundesligy. Nicméně derby má přece jenom své vlastní kouzlo," povídal Bruno Labbadia, trenér BSC. "Vítězství z něho je něco víc. Hráči potřebují tuhle skutečnost vědět."

Hertha před týdnem uhrála velmi cenný bod na půdě Bayeru, celkově si drží odstup od sestupového pásma. Ráda by se ale od něj odpoutala na větší rozdíl. Dohromady posbírala zatím nevalných osm bodů. "Všimli jsme si po minulém utkání, že nám začíná vše zapadat do skládačky. A v tomto skládání chceme vydržet i do souboje s Unionem," vyzýval Labbadia.

Tohle klání, podobně jako v květnovém měření sil, se odehraje kvůli neutichající pandemii koronaviru bez diváků. Jinak by bylo na devadesát devět procent kompletně vyprodáno. "Je vážně škoda, že zrovna proti Unionu jsme ještě nemohli hrát před publikem," hlesl Michael Preetz, sportovní ředitel Die Alte Dame. "Máme i tak opravdu velkou touhu zvítězit," slíbil.

Hosté stihli zaznamenat již šestnáct bodů, tedy dvakrát více než jejich úhlavní rival z berlínské metropole. "Myslím si, že prestiž téhle bitvy je pořád stejná, ať už se představíme před diváky nebo ne," uvedl Urs Fischer, kouč Die Eisernen. "Logicky máme soupeři co oplácet, Hertha nám naposledy vsítila čtyři góly. Musíme být nyní odvážnější i soudržnější."

Hertha kromě Santiaga Ascacíbara a Jhona Córdoby možná bude postrádat rovněž Omara Aldereteho, který má problémy s pánví, jeho start každopádně není vyloučený. Union hlásí přece větší počet marodů. Christian Gentner, Joel Pohjanpalo, Nico Schlotterbeck a Anthony Ujah jsou mimo hru kvůli zranění, údajně visí ještě jakýsi otazník nad nástupem Keity Enda.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Pekarík, Boyata, Alderete, Plattenhardt - Stark - Darida, Guendouzi - Lukébakio, Piatek, Matheus Cunha
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Luthe - Trimmel, Friedrich, Knoche, Lenz - Prömel, Andrich - Becker, Bülter - Kruse - Awoniyi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.81 - 3.32 - 2.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov971131:1322
2.RB Lipsko962118:620
3.Bayer Leverkusen954016:919
4.Borussia Dortmund960321:918
5.VfL Wolfsburg945014:817
6.Union Berlín944121:1116
7.Borussia Mönchengladbach943217:1415
8.FC Augsburg933311:1212
9.Eintracht Frankfurt926114:1612
10.VfB Stuttgart925217:1511
11.Werder Brémy925213:1511
12.TSG Hoffenheim923415:169
13.Hertha BSC922515:188
14.SC Freiburg914410:207
15.1. FC Köln913510:156
16.1. FSV Mainz 05912611:225
17.Arminia Bielefeld91176:194
18.Schalke 0490366:283

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To bude zapasek. At zije Bundesliga

Reagovat
smazaný uživatel

Tq Hertha je totalne trapna. Hraji proti deseti a nejsou schopni si nic vytvorit.

Reagovat
Salfovic

Darida fakt hraje pravé křídlo ?

Reagovat
andrew96

Nene, spíš nejvýše postaveného v diamantu.

Reagovat
JozkokozleJ

Ale posledne zapasy sa ozaj pohyboval najcastejsie na pravej strane pred Pekarikom. Ale "prave kridlo" by som to nenazval.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani nahodou. Hraje cisty podhrot.

Reagovat
JozkokozleJ

Organizacia hry Unionu je skvela. Zatial snad najjalovejsia Hertha v tejto sezone. Cunha a Lukebakio uplne vygumovani.

Reagovat
smazaný uživatel

Union nebyl provereny. Kdyby na ne nekdo zatlacil, tak ta defenziva nebude skvela.

Reagovat
JozkokozleJ

Snad sa tak stane v 2. polcase. Najlepsia chvila pre Piateka vykupit sa dnes zo svojich zlych vykonov.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andrew96

I záloha nefunkční. Na můj vkus příliš mnoho podobných hráčů. Nyní už je tam větší variabilita.

Reagovat
JozkokozleJ

Pekarik Zatial urcite jeho najlepsia sezona v drese Herthy.

Reagovat
QooBo

Cim je starsi tym je lepsi

Reagovat
Rudnevs

Ten zreje ako víno. Na to, že na začiatku tu bol často aj kritizovaný, je skvelé, že sa z neho stal vzorový profík a hráč, ktorého má každý rád. Ešte k tomu pod Labbadiom asi v životnej forme. Trochu mi to pripomína Kobiashviliho, ktorý tiež v drese Herthy mierne ožil na samom sklonku kariéry v tej jeho poslednej sezóne. To mal dokonca ešte o dva roky viac než Peťo teraz.

Reagovat
smazaný uživatel

Mne se nelibi, ze dost balonu hraje zpet na stopery. Pritom ma sance hrat dopredu.

Reagovat
johnn

No to maš pravdu

Reagovat
Andis

Herta včera jasně zabrala a vynesla mi nemalou částku na přilepšenou. Negativum vidím v tom, že Darida pomalu ale jistě začíná ze sestavy vypadávat. Po příchodu Genduziho se pro něho místo kolem středu zálohy začíná smrskávat. Rychlost na křídlo a rozehrávka dopředu není jeho silná stránka. Snad se o místo ještě porve.

Reagovat
andrew96

Vždyť hraje pravidelně. Včera hrála v první půli žalostně celá Hertha a Labbadia musel změnit systém, aby obranu Unionu prolomil. Stažení Daridy může něco naznačit, ale spíš ne i vzhledem k jeho pozici v BSC. O základ si včera ze středu pole řekl jen Guendouzi, jinak byli na lavičku zralí prakticky všichni.

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund pod Favrem nema narok na titul. Jestli chce zase nekdy titul, musi privest někoho jiného. Favre je trener pro Gladbach atd. Tym, ktery ma ambice na poháry, ale ne titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Rikam si, jak bych se za normální situace tesil na 18:30. Narvana AA, klasicke skakani od 1. sekundy, pískání pri dotyku Forsberga, a ted? Je mi to jedno. Ja si to snad ani radsi nezapnu, protoze vidět prazdne tribuny pri takovem zapase, je proste smrt. Radsi se na to podívám v pondělí v hajlajtech. GL vsem, kteri si to zapnou.

Reagovat
smazaný uživatel

Neuer

Reagovat
JozkokozleJ

Uz je pondeli?

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak jsem si ten gol nasel na Twitteru, kdyz mi pipl

Reagovat
20fredy20

Sule je hrozny

Reagovat
smazaný uživatel

2:2 v poločase. Bez divaku smula, no

Reagovat
stas87

Po odchode JaviMara a nastupu Musialu, sa hra Bayernu podstatne zrychlila a RB zacalo byt pasivnejsie, naopak Bayern plne prebral iniciativu a stale tak nuti obranu hostov byt v pohotovosti. Ak mal Nagelsmann plan dostat JaviMara pod tlak a s tym spojenu stratu lopty ked je otoceny smerom k Neuerovi, tak mu jeho plan vybuchol dost skoro. Musiala si najcastejsie vymenuje loptu s Alabom a z toho este mozu cosi vytazit.

Dost smola pre Bayern, ze okrem dvojice Goretzka-Kimmich su zvysni hraci do stredu ihriska casto zraneni, pripadne musi podstupit aklimatizaciu ako Roca. Keby Bayern mal tretieho zaloznika ako dvojicu Goretzka-Kimmich co sa tyka zdravotnej stranky, nedal by superom sancu. Zasa im ale nemoze vychadzat uplne vsetko, to uz by nebolo normalne.

Btw. Nechapem Pavardove strely z dialky...ako dokaze tej lpte dat taku trajektoriu a smer, ze to takmer vzdy je krasny gol, pripadne skvely zasah brankara.

Reagovat
JozkokozleJ

Musiala ma dnes celkom prijemne prekvapil. Znie to blbo, ale zranenie Javiho Martineza prislo dnes Bayernu vhod. Tych 25 min. mu absolutne nevyslo. Ako pises Bayern nutne potrebuje adekvatny zaskok za Kimmicha (hlavne) s Goretzkom. Som zvedavy na Rocu, ale dost sa spekuluje o dvojici Zakaria a Neuhaus. U Zakariu skor ocakavam, ze niekto z PL zaplati nejaky nezmysel, preto by mohol vyjst Neuhaus. A aj by mi to prislo asi ako najlepsia varianta. Za posledny rok Neuhaus strasne vyrastol a do stylu Bayernu by paradne zapadol.

Reagovat
20fredy20

Hlavne treba udrzat Alabu , alebo kupit stopera. Pretoze dnes najlepsi stoper bol Neuer.

Reagovat
JozkokozleJ

Urcite. Proti takej kombinacnej kvalite aku ma Lipsko je stoperska dvojica Boateng - Sule velke riziko. Dnes to zvyraznila absencia Kimmicha, s ktorym by Bayern urcite viac kontroloval loptu a stred pola a stoperi by tak neboli vystaveni tolkym kontram.

Reagovat
stas87

Union šiel do oslabenia, tu mohol byt Castro tiež vylúčený. Ale aj presilovka by nám nepomohla, hráme hrozný futbal.

Reagovat
stuff

Co sa to deje so Schalke?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele