Anglická Premier League - souhrn 4. kola

29.08.2009, 15:43, aktualizováno 30.08.2009, 18:57
Komentáře a souhrny
Everton má první body, v závěru urval výhru proti Wiganu, Aston Villa si poradila s Fulhamem. Manchester otočil šlágr proti Arsenalu, stoprocentní jsou zatím Chelsea, Tottenham a Manchester City, kteří vyhráli nad Burnley, respektive Birminghamem či Portsmouthem. Zvítězil i Liverpool a Stoke, další zápasy skončily remízami...

Chelsea FC - Burnley FC 3:0

29.08.2009 13:45

Góly: 45. Nicolas Anelka, 47. Michael Ballack, 52. Ashley Cole

Dlouho dobýval pán zápasu Chelsea branku nováčka ligy. V nastavení však otevřel skóre a uklidnění hráči si už ve druhém poločase se soupeřem hráli jako kočka s myší. Burnley tak opět ukázalo, že jeho síla bude zůstávat především na Turf Moor.

V první obrovské šanci se po sedmi minutách objevil Anelka, který využil hrozivé hrubky Bikeyho, ale situaci vyřešil nejhůře, jak mohl a míč sebral brankář Jensen. Na druhé straně se nejprve individuálním průnikem dostal do dobré pozice McCann, ovšem přestřelil. Poté až příliš dlouho otálel s přihrávkou brankáři Cole, míč sebral Mears, nahrál mezi dvěma obránci na druhou stranu Pattersonovi, který si zklidnil míč a následně jen těsně minul bližší tyč.

V jednadvacáté minutě dostal dokonalou přihrávku na vápno Ballack, ten se zasekávačkou zbavil obránce a až skvělý Jensen vychytal jeho dobrý pokus. Po dobrém průniku Drogby byl jeho pokus sražen na roh, po něm střílel nezvykle nohou Terry, trefil ale pouze uprostřed brány stojícího Jensena. Ten se musel natahovat i o půlminutku později proti střele Drogby z vápna, která branku těsně minula.

Chelsea měla jasnou převahu, a i když dvě minuty před koncem Lampard ještě nedokázal ze sedmi metrů dobře trefit balon a Jensen tak ukořistil míč, dostala se ještě do poločasu do vedení. Drogba na hranici ofsajdu přebral u lajny míč, který zavezl prakticky až k brankové čáře, jeho podélnou přihrávku pak nedokázal zastavit ani brankář a Anelka ve skluzu usměrnil míč v nastaveném čase do sítě.

Jak skončil první, tak začal i druhý poločas. Už ve třetí minutě nacentroval Lampard na zadní tyč, na kterou nabíhal Ballack a hlavičkou do protipohybu pojistil vedení domácích. Brzy poté mohl dílo zkázy dokonat Drogba, ale přímý kop z výhodné pozice zamířil nad břevno.

Jenže netrvalo o moc déle a třetí gól opravdu přišel. Ashley Cole si naběhl do vápna pro lob přes obranu a střelou bez přípravy pod břevno Jensena překonal. Další trefu měl na kopačce Anelka, tísněn a z úhlu pouze olízl břevno.

V 67. minutě se zase musel pořádně natahovat Jensen kvůli přízemní střele Essiena, kterou jen taktak vytáhl na roh. Dvacet minut před koncem také potěšili oko diváka hosté, ale koncovka se Fletcherovi nepovedla, branku netrefil. Na druhé straně se opět skvěl Jensen, který vychytal jak Essiena, tak především Ballackovu střelu pod břevno.

Odevzdaní hosté mohli inkasovat i tři minuty před koncem, kdy Kalou chytře překonal vyběhnuvšího Jensena, míč ale z brankové čáry vykopl Mears. O vítězi nebylo pochyb, nezabránil tomu ani jeden z nejlepších hráčů na hřišti - Jensen, zbytek zápasu už se dohrál pouze povinně.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - West Ham United 0:0

29.08.2009 16:00

Góly: -

Nezáživné utkání v Blackburnu, kdy po prvním poločase začali hrát více do útoku domácí, skončilo zaslouženě bezbrankovou remízou. West Ham po přestávce ztratil ofenzivní nit a o bod se tak musel strachovat.

První šanci vytvořil po osmi minutách Jimenez pro Colea, ten ale z patnácti metrů zapomněl dát pokusu sílu i přesnost. O poznání větší možnost měl na druhé straně po přímém kopu Roberts, z pár kroků ale hlavičkoval mimo tři tyče. Úvod zápasu byl chaotický, Kladiváři se ale přeci jen snažili o získání převahy.

O střelbu se pokoušel především Carlton Cole. Po čtvrthodince střílel zpoza vápna a nebezpečnou střelu musel blokovat Pedersen. Po pěti minutách střílel z malého vápna, branku ale přestřelil. Více než brankáři se proti střelám stavili samotní hráči, mnoho střel s náznakem gólových preferencí tak k brankám často ani nedoletělo. Především koncentrované obrany tak rozhodly o bezbrankové remíze v poločase, i když v poslední minutě neměla od gólu daleko střela domácího Pedersena.

Druhý poločas mnoho zlepšení nepřinesl. Gólových příležitostí si diváci mnoho neužili, ofenzivní hra totiž postrádala jakoukoliv zajímavou překvapivou myšlenku. Jediné pozitivum tak nesla zvýšená aktivita domácích. Využít ji mohl dvakrát brzy po sobě Dunn. V sedmdesáté minutě střílel z dvaceti metrů mimo, dvě minuty poté už zpoza vápna branku trefil, ale mířil přesně do míst, kde stál připravený Green.

V samotném závěru domácí chtěli dát gól, což ale šlo těžko, když je skvěle bránící West Ham nepustil k jediné zajímavější šanci. Když v samotném závěru nedokázal Dyer obehrát Sambu, bylo jasné, že dnes gól diváci neuvidí.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Liverpool FC 2:3

29.08.2009 16:00

Góly: 33. Kevin Davies, 47. Tamir Cohen - 41. Glen Johnson, 56. Fernando Torres, 83. Steven Gerrard

Liverpool dvakrát v Boltonu prohrával, dvakrát ale dokázal na inkasovaný gól zareagovat a nakonec vstřelil sedm minut před koncem vítěznou branku on.

Skóre zápasu otevřel po půlhodině hry domácí útočník Kevin Davies. Vedení Boltonu ale netrvalo ani deset minut, těsně před koncem poločasu totiž dokázala vyrovnat nová posila v dresu Liverpoolu - obránce Glen Johnson. Vedení na stranu Wanderers vrátil chvilku po změně stran Izraelec Tamir Cohen. Další důležitý moment se pak odehrál v 54. minutě. Sean Davies nesprávně obdržel druhou žlutou kartu za "faul" na Lucase a na dalších 35 minut tak oslabil své mužstvo. Hosté dokázali početní převahy využít prakticky ihned, v 56. srovnával na 2:2 kanonýr Fernando Torres. Spásné tři body nakonec pro Reds vystřelil sedm minut před koncem kapitán Steven Gerrard.

Bolton tak opět ztratil solidně rozjetý zápas, prohrál již potřetí v řadě a bez jediného bodu se krčí až na 18. místě. Jediné pozitivum pro trenéra Garryho Megsona tak zůstává první a druhý vstřelený gól v sezoně. Reds zvítězili teprve podruhé v sezoně, z desátého místa se přesto vyškrábali o tři příčky výš.

První půl hodiny se diváci moc fotbalovou krásou pokochat nemohli. Před úvodním gólem z 33. minuty viděli fanoušci obou týmů pouze po jedné příležitosti na obou stranách. Důvod k rozhořčení dal svým příznivcům nejdříve domácí tým. Johan Elmander využil dobrého Taylorova rohového kopu a míč poslal na Daviese v pokutovém území. balon ale pouze netknutě proletěl šestnáctkou. O šest minut později se předvedl španělský kanonýr Fernando Torres. Pětadvacetiletý útočník si zatáhl míč před vápnem, jeho střela ale následně zamířila těsně vedle Jääskeläinenovy brány.

První gól ale přišel o chvíli později. Liverpoolu se nevyplatila zónová obrana při bránění rohového kopu - Elmander prodloužil hlavou na Knighta, ten ale na míč nedosáhl; vše za něj ale obstaral Kevin Davies, který zcela nestrážen poslal svůj tým do vedení 1:0. Inkasovaný gól snad konečně probral hosty z letargie. O pět minut později se do další skvělé příležitosti probil Torres, ani tentokrát ale nemířil přesně. Jeho rána se odrazila o tyčku.

Druhý gól přišel z nenadání. Reds zahrávali v 41. minutě rohový kop. Obrana Boltonu ale nedokázala míč odkopnout, ten se dostal až k hranici pokutového území. Tam stál připravený Glen Johnson, který přízemní střelou rozvlnil síť za bezmocným Jääskeläinenem - 1:1. Liverpool byl do konce poločasu aktivnějším mužstvem, žádnou další šanci si už ale nevytvořil.

Byl to naopak Bolton, který se po změně stran radoval z druhého gólu. Nakopnutý míč usměrnil Davies na nabíhajícího Cohena. Ten v zakončení neudělal žádnou chybu - z první napálil míč do horního růžku Reinovy branky. Trotters se opět ujali vedení. Dobrá nálada na stadionu ale vydržela pouze do 54. minuty. To byl totiž za údajný faul na Lucase druhou žlutou v zápase potrestán Sean Davies - červená karta. Hosté svou výhodu využili takřka okamžitě - v 56. minutě se trefil aktivní Torres. Kuyt svou přihrávkou oslovil Gerrarda, kapitán týmu našel uličkou volného Španěla, jenž si se zakončením hlavu nelámal a jednoduše překonal Jääskeläinena. Liverpool i podruhé vyrovnal.

Hosté se nadále tlačili do útoku, dvě nadějné příležitosti zmařil nevýrazný Gerrard. Ten se ale opět připomněl v 83. minutě. Obrana Boltonu znovu nedokázala pokrýt míč po rohovém kopu, ten neočekávaně doplul až k Gerrardovi a zkušený ranař nešel pro ránu daleko. Z voleje napálil míč přesně do růžku Jääskeläinenovy branky. Finský brankář byl i tentokrát bezmocný.

Více informací k zápasu

Stoke City - Sunderland AFC 1:0

29.08.2009 16:00

Góly: 43. Dave Kitson

Sunderland nenavázal na výhru z minulého kola a ze Stoke City odjíždí s prázdnou. Domácím zařídil výhru dvě minuty před změnou stran útočník Dave Kitson.

Potters navázali na solidní výkon z minulého kola, kdy ale narozdíl od dnešního zápasu nedokázali využít své šance a pouze remizovali s Birminghamem 0:0. Díky dnešnímu úspěchu se ale Stoke posunul se sedmi body na neuvěřitelné třetí místo. Naopak Sunderland pokračuje v tradici - po výhře musí přeci zákonitě pokračovat porážka. A jinak tomu nebylo ani dnes; SAFC ve třetím kole porazil Blackburn 2:1, dnes ale opět body nezískal, stejně jako v kole druhém.

Diváci se museli bavit hlavně svými pokřiky až do sedmé minuty, to totiž přišla první šance domácích. Dave Kitson se zjevil v pokutovém území a střelou nad pořádně vystrašil obránce hostů. Sunderland kontroval šancí svého nejlepšího střelce Darrena Benta. Ofsajdová past domácích sklapla naprázdno a Bent si to po šikovné přihrávce Malbranqua mířil sám na branku. Situaci ale nevyřešil nejlépe, míč mu totiž dokázal odebrat jeden z domácích.

Darren Bent spálil svou šanci i o pár minut později. Anglickému střelci nabil Kenwyne Jones, skvělým zákrokem se ale tentokrát prezentoval Thomas Sørensen. Poté převzali iniciativu opět domácí. Několika dalekonosnými pokusy prověřili brankáře Gordona, největším úspěchem ale zůstavaly pouze dva rohové kopy po ranách Delapa a Whelana. Stoke svého soupeře zatlačilo, k dalším pokusům se dostal Faye, který dvakrát zahrozil hlavou. Ani jednou ale nebyla jeho střela přesná.

Po čtyřiceti minutách téměř využil zaváhání Ferdinanda domácí Lawrence, šanci ale dokázal na poslední chvíli zneškodnit brankář Black Cats Craig Gordon. Bent poté narušil tlak Stoku svou nepřesnou ranou z dálky, z následujícího protiútoku ale hosté inkasovali. Kenwyne Jones nedokázal hlavou odvrátit míč z vlastního pokutového území, ten propadl k Davu Kitsonovi a bývalý střelec Readingu si tentokrát s nabídnutou šancí poradil bez problémů - 1:0.

Potters pokračovali v tlaku i po změně stran. Do další slušné palebné pozice se dostal Whelan, jeho střelu ale těsně před brankářem zastavil Nosworthy. Na brankové čáře poté opět za brankáře zasahoval jeden z obránců - Bardsley. Tentokrát byl nešťastným střelcem Liam Lawrence. Manažer hostů Steve Bruce se snažil podpořit ofenzivní snažení svého týmu, do utkání nastoupil Campbell a Reid. Ani to ale Black Cats příliš nepomohlo.

Další příležitost promarnil dvacet minut před koncem Ricardo Fuller. Jeho levačka ale tentokrát mířila těsně nad branku. Poté se ale začali osmělovat konečně také hosté. Střelu Phila Bardsleyho je s obtížemi vyrazil Sørensen, střela Campbella byla v pokutovém území zblokována jedním z obránců. Představil se i Andy Reid, švýcarský útočník centroval na volného Jonese, reprezentant Trinidadu a Tobaga ale na míč nedosáhl. Stoke tak nadále zůstává na svém hřišti stoprocentní.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Birmingham City 2:1

29.08.2009 16:00

Góly: 72. Peter Crouch, 90+4. Aaron Lennon - 75. Lee Bowyer

Obrovské drama nabídlo jinak jasné utkání, ve kterém hrál prim Tottenham, ten zůstává stále bez ztráty. Nováček z Birminghamu tak až minutu po avizovaném nastavení inkasoval branku, která ho odsoudila k odjezdu s prázdnou.

Ve formě hrající Kohouti začali samozřejmě o poznání aktivněji než soupeř a v sedmé minutě Lennon povedenou střelou z dvaceti metrů prověřil Harta. Na druhé straně zkoušel z rychlého protiútoku překvapit Larsson, ale Cudicini solidním zákrokem podržel svůj tým.

Největší šanci úvodní dvacetiminutovky vychytal Carr. Přízemní centr totiž prošel překvapivě až k Lennonovi, který měl před sebou odkrytou branku, trefil ale pouze hostujícího obětavého obránce. Agilní křídlo Tottenhamu střílelo o minutu později zpoza vápna, Hart musel krotit nadvakrát přízemní pokus k tyči.

Za Brums mohl opět překvapit Larsson, tentokrát mířil jen decimetry od vzdálenější tyče. V napěchované pětiminutovce mohl skórovat i Defoe, který se hnal sám na brankáře, nicméně ani on vzdálenější tyč netrefil. Poté se hra až nepříčetně uklidnila, další zajímavý pokus přišel až čtyři minuty před koncem, kdy aktivnější domácí mohli stvrdit svou převahu technickou střelou Modriče, která zadní tyč o metr minula.

Druhý poločas nezačal pro domácí zrovna nejlépe, když zranění vyřadilo ze hry Modriče. V první opravdu zajímavé šanci se ocitl po čtvrthodině hry Crouch, který využil přesného pasu do vápna, jeho hlavičku vyrážel s obtížemi Hart. Spurs se hnali za vítězstvím, efektně se o to pokoušel Defoe, ale zblízka mířil nad.

Crouch o sobě dával po svém příchodu hodně znát, po deseti minutách na hřišti byl dvakrát neuvěřitelně blízko gólu. Nejprve hlavičkou orazítkoval břevno bezmocného Harta a po necelé minutě po rohu jeho prudkou hlavičku vyrazil z branky Carsley.

Osmnáct minut před koncem už to přeci jen vytáhlému útočníkovi vyšlo. Huddlestone rozehrál přímý kop na vzdálenější tyč, míč se dostal až za posledního obránce, kde už vyskakoval Peter Crouch a na jeho přesnou hlavičku k druhé tyči se Hart jen díval. Jenže poté přišla brzká ledová sprcha. Novic na hřišti Chucho Benitez nadělal bránící dvojici velké problémy a míč se od Cudiciniho odrazil k volnému Bowyerovi. Hráč, který na začátku poločasu vyřadil ze hry Modriče, tak již lehce potopil oslavy domácích fanoušků.

A mohlo být ještě mnohem hůře, když se shodou několika nepřesností dostal do obrovské šance O’Connor, ale zleva z osmi metrů nedokázal zamířit přesně. Blízko obratu měl i McFadden, jehož střílený centr skončil jen decimetry nad břevnem.

Nakonec však přišla minuta přes nastavený čas. Carr, který dnes dosáhl kristových let, na polovině ztratil obrovskou hrubkou míč. Pavlyuchenko přes celé hřiště dokonale našel Lennona, který si pohrál s dvěma obránci a střelou k bližší tyči málem zboural White Hart Lane.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Hull City 1:1

29.08.2009 16:00

Góly: 46. Richard Stearman - 3. Geovanni

Hull i přes rychlou branku nedokázal na hřišti nováčka z Wolvesu vyhrát. Oba týmy si nakonec body dělily díky první šanci druhého poločasu.

Tygři začali opravdu výtečně, hned z prvního útoku totiž stříleli ostrými. Na začátku třetí minuty Geovanni v malém vápně hlavičkou lehce rozvlnil síť. Wolves poté zatlačil svého soupeře, sám si ale musel hlídat zadní vrátka. V sedmnácté minutě byl v obrovské příležitosti hostující Ghilas, osamocen hlavičkoval pouze do míst, kde stál připravený brankář.

Wolves byli v útoku bezzubí, jejich tlak nepřinášel žádné náznaky gólové příležitosti. Ani Hull nemohl být s hrou spokojen, stejně jako soupeř často zbytečně ztrácel míč po nepřesné přihrávce. Brzký gól hostů slíbil uzavřenější hru z jejich pohledu, to přesně se bohužel stalo. I přes nebezpečné brejky ani oni nepřichystali do poločasu v ofenzívě něco, co by jejich fanoušky potěšilo.

Jenže druhý poločas začal přesně opačně proti tomu prvnímu. Po jednačtyřiceti sekundách totiž vyrovnal Stearman, když před malým vápnem převzal přihrávku Craddocka a nedal Myhillovi šanci. Ač se to zdá na Premier league neuvěřitelné, až do poslední čtvrthodinky se domácí k další šanci nedostali. O možnostech hostů nemohla jít řeč.

V 75. minutě mohl otočit výsledek Keogh, ale špatný povrch mu znepříjemnil pozici pro střelu proti samotnému brankáři, která nakonec postrádala přesnost. Dobře bránící Hull pak dovolil domácím už jen jedinou šanci, když v nastaveném čase po centru Jarvise hlavičkoval z dobré pozice Vokes nepřesně.

Více informací k zápasu

Manchester United - Arsenal FC 2:1

29.08.2009 18:15

Góly: 59. Wayne Rooney (pen.), 64. Abou Diaby (vl.) - 40. Andrej Aršavin

Šťastný obrat ve druhé půli rozhodl o tom, že první utkání velké čtyřky vyzní lépe pro Manchester. Arsenal si připisuje vůbec první letošní selhání, které je po předvedeném výkonu o to těžší unést.

Úvodní minuty zápasů velké čtyřky bývají opatrné a ani sobotní zápas nebyl výjimkou. První desetiminutovka byla ve znamení mírné převahy hostů z Arsenalu, ti se ale museli potýkat s přeci jen důslednější obranou, než kterou oplýval Portsmouth. A tak právě v desáté minutě zahrozil jako první domácí Fletcher, po dobrém zpracování však branku ze čtrnácti metrů přestřelil.

Kvůli hře na jediného útočníka se dlouho čekalo na gólovější akce, ty dvě velké příležitosti přišly po pětadvaceti minutách od Arsenalu. Ještě předtím nechybělo Rooneymu mnoho, aby na bližší tyči dosáhl na nebezpečný centr. Brzy poté se už se štěstím dostal do vápna Van Persie a z pár metrů tvrdě pálil. Bohužel pro něj trefil pouze nohu stínícího Evry. Po následném odvráceném rohu se k míči dostal Arshavin, ten z první mířil ke vzdálenější tyči jen těsně vedle.

Po půlhodině hry dostali dobrou příležitost v podobě přímého kopu z dvaceti metrů domácí. Rozehrávky se ujal Rooney, který bližší tyč zhruba o metr a půl minul. Na nedostatek standardních situací si nemohli stěžovat především hosté, byly však daleko od nebezpečných míst a Manchesteru mnoho problémů nenadělaly.

Arsenal hrál po většinu času aktivně, což mu ještě před přestávkou mělo vynést úvodní gól. Arshavin byl nejprve ve vápně atakován Fletcherem. Ten nejenže ve skluzu srazil ruského fotbalistu, navíc rukou zasáhl míč. Píšťalka sudího Deana zůstala němá a Arshavin se tak zdravě naštval. Odkop Fletcherovi příliš nevyšel a hosté zůstali u míče. Ten se po chvíli vrátil právě k Arshavinovi, ten měl před sebou Vidiče, a tak se rozhodl pro pohotovou střelu. Foster se míče sice dotkl, mimo tři tyče ho však již nevytěsnil.

Manchester se ještě pokoušel do přestávky vyrovnat. Největší šanci k tomu měl Vidič, ale jeho střela do branky neprošla. Domácím tak bylo k ničemu celkem vysoké číslo u držení míče a do šaten odcházeli jako ti horší.

Po změně stran začal překvapivě lépe Arsenal, kterému nechyběl mnoho k rychlému pojištění vedení. Arshavinův přízemní centr na malé vápno usměrňoval do branky Van Persie, ale Foster neuvěřitelným reflexem nohou dokázal míč vyrazit.

Manchester kraloval nepřesným přihrávkám, přesto patřila další šance právě jemu. Rooney dostal dlouhý míč do vápna, přesto špičkou kopačky dokázal míč posunout do strany a přepadnout přes natažené ruce Almunii. K penaltě se pak postavil sám Rooney, který poslal brankáře na druhou stranu a v klidu vyrovnal.

Arsenal mohl rychle kontrovat, Van Persie zahrával přímý kop z nepříliš dobrého úhlu, přesto překvapil Fostera natolik, že domácí brankář mohl děkovat pouze své brankové konstrukci. A tak přišel ještě větší problém, když se po přímém kopu "zaskvěl" Diaby, který nikým neatakován překvapil Almuniu a vlastencem dokonal obrat.

Právě hráč s dvojkou na zádech mohl svou chybu jen o minutu napravit, když se individuálními schopnostmi dostal do vápna, ale střelou v předklonu branku netrefil. Dvacet minut před koncem přišla také první střela mezi tři tyče branky hostů. Evrův dobrý pokus ale vychytal Almunia.

Arsenal se mermomocí snažil dostat se do gólové příležitosti, která by znamenala vyrovnání, pozorná obrana Rudých ďáblů mu to však nedovolovala. Naopak ve druhé minutě nastavení mohl naprosto rozhodnout Berbatov, který uspěchanou ránu z patnácti metrů namířil otřesně. Lépe zamířil o dvě minuty později Evra, toho vychytal Almunia. Ani to už nakonec prohře londýnského celku nezabránilo, jelikož gól van Persieho nebyl uznán po ofsajdu Gallase.

Více informací k zápasu

Portsmouth FC - Manchester City 0:1

30.08.2009 14:30

Góly: 31. Emmanuel Adebayor

Manchester City je nadále stoprocentní, avšak jen co se bodového ohodnocení týče. V Portsmouthu se totiž prezentoval poněkud rozpačitým dojmem, a jestliže i to na Pompey stačilo, příště už by to klapnout nemuselo. Přece jen modří stále čekají na první bod, pročež nepatří k nejtěžším soupeřům.

Na Fratton Parku se odvíjela mimořádně nezáživná první půlka. Šlo poznat, že Portsmouth během minulých pár dní nepatrně zapracoval na defenzivní činnosti, zároveň mu však situaci usnadňoval mizerný pohyb na první pohled vyspělejšího soupeře. Nejčastěji se nám tedy naskýtal pohled na trojici, potažmo kvarteto borců v bílém, kteří si tak nějak bez zájmu podávají balon skrze nesvé protihráče. To samo o sobě dává tušit absenci větších, ale i menších šancí. Favorizovaný Manchester si proto musel počkat až na standardní situaci z konce 30. minuty. Pompey se už dlouhou dobu potýkají s neschopností vykrývat volné prostory, kam pak hladce přibíhají skórující protivníci, a ani dnes se nevyvarovali takové minele. Barry totiž adresoval na přední tyč prudký centr, pro nějž si mezi třemi obránci vyskočil Adebayor a snadno zavěsil.

Nutno konstatovat, že modré inkasovaná branka přeci jen trochu probrala, respektive je vrhla do ofenzivy, nicméně za tak nedomrlý systém založení útoku by se stydělo i třetiligové mužstvo. ManCity tak mohlo v poklidu udílet další lekce. O bezmála deset minut později si bílí přichystali pro publikum další gólovou akci, avšak Mokoenou ležérně strážený Richards si pro nízký centr Bellamyho dobíhal s mírným, ofsajdovým náskokem na svého hlídače.

Po změně stran se obraz hry nijak rapidně nezměnil. Hned v 53. minutě se z boku protáhl úzkou škvírou mezi dvěma soupeři Adebayor a pořádně vystrašil brankáře Begovice. Pak se Pompey delší chvíli dařilo eliminovat útočnou sílu protivníka, samotní modří však nebezpeční nebyli. Nejlépe mohli zahrozit v 66. minutě, kdy jim svou hrubicí vypomohl Lescott, jenže přečíslení tři na dva domácí vůbec neustáli a zmohli se jen na centr, ke kterému se Piquionne nedostal. Daleko zajímavějšího vyústění se dostalo odvážnému pokusu Utaky, který v pravém rohu šestnáctky levačkou poškádlil balon a minul jen o chloupek.

Portsmouth v těchto okamžicích přebíral taktovku do svých rukou, a třebaže jeho hra nadále nepostrádala na kostrbatosti, v úplném závěru musel Given neobvyklým zákrokem hasit stoprocentní šanci sotva vystřídavšího Nugenta. Ten si totiž ladný oblouček na hranici malého vápna zpracoval tak šikovně, že se nadobro zbavil svého strážce, ovšem svůj projektil potom odrazil od země tak nešťastně, že irský golman stihl cuknout ramenem a kdovíjak vyrazit míč do bezpečí.

Více informací k zápasu

Everton FC - Wigan Athletic 2:1

30.08.2009 16:00

Góly: 62. Louis Saha, 90. Leighton Baines (pen.) - 57. Paul Scharner

Strhující závěr v režii evertonských dopadl nakonec tak, jak si sám režisér přál. Přesto šlo o zápas značně nevyzpytatelný, vždyť protiútoky Athleticu s sebou jen zřídkakdy nenesly nebezpečí. Nicméně územní převaha byla nakonec rozhodujícím faktorem - tlak neunesl faulující Boyce a bylo vymalováno.

Přehled zajímavých událostí tohoto utkání načínáme v 16. minutě dvěma slepenými šancemi Evertonu. Nejprve Cahill rozhodil zadáky Wiganu, když pokračoval i přes nedovolený zákrok Melchiota, a přesným centrem vyzval ke skórování Sahu. Tehdy zasáhl Bramble. Posléze dobrou příležitost zmařil sám domácí fotbalista, tentokráte Rodwell pálil nad. Ve 31. minutě si Toffees vytvořili další vynikající příležitost, jak se dostat do vedení, když se zleva kopačkami Cahilla dostal balon na osu hřiště k Sahovi, který však mezi dvěma strážci zakončoval až příliš blízko Pollitta. Již 37letý brankář tudíž na zemi zvládl francouzského forvarda vychytat. Od té doby byl Everton daleko aktivnější, nejednou se mu povedlo soupeře doslova sevřít před vlastním pokutovým územím, bylo znát, že především vzadu komunikace wiganských vázne.

Domácí byli aktivnější i po přestávce. Již v 51. minutě rychlé přenesení hry Osmanem na Hibberta umožnilo anglickému bekovi hledat volného Rodwella, jenž si vylámal zuby na vynikajícím Pollittovi. Ihned vzápětí se Wigan vydal na ojedinělý protiútok, ovšem trajektorie jak pokusu Rodallegy, tak toho z dílny N’Zogbii nezůstala neporušena, a tak mohli být evertonští, dosud silnější na balonu, relativně v klidu. Jenže přišla 57. minuta, s ní jedna povedená akce Wiganu a všechno bylo rázem jinak. Melchiot pronikl po pravé straně, předal balon N’Zogbiovi, jenž si ho přehodil na silnější levačku a míč úctyhodně čechral na zadní tyč, kam doběhl nikým nehlídaný a přesně hlavičkující Scharner.

Latics však nevydrželo vedení zrovna dlouho. Vždyť ihned v 63. minutě, po rohovém kopu domácích, se v nepřehledném klubku hráčů dostal k balonu Saha a nepatrným líznutím ho poslal za Pollittova záda. Jen tak mimochodem krátce předtím další z řady brejků wiganských zakončoval Gomez do tyče. Závěr zápasu pak patřil, řekněme, výhradně Karamelkám. Ať už to byl Sahův hlavičkový pokus na poslední chvíli odvrácený Thomasem, Rodwellova tragická dorážka takřka do prázdné brány či snad další nepřesná hlavička tentokráte předvedená Brazilcem Jo. Ačkoliv v nastavení ještě nečekaně utekl Sinclair, aby se před Howardem rozklepal a nezakončil vůbec dobře, konec utkání opanovali domácí, jak už bylo ostatně řečeno. A stačilo k tomu jedno individuální pochybení obránce Wiganu Emmersona Boyce, který ve svém pokutovém území skosil Fellainiho a dovolil tak Bainesovi ve čtvrté minutě nastavení skórovat.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Fulham FC 2:0

30.08.2009 17:00

Góly: 3. John Paintsil (vl.), 59. Gabriel Agbonlahor

V podprůměrném zakončení čtvrtého kola Premier league slavila vítězství domácí Aston Villa, která po celý zápas těžila z brzkého gólu. Fulham předvedl v ofenzívě tragický výkon, po druhé za sebou tak prohrál bez vstřelené branky.

Villans začali oproti poslednímu domácímu zápasu úžasně, když už ve třetí minutě kopali rohový kop ze kterého si Pantsil bránící Agbonlahora hlavičkou vsítil vlastní branku. Ještě v první desetiminutovce mohlo být s hosty ještě hůře. Hangeland sice uhlídal Agbonlahora, ne však míč, který v pádu napálil Sidwell, mířil ale nad branku.

Na druhé straně měl první zajímavý pokus Dempsey, ale v pádu nedokázal hlavičku usměrnit níže. Druhá čtvrthodinka byla o poznání klidnější, když se Aston Villa zaměřila na pečlivou obranu proti bezzubému Fulhamu. Blízko gólu byl až po půlhodině hry Etuhu, který mohl přidat další vlastní gól po přímém kopu Younga, jeho hlavička putovala od země nad branku.

Taktická bitva po zbytek zápasu bránila svižnějšímu tempu hry a tedy i možnosti vstřelení branky na té či oné straně. To domácím samozřejmě vůbec nebavilo a těsné vedení nad londýnským celkem v klidu uhlídali až do poločasového hvizdu.

Po změně stran byl mírně aktivnější Fulham, kromě střely z přímého kopu vysoko nad břevno si ale nic více nedokázal vytvořit. Chvíli před hodinou hry tak dostala Villa šanci pojistit své hubené vedení. Agbonlahor sebral těsně za polovinou míč po prohraném souboji Greeninga, postoupil blíže k vápnu a nečekaně levačkou kolem bývalého obránce Villy Hughese překvapil přízemní střelou Schwarzera.

Proti zápasu s Liverpoolem si Friedel musel připadat jak na dovolené, i přes ztrátu od prvních minut totiž Fulham nedokázal zamířit nebezpečně mezi tři tyče. Aston Villa si tak klidně, a tím pádem bohužel nezáživně, hlídala náskok dvou gólů. Za poslední půlhodinu tak diváci na fotbalovou či jinak zajímavou šanci čekali marně, přesto mohla být většina z nich spokojena se třemi body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC440010:212
2.Tottenham Hotspur440011:412
3.Manchester United43018:29
4.Manchester City33004:09
5.Stoke City42113:47
6.Arsenal FC320111:46
7.Liverpool FC42029:76
8.Aston Villa32015:36
9.Sunderland AFC42024:56
10.Burnley FC42022:56
11.West Ham United31113:24
12.Birmingham City41122:34
13.Wolverhampton Wanderers41122:44
14.Hull City41124:84
15.Fulham FC31021:43
16.Everton FC31023:83
Wigan Athletic41033:83
18.Blackburn Rovers30121:41
19.Bolton Wanderers30032:50
20.Portsmouth FC40041:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (637)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele