Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2006

zóna UEFA (Evropa) - skupina 1
04.06.2005 17:00 CET
8 : 1
(3:1)

Reportáž

Česko - Andorra 8:1

Reprezentanti České republiky splnili povinnost, když jednoznačným průběhem i výsledkem porazili Andorru. Osm branek v síti soupeře je nad očekávání dobrý příděl, a tak jedinou kaňkou na vydařeném utkání je gól za zády Petra Čecha, který padl po jediné nebezpečné akci bránících Andořanů.

Kouč Karel Brückner sáhl k předem avizované variantě, při absenci zraněného Jankulovskiho nastoupili domácí se třemi obránci a třemi útočníky. Dalo se čekat, že zahuštěným středem hřiště se bude útočit těžko, a tak se vpředu objevili oba čeští obři Koller s Lokvencem. Ty zezadu ještě podporoval Milan Baroš. Záloha nastoupila v očekávaném složení Poborský, Galásek, Rosický, Šmicer, v obraně se představili Ujfaluši, Grygera a Rozehnal, v brance Petr Čech.

Češi pochopitelně chtěli co nejdříve vstřelit uklidňující gól, ale první střelu překvapivě vyslali hosté, když Ruiz z velké dálky pozdravil Petra Čecha. Jinak měl začátek zápasu očekávaný průběh, hrálo se výhradně na polovině Andory a bylo jen otázkou času, kdy v deseti bránící outsider inkasuje. Stalo se ve 13. minutě, kdy pěkný centr Grygery usměrnil do protipohybu gólmana Kolda Vratislav Lokvenc - 1:0.

Scénář byl stále stejný, bylo těžké prosadit se přehuštěným středem, a tak byly často k vidění nebezpečné centry od postranních čar. Na druhý gól diváci na zaplněném libereckém stadiónu čekali do 29. minuty. Nejprve po Rosického centru a Šmicrově hlavičce vyrazil Koldo na tyč, ale řešení dalšího centru si andorský brankář za rámeček jistě nedá. Vyběhl proti Kollerovi, ale neodhadl správně dráhu míče a útočník Dortmundu před marně se natahujícím gólmanem poslal míč do opuštěné branky - 2:0. Jan Koller dal svůj 35. reprezentační gól a stal se nejlepším střelcem české i československé historie.

Ve 34. minutě byl blízko zvýšení Tomáš Rosický, když z přímého kopu ostrého úhlu místo očekávaného centru poslal šajtlí prudkou ránu přímo na bránu, ale Koldo na čáře míč zastavil. Pak přišel jediný špatný okamžik naší obrany, která jinak mnoho práce neměla. David Rozehnal se smůlou neuspěl v hlavičkovém souboji, do vápna se s míčem na noze dostal Riera a nerozchytaného Petra Čecha prostřelil mezi nohama - 2:1. Nic to však na obrazu hry nezměnilo a za minutu to opět bylo o dva góly. Na Poborského centr sice nedosáhl Koller, ale na penaltě byl připravený navrátilec Vladimír Šmicer a prostřelil Kolda - 3:1.

Do druhé půle místo Rozehnala a Šmicra nastoupili Polák s Plašilem a oba byli dost aktivní, bylo vidět, že chtějí svou šanci jak se patří využít. Na další gól se čekalo jen pět minut. Polák ve vápně uvolnil Ujfalušiho, toho fauloval Ayala a kapitán Tomáš Galásek s přehledem proměněnou penaltou dal svůj první reprezentační gól - 4:1. I v dalším průběhu měli Češi spousty šancí, od 63. minuty navíc hosté hráli bez vyloučeného Ruize, další góly ale padaly až v posledních deseti minutách. Bylo jich však požehnaně.

V 80. minutě se o další zásah postaral Jan Polák, když efektně uvolnil Poborského, který v dobré pozici místo střely volil přihrávku na ještě lépe postaveného Milana Baroše a ten doklepával do prázdné branky - 5:1. Pak parádní ránu Galáska vytáhl Koldo na roh, ale v 85. minutě znovu lovil míč ze sítě. Rosický pěknou kolmicí vysunul Baroše, ten byl ve vápně zastaven nedovoleně a nařízenou penaltu proměnil Tomáš Rosický - 6:1.

Sedmý gól byl nekrásnější ze všech. Liberecké fanoušky velmi potěšil Jan Polák - z pětadvaceti metrů vyslal nádhernou a nechytatelnou bombu přesně do šibenice - 7:1. Poslední branka přišla v nastaveném čase. Nejprve sám před bránou neuspěl Grygera, když se netrefil mezi tyče, ale v poslední minutě nastavení ve stejné situaci lépe jednal Tomáš Jun, místo střely přihrál Lokvencovi a ten do prázdné brány dal svůj druhý gól v zápase - 8:1.

Češi svého soupeře jednoznačně převálcovali a vzhledem k tomu, že v kvalifikaci o mistrovství světa nerozhodují vzájemné zápasy, ale skóre, může být počet branek nasázených do sítě nejslabšího týmu ve skupině velmi důležitý. Na chvíli nám i patřilo první místo ve skupině, na to se však po večerním vítězství nad Rumunskem vrátili Nizozemci. Ve středu se od českých reprezentantů čekají další tři body, ale zápas bude jistě těžší - v Teplicích se představí Makedonie.

Autor: Petr Starý

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*Shevchenko

bude to mezi 5-10:0

jestli ne tak se už nikdy nebudu holit

Reagovat
HOST*rado999

tak 1:2 ....ale nie.....to len sranda. Pocitam, ze ich rozbijete 6:0

Reagovat
HOST*Jano

ajajaj co ten bananik?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, výsledek super, leč pár věcí se mi tam vůbec nelíbilo. Vím, že je těžké hrát proti systému 1-10-0, ale naši se moc nehýbali... Vyložené chyby byly dostat gól , zařazení Juna a Poulíčka jako reportéra Líbil se mi Polák a Rosického slalom před penaltou No a Baroš by si mohl odpustit ty sólíčka....

Reagovat
HOST*marek

to byl klepec takovej sem ani necekal a myslim si ze hrali dobre na to ze andora porad branila a dobre kopnuty dve penalty

Reagovat
HOST*

andora dostala na prdel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele