základní skupiny - skupina F, 2. kolo
20.06.2010 13:30 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Naprosto odevzdané Slovensko zaslouženě prohrálo s Paraguayí

Také ve skupině F se odehrál další velice důležitý duel, ve kterém Slováci narazili na Paraguay. Ta byla v první půli jasně dominantní a zaslouženě vedla. Druhý poločas nic zajímavého nepřinesl, když slovenští fotbalisté neměli vůli po vítězství a nakonec prohráli 0:2. Šampionát pro ně tak s největší pravděpodobností skončí již po skupinové fázi.

Pro Slováky velice důležité utkání začalo velmi svižně. Již ve třetí minutě napřáhl z vápna Santa Cruz, jeho střelu ještě tečoval Škrtel a brankář Mucha musel předvést hodně dobrý zákrok, aby tuhle střelu vytáhl na roh. Paraguayci byli v úvodní čtvrthodince daleko aktivnější a dostávali slovenské fotbalisty pod tlak.

Naopak většina akcí našich východních sousedů končila kvůli rozpačité rozehrávce již v zárodku. Jihoamerický celek navíc i velice dobře kombinoval a díky tomu se dostával do střeleckých příležitostí. V 19. minutě napřáhl nebezpečně Cacerés a podruhé v dnešním utkání prověřil Jána Muchu. Na branku jsme si museli počkat ještě sedm minut. Po autu napálil Weiss Santa Cruze, ten předal Barriosovi a útočník Dortmundu našel krásným pasem Veru, který otevřel skóre - 0:1.

Nervózní Slovensko bylo v tomto utkání opravdu na úplně jiné vlně, než by všichni čekali. Svěřencům trenéra Weisse nešlo prakticky vůbec nic, obranná souhra a organizace skřípala, kombinace se mnohdy nedostala ani na tři-čtyři přesné přihrávky. Šest minut před poločasem vyrobil neuvěřitelnou hrubku Kozák, po které se ve vápně dostal k míči Santa Cruz a jenom díky Muchovi Slováci neprohrávali už o dvě branky

Poločas tak skončil vítězstvím Paraguaye, která vedla naprosto zalouženě. Vladimír Weiss st. toho měl asi hodně, co svým svěřencům potřeboval v šatně sdělit, jelikož jejich výkon opravdu nevypadal na to, že by se hrálo o postup ze základní skupiny MS. Do druhého poločasu nastoupila obě mužstva beze změn a byli to hlavně Slováci, kdo se snažil tlačit do ofenzívy. Asi nejaktivnějšími hráči byli Hamšík a Weiss.

Všichni fanoušci nejspíše čekali, že by měl každou chvíli zesílit slovenský nápor, ale ten jako by mu ujel vlak a ne a ne přijít. Paraguayci už se také nehnali dopředu za každou cenu, ale hrali zodpovědně zezadu a na svou šanci trpělivě čekali. Tempo z prvního poločasu tak poněkud upadlo. Největším problémem Slováků bylo, že jim vůbec nešla kombinace ve středové řadě. Záložníkům chyběl lepší pohyb, který by jim mnohem usnadnil také rozehrávku akcí. Kouč Weiss reagoval střídáním, když neviditelného Šestáka nahradil Hološko.

V 72. minutě přišla první šance druhého poločasu, což určitě vypovídalo o průběhu hry. Na levé straně Jihoameričanů utekl Santa Cruz, odcentroval a Verova hlavička do protipohybu vystrašila všechny slovenské fanoušky, naštěstí pro ně však mířila mimo tři tyče. Bývalý liberecký útočník Hološko, který přišel oživit hru se po deseti minutách prakticky nedostal k pořádnému kontaktu s míčem.

Další oživění přichystal slovenský trenér Weiss, když stáhl ze hřiště stopera Salátu a nahradil ho Miroslav Stoch. Bylo opravdu k nevíře, že Paraguayi stačil zatím k jednobrankovému vedení takový styl hry. To vše se ale změnilo zanedlouho poté. Po jedné standartní situaci rozhodli Paraguayci toto utkání v 86. minutě. Od Ďurici se míč odvrátil k Riverosovi, kterého snad ani nikdo atakovat nechtěl a paraguayský fotbalista pokořil zcela bezmocného Muchu - Paraguay vedla 2:0.

Nejnebezpečnější střelu Slovenska vyslal až v 92. minutě Robert Vittek, když napřáhl z velkého vápna a brankář Villar vytáhl asi první vážnější zákrok v tomto zápase. Utkání se poté již v poklidu dohrálo, a tak si jihoamerický celek zajistil zaslouženě tři body, když porazil velmi nevýrazné a odevzdané slovenské mužstvo 2:0.

Autor: Michael Künzel

Komentáře (817)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele