play off - čtvrtfinále
03.07.2010 20:30 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Španělsko se trápilo, ale i po neproměněné penaltě jde dál

Dvě neproměněné penalty, jinak ale spíše fotbalová nuda. Ofenzivní smršť, kterou jsme snad od Španělů očekávali celých devadesát minut, přišla až v poslední dvacetiminutovce. I to ale nakonec na snaživé Paraguayce stačilo - sedm minut před koncem rozhodl o postupu Španělska do semifinále kanonýr David Villa.

Přestože Španělsko v osmifinále proti Portugalsku rozhodně neoslnilo, kouč Vicente del Bosque základní jedenáctku nijak neobměnil. To jeho protějšek - Gerardo Martino - sáhl od osmifinále hned k šesti změnám. Například pravý obránce Veron se na mistrovství světa představil vůbec poprvé - a premiéra to vůbec nebyla špatná. Naopak poprvé se bez základní sestavy musel obejít kanonýr německého Dortmundu - Lucas Barrios.

Ofenzivu Paraguaye ale jako by to vůbec neoslabilo. Již po necelých padesáti sekundách se do zakončení prodral Barreto, jemuž chytře přiťukl Santana. Prvně jmenovaný "nasadil" kličku svému strážci a poprvé nebezpečně vystřelil. Casillas musel na zem, žádné větší nebezpečí z ale z akce nakonec nepramenilo. Své útočné snažení doplňovali Jihoameričané i vysunutým presinkem, s nímž si jeho soupeř dlouho nevěděl rady. Španělé tak dlouho zůstávali zakřiknutí, na první střelu si museli počkat ještě hezkou řádku minut.

Jejich první nebezpečná akce přišla v šesté minutě. Po prvním rohovém kopu se vzduchem proletěl Sergio Ramos a Gerard Pique, ani jeden ale na dlouhý pas nedosáhl. Tmavěmodrým se muselo přitížit o pár okamžiků později. Iker Casillas tak dlouho váhal s rozehrávkou, až se mu pod nohy přiřítil napadající Valdez. Naštěstí pro Španěly ale míč skončil v zámezí - a co lépe, podle všeho dokonce od Paraguaycových nohou. Okolo desáté minuty pálil z přímého kopu Morel, ani jeho rána ale pro Casillase přílišné ohrožení neznamenala. Španělé nadále zůstávali bezzubí. Ofenzivní koncert zůstával odložen, na "vině" byla také skvěle pracující defenziva soupeřů.

Nepřesné přihrávky, pomalá rozehrávka, přespříliš faulů a neustálé přerušování. To byla charakteristika zhruba až do třicáté minuty zápasu. V té dvacáté narušil fotbalovou nudu Alcarez. Ten po standardní situaci přelstil defenzivu soupeře, na dlouhý centr již ale nedoskočil. Další nuda, nepřesnosti. Až o dalších pět minut utrpení se po levé straně protáhl David Villa, který se chytře prokličkoval až do pokutového území. Vše na výbornou, až na následné zakončení. Rohový kop a poté opět nic. Ambiciozní akce ale jako by Evropany konečně probrala z pasivity. Jejich největší šance přišla v devětadvacáté minutě. Xavi si po pěkné přihrávce přehodil míč přes hlavu a nádherným volejem snad i lízal břevno Villarovy branky.

Dvě rozpracované šance na obou stranách - nejprve na centr Iniesty nedosáhl Torres, z následného brejku Santana jen o půlmetr netrefil centr - vystřídala nepřesná střela Španělů. Pět minut před koncem poločasu muselo být z Paraguaye slyšet "góól" (pochopitelně ve španělštině) - po dlouhém autu se před gólmanem Casillasem objevil zcela osamocen aktivní Nelson Valdez. Ten zkušeně napálil míč k tyči a vyběhl k oslavám. K čemu to ale vše platné, když dotyčný stál v ofsajdu? Pokračovalo se bez branek... Minuta nastavení. Brejk Paraguaye. Střela Valdeze. Vysoko nad. Konec. První půle byla až nečekaně vyrovnaná, v zakončení byli možná dokonce nebezpečnější Paraguayci.

Druhá půle pokračovala v nastoleném trendu. Cíl "hlavně nic nezkazit" se pomalu transformoval na "zkazím, do čehož kopnu". Několik nadějných útoků zastavilo chvilkové zaváhání a následné nepřesnosti... Hru plnou nedorozumění se v 56. minutě pokusil oslabit Vicente del Bosque svým střídáním - nevýrazného Fernanda Torrese nahradil špílmachr Arsenalu Cesc Fabregas. Ihned po střídání ale přišla pro Španěly studená sprcha. Pique tak dlouho držel a táhl Oscara Cardoza za ruku, až paraguayský kanonýr upadl. Rozhodčí byl nekompromisní - žlutá pro zadáka Barcelony, penalta pro jejich soupeře. K míči se postavil sám postižený - pokutový kop ale nekopl vůbec dobře, Casillas navíc odhadl směr. Španělé byli na koni.

A kůň se během chvíle proměnil v rozdováděného hřebce. David Villa po následném protiútoku mířil téměř sám na brankáře, křižoval ho již pouze Alcarez. Jakmile ale španělský kanonýr ucítil kontakt svého protivníka, skácel se k zemi. Penalta! Přísnější než ta na druhé straně. K míči se tentokrát postavil Xabi Alonso a parádní ranou do vinglu prostřelil Villara. Evropští šampioni se ale vedení neujali - rozhodčí nařídil opakování, jeden z hráčů vběhl do pokutového území předčasně. Opakování! A Xabi Alonso tentokrát zklamal! Poslal míč podobným směrem jako před malou chvílí Cardozo, brankář dokázal míč vyrazit. Následná mela před brankou (během níž Villar také Fabregase, za což se nejspíš dala písknout další penalta) pramenila jenom v rohový kop. Infarktové sekundy. A další akce na sebe nedaly dlouho čekat. Španělé se krásně prokombinovali středem hřiště, Iniesta nádhernou točenou ranou pořádně provětral gólmana Villara.

Bohužel následujících deset minut opět nepatřilo k tomu nejlepšímu, přestože Španělé se dali do čím dál tím nebezpečnějšího útočení. Nebezpečný centr Xaviho, pěkný průnik Iniesty a další nebezpečná rána Xaviho. To je pouze výčet toho nejlepšího z rozmezí šedesáté a sedmdesáté minuty. Konečně se bylo na co koukat. V 83. minutě jim to konečně vyšlo. I když s notně odřenými tyčkami. Iniesta po skvělé akci přihrál napravo na zcela volného Pedrita - ten ale v jasné pozici nastřelil pouze tyčku. Míč se ale naštěstí pro Španěly odrazil na Davida Villu. Ten vystřelil - tyč, druhá tyč a síť se rozvlnila. Španělská radost vypukla naplno - 0:1.

La Roju vstřelená branka pořádně nabudila, zvlášť namlsaného střelce Davida Villu. Ten v 85. minutě z dálky mířil asi metr mimo. V poslední minutě ale mohlo být nakonec vše jinak. Na nakopnutý míč si naběhl Barrios, Casillas ale vytáhl nejdůležitější zákrok utkání. Odražený balon pak pouze do brankáře napálil Roque Santa Cruz. Z následného protiútoku zahrozil znovu nově příchozí Pedrito. Ten si chytře naběhl na pravé straně - kolmou sehrávkou oslovil k druhé brance Davida Villu. Gólman se ale předvedl i na druhé straně, Villar bezpečně ukryl balon do náruče. Paraguayci již ale nic nestihli - a přestože se nakonec odehrálo o minutku více než nejprve avizované tři - zápas skončil úspěšněji pro Španěly.

Autor: Anna-Marie Kroupová

Komentáře (745)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele