Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina A, 7. kolo
11.10.2019 20:45 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Češi se vzchopili a výhrou nad Anglií se přiblížili postupu

Anglie se na české půdě ujala brzkého vedení, březnový debakl se však neopakoval, neboť záhy bylo srovnáno a po změně stran rozhodl o třech bodech pro Česko reprezentační debutant Zdeněk Ondrášek. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého se výrazně přiblížili postupu na mistrovství Evropy...

Jaroslav Šilhavý vsadil na úspěšnou sestavu z Černé Hory a jedinou změnou tak byl Jakub Brabec, který nahradil zraněného kapitána Suchého. Také Gareth Southgate vsadil na osvědčené hráče a jediným překvapením tak mohlo být pouze nasazení Masona Mounta, který si odbyl premiéru v základní sestavě.

Úspěšněji začali hosté, když se hned ve 4. minutě dokázal uvolnit Sterling, který dotáhl míč až do pokutového území, kde jej zfauloval Masopust a rozhodčí Skomina nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Harry Kane a kapitán Anglie penaltu s přehledem proměnil.

Češi dokázali za pár minut odpovědět. Janktův centr od rohového praporku dokázal Čelůstka prodloužit na zadní tyč, kde číhal Brabec, který v dobré příležitosti nezaváhal a vyrovnal stav utkání.

Domácí byli nadále aktivnější a přehrávali Angličany ve středu hřiště. Ve 24. minutě se ke střele z hranice pokutového území dostal Bořil, ale Pickford míč bez potíží zpacifikoval. V mnohem větší šanci se v závěrů poločasu octnul po centru Schicka Masopust, ale v dobré pozici netrefil míč ideálně a ten se odkutálel do autu.

Ani v druhé půli neměli hosté klid na rozehrávku a Češi těžili z jejich chyb. S nabídnutými šancemi ovšem nedokázali dobře naložit, a tak hrozili Angličané. V 57. minutě běžel Sterling po rychlé kombinaci zcela sám na Vaclíka, ale český brankář nešel na zem a vypíchl anglickému útočníkovi míč od nohy.

Hned o dvě minuty později zareagovala česká reprezentace. Masopust se překvapivě rozhodl pro technickou střelu z rohu šestnáctky a Pickford měl co dělat, aby míč vytlačil nad břevno.

Akce se střídaly na obou stranách, ale obě mužstva narážela na špatné zakončení. Vše bylo prolomeno až v 85. minutě, kdy Masopust zatáhl míč do velkého vápna, přesnou přihrávkou našel na penaltě volného Ondráška a debutant v českém dresu mířil přesně.

Trenér Southgate v reakci na nepříznivý výsledek ještě posílil útok o Tammyho Abrahama, ale Češi dobře kouskovali hru, nepustili favorita do větší příležitosti a výhrou 2:1 se výrazně přiblížili postupu na evropský šampionát.

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (1094)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele