Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina A, 6. kolo
10.09.2019 20:45 CET
0 : 3
(0:0)

Reportáž

Češi si díky perfektním standardkám poradili s Černou Horou

Po blamáži s Kosovem Češi potřebovali v utkání s domácí Černou Horou bodovat. A to se jim povedlo především díky skvěle sehraným standardním situacím Jakuba Jankta. Po jeho centrech se prosadili Souček s Masopustem. Navíc se v závěru z penalty trefil i Darida.

Úkol zněl jasně: Češi potřebovali v Podgorici vyhrát. Nic jiného nebrali, protože minulé kolo se jim zásadně nepovedlo. Trenér Šilhavý udělal oproti nepovedenému klání s Kosovem jen jednu změnu, když Kadeřábka nahradil Coufal. V základní sestavě figurovali čtyři slávisti.

Na hrot se opět postavil Patrik Schick, který má v reprezentaci oslnivou formu. Zastavovat ho měli Petković, Marušić či Tomašević, zatímco hrozbou české obrany byl primárně zkušený útočník Mugoša.

Po prvních vyčkávacích manévrech Češi málem udeřili v 9. minutě. Hodně jim k tomu pomohly dvě věci. Zaprvé to byla standardní situace blízko k bráně a zadruhé bujná kštice Alexe Krále. Nová posila moskevského Spartaku totiž tečovala pas od Jakuba Jankta a ve skrumáži před bránou se pokoušelo hned několik Čechů zakončit. Nakonec domácí s vypětím všech sil odkopli míč do bezpečí.

Ze strany svěřenců trenéra Šilhavého to ale celkově byla spíš opatrná snaha. Patrik Schick se na hrotu pral s přesilou a jeho spoluhráči mu moc nepomáhali. Po dvaceti odehraných minutách vystrčili růžky také domácí hráči. Aleksandar Boljević si všiml nabíhajících spoluhráčů do vápna a adresoval přízemní pas přímo na nohu Deniho Hočka. Ten z první pálil jen těsně nad bránu.

Brankář Tomáš Vaclík se dostával do stále větší a častější permanence. Jeho pozornost si vyžádal Stefan Mugoša, který využil zmatků v obraně Čechů a ze strany pálil do připraveného Vaclíka. Když Mugošovi nešlo zakončovat, rozhodl se pro nahrávání. A dobře udělal, protože po další české ztrátě na polovině hřiště chytře vyslal do šance Aleksandara Boljeviće. Ten předběhl dvojici protihráčů a zastavil ho až vracející se Marek Suchý.

To Čechy trochu probralo a v poslední desetiminutovce se hned dvakrát dostal do zakončení Tomáš Souček. V obou případech za to vděčil perfektně zahraným rohům od Vladimíra Daridy. Jenže v obou případech, ačkoli za míčem skákal sám, minul.

Darida patřil k nejaktivnějším českým hráčům a nechybělo moc, aby to byl právě on, kdo rozjásá hostující fanoušky. Jeho dělovku krátce před koncem první půle však s pomocí brankáře Petkoviće zastavilo třesoucí se břevno.

Na začátku druhé půle se do zápasu podíval obránce Jakub Brabec, který vystřídal nevýrazného Suchého. Měl tak z první ruky možnost slavit dlouho očekávaný gól českého týmu. Před vápnem byl faulován Masopust a nařízenou standardní situaci Češi beze zbytku využili.

Krásný centr ze strany od Jakuba Jankta totiž trefil naprosto perfektně Tomáš Souček a napotřetí už mu to hlavou vyšlo!

O pouhé čtyři minuty bylo v sektoru hostí ještě veseleji. Znova stála na počátku standardní situace které měli Češi výtečně nacvičené. Rohový kop od Jankta totiž proletěl vápnem a našel Lukaše Masopusta. V minulém utkání hojně kritizovaný záložník práskl do míče a domácí prohrávali už o dvě branky.

A to nakonec Čechům v pohodě stačilo na tři body. I proto, že v samém a spíše z nutnosti dohrávaném závěru se po akci Alexe Krále z penalty prosadil Vladimír Darida.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1119)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele