Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina A, 10. kolo
17.11.2019 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Nuda v Sofii. Postupující Čechy pokořil jediný gól Božikova

S jistotou postupu vyrazili čeští reprezentanti do bulharské Sofie, kde před podivnou kulisou čelili domácímu výběru. Mise to úspěšná nebyla. Přestože hosté byli aktivnějším celkem, nedokázali branku vstřelit, naopak za domácí se prosadil Božikov.

V nových dresech přijeli k poslednímu zápasu svěřenci Jaroslava Šilhavého. Ten udělal oproti duelu s Kosovem v sestavě pět změn. Na hrotu nastoupil Ondrášek místo Krmenčíka, kompletně nová byla pravá strana, kde Coufala s Masopustem nahradili Kadeřábek a Ševčík. Na stoperu naskočil Kúdela a mezi tři tyče se postavil Kolář.

Češi měli v první půli ze hry rozhodně více. Už v osmé minutě naše ofenziva poprvé vystrčila růžky. Jankto pasem pod sebe našel Ondráška, jehož pokus z první však zblokovala obrana. V závěrečné fázi poločasu po pěkné Daridově přihráv pořádně protáhl brankáře Georgieva Souček.

Krátce po návratu ze šaten dostali hosté příležitost volného kopu, jehož exekuce se ujal Darida. Centr z jeho kopaček se snášel k zadní tyči a nikým netečován prosvištěl jen těsně kolem ní. Podle pořekadla "nedáš, dostaneš" udeřili Bulhaři. Standardní situaci si vzal na starost Despodov, který přesným centrem nalezl nebráněného Vasila Božikova a ten hlavou skóroval.

Muži se lvem na prsou okamžitě soupeře zatlačili, na větší příležitost však museli čekat dlouho. Okolo osmdesáté minuty ovšem bylo v bulharském vápně pořádné horko. Nejprve po zasekávačce vypálil zpoza vápna levačkou Darida, Georgiev jeho ránu s velkými problémy vyrazil na roh.

Podobný pokus si přichystal Hušbauer a ani jeho rána nebyla pro bulharského gólmana snadným soustem. Z následného rohu nepřesně hlavičkoval Souček. Po šikovném uvolnění se Hušbauer jal tentokráte přihrávat, ze strany poslal pas na malé vápno Doležalovi, jenže ten se pro míč vracel a zakončení se mu vůbec nezdařilo.

V závěrečných minutách se už Čechům nepovedlo soupeřovu svatyni ohrozit a potřetí v kvalifikační skupině padli. Postup však v klidu uhájili o čtyři body před Kosovem, Bulhaři zůstali daleko za mistrovstvím Evropy.

Autor: Martin Vejdělek / ceskatelevize.cz

Komentáře (499)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele