základní skupiny - skupina H, 5. kolo
28.11.2023 21:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

João Cancelo (© AFP)

Porto skolili Portugalci v barvách Barcy. Hostům nestačil ani zásah jmenovce legendy Realu

Barcelona porazila v pátém kole skupiny H Ligy mistrů na domácí půdě Porto 2:1 a po dvou letech nezdarů si zajistila postup do osmifinále. Katalánci sice v úvodu tahali za kratší konec, když se na sklonku úvodní půlhodiny prosadil Brazilec Pepe, jmenovec legendárního stopera, který proti Blaugranas odehrál nespočet soubojů v barvách Realu Madrid a nyní rovněž oblékal dres Draků. Jen dvě minuty nato ale začal úřadovat Joao Cancelo, jenž nejprve sám vyrovnal a následně asistoval u vítězné trefy mladšího kolegy z portugalské reprezentace Joaa Félixe. Hosté tak o druhou příčku zabojují v přímém souboji se Šachtarem, se kterým jim stačí neprohrát.

Úvodní vzájemné střetnutí těchto soků se sice v podání hráčů Barcelony proměnilo ve sběr žlutých karet, důležitějším faktem však bylo, že si Blaugranas odvezli z Portugalska vítězství. I díky tomu nasbírali po polovině skupinové fáze plný počet bodů. Jenže pak Katalánci překvapivě nestačili na Šachtar, čímž vpustili ukrajinský celek do hry o postup. K tomu ale měli nadále nejblíž oba aktéři souboje na Estadio Olímpico, kde Xaviho svěřenci hráli domácí duely v době rekonstrukce Camp Nou.

Podle předpokladů byli v úvodních minutách více na míči Blaugranas, hráči Porta ovšem svému sokovi stíhali, a dokonce se ve 26. minutě prosadili. Konkrétně se o to postaral Mehdi Taremi, íránský fotbalista ale dorážel balon do sítě z ofsajdového postavení. Jen o čtyři minuty později se hosté přece jen dočkali první regulérní trefy. Střelu Galena sice dokázala barcelonská dvojka Iňaki Peňa vyrazit, jenže pouze na kopačky Pepeho, který se z bezprostřední blízkosti nemýlil. Radost ovšem Drakům vydržela jen chvíli, jelikož domácí vzápětí srovnali. Cancelo si z pozice levého beka navezl míč do vápna a pravačkou obstřelil bezmocného Dioga Costu. V závěru první půle měly ještě oba celky své šance, i díky skvělému zákroku Peňi ale zůstal stav nezměněný.

Jen pár sekund po startu druhého poločasu mohl poslat Barcelonu poprvé v zápase do vedení Joao Félix, jeho střela však orazítkovala pouze břevno. Mrzet jej to ale příliš nemuselo, protože se v 57. minutě přece jen prosadil. V gólové situaci měl opět prsty Cancelo, který předložil balon na hranici malého vápna, odkud jej Portugalec nekompromisně dorazil za záda Costy. Katalánci si poté pohlídali zbytek utkání a ve druhém dějství dovolili Drakům pouhou jednu střelu na branku.

Souboj dvou dosud nejlepších týmů skupiny tak ovládla Barcelona a po dvou letech nezdarů si zajistila postup do jarní fáze. V příštím kole se 13. prosince představí v Antverpách, Porto tentýž den přivítá v duelu o všechno Šachtar.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (41)

Přidat komentář
Elmas

4:1

Reagovat
Bastaron

2:2

Reagovat
dextroza_m

1:3, s tou bídou kterou předvádíme to líp nevidím. Pokud nám nebude vyhovovat soupeř co není jen zalezlý.

Reagovat
Visca el barca

3-0

Reagovat
Moshe Dajan

4:2

Reagovat
John Obi Mikel

3:1

Reagovat
celeb

Kvalita jednoznacne na nasej strane. Lenze bude to vedenim nasho pseudotrenerskeho dua stacit? Zda sa, ze aj nalada je mizerna. Napriek tomu FdJ s Pedrim a Gundoganom je sila, v utoku je moznost vyberat si a az na Ter Stegena je to zlozenie, ktore bude pod kvalitnym trenerom bojovat o mety najvyssie.

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Jordi Alba

Až na ter Stegena ?

Reagovat
Visca el barca

Jsi nemocný.

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
patas92

*pseudotrenerskeho dua bratov Hernandezovcov

Reagovat
PP

perfektní...

Reagovat
DidusIneptus

Boj o 1.misto! Porto do toho!

Reagovat
DidusIneptus

Barcelona - Porto 1:3 Porto jasný favorit

Reagovat
ACSeRw!n

0:0

Reagovat
2miguel1

nemáte niekto stream ? ďakujem

Reagovat
Jordi Alba

Araujo dal gól za Argentinu.

Reagovat
alcantara

Zasluzene. Totalna zufalost.

Reagovat
Kejza

Cancelo Zvíře

Reagovat
Laliga

Guardiola drží Barcu nad vodou aj na diaľku

Reagovat
alcantara

Ma tam este niekto vitaznu mentalitu okrem hraca, ktori tu hostuje?

Reagovat
Kejza

leda Araujo

Reagovat
LAM

Gavi.....

Reagovat
LAM

Ten výpadek formy poslední dva měsíce je teda něco. I přes to si vytváříme dost nadějných šancí, ale řešení těch situací je hrůza. A obrana v letošní sezóně hrozně průchodná....

Reagovat
rave

Gundo je tam naprosto zbytečný. On je hrozně pomalý a ještě k tomu neví, kde má hrát, takže je všude pozdě. Frenkie naopak skvělý, ale ta žlutá může být problém, protože ten střed stojí defenzivně jenom na něm.

Reagovat
Gazdo

Gundo zatial obrovske sklamanie

Reagovat
patas92

Reagovat
Kejza

Strašně jim chybí sebevědomí. Když to tam napadá, tak to už aspoň nevypadá, jako když ten tým spolu dneska hraje podruhý v životě (kdyby to tak teda vypadalo jen dneska). Cancelo má zas den, kdy je v módu nadčlověk, ale jinak ten tým působí bez zažitejch návyků, v obraně nefunguje komunikace, mezi kreativníma hráčema nefunguje kombinace.. tohle není dobrý prostě. A už přestávám věřit, že se nějakým zápasem jakože chytnou a bude to jen o ztracenym sebevědomí. Holt to bude zápas co zápas tuhej boj o body.

Reagovat
patas92

Těžko si vybuduješ návyky, kdy ti kvůli zraněním hraje záloha každý zápas v jiném složení.

Reagovat
Kejza

to je odpověď na jeden problém, jo. budu rád, pokud tomu ta ustálená sestava pomůže

Reagovat
Doubas

Chyběj nám dva kámoši vepředu, který si to ťuknout do nějaký narázečky, protože Lewa tohle nedává, jednak je všude sám a je nám prostě úplně k hovnu.

Reagovat
LAM

Tak druhej poločas už o dost lepší, ale těch šancí co pořád zahazujeme....

Jinak Cancelo na LB Top. Může hrát Balde napravo?

Reagovat
Visca el barca

Poměrně zábavný zápas. Ale co mě děsí je forma Lewyho. S tímhle ho ten mladej Brazilec musí ihned posadit. Každopádně Cancelo je top top top hráč. Líbil se mi Felix, Raphinha a Frenkie.

Reagovat
Benfica

Benfica 2:1 Porto

Reagovat
DidusIneptus

Favorit selhal na celý čáře.

Reagovat
Tony Stark

Smutné, kam sa Barca dostala, keď sa Xavi s Laportom tešia z postupu zo základnej skupiny akoby vyhrali jackpot

Reagovat
Mass

Minulej rok se jim to nepovedlo, takže posun k lepšímu tam je

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Cancelo špica

Reagovat
-R2D2-

Takže i s Cancelem v sestavě se vracíme k původní otázce – koho na pravej kraj obrany?

Raphu nechápu, dlouho jsem neměl z hráče takovej pocit ambivalence jako z něj. I přes to mě baví svým nasazením. Vlastně doteď nevim jestli má kopec štěstí nebo smůly.

Lewa by si měl jít na zápas, dva sednout. Zkusil bych místo něj na falešnou devítku Yamala.

Já doufám, že když je cíl splněn, tedy postup, tak se hráči konečně trochu uvolní a přestanem hrát v křeči.

Reagovat
Mass

Koundé už na RB nehraje?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele