základní skupiny - skupina G, 1. kolo
19.09.2023 18:45 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

Oslavující Mohamed Simakan (© AFP)

Lipsko místo ofenzivních es vytáhlo nečekané trumfy. Young Boys na cenný bod nedosáhli

Hráči Lipska zvítězili v úvodním duelu skupiny G Ligy mistrů na hřišti Young Boys Bern 3:1, a navázali tak na svůj takřka suverénní start z ligového ročníku. Německý favorit vstoupil do utkání velmi aktivně a již ve třetí minutě se prosadil zásluhou jednoho z nejproduktivnějších obránců loňské sezony milionářské soutěže Mohameda Simakana. Ještě před odchodem do šaten sice dokázali domácí srovnat, ale po změně stran zařídil Červeným býkům plný bodový zisk prvním přesným zásahem v tomto kalendářním roce Xaver Schlager.

Jakýkoliv duel hraný v rámci milionářské soutěže byl pro tým z Bernu svátkem, zejména obranná složka hry si však musela dávat velký pozor, aby se střetnutí s Lipskem nezměnilo v noční můru. Ofenzivní mašina z Německa totiž v pěti soutěžních kláních této sezony nastřílela 16 branek, přičemž největší zbraní se dosud zdál být nově příchozí Xavi Simons. Švýcarská defenziva ale před těžkým testem vypadala připraveně, když pětkrát v řadě neinkasovala.

V úvodu to ovšem vůbec nedokazovala. Akci z první minuty, kterou středem hřiště táhl právě Simons a zakončoval Loïs Openda, sice ještě přežila, o chvilku později už nicméně inkasovala. Na rohový kop si výborně naskočil Simakan a gólman Anthony Racioppi musel i kvůli nepřesvědčivému zákroku proti Francouzově hlavičce poprvé lovit balon ze sítě. Málem si to zopakoval také po čtvrthodině hry, kdy se po skvělém presinku hostů dostal do zakončení aktivní Simons, ránu směřující k bližší tyči však Racioppi řešit nemusel. Býci pak mírně zvolnili, což mělo za následek zvýšení útočné snahy domácích a zhruba po půlhodině také nečekané vyrovnání. Míč po přihrávce z levé strany doputoval k Filipovi Ugriničovi, ten jej efektním dloubáčkem posunul na Meschacka Eliu, jehož pohotovou střelu vnějším nártem zastavila až síť.

Krátce po přestávce si mohli vzít hosté vedení zpět na svou stranu. Agilní Simons dostal na ose hřiště přihrávku do běhu, vtrhl do šestnáctky a už se mu téměř podařilo obejít gólmana. Místo zakončení však zvolil pád k zemi a penaltu si nevymodlil. Hráči v bílo-červeném se ke kýžené trefě znovu přiblížili v 62. minutě, kdy si na přesný centr naběhl Openda, hlavičku z velké blízkosti však poslal pouze do připraveného Racioppiho. Necelých 20 minut před koncem se tak Býci opět museli spolehnout na rohový kop, který tentokrát chytře rozehráli nakrátko, dostali míč až na Schlagera a ne úplně tradiční střelec přízemní ranou k pravé tyči skóroval. Při závěrečné snaze o tlak v podání Young Boys ještě utekl obráncům Benjamin Šeško a suverénním zakončením přidal pojistku.

Lipsko tak dalo zapomenout na dlouhodobě nepříznivou bilanci z venkovních utkání Ligy mistrů a zvítězilo. V příštím kole 4. října přivítá Manchester City, Young Boys se tentýž den představí na hřišti Crvene zvezdy.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (5)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:0

Reagovat
Heresy

0:3

Reagovat
Marv

1:5

Reagovat
DidusIneptus

Lipsko

Reagovat
DidusIneptus

Tabulka: 1.Lipsko, 2. Manchester, 3. Bělehrad, 4. Bern

Super Lipsko! Jen tak dál!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele