základní skupiny - skupina B, 5. kolo
26.10.2022 18:45 CET
0 : 4
(0:1)

Reportáž

Mahdí Taremí (© AFP)

Nezlomitelné Bruggy tvrdě padly na pusu, Porto zřídilo čtyřgólovou vendetu

V září Bruggy šokovaly Evropu čtyřbrankovou výhrou na půdě Porta. V tomto souboji mohly definitivně stvrdit první příčku ve skupině B, stačila jim remíza, jenže k té měly dost daleko. Vůbec se nepotvrdilo, jak silně hrají v defenzívě, a nejenže poprvé inkasovaly, dokonce ještě lovily po přestávce míč ze své sítě třikrát. Portugalský gigant se dočkal plnohodnotné odplaty.

Že se Porto hodlá belgickému protivníkovi pomstít za vysokou porážku z prvního vzájemného klání, ukázaly už úvodní pasáže. V 7. minutě se zjevil ve vyložené příležitosti Eustáquio, svou levačkou ovšem bránu soupeře pouze trestuhodně přestřelil, v 16. minutě nebyl v o nic horším postavení jeho spoluhráč Taremí, jenomže ani on zkrátka svoje mířidla neseřídil vůbec dobře.

Tlak hostů neustával, ba naopak spíše sílil, a ve 25. minutě mohl otevřít gólový účet i Galeno, avšak do jeho zakončení se mu připletl Evanilson, takže ani tato šance skórem kupředu prostě nepohnula. Dragoes se nicméně přece dočkali své zasloužené odměny v podobě vedení ve 33. minutě. Otávio vyslal parádní kolmici do středu pole, kam si seběhl nikým nehlídaný Taremí, a ten obstřelil brankáře Mignoleta, který po svém vystoupení z brány u balónu nebyl zavčasu.

Velmi solidně odehraný první poločas si každopádně portugalský celek mohl zásadně pokazit hned na startu toho druhého. Bránící David Carmo neudržel nervy na uzdě, ve vlastním vápně kopl zcela zbytečně Mecheleho, ačkoli balón byl již dávno mimo nebezpečí, VAR přestupek zaznamenal, takže sudí Oliver dospěl k jedinému závěru, tedy nařízení pokutového kopu. Ale Bruggy možnost na vyrovnání stavu odmítly. Vanaken totiž nezacílil jako exekutor povedeně a gólman Diogo Costa jeho střelu zlikvidoval. Nebyl nicméně všem dnům konec, video totiž znovu vstoupilo do hry, poněvadž bylo evidentní, že dříve, než domácí kapitán zahrál penaltu, se do šestnáctky vtěsnal předčasně Eustáquio, takže se celá procedura opakovala. A vyústila v ten samý konec. Tentokráte si merunu na bílý puntík postavil Lang, který mířil na opačnou stranu než Vanaken, Diogo Costa si však zase poradil a pokus srazil do brankové konstrukce.

Tenhle okamžik pak jako by Blauw-Zwart jaksi zlomil. Porto do závěrečného hvizdu sudího Olivera zaznamenalo další čtyři přesné zásahy a lehce dokráčelo k tříbodovému zisku. V 57. minutě se z blízkosti prosadil Evanilson, o pár chvil později nadvakrát překonával Mignoleta zcela nehlídaný Eustáquio a v 70. minutě těžil velmi jednoduše Taremí z pobídky od Otávia.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, fcporto.pt, uefa.com

Komentáře (8)

Přidat komentář
Championship

0:2

Reagovat
Bastaron

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
John Obi Mikel

1:0

Reagovat
Elmas

0:1

Reagovat
ACSeRw!n

1:3

Reagovat
Blackprince

10

Reagovat
Kocour Klapuška

Parádní jízda, mohlo být klidně 7

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele