osmifinále - 1. zápasy
14.02.2018 20:45 CET
0 : 5
(0:2)

Reportáž

Liverpool deklasoval Porto pěti góly a míří do čtvrtfinále

Zatímco v úterý vynesla Manchesteru City herní dominance v Basileji čtyřbrankový náskok do odvety, další anglický zástupce v Lize mistrů z Liverpoolu se činil ještě o trochu lépe. Tým Jürgena Kloppa znemožnil Porto na jeho vlastní půdě a po výhře hostí 5:0 se zdá, že druhý zápas na Anfield Road bude již pouhou formalitou. Hlavním strůjcem liverpoolského úspěchu byl Sadio Mané, který si připsal hattrick.

První slibná příležitost utkání přitom paradoxně připadla domácím. Otáviova tečovaná rána z hloubi pokutového území však skončila nad břevnem Kariusovy brány a od té chvíle již Porto tahalo za kratší konec provazu. K průlomu skóre došlo v pětadvacáté minutě, kdy Wijnaldumův dravý průnik do šestnáctky stihla portská defenziva zastavit, jenže k míči se dostal Sadio Mané a nenápadnou přízemní ranou nachytal Josého Sá nepřipraveného a míč se pod padajícím gólmanem odkutálel do sítě.

Než se zaražení hráči v modrém stihli vzpamatovat, už bylo jejich manko dvojnásobné. Sotva čtyři minuty po trefě Maného totiž z patnácti metrů napřáhl James Milner, a přestože jen svou pumelicí orazítkoval tyč, odražený míč zkrotil Mohamed Salah, vychutnal si sérií doteků s míčem ve vzduchu bránící hráče soupeře v čele s brankářem a zblízka pohodově doklepl míč do branky. A mizerný večer portugalského celku pokračoval i nadále - minutu před koncem první půle Soaresova rána prosvištěla jen těsně vedle levé tyče a o přestáce tak platil stav 2:0 pro Liverpool.

Po změně stran se sice domácí pokoušeli s bídným výsledkem něco udělat, jenže Liverpoolu otevřený fotbal s vytaženou defenzivou protivníka hrál do karet, což se také ukázalo hned v třiapadesáté minutě. Bleskový útok liverpoolské útočné trojky zakončoval Roberto Firmino, jehož ránu dokázal José Sá vytěsnit, ovšem jen do cesty Sadia Maného, pro nějž nebyl problém zblízka míč uklidit do sítě.

A hosté stále neměli dost. Prakticky tatáž situace jako u třetího gólu se opakovala i jednadvacet minut před koncem, když Mané prosvištěl středem hřiště navzdory mohutné snaze Sergia Oliveiry včetně držení za dres a vybídl k rozřešení akce Milnera, jehož přízemní pas do druhé vlny poslal přesně k tyči Roberto Firmino.

V závěru jednostranného utkání se v liverpoolském dresu dostal na trávník po dlouhé době i rekonvalescent Danny Ings a byl to právě on, kdo pět minut před koncem vybídl Sadia Maného ke střele zpoza pokutového území, která korunovala vítězství Liverpoolu 5:0 a také Maného plně zasloužený hattrick.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (317)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele