základní skupiny - skupina A, 3. kolo
23.10.2013 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Manchester slaví důležitou výhru, Sociedad i napotřetí bez bodu

Konečné skóre sice nevypadá nijak zvláště přesvědčivě, ovšem Manchester United si výhru 1:0 nad Realem Sociedad plně zasloužil. Cenné tři body, dobře rozehraná základní skupina a znovu kvalitnější výkon, než tomu bylo v předchozích týdnech, to vše může po středečním večeru hřát fanoušky United na srdci.

Otázkou však stále zůstává, zda by hráči jako Rooney, Kagawa a další dokázali předvést podobný výkon a zvítězit i proti kvalitnějšímu soupeři. Real Sociedad totiž měl slibné šance na vyrovnání a David Moyes si musel znovu vytrpět těsný jednobrankový náskok až do konce. Přitom šancí na to jeho hráči měli habaděj, právě špatná finální fáze je něco, na čem stále United potřebují zapracovat.

Po nedávné remíze se Southamptonem se skotský manažer ocitl pod palbou kritiky za defenzivní střídání, která v konečném důsledku stejně nevyšla, navíc díky nim i přibyly spekulace o budoucnosti Javiera Hernándeze s Shinjim Kagawou. Proti Sociedadu však oba zmiňovaní nastoupili v základní sestavě - Hernández na hrotu místo van Persieho, Kagawa zaujmul levý křídelní prostor místo Januzaje.

I před zrakem Sira Alexe Fergusona vstoupili domácí do utkání zhurta a téměř okamžitě za svou snahu byli odměněni. Neuplynuly ani celé dvě minuty a díky práci Rooneyho, jenž v pokutovém území dokázal vystřelit přes Bergaru, se míč nešťastně odrazil od Iňiga Martíneze až za brankovou čáru. Manchester se tak ujal brzkého vedení, což pro doposud až nezvykle často pocukané nervy všech jeho příznivců musel být hotový balzám na duši.

Ve zbytku utkání opakovaně předváděl své kvality hostující brankář Claudio Bravo. Poprvé se zaskvěl při hlavičce Rooneyho ani ne deset minut po úvodní brance. Jeho spoluhráči v úvodních pasážích hry nedostali vůbec nic zadarmo a byli to United, kdo jasně kontroloval hru a vůbec znovu působil jako zasloužený anglický mistr. Aktivní Rooney se dokonce pokoušel o ekvilibristickou vložku v podobě nůžek po Valenciově centru, Hernández pak Brava sice překonal, ovšem jeho branka nebyla oprávněně uznána pro postavení mimo hru.

Sociedad do té doby nepůsobil ani zdaleka tak kvalitně jako o víkendu Southampton, domácí však nechtěli nechat nic náhodě a nadále útočili. Když na sebe přece jen upozornil hostující útočník Seferović, David de Gea byl připraven. Těsně před koncem první půle však španělský brankář mohl děkovat všem svatým, že přímý kop Griezmanna skončil pouze na jeho brankové konstrukci.

Další vypjatou situaci museli United řešit krátce po změně stran, kdy Seferović pronikl zprava do hloubi hřiště a nebýt Evansova zákroku na poslední chvíli, mohlo být vyrovnáno. Hned vzápětí podnikli domácí rychlý protiútok, na jehož konci nebezpečně hlavičkoval Jones, jenže Kagawův centr přetavil pouze v další výtečný zákrok Brava, jenž míč dokázal vytlačit na tyč. Hra začínala nabírat na obrátkách a šance střídala šanci. Alberto de la Bella málem ranou z dálky zaskočil de Geu, Valencia kontroval další ranou do tyče.

Ekvádorský křídelník poté v další příležitosti tentokrát raději nahrával lépe postavenému Kagawovi, ovšem ani japonský reprezentant nedokázal skóre 1:0 prolomit, když místo rychlé střely volil zpracování. V závěru Kagawu v nemohoucnosti před soupeřovou brankou napodobili Rooney s Youngem, kteří šli po rychlém brejku dokonce na jediného obránce hostů. Poslední šance zápasu připadla znovu Kagawovi po přihrávce skvělého Giggse, jenže i tentokrát se skóre neměnilo. Rudé ďábly to však nakonec mrzet nemusí, výhru 1:0 si pohlídali a svou základní skupinu mají skvěle rozehranou. To Sociedad zůstává jasně poslední a stále v milionářské soutěži čeká na první body.

Autor: Martin Kantor / theguardian.com

Komentáře (356)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele