osmifinále - odvety
19.03.2014 20:45 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Van Persie popravil Olympiakos, United postupují

Manchester United může dál pomýšlet na trofej pro vítěze Ligy mistrů, protože i přes katastrofální sezonu a nepovedení první osmifinále v Řecku dnes večer postupuje. Dvoubrankové manko Rudých ďáblů proti Olympiakosu smazal Robin van Persie, který přidal i rozhodující třetí branku.

Domácí manažer David Moyes cítil na krku nůž. Pokud ho chtěl oddálit alespoň do dalších týdnů, musel vyhrát nad Olympiakosem. Postup přes řecký tým ale vůbec nebyl snadným cílem a Divadlo snů, jak se slavnému Old Trafford přezdívá, muselo doufat v dobrý sen. V sázce bylo mnohé, od reputace a financí z postupu až po budoucnost manažerovu i některých hráčů.

Rudí ďáblové potřebovali vyhrát rozdílem minimálně tří gólů. Ofenzivním choutkám odpovídala také úvodní sestava, v níž své jméno nalezli například Wayne Rooney, Robin van Persie či Ryan Giggs s Antoniem Valenciou. Od úvodních minut se United pokoušeli dobývat území soupeře, ale stále se jim nedařil přechod do útoku. Nepřesné kombinace a těžkopádné obcházení pozorných protihráčů se staly všudypřítomným souputníkem domácích hráčů.

Touha vsítit brzký gól, který by umožnil dostat soupeře pod tlak, však byla na hráčích Moyesova výběru znát a díky chybě hostující obrany se Ryan Giggs dostal k zajímavému centru. Před nabíhajícím Robinem van Persiem jej však včas uklidil brankář Roberto. Do podobné šance se ale dostali také hosté, kteří se díky umění Campbella až příliš snadno procpali do vápna a jen k údivu všech fanoušků Pérez namířil míč mimo.

Na štěstí bude ještě dlouho žehrat Wayne Rooney, který přiběhl do vápna hostí a měkký centr namířil správným směrem. Místo jásotu domácích fanoušků se ale ozvala tyč za Robertovými zády! Pochvalný křik fanoušků United se však dočkal jen o chvíli později, protože nabíhající van Persie opět ukázal vynikající cit pro náběhy do vápna a Holebas do něj neopatrně naběhl. A to si možná bude Holebas vyčítat ještě dlouho, protože sudí Kuijpers ukázal na značku pokutového kopu. Holandský zakončovatel si vzal jeho exekuci osobně na starost a poslal míč do sítě.

Následné minuty měli Ďáblové rozpoutat na Old Trafford pravé peklo a hosté si již zdaleka nebyli tak jistí v kopačkách. Po chvíli vzájemného oťukávání bez výraznější šance se domácí dostali na dosah toužebně očekávanému vyrovnání, když se po centru z rohového kopu málem prosadil Welbeck. Brankář Roberto musel využít všech svých centimetrů, aby hlavičku směřovanou pod břevno vytěsnil mimo tři tyče.

Skvělé momenty však zažil také jeho mladší španělský sok v bráně domácích. Po skvělém sólu nabíhajícího obránce se k zakončení dostal Fuster, ale brankář de Gea svůj celek zachránil. To však nebylo vše, protože obránci španělského mladíka nevěnovali příliš pozornosti ani Domínguezovi, který mohl dorážet k tyči. Když už byl míč na cestě za čáru, de Gea parádním reflexem pravou nohou míč zastavil ještě jednou! To byl možná klíčový okamžik celého utkání, protože jen o minutu později se United mohli radovat znovu.

A opět u toho byla spolupráce Rooneyho s Van Persiem. Složitý pas sice Rooney nezpracoval ideálně, ale míč se k němu poslušně vrátil, anglický reprezentant se podíval a poslal před branku přesně na nabíhajícího Van Persieho. Ten nebyl příliš dobře pokrytý, a tak neměl problém lehkou tečí uklidil míč za brankáře Roberta. Z Moyesova srdce spadlo obrovské závaží a na Old Trafford se začínalo od nuly.

Robin van Persie si před nedávnem do médií stěžoval na pohyb svých spoluhráčů, kteří se mu prý často pletou do vymezeného prostoru. Dnes to tak ale rozhodně nevypadalo, protože právě někdejší Kanonýr dvakrát zamířil přesně. A nebylo to zdaleka všechno. Jak věřil nápis na tribunách, sen je možný. A možný byl zejména díky jednomu jménu. Robin van Persie si totiž dnes večer ukradl zápas pro sebe a skvěle namířenou ránou z přímého volného kopu, při němž trochu zaváhal gólman Roberto, poslal United do třígólového vedení a nasměroval k postupu!

Dramatickou zápletku mohl zápasu dodat Pérez, ale ten si ani díky výhodě drobného ofsajdu neporadil a míč poslal ve velké šanci mimo tři tyče. K opakovanému sprintu se pokoušel dostat Luis Antonio Valencia, jenž si díky šrámu z první půle musel připadat jako titulní protagonista známého mafiánského filmu s Al Pacinem, ale pozorná obrana mu šanci nedala. United už si závěr zápasu pohlídali a i když museli dohrávat bez hrdiny Van Persieho, jenž s nakopnutým zadním stehenním svalem opouštěl hřiště na nosítkách, zaslouženě postupují do čtvrtfinále.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1229)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele